Разровеният труп на АЕЦ “Белене” пак забели очи

Няколко добри новини долетяха днес от агонизиращото 41-во народно събрание по повод поредното закриване на проекта АЕЦ „Белене”.

1. След толкова много „първи копки” той пак беше закопан.
2. Парламентарното мнозинство си свърши работата, спазвайки закона да се произнесе в тримесечен срок по въпроса, за което всички сме благодарни.
3. ГЕРБ подкрепи Синята коалиция, инициатор на тези хубави новини, което би трябвало да означава, че най-после надменността на Борисов спрямо автентичната десница в България претърпя някакво развитие- жалко, че това стана „след дъжд” качулка, когато премиерът абдикира заради някакви си качулати провокатори, които му се видяха по-страшни от „Наглите”.
4. Времето до края на това Народно събрание е прекалено малко и няма как ГЕРБ да доведе пак нови инвеститори, както стана последния път, когато АЕЦ „Белене” уж вече беше закрит по волята на същото мнозинство.

Има и не толкова добри новини, уви.

1. Разкопаваният многократно труп на АЕЦ „Белене” упорито не ще да мре от естествена смърт и има лошия навик да възкръсва.
2. Твърденията за „окончателното” погребване на руския Фанкенщайн могат да се окажат за кой ли път преждевременни в случай, че предизвиканото от политическа криза олевяване докара на власт достатъчно голямо за целта БОЛШИНСТВО от депутати на руската пета колона в България.
3. Ако слуховете за „окончателното” зариване на гьола край Белене, както го определи Борисов, се окажат необосновани отново и той пак бъде закачен на системите за вливане на корупционни рубли във вените на местните комисионери, този път може да умре не руският проект, а България.
4. Надеждата у нас не се възражда с новата кончина на АЕЦ „Белене”, защото като нищо може да умре първа- с първите резултати от следващите избори.

36 мнения за “Разровеният труп на АЕЦ “Белене” пак забели очи”

 1. Днес е хубав ден за българската демокрация.

 2. Белене ще се строи.Булгаристан е Руска губерния и ББето се уплаши от Пиздин,който първоначално трябваше да дойде на 03.03.13 отложи го за края на февруари,комедийният герой абдикира и според мен симулира проблеми със здравето си.

 3. Днес имах чувството,че гледах серия от филм за Дракула!!!

 4. АЕЦ Белене.
  стойност 10300000000 евро=около 20 милиарда лева. досега платени 2 милиарда. на руснаците трябва да платим още поне два милиарда лева.При спиране на АЕЦ Белене ги пишем в графа Загуби(невъзвращаеми разходи). Остават 16 милиарда лева. да приемем изплащане за 25 години.16000000000:25=640 милиона за година. 640000000:12:30:24 =74074 лева/час. ако разделим необходимите пари за час на произведеното количество енергия за час, ще получим частта от стойността на един киловатчас за изплащане на АЕЦ. 74074:2000000=0.037 лева/киловатчас. като прибавим експлоатационните разходи 0.012евро/час=0.024лева/квч=0.061лв
  за киловатчас. Ако греша в сметките нека някой ми покаже.
  Ако има “чужд инвеститор”сметката няма да е тази.той ще си калкулира поне още 20 милиарда, иначе защо да дойде?

 5. Господин Инджев,
  Имате малка грешка – “Рубладжиите” вземат само Долари и Евро 😉

 6. A не ви ли се струва,че между спирането на АЕЦ Белене и внезапния отказ на Станишев от властта има взаимна връзка-може би кукловодите му са го отсвирили най-накрая!Което означава може би,че са намерили и друг вариант за целта си!?

 7. Все още не смея да се зарадвам. Не мисля, че тази сага е приключила, защото и в следващия парламент ще има хора, които ще искат преразглеждане на това решение. Не съм наясно със закона в този случай, може ли да ми кажете как стоят нещата и възможно ли е такова преразглеждане или това решение е окончателно?

 8. Според мен комунистическият антицивилизационен проект “АЕЦ Белене” няма никога да възкръсне! Следващите правителства на България трябва да намерят пари, за да нахранят народа и да могат всички българи да си плащат сметките за ток и парно. Наследниците на Боко няма откъде да вземат двадесет и два милиарда евро за АЕЦ Белене, а и Европейският съюз няма да им позволи да построят атомна бомба в центъра на Европа. Боко отлично знаеше тази истина и в последния момент се извъртя на 180 градуса и се обяви против АЕЦ Белене. Направи го, за да продължи да заблуждава Запада, че управлението на комуниста Бойко Методиев Борисов било дясно управление!

 9. Успях днес да послушам докато бях на работа на слушалките дебатирането на депутатите относно БЕЛЯне. И един от БСП(К), чието име в момента ми се изплъзва, се пенеше, че ГЕРБ 4 години не са се научили на процедурите в НС. И затова решението за спирането на БЕЛЯне можело да бъде оборено пред съда и отново да бъде решавано в следващото НС.
  Кучетата няма да пуснат толкова лесно кокала. Но това не пречи да продължаваме да им го дърпаме.

 10. Извинявам се предварително, че пускам като пост въпросът, но не сте оставили е-поща за връзка – има ли причина да не публикувате/цензурирате коментарите ми или има някакъв проблем с блога?

 11. G-n Indjev, izviniavam se za nevejestvoto. No ne moga da razbera edno: Kak e vazmojno vsiako reshenie po tozi vapros da e predposledno? Kolko pati se kaza “NE” na BeliaNe. Ima li druga darjava po sveta kadeto dumata na parlamenta e vinagi predposledna? Kakvo oshte tribva da stane za da bade reshenieto okonchatelno?

  Tezi parlamentarni muhljovci imat li majkarska duma ili sa samo edni pikljovci koito si sabuvat i obuvat gashtite pri vsiaka nova komanda ot liavo i ot diasno.

  Vse vaprosi koiot me terzaiat….

 12. Вече писах, че за мен няма разлика между това да се похарчат няколко милиарда за Белене и да се похарчат няколко милиарда за Козлодуй. Не знам кое да ме радва, след като на практика се взе решение да се похарчат няколко милиарда за АЕЦ Козлодуй – нова и удължаване на живота на старата. Далаверит в атомнвата енергетика са прекалено скъпи за народа ни, че да им се радвам само защото са сменили адреса…
  @@@

  До А.Иванов

  Не разбрах какво точно смятате, но ако е себестойността на тока от евентуално построена и работеща АЕЦ Белене, то ето с какво мога да Ви помогна.

  Прибавете пропуснатите ползи от инвестициите на 16 млрд лева в нещо друго (в националното стопанство), което носи поне 8% годишно (колкото е лихвата при 25 годишен влог в някоя швейцарска банка, предполагам). Да речем, че 16 млрд се инвестират в енергийна ефективност. Тогава и съществуващатаАЕЦ става излишна. Ако ги вложим вздравеопазване или в образование… Но да не прекалявам. Все пак парите си имат цена и тя трябва да се прибавя към сметките.
  Прибавете и разходите по изграждането и поддръжката на хранилище за ОЯГ и ЯО. За … да речем около 100 000 години.
  Прибавете и цената на евентуална авария при нормалния коефициент към момента (брой тежко аварирали АЕЦ, отнесен към броя на всички АЕЦ в света умножено по цената на щетите). Това е само за счетоводството, иначе евентуална авария ще обезсмисли каквито и да е сметки…
  Прибавете и някакъв коефициент на повишаване на експлоатационните разходи във времето. Нали ги гоним заплатите на европейците? Е, не всички ги настигаме, но в АЕЦ ги гонят доста успешно.
  Да не забравите да прибавите и разходите по извеждане от експлоатация и последващо съхранение – отново около за 100 000 години, че се смята по-лесно.
  Ако искате, прибавете и корупционните разходи, но не е задължително.
  Все нещо съм забравил, но и това ще Ви свърши работа. Успех в пресмятането на себестойността.
  И накрая – себестойността няма кой знае колко общо с продажната цена. Тя е пазарна, а пазарът се товари толкова, колкото може да издържи. И обратното е валидно – доставчикът се притиска толкова, колкото може да издържи. Това означава, че цената може да е много висока, ако управляващите са подобни на днешните и с два подписа ТЕХНИТЕ фирми препродават тока с 500% печалба. Може и да е под себестойност, защото АЕЦ не се спира просто така – ще работи на загуба, за да избегне още по-голяма загуба от преждевременно спиране, консервиране, съхранение и т.н.

 13. Предпоследно ли изглежда – добре, идват избори. Всеки ще го питаме, и да се подписва – за или против. Да не ни облъчват с цифри, а да отговарят едносрично. Първо, няма АЕЦ в света да е построена, без да е надхвърлила проектната си стойност. Второ, къде ще ги слагаме отпадъците – Русия ще ни ги върне, тъпкано,както винаги. Трето, без увъртане – “ама тя парламентарната група, ама енергийният микс…”.Да или не, като сте в кандидатските листи, обявете се преди изборите – да или не. “Ама вижте, този въпрос…” – прекъсваме ги, да или не за Белене. Сега е добър периодът, да им видим очите, и те да видят как включваме телефонните камери като на мач или концерт. Интернет е най-далекобойното оръжие на света.

 14. @А.ИВАНОВ,
  Г-н Иванов, виждам че вие сте така запленени от проекта Белене, че дори и 1000 милиарда евро да струва, вие пак ще го изкарате изключително изгоден за България. Но това е нормално когато се правят сметките без кръчмар. Според вашите изчисления за проекта Белене трябваше да има дълга опашка от инвеститори, но е необяснимо защо избяга и последния такъв? И понеже отново ще излезете с номера, че не трябва да има чужд инвеститор щото щял да калкулира още 20 милиарда, ще ви напомня че 45 години живяхме в едно общество, което никак не се интересуваше от печалби и влагаше пари като правило в грандомански и губещи проекти и накрая то съвсем закономерно фалира. Сега отново ни предлагате България да се захване с такъв губещ и грандомански проект от който изхода е ясен за всеки здравомислещ човек – сигурен 100 процентов фалит.

 15. G-n Injev,naistina i smeshno i tajno e s tova BELE-ne, no ste nepovtorimo tochen, s tova zaglavie se smiah ot sarze. Blagodaria ti.

 16. Към ИВАНОВ:
  Освен допуснатите от Вас грешки, посочени от господин ГАНЕВ, бих добавил:
  1. Свалянето на вече платените 2 млрд и очакваните още 2 млрд (под въпрос) от сметката е некоректно.
  2. ФЗЦ не се формира единствено от производствените (не “експлоатационни”) разходи, а и приетата от Вас стойност от 0,024 лв/квч е фриволно приета и нереална във времето.
  3. Пропуснал сте милиардите от лихви по 25-годишния кредит.
  Сигурно и аз не съм изчерпателен, но и и това е достатъчно, за да стане очевидно, че сметката Ви издиша.
  Прав е г-н ГАНЕВ и в това, че с понятията висока и ниска ФЗЦ не трябва да се преиграва. Вдигна се вой до Бога, че евтин бил токът от Козлодуй (някакви си 4-5 стотинки), а сметките ни скочили двойно и тройно за има-няма 3 години заради скъпия ток от Мариците и най-вече заради тази “прескъпа зелена” енергия.Чиста проба пропагандна лъжа! Знаете ли, каква е цената на “микса”? Ще Ви кажа – към 30.12.2012:
  – дневна 0,08750 лв/квч;
  – нощна 0,03833 лв/квч.
  И обърнете внимание – въпреки бума на ВЕИ, за последните две години тази цена е нарастнала със смешните има-няма 8 процента.
  А сега вижте какви цени плаща крайният потребител и сравнявайте:
  – дневна 0,1998 лв/квч (ръст за две години над 60 %!);
  – нощна 0, 1408 лв/квч (ръст за две години над 96 %!).
  Дано сте ме разбрали – проблемът не е нито технически, нито икономически. Проблемът е ЮРИДИЧЕСКИ! Проблемът са Р.Овч., Златев, Манчев, Гергов и вся остальная энергийная сволочь. И най-малко смущаващо е, че гореупоменатите автори на илюстрирания от мен фокус, са тези които неистово искат да строят АЕЦ Белене!

 17. @А.ИВАНОВ,
  Г-н Иванов, и аз ви предлагам една бакалска сметка, която повее се доближава до истината.
  Сега АЕЦ Козлодуй произвежда ток със себестойност по-голяма от 5ст/кВч, а АЕЦ Козлодуй е изплатена отдавна , и това са само експлоатационните разходи ,това показва ,че тока от евентуална АЕЦ Белене ще има евентуални екплоатационни разходи със себестойност НАЙ-малко 5 ст/кВч, но както казва г-н К.ГАНЕВ, трябва да предвидим някакъв коефициент на БЪДЕЩО увеличаване на тези експлоатационни разходи.
  Това показва , че САМО експлоатационните разходи от АЕЦ Белене , биха били близки до цената ,която вие сте дали – 6.1ст/кВч.
  Къде сте включили ОКРАДЕНИТЕ досега 2млрд. лева , и лихвите досега от тази кражба????
  Казвате , че имаме да даваме още 2 млрд. на руснаците(защо?!??!!?!), и те ли ще паднат от небето???????
  А и останалите 16млрд. , те КЪДЕ са включени в крайната(?!?!?!?) ви цена от 6.1ст/кВч??????
  Досега имаме 21млрд. лева сметка , която вие НЕ сте включили в крайната(?!?!?!) ви цена!!!
  За бъдещите пропуснати ползи и много вероятни кражби НЕ сме и отваряли дума досега.
  За извеждане от експлоатация и за хранилища за ядрени отпадъци -СЪЩО!!!
  Аварии! Също не!
  Как ще ги покриете тези 21млрд. , отишли САМО за изграждането на АЕЦ Белене??????
  Водете си по-точно бакалските сметки!

 18. Ние българите разбираме от всичко,особено от ядрена енергетика

  Истината обаче разбираме със закъснение,когато вече е късно

  Тогава всички мълчим

 19. Драгулев, не успивайте хората с тезата “няма никога да възкръсне”. Звучи добре, но не е верно и опасно твърдение. Този проект все още не е окончателно прекратен, спрян! Той ще бъде спрян едва тогава когато безродници като тези, които го подържат, излезат окончателно от политиката. И не само те, а и създадените им субститути. Като Волен например. Защото каква е ползата от оставката и излизането на СС като такава тяхна “опозиция” като Атака го защитават с всички средства. Каква е ползата от едно палиативно решение, което всеки демагог може успешно да изтъргува подновяването със заинтересованите от Голямото крадене? Това е просто проява на здрав разум от страна на Герб, независимите и СК. И проява на национална безотговорност и предателство към българия от Атака и БСП. За какво Волен се натиска да съставел служебното правителство, и да не се възлага мандат на участвали във властта (само дето не поиска служебния премиер да е 1,65). Точно за да подпише светкавично ново решение в периода до новите избори. Не, докато в политиката има такива готови да обслужат интерес на наша или чужда мафия, този проект не е погребан! Не е и защото тези от политиците, които са се изкушили. Докато Волен и Атака продължават един час след речта на президента и ПРЕДИ обявяване на състава на служ. кабинет да говорят пред медиите, че служ. кабинет няма да се справи. Това е ясно доказателство, че проектът може да се реанимира.
  Някой ще каже защо и на какво основание горното доказва желание за реанимация, след като все пак вероятността за мнозинство “про АЕЦа” е възможно. Просто е, те искат да изпреварят такова решение. Така хем ще спасят строителите и БСП от отговорност, а защо да не допуснем че искат да присвоят бонуса за “заслугата” да бъдат реаниматори?
  След като от 1,5 млд лева изхарчени за АЕЦ Белене са замъкнати 250-300млн за “консултантски услуги”, колко ли са готови да инвестират “консултантите” в политически услуги за още 16 млд. кяр?
  Верно е, че гьола е голям, но шараните, които се опитват да напъхат в него, не са толкова колкото им се иска на “консултанти” и активни борци за АЕЦа. 🙂
  А нови шарани стават най-лесно успаните от благата вест, че гьолът не може да се разшири.

 20. NIKOLA,
  разясни ни подробно, на нас непосветените.
  Може и да те учудим , и все пак пък да вземем да те разберем накрая?!?!?!
  Опитай!
  Ако имаш желание да обясняваш, или ако имаш ,какво ново да ни кажеш???

 21. Знае се, че цената на тока от Козлодуй е ниска защото изграждането на тази централа е платено от бюджета на страната преди 1989г. противно на всяка икономическа логика. Ако изграждането беше включено в цената на тока и досега щяхме да плащаме два пъти по-висока цена от тази в момента, което означава, че той не би бил най-евтин. Освен това българите с беднотията си платиха този “евтин” ток.
  Още веднъж ще напомня, че вече построяването на ядрени централи не е най-евтиния и най-екологичен вариант. Напр. цената на фотоволтаична следяща централа заедно с акумулаторите и инверторите е 1.85§ за 1ват. в САЩ.
  Времето на енергийни динозаври отмина. Дойде времето на на гъвкави и по-маломощни централи от различен тип, които при нужда взаимно се допълват. В София има две топло централи “Земляне” и “Люлин”, които с много малко инвестиции биха могли да станат при нужда топлоелектрически на газ. Ако руснаците пак не попречат, очаква се до няколко години да имаме собствен природен и шистов газ.

 22. От една страна на комуноидите никога не са им излизали сметките:

  “1. Пролетариите от целия Свят не се съединиха, нито от която и да е страна.

  2.Комунизъм или социализъм не беше построен и в момента комунистите не го строят и никога няма никой,никъде да го построи.

  3. Нито един лозунг,обещание ,или решение на техните конгреси не беше изпълнено.

  4. Не беше реализиран нито ‘принципа’ на социлаизма ,нито този на „комунизма“-за потребнопсти,способности,труда и подобни глупости.

  5. Комунистическия (социалистическия) начин на производство,комунистическото(социлаистическото) общество не бяха построени и няма никакви изгледи никой и никъде да ги построи.

  7. Не беше построен никакъв „нов живот“ и никакъв „нов човек“.Нито „великото дело“ беше реализирано.

  8. Работниците и работничките от ‘вси страни’ не се „сполотиха“.

  9. Цялата кауза на комунизма се оказа голяма,огромна, смърдяща ФИГНЯ(рус.)

  10. И днес,нито руските,нито българските комунисти се готвят да строят какъвто и вид комунизъм-социлаизъм.Те заобичаха капитализма,повече от всеки нормален човек и станаха едри капиталисти,формираха своя,комунистическа буржоазия и са недостижими и необорими до „края на Света“.

  Съветския им съюз се срина – ред е на федерацията.

  От друга страна винаги ние им плащаме кривите сметки! Трябва да сложим край веднъж за винаги на това! Трябва поне малко активност!

 23. @А.ИВАНОВ,
  А, бре неграмотнико, сигурно си ученик на Р.Овч, оня дето предвиждаще 200 млрд евро печалба от АЕЦ-Белене за 60год., т.е. по 3,33 млрд, евро на година. Да се чудиш и маеш защо печалбата от АЕЦ-Козлудуй (същата мощност) е 75 млн – 0,075 млрд евро на година (за 2012г., 50млн за 2011г.) При положение, че не се изплащат главница, нито лихви.

 24. В Свищов този ужас – постоянното възкръсване на АЕЦ Белене го преживяваме от години. Сега не смеем да се зарадваме, защото ако на власт се върнат рубладжиите отново обектът ще се рестартира. Сега се обръщаме с молба към всички: Чакаме алтернативни предложения за оползотворяване на съоръженията на обекта. Там има бетонов възел, пристанище, сграден фонд и други неща, което могат да послужат като основа за друго производство с ангажиране на много работни места. Могат например да се намерят фирми за производство на панели за сглобяеми сгради или направо за изграждане на индустриален парк.
  Поздрави и очакваме предложенията ви!

 25. Към G. Spasova:

  Ето за решаването на такива въпроси се иска въображение и не е срамно да се потърси международна помощ, ако ни липсват идеи.

 26. Господин ТОДОРОВ,
  по отношение на т.4 не сте прави!
  Техният комуноиден принцип беше реализиран на 100 процента:
  “От всекиго според способностите (техните способности – никакви, задълженията им към обществото – също), всекиму според потребностите (техните потребности, разбирай ненаситна алчност – безгранични, грабежите и тунеядството им – също)”.
  Какви са Ви тук претенциите?
  🙂

 27. Никой не трябва подценява икономическото зомби Белене. Налице е(почти) ОСЕМ МИЛИАРДЕН договор за “новата” АЕЦ относно строителството на първи и втори блок, сключен още през 2006 г. -> справка http://nakydetaka.blogspot.com …, където има и кратки напътствия как сами да си направите справки за договорите на НЕК, свързани с АЕЦ Белене (над тридесет на брой). В портала на Агенцията по обществени поръчки няма информация този и останалите договори-зомбита за АЕЦ Белене да са прекратени.

 28. До А. Иванов и К.Ганев,
  И двамата сте пропуснали един коефициен на натоварване, поради профилактики и предвидени разтоварвания – на общо годишна база натовареността е около 75-80%, което означава, че цената, която механично получихме трябва да се увеличи с около 30%. За това как можем с разумно инвестиране да създадем много положителни резултати няма да споменавам!

 29. Макар че ще пиша иронично, надявам се да ме разберете.
  В момента цената на тока от Козлодуй е най-ниска, износът става чрез посредници. Какво тогава пречи да построят многомилиардното Белене, след това то да работи на себестойност, а износът пак ще да става чрез посредници. Каква ще бъде тогава националната ни полза след многомилиардния ни разход? А виждаме, че тенденции в тази посока съвсем не липсват, съдейки по ставащото с тока на Козлодуй…

 30. ИНДЖЕВ БЕЗРОДЕН БОКЛУК СЛЕД 10 ГОДИНИ НИТО КОЗЛОДУЙ НИТО ТЕЦОВЕТЕ ЩЕ ГИ ИМА А БЕЗ БЕЛЕНЕ ЩЕ ТИ СЪДЕРАТ КОЖАТА ИСКАМ ДА ВИДЯ ТОГАВА КАКВИ ЩЕ ГИ ПРИКАЗВАШ РАЗБИРАЧО СКАПАН

 31. Към ВВВ:

  Докъде води разделното изхвърляне на боклуците- изхвърляш се като роден боклук! От онези, които всичко съветско им е родно, и го любят, тачат и милеят.
  Дугарят Калфин не случайно ви мобилизира с издигането на лозунга за предизборно въстание срещу шистовия газ, т.е. ” Да живее Газпром и животворните му подкупи”!

 32. Я, и дебили като ВВВ четат тук, ако постоянстват може да получат просветление някой ден.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.