В крак с бремето на похода на маргиналите

Понеже на най-големия митинг в София от януарските събития през 1997–ма година насам не видях политици, искам да кажа на онези от тях, които четат този текст, какво видях. Защото се съмнявам, че подобен репортаж ще прочетат във вцепенените от страх медии, треперещи кога протестиращите ще се сетят за журналистическата вина за гангренясването на ситуацията, при която вече се налага ампутация, тъй като самите медии абдикираха от отговорността си да лекуват самозабравилата се власт от болното й самочувствие на недосегаема.

Ще ви изненадам с първата си констатация: протестиращите се скъсаха да ме снимат- как да го кажа по самоиронично, че да не остане подозрение, че се „хваля” с това!? Причината за тяхното любопитство беше по-скоро екзотиката. Тя беше предимно в това, че някаква разпознаваема физиономия се е осмелила да се появи между тях. Признавам си, не очаквах, че ще раздавам автографи и ще позирам за снимка, а бях готов да се натъкна на враждебност и агресия в пряк контакт с хора, с чиито крайно леви или крайно десни разбирания воювам от години в интернет. Така че би трябвало да съм адски доволен от това внимание! Обаче не съм.

Това е първият митинг в живота ми- а съм участвал в десетки- които посещавам повече като журналист, отколкото като гражданин. Исках да видя и усетя атмосферата, за да не коментирам само продукцията, предоставяна от камерите на телевизията. Различно е, повярвайте.

Никога при никакви струпвания на хора не съм виждал толкова много смачкани от живота индивиди, събрани на едно място- млади и стари, мъже и жени. На всички големи митинги винаги е имало всякакви хора. Но толкова еднородна маса от доведени до ярост човеци, сред които „умерените” физиономии бяха в явно малцинство, не съм виждал.

Това беше марш на маргинализираните. Като в роман на Емил Зола, описващ крайното отчаяние на пролетариите в сърцето на Европа в зората на нейната индустриализация.

В центъра на София маршируваха антиподите на силиконовите красавици и шоумените, на „добре облечените бизнесмени” ( имаше доста зле облечени мутри, народни мутри, така да се каже). Дефилираха антиобразите на онзи весел и охолен живот, който блика от екраните. Блика като шампанско за 300 евро бутилката, с което шоумена Бареков се полива господарски в скъп европейски курорт и после си пуска снимката да я видят всички. На цялата парвенющина на самозабравилите се зализани мутри, плезещи се на народа си от екраните, в София вчера беше показан гневен юмрук, обилно татуиран с левичарска символика и нацистки пречупени фетиши.

Кеф ли е да се слееш с тях? Не, за мен не е. Защото усещането е за безпомощност и ненужност дори. Хората са прави да протестират и макар да съм го правил пет години всекидневно в блога си и имам близо три хиляди доказателства за това, няма как да им опонирам. Нищо не можеш да им кажеш, колкото и да се имаш за устат.

Преминах мълчаливо (защото не мога да крещя „смърт на партиите”, което е призив за диктатура и масово насилие) заедно с тях по улиците в центъра на София. Опитах се да разбера тези хора, които скандират абсурди, като „смърт на съдебната система”. Рискувах да стана мутра- не по индукция, заради дифузията ми с мутрите, а разбита от тях мутра на несъгласен с патоса на демонстрантите демонстрант. Но си струваше риска.

Убедих се отново от личен опит, че без да рискуваш лично, никой няма да те уважава- или поне търпи- в момент на изпитание. Управниците ни имат основание да се страхуват от гнева на народа си, поради което ходят само там, където ги целуват и прегръщат. С бягството си Борисов показа, че е страхливец и това за пореден път убеди най-смачканата част от народа, че трябва да търси начин сам да се оправя както си знае- нищо, че това никак не звучи рационално ( и някои от протестиращи го знаят, но също упорито се борят за правото на ирационалност).

Без лидери и лидерство е така. А лидерство без поне малко жертвоготовност няма да се роди- страшно много хора се усещат като жертва на „системата” и системното пренебрегване на това усещане със самохвалствата за „успехите” води рано или късно до онова, което наблюдаваме безпомощно в момента.

Лоша услуга Ви оказаха напазаруваните медии и журналисти, господин Борисов! Трябваше поне мъничко да Ви „понаплюят”, докато бяхте на пиедестала им, за да видят и чуят отритнатите от трапезата сънародници, че има мъничко контрол и справедливост в поверената Ви държава. Сега са готови вече и в плюнка да Ви удавят, но нито закъснелите плювни ще ги спасят, нито Вие ще се осмелите да се приближите вече до народния гняв на една плюнка разстояние.

65 мнения за “В крак с бремето на похода на маргиналите”

 1. Не е по темата, но не намирам друг начин да Ви помоля за коментар по темата с освобождаването на г-жа Кулезич от Правителствената (в оставка) Телевизия.

 2. Осмели се Кулезич да се каже в предаването и за руската връзка с протестите и веднага уволнение.

 3. Я вижте какво инфо дава тук социолога “д-р Тони Филипов”-да ти настръхне косата…
  “….За Дянков да ви кажа защо цунка Джиджи. Много пъти сме казвали, че Дянков е просто момче. Но не изгоря за земеделската субсидия. Лъжат. Причината е друга. От МВФ му пратили писмо, че България трябва да увеличи квотата си във фонда със 160 млн. евро заради кризата в световен мащаб… Работи, които са решени в рамките на ЕС. Но понеже хазната е изгребана до дъно, няма лев… Те, както казахме, затова и бягат. Не знам как ще се платят пенсиите тоя месец. За другия знам – нема да се платят… Депутатите се шегували, че Б. Б. означавало булката беглец… Но много скоро ще престане да им се шегува… Та Дянков се направил на голям и написал на комисар Оли Рен едва ли не да си гледа работата, бедна България немало да плаща на богатите страни… С две думи му казал да духа супата. Оли Рен се оплакал на Барозу, Барозу дигнал телефона на Бойко и му държал език, който едва ли може да се нарече почтителен. Премиерът викнал Дянков, набил му канчето и го пратил да пише съгласително писмо до Олито. Написал го Дянков и го занесъл на Боко. Ама било на английски. Боко знае само „конграчулейшънс”, обаче нещо му прещракало, та пратил писмото на леля му Кристалина да го види първо. И на нея й се изправила косата! Дянков бил написал още по-свиреп отказ… И при това положение, нема друго положение. Та никаква оставка не е подал, ами е изритан като мръсно коте.”

 4. Господин Инджев, едно е лошото – много малко журналисти са като Вас.

 5. Значи със сигурност протестите на се продукт на петата колона ! Бил съм много глупав да си мисля че БСП имали пръст в тази работа

 6. Какво да ти кажа, Иво? Просто тази твоя статия трябва да се размножи в милиони екземпляри и да се разлепи из цялата страна! Трябва да се прочете в информационните емисии на всяка българска медия!

 7. От изказването му в президенството,май е разбрал какво му говорите.

 8. Вчера случайно “хванах” гостуването на Сергей Станишев в BTV, където в опит да се направи на загрижения социалист във време на криза, разказа за неволите на хората пострадали от земетресението, с които се е срещнал. “Бях в Батанци” – най-сериозно обяви г-н Станишев, без да се поправи, без водещия – Росен Петров да го поправи, и продължи разказа си. Излиза, че г-н Станишев не знае къде е бил, защото името на града всъщност е Батановци. Колко е загрижен за хората един човек, който дори не знае и не е запомнил името на града в който живеят, оставям на вас да прецените. Сега, когато некомпетентното да се справи с неговите золуми правителство на Бойко Борисов падна, това несериозно момченце с очила, което не знае имената на градовете в собствената си държава(доколкото това е България, а не Украйна), отново се е наежило и иска да управлява. След няколко месеца имате уникалната възможност да използвате правото си по закон и да изпратите тези смешници – Бойко, Сергей, Местан или Доган(който и да е там начело реално) тримата заедно под ръчичка извън Народното събрание, като получат от вас това което заслужават – под 4% подкрепа. За под 1%, за да може да им спрете и субсидията, която незаслужено получават тези партии, ще мислим след това, но ако направите първото и видите колко по-добре ще бъде, а аз съм убеден, че ще е така, ще стигнем и до този момент.

 9. Г-н Инджев,аз редко слушам глупостите които бълва б.б.,но днес докато превклю
  ча на друг канал,го чух да казва,че е изненадан от факта,че медийте подържали
  правителството/цитирам по памет/ и че никой не ги е карал.Това е положението.Ме-
  дийте спомогнаха да да се изгради лош имидж на правителството на ОДС и лично на
  “лошия” И.Костов,същите напомпаха и създадоха положителен имидж на Герберите и
  на б.б.Медийте винаги и ще бъдат четвъртата власт,който поръчва и плаща музиката
  той печели за жалост.

 10. Безнадеждност!И няма кой да върне надеждата на хората.

 11. Към Emil:
  Никога не съм злорадствал при уволнение на журналист.
  По моя информация Бареков се опитал да забрани на Кулезич да кани неговия довчерашен господар Цветан Цветанов, срещу когото повратливият директор на новините вече го играе “критик”. Тя обаче не го послушала.
  Кулезич има един полезен ход за пред хората, пред които се изложи със слугуването си в ТВ 7: да разкрие кирливите ризи на тази незаконно забогатяла с парите от държавните авоари в една банка телевизия. Освен ако не са й запушили устата с така нареченото “златно ръкостискане” на изпроводяк.

 12. Една “тъжна” новина: Бюреков уволни Люба Кулезич (такава е съдбата на “слугите”, когато се смени господаря им). Но не зная, дали “обръщането на палачинката” ще му помогне и на него, или ще му спре(“пресъхне”)кранчето??

 13. Абе то е ясно че Всички политици ще го изиграят Булката Беглец !

  Ама какво друго да очаквам от червеи !

 14. Люба Кулезич е пример как едни начетен журналист може да се превърне в медийна проститутка (извинявам се за израза!). Дано тя намери малко достойноство и каже на кого и как е служила досега.
  Ако се освободим от медийния монопол, ще се освободим и от руския енергиен монопол!

 15. На фона на доста пестеливото и безлично изказване на Плевнелиев на брифинга след връченото и отказано от Борисов предложение за съставяне на правитерство,последният отново се разля с една лоторея,показана от Цветанов преди няколко дни в Н.С.Няма що:и двамата са “мътени”от една и съща квачка-БСП.Та в тази борисова логорея отново бе демонстрирано безочието/по-скоро дебелоочието/на о.з Премиера във всичко за което говори,но особено ЗА БЕЗОБРАЗНОТО ВЕНЦЕХВАЛЕНИЕ НА Б.Г МЕДИИТЕ ,което не му е било необходимо ,за да подържа високия си имидж !!!Че ако не са медиите,по принцип,как може да стане достояние тази ВИСОТА на целокупния БГ избирател?..На Плевнелиев,очевидно,въпреки всичко,тази логорея му дойде в повече и направи опит да я прекрати.Ноо,Бойко Борисов пожела той да име думата/както винаги/последен и я продължи,логореята,с още няколко изречения.Не зная зритеелите дали успяха да “хванат” детайла ,за който говоря.
  Иначе,написаното от г-н Инджев ,както винаги,попада в дусятката…

 16. Господа, не мога се стърпя да не споделя че днес е един не добър а ПРЕВЪЗХОДЕН ДЕН ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА !!!
  Мисля че трябва да се поздравим всички ние демократите с тази чудна вест !!! Честито !!!

  Работата е там че АЛФА-ДОГЪТ , най-яростният противник на бъркането с мръсни ръце в аналите на историята се е решил на един много смел и решителен ход като заповядал да се коригира историята преподавана в Империята с обявяването на честването на 1000 годишнината на Руската демокрация през 2016 г. Всички знаем че това не е работа за разни книжни плъхове и маргинали да си пъхат гагата там дето не им е работа, а за най-достойния, най-сияйния, с най-ценния принос за изчистване на полето на историята от плевелите и съхраняване на ЧИСТАТА ИСТИНА за поколенията (справка – Дрезденския му безценен труд) и най-заслужилия поради което.

  По такъв начин Империята излиза най-напред в листата на съвременните демокрации.

  По всичко личи че насоките начертани от наскоро появилата се на бял свят ОФИЦИАЛНА РУСКА ИДЕОЛОГИЯ започват да дават първите си благодатни плодове, а именно че след като бе заповядано на руската мисъл да се събуди и да започне да пояснява ИСТИНАТА и на другите народи, се вижда че това събуждане вече е в ход.

  И както изглежда, ПЪРВАТА ИСТИНА която ще узнаем от събудилата се руска мисъл е ИСТИНАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА, и то тази истинската, най-правилната, вертикалната, имперската, РУСКАТА.

  http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2013/02/24/96415.shtml

 17. До Глупав:

  А, ако искрата запалила протестите е била от запалката на Петата колона? Представете си че наоколо е пълно с метан от хвалипръцковците на Борисов и изведнъж някой драсва клечката. Пожара лумпва … кой ще понесе изгарянията и кой ще дойде да мародерства в опожарения дом?

 18. Г–Инджев .Много Ви благодаря за тази статия!Тайно се надявах да науча от Вас за настроението и истината за протестращите,защото аз много трудно ходя и не илизам от дома.Но всеки ден започвам с четене на Вашия блог.Като участник във всичи протести до 1997.г.(когато бях по–млада и здрава),аз знаех за какво се борим.Сега не ги разбирам.Мизерията и несправедливостта и аз я виждам,но побеснявам,когато ги чувам да казват–23 години нищо не се е променило,нямало никакви реформи,всички са маскари и т.н.Това е лъжа!Да говорят за последните 12г.,от 2001г. насам–да. Да се сърдят на себе си.Сигурна съм,че тези хора първо никога не са гласували,защото политиката не ги интересували,или ако да,те са избирали БСП,НДСВ,ДПС,АТАКА,РЗС и накрая ГЕРБ–Б,Б.Жалкото е,чеи ние които имаме глави на раменете си,скоито да мислиме,страдаме.А животът е толкова кратък!Бъдете жив и здрав!Една възрастна жена,която много Ви цени.

 19. Години наред България извръщаше глава, за да не гледа как набъбват редиците на бедните, отчаяните, безработните, неграмотните, лумпенизираните, а сега е шокирана и ужасена от избухналия им гняв и многобройността им им. Години наред властта говореше и вършеше опасни глупости, а “интелигенцията” си мълчеше. Сега народа заговори глупости и тя се стресна. Защо? Нима глупостите, лакомията, наглостта и безцеремонността на овластения простак да са по-малко опасни от тези на неовластения простак?
  Прав е бил Захари Стоянов да пише, че от учени глави, дето си гледат гечинмека, народът помощ няма да дочака. Те изпълзяват чак след победата, за да потърсят място до преустроенета копаня.
  А междувременно интелигенцията и политиците са като безотговорни родители, оставили детето си да тръгне по лош път,които сега лицемерно се възмущават от него.
  Доживяхме да ни убеждават, че единственото по-лошо нещо от заспал народ бил събуденият народ – защото бил прост, неук и манипулируем. И то не друг клевети народа, а точно тия, чиято работата е да го просветят и поведат – политици, интелектуалци, учени глави, а вместо това в хор са подели жалейката “Бащииицеее, на кого ни оставиии!”

 20. Ако нормалните хора не протегнат ръка на все по-голямата маргинализирана група от обществото, то последните ще се превърнат в оръжие в ръцете на радикали и мошеници.

 21. за сведение на протеста с потрес видях партиен деец от БСП,на който жена му си играела с милиони в търговете с ток от АЕЦ-а и ми беше интересно той какви искания има,ма да не става сеир не го попитах

 22. Към г-н Инджев. Не разбирам каква е причината написаното от мене тук по повод логореята на Борисов на блифинга в президентснвото днес,първоначално да бъде публикувано,а 2 часа по-късно да га няма. Поздрави.

 23. Размисляйки върху случващото се тези дни, слушайки “исканията” на някои протестиращи и разговаряйки с познати и непознати преди, стигам до особен паралел: колкото е приблизителният дял на свободния от руския монопол дял в българската енергетика, на такъв дял възлиза и цивилизованата десница у нас, различаваща понятието “руски монопол в българската енергетика”, от пробутаната подмяна по КГБ-истки: “монопол на ЕРП-тата”, при положение, че именно те не държат еднолично пазара, както и не са виновни за високите цени, а рекетът с оскъпения газ от Русия, който ни е налаган насила, заради липсата на диверсификация.
  Дали увеличаването на съзнанието в по-голяма част от обществото за това положение на енергийния пазар ще доведе до увеличаването на политическата воля за намаляване частта на зависимостта от руския монополизъм в енергийния сектор, предизвикващ главоломния скок на цените и обиращ каймака на печалбите на доходите на българите. Или обратно – първо трябва да дойде политическата воля на управляващите, после да се променят нагласите и съзнанието на народа. Но моментът е сега, защото резервите свършиха.

 24. Да добавя моите претенции към експертно-програмното правителство:
  1.Във всеки ресторант яденето и пиенето да е безплатно.
  2.Да ми се предостави безвъзмездно
  5 стаен апартамент на Азорските острови.
  3.Да се намалят поне 30 години от възрастта ми!
  4.БОГ да ми даде поне малко акъл!

 25. Великолепна статия,браво Инджев! И както казва Хр.Бойчев “тази статия трябва да се размножи в милиони екземпляри и да се излъчи в централните емисии на всяка българска медия”. Аз бих добавил и по всички европейски медии,по CNN и т.н. ,за да разберат всички хора по света при каква тирания живя нашия народ през последните почти 4 години и какъв диктатор и злодей беше Бойко Борисов.Още веднъж БРАВО!

 26. Добре де, а защо протестиращите не теглиха по една на съветския памятник като днес там се събраха? Защо не протестират и срещу съветския монопол върху демокрацията в България?

 27. Сега, когато Дянков, Борисов и останалите изхарчиха и последната стотинка от държания бюджет, само Иво Инджен остана да пляска руснаците. Ех, мъка мъка!

 28. – Даваш ли даваш ББ, депутати на чужда вяра?
  – 20 давам, но повече – не! – д-р Доган да дойде и той да гласува! – Тогава ще давам…

 29. ВЪМУТЕН СЪМ ОТ НАЧИНА ПО КОЙТО Б.Б. ТРЕТИРА ДЕПУТАТИТЕ СИ ВСЕ ЕДНО СА ВОЙНИЦИ ! ИЛИ НЕ, ТОВА ВСЪЩНОСТ Е АРМИЯТА ОТ ЧЕРВЕНИ КАЛИНКИ С КОЯТО Б.Б. И КУКЛОВОДИТЕ МУ ЕДНОЛИЧНО НИ УПРАВЛЯВАХА БЕЗ ГРАМ ИДЕЯ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ !

  И СЕГА ТЕЗИ СЪЩИТЕ ТАПАНАРИ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ОБВИНЯВАТ НАС ТЕХНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ЧЕ СМЕ ИСКАЛИ ДИКТАТУРА ???!!!

 30. А днес от ДКЕВР съобщиха, че при обсъждане увеличената цена на тока от 11 поканени организации и ведомства са отишли само три. Начело на отсъстващите е МИЕТ, И ОСТАНАЛИТЕ СА СЪЩО ОТ ПОДОБЕН КАЛИБЪР. Горе не ходят дори проформа по земята, лежат по хамаците и плюят люспи от шамфъстък по главите на простосмъртните.

 31. @Ivo, и аз видях Кадийски на протеста и се зачудих на наглостта му.

  То и Бойко е на път да се изкара че протестира срещу себе си и е бил едва ли не цял мандат в опозиция на неясно кого, но точно Кадийски на протест срещу енергийната мафия е прекалено!

 32. Към Иван
  Jfc@abv.bg

  Ех ,Иване, поради фундаменталното значение на примера за злоупотребата с присъствието ти в този форум, публикувам оригинала на претенцията ти да си “оригинален”:

  “Великолепна статия,браво Инджев! И както казва Хр.Бойчев “тази статия трябва да се размножи в милиони екземпляри и да се излъчи в централните емисии на всяка българска медия”. Аз бих добавил и по всички европейски медии,по CNN и т.н. ,за да разберат всички хора по света при каква тирания живя нашия народ през последните почти 4 години и какъв диктатор и злодей беше Бойко Борисов.Още веднъж БРАВО”!

  Няма да ти поправям проявите на неграмотност, които демонстрираш. Но си обобщаващ пример за андрешковците, които у нас се имат за най-умни. Ще обърна малко внимание на публиката към екземпляр, като теб, който се има за за много “хитър” в иронизирането!

  За твое сведение моето мнение се е чувало и по СNN и в други световни медии, но за теб и подобните ти това няма значение.

  Важно ти е да се изживяваш като успешен натрапник, маскиран неуспешно като умник, който е “затапил”, подиграл автора. Явно и през ум не ти минава, че коментарът ти минава по простата причина, че си прост с претенция за нещо друго, което е полезно да се види.
  Дядото ти Иван ли те мотивира с рублите, “Иване”?!

 33. Искам да кажа още нещо !
  Ако “настрадин ходжа” е гледал в неделя вечер телевизия щеше да види едни ПРЕКРАСНИ МЛАДИ , УМНИ , ИНТЕЛИГЕНТНИ И МНОГО КУЛТУРНИ ХОРА – ИСТИНСКИ ГРАЖДАНИ И БЪЛГАРИ С КОИТО МОЖЕМ САМО ДА СЕ ГОРДЕЕМ !
  Възхитен съм от представителите на протестиращите и ги прегръщам и целувам !!!
  НЕ ЧАКАЙТЕ СТАРИТЕ ДА ОПРАВЯТ ДЪРЖАВАТА ! ТЕ ОТДАВНА СА НИ ПРЕДАЛИ ! имаше едно момиче, което каза точно това което и Аз мисля ! Не ми казвайте, че не може и не ми носете от 10 дерета вода за да ни кажете че не може да стане !

  Искам да кажа и нещо на п-р Константинов ! Г-не не ми харесвате с вашите приказки че изборите щели да бъдат честни ! ВИЕ ПРОПУСНАХТЕ ДА КАЖЕТЕ НАЙ-ВАЖНОТО ЧЕ С ЧЕСТННИ ИЗБОРИ ИЗБИРАМЕ КРАДЦИ УБИЙЦИ И ПРЕДАТЕЛИ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ !!!

  Иво, благодаря предварително, че уважаваш мнението ми!

 34. Господин Инджев, бихте ли коментирали недвусмисленото предложение на Иван Костов да се използва мандата на Синята коалиция за сформиране на експертно правителство? Какви ще са последиците за СК от такъв ход /в случай, че президентът го приеме/ и какви за удовлетворяване на протестиращите?

 35. Не стана ясно защо Плевнелиев ще връчи третия мандат точно на ДПС, след като това не е задължително според конституцията? Там пише, че третият мандат се връчва на “някоя от останалите (след двете най-големи) парламентарни групи”, по преценка на президента. Защо е избрано точно пък ДПС, особено след като то самото предварително заявява, че ще върне мандата?! Защо мандатът не се връчи на Синята коалиция, която единствена е против разпускане на парламента и служебно правителство?! Да не би Боко (чиято маша за съжаление е Плевнелиев) да се страхува от експерно правителство с мандата на Синята коалиция? Така или иначе, шансът такова правителство да получи достатъчно гласове в парламента е НИЩОЖЕН, тогава защо е този страх? Да не би кремълското джудже да е наредило на Боко/Плевнелиев В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА НЕ ВРЪЧВАТ МАНДАТ НА СК?

 36. С червените калинки
  потропва дядо Спас
  Дечица-веселушки
  Бойко спря пред нас

  Подаръци ще има
  за всички от сърце
  Със Данъци и Такси
  Дянков ще ни преебе !

  Във коша надзърнете
  какво ли има там
  една голяма дупка
  за спомен от Цветан

  Подаръци ще има
  за всички от сърце
  Със Данъци и Такси
  Дянков ще ни преебе !

 37. Здравейте! Това е най-тъжният коментар който съм чел от вас, дано да си остане такъв! Стискам Ви палци!

 38. @ИЛИЯ
  Попитай Гугъл кои са тези “ПРЕКРАСНИ МЛАДИ , УМНИ , ИНТЕЛИГЕНТНИ И МНОГО КУЛТУРНИ ХОРА – ИСТИНСКИ ГРАЖДАНИ И БЪЛГАРИ”. Защото аз останах омерзен – не са нито прекрасни, нито интелигентни И ЕДИНСТВЕНИ ТЕ ВСЪЩНОСТ ЗНАЯТ какво искат от тези протести, но не е това което Вие си мислите…
  Линкове няма да поствам – елементарно е…

 39. към ИЛИЯ – НЕ СЪМ СЪГЛАСНА С НИТО ЕДНО ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЯТА ВИ ЗА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВНИМАТЕЛНО СЛЕДИХ ПРЕДАВАНИЯТА, ВКЛ. ВЛЯЗОХ И ВЪВ ФЕЙСБУК-ПРОФИЛИТЕ НА НЯКОИ ОТ Т.НАР. ЛИДЕРИ. ПОВЯРВАЙТЕ, В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ ТОВА СА ТЕЖКО НЕГРАМОТНИ ЛУМПЕН-ПРОЛЕТАРИИ. Е, НЯМА КАК ДА СЕ СЪГЛАСЯ ДА ГОВОРЯТ И ОТ МОЕ ИМЕ.

 40. г-н Инджев, не сте ли се замисляли, че политиката на БКП и производните и винаги се е стремяла да маргинализира, тези които не играят в нейния отбор?
  Мисля, че поставянето на всички под общ знаменател не е най-доброто нещо, което може да направи един интелектуалец.
  А и помислете – в България понякога човек може да изпадне в безпомощност и ненужност, не защото не работи а именно защото работи професионално и почтенно.

  Между другото замисляли ли сте се, защо в България данъците върху имотите са символични спрямо тези в Западна Европа?
  Защо никой от досегашните управляващи не пожела да обложи именно едрите собственици за сметка на дребните самонаети, като вас например?
  Защо дори сега НИКОЙ от политиците не повдига този въпрос?
  Данъците върху недвижими имоти са възможно най-лесно събираеми и кореспондират най-силно със социалната справедливост.

 41. “В заключение ще ви дадем пример за драстична спекулация с доверието на протестиращите в Бургас. В избрания Инициативен комитет има човек за който получихме множество сигнали, че същият е представител на ГЕРБ, представя се за координатор на Движение “Днес” и е такъв, но е неразривно свързан с тази партия. Става въпрос за Иван Киров който правеше политическия маркетинг и анализи на ГЕРБ. Хора работещи на пристанището, в Бургас, където е работил, имат изключително негативно мнение за този човек и го определят като способен да доносничи. А братовчед му е шеф на пристанището и общински съветник на ГЕРБ. Този човек дръзко отнема думата на обикновените хора поискали да споделят своето мнение за ситуацията и с огромно желание я дава на г-жа Милена Николова, която беше кандидат за общински съветник на БСП
  Та какво търси тази личност в инициативния комитет на протестиращите, г – н Бодуров, към вас задаваме този въпрос, поехте отговорност!? Хората описват д-р Велков като цитираме дословно “мръсен комунист” свързан с БСП. А Н. Дичев свързват с НФСБ и го определят като подставено лице и на Скат. Възмущението е огромно и назрява протест, който няма да се води от настоящите организатори в Бургас и на определените от тях места. Защо никой не иска да разбере, че гневът на хората е факт и е несъстоятелно да бъде неглижиран и, че решаването на проблемите не може да бъде отлагано във времето. А може би някои хора твърдящи, че не искат да видят и капчица кръв по положения от тях асфалт искат да предизвикат революция вместо еволюция! ? ”

  Целият текст на: http://www.burgasnovinite.bg/Iniziativnite-komiteti-izmamiha-protestirashtite.html

 42. Колко сме малки когато учителите ни са жалки. Умна и проста етност лесно се управлява но ние както винаги сме в незнайната средна (никаква) линия на извънземното космическо безвремие.Или необходимоста от признаване на богатите духом ще ни люшка в дебрите на псевдо-демокрацията или обходимоста на необходимоста ще дедуктира безизходност от безмозъчието. Колко е простоъгален тъпоъгалния двуъгалник – не лъжи и това е всичко но –

 43. Господин Инджев,може би не е коректно точно във Вашия блог да коментирам Люба Кулезич/Тя злобно се опита преди време да Ви уязви по барековски, подмазвайки се на началниците си/,но ми разрешете да споделя следното.Мисля,че я уволниха само,защото в последното си предаване в неделя си позволи да покани Георги Коритаров и пусне интервюто му с бившия офицер от КГБ Гордиевски.Той в прав текст заяви,че Русия ще продължава да ни счита за задунайска губерния като разчита за тази цел и на нашата пета колона.Така стана ясно кой се опитва да дирижира сега протестите зад гърба на хората и да ги използва за своите цели.А нали телевизия ТВ7 се финансира от Корпоративна банка на Цветан Василев.А на кого са капиталите там всички знаем…

 44. to Mr.Torsion
  Ами моля ви не ми вменявайте вашите си оценки и разбирания за красота , интелигентност и т.н. Аз изразих моите чувства и съм напълно убеден че са точни! Колкото до това че тези искания били само техни моля уточнете какво разбирате под “техни”.
  На 500 000 млади юнаци извикали задружно Свобода за Народа / СМЪРТ НА МАФИЯТА или на 10 те човека в студиото на БНТ. Защото Аз не съм съгласен, че тези 10 тина човека са се водили от егоизъм и няма да се съглася да бъдат плюти с неясни клетви от неясни хора !

  до г-жа Илиева.
  Г-жо Аз също бих определил някой за неграмотен ако го чуя да сипе такива тежки обиди , каквито Вие си позволявате, към който и да е, особено към МЛАДИ И УМНИ ХОРА !

  Надявам се повече да не се опитвате да ме убеждавате(особено по този начин) колко сте знаещи и съответно, колко заблуден съм Аз.

 45. Звучи тъжно – ама това са си хората избрали последният “спасител”.
  Тъжно е, че дори без 20 години медийна пропаганда, все още не могат да изберат какво да пеят – “Осанна!” / “Разпни го!”…

 46. Ne mislia, che moje da se ochakva neshto dobro ot Plevneliev, imaiki pred vid vrazkite s borisov i tova che ostavi za savetnizi, personi verni na bivshiat ni “sozialen” prezident.No si mislia,che sergei, boiko i dogan shte postignat konsensos za okonchatelnoto ignorirane na Ivan Kostov, nai-opasnia za tiah i “bratushkite”.

 47. ВЪРХОВНО!!!Иво нормално е всеки един човек с годините да “изкуква”.При тебе този процес е в обратна посока,както при академик Балан.Харесваш ми !Това е!

 48. две държави които живеят добре :

  Австрия има също федерално управление и двукамарен парламент – Федерална асамблея или Бундесферзамлунг. Той се състои от Горна камара – федерален съвет или Бундесрат (64 члена; те представляват всяка една от провинциите на основата на населението, но всяка провинция има поне 3-ма представители с четири или шестгодишен мандат) и долна камара, Национален съвет или Националрат (183 места; чиито членове се избират пряко от народа и имат четиригодишен мандат).

  ————-

  В Кралство Белгия двукамарният парламент включва Сенат (71 места; 40 представители, избрани с пряк вот, и 31 представители, избрани непряко; които имат 4-годишен мандат) и Камара на депутатите (със 150 места; чиито членове са пряко избирани на основата на пропорционално представителство за 4-годишен срок).

  Аз пък предложих тъй като България беше разделена на 9 области това разпределение да остане като от всяка се излъчат по 7 мажоритарни депутата т.е. 63 горна камара !

  И 100-150 депутата долна камара където ще имат място и гражданските движения и партиите. като предлагам половината места да са за граждански движения където бариерата ще бъде малка а за другата половина от местата за Партиите бариерата да бъде по-висока !

  За горната камара могат да се предвидят още много опции като например да се сменя само 1/3 или 1/2 на 3 години както е във Франция с цел плавна политика

 49. Има доста изказвания (и то необосновани най-вече за да няма такава)срещу горната камара но Аз твърдо мисля, че във всяка област на България могат да се намерят поне 7 достойни Гражданина, които да заслужат доверието на Народа и не говорим за “лордове”, защото в България лордове никога не е имало!
  И как така цяла Европа се управлява от двукамарни парламенти а тук някакви си “умници” ще казват че не било ефективно! Че Конституцията играела ролята на първа камара ! Е видяхме я тази конституция колко ни е защитила ! Тези приказки са по-скоро опит да се изроди законността и отслабят правата и свободите на гражданите!

 50. Много, много страшен репортаж!

  Този бунт на гладните, смачканите и отчаяните със сигурност не е като онзи от 97-ма, нито като онзи от 90-та.

  Преди имаше лидери по митингите – политици, музиканти, шоумени, кинаджии, журналисти. Днес нито една от тези прослойки не може да застане начело, защото отдавна са се компрометирали или загубили влияние. Няма Слави Трифонов да весели по митингите, няма ги интелектуалците-дисиденти да говорят против Живков.

  Но това не е най-лошото. Това което прави този бунт напълно различен и нов за България е липсата на надежда. Ако преди години хората си градиха плановете върху това което може да дойде след една промяна, сега просто искат възможност да оцелеят. Затова и абсурдните искания и лутането по улиците. Вярно няма хипер-инфлация и банкови фалити, и да спеставията се увеличават, но групите на нямащите са трайно такива и отдавна са изхарчили всички запаси, а отгоре на всичко се увеличават.

  Мисля си, че българските политици не осъзнават ситуацията. Те продължават да мислят, че с леки промени могат да задържат положението. Не и този път. Просто една значителна част от българите нямат изход. Няма вече надеждата, че с влизането в ЕС нещата ще потръгнат, няма самозаблудата, че някои външен може да спаси и изчисти системата и че след изборите нещата ще се успокоят. Дори алтернативата за работа в чужбина е много по-малко, няма ги гледането на баби в Гърция, строежите в Испания и брането в Италия.

  Страхувам се от ескалация, която ще доведе до насилие. Ние не сме Гърция и тълпата няма да разграби магазините, но отделните хора – там е друго. Дано да греша, но си мисля, че следващия декласиран човек може и да не се самонарани, а да се обърне към политическата класа. И да не ползва газов пистолет.

 51. От коментарите тук видях доста за Люба Кулезич,което няма нищо общо с темата,два-три положителни по темата и малко повече описващи народния гняв като гняв на лумпенизирани идиоти…Аз искам лично да ви благодаря,г-н Инджев,че сте си направили труда да усетите от кухнята тъжната атмосфера на протестите…Защото тя не е нищо друго,освен проекция на още по тъжната действителност.На коментарите тук описващи протестиращите като лумпени,които не знаят какво искат ще кажа- прави сте.Лумпенизира се народа-ха, какво ли пък друго се очакваше след 23 години погребани надежди?И друго- не знаели какво искат…Напротив,знаят- искат само едно- по-добър живот, само дето не знаят как да го формулират.А и не са длъжни да знаят.Откъде накъде?Защо хората да са длъжни да се интересуват от политика и държавни дела, вместо например да се интересуват къде ще отидат на ваканция със семейството си през лятото,както е в белите страни?Ами незнаят хората КАК да се извършат промените и не им е работа да знаят- не са учили за това.Но знаят КАКВО искат, и то е просто- по спокоен живот в родината си.Толкова ли е трудно за разбиране…?Не искаме ли всички същото това?…

 52. Благодаря Ви, че се запознахте отблизо с протестиращите “доведени до ярост човеци”. Аз лично се радвам на надеждата в очите на младите протестиращи. Те и бъдещето им, са причината да съм редом до тях. Трябва да учим децата си да търсят истината и да отстояват своите права и свободи. СЛЕД ПЪРВИТЕ ПРОТЕСТИ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ МНОГО ПОЛИТИЦИ ДЕФИЛИРАХА ПО ТВ-ЕКРАНИТЕ. НИКОЙ /от тези които аз слушах и гледах/ НЕ ЗНАЕШЕ СМЕТКАТА СИ ЗА ТОК /когато имаше такъв въпрос от водещия на предаването/. ТОВА Е ПОКАЗАТЕЛНО, КОЛКО ДАЛЕЧ СТОЯТ ОТ ЖИТИЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ.

 53. ДО ‘Настрадин ходжа’ и
  ‘ПЕСЕН ЗА КАБИНЕТА ПОСЛЕДЕН КУПЛЕТ’,

  Господа млади “другари”, специално за вас давам този линк :

  http://www.btv.bg/shows/neka-govoriat/videos/

  Давам този линк , за да насоча следващите протести на вас младите към истинската ПЪРВОпричина за действията на т.нар. от вас монополи – ЧЕЗ ,ЕВН и Енерго Про.
  Превъртете видеото до 8-та минута, и уверявам ви ще се убедите ,че ЧЕЗ е превзета ОТВЪТРЕ от вашите другари от БСП и ДпС , т.е. ЧЕЗ е вече “национализирана” ,в този смисъл, че е ПРИВАТИЗИРАНА от определени ваши другари.
  А както ВСИЧКИ знаем “национализацията” за БКП ВИНАГИ означава те да имат ТОТАЛЕН контрол над всичко, дори и да не са заплатили и цент за него , т.е. за тях “национализация” означава п(А)р(АЗ)и(Т)ватизация!!!
  Така че, млади ми другарю, ЧЕЗ е полуНАЦИО….,ах пардон полуп(А)р(АЗ)и(Т)ватизирана от вашите партийни другарчета, и за да Фане протеста ви дикиш , отидете да протестирате на Позитано 20 и пред централата на ДпС , ох и съвсем забравих за PR-ката на ЧЕЗ “другарката” Станишева(Йосифова), може и нея да “навестите” ,воглаве и със ръководителя на ПЕС “другаря” Станишев!!!
  ТАМ, ТАМ трябва да протестирате , а не пред сградата на полуп(А)р(АЗ)и(Т)ватизирана от вашите другари ЧЕЗ!
  Освен това не далече централата на Лукойл и Газпром, които повдигат сметките на всеки НЕ със някакви си стотици лева , а направо с стотици хиляди……..!
  А ДАНО , ама надали , “другарю” “протестиращ”!!!!

 54. Здравейте, на 27 години съм, дете на прехода по всички параграфи, аполитична по всички параграфи:) Пет поредни дни се чудех, дали не съм заспала овчица, че си стоя у дома, докато народа негодува.Не съм съгласна с повечето от абсурдните искания на така наречените “говорители” на протеста,но си казах, трябва да покажеш съпричастност към мнозинството.( Лирично отклонение: най много ме впечатли, искането да се поставят устройства с тъч скрийн, на всеки чин, във всяко българско училище. Сестра ми е възпитател на деца от първи до четвърти клас. Суха статистика: за половин година, от 25 първокласника, само 7 деца знаят азбуката, 5 деца са чували за Васил Левски, и всички 25 деца знаят наизуст “Дим да ме няма”.)Все пак, революция се прави, излизам. Трябваха ми 2 часа, да намеря приятел, който не се беше включил в „безпристрастните“ протестиращи групи на някоя партия, „Офанзива“, фен клуба на „Синя сила Мъдрево“ и т.н.Намерих, един единствен, и потеглихме към Орлов мост. След 2 часа маршируване по вълнообразните софийски булеварди, мирно и кротко, се прибрахме. Обобщението: бира; качулки; възрастни хора, които като те погледнат си разказват целия живот с поглед, и от които никога няма да получиш лошо; „Бяла роза“ и видимо пийнала кака по анцуг и маратонки, вееща трибагреника, играейки хоро върху леещия революция бял микробус; озъртащи се хора, дебнене, скованост; боклуци по земята, летящи кенчета с бира; мълчание. Винаги съм си мислела, че когато хората правят революция, има пламенни разговори, единство, спорове в името на истината, жар, хъс, ИДЕЯ. Изводите, които направих за самата себе си, на пръв поглед нямат връзка с темата, но за мен казват всичко: ще продължавам да почитам семейството си, да поздравявам и благодаря в магазина, да не си хвърлям боклуците, където ми падне, да чета, да слушам българска народна музика, да не гледам новини и да не се оплаквам.

 55. Аз също съм обезверен и обезнадежден, но не от цели 23 години, както твърдят повечето протестиращи, пък и коментиращи, а точно от 12, когато ОДС загубиха на изборите след успешно проведен план за обезсилване и заличаването им. План, който усърдно продължава да се изпълнява на много широк фронт. Затова и Рапона, когато обясняваше в Парламента защо подава оставка като главна причина посочи Иван Костов редом с БСП и ДПС.

 56. Много точно обрисуване на ситуацията в неделя. Аз също бях на протеста ( за първи път от 97-ма когато бях едва на 14г) и видях много съсипани лица. Хората масово излъчваха огромно разочарование и горчилка от поредния провален опит към един желан преход. Около мен се движеха не антусиазирани и изпълнени с надежда – сънародници, а някаква странна “аморфна маса” погълната от отчаянието, безизходицата и най-вече от многократното и претопяваяне в най-различни форми. И не мога да ги виня за което. В една Америка хората дават гласа си за когото и да е и получават все добри условия за живот и развитие. Тук е същото, но с обратен знак…Основния проблем е, че хората се умориха да бъдат лъгани след като поредния месия ( наследник на един друг мадридски измамник ) се оказа шарлатанин. Повярвахме на Дон К(обург)ихот , а после и на довереника му Санчо Панса от Банкя.
  Иска ми се народа да е узял след поредното фиаско и да има активна гражданска позиция, колкото и обезкървен да е в момента. Не бива да се допуска ново заробване от безмилостните пиявици, провокатори, ликвидатори и “умели” консултанти БСП-ООД!

 57. ДО “Пиара”.

  Първо не ми харесва начина ти на отношение ! Той издава наглост присъща за Боклуците , които управляват България !

  Второ. Не си ти този който ще ми отваря очите за лайнарската атмосфера в България и не си ти който ще ми слага етикети на партийна принадлежност !

  Ясен ли съм или искаш и Трето и Четвърто като за Олигофрени!?

 58. Към ИЛИЯ:

  Ок, получихте правото си на отговор, но призовавам спорещите страни да не ескалират битката си, която не бих искал да модерирам ( думата означава “умереност” също).

 59. Логично е, ако се стигне до преходно правителство, Президентът да го състави по предложение и след консултации с протестиращите, особено ако пък те поемат известни контролни функции върху по-нататъшната му дейност. Така протестиращите директно биха разбрали каква е точно ситуацията, кое може, кое следва да се дообмисли, кое няма да стане и пр. Ако се чака на егоистите от сегашната политика, просто ще направят нещо безлично – те, без друго, с всичките си ходове и играта със законите около възникналата политическа криза показват, че просто искат да демонстрират незаменимост.
  Знам един човек, който със сигурност няма да подведе протестиращите в качеството си на министър – председател на такова правителство (което сигурно би имало доста по-дълъг от прогнозирания живот). Един човек, който, освен другита качества, има обаяние, яснота на изказа и най-важното – знае как да отбива медийното “лаене”. Впрочем, това би било и мое предложение – Иво Инджев! Така един човек, за който не съм чул лоша дума дори и в в най – критично настроените форуми, би влязъл в политиката. Мисля, че затова са Ви снимали, търси се подходящата фигура. Е, от синдрома “таралеж в гащи” у нас не може да се избяга!

 60. “ДРУГАРЮ” ИЛИЯ,

  КОЙ се е занимавал да ти обяснява “ситуацията” на тебе, а “ДРУГАРЮ”???
  ТИ я знаеш, ситуацията де, по-добре от всички, защото си пряк участник, или може би имаш вътрешна информация за нея?!?!?!
  Кажи си , осведоми ни!
  Може и ние да “прогледнем” ,след като ни информираш , кой знае???
  АЗ въобще не съм се обръщал към тебе, дори и в други теми , където си пускал меко казано детински съждения и и откровени глупости.
  И ако страдаш от някакви ШИЗОФРЕННИ отклонения, тук не е мястото да ги проявяваш!
  По горе съм писал до съвсем други постинги и НИКОГА към твоя!
  Освен ако заедно с ‘ИЛИЯ’ ,ти не си и ‘Настрадин ходжа’ и
  ‘ПЕСЕН ЗА КАБИНЕТА ПОСЛЕДЕН КУПЛЕТ’ ???
  И ако не се подвизаваш и под тези уж “различни” за теб постващи , тогава си за психиатър!
  Но има и друга възможност , “раздвояването” , или по-точно разводняването ти да е предизвикано от съвсем тривиална причина, като шумоленето на “чуждестанна” за теб “валута” с азиатски мирис и цвят!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.