Журналистика без зъби-хит на борсата

Поредната телевизионна „водеща” журналистка от една напомпана телевизия била продадена днес на друг балон- на наистина водещата по пазаруване на журналистически наемници ТВ 7.

Трансфер. Като при футболистите.

Спазарилата се водеща лицемерничи, че най-после щяла да си осъществи мечтата да прави истинско предаване ( а дали ще предаде още по-истински и новите си господари, това никой, ама направо всеки знае).

Няма идиот, който да не разбира, че става дума за пари, за поредната покупко-продажност ( случката е типична от години у нас, поради което името и личността не са от значение).

При футболистите обаче е едно, докато при журналистите е същото: отиваш на стадиона пред публиката да риташ ( по кокалчетата) за онзи, който ти плаща повече. Публиката реве „ гоооол”, а спазареният журналист се опитва да се прави на облечен.

На роботърговците, които о(т)глеждат и опипват робите при пазаруването, напомням да внимават при огледа на зъбите:  колкото са по-малко, толкова по-ценен е робът. Не хапе ръката, която го храни. Иначе нека си лае зад оградата и да стряска наивните минувачи покрай борсата на свободното слово, девалвирала като оглозган кокал.

Истинският проблем не е в това, че някой се продава, макар да търгува с общественото доверие. В крайна сметка всеки разполага с тялото си.

Въпросът е, че журналисти лъжат, че не се продават, докато  най-разголено се предлагат. Това е видно и за най-глупавия индивид в увреденото ни от колективистичното мислене т.н. общество. Тази лъжа руши неписания обществен договор, според който публиката разчита лаещите да не са котенца.

15 мнения за “Журналистика без зъби-хит на борсата”

 1. Така и не ми стана ясно , като има 3-4 милиона народ, който иска истинска журналистика, защо тя не се прави ? Законите в държавата ли са вредни или парите малко ???

  Толкова ли не можете да се посъберете 10 тина журналиста и да съградите истинска медия ? Ако ви е страх от бой или репресии пак излезте и кажете какъв ви е проблема !!! само парите ли ? сега вече може и интернет телевизия да се пусне без участие на други елементи. Ако пък и толкоз журналиста няма, да разбирам ли, че на всички ви е безразлично но все пак си коментирате ей така колкото да не заспите?!

 2. Здравей, Иво,
  Редовно те чета. Допадат ми темите ти, стила ти, езика ти. Често качвам във фейсбука си твои статии. Днес, обаче, не харесах сравнението ти “като бабички”.Звучи дискриминационно. Междувпрочем да ти се похваля- имам 8 / осем / внучета! Честита БАБА Марта! Ю.Б.

 3. Към Илия:Свободата Санчо е вилико нещо.Тези думи на Дон Кихот обясняват всичко.Защо коментираш в блог на журналист на свободна практика.Щото ти харесва???Или защото ей така?А иначе който търси истината или различното я намира не само в медиите но и в интернет.А за “Журналистика без зъби-хит на борсата” само “конграчулейшънс” за Иво.

 4. Към Юлия Берберян:

  Приемам критиката съвсем конкретно. Но и по принцип се чудя с какво ли бих могъл да заменя “бабички”- с”циганки” или др. стандартни изрази, които също биха били обидни за мнозина? С което само искам да кажа, че буквалният прочит на метафорите обрича думите на дисекция с летален изход.
  Впрочем, прави ти чест, че пишеш с името си, което е световно известно ( “световно” в случая не е метафорично) и това е хубав пример за подражание.
  А кой да даде пример, ако не не известните и победителите, каквито сте фамилия Берберян! Ето това е голяма тема, защото примерът на известните днес е критично отсъстваща величина в мъглата, в която няма ориентири за лутащия се гняв.

 5. akulite imat nqkolko reda zybi, osven tova kato izgubqt zyb im izliza nov.za syzalenie,zaradi pe4alno izvesten qponski delikates,naposledyk,vse po-malko ekzemplqri dostigat zrqla vyzrast.izvinqvam se, ako shte obidq kolegite vi,no ako v darik raboti pone edna akula,az sys sigurnost sym kapitan nemo :)samo mishoci,molq,izvinete me za ezika mnogouvajaemi Sir Winstone 🙂

 6. И аз поздравявам г-жа Берберян и голямото й семейство. Аз също поглеждам от време на време сайта Горичка но ми се струва малко беззъб. Като се има предвид грандиозните злоупотреби с единственото богатство което ни остана, темите трябва да са по-фактологически а проблемите – персонализирани и с искане на отговорност. Ако само се вайкаме че губим нещо пред очите си но не правим нищо конкретно, значи нищо не правим а хората от улицата започват да дават пример на известните личности, вместо обратното – българския парадокс!

 7. За нЕкои проблЪеми на медийното затъмнение, проблемите с платените журналисти и подтисканата гласност можете да получите пряка илюстрация тук: http://www.youtube.com/watch?v=vv1dZY321hc.
  Както казваше знаменития борец (свободен стил) от миналото, змс Осман Дуралиев, “Ранътъ праи бурбътъ”!

 8. Сравнете какво пише Захари Стоянов за времето преди 130 години с това, което става днес:

  “Не дай боже пък тяхна милост да се повикат от руския консул, който да ги почерпи по един московски чай! Тя е вече свършена. Аз не зная защо независимите уж две български страни се наричат „Княжество България” и „Южна България” (И. Румелия)? Това не е право. Тие честити страни тряба да се нарекат „Консулски държави” или пък, за да бъде по-определено, така: Княжество България да се промени на „Княжество Хитрово, а Източна Румелия — Област Сорокин. От сичките други консули (руски) поменатите двама кючук дипломати са решавали съдбата на България най-нахално. Тие не я управляваха само политически, тие ръководеха: литература, журналистика, обществено мнение, черковните работи, чувствата на населени¬ето, учебното дело, полицейската наблюдателност и пр. В Източна Румелия един вестник (либерален, пред¬ставете си) написал едно антрефиле, което не било по угодата на консула. „Кажете им втори път да не повтарят подобни глупости във вестника си, че в двадесят и четири часа ще ги изпъдя из Областта” — пратил известие консулът на редакторите. И как мислите вие, за¬пазиха ли редакторите на тоя вестник своето човешко достойнство? После един час един от пях, облечен с чер¬ни дрехи, стоеше почитателно пред консула и повтаряше рабски: „Извинете! Недоразумение! Друг път ще внимаваме!” Но на тоя същия редактор, както и други негови събратия, никак не им пречи да искат санстефанска България. А кой ще да им даде? Луда ли е Европа да увеличава оная държава, гдето няма нищо самостоятелно, гдето има ураджии и консулски лакеи, гдето живеят роби, гдето управлява консулът чрез своя мустакат гавазин? С какво самостоятелно сме доказа¬ли ние в пет години разстояние, че сме народ за свобода? Имаме ли поне един вестник, който да не е жертва на „висшата политика”? Ако някой излезе да каже две думи вън от консулската попара, то хората правят у нас митинг. Господ да ни е нам на помощ!”

  Има ли въобще разлики, освен в изразните средства и промяната в езика? Ех, народе…

 9. Без да звучи като подмазване (защото днес всички сме мнителни към всичко и всички) един добър журналист се забелязва със смислените си и добре формулирани въпросите, а не с маниерите си и фисиономиите си по време на интервютата, които прави, стои незабелязано и дава шанс на госта/гостите си да изпълнят ефирното пространство и време.
  Това го можеше Иво Инджев. Сега повечето журналисти по медиите компенсират липсата на необходимия интелект и умения като журналисти у себе си с поведение(както е при поп-фолка). Според мен добрият журналист е с анонимно (в добрия смисъл на думата) присъствие и със смислени и добре формулирани въпроси, подготвени за съответния си гост/гости, а не с общи въпроси като от социологично проучване…

 10. Ами чърчълчо (използувам умалително тъй като нямаш нищо общо със чърчъл) ,

  Ако наистина ме питаш защо коментирам тук … ама всъщност какво ти пука на теб ???

  Ще пиша и ще коментирам щом като може ! И ще ти кажа още нещо. Ти ли бе чърчълчо ще ми казваш какво е свобода ???

  Колкото до въпроса ми … Мисля че е резонен ! Ако искаме да има истинска политика в България и истинско управление , трябва да има и истинска преса! Ако мислите , че е обратното моля да се аргументирате!
  Мисля, че няма такава медия която да е разпознаваема от гражданите като обективна , честна и силна!

 11. Г-н Инджев,днес отново съм доволна от написаното, от Вас.Идеята за една медия,организирана от Вас и журналисти от вашият ранг,ми допада.Това,наистина ще се хареса на много хора като мен.Ще продължавам с удоволствие да Ви чета и подкрепям.

 12. @ИЛИЯ

  Vrazkata e obratna: nqmame istinski masmedii, zashtoto nqmame istinska demokraciq.
  V demokratichnite obshtestva masmediite sa chetvarta vlast, koqto moje da svalq politici (primer: bivshiq prezident na Germaniq Christian Wulff).
  V nedemokratichni obshtestva kato nasheto masmediite sa paterica na vlastta (primer: gledai Duduka ako iskash da razberesh nakade duha politicheskiqt vqtar v Zadunaiskaq).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.