// Пижаменото парти на Бойковата православна цър…к’ва?

В БЕСЕДКАТА

Пижаменото парти на Бойковата православна цър…к’ва?

В рамките на безпрецедентно безцеремонна церемония премиерът в оставка Бойко Борисов посрещна по пижама в една болница новоизбрания патриарх на Българската православна църква Неофит, който по този начин даде „божествен” отговор на въпроса за върховенството на амвона над канона. Може би с поддържащата роля на мамона?

Така на 27 -ми февруари 2013 година се състоя извънредно събитие във вековната история на Българската православна църква: новоизбраният патриарх символично целуна ръката на светската власт.

Благодарностите за оказаните услуги (оказани или обещани) не винаги се афишират.

В случая няма друго обяснение защо един току-що узаконен Неофит посещава ритуално някакъв си току-що низвергнат Бойко, който дразни не с високото си кръвно налягане, а с ниския си праг на чувствителност към отговорността, захвърляйки с безотговорна лекота тежката корона на властта за да олекоти обратния си път си към нея при първа възможност.

Освен ако не става дума за предизборно пижамено парти.

Discussion

38 коментара for “Пижаменото парти на Бойковата православна цър…к’ва?”

 1. vie blagodarete che e s pijami, zashtoto mojeshe i pijami da niama

  Posted by edi | февруари 28, 2013, 03:40
 2. Питане :
  “Може би с поддържащата роля на мамона?”
  Моо…”даде „божествен” отговор на въпроса за върховенството” …мент а !
  А да, Началника Т=старши нис тв’То требва да съ спазва (да бил отишел генерал при…),молим,а ма ха!
  “поддържащата роля на мамона?” – е по леко де,всичко по ред си !
  Мо…ми даа,главният шпиц’ялис Т по “мамона” (болен най ,естествено) ще проконтролира заседанието “по пижами” оставка в кабинета (и да се пусне по ТВ ТО рече).
  “Православие България”
  Ех тея “мирни” неразделими атомчета !
  Не дават на човеко мира,кръвно “божествено” налягане да Му спадне!
  православен форум:
  Кой е на линия ?
  Едини мноооого “праведени вярващи”,”националисти и парТи’оти”
  ЪХх

  Posted by Румен Бърцов | февруари 28, 2013, 07:08
 3. Дали пък Негова Светиня не е посетила г-н Премиеро не в качеството си на Патриарх, а просто като… боен другар посещава бойния си другар? Знае ли човек? Щото наистина какъв е тоя зор да го посети прямо в болницата?! А това, че изобщо нито един от двамата не си дава каква символика има всичко това, е отделна тема. Крайно компрометиращ е тоя ход на Негова Светиня, крайно! Показва на дело, че водената от него Църква няма нищо против да обслужва властта даже и когато тази власт е крайно компрометирана пред народа. А истинските, духовните, моралните неща и стойности за нашите духовници явно не значат кой знае какво – след като се покланят така охотно пред бляскавия станиол на властта…

  Ние, уважавани дами и господа, сме единствената страна в света, в която народът търпи тъкмо ДУХОВНИЦИТЕ му да демонстрират отчайващ и драстично арогантен АНТИДУХОВЕН, сиреч, МАТЕРИАЛИСТИЧЕСКИ МАНТАЛИТЕТ! Това, ако можете да си представите какво наистина значи, наистина е страшен симптом за израждането на нацията ни!

  Така виждам нещата аз. Скръбна работа: това са все симптоми на една ДУХОВНА КАТАСТРОФА, пред която нескончаемите ни икономически и политически кризи са нещо като детинска играчка; пагубното е именно това, духовното, душевното; провалът, дето зее в душите ни, е истински страшното: щото всичко останало в този наш живот е чисто и просто негова проекция и израз…

  Posted by Ангел Грънчаров | февруари 28, 2013, 07:48
 4. За мен това е показателно за липсата на качествен пиар на патриарха и другото вероятно е че май наистина връща жеста…както искате го разбирайте.

  Posted by Gost | февруари 28, 2013, 08:48
 5. Господин Инджев, може пък Бойко Борисов да обмисля възможността да се оттегли в манастир и да се отдаде на духовно самосъзерцание, далеч светската шумотевица. И най-важното, далеч от оня вегетариански изверг Костов, който разваля достлука между Борисов и Путин с разни енергийни проекти насочени срещу руските имперски интереси.

  Posted by Сотиров | февруари 28, 2013, 09:00
 6. “В случая няма друго обяснение защо един току-що узаконен Неофит посещава ритуално някакъв си току-що низвергнат Бойко”…
  Господин Инджев, а не Ви ли минава през ум, че това посещение в болницата не е никакво ” символично целуване” на ръката на светската власт? А е точно това, което изглежда- посещение на един болен? Да, премиерът в оставка е нагъл, безпардонен, невъзпитан, арогантен. Но е болен. Толкова ли сме цинични и лишени от всичко човешко вече, че навсякъде и във всичко дирим под вола теле?! Че го и намираме- ти да видиш!?
  Не Ви ли минава през ум, че става дума за обикновено християнско отношение?
  Посетил го бил дядо Неофит. Дядо Неофит от време оно посещава разни хора на разни места по разни поводи. Не съм видяла да го снимат на не толкова лицеприятни места като Правителствена болница. Или да коментират какво прави там един митрополит. Но съм виждала други неща. Които обясняват защо днес толкова хора въздъхват облекчено и приветстват Патриарха си с надежда и упование.
  Знам, че повечето хора тук, а може би и Вие, господин Инджев, ще ми скочат. Ще ми обясняват, че съм заблудена, червена, наивна и прочее не чак толкова приятни определения. Всеки има право на мнение. Поне в този блог надявам се.
  Много хора си въобразяват, че зад топлото, обаятелно излъчване на Негово Светейшество няма решителност, твърдост, характер. И изобщо не си дават сметка колко фатално грешат. Нищо, ще разберат. Със сигурност ще разберат. Така, както сме го разбрали през годините всички, които сме имали нужда от подкрепа, упора, помощ,ние, които сме потърсили изброените неща от тогавашния митрополит Русенски и настоящ Патриарх Български.

  Posted by МАРИЯ П. | февруари 28, 2013, 09:25
 7. Още като беше абдикирал от кметския пост с гипсиран крак за парламентарно-предизборни цели и видя, че този сценарий работи, защо да не повтори будьони. Да не е глупак да не стъпи втори път на място, откъдето/обратно на препъването/ се изстрелва напред и нагоре във властта.

  Posted by Таня Стоянова | февруари 28, 2013, 09:34
 8. Напълно споделям мнението на г-жа Мария П….
  …и на г-жа Таня Стоянова.

  Posted by Stoyan | февруари 28, 2013, 10:21
 9. Колкото и богоугодно да е посещението при болен, това не приличаше на богоугдно, а на пи ар на екс мин. председател и мутра.Явно си го е заслужил.А хората , които чакат нов подход на църквата към масата, да има да чакат.Патриарха дори не спомена за самозапалилите се от отчаяние.А даже един обикалящ студията поп, обясни, че самозапалването било безотговорно.

  Posted by дари | февруари 28, 2013, 10:35
 10. Към Мария: И аз не мисля, че е посещение за целуване на ръка. ПО-скоро е посещение при болен колега 🙂

  Posted by Една българка | февруари 28, 2013, 10:50
 11. Срамотите български не са ,няма и като че ли никога няма да секнат.Патриарх Неофит с тази си визита принизява Църквата.Веднага трябва да заяви,че го е посетил,като частно лице или приятел.Той не е осъзнал кого представя.Жалко,тъжно и унизително е това му поведение.

  Posted by simeon234 | февруари 28, 2013, 10:51
 12. “Пижаменото парти на църквата”
  vs
  “Мутри окървавиха протеста във Варна заради плакат срещу ТИМ”, полицията бездейства, медиите се правят на разсеяни.
  https://bivol.bg/mutri-tim-varna.html

  Posted by иванов | февруари 28, 2013, 10:51
 13. Мария,съгласен съм с Вас,затова и го призовавам да заяви,че го е посетил,като частно лице или приятел.Аз заявих в социалната мрежа,че няма да коментирам ББ,когато има здравословни проблеми.Стига да са такива,а не мними,за да печели съчувствие и симпатии и как се жертва за нас,неблагодарниците!

  Posted by simeon234 | февруари 28, 2013, 11:06
 14. При цялото ми уважение на Ваш редовен читател г-н Инджев, този текст е безпричинно “влизане с бутонките”.
  Мисля, че за мнозина каламбурът с БПЦ е неприемлив, а вероятно и обиден.

  Posted by Стоян | февруари 28, 2013, 11:16
 15. Нямат явно дъно дълбините на моралния упадък на това общество. Всичко превърнаха в кич. Жално ми става за вярващите, които търсят посредничеството на БПС.

  Posted by TOCHKA | февруари 28, 2013, 11:22
 16. Към г-жа Мария П.: Да, можем да допуснем и християнски нрави между Б.Б. и новия патриарх, но как да забравим мъдрата народна приказка за лъжливото овчарче, още повече че в случая “овчарчетата” са две и са от ДС, т.е. не са даже овчарчета или овчици, а вълчета в овчи кожи…

  Posted by irina | февруари 28, 2013, 11:24
 17. Имах предвид БПЦ – Българската Православна Църква.

  Posted by TOCHKA | февруари 28, 2013, 11:56
 18. P.S. Поздравления за изявата Ви в “На кафе”!
  Съжалявам, че нямаше директна връзка да попитам Маги Халваджиян, афиширайки се за ненежна революция след 89г., как се оказа толкова силен в наши дни, че да си краде безнаказано авторските права за реклама и шапка на “Господари на ефира”, докато бюха в Бтв, афоризма “Светът е оцелял, защото се е смял!” лицето на българското дисидентство Радой Ралин, като за глоба и обезщетение не можа да се пребори Министерството на културата, съда, а журналисти отказват и да пишат за това, с думите: “Маги е много силен, забрави.” Не споменавам това самоцелно, а защото е закономерност, силни на днешния ден да се оплакват от мирния преход, а писателите, които бяха тогава общопризнати лидери и авторитети, също и застъпници на мирния преход, днес са окрадени и низвергнати отново от силните.

  Posted by Таня Стоянова | февруари 28, 2013, 12:03
 19. P.S. Поздравления за изявата Ви в “На кафе”!
  Съжалявам, че нямаше директна връзка да попитам Маги Халваджиян, афиширайки се за ненежна революция след 89г., как се оказа толкова силен в наши дни, че да си краде безнаказано авторските права за реклама и шапка на “Господари на ефира”, докато бяха в Бтв, афоризма “Светът е оцелял, защото се е смял!”, създаден от лицето на българското дисидентство Радой Ралин, като за глоба и обезщетение не можа да се пребори Министерството на културата, съдът, а журналисти отказват и да пишат за това, с думите: “Маги е много силен, забрави!” Не споменавам това самоцелно, а защото е закономерност, силни на днешния ден да се оплакват от мирния преход, а писателите, които бяха тогава общопризнати лидери и авторитети, също и застъпници на мирния преход, днес са окрадени и низвергнати отново от силните.

  Posted by Таня Стоянова | февруари 28, 2013, 12:12
 20. @МАРИЯ П.
  Когато един човек отива на свиждане на болен, отива сам, а не с куп журналисти, оператори и фотографи. Когато се отива на визитация при болен отиваш не с церемониалните си дрехи и всичките си ордени, жезъли и други атрибути (не съм наясно как точно ги нарича Църквата). Така, че постановка има. В това съмнение няма. Ако новият патриарх иска да покаже позиция и съчувствие по светски проблеми, не е ли по-добре да посети борещия се за живота си младеж от Варна Пламен Горанов? Ето такава позиция очаквам да заема Църквата, на морален коректор в обществото, за да има моето уважение, а не пренебрежение. Църквата и медиите обаче са загубили своята изначална морална основа и затова не се ползват с доверието на обществото.

  Posted by vorbis | февруари 28, 2013, 13:04
 21. Колко трябва да ти е сивото вещество да принизиш една такава институция и власт, да отидеш на крака при душегубците. Трябва да си мутант,че да не осъзнаваш силата и властта на народа, и че той слага короните по чутурите на безбожниците…
  Цялата власт работи за това, тоя народ да озверее и да се превърне в стадо диви свине, които ще помете всичките им храмове и идоли.Нима в съседна нам държава това не се случи? “Въздигналият се ще се унизи, а унизеното ще се въздигне!” Не може след толкова векове на страдания и в търсене на човешкото щастието да връщат в развитието му този народ от там, където е тръгнал.Няма такива закони! И горко му на всеки решил, че е по-велик от Господ.

  Posted by сандо | февруари 28, 2013, 13:37
 22. Би могло да го приемем за обикновено христоянско отношение ако можехме да видим патриарха или неговите отци точно така загрижени за другите болни-особено за децата

  Posted by dstam | февруари 28, 2013, 13:45
 23. Като човек който има достатъчно контакти в Русенска епархия, бих искал да споделя защо избраха точно този човек с Патриарх.
  Защото всичко предварително се знаеше и беше предопределно.
  Той е слабохарактен и лесен за манипулация.Причината да се спрат на него е просто защото искат да запазят статукството.А именно ,да не променя нищо, като всеки продължи да прави каквото си иска.
  В Русе беше кукла на конци, която много лесно беше водена от местните му съветници и най-вече секретарят на епархията (Ангел Младенов).
  Смениха неудобните, като за повечето от нас шокиращ беше елементарно изфабрикувания процес срещу отец Стефан.Човек доказал се в сините среди.
  Точно въпросният “владика” нищо не направи, просто защото не му се занимаваше и най-удобно беше да угоди на по-силните.

  Този човек е недостоен. Така ,че приемаите въпросното свиждане, като среща между себеподобни.

  Posted by Калоян Борисов | февруари 28, 2013, 14:07
 24. Патриархът уважи Борисов и му пожела здраве.
  Кого обаче уважават Борисов и неговите министри, след като дори и днес не присъстваха на заседанието на президента издигнат от тяхната партия. Тази тотална липса на уважение през целия мандат, може да се харесва на някои безделници, мислещи се за важни в света на собственото си нищожество, мен обаче откровено ме ядосва.

  Posted by Д.А. | февруари 28, 2013, 14:39
 25. След коментара на Калоян Борисов, работата е ясна, няма какво да се чудим. Хипотезата на Мария П. е несъстоятелна. За съжаление.

  Posted by Tara | февруари 28, 2013, 15:20
 26. Борисов да не е на смъртно легло , че да ходи при него!?

  Posted by Владислав | февруари 28, 2013, 16:58
 27. Към Калоян Борисов:

  Уважаеми Калоян, Църквата не е “контактна”, тя е евхаристийна общност.
  Щом имате мнение, защо не заявихте ако не в храма, то поне пред него (или в блога си): “Този човек е недостоен”?
  Всяка епархия у нас има тежки грижи и проблеми. Тя ще ги надмогне единствено чрез нас. Чрез всеки един от нас.
  “Слабохарактерна и манипулативна е Църквата ни” – капката оформя камъкът, чукът руши и с отломките от всеки удар ни наранява – дори неволно …
  Не е място на профанни страсти Църквата – нашето единение с Бога.

  Posted by Стоян | февруари 28, 2013, 17:06
 28. ЗДРАВЕЙ, ИВЧО! БЛОГЪТ И СТАТИИТЕ МНОГО ДОБРИ! ЗАЩО НЕ ГИ ПУСКАШ И ВЪВ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА? ВИЛИ (БТА) 🙂

  Posted by Виолета Филипова | февруари 28, 2013, 17:40
 29. koga shte stanem normalna dyrjava, mai nikoga…

  Posted by edi | февруари 28, 2013, 17:49
 30. Дядо Неофит направи едно добро дело и възмущението изригна. Малцина ще го разберат правилно, защото хората съдят по себе си, а сърцата им са се превърнали в машинки, задвижвани от бета-блокери. Без съчувствие и състрадание, без любов не само сърцето, но и човек като цяло е обречен. Даже и интелигентите като пишещите тук. Поклон пред Патриарха, очаквам интересно присъствие.

  Posted by Андрей | февруари 28, 2013, 19:12
 31. Г-н Инжев,
  Ваш почитател съм, което всъщност е съвсем естествено за всеки неувреден човек. Притежавам всички Ваши книги и ги рекламирам пред всички четящи. Затова ще си позволя следващата реплика.
  Зная, че много хора се ориентират в политическото ни ежедневие по Вас.
  Точно за това ме смущава Вашето критично (което е нормално, ако забравим коя е алтернативата), изразяване по отношение на ББ. Ужасявам се от мисълта, че “мъдрият народ” може да избере отново онова безпосочно безвремие. Затова аз бих простил простимите грешки на ББ.
  А иначе коя е алтрнативата – 3-5-8, или нещо което още не знаем.
  Пиша Ви това, защото не допускам, като Евгени Даинов да смятате, че е време да се сложи край на “варварското управление на ГЕРБ”. Той може би знае по-добро.
  Или греша,.. на моите 69.

  Накратко сменям темата: Сигурно знаете, но не съм го видял написано от Вас, че при анкетите “за кого ще гласувате или гласувахте”, избирателите на БСП се срамуват да обявят избора си. Държат се срамежливо като при влизане в публичен дом, което всъщност не е толкова срамно.
  Не претендирам за авторство, а само опит да помогна на прогнозните проучвания.

  Желая Ви здраве,

  Posted by Веселин Величков | февруари 28, 2013, 19:42
 32. нямах намерение да пиша отново, но тук прочетох неща, които просто…ми изправиха и без това правите коси!!!
  уважаеми vorbis, ” атрибутите” се наричат инсигнии- знаци на патриаршеското достойнство. това, което наричате ” ордени” за вероятно нещата на врата на дядо неофит- енголпие с образа Христов, панагия с образа на Пресветата Богородица и кръст. кое точно от трите не би трябвало да носи един патриарх? жезълът е символ на сана му. и на това, че е предстоятел- пръв сред равни. инак, доколкото видях, дядо неофит носеше обичайното черно расо. и бялото було на патриарх.
  и тъй като много хора тук говорят за ” кукла на конци”, защо не бил посещавал деца и прочее.
  нямах намерение да давам пример лично със себе си, но очевидно е неизбежно. моля да бъда извинена!
  дълги, дълги години работих като доброволец психотерапевт в един център за временно настаняване на жертви на домашно насилие. основно деца и жени. място с много мъка, скръб, жестокост. тежък труд. емоционално и психически труд. да, знам какво ще кажете- че сама съм го избрала и съм решила да бъда доброволец. прави сте.
  та, покрай това ми дългогодишно занимание по разни поводи и причини съм имала възможност да видя какво прави и НЕ прави църквата за страдащите. много хора сме молили за помощ. всякакви. духовници- също.
  николай пловдивски, по това време все още знеполски епископ, казваше, че страданието е Божи промисъл. и трябва да го понасяме безропотно. казваше още, че помагайки на жертвите се намесваме в Божията воля за тях???? и казваше, че психолозите сме били…слуги на дявола!?
  имаше един митрополит, който винаги намираше време да дойде в центъра. да поговори с нас. да ни даде сили. да ни убеди, че Бог е с нас. винаги. че той е с нас. в мислите и молитвите си. да поговори с децата. с тия, които можеха да говорят. да се поинтересува от нас и от тия

  Posted by МАРИЯ П. | февруари 28, 2013, 20:21
 33. Съветник на Плевнелиев – висш политофицер в БКП

  http://offnews.bg/index.php/148947/savetnik-na-plevneliev-vissh-politofitser-v-bkp

  Какви ли съвети дава старото закоравяло ченге на младия демократ президент от герб ???
  явно партията не се свени да ползува “комунета” по пътя към европейското развитие на България .

  Posted by ИЛИЯ | февруари 28, 2013, 20:30
 34. за които се опитвахме да се грижим. за доста време в този център видях с очите си, че този човек спаси от сигурна смърт поне десет човека. само със силата на думите си. с подкрепата на духа си. видях много полезни и добри дела, които направи за нас и работата ни. и нито един журналист, който да каже поне една дума за това. поне една. да, добрите дела са за вършене- не за обсъждане. така е. и, да- това е мисията на един митрополит. на всеки митрополит. да.
  само, че ние българите сме болни от цинизъм. и оскверняваме всичко и всички.
  не знам защо спомените, които имам аз от дядо неофит хич нямат общо с човек нерешителен и слабохарактерен. тук, разбира се, изобщо няма да споменавам, че преди много- много години, още докато беше епископ, дядо неофит ми помогна в изключително трудна ситуация. твърде лично е, за да го коментирам. тогава разбрах какво е това свещеник. без този човек нямаше да се справя. без неговата подкрепа и упора.
  знам какво ще ми кажете. че съм пристрастна. може би.вие кога за последно спасихте човек от смъртна опасност?
  но ми е много интересно защо хората в тази странна страна са такива. защо имат нужда да окалят, да плюят всичко и всички, за да се чувстват щастливи. значими. важни. не разбирам. а съм се опитвала да разбера!
  пак ще кажа- всеки има право на мнение. но все пак- някаква граница трябва да има! на всичко. и във всеки смисъл.

  Posted by МАРИЯ П. | февруари 28, 2013, 20:32
 35. Православното християнство е в услуга на светската власт.Истинското християнство е католическото/протестанското, защото е независимо от светската власт. Коя религия създаде богомилите в БЪЛГАРИЯ?Коя религия използва русия до сега за осъществяване на имперските си пъклени желания?Коя религия не анатемоса комунистическия режим?Тази религия е една от овчите кожи на хищния руски вълк /П.Яворов/. На различни етапи от развитието си БЪЛГАРИЯ е била католическа страна /по времето на владичеството на Калоян/.Имали сме шанса да бъдем католици, но както и приемането на Валдемар-принц датски вместо фердинанд за княз на българите се е осуетявало.Досещате се от кого? русия.Кой отвлече и принуди да умре далеч от БЪЛГАРИЯ ЙОСИФ СОКОЛСКИ 1860 год,когато БЪЛГАРИТЕ СКЛЮЧВАТ уния с Рим?русия.Къде и защо умря прокуден от БЪЛГАРИЯ НЕОФИТ БОЗВЕЛИ?русия.Въпросите могат да продължават безкрай.Отговорът е един.Никоя държава не е причинявала толкова жестокости злини на ОТЕЧЕСТВОТО ни както русия.И когато това всичко се знае, когато се знае истинската история на БЪЛГАРИТЕ “..възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и предатели даже, които да клеветят, че русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка”.Убеден съм, че сред БЪЛГАРИТЕ няма да има такива!Убеден съм също така, че процентно ще бъдем много повече от общото число на българските граждани.От нас се иска само едно да вдигнем високо КНИГАТА и КРЪСТА, защото човека с огненото слово вече е сред нас.

  Posted by tervel | февруари 28, 2013, 21:47
 36. Mnogo stanaha anonsite, che narodat pak shte duha supata, to patriarh, to prezident, to boiko…. Vsichki ot otbora na putin sa sploteni v nadprevara da “ugodiat” na naroda.”Kaji mi, kaji mi bednii narode, koi te v taz robska lulka lulee? S izvinenie za pravopisa.

  Posted by Harrison | март 1, 2013, 01:53
 37. мазен кумунистически безверник да живее Бойко Борисов

  Posted by християнин | март 1, 2013, 11:59
 38. Г-н Инджев,
  При цялото ми уважение, много съм разочарована от думите ви в “На кафе” по повод на Бойко Борисов,както и от тази статия..
  Вас ви уважават, четат и следват (в политическото ориентиране) много хора и вие би трябвало да носите отговорност за тях!
  Към какво ги тласкате, г-н Инджев?….

  Posted by Искра Величкова | март 1, 2013, 18:22

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив