Не се подмазвайте на народния гняв

За да не обиждам интелигентността на читателите няма да припомням, че думата „партия” означава част от цялото и че именно на това разделение се крепи идеята на демокрацията. Може също да се каже, че обратното на „партията” е диктатурата. При нея няма никакви различия под ботуша на вожда.

При диктатурата няма такива глезотии.
При диктатурата всички трябва да сме съгласни да сме „единни”, направо еднакви. Няма „разделение” и всички (уж) са равни.

Диктаторът налага равенството с помощта на хилядите недосегаеми за закона негови слуги: от инквизиторите в концлагерите, до мрежата му от доносници.
На българския ешафод якобинците качиха думата „партия” (арестувам я и аз в кавички, както е модно). Тя се оказа толкова омразна, че всеки, който се пише революционер срещу партиите, заявява с диктаторски тон: „аз не искам тук да се говори за партии” и дори вика полиция да арестува несъгласния.

Това се видя и чу в националния ефир с помощта на телевизиите. Вече гонят от събранията на новите революционери хората, които си позволяват да споменат думата „партия”!
Революционерите срещу реакционерите! Утре за какво ще погнат реакционерите, позволяващи си да имат различно мнение? Какво още ще забранят?
Ясно е, че ситуацията е радикална и ни най-малко не оспорвам повода и основанията за това. Но ради какво ситуацията е толкова кална, че да бъде наложена забрана върху опонирането на устремилите се към диктат на собственото им мнение нови публични герои?
Нямам никакво намерение да се харесвам на мнозинството- ако приемем, че това е мнението на болшинството в момента.
Е, добре. Щом ще се радикализираме, хайде тогава първо да се разделим в радикалните си мнения. Защото, представете си, не всеки и не всички са съгласни с модните тенденции.
Аз пък искам партиите да имат право на глас- дори на осъдените на смърт то се дава откакто правов ред светува.
Партиите са толкова несъвършени, колкото са техните гласоподаватели. Ако социолозите не са хрантутници и пъзльовци, както ги обвиняват отвсякъде ( но обвинителите се позовават иначе на данните им, когато им отърва), а си вършат работата по съвест, вече би трябвало да са задали сакралния въпрос на представителна извадка от най-а(тра)ктивно изявяващите се на протестите: вие за кого гласувахте на последните избори? Ще бъде интересно да узнаем колко са излъганите от собствения си избор и дали случайно фактът, че се оставят да ги лъжат, не е сред най-истинските причини хората да са толкова ядосани ( на себе си).
Това си помислих днес, когато в София шепа граждани занесохме пред паметника на наглата лъжа за освобождението на България чрез съветска окупация бодлив венец без цветя, но с надпис, който съдържа цензурираното от българска публичност послание на Апостола към бъдните поколения: „Тоз, който ни освободи, той и ще ни зароби”. Защото лъжата е робство, което ние търпим да ни се подиграва в уродливо голям мащаб с размахано оръжие над главите ни. Но продължаваме да твърдим, че някой друг ни е виновен, че сме податливи на лъжата.
Не ви ли звучи това съждение достатъчно радикално насред цялата шумотевица, в която русофили вече оглавяват открито и с щастливи усмивки в централните информационни емисии на телевизиите народния гняв?
Окей, тогава, да ви кажа напълно открито, без маска на хулиган от червената агитка, нито дори без маската на артист-анархист, борец за народни правдини: аз съм на страната на приятелството с Америка (може и Латинска, защото и там май са по-напред от нас в упражняването на автентичната демокрация).
Това пък си го помислих тази вечер, когато в националния ни телевизионен ефир даваха един от стотиците трилъри на Холивуд, в който най-големите злодеи са ЦРУ и ФБР. Подчертавам, не е руска, американска продукция е.
Размечтах се да видя нещо подобно като руски прочит за ЧК, НКВД,съвременния им путински еквивалент ФСБ, ГУЛАГ, Сталин или Брежнев и всякакви подобни инструменти за масово унищожение на руснаци ( измерено не с десетки убити, както се случва при братоубийството между изперкалите прекалено въоръжени с пистолети и пушки по домовете им американци, а с милиони жертви в не много далечното минало на СССР).
Само че в Русия въртят единствено лентата на национализма с помощта на неизчерпаемите залежи от ужаси от времето на Втората световна война, изтощила страната колкото поради зверствата на германските националсоциалисти, толкова и поради предхождащите и последвалите репресии на съветските комунисти. В Русия, за сравнение, иначе талантливият кинаджия Никита Михалков, е един от най-лигавите обожатели на автократичния Путин сред руските знаменитости.

Мислите, че си прося нещо от американците ли? Грешите. Мога да публикувам мейлите, с които се опитах да кандидатствам като безработен журналист, който е създал собствена медийна платформа с милиони посетители ( когато четете този текст, при сегашните темпове на нарастване, те ще са вече над 12 милиона за 5 години съществуване на блога), опитвайки се да получа подкрепа от най-известната американска фондация в България. Но един оял се американски служител в нея се отнесе към кандидатстването ми по-зле и от български чиновнически чвор. Излъга ме два пъти и не потретих. Това беше краят на моята проверка, тъй като сметнах за унизително да подновявам опитите си след това.
Обаче, щом ще се радикализираме, да ви кажа: това не е основание да горя американското знаме. Напротив, питам на какво основание го запалиха в София на един протест?
Не че подстрекавам, обаче не е ли доста по-логично- щом са такива българофили и радикали, които си искат обратно Майка България- протестиращите да палнат знамето на съветско-руския колониализъм, при положение, че сме васали на руската енергийна стратегия за увековечаване на зависимостта от старата ни колониална владетелка в енергетиката. Тя е същата тази енергетика, която с надутите си цени основателно взриви гнева на улицата.
Скъпотията, като и огледалната й бедност, са последица от десетилетния чужд енергиен диктат върху българската икономика, упражняван от една държава. От нея внасяме основните суровини, като газ, обогатен уран и петрол. Този внос формира най-големия действащ МОНОПОЛ в България.
Да сте чули поне един протестен глас срещу него? Не и на улицата. И това е не само подозрително, но си е направо поразително (късогледство, резултат от дългите позиции, които има назад във времето съответната пропаганда).
Тази основна монополна съставка в реалния микс от запалителната смес, предизвикала „пожара на бунта”, напълно се пренебрегва както от самите протестиращи, така и от онези, които би трябва да съберат мъничко кураж да анализират коктейлите Молотов. Те летят все по-безразборно отвсякъде, заплашвайки общия ни дом с пожар. Главният пожарникар удобно се скри от пламъците, а друг огнеборец в подпалената от неговото управление държавица не се вижда.

Най-радикално заявявам,че няма да се подчиня на забраната да говоря и пиша против модата, която страхливо възприеха по навик българските медии, подмазвайки се на новия си господар, какъвто е за тях справедливият, но стряскащ със своята необузданост народен гняв.

Искам си плурализма. Ще говоря и пиша за партии и други „забранени” неща колкото и когато реша. Не ми пука, че с това няма да стана по-известен, богат или дори уважаван. Ще се боря за това право макар и да нямам намерение тепърва да напусна позицията си на активен коментатор на обществените процеси у нас през последния близо четвърт век, който не се изкуши да се присламчи към никоя партийна дядова ръкавичка.

За да не съм голословен, ето и един пример за моята безгранична наглост да не се водя по акъла на колективния ум на протеста: хвърлям камък в моята градина и поздравявам без маска Синята коалиция за далновидността да вкара навреме в Народното събрание искането за гласуване на окончателната забрана на проекта АЕЦ „Белене” така, че сега от ГЕРБ да не могат да се измъкнат от отговорността за най-важното за България решение през този век на финала на проваленото от Борисов 41-во Народно събрание, без да се опозорят окончателно.
Ако перифразирането на Волтер, че не е съгласен с опонента си, но би умрял за правото му да си каже мнението, не е достатъчно основание за размисъл, ето още един цитат:
В политиката бавното упорство винаги взема връх над необузданата сила, щателно разработеният план – над импровизирания порив, реализмът – над романтиката”. Стефан Цвайг

P.S Както обещах, ето малко актуална статистика, която показва, че посещенията в блога преминаха току-що 12 милионната “бройка”

Blog Stats Summary Tables

Total views: 12,000,270

Busiest day: 34,968 — Wednesday, February 20, 2013

 

65 мнения за “Не се подмазвайте на народния гняв”

 1. Г-н Инджев, за пореден път доказвате със словото си, че България има нужда от Вас.

 2. Великият народен протест плавно придобива очертанията на селско въстание от средните векове, а с “надпартийните” си волеизявления също така плавно очертава едно познато, озъбено свирепо куче на героичния си фон! Ако това е народното пробуждане, боже опази – поне да си научеха уроцита по електротехника и топлотехника! Защото май предстои да ги обединяват в Отечествен фронт за борба с вятърните мелници, пардон, електроцентрали!
  Жалко за онези от хората, които наистина вярват, че борбата е срещу монополните цени и за независима България! И че золуми от 45 + 23 години могат да се оправят за няколко дни. И то под един ревнив поглед от близката северо-източна околност!
  Олевяваме бавно, постепенно почти…

 3. Г-н Инджев, досега във вашия блог не съм чел толкова силно емоционален текст. ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН Е!

  Аз също не мога да се съглася с голяма част от исканията с лидерите, яхнали протеста. Едно от тях е национализацията на ЕРП-тата и преминаване на активите им под шапката на НЕК. Едва ли не, национализирането им ще реши енергийните проблеми на страната. По-паметливите читатели, може би си спомнят, че при евентуалното спечелване на делото на Атомекспортстрой срещу НЕК за старото оборудване, НЕК ще трябва да изплати едни милиарди, които то ги няма налични. Тогава ще влезе в сила сценарият със съдия-изпълнител, който конфискува активите, в случая електроразпределителната система. Това идеално ще устройва братушките, защото ще затвори кръга на енергетиката изцяло. Доставка на суровините, производство на енергията, доставка до крайния клиент – всичко това ще се държи еднолично от РУСИЯ. Ще има малко и за водния енергетик на България ахМЕДиУМ Доган с ВЕЦ-овете и за Боко Тиквата с ВЕИ-тата.

  Иван Костов онзи ден в интервю по Радио Дарик каза нееднократно, че “се подменят въпросите”. Тълпата се насочва да мисли по, уж, правилния начин. Хвърля й се прах в очите.

  А всичко опира до справедливост, до РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА. Когато нямаш на кого да се оплачеш и от когото да чакаш право-съдие, тогава се разпищолват мафиотите, монополите. Няколко хубави присъди така както осъждаха нееднократно Майкрософт, Епъл и други гиганти, и тогава нещата могат да се върнат в прилични граници.

 4. Поздравления за броя на посещенията на блога Ви!Наистина внушително число за блог на български.

  Когато моят блог постигне и половината на тези 12 милиона, България ще е просперираща държава. 😉

 5. Ivo, pozdralenia za milionite poseshtenia v tvoiat blog. Blagodaria za udovolstvieto ot prochetaneto na napisanoto po-gore.

 6. Г-н Инджев,
  лека-полекар започва да се изяснява, кои са водачите и кукловодите на протестите:

  http://www.glasove.com/edin-ot-liderite-na-protestite-chlen-na-partiya-bulgarska-levitsa-i-shef-na-mladezhkata-struktura-na-rusofilite-25621
  “Един от лидерите на протеста – Ангел Славчев, се оказа член на партия “Българската левица”. 31-годишният IT специалист нашумя с участието си в протестите срещу проучването и добива на шистов газ. Той е оглавил и младежката структура на русофилите, чийто ръководител е издателят на в. “Дума” Николай Малинов. Лидерът на протестиращите във Варна Иван Петров заяви, че не е доволен от оставката на правителството, защото така нямало пред кого да поставят своите основни искания.”

 7. G-n Injev, pozdravlenia za statiata.Tochno, nepovtorimo. Na vsichki ezici BRAVO!!!

 8. Страхувам се че няма да стигне кураж да отхвърлят Белене окончателно. Руснаците не си поплюват и Борисов го е страх. Помним съдбата на Луканов. Единственно Костов има волята и куража да отстоява нашите интереси и затова се изхарчиха и се харчат милиони за политическото му изолиране.

 9. Има моменти в историята,когато партийната развала е преминала всякакви граници и не може да генерира нищо положително.И това не може да се отрече,защото историята не се понася с условното наклонение.И май този момент за България е настъпил-след като премине,нека отново партиите да заповядат.За сега е доста наивно/не,че непременно идва от Иво/,да се твърди,че има кристално чисти партии и лидери,въпреки справедливото предложение на Синята коалиция.Защо си отиде Бойко?Заради неговата безхарактерност.До такава степен,че дори руско-бесепейските архитекти на този проект се уплашиха от нея.Щяла да дойде БСП на власт-ама,моля ви се,тя кога си е отивала?До мърлявото изявление за евентуална съпричастност на Хизбула в Бургаския терористичен акт,нямаше никакви недоволства.Изявлението показа на заинтересованите,че се рискува и последваща безхарактерност за Белене,т.е.че може да бъде окончателно отхвърлен.Добрият банкенски свинар-Ивайло не се състоя.Какво да се прави сега?Моментът наистина не трябва да се проиграва.В социума няма избор между по-малко зло и по-голямо зло.Където правят такъв избор-живеят зле.В обществото винаги има избор между добро и зло-където избират доброто-живеят добре.Е,когато се прави такъв избор не става с рахат и не минава без обидени,та било те не моми,ами идеални партии.Сега трябва да се иска и оставката на президента,за когото става твърде ясно,че е част от големите далавери и от безхарактерността на герберите.Има вицепрезидент,която поне е юрист.Да не се разпуска Народното събрание и да се иска програмно правителство с надзорник-Обществен съвет.И ако наистина тачим Левски-той е казал:”Чиста и свята Република,по подобие на Съединените щати и Швейцарските кантони”,нека последваме завета му.Да поканим американски и швейцарски експерти/но правителствени,а не като Ран-Ът/,да ни изготвят проект за конституция.И недейте да оревавате-защо чужденци?Та най-тачената в историята ни конституция-Търновската,е изготвена от Сергей Лукиянов….След което едно ВНС да я приеме.Иначе,скоро такъв момент няма да има,а дълъг път през Евразия…После партиите-отново да заповядат!

 10. 12 000 000+!!
  Две българии са били тук, третата започва – браво Иво!

  А за тези, кито не четат по принцип д-р Филипов е написал:
  “Анархията ни е сигурна. А, ако не ще сама да настане, ще й се помогне… Боко ще седи отстрани и ще вика: „Видяхте ли какво стана като се махнах…” И току пак си го избере простият народ. И ако го избере, ще напиша с най-големите букви, които имам: Българите са най-простият народ на земята!”

  http://reduta.bg/v2/article/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5

 11. Dobro utro,g-n Georgiev,

  Vie kakvo o4akvate ot hora,koito ot 70 godini jiveqt kato krepostni selqni i sa maltretirani,troven,manipulirani,kradeni,osyjdani,biti,bez dokazana vina,izpoluvani za vsqkakyv vid experimenti,opitni zaj4eta,morski svin4eta, ot nqkakvo feodalno malcinstvo,koeto si pravi, kavoto si iska.No sega shte im prisedne,kakto na bashibozuka i feodal4etata, taka i na kuklovodite,instrument4etata im i marionet4icite.Za kakvo im e elektrotehnika i toplotehnika,kato Kozloduj e stroen za filijka hlqb i kisela krastavi4ka,na den,Dividenti nikoj ot u4astnicite ne e polu4il,Izplatila se e predi pone 20 godini,naj-mnogo medal za geroj na socialisti4eskiqt urod(anagrama na trud,spored evrejskite pismeni tradicii,kydeto glasni nqma):).Protestirashtite,koito se lansirat po mediite sa naj-gnusniqt bokluk v tazi dyrjava,izklu4itelno prosti marionetki,koito goce se opitva da izpolzuva kato hitler ungen.Predpolagam znaete,kakvo se e slu4ilo s hitler ungen.Osven tova,za kakvo im e elektri4estvo? Da gledat oqdenite,mazni fasoni na gadnite 4engenca,jurnalsit4eta i politionki?Ako im sprat toka shte vlqzat v gorite i imotite na kradliv dedo i pak shte se stoplqt,daje izsi4aneto na nacionalen park s cel ocelqvane e po-lesno razbiraemo ot al4nostta i terora na politi4eskata vyrhushka v Bylgariq i kuklovodite im.Na teritoriqta na Bylgariq ima dostaty4no resursi za izhranvaneto na 20 miliona dushi s prili4en standart, a maznite ni politionki dokaraha mizeriq na 5 miliona grajdanki i selqni.

  S uvajenie,
  YGNM

 12. Голяма част от протестиращите от последните дни не знаят какво искат. Става дума за тези от Орлов мост с бирата и камъните. Нямат конкретни идеи и желания какво да бъде променено в живота им. Повечето са с объркана система за ценности. Протестиращите са недоволни от нещо което не познават и не искат да познават. А най-недоволни са от самите себе си. От своето вътрешно аз. Ненормално е индивидът да обвинява другите за собствените си глупост, мързел и неудачи в личния живот . Протестиращите протестират против себе си, така излиза.
  Хората със здрав разум в България са около 4%, а може би и по-малко. Мнозинството от българите нямат понятие за това какво представлява съвременната държава. Понятието на българина за държава е марксистко-ленинска мужишка смесица от инфантилни идеи, според които правителството ще полага усилия народът да е сит, здрав и безгрижен. А гражданинът да полага труд само за лично удоволствие, но не всеки ден. Велико народно събрание което да учреди граждански квоти във всяка чиновническа канцелария, безпартийна политическа система, национализация и др., това са постулати на хора като вечно недоволният и протестиращ Слабаков 2 и др. върху които трябва да цъфне и върже плод българското гражданско общество. Разбира се, това гражданско общество не трябва да стори елементарен труд и на избори да се разходи до урните, защото нямало достоен за който да гласува. Здравият разум сочи, че когато няма достоен кандидат за който избирателят да гласува, най-лесно е гражданинът сам да се предложи за кандидат. И когато гражданинът бъде избран за депутат, общински съветник или президент, да речем, няма как сам себе си да лъже и мами. Това е проблемът на българският народ – всички искаме да влезем в рая, ама никой неще да мре.
  А пък когато един ден 70% от българите станат русофоби нещата в България ще станат европейски, т.е., нормални.
  И на края, аз съм на страната на протестиращите, защото съществува, забравената в България, човешка солидарност.

  P.S. Нямам нищо против господин Слабаков, дори ми е симпатичен. Ползвам го като лесен пример.

 13. Искам да кажа няколко думи на протестиращите. Осъзнавам, че за някои това са елементарни и очевидни факти, и затова доскоро не смятах за необходимо да ги обяснявам на когото и да било. Но напоследък все повече се убеждавам, че (уж) грамотни и образовани хора нямат и най-малка представа за тези неща, или пък представите им са чудовищно изопачени и грешни.

  Искате “гражданско участие в управлението на държавата”. Ами такова е осигурено вече 23 години — нарича се ИЗБОРИ. Масовото участие в изборите е най-добрата гаранция срещу фалшификациите и манипулациите им. И обратно, масовото негласуване дава възможност точно за такива псевдо-партии (а всъщност бизнес-проекти), от каквито се оплаквате, да влизат в парламента и да прокарват интересите на мафията. При висока изборна активност псевдо-партиите нямат никакъв шанс. Някои казват, че отказват гласуват по “идейни” съображения. Разберете, НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ПО КАКВА ПРИЧИНА НЕ ГЛАСУВАТЕ. Дали сте идеен “бойкотиращ”, или просто не ви пука, или не знаете какво е това “избори”, или никой не ви е платил за да гласувате — НЯМА НИКАКВА РАЗЛИКА. На мафията не ѝ пука ЗАЩО не гласувате, достатъчен ѝ е самият факт че не гласувате.

  Освен че трябва задължително да се гласува на изборите, има и още един важен момент. Трябва да се гласува с главата, а не с някаква друга част на тялото. Трябва да се мисли, И ТО ПРЕДИ ДА СЕ ГЛАСУВА, а не след това. Аз например гледам да съм информиран за поведението на различните партии, така че когато наближат избори, нямам нужда тепърва да решавам за кого да гласувам — моят избор вече е направен. Оставам с впечатлението, че повечето хора у нас просто не разбират каква е идеята на изборите. Някои изглежда си мислят, че това е някакъв ритуал (като тези в църквите), който няма никакво влияние върху последващите събития. Как може някой да не разбира че такова влияние ИМА, при това пряко, е необяснимо за мен. Други изглежда си мислят, че изборите са начин да накажеш “досегашните” политици/партии, като гласуваш за някой друг, дори напук, във вреда на себе си — по подобие на шопа, който си запалил къщата, за да изгори плевнята на съседа.

  Всичко това няма нищо общо с истината. Всъщност, изборите са процедура, чрез която свободният гражданин прокарва своите интереси и възгледи! Той гласува за тази партия, чиято програма, принципи и поведение са най-близо до неговите (на гражданина) разбирания как трябва да се развива държавата. В този смисъл, гласуването е егоистичен, пресметлив, рационален акт, нямащ нищо общо нито с наказание, нито с безсмислен ритуал.

  Да, известно ми е, че мнозина просто не виждат “своята” сред многото партии, или както те се изразяват, “няма за кой да се гласува”. Първо, това не е вярно — докато има многопартийна система и свободни избори, винаги има за кого да се гласува, просто трябва да се действа разумно и рационално, да не се вярва на медийната пропаганда, а да се търсят независими източници на информация. И второ, ако някой смята, че възгледите му са чак толкова уникални, че просто няма партия, която да ги изповядва, изходът е само един — трябва да основе нова партия. Това според мен е единствената възможност сегашните протести да имат някакъв ефект, а не да отшумят и съвсем скоро да бъдат забравени. Протестиращите трябва да регистрират партия и да участват в изборите! Ако наистина имат такава масова подкрепа за каквато твърдят, имат шанс да станат водеща сила в парламента и да покажат на практика как се действа срещу мафията, монополите и другите душмани. Аз лично бих се радвал на такова развитие, защото демократичните реформаторски партии у нас са отчайващо малко.

  Една такава “партия на протеста”, освен всичко друго, може да даде пример как изборните листи се съставят чрез първични избори, а не с решение на ръководството. Би могло да се помисли и за някакъв вътрешнопартиен механизъм за отзоваване на народни представители. Ако се види, че в една партия тези механизми действат, те със сигурност ще бъдат възприети и от останалите партии, ако не искат да загубят избирателите си.

 14. Dobrata novina e,4e hitler ungen sa ostanali edna shepa hora,spored posledniqt referendum,okolo 600,000 privyrjenici na goce i mupet4etata mu.Bylgariq ima unikalen shans,kojto ako otnovo proigraete sys selqndurski tarikatshtini,nikoga pove4e nqma da polu4ite.

 15. Аз съм против руснаците и против американците . Еднакво искат да ни яхнат и управляват държавата ни . Планът Ран -Ът. Защо не са Ви приели в американската фондация на служба ? Защото сте им неудобен в критиките на протежето им Бойко Борисов , защото разваляте плановете им . Защото всичко в тази наша държава се развива абсолютно точно според този план , колкото и да се съмнявам в теориите на конспирациите. Руснаците пък си дърпат към тях Бойко , ето вече си го бяха извикали на отчет при Путин . Той слугува на двама господари , така че да може да си взема комисионните и от едните и от другите , за да празнува в тесния си кръг неотдавна 2 млрд-ната си лична сметка. Не одобрявам протестиращите за това , че са против партиите . Напротив – трябва да направят партия , защото са голяма част/ particulus/ от народа- недоволната от 23 г ограбване и рушене .Партия с ясни позиции- за политика на България само в нейн интерес- еднакво добри отношения с руснаци, американци и европейци , винаги изхождайки от интереса на народа . Както искаше Левски. Всички досега грабеха за себе си , обслужвайки американци и руснаци- Луканов , Виденов, Беров , Костов , Кобурга , Станишев и Бойко. Нацинално отговорна политика – това трябва да е основата на новата партия . Явно всичко върви към провал , ако не се сформира тя.

 16. Dami i gospoda,

  molq vi,zadajte si vyprosa:koj pe4eli ot syzdadeniqt haos? Koq e “supersilata”,koqto ne moje da prodade nikakyv drug produkt osven ostareli,nesigurni atomni tehnologii i niskoka4estveni prirodni resursi?.Koq partiq izgoni seriozni investitori kato Rover.Koj iska haos za da izpolzuva stranata kato tranziten punkt za tyrgoviq s narkotici i oryjie,koj se opitva da vi porobi,po naj dolniqt i licemeren na4in? I koj bi im se protivopostavil?

 17. Към ne na Belene – Само един въпрос – Как Костов обслужваше американските и руските интереси. Като отказа на САЩ и НАТО България да приеме бежанци от Косово, така ли ги обслужи? Или пък като отказа на Русия през България да преминат руски военни сили? Ако е възможно, поясни твоята теза за обслужването.

 18. Според мен сега ни трябва еволюция, а не революция! Вече доста хора подкрепят напълно приемливата система 50/50 или „двукамерен парламент”. За това трябва да се намали с 50% квотата на политическите партии в парламента и да се добави гражданска такава с 50%. Общият брой също може да се намали с 50%. Непартийни инициативни комитети да могат да издигат кандидати от цялата страна. Партийните субсидии да бъдат намалени с 50% и спестените пари да се пренасочат за финансиране на изборните кампании на гражданската квота във ВСИЧКИ национални медии които да са напълно БЕЗПЛАТНИ и всеки инициативен комитет с кандидата си да има равно ефирно време в което да може да представя идеите си. Освен това, инициативни комитети да могат и да отзовават народните представители, ако не оправдаят доверието. Принципа за четиригодишна несменяемост и комфортен имунитет от съдебно преследване трябва да отпадне веднага и нацяло. 50% от даренията за дадена политическа партия или инициативен комитет трябва да се преразпределят между всички останали парламентарно представени политически партии или инициативни комитети.
  Същото правило трябва да се приложи и за общинските съвети и кметовете. Понеже в областите мафията е даже още по-нагла и със сигурност ще се опита да купи всички възможни общински съветници, трябва да се въведе и постоянен граждански съвет към местната власт, съставен от доброволци (има много такива хора с гражданска позиция) които да имат достъп до всички решения на общинския съвет и кметовете (които много често се крият!) и да могат да ги оспорват с вето ако не са съобразени със закона или са насочени против обществения интерес, а не както сега да се трупат купчини дела в съда и хората с години да чакат съдебни решения по най-елементарни и очевадни казуси.
  Когато се отсее плявата от зърното, ще видите че има много реално приложими идеи за реформа на избирателната система която пък ще даде положително отражение и в обществото след време. Общо взето това е най-малкото което трябва да се направи за да не се случи същото и следващата зима защото ако сега не се направи, хората от улицата ще го направят, но тогава на много хора няма да им хареса резултата.

 19. Към ne na Belene – И друго, ако имаш желание да правиш за нова партия която да формира национално-отговорна политика, тогава тази партия трябва да бъде 100% русофобска.
  От сърце ти пожелавам успех! Аз, обаче, ще гласувам за Костов.

 20. Г-н Минков много бих искал да прочета цитираните от вас думи на Левски!Моля ви да ме насочите към първоизточника.

 21. До Захари Минков – Господин Минков, не ми стана ясно от Вашия постинг, Хизбула има или няма участие в атената в Бургас. Бихте ли пояснили, моля!

 22. СВОБОДА И СПРАВЕДЛИВОСТ!
  Това е фундаментално човешко право , което постянно се отнема и /или ограничава. И забележете, световен картел от монархии и диктаторски режими ни определя цените на енергоносителите и съотв. тока. Какъв свободен пазар, какви пет лева! (то и силуетът на МОЧА напомня петролна сонда 🙂 .
  Бог да пази пазара!!!

 23. @КБОЖИЛОВ
  Абсолютно си прав!
  С изключение на “Партията на протеста” – така мисля аз.
  Основната движещата сила на тези протести са същите тези хора, които гласуват масово за спасители-царе, спасители-пожарникари; които цапат форумите с “Бойче, мачкай!”.
  Такива хора никога не могат да създадат нещо по-различно от поредния партиен популистичен изрод. Просто мисленето им е такова.
  Въобще, това което очаквам като резултат е още по-голямо “яневизиране” на българската политика.
  Те, БСП, ГЕРБ в един парламент, вещаят поредното мрачно десетилетие за България…
  Ще съм щастлив да греша, но логиката подсказва това.

 24. Какво става? Защо протестиращите са срещу партиите и монополите, а на срещата им видях да писъстват Курумбашев и Васил Филипов?Може ли да ми обясните.Благодаря.

 25. Браво!!!
  /а 2000000 посещения в блога Ви май са от референдума насам;-)/
  Искам и аз да споделя мнението си за протестите от позицията на получила сметка за ток 368.33лв.
  Ситуацията прилича на публика, която не харесала концерт на симфоничен оркестър, но означава ли това, че ако се качи на сцената ще изсвири нещо изобщо, освен да повреди инструментите…

 26. Цветанов: “Криминални лица овладяха протестите.” i dyrjavata,i dyrjavata. 🙂

 27. Да бе… странна е точността, с която стрелят протестиращите. Техните цели са сградите на определени министерства, банки, определени фирми, но никой не протестира пред “Лукойл”. И миналата година, по време на протестите срещу поскъпването на горивата, митингите бяха на центъра на населените места, а не пред офисите на фирмата. Защо не се протестира пред руското посолство, представител на страната, чиито проекти съсипват българската икономика? Те не са ли част от монополните структури? … Странна избирателност…

 28. Дори ида се пръкне”Партия на протеста” опасенията ми ще бъдат,че в нея отново ще се намъкнат ново богаташи оцапани,слугуващи и престъпни хора.Бих казал така: Преди да се гласува за дадена партия и нейния водач огледайте хората които вървят след него.Нищо ,че има голяма харизма,нищо че е харесван като мъж,или изглежда на много интелигентен и умен.Хубаво ги проучете и ако не забележите хора със смущаващо,съмнително минало тогава гласувайте за тях с чисто сърце.Е!виждате ли такава партия,такива хора.

 29. Искам да споделя моят начин за протест срещу монополите. Нямам личен мобилен телефон а само служебен. Не използвам електроенергия за отопление а дърва и то в центъра на град Бургас. Смятам за абсурдно да използвам дадена услуга а после дапротестирам че ми е скъпа и да отказвам плащане.

 30. Според това, което съм учил по физика, законът е “постоянно повтаряща се логическа връзка между телата при тяхното взаимодействие”. Физическите закони се спазват без никакви надзори, контроли, бунтове и пр. Ако не друго, спонтанното спазване на природните закони можем да наблюдаваме и при живеещите под всякакъв жизнен минимум бездомни кучета – те имат малко закони, но забележителни с тяхната несъмнена неизбежност.
  Основният проблем в България е в незначителната степен на обективна неизбежност на законите, които Парламентът приема. Всички те изискват някаква принуда, строг контрол и т.н., което мобилизира грамаден апарат за тяхното изпълнение и неизбежният резултат е повсеместна корупция и несправедливост. Един закон, за да съответства на горната дефиниция, следва да съдържа вътрешен социален, биологически, физически и т.н. баланс и вътре във формулировката си да крие гаранцията за неизбежното си изпълнение трайно в годините, досущ като, напр., законите на Ом за електрическата верига. Защото натрупването на спекулативни капитали по правило “върви” през празнотите на закона и се извършва от хора с доказана интелигентнос и далновидност, които нямат отговорност това изнася ли им на сотаналите или не.
  Парламентът всеки ден, повече или по-малко, представя технологията, по която се формират законите – как никой конкретно не забеляза дефектността на технологията на отделния закон, дефектността в реда, по който се изработват, съответствието с Конституцията (също “произведена” със съмнителна технология)? Пред очите ни се продуцират закони, изискващи обширно административно обслужване и огромна армия контролиращи – един мощен ресурс на корупцията и неспаведливостта, както и на масова неприемливост на закона. Много прост пример: Законът за пътищата – той е такъв, че в голяма част от нашите пътища е частично или напълно неприложим. Пътната полиция знае това и вместо да ви вземе парите, които наказанието предвижда, ви предлага нещо далеч по-изгодно – 1/3 от глобата, но без документ, демек принципът на взаимната изгода, приложен на открито. Ние създаваме вицове, легенди и какво ли още не за “грабителството” на пътните полицаи, но никой не си позволява да коментира очеваднаото несъответствие между закона и пътните условия. Подобна е картината и с монополите.
  Всеки ден имаме възможност да проследим как се приемат законите, които трябва да изпълняваме, можем да ги четем, да ги разгледаме и обсъдим помежду си – но не! Чакаме да дойде моментът, когато тяхната едностранчивост ни удари непосилно по главата и хукваме като… (виж епитетите на Гео Милев в поемата “Септември”) да правим “революции”. Демокрацията само потвърждава, че рай на земята не възниква, но поне дава възможност да се намали интензивността на разрушителните метежи и вълнения, стига поне малко да вярваме на собствените си оценки. Защото метежите и вълненията, колкото и да са справедливи, са добре дошли за предприемчиви хора, които ловко ги “яхват”.
  Основата на общия ни живот са обективните закони на регулирането му – съдържат ли те във очертаната от законодателя формулировка реалната си обективност? Нужно е да се бди всеки ден, за да не се пъчим по медиите като безсмислени герои постфактум. И фактът, че това сега е налице (пъченето), показва колко изолирано от хода на ежедневието се е оказал обикновения човек в мечти и стремежи да се върне нещо, кото самата човешка природа е отрекла. Представяте ли си какво изумление, на този фон, предизвиква горенето на знамето на САЩ!

 31. vsi4ki iskat promiana. az pitam ako utre se sabudite i promianata se “slu4ila” po kakvo shte poznaete, kak shte izglejdat promenenite neshta i kak shte garantirame zapazvaneto na “dobrata promiana”. ne mi puka za americancite, ne mi puka za rusnacite, ne mi puka za turcite, za francizite, germancite….iskam kato balgarin da se 4uvstvam komfortno sas sebe si, a ostanalite sa 4ast ot realnosta, triabva da se nau4im da jiveem s factite (dori i ako ne ni otarvat na 100%). mislene i deitvie mu e maikata….

 32. Безкрайно Ви благодаря, че Ви има.Толкова малко останаха истинските хора.
  Дано повече Ви прочетат и разберат.

 33. Политическата система се състои най-общо от:
  – политически институции
  – политически актьори
  – политически доктрини или идеологии,
  а начинът, по който горните три елемента си взаимодействат, определя последния елемент,
  – политическите отношения.
  Свидетели сме на стихиен опит за (само)разрушаване на системата.Защо?
  Първите три елемента, формално, са налице:
  – има държавен апарат, в лицето на трите власти;
  – има синдикати, НПО-та и политически партии;
  – съществуват закони, вероизповедания, етически норми.
  Очевидно, нещо не е наред с четвъртия елемент – липсва обратната връзка между, от едната страна, институциите, политическите актьори и, от другата, основния, градивен елемент на обществото – гражданите.
  Гражданите се чувстват зле представени:
  – първо институционално
  – второ политически
  – трето идеологически
  Каква е причината за това?
  Аз няма да се впускам в подробни анализи – днес те биха описали по-скоро анализиращия, отколкото врящото общество.
  Всеки сам трябва да се допита до паметта и съвестта си и – да реши за себе си.
  Единственото, което искам да кажа е, че няма извън системни решения.

 34. Тази статия направо си влиза в десетката.Замирисва на власт и на част от българите им се привижда “Солунската митница” или някой друг “келепирец”. На други пък, бързото завръщане в Путинова Евразия. На трети министерски кресла, а на Яне-лудото, даже и поста Министър Председател.Лидерите вече се очертават. Единият ,на чиято фланелка стои брадясалия образ на Че Гевара, патологичен убиец и кръволок, втората-съратничка на първия български Архонт и изказала възмущението си на последния конгрес на БСП, третият – “известен IT специалист”, оглавил и младежката структура на русофилите, чийто ръководител е издателят на в. “Дума” Николай Малинов,четвъртият – “световно известен флейтист” със златна флейта, специално изработена за него и престоял няколко часа в 1-во РПУ /Агент Сава -Доган стоя много по-дълго в затвора,докато започна да разпределя порциите от народната пара/. От познатите лица вчера в хотел “Плаза” видях дълбоко уважавания от мен проф. Михайл Константинов, който единствен говореше нормални и истински неща. В дъното, обаче съзрях и туловището на Павел Чернев, изгорил преди седмица европейското знаме.Появява се вече и др. Драганова от НДСВ и народният трибун Жорж Ганчев. Тези “дялани камъни” чели ли са малко история, за да видят как завършват Великата Френска и Октомврийска революции. Завършват с диктатура и реки от кръв. Чели ли са биографиите на Ленин, Сталин, Мусолини, Хитлер, Г.Димитров, Т.Живков”? Как партийки с малко “п”,стават партии с огромно “П” и какво става след това. И накрая да цитирам, какво казва Владимир Иличь – Ленин на меншевиките: “Да се разграничим, преди да се обединим”. Обединил съм се с всички излъгани и докарани до бедствено материално положение българи, излизащи на улицата днес, които пак ще бъдат излъгани, както излъгаха нас, от същите кукловоди, още от първия митинг на СДС през 1989 г. Разграничил съм се от кукловодите и нямам никакво намерение да се ОБЕДИНЯВАМ с тези БОКЛУЦИ!!!

 35. Koстов е част от криминалната приватизация , от кражбите . Той няма авторитет за продължаване на реформите , след тоталната му сатанизация в медиите . Той не отстъпи мястото на председател на истинската дясна партия на неопетнените в ДСБ, затова те го напуснаха , отделно е дали трябваше да идат при госпожа Йес.

 36. През последните години наблюдавах отдалече българите да излизат на площадите да протестират срещу цените на тока, срещу алтернативата за шистов газ, против пазара (ЕРП), имаше дори абсурдни протести в защита на ядрената енергия които не бяха наблюдавани никъде.
  Не видях протести срещу безбройните манипулации водещи до съсредоточаването на властите в едно. Никой не протестира срещу позорния избор на конституционен съд, направил лошо впечатление и на ЕС, никой не протестира срещу правилата позволяващи концентрация на медии в ръцете на олигарси и лобисти. Т.е. българинът протестира против цената на парното, тока и салама а не против поругаването на неговите изборни права. Което прилича на БОРБА ЗА ПОРЦИЯ, колкото и мизерна да е тя. А когато му се удаде възможност да гласува не го прави.
  Ако иска ПРАВОВА ДЪРЖАВА а не държава на порциите трябва да протестира за РАЗШИРЯВАНЕ НА ПРАВАТА СИ за избор а именно:
  ПРАВО НА ПРЯК ИЗБОР на представителите на надпартийна съдебна власт и да участва директно в процеса на избиране с преки предавания по националната телевизия на всеки един неин представител. С две думи НЕ НА ПАРТИЙНИ ПОРЦИИ В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ.
  ПРАВО НА ПРЯК ИЗБОР на шефовете или борда на директорите на надпартийна “четвърта власт” – обществените медии, също пряко по националната телевизия. Обществените медии БНТ и БНР както и Института за изследване на общественото мнение трябва да са надпартийни а не да им се дават порции в тях, т.е. и тук НЕ НА ПАРТИЙНИ ПОРЦИИ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕДИИ.
  ПРАВО ДА ИЗБИРА СВОБОДНО, т.е. както му е удобно с две възможности –в избирателен пункт или онлайн в интернет. Това не е много трудно да се постигне и да се защити и проконтролира, може би с добавяне на една буква в ЕГН-то. Ще се спестят и доста средства, толкова нужни в държавната хазна.
  Когато не е възможно да изхвърли партиите от политиката както той иска, тогава поне да се бори за изхвърлянето им от от тия две власти – третата и четвъртата. Тогава може би и ще се създаде възможност за появата на истински всенародно авторитетни фигури в държавното управление.

  Колкото до венеца , Г-н Инджев, имате моите поздравления за вчерашния акт.
  Един коментар който остана незабелязан или може би предвидливо пропуснат за да се избегнат евентуални препятствия от полиция или не дай боже от натопорчени екстремисти-полировчици на МОЧА. Предполагам че е второто, за което имате моето пълно разбиране, но допускам и да е първото.

  ……………..

  Единственият подходящ венец пред този МОЧА може и трябва да е от БОДЛИВА ТЕЛ.
  Your comment is awaiting moderation.

  POSTED BY ROSSEN IORDANOV | ФЕВРУАРИ 23, 2013, 13:21

  …………….

  Но се радвам че съм прочел правилно намеренията и се чувствам един от групата положила венеца от бодили, макар и отдалече.

 37. ГЕРБ имаше пълната власт да се справи ( или поне да покаже ясни признаци на воля и желания ) с основните “воденични камъни” спъващи развитието на страната – съдебна система, монопол, корупция, икономическа (без)перспектива. За някои неща намериха моментално време и начини ( овладяване на митниците, контрабанда с цигари, петрол..), а за други се наслушахме на хленчене и оправдания. За мен основния проблем в България е, че не могат да се съберат достатъчно читави хора в една партия, които да имат ясни убеждения, морал,принципна последователност, решителност, родолюбие. За съжаление огромните парични потоци от Русия вече над 80години се разправят безкомпромиснио с всяка едва покълнала алтернатива!

 38. Народа е прост и невеж, което е в следствие на политическата апатия обзела го през последните години, благодарение на умело насажданата от кукловодите теза “Всички са маскари”. Сега за разлика от 1997г , народа не знае какво да поиска и от кого да го поиска. Да ни е честита, анархията!”

 39. Браво,Иво!Аз съм от “твоята”партия!

 40. Протестиращите горяли конституцията, четем в дир.бг. “В Пловдив изгориха демонстративно копие на Конституцията на България под предлог, че тя не защитава правата на гражданите, а само на богатите” – дори и така да е, чак сега ли го разбрахте? Има нещо много зловещо в този “протест”. Но в едно съм много прав – партията, която евентуално може да се роди в тази суматоха, ще е сателит на БСП. Целта е избирателите още още веднъж да се отчаят и просто да разберат, че всичко в БГ е загубено и че ТЕ (БСП,ДПС) ще са на власт.

 41. Както в повечето случаи, мисля като Вас, г-н Инджев. Затова и посещавам редовно блога. Не мисля, че трябва да упрекваме руснаците за това, което правят. Така разбират политиката техните управляващи, поставили са си цели и ги преследват с възможните за тях средства. А възможностите им са огромни. Срамно е за населяващите тези земи, че не успяха да се организират в нация, която да защитава себе си и собствените интереси. Жалкото е, че огромна част от тези населяващи се отнася с пренебрежение към образованието и живее с инстинктите си. Затова ще протестират срещу високи сметки, вместо да потърсят причините за ниските си доходи. Ще псуват и забраняват партии, вместо да прочетат как функционира държавата. И логично ще доведат следващия месия, който може и да ги изтрие от лицето на земята. А не е ли пък това най-доброто решение?

 42. Torsion:
  Да, и аз се чудех каква ли част от сегашните протестиращи са гласували преди това за ГЕРБ или за НДСВ? Такива ги наричам “очаровано-разочаровани” – първо се очароват от поредния спасител, после се разочароват и обвиняват всички и всичко (но не и себе си) – докато се появи следващият спасител, и така нататък. Честно казано, и аз не вярвам че нещо би излязло от евентуална “партия на протеста”, нито че (ако все пак влезе в парламента) поведението ѝ ще се различава особено от предишни подобни аморфни формации, като НДСВ, ГЕРБ, Атака или РЗС. Но много бих се радвал, ако се окажа неправ. А иначе съм убеден, че такава партия е единственият шанс да има някакъв ефект от протестите. Никакви опити да се търси “непартийно” и “извънсистемно” решение няма да помогнат.

  Ne na Belene:
  В днешна България влиянието на Русия е толкова абсурдно по-голямо от някакво американско влияние, че за да мине някой за “неутрален към двете влияния”, трябва да е поне десетина пъти повече “русофоб”, отколкото “американофоб”. Ако при вас съотношението е 1:1, трябва да ви разочаровам – никак не сте неутрален.

 43. Към ne na Belene:

  Кое от двете твърдения е вярно- дали Е част от…или е сатанизиран, т.е. е набеден,че е част от… Не ми отговаряйте, защото с такива объркани мисли не ми се спори.

 44. Не е ли ясно,че с отказа си да говорят с Президента и с ултиматума си той да приеме едно към едно техните искания,”протестиращите” противоконститиционстват?
  Ако Президентът изпълни техните
  искания ,той ще наруши конституцията,защото докато не е протекла изцяло процедурата по отказ
  от мандат за съставяне на правителство в този парламент,Президентът няма никакви други пълномощия,освен да дава мандати за съставяне на правителство по установения в конституцията ред.
  Ако се състави такова правителство ,както те го наричат програмно,то може да бъде плод само на споразумение между омразните им партии.Напомням,че това беше предложението на Синята коалиция,което не се прие.
  След като не се състави правителство в този парламент ,тогава Президентът има по Конституция само един ход-разпускане на Парламента,насрочване на избори и назначаване на Служебно правителство.
  Протестиращите(по скоро техните т.нар.легитимни представители) или са много неграмотни или много зависими от кукловодите.
  Следващите им искания ще ескалират в искания за оставка на Президента,ако той ,спазвайки Конституцията не изпълни техните противоконституционни искания,с цел предизвикване на Конституционна криза.
  Нека легитимиращите се представители да имат предвид ,че могат да бъдат привлечени към наказателна отговорност за призоваване към нарушаване на Конституционно установения ред в Република България .
  Ескалирането на исканията в областта на неизпълнимото ,като за да се удовлетворят тези искания трябва някой да наруши Конституцията води пряко към мисълта,че нарастването на исканията е умишлено и е според мен в услуга на задкулисни кукловоди -наши и чужди.

 45. Към Бояджиев:Разбира се,че Левски буквално не е написал никъде дословно тези думи.Тук не е сборище на гимназисти,на които да се казва А и Б.Писменото наследство на Апостола е твърде скромно и според съвременни изследователи понякога фалшифицирано,като например прословутата дописка до в.”Свобода” от 1871 г. и т.н.Дори не съществува негов буквален израз “свята и чиста република”.Сериозният подход изисква анализ на делата му.Накратко-Програмата на БРЦК-1870г.в Женева прокламира Дунавска федерация/република/,по подобие на САЩ и Швейцария.При учредяването на обединения БРЦК-1872г.,Левски е делегат и приема идеята за Дунавска федерация.Следователно,идеята за “демократска република” е напълно взаимствана от Каравелов и е била верую на Левски в изразения от първия вид.Съжалявам за лекцията,но щом е необходимо…

 46. Този форум на иначе интелигентни хора се напълни с песимисти и вечно невярващи и съмняващи се хора. Не мога да разбера какъв им е проблема: не отидаха да пуснат едно ‘НЕ” на референдума против АЕЦ (за да не се оцапат политически), сега пък се срамят да отидат на един протест защото там може да се мерне някоя стара политическа мутра. Ами ако ходите на такъв изцяло граждански протест и видите някоя стара политкурва, заплюйте я. Аз съм от Ямбол и днес на протеста видях че нашите политически муцуни толкова ги е страх да се покажат та реално видях само един (Светльо Вертуто от ГЕРБ), който стоеше на 1 км. от протеста и не смееше да се приближи защото знаеше какво ще му се случи. Ето така се прави! А смешния плач за „неродена мома” която щяла да превземе протеста и да ни излъже показва една дълбока фрустрация. Това го разбирам, лъгани са прекалено много но това не значи че не трябва да се опитва. Иначе какво имаме да губим? Ако наистина сме робски народ – само оковите си! Видно е че този протест е на хора които нямат какво да губят и на такива които са солидарни към тях!

 47. Към Сотиров:Да,лично аз смятам,че Хизбула имат връзка с акта в Бургас.Възмутително е половинчатото признание за това от нашите компетентни органи.Безхарактерността на Бойковото управление в слуая визирам от руска гледна точка.За българските национални интереси тя е неизмеримо по-голяма.Не беше дори заченато решаването на нито един от важните за България проблеми.

 48. Към Захари Минков – Благодаря Ви, господин Минков! Аз съм на същото мнение.
  Бъдете здрав и весел!

 49. Който още не е разбрал,че това е метеж организиран от руската пета колона заради АЕЦ Белене е много наивен. Разбира се затова допринесе политиката на Герб, но искрата бе запалена от руската агентура БСП,ВМРО и Атака и разни партийки във варна където руската мафия е най-силна.

 50. Не знам на кого да благодаря, че има хора като Иво, който казва това, което хиляди българи чувстват и разбират. Тъжното е колко малко са като него. Още по тъжно е, че никой не казва истината за вожда на комунистическата банда и техните деца, който сега се пише “социалист”, “демократ”, борец против Буда, вожд на протестите. А нередностите за които протестира, бяха създадени когато той управляваше. Защо Станишев не каже истината, че почти всички хора от водената от него “партия” са бивши членове или техни деца на обявената за престъпна БКП и че тяхната цел е, както винаги, да вземат това което не им принадлежи. А за народа катастрофа.

 51. Към ALEX-YMB – Аз гласувах с НЕ. И въпреки това се появиха хора да ни обвиняват, че ако ние, костоваците не бяхме гласували, референдумът щял да се провали, а ние с нашите гласове сме го направили валиден.

  И друго, ние не сме робски народ, а глупав народ. Разликата е огромна. Глупостта не е окови да я загубим. Глупостта, като изключим тази по рождение се придобива. И трудно се губи. Тя е като руско-българската дружба и е много ценна, та да я губим.

 52. Въобще не се учудвам, че САЩ са Ви отказали подкрепа. Аз отскоро твърдя, че Вашингтон, Лондон и Москва са в съюз срещу Германия, тяхната икономика и ЕС. Има последователна атлантическа политика срещу Берлин и ЕС. България в този контекст отново е обещана на Москва и затова Русия тук си разиграва коня безпрепятствено. Нещо повече, в тази криза интересите на Москва и Лондон напълно съвпадат за СРИВАНЕ на БГ. Така Москва си взема своето, а Лондон показва, че дори най-стриктния последовател на политиката на Меркел е фалирал. Затова и Синята коалиция е в пълна изолация и е тотално омаскарявана!

 53. а иначе към съфорумците МИНКОВ и БОЖИЛОВ- отворете Тефтерчето на Левски(за което е доказано, че е автентично и собственоръчно написано от Левски). Там са всичките неща и за “Чиста и свята Република” и за много неща, които са наистина уникални. Левски е имал крайни противоречия с Каравелов. Именно по повод неговото намерение да обяви преждевременно въстанието Левски пътува(с риск за живота си, то е написано в едно от последните му писма) и минава пред Комитета в Ловеч, за да вземе тайния архив, напът за Букурещ, където да разубеждава Каравелов за въстание. Каравелов е руски проводник, Левски е за самостоятелно бг освобождение итн

 54. тъй като Левски ми е голяма слабост – само ще кажа – че когато се прочете Тефтерчето в цялост се вижда, че единственото място, което е описано в Маршрута му за Букурещ е Ловеч и тайния архив. Трябва да видя точно как е написано, но всеки който желае може да го направи. В това писмо Левски предупреждава Каравелов да не бърза с въстанието и да го чака в Букурещ, като ще мине през Ловеч да вземе тайната поща. И точно в Ловеч е заловен. НЕ ИСКАМ нищо да намеквам, но познавайки Русия и нейното коварство…….Така че Общи и неговите пощи са използвани много умело, но накрая и двамата увисват на въжето. Затова българите трябва да сме внимателни във всичко което се случва днес около нас, за да не увиснем всички на въжето!

 55. Радвам се да забележа, че участниците в блога на Иво Инджев се увеличават с всеки изминат ден! Точно така, господин Инджев, точно така се остава на място и се устояват принципи и позиции, без люшкане по посока на моментната обстановка! Затова и ще остана постоянен посетител и съмишленик в твоя блог! Има един наш политик, който заедно със съмишлениците си, подобно на теб, остана на мястото си и не изневери на своите принципи и позиции, въпреки гнусната атака срещу себе си от тези, за които е трън в очите им. Да, приятели, справедливата оценка ме задължава да отбележа, че това е Иван Костов! Виждам и че има участници, на които трябва да се припомнят документирано неговите икономически и политически прогнози, неговите виждания за устройството на държавата ни, неговите точни анализи за причините на българските неблагополучия и начините за излизането от кризисни положения. Не съм против гражданските протести. Те са един от лостовете на демокрацията. Стига да знаем кога и срещу какво да протестираме и какво да искаме. А иначе, протестите на “санкюлотите” винаги могат да бъдат манипулирани, защото “санкюлотите” винаги са с “червени шапки”. Българския ни манталитет е такъв, че протестираме масово, чак когато за цялото общество, както се казва “ножа опре до кокала”. За гражданска солидарност изобщо не можем да говорим (вижте за пример как бяха подкрепени миналите протести на лекари, учители, пациенти, майки и т.н.). Днешното положение съвсем не ме изненадва, защото още от края на миналото лято си мислех, че зимата “ще изяде главата” на славния Бойко. Слава Богу, че не подаде оставка през есента, но за това се иска акъл! За мен фактът, че хората са на улицата показа, че герберите, начело със своя вожд, Борисов, се издъниха тотално. Колко ще се хванат на организираната от Цветанов във “Фейсбук” “Подкрепа за Бойко Борисов”!

 56. Протестът във Варна се оглавява от интелектуален близнак на Борисов. Горчиво утешение е, че за разлика от него той е професионален футболист.

  Но този случаен персонаж е само мимолетен щрих от променящата се пред очите ни физиономия на протеста. Успехът на професионалните политици да го обяздят е гарантиран от това, че медиите вече успяха да го снабдят с “надпартиен” етикет и говорители под прикритие.

  Движението “Всички (освен нас) са маскари” има своите здрави структури, дисциплинирана, членска маса и стогодишна история. Бойкотирай Политическата Система и гласувай за БСП е едно и също нещо.

  Разрушаването на политическото съзнание у нас започна със “симеонизирането” на масите и завърши с окончателното им “бойковизиране”. Между лозунга за енергиен пъп на Балканите и призивите за национализация стои поредица от политическа мимикрия, погрешни икономически решения и липса на контрол. След всичко това, лозунгът за експроприация на ЕРП-тата звучи като спасение.

  Пожарникарска тактика е, да се гаси пожарът с пожар. Онези, които вкараха пожарникар в политиката днес атакуват системата – “След нас и потоп” е пожарникарски девиз.

 57. Не съм пропуснала Ваша статия, но много рядко се престрашавам да коментирам. Просто след Вашето слово ми е неудобно да пиша каквото и да било. Развълнувахте ме с по- горе написаното и ми отговорихте на един въпрос. Този въпрос ме глождеше от няколко дни. А той е ” Защо не Ви виждаме в нито едно студио за коментар сред изобилно поканените да си дават мнението за настоящите събития?” ПРосто не се вписвате в общия хор на манипулаторите.

 58. Към Радост:

  Не искам да заприличам на ББ, който благодари на хората, които го подкрепят, но ще Ви благодаря за шанса да кажа нещо без да се налага да пиша това като делна статия: искрено се радвам, Радост, че не съм в студиата на телевизиите, които остро критикувам толкова години. Щеше да е странно да съм там! Те си дават сметка, че не могат да ми запушат устата да говоря за двата фундаментални МОНОПОЛА, които са източник на злото, срещу което сега така стихийно се бунтуват хората: МОНОПОЛА на енергийната мафия, ръководена от руските монополни вносители на трите горива ( петрол, газ и обогатен уран) и МЕДИЙНИЯ МОНОПОЛ, чрез който злините за България се обявяват за добрини. А после- защо се бил насъбрал народният гняв…Ами ще се събере, медиите го натикаха там със слугинското си шикалкавене и с отказа си от санитарната функция на журналистиката по този начин.
  Колкото до телевизиите, които се осмеляваха да ме канят досега дозирано ( не и в “изисканите” им високи трибуни, като “Панорама”, запазени за определен приятелски кръг от “правилни” журналисти) и те се умълчаха с поканите. Което приемам за комплимент. Явно днес, когато можете да видите чисто новите протестиращи, един протестиращ всекидневно от години със статиите си журналист просто няма място в тази шумотевица и това е добре лично за моя милост. Май съм мнооого неудобен, а днес да си неудобен е сертификат за качество повече и от вчера, когато медиите се подмазваха на конкретни политици, а не на стряскащия ги сега още повече народен гняв.

 59. Здравейте на всички,
  искам да поздравя г-н Инджев за хубавите статии, които пише. Аз за пръв път чета блога му. Виждам, че и много умни хора постват в него. Знаете ли,опитвам се да бъда оптимист за случващото се в България тези дни, желанието ми е да гласувам за доброто,а не за по-малкото зло, както писа един от хората във форума, отварям широко очите си, за да открия това добро около мен, направо са станали на палачинки, но не мога да го видя нито всред старите партии и лидери, нито всред новоизлюпените такива. Разбирам с разума си и цялото си същество, че нещата са тотално сбъркани в тази държава и че трябва да бъдат променени, но не виждам как това ще стане дори и да отидем да гласуваме отново(аз го правя редовно от 23 години, като добре разбирам, че това не е за хвалба предвид докъде са ни докарали тези, за които съм гласувал през годините). Според мен е дошло времето образованите хора, интелектуалците, въобще всички граждани на тази достатъчно страдала страна,които имат разумни идеи, воля и желание за промени да излязат от скопените форуми в интернет и да заявят ясно желание да започнат наистина промяна в тази държава. Ако ще го правим да го направим! Иво каза, ако съм го разбрал правилно, че партия не е мръсна дума и аз мисля така. Нека направим ,както се правеше навремето преди 10-ти в армията, да “ебаваме” по устав. Спазване на конституцията -да, избори -да, промени в конституцията и законите -да, върховенство на закона -да, честна и справедлива съдебна власт – да, престъпление и наказание -да; разбиване на монополите и мафията свързана с тях -да. Всичко може да бъде поставено постепенно на мястото си ако има воля, желание, честност, достойство и дупе в хората, за да го направят. Знам ,че патосът ми е в повече и че звуча като “революционен поет”(недай боже), но от някъде хора трябва да се започне! Ако само си говорим по форумите и се правим на “много умни” и интелектуално уморени от познанието на действителността нищо и никога няма да се промени около нас. И това,че познаваме заветите на В.Левски ще си остане само наше безполезно знание, което ще “гъделичка” собственото ни щестлавие колко мноооого знаем. Апостолът едва ли би искал точно това от българите днес. Нека помислим върху това днес, утре ще е късно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.