Честит 3 март, русофили

В предходната статия „Ден на национален (про)тест” припомням на днешните българи, че великите българи от епохата на националния подем не са искали България да бъде освобождавана от най-мракобесната империя на своето време.

Заветите на Левски, Ботев и Раковски обаче бяха изнасилени от потомците-от питомците на онова зловредно русофилство, срещу което се е борил Стамболов и е спасил България от повторна руска окупация, надвиснала като наказание заради Обединението на България. В книгата си „Течна дружба” съм посочил цитати, от които е видно, че руският император Александър Трети, освен че подклаждал кървавите русофилски бунтове в България срещу патриотичния подем на обединилите се българи, сериозно е замислял да окупира непокорната ни страна и дори да я накаже допълнително, като върне Южна Румелия на турския султан, който обаче мълчаливо отхвърля „офертата”, предпочитайки да има двойно по-голяма и силна България за съсед, отколкото да съдейства на руската мечка да му диша в застаряващия врат и откъм Балканите.

Всъщност планът на руския император се проваля след единодушната европейска защита на България от Русия. В най-буквалния смисъл цяла Европа изригва срещу заплахата младата България да бъде смазана от руското оръжие и Александър Трети със скърцане на зъби „свири отбой” ( но е толкова ядосан на английската роля в това отношение, че подхвърля идеята за руско нахлуване в британска Индия за отмъщение, бидейки разубеден от външния си министър Гирс).

Поне веднъж Европа наистина спасява България от Русия, (не)уважаеми български русофили. Да го знаят и онези, които искат да горят днес европейското знаме.

Припомням всичко това в обстановка, когато все повече се циментират ( понякога и буквално- чрез акции по циментиране на съветския фетиш в центъра на София и чрез издигането на нови, и нови паметници на руското влияние) основите на русофилството в България. По улиците и площадите българските градове, както в медиите и речите, днес ехти „честито българи”, което обаче в превод на езика на Раковски означава” честито русофили”.

Мотото на протестиращите днес в България монополизира само удобната част от истината за вредата от монополите и не допуска и дума да бъде изречена срещу най-големия монопол в и срещу българската икономика: безподобния в цяла Европа монопол, какъвто е руският в снабдяването на България с основните горива- петрол, газ и обогатен уран. По тази степен на зависимост нямаме равни на континента, както и няма аналог вероятно дори в Африка по неоколониалния дисбаланс в търговията с една отделно взета държава, какъвто е руският монопол в търговията, представляващ диктат в съотношение 10:1 във вреда на България.

Единственото значимо изключение в тази картина на руския монопол върху българската енергетика са българските въглища за топлоцентралите, които обаче са също така и единствената сериозна американска инвестиция в България. И какво се оказва ? Тук пламна американското знаме на протест срещу „мопополите”, но иначе реки от демонстранти дефилират индеферентно покрай съветския паметник в София, въоръжен с лъжата за нашата благодарност към съветско-руския монопол в пропагандирането на лъжи в публичното ни пространство.

И как не! Начело на тези реки от хора са канализаторите на народния гняв, чието най-често интервюирано лице напоследък е най-лансираното име на новото поколение русофили Ангел Славчев. Той най-официално, а вече и тържествуващо, ръководи младежката организация на Движение русофили, подчинена на БСП. Но това няма да чуете в нито едно от интервютата с този деец на голямата улична борба с…партиите. Защото никой не смее да го попита, толкова са стреснати, трогнати и разочароващи българските репортери, играещи по правилата на силните на деня.

Понеже част от модата на бунта днес е да се говори за свикване на Велико народно събрание, искам да се присъединя към идеята (макар тя да е твърде нереалистична за осъществяване), ако това е начина да се преразгледа въпросът за националния ни празник, натрапен от „бащите” на конституцията от БКП\БСП в онази смутна 1990-та година. Иначе това е възможно да се случи с мнозинство и в Обикновено народно събрание, стига в него да бъдат събрани необикновени българи- т.е. българи, които харесват България повече от лъжите за необходимостта да коленичим навеки пред Русия.

Тези „бащи” на сегашната ни конституция се подиграха със заветите на великите българи, разпореждайки се с тях като със своя бащиния , определяйки 3 март като най-великото събитие в историята ни, макар да е знайно за просветените, че всъщност датата на подписването на примирието е избрана така, че да съвпадне с годишнината от инагурацията на самия руски император. Ето това празнуваме днес въпреки волята на великите българи.

Да не говорим, че на 3 март 1878 г. Русия слага подписа си под граници на бъдеща България, определени всъщност от борците за българската църковна независимост в тежка битка срещу опита на Русия да НЕ позволи това. Подписът е на граф Игнатиев, острието на тази руска война срещу българския интерес да възкръсне автокефалната българска православна църква, т.е. българската екзархия да се разпростира върху земите, в които се проповядва на български в църквите ( за ужас на руската империя, това става факт със султански ферман).

Иначе казано, без изгледи своеволието да бъде международно узаконено, Русия „дарява щедро” на 3 март 1878 г. българите с една надежда, извоювана от самите тях въпреки руския натиск- надежда, която се превръща в национален кошмар на подбудения, но неосъществим в рамките на балканското братоубийство блян : „всички българи в единна България”, или ако щете: „България на три морета”.

Заложената на 3 март 1878 г. бомба за окуражените по този начин българи гърми в душите на поколения сънародници и разкъсва във войните телата на стотици хиляди от тях. Руската дипломация прави възможното да я подклажда, когато иска- или да я смазва с подстрекателства, като при обединяването на околните балкански страни срещу България в Междусъюзническата война, дирижирана буквално от руския имперски двор с неприкритата цел ( най-после) да бъде наказана България.

След това в Първата световна Русия се включва в наказанието пряко заедно с румънски и сръбски войски, но се натъква на неочаквана победоносна съпротива на потомците на великите българи, маршируващи победоносно в Букурещ след бягството на руските войски пред българските щикове.

Също и това руско нахлуване в Добруджа през 1916 г., което обръща дори русофилството на Иван Вазов в „русофобство” в онази неизвестна за днешните българи руско-българска война, предизвикана от руската агресия, празнуваме днес на 3 март.

Щом ще си говорим за благодарност, както втори век изисква от нас Русия ( благородството задължава, но ако е от сърце,обаче явно не е в сърцата на русофилите)- конкретно в рамките на руско-турската война, а не изобщо ( каквато от руската имперска гордост никой не очаква към малката България за заслугите й пред православието, например), питам кога и дали поне веднъж Русия е благодарила за абсолютно доказания факт, че без саможертвата на българите на Шипка руската военна кампания е била обречена стопроцентово на провал- неминуем край Плевен, а след това и по останалите фронтове в зле подготвената от Русия военна кампания.

Ако обичат също така русофилите, когато говорят за пролята кръв, все пак да кажат, че прелятата на руския краен успех българска кръв в същата война е била повече от руската, ако се отчете броят на населението на двете държави. Отгоре на всичко армията на Александър Втори е била многонационална, но в центрофугата на пропагандата тук този „микс” ( да ми бъде простено, но изразът също е част от модата на днешното бръщолевене) от украинска, арменска, грузинска, финландска, и т.н. кръв се е превърнал в чисто руска такава. То бива расова надменност и българско раболепие, но да не смеем да го споменем, повтаряйки обобщението за руската кръв, си е направо белег за робство, от което уж сме били освободени тъкмо от Русия!

Имаме и други освободители с много по-голям принос от официално признатия им ( просто защото не е руски), за които споменаваме, но само мимоходом, за да не обидим русофилството. Без решаващата(подчертавам, решаващата)  намеса на свежите румънски войски срещу османците при Плевен, руската кампания е била пред пълен провал- точно толкова, колкото щеше да се провали и без подвига на българските опълченци, забавили огромната армия на Сюлейман паша, за да могат румънските бойци да обърнат хода на войната при обсадата на Плевен.

Обсадата на Плевен е била толкова обречена за руското командване, че Александър Втори го поверява на пристигналия румънски владетел Карол, рискувайки гордостта на руските генерали, които започнали да роптаят, че трябва да се подчиняват на някакъв си румънец ( чието предложение за помощ първоначално е било надменно отхвърлено при дебаркирането на руските войски край Свищов, където след това румънците буквално смайват технически изостаналата руска военна мисъл с майсторството си във фортификацията и организацията на войските).

Заради всичко, което накратко изброявам по-горе, искам да честитя днешния 3 март, но само на русофилите. И да им пожелая крепко здраве, за да преболедуват уникалното си заболяване, непознато никъде другаде в света: да обичаш повече друга държава, от собствената си!

На българофилите предлагам да се замислим как да сторим така, че да направим наши представители във властта достатъчно необикновени българи, квалифицирани като мнозинство, способно да ни върне правото да сме повече европейци и българи, отколкото производна „величина” на великоруските „евразийски” интереси.

66 мнения за “Честит 3 март, русофили”

 1. Много се радвам, че винаги е имало и такива българи!

 2. Честит празник господин Инджев!
  Моля Ви за коментар по темата”митници”.В това политическо безвремие никой не говори за митниците.Ваньо Танов си работка и произвежда милионери.Сега в България е обидно да си милионер, произвеждаме вече милиардери.Като икономист поддържам тезата, че един от най-важните проходоизточници в бюджета е митницата.Там текат неконтролируеми милиарди, които могат да се дадат ма майки,пенсионери и др.
  Уважавам мнението Ви!

 3. Честита Баба Марта,г-н Инджев!Желая Ви здраве и хъс в просветителската дейност!Обяснимо е всичкото за което пишете само на ограничен кръг от Българи които достигат до истините по-горе по съваршенно други начини от официалната доктрина по тема та Освобождение на България от турско робство.Искам да кажа,че много дълаг път трябва да извърви БГ историкографията ,за да стане достояние написаното от Вас на много широк кръг от българите,започвайки от обучението по история в нашите училища!

 4. Иво, друже, chapeau!
  Вечна памет на ген. Иван Колев!!!
  А рубладжиите, Плъх, Димитров, Р.Овч., Кадиев, Корумбашев, Лидеров… нека получат дизентерия…

 5. Да, г-н Инджев, въпросът на който трябва да си отговорим е как да направим така, че повече БЪЛГАРОФИЛИ да влязат в Българския Парламент след предстоящите избори. Това е основното, за което трябва да се работи ако искаме нещо да са промени в България.

  IN KOSTOV WE TRUST

  P.S. Вижте видеото към този линк:

 6. G-n nabludavate li protestite, lozungite, ritorikata i tehnite vodachi?
  Ne zabeljazvate li, che se izvarshva otkrita kontrarevolucia?
  G-n Indjev, obrashtam se kam Vas speshno da informirate vsichki balgari, vashite kolegi i politici koito razbirat kakvo stava.
  Ako chervena hydra naddelee varhu Balgaria shte padne mrak za vinagi!
  Pomognete na Balgaria!

 7. Тъжно е да се отбелязва дата, която не е основна за историята на България. Това е като да се празнува датата на зачатието на един човек вместо неговия рожден ден. При нас е горе долу така – две империи водят поредната си война, а ние трябва да празнуваме. Да не говорим, че самата руска и съветска историография оценява политическите и дипломатически резултати от войната като тежка загуба за Русия и като временно положение. Не временния характер на Санстефанския договор, а временното разположение, граници и статут на новите провинции, които лежат на основната територия, по която трябва да бъдат завладени проливите към Егейско море и Константинопол. Да празнуваш такова събитие е ненормално. Но още по-лошо е да градиш историята си и националното си самосъзнание на тази основа. Сега виждаме резултатите от тази политика.
  Наистина … на българомразците, честит празник!

 8. Господин Инджев, защо смятате, че идеята за Велико народно събрание е твърде нереалистична за осъществяване?

 9. Не бива да се забравя и “благодарността”, която едните дължат на другите по отношение на предаването на България, около 970 година, на ромеите, както и избиването на голяма част от аристокрацията от Светослав и последвали 200 годишно робство.

 10. Само кратко уточнение във връзка с абз. 9: датата на националния празник се решава (и може да се промени) с решение на Народното събрание (чл. 84, т. 15 К), прието с обикновено мнозинство. Не е необходимо нито ВНС, нито квалифицирано мнозинство. Нужна е само политическа воля 🙂

  Честита Баба Марта!

 11. Господин Инджев, според мен Борисов се готви да се оттегли и да мине на заден план в ГЕРБ.

 12. Към Иван Димитров:

  Защото няма нужда да “сменяме строя”, каквато е задачата на една изцяло нова конституция.
  Защото никой не иска увеличаване броя на депутатите ( по-скоро е популярна тезата за тяхното намаляване- друг е въпросът дали и тя е разумна), а за Велико народно събрание се искат цели 400 мъдреци.
  Защото работата на Великото народно събрание ще е да бистри нова конституция, а през това време монополите ( нали те са главният врат!) ще си правят каквото си искат.
  Има и други причини, но тези ми се виждат достатъчни на “първо
  четене”.

 13. Вече го писах по друг повод в този блог, но няма да престана да повтарям:
  По това ще разберете, че родината ни е станала наистина свободна, демократична страна – политическите есета и фейлетони на Иво ИНДЖЕВ ще се изучават по литература и история в средните и висшите учебни заведения! Като тези на Ботев!
  А колкото до датата, прави са ЛАЗАР МАДЖАРОВ и HERRNY – трети март си е “баба Марта” на патерици и рождения ден на екс-президента желю желев (с извинение).И нищо повече.

 14. “Честит 3 март,българофоби” – така ми се чини по да подходи на празнуващите “борци за благото” в съотношение 99,99:1 във вреда на България.
  “Щом ще си говорим за благодарност, както втори век изисква от нас Русия ( благородството задължава, но ако е от сърце,обаче явно не е в сърцата на русофилите)” – в сърцата не,…в “душа” пък,да..,аА, неможе нещо да е в нещо дето го няма.Ми даа!в тумб(а) Ака “патриотски”.
  “Тези „бащи” на сегашната ни конституция се подиграха със заветите на великите българи, разпореждайки се с тях като със своя бащиния ”
  Нощес по хоризонта на ноща слушах един от тези “бащи” конституционни – малий,много пък бес ги налегнало ,много брей “герой на международни ТЪ и американски изучености”.И съ кара бе,ама много силно съ кара тоя изучен много “бъща”.Ма пък много бре продажна сга съ навъди,то май “българофили” в “червената книга” на изчезващите видове ще да…
  Ее Апостолее Български, я стани брей Апостоле да я видиш “чистата и свята България” какво остана от нея !Паплач продажна “изучена” по броене на “братски освободителни” банкноти.
  Ще стане Васил Иванов Кунчев (Лъвски дето по прякор Апостол Български беше,когато и истински “Българи юнаци”имало)
  Истински,а не тези дето викат “борчески” за кифлата сега, Чегеварчета обичащи вся власт в ползу “империята на злото”,най злото за България от как свят светува).Волен “националист” и той,мноого голем борец против не руските монополи.Бе въобще “народеееееее????????????????????”.”Роба се стреми…” ,българина обратно ,иска си да си бъде “садо мазо” – “братска любов”.Живи били,велики пък и “българи юнаци”,пфууу!”Шоумени имитатори”.
  Но “Бог си знае работата”…
  Амин !

 15. “Честит 3 март,българофоби” – така ми се чини по да подходи на празнуващите “борци за благото” в съотношение 99,99:1 във вреда на България.
  “Щом ще си говорим за благодарност, както втори век изисква от нас Русия ( благородството задължава, но ако е от сърце,обаче явно не е в сърцата на русофилите)” – в сърцата не,…в “душа” пък,да..,аА, неможе нещо да е в нещо дето го няма.Ми даа!в тумб(а) Ака “патриотски”.
  “Тези „бащи” на сегашната ни конституция се подиграха със заветите на великите българи, разпореждайки се с тях като със своя бащиния ”
  Нощес по хоризонта на ноща слушах един от тези “бащи” конституционни – малий,много пък бес ги налегнало ,много брей “герой на международни ТЪ и американски изучености”.И съ кара бе,ама много силно съ кара тоя изучен много “бъща”.Ма пък много бре продажна сга съ навъди,то май “българофили” в “червената книга” на изчезващите видове ще да…
  Ее Апостолее Български, я стани брей Апостоле да я видиш “чистата и свята България” какво остана от нея !Паплач продажна “изучена” по броене на “братски освободителни” банкноти.
  Ще стане Васил Иванов Кунчев (Лъвски дето по прякор Апостол Български беше,когато и истински “Българи юнаци”имало)
  Истински,а не тези дето викат “борчески” за кифлата сега, Чегеварчета обичащи вся власт в ползу “империята на злото”,най злото за България от как свят светува).Волен “националист” и той,мноого голем борец против не руските монополи.Бе въобще “народеееееее????????????????????”.”Роба се стреми…” ,българина обратно ,иска си да си бъде “садо мазо” – “братска любов”.Живи били,велики пък и “българи юнаци”,пфууу!”Шоумени имитатори -“Продълговат мозък
  от Уикипедия, свободната енциклопедия”.
  Но “Бог си знае работата”…
  Амин !

 16. Както казваше Радой Ралин: “Горкити турци – как съ нъ търпиели 500 години!”
  Ха дано един ден да се родят такива непокорни и независими българи, че руснаците да си бият главите, като не могат да ни изтърпят!

 17. Съжалявам за повторението от “лев мигач”…

 18. И викат “българите юнаци” : “искаме си държавата”.Аако имат в предвид “България”,ми то не остана нищо от толкова “братска любов” от тази “16 република”.Други пък викат :”неможе да сме свободни,ако сме гладни”,прасето в кочинята (упитоменото прасе) така вика,като господарят му се отплеснал в преброяване на имане си и забравил да му поднесе с любов помийката”.
  Робите сигурно са били сити,та за това са тръгнали да се преборват ,живот да си пожертват,свободни да бъдат !Знам ли!
  “Мила родинооо,ти си…”,щеше,ама в минало свършено време!

 19. Еййййййййй! Това не е просто статия! Това е страхотна реч! Тънкият журналистически сарказъм, точният анализ и оригиналните попадения са заместени с един вик за историческа справедливост, вик за еманципирането ни като нация и възвръщането на националната ни идентичност!!!

 20. До г-н Румен Бърцов! Г-н Бърцов, много не Ви обръщат внимание и Ви се присмиват и, да, господине, не винаги пишете свързано, но този път коментара Ви е НЕВЕРОЯТНО ТОЧЕН!
  Браво за написаното!

 21. До Таня Стоянова. Браво за коментара…ВЕЛИК!!!

 22. Има достатъчно източници, които да показват ролята на Русия в нашата българска съдба. И никой, ама абсолютно никой през вековете, не ги е събрал в едно. Това събирателно дело е предизвикателството българско. Това ще да е нашия Български Великден.
  Ще се осмели ли някое аналитично и възпламеняващо българско писателско перо да събере в една книга:
  1. Писанията на Раковски;
  2. Писанията на Левски;
  3. “Строителите..” на Симеон Радев в частта намесите на Русия в българските работи;
  4. Телеграмите от и към Хитрово, Неледин, Каулбарс, Набоков и т.н.;
  5. Парите, изплащани на Драган Цанков,Радко Дмитриев и останалите от преврата срещу Батенберг, както и парите за организиране убийството на Стамболов – информация за което може да се получи от разсекрветения архив на Руското министерство на вънншните работи;
  4. Книгата, поръчана от Сталин на Васил Коларов – “Авантюрите на руския императорски двор в България”;
  5. Всички разсекретени архиви на Азиатския департамент на Русия в частта България;
  6. Разсекретените архиви на ЦК на БКП по отношение на СССР

 23. И нещо много съществено – акцията на Соболев, нали си спомняте от една доста глуповата пропаганда от близкото минало? Е, нека предложението на СССР, изказано чрез Соболев, да бъде обнародвано. Такова, каквото е.

 24. Конституцията на РБ (основни правила в законотворчеството) е предлагана на няколко идеологически групировки (партии) в България в последните десетилетия. Това става на всеки 4 години (понякога и по-често), като народът избира най-добрите, най- умните и най-можещите от своята среда за водачи.
  Осигурява им висок жизнен стандарт (не само за посочения период) като очаква да получи същото и от тях. За голямо съжаление само едната страна на договорилите се получава това което иска, а другата винаги е оставала недоволна. Това е очевиден факт.Това означава, че някъде има грешка, но къде е тя??? Трябва ли да се обвиняват тези, които толкова много пъти са избирали най-добрите от своите среди за водачи, а резултатите винаги са били отрицателни? Според мен НЕ. Тогава къде е грешката? Остава да проверим дали не е в конституцията на РБ (основните правила). Дали тя не е онази стълба (чети “Приказка за стълбата” от Христо Смирненски), която отвежда нашите избраници при пируващите князе? Кой и как създаде тези основни правила? Аз помня, но тридесет годишните не помнят. Много хора дори са забравили, че имаше 39 народни представители които не бяха съгласни с тази конституция, а тя е така направена, че за нейната промяна е необходима волята на пируващите князе (чети “Приказка за стълбата” от Христо Смирненски), а те никога няма да допуснат промяна. Българите трябва да познават и да уважават гениалните Ботев, Левски, Алеко Константинов, Смирненски, Вазов и много много стожери на духовността.

 25. Господин Инджев, благодаря Ви! Бъдете здрав и все така талантлив!
  Днес доживях да чуя по някаква Тв лицето със строшен нос и с ментални увреждания Росен Петров да твърди, че “Русия била пожертвала 202 ооо свои синове за свободата на България”.
  Чел съм, че Васил Коларов, за да спаси кожицата си от Сталин, измисля и пуска в обръщение фалшивия брой на руските жертви в Освободителната война от 1877-1878 г. Но откъде Р. Петров вади още 2 000 загинали руси към фалшификацията на В. Коларов, нямам представа.
  Може би някой знае?

 26. Към Русофил
  ognianov@abv.bg:

  Моля, страхливецо русофилски- искрено ти благодаря, че с безсилната си кратка реплика на дългия ми коментар демонстрираш невъзможността да опонираш на истината за себе си и себеподобните си, приписвайки ми единствено с обратен знак доларовия еквивалент на рубладжийската си поквара.Защото продажници, като теб,съдейки по себе си и собствената си среда, не могат да си представят, че някой може да има убеждения без да му е платено за това. Което, освен всичко друго, е ярко доказателство за посредствеността на конете ( троянските) с капаци.

 27. Да, толкова са ни порусчили, че не разбираме кристално ясните неща, а чакаме русофилите да ни обясняват, освобождават, революционизират…

  Ето например каква е истината по отношение на “тока” – в момента почти всички централи на въглища са спрели, и работят само Козлодуй и вятърните и соларните паркове. И защо така? Да не би да няма въглища? Неее. Няма потребление, прочетете официалния източник:

  “Енергийната система е пред неуправляемост. Tова мнение изрази Митю Христозов от Енергийния системен оператор пред “Дарик радио” в неделя.

  Стандартните източници от топлоелектрическите централи или са спрени, или са ограничили до минимум производството заради ниската консумация на ток от тях, каза той и като друго обяснение на тази тенденция посочи вятърните и слънчевите централи.

  “На всички сме казали да се намалят, защото няма потребление в България, няма и износ, а има много вятърни и слънчеви централи. В момента всичко е на минимален товар. Разпореждането е за това, че няма кой да им потребява произвежданата енергия. Не само “Марица-изток 2”, а и “Марица-изток 3”, “Марица-изток 1”, “Варна” е спряна изцяло, “Димитровград” е спрян изцяло, “Бобов дол” е на минимален товар. Всички, без “Козлодуй” и слънчевите централи,” каза Христозов.

  В момента в системата е основно токът от АЕЦ “Козлодуй” и от възобновяемите централи.

  Според Христозов не е стандартно за този период от годината да има толкова ниско потребление на ток: “Никога не е имало толкова много слънчеви и вятърни централи. В момента системата е пред неуправляемост.”

  Митю Христозов не се нае да коментира как това ще се отрази върху сметките за ток. Електричеството от ТЕЦ “Марица-изток 2″, чието производство също е ограничено, е с една от най-ниските цени в страната.”

  Ясно е, че в това изказване се бие най-вече по т.нар. “зелена енергия”, но всъщност основният извод е друг, и той е кристално ясен: Съществуващите мощности не могат да се натоварят В ЗИМНИЯ ПЕРИОД, а русофилистиците искат да ни построят и беляНЕ, в добавка към бездействащите други централи!

  Имаме ли глави на раменете си и вътре има ли нещо различно от бръмбари, народе!!??!

 28. Здравей те г-н Инджев, следя публикациите ви за протестите, те ми дават някаква утеха, че още не всички са загубили ума си. Искам да допълня нещо, на което ми се струва, че не се обръща достатъчно внимание, макар че вие пишете за това донякъде. Още от първите дни стана мода да се изразява безусловна солидарност с протестиращите сякаш всички те са инкарнация на „унижените и оскърбените”, колективно превъплъщение на агнеца. Всякакви нови леви интелектуалци започнаха да внушават чувство на вина на онези, които са заели по-критична позиция по отношения на протестите, или поне по отношение на хората, които се представят за техни публични лица, имаше дори обвинения в национално предателство (да, новите леви критици на БСП сериозно са затънали в комунистическа реторика). А и не само те. На всяка критика към тримата другари Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев приятелите ми във фейсбук отговаряха с цитат от интервюто на д-р Николай Михайлов, в който той призовава за солидарност. Сякаш внезапно всички бяха осенени от Светия дух да се обърнат към християнските ценности, а най-силно започнаха да припяват на общия хор личности, които в нормалния живот никога не биха си мръднали пръста за някой друг, сякаш всички са участници в някаква нова пиеса на абсурда и жестът на солидарност е условие да останеш в нея. Само че въпросът за мен е – солидарност с кого? Със сигурност този отбор юнаци не са в същото положение като възрастните хора, които гладуват и не могат да си платят сметките. А тези тримата, както и всички останали, които не са в крайна нужда поради възраст или болест, а са на улицата, движени от някакви свои идеи и убеждения, са субекти, способни да правят преценки и взимат решения, и следователно те също би трябвало да носят отговорност за случващото се в резултат на действията им, а не изцяло да я прехвърлят на политиците. Просто умът ми не го побира как е възможно първо да искаш оставка на правителството, а след това да се чудиш защо парламентът се разпускал и да обявяваш това за национално предателство. И за да не стават обърквания, бързам да уточня, че не съм от гласувалите за ГЕРБ, подкрепям новата синя формация, макар че според мен ходът на Костов разумно да предложи обединение около програмно правителство беше закъснял. Никой обаче не се осмелява – с много малки изключения, гледах участието ви при Григорови, където водещата се опита да намекне за това – да потърси сметка на протестните лидери за откровените противоречия и войнстващо невежество. Очевидно или са нискоинтелигентни и не могат да осмислят факта, че този пълен тупик в държавата в момента се дължи и на тях, или са манипулирани, а най-вероятно и двете в комбинация. Явно не е много трудно да се манипулират хора, на които общата култура е на много ниско ниво и се основава главно на информация от комунистическата машина за промиване на мозъци, каквато беше и още е българското училище, телевизия СКАТ и сайтът Съпротива. Всъщност този тип мислене, в което национализъм и комунизъм са се слели в здрава амалгама, вече е част от несъзнаваното на народните маси, то се вижда как се проявява като се включат на автопилот с отпратки към „народа” и викове „българи юнаци”. Волен Сидеров дори даде заявка за бащинство на тези идеи – и в петъшната Панорама, и днес при Кеворкян гордо заявява как му отнело осем години да посее семенцата, но ето че вече хората бавно узрявали и било важно да не се уморяват. Едва ли успявате да следите абсолютно всичко, което се говори и пише, това просто не е по човешките възможности, но понеже сте се съсредоточили върху Ангел Славчев, исках да ви подсетя да не пропускате и другите. По повод 3 март, сигурно ще ви е интересно да чуете възгледите за историята на Янко Петров в днешното предаване на Карбовски – ако зависеше от него, той щеше да увековечи в новата конституция една единствена правилна интерпретация на историята, а авторите на ментетата да прати в затвора. Едва ли се чудите коя е тя.

 29. kъм РУСОФИЛ:

  Очевидно си глист,изпълзял от петата рубладжийска колона,в този блог!
  Предателството към Родината е болест като проказата,българофобе нещастен!

 30. Дано да се освободим най-накрая! Да сме независима и нормална държава. Да живеем достойно. Не искам комунисти и русофили, мутри и ултраси да вилнеят над измъчения ни народ.
  -Как да се отърсим от тия народомразци?

 31. г-н Инджев, статията Ви е превъзходна!
  Поздравления!

  Само с едно не съм съгласен – в името на борбата с монополите да не настояваме за ВНС. Смятам, че монополите много бързо може да бъдат озаптени без дори да се намесва парламента – достатъчно е отговорните агенции да си изпълнят съвестно задълженията.
  Относно ВНС – твърдо ДА, то трябва да приеме и промяна на герба – да премахне тези надгробни кръстове (символ на смъртта) опасващи короната и да постави лилиите (символа на независимостта), да смени химна наследен от Т.Ж. с друга песен, която възпява нашия суверенитет и сила а не само природните забележителности, мелодията също трябва да бъде българска.
  И ако е в компетенциите на ВНС – окончателно решение на проблема с лустрацията – политическа, административна и икономическа за всички виновници за националните катастрофи от 1944 до 2013. Да не забравяме и техните наследници по права, които са в основата на българофобското движение – “русофили”

  Чест и почитания за Вас – съвременния Будител на България!

 32. Kam solidarnite s pisanoto ot g-n Injev, ne e li vreme da se napravi niakakva formazia, niakakvo obedinenie na horata tuk v tozi blog/samo pitam/

 33. На днешният ден през 1918 г. е подписан Брест – Литовският мирен договор с който Русия капитулира пред България, Германия, Австро – ынгария и Турция.
  На този ден от руско господство се освобождават няколко държави.
  Това трябва да празнуваме днес!!!!

 34. На фона на всички негативни неща и “простотии” случили и случващи се на този ден(националният ни празник)до нас достигна и ДОБРА НОВИНА. Донесоха ни я две красиви български момичета от Европейското първенство по лека атлетика с шампионска титла и четвърто място. Особенно ме впечатли и трогна гледката, когато видях нашата шампионка (не зная дали е мюсюлманка, христянка или с друго вероизповедание и етнос), но тя като ИСТИНСКА БЪЛГАРКА беше обвила крехкото си тяло с българското знаме и го показваше с гордост пред Европа и Света. Браво момичета !!!, доставихте ми голяма радост на този ден 3 Март (а не протестиращите срещу не знам какво си и от не знам кои си???).

 35. Нека посмятаме малко, математиката поне е обективна та да се убедят “освободените”, че сделката е платена и руснаците са излезли на кяр:

  Държавен вестник, бр. 2 от 10.01.1884. УКАЗ № 1144 ” – изплатени са За исплащането от България на Руссия разноските по окупацията на Княжеството от Русските Импир. войски” изплащането се равнява на 32,5 тона злато.

  След Кримската война Русия е била разорена и е продала Аляска (30 март 1867) за да може да се възтанови $7.2 милиона. През 1867 златото е било $18.93 пер троъ оунцията от което излиза че от покупката руснаците са взели 0.0122 тона. Нека предположим че цялата сума е използувана да се спонсорира Руско-Турската воина от 1876-78 г.

  Руската армия била загубила 200,000 души. Като прочетем статии от руските вестници и записки на пътешественици цената на руските селяни е следната: “Една помещица (чифликчийка) продала 195 души свое стадо, мъже, жени и деца с пеленачета, по 6 рубли едното парче.” и още “В началото на царствуванието на Екатерина… един селянин е чинел 70 – 120 рубли.”

  Нека да приемем средно 90 рубли на калпак, умножим по 200,000 и излиза, по тогавашния курс на златото, на 22.8 тона злато.

  Като съберем финансовите разходи и загубените човешки рисурси излиза че Русия е вложила в това начинание 22.81 тона злато.

  Българите са изплатили за руската окупация на Бъгария 32.5 тона злато. Оттук излиза че руският цар “освободител” е направил много добра инвестиция за печалба от около 30%.

  За по-добра представа като сравним с продажбата на Аляска “March 30, 1867,[5] with the purchase price set at $7.2 million, or about 2 cents per acre ($4.74/km2).” с днешната територия на България от 110,994 км2 излиза че със златото което сме платили на Русия те са могли да закупят територии колкото 11.26 днешни Българии. Имайте в предвид, че загубите на българите в човешки жертви и разрушения в страната не са добавени в сметката.

  Господа-другари “освободените” – запомнете, нито вие, нито вашите деца и внуци не дължите нищо на Русия, още по-малко след Съветската окупация.

 36. Абе,русофил,такива като тебе рубладжии трябва да ги разстрелват за национално предателство или да влизат в затвора за 20 години най-малко.

 37. Драги Иво, честит празник! Това го “изкопах от един руски сайт, поддържан от Сергей Мелников, който се именува главен патологоанатом на съвременна Русия. На когото му е интересно – да прочете това. Благодаря.
  Фридрих Энгельс-“Внешняя политика русского царизма”
  “Любой захват территории, любое насилие, любое угнетение царизм осуществлял не иначе, как под предлогом просвещения, либерализма, освобождения народов”. Ничего не изменилось. Правы были и великие русские:

  – Московия – русь тайги, монгольская, дикая, зверинная.
  А. Толстой

  – Народ, который блуждает по Европе и ищет что можно разрушить, уничтожить только ради развлечения.
  Достоевский

  – Не народ, а скотина, хам, дикая орда душегубов и злодеев.
  Булгаков

  – Наиважнейшею приметою удачи русского народа есть его садистская жестокость.
  Горький

  – Ох как тяжко жить в России,в этом смердючем центре физического и морального разврата, подлости вранья и злодейства.
  Аксаков

  – Русский есть наибольший и наинаглейший лгун во всем свете.
  Тургенев – Народ, что ненавидит волю, обожает рабство, любит цепи на своих руках и ногах, грязный физически и морально…готовый в любой момент угнетать все и вся.
  Шмелев

  – Народ равнодушный до наименьшей обязанности, до наименьшей справедливости, до наименьшей правды, народ, что не признает человеческое достоинство, что целиком не признает ни свободного человека, ни свободной мысли.
  Пушкин

 38. Г- Инджев,”домакине” !С Ваше позволение !
  “онякога се случват и чудеса”,доживях !Длъжен съм,неби било учтиво от моя страна да подмина това !
  “Човек не бива да преследва цели, които са лесно осъществими, а трябва да развие инстинкт за онова, което е едва постижимо чрез най-голямото усилие, на което е способен.”-Алберт Айнщайн
  @”Г-н” ИМИГРАНТ ,е те с тая приказка направо мъ изчерви “Г-н Бърцов”.”Г-н” !!!
  “много не Ви обръщат внимание и Ви се присмиват” – е това да ми беше проблема “шапка на тояга” щеше да ми е.
  Няма гнусотия дето можете да си изфантазирате,която да не е изговорена за мен,цял живот съм обект на “всенародна любов” какви чудесии са ми минали по глава ,а и още ми минават… (сериен закорявял убиец няма да може 5 минути да ги изслуша.)
  “не винаги пишете свързано,” – свързано е,винаги е свързано,но неса видими с “невъоражено око” “нижките на плетките дето плело паячето”.”Библейските писания” са сложна,многопластова,многотомова приказка…
  цъкни и виж “несвързаните ми приказки” – “kinsev
  30 Юни, 2012 в 8:07 pm” не анонимен ми “ник”,беше!Тъкмо и за “домакина” нещо съм бил упоменал !

  “Аз знам,не вярвам” – не е никак (меко казано) да си на мое място,никак!
  А речено е “който последен се присмива,….” “Бог си знае работата” и ще се види “кой как..”
  тъ “Г-н ИМИГРАНТ” за тези твой “приказки” по мой привикнал на “плунки” (и не само) адрес,позволявам Ви да се обърнете на към мен с “говедо” примерно!Аа,момеент,не,не така,а с – “Именувате се…” как?
  “Съществува прекалено голямо несъответствие между това, което си, и онова, което хората мислят, че си. Или поне това, което казват, че мислят за теб. Но всичко трябва да се приема с чувство за хумор.”-Алберт Айнщайн
  “Не плащам данък обществено мнение” – народна приказка,не ми е никак (меко казано,мноого меко),но стараем се да не ми личи !
  А ,”не удряй глупак с чук по главата,щото…” ,нее,щото може да се повреди “железото” с “Истината ни прави свободни” – най сигурно средство за борба с вредители!
  Амин и сполай Ви !

 39. Към Антонов А.:

  Дааа…В този контекст изразът “хубава работа, ама българска” не просто бледнее, но звучи направо като автоласкателство.

 40. Руснаците не са “освободители” а бандити.”освобождават” страни да ги окупират,присвоят и експлоатират.
  Англия и Франция им дигнаха пръст и Русия се прибра веднага в кошарата си.
  Спомена от кримската война беше още прясен.Така България се освободи.
  От неуспелия бандитлък на Русия.

 41. Русия е бандитска държава.”Освобождава” за да присвоява и ограбва малките народи!
  Не е надживяла времето на колониализъма за разлика от западните велики сили.
  Госпoдарите на Русия,царе,комунисти,болшевици..КГБ…са превърнали руският народ в тъпо
  стадо на мизерстващи поcлушници.
  Тъпа и жестока паплач.

 42. През 1916 г ген. Иван Колев с неговата конница разбива и попилява в Добруджа най-елитната кавалерийска дивизия на Русия, казахската.
  Преди битката той се обръща към кавалерията с думите:
  “Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търси руския бутуш в нашата Добруджа. Ще ги бием и прогоним, както всеки враг който пречи за обединението на България”
  След разгрома на руските войски при Добрич рухва мита за “освободителя Дядо Иван”.
  Русофилите го мразят и дори забраниха да се споменава името на този велик български генерал и той тънеше в забвение дълги години. Името му не се споменава и в учебниците по история.

 43. С пълното разбиране на необходимостта да се търси нов избор на националния празник искам да поставя два въпроса породени от вчерашното честване в Пловдив. Обичайно официалното събитие се провежда на Бунарджик, пред паметника на Александър II, сгушен в краката големия съветски изполин пазещ ни от „лошите“ с оръжие в ръце. По правило става в присъствие на консулите на чужди страни, представени в нашия град.
  За разлика от други години на официалната трибуна не застана турския консул в Пловдив, а също така пловдивския мюфтия.
  Та въросите са: Дали за нашите южни съседи протоколът е променен и не е нужно да отдадат уважение, чрез дипломатическите си служители към националния празник на страната домакин? Ако за тях това е част от нова пантюркистка политика, защо представителството на мюсюлманите в Пловдив, а именно мюфтийството не признават този празник, след като са български граждани?

 44. С пълното разбиране на необходимостта да се търси нов избор на националния празник искам да поставя два въпроса породени от вчерашното честване в Пловдив. Обичайно официалното събитие се провежда на Бунарджик, пред паметника на Александър II, сгушен в краката големия съветски изполин пазещ ни от „лошите“ с оръжие в ръце. По правило става в присъствие на консулите на чужди страни, представени в нашия град.За разлика от други години на официалната трибуна не застана турския консул в Пловдив, а също така пловдивския мюфтия.
  Та въросите са: Дали за нашите южни съседи протоколът е променен и не е нужно да отдадат уважение, чрез дипломатическите си служители към националния празник на страната домакин? Ако за тях това е част от нова пантюркистка политика, защо представителството на мюсюлманите в Пловдив, а именно мюфтийството не признават този празник, след като са български граждани?

 45. Да не забравяме и катастрофата от 1913г. Основна вина за това има Русия, която е трябвало да бъде гарант срещу домогванията на Сърбия. Никой български политик не си е представял, че България може да влезе във военен съюз със Сърбия, но след 1 година натиск и обещания от Русия го прави. Последствията ги знаем…

 46. Тази година за първи път Божидар Димитров открехна завесата относно българското участие в Руско турската война 1877-1878г.Години наред историци величаят руснаците и неглижират българското участие-опълченците,които на Шипка решават изхода на тази война,българските лекари,разузнавачи,храна,коне ,животни,100 000 българи,които чистят огромния сняг,за да се придвижват войските и т.н.След Освобождението се създават Опълченски дружества,които честват 3 ти март,те много добре знаят ролята на българите във войната,но след 1844г.историческата истина се замита,за да угодничим на руснаците.

 47. г-н Инджев.. Историята се пише от победителите.. другата история е винаги обаче по-интересна, защото е друга….хубаво е когато изобличавата едната страна и аз винаги съм харесвал вашия начин на писане, сега обаче ми прави много лошо впечетление, че изваждането на скрити факти става чрез преиначаване на факти или използване на двойствени термини…
  Не е коректно да говорите за нахлуване на руснаците в Южна Добруджа, по простата причина, че по това време, тя не е в български ръце ( което не омаловажава ситуацията, че сме воювали срещи руснаците и сме ги отупали барабар с румънците).
  Освен това фактът е такъв: Български войски ведно с турски войски и австрийски и немски девизии маршируват в Букурещ .. след като са прегазили обединените румънските и руските войски при Тутракан зимата на 1916 г.
  😉
  Когато четеш сухия текст е по-добре, от колкото да перефразираш историята и по този начин да я използваш ….

  с изключение на тази забележка, наистина винаги ми е било удовоствие да чета ваши статии и коментари.

 48. Uc; TEXaseca:

  Няма проблем, с мен можете да си спорите за нахлуването на руснаците колкото си щете- опитайте се обаче да оспорите това нахлуване пред Иван Вазов, който буквално обвинява Русия в опит да ни наложи ново робство, превръщайки се по повод руската агресия от първи русофил на България в яростен критик на руската политика.
  И какво от това, че освен българите и други са марширували победно в Букурещ- къде е тук моята “грешка”? Още повече, че след боевете при Тутракан българската войска победно прекосява Дунава именно при Свищов ( отваря втори фронт, не е само Добруджа!), за да стигне до Букурещ- това е обратното движение спрямо руското дебаркиране през войната през 1877 г. , което ми се вижда доста символично…

 49. Vuzmozhnostta Bulgaria vednuzh da stane normalna strana e funkcia na otkusvaneto i ot pregrudkata na rusia. Tazi pregrudka e silna i stara i spored men mozhe da bude prekusnata samo ako na rusia i se sluchat sluchki koito shte ia nakarat da ni ostavi na mira nakraia. Taka che da zhelia stranata mi da e dobre, triabva da pozhelaia na rusia da e zle. Zhelaia go na rusia i rusnacite ot surce!!! Ne mozhe da ne doide vidov den za izkileni urudi, samo e vupros na vreme, dano da sme zhivi da dochakame takuv moment!

 50. За да обясня тезата си, ще я изложа в обратен ред на Вашия отгор.
   Когато при военни действия се търси символика, това се прави при спечелена война ( пример: Втората световна война, подписване на капитолацията на Франция в същия вагон, в който е приета капитолацията на Германия през 1918-а година), по време на активни бойни действия символика не се търси, а ако случайно се получи си е въпрос на  късмет, но това не е причина да се основава теза върху този факт.
   Прекосяването на р. Дунав  е част от операцията на армиите на Централните сили срещу Антанта… В случая нямат нищо общо руските (или съветски ако решим да ги сложим под един знаменател) домогвания до България. И всъщност не българите, а руснаците заедно със сърбите и италианците отварят втори фронт, само че в Македония 😉 – и там ги тупаме, но това е друга тема. Така че в отговор на Румънската операция  ( такова е официалното наименование) и атаката на българските, турските и немски войски по цялата Българо-румънска граница, руснаците предприемат бомбандировка на Каварна, а когато българските войски превземат и Южна Добруджа, и на Балчик.   Тука се появява и Вазов със стихосбирката “Нови екове” . Интересно защо забравяме за Дора Габе? Да се върнем обаче на Вазов. Вазов е преди всичко българофил и мисля че по този въпрос няма спор. Вазов не търси причини, той се влияе от следствията ( както според мен трябва да е с всеки писател): Русия освобождава България ( не коментираме причините ) – Вазов възхвалява русите, Русия бомбандра български градове с мирни жители в тях – Вазов пише против русите. Това е, няма конспирация.  ( за жалост текстовете Му през 1916-1917, са доста по-слаби, но и човека явно се е поуморил). 
   Освен това не смятам, че едно стихотворение може да е причина за политическа теза , още по-вече че Иван Вазов е лично засегнат . Обяснявам: брат му ген. Владимир Вазов е на Охрид и Добро поле, а както споменах по- нагоре, там руснаците ( в едно със сърбите и италианците) отварят втори фронт срещу България. И какво излиза , казано по модерному “яростния критик на руската политика”, има основателна /лична/ причина, да си смени тезата…  ( макар че едно стихотворение, брой ли се за смяна на филоски възгледи?- малко крайно ми се струва).
    Сега да си изкажа мнението за ” Русия ни налага робство”…. Говорим за Руската империя… Искам някой да ми посочи Империя която не се пробва да наложи робство.. Може би Българската..? Според мен България от времето на Крум, Борис, Симеон, Петър..следват: Калоян , Иван Асен , България си отговаря на всички критерии за империя. Има ли сме възможност – налагали сме наша политика. Нямали сме възможност – налягали сме си парцалите. И сега е така. Толкова за домогванията. Нещата не са се променили от времето на първите писани исторически данни. Няма какво да се сърдим или да се правим на сърдити.
   Според мен г-н Инджев, “грешката” ( никак не харесвам тази дума) ви е че не следвате пътя на Вазов. Вие сте страхотен писател ( имам впредвид наистина писател) но не сте четен от масите, просто защото сте на по-високо ниво. А всеки писател обича да бъде четен. И за да го постигнете, сте решили да слезете по-надолу , при това използвайки приоми на хора, които обвинявате в скриването и/или изкривяването на фактите. Не го правете. Не си струва. За тези хора си има Волен Сидеров, Явор Дачков и още един куп политици и журналисти. Бъдете неутрален. Излагайте всички факти и оставете читателя да си избере теза, не му я натрапвайте. Не правете като комунистите.. Не е честно. И никога не забравяйте, че една история има винаги поне две страни. Поне.
   Май прекалих. Моля да ме извините.

 51. Към TEXaseca:

  Вижте, не искам да си меря познанията с очевидно компетентен специалист, но след като си направих труда да изчета и да цитирам точно 100 книги ( странно, но са толкова и почти всички са мое ценно притежание), нямам съмнение за основните си тези, които съм засегнал в книгата си “Течна дружба”.
  Но ще Ви предложа две мои хипотези от голямо значение, ако бъдат доказани ( базирам ги на сравнителен анализ). Знам, че звучат шокиращо, но ги предоставям на преценката на специалисти, като Вас:

  1. Вазов е написал “Аз съм бългаче” именно като реплика на руската политика срещу България в онази обстановка но общонационална българска покруса при обсадата на България от всички страни под руската диригентска палка през 1913 година.
  2. Атанас Буров, според мен, е виновникът в правителството на Муравиев да бъде вкаран съветският агент Иван Маринов, практически неизвестен на широката публика до онзи момент български командир на дивизия в Македони. Оказал се важен с едно: че е омъжен за сестрата на комунистическия вожд Георги Кирков.
  Антикомунистът Буров, бидейки силния човек в новото неутрално правителство на Муравиев, според мен, е направил фаталния избор съветският агент да бъде поканен с надеждата, че ще умилостивен Сталин. Буров е бил русофил и това се е оказало фатално за България ,когато военният министър, докаран(според мен по внушение на Буров)със самолет в София, е разиграл съветския сценарий със забавянето на обявяването на война от българска страна на Германия и така е създаден поводът Сталин да нападне България и да я окупира.

 52. Към г-н Инджев,

  Мисля че двете тези не са свързани. Руската империя и СССР нямат нищо общо, освен може би, че са империи, което пък потвърждава моята теза, че победителите не ги съдят;) и че империите прилапват каквото могат – те и за това са империи в края на краищата 😉
  По повод 1913-а. Да Русия подтиква Сърбия, но не Русия подтиква Гърция… И не Русия подтиква Фердинанд да се хване на най-стария номер на света. След това Румъния си е просто следствие..ако беше обратното и Фердинанд щеше да се възползва, можем да се обзаложим ( всъщност, той точно това се опитва и да направи).
  т.е. моето заключение е , че това са си нормални политически игри… Които не бива да се забравят, но не смятам за правилно да се водещи за едно бъдеще …
  По втората теза… със съжаление трябва да споделя, че Българската история на партизанските отряди и всичко свързано с тях ми е изключитено не интересна. Вследствие на което не съм запознат и грам с тях, както и борбите за власт след смърта на Цар Борис. Но пък смятам че съм запознат с борбите за власт на другаря Сталин… И не смятам, че той се нуждае от такъв сложен план, за да има предтекст.. Самия предтекст не му е нужен. Ако толкова някой ще му иска сметка – предтекста може да се скалъпи и после.. Както добре сме запознати – за комунистите това е лесно. Другото ми несъгласие по темата е че плана е прекалено сложен. Нито Ленин, нито Сталин, нито който и да е комунист е можел да състави толкова сложен план, да не говорим и да успее да го изпълни. Не поради друга причина – просто не им трябва. Коминтерна не дължи обяснения на никой. Кога на комунистите са им искали обяснения??? И кога са ги давали???
  И сега не ги дават.
  То не че и някой им ги иска де.
  А колкото до причините и до следствията – кой е виновен няма значение, освен това едно действие за да се преци дали е правилно или не, не трябва да се гледа след време, а според самото време когато е вземано решението… И ако тогава е изглеждало удачно – значи е добро решение… А и според мен нито Буров, нито Муравиев, са си помисляли, че може да има хора като Интернационалистите, които нямат род и родина… Според мен, така и не са го разбрали ( въпреки че Муравиев предполагам го е преглътнал в последствие) Така както и няма да го повярват и нашите деца , когато им разказваме…
  И последно, Иван Маринов вярно е практически неизвестен на широката публика, но не е точно никой… Син на генерал-майор, началник щаб 3-та армия ( в Македония) и преди това военно аташе във Франция… За шпионин според мен е трудно да се говори… По-точната дума която аз бих използвал е “предател”.. Макар че от човешка гледна точка, каквото каже жената – това е !!! 😉

 53. Никоя страна не “освобождава”друга страна.Никой народ не е “признателен”
  на друг народ че е независим.
  България е “освободена” на 6 септемврий
  и това е националният ни празник.
  Васалната на Русия северна България се обединява с Южна България васална на Султана.Изгонва руските офицери окупатори и побеждава враждебна Сърбия.
  6 Септемврий е националният ни празник!!!

 54. Г-н TEXASECA,
  Дори и това ,че Русия “подтиква” Сърбия , някак си го подминавате , като несъществен факт, също и Румъния, защо тя се включва ,когато Сърбия и Гърция са изправени пред почти пълен разгром.
  Сигурно е някаква самоинициатива?!?!?!
  Вие как бихте разтълкували “самоволното” влкючване на Румъния в Междусъюзническата война?!?!?!
  Без да писка поне разрешение за грабежа си от когото трябва?
  Визирам някой , отстоящ в североизточна посока.
  Имам чувството , че разсъждавате ,като някакъв страничен неутрален наблюдател,някак си така интер(руско)национален, и да историята , нашата, ние трябва да я гледаме от своите си интереси, не чуждите, още по-малко – руските.
  Усещам и някаква перфидна арогантност, сигурно е наследена от вашите всезнаещи наставници, или може би сте някакъв вид фил? Може би – русофил?
  Защото и г-н Инджев е фил, но е българофил, пристрастен е ,и затова защитава българските позиции в тези военни конфликти, а и стратегическите и местните интереси на българите и руснаците са коренно противоположни и в трите войни след 1913г.!
  Тогава ,защо трябва да се съобразяваме и със сегашните Путински итереси, които са меко казано антагонистични на нашите?
  И щом толкова сте се загрижили да защитавате имперските интереси на всички империи , разбира се без българската, тогава обяснете канският антиколониален вой ,който надаваше вашата симпатична империя -СССР, след болшевишката “революция”?
  Да разбирам ли ,че трябва да разбираме и Британската колониална империя, Френската колониална империя, Италианската ???…..???
  Които бяха колониални съперници на СССР.
  Или да оправдаваме само Руско-СССР-ската империя, която е непокътната и до днес???
  Обяснете си,също така,защо Румъния се включва във Първата световна война ей така ненадейно(?!?!?!?), след като България вече воюва на Македонския фронт , но не срещу руснаци и италианци , а срещу сърби, французи и англичани , след това и гърци! Срещу тях се бие ген.Вазов, не срещу руснаци.
  Срещу тях се бият други генерали, не Вазов.
  И след ,като Румъния сама е избрала(?!?!?!) да е на страната на Антантата , то тя е враг на България, и е разгромена , заедно със болшевишка Русия от Централните сили.
  И “избора” на България да участва заедно със Централните сили е по-скоро по принуда, от липса на адекватно удоблетворително предложение от страна на Антантата.

  И с горните си разсъждения само потвърждавате тезата и на г-н Инджев, че България не е освободена на 3.3.1878г., а е придсъединена към Руската империя, все пак трябва да зачитаме руското имперско робство ,вие го казвате -няма освобождение, има само размяна на робските господари?!?!?!
  Тогава да не празнуваме 3.3. ,като ден на освобождението????

 55. UP …
  Само на бързо…

  Хващам се за едно от твърденията:
  ” И след ,като Румъния сама е избрала(?!?!?!) да е на страната на Антантата , то тя е враг на България, и е разгромена , заедно със болшевишка Русия от Централните сили.”
  Разгрома е станал зимата на 1916/1917.. Русия още не е болшевистка… даже и няма помен от болшевизъм, Ленин се мята още между Швейцария и Германия, и заедно със Троцки, Якода и Берия се чудят какво да ядат.

  Усеща ли се разликата между моето писане и вашето.. аз никъде не използвам епитети и прилагателни.. само твърдения и факти, не украсявам текста за да бъде по-приемлив или по-заинтеригуващ..
  Съчетания като “несъществен факт”,” “самоволното” влкючване”,”всезнаещи наставници”, “антиколониален вой” и т.н липсват при мен. Аз не искам да ви убедя в някаква теза, аз излагам фактите (пълните факти и участващи лица) и нека всеки да си направи свои собствени изводи…
  Нали това е свободата на словото. Или ние искаме свобода на словото и печата, но само за нещата, които са ни удобни.. е съжелявам, но ще трябва да се учим да живеем и с неудобните.

  Понеже наистина до момента съм писал само критика, без да изкажа и моята позиция , сега ще се пробвам да я опиша.

  Всичко което си е минало, си остава в миналото. Наследниците на едного не трябва да носят нито негативите, нито позитивите (справка: Френската революция).
  Домогванията на Русия ( като общо)към България, трябва да бъдат спирани още в начална фаза, както и домогванята на другите държави ( визирам САЩ, Германия и т.н.), друг е въпроса, че според мен границата между домогване (влияние) и помощ (инвестиции) е много тънка и не би могло според мен да се определи точно.
  И както ние се оплакваме от Сърби, Гърци, Турци и Румънци, така и те се оплакват от нас.. ние (България като държава) също не сме толкова толерантни ( Справка: действията на българските войски в Беломорието…)- поразровете се в документите и ще намерите факти, които не са толкова приятни.
  Като за финал. Енергията която използваме за да обясняваме колко са лоши тези или онези праотци на дадена нация, с което искаме да докажем колко са опасни настоящите представители, по мое мнение трябва да я използваме за да развиваме нашата икономика, да можем ние да правим експанзивна политика, в следствие на която съседните държави да се борят с нас…

  п.с. думата “перфидна” даже не знам какво означава.. нито разбирам защо е използвана, но съм готов да си заложа заплатата, че не е българска. Предполагам, че така текста става по цветущ, но от това не му се покачва качеството 😉

 56. Добре уточнете си фактите!
  Вазов се бие с французи и англичани!
  Какви руснаци има в Косово????
  ФАКТИ?!?!?!
  НЕ!
  Къде са фактите???
  Русия е болшевишка, по време на подписване на 3 март 1918г. на Брест-Литовският договор за КАПИТУЛАЦИЯ на Русия!
  Аз говоря за РУСИЯ, тя е капитулирала тогава!
  Естествено е ,че Румъния е капитулирала преди това – още през зимата на 1917г..
  И какво съществено сте написал, даже епитети не са нужни, за това което сте написал.
  Аз пиша с ирония и сърказъм , ако не сте ги уловили ,това е ваш проблем, ние в този блог понякога се изразяваме така!
  И аз не съм се “оплаквал” от съседните на България страни, вие сам сте интерпретирали това което съм написал според своите разбирания , знания, анализ и т.н.!!!
  Добре, отговорете си на съществения въпрос, защо България се включва в тези войни?

  Както се вижда сте се заел да утешавате съседите, тях няма кой да ги утеши , само такива като вас интер(?!?)националисти , чакат съседските и руско-съветските шовинисти!
  И Якода не Якода, а е Я-Г-О-Д-А.
  Явно не сте българин ….Якода…. е Я-Г–О-Д-А.
  Съвсем очевидно е ,че сте се протексасчили!

 57. 😉

  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Russian_Expeditionary_Force_in_France#section_4

  Можете да си проверите описаните източници 😉

  Препоръчвам и следната статия:

  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Macedonian_front_(World_War_I)#section_9

  Също препоръчвам проверка на източниците…

  За Ягода се извинявам. Правописна грешка. Моля да ми бъде простено.

 58. към TEXASECA

  “Домогванията на Русия ( като общо)към България, трябва да бъдат спирани още в начална фаза, както и домогванята на другите държави ( визирам САЩ, Германия и т.н.), друг е въпроса, че според мен границата между домогване (влияние) и помощ (инвестиции) е много тънка и не би могло според мен да се определи точно.”

  Между “помощ” и “инвестиция” има много голяма разлика, а също има разлика при различните “домогвания”.

  Домогванията на Русия родиха ГДР – огледалото на Соцлагера. Домогванията на САЩ родиха най-добрият пример за социална държава и мощна икономика в света – ГФР. Едните помагаха, другите инвестираха;)))

  Не съм съгласен и с твърдения (не изложени от Вас, а по принцип), че видите ли, американците ще ни превърнат в бананова република. Случаят с Германия доказва, че си зависи от “банановата република”, не от американците.

 59. TEXASECA,
  Къде ги видя руските войски в Косово, след огромните загуби на руско-германския фронт, Русия не е могла на никой да помогне, най-малкото на Сърбия, с която няма не само обща граница, но за някаква помощ на сърбите трябва преди това да капитулират или поне Австро-Унгария ,или поне България , или поне Османската империя, но както знаеш те капитулират едва през есента на 1918, а Русия на 3 МАРТ 1918, т.е преди 95 години на 3 МАРТ.
  Балтийско и Черно море са затворени за Русия.
  Русия на себе си не може да помогне още в началото на 1917г. ,и затова има цели две революции само през 1917г..
  Миниатюрното руско “участие”, за което намекваш не може да доведе до някаква съществена помощ за сърбите. То е толкова миниатюрно , екзотика , на фона на френското и английското.
  Почти същото важи и за италианците.
  Това не са “враговете”, от които пълководци ,от ранга на генерал Вазов се бои.
  И резултатите са:
  1. Румъния
  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Bucharest_(1918)
  2. Русия
  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Brest-Litovsk

  Целият Източен фронт е в капитулация , и Румъния и Русия до Каспийско море.

 60. Гражданино, с прискърбие трябва да ти съобщя, че ако ти самия не си отвориш очите, никой друг не може да го направи.

  Желая ти всичко хубаво.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.