Кой ще клекне по-ниско: медиите или поласканият от тях Народен гняв?

Както често става, най-големите абсурди са пред очите ни, но понеже са толкова огромни, а и сме свикнали с тях през годините, направо не ги забелязваме. Такъв е случаят с „моралната поза” на българските медии, които в момента вилнеят безнаказано в ролята си на посредник и дори на „водач” на техния нов господар: Народния гняв.

Има ли нещо по-демонстративно дискредитирано, освен обичайно мразените политици, от обслужващите същите политици и техните спонсори медии? Толкова пъти съм го писал и твърдял, че самият аз вероятно звуча „незабележимо” по същата схема на абсурда пред очите ни: за няколко поредни правителства насам най-важната задача беше да бъдат усмирени и подчинени медиите, като бъдат прочистени от непослушни журналисти с помощта на несменяемите ( неизвестни на широката публика) административни началници. Идеята беше по този начин през тях да се прикриват престъпления, да се прокарват интереси и да се избелват конкретни физиономии. Това се случва и в момента като резултат от този дългогодишен процес, но не само никой не се съпротивява срещу този факт, но дори напротив: забелязва се опитомяване на същия този народен гняв, приласкан пред камерите и микрофоните.

Вникнете за момент в мирното съвместно съществуване между протестиращи и нагодили се към тях медии. Например изпеченият подмазвач Николай Бареков, който има уникален личен принос в обслужването на властта, сега не просто се извъртя, но и буквално марширува пред строя на разгневените. Раздава присъди срещу нови мишени, посочени му от онези, които му плащат и си приписва заслуги за …свалянето на ГЕРБ от власт, претендирайки, че той лично и неговата ТВ 7 отдавна били направили разкритията срещу безобразията, разгневили хората ( те, глупавите хора, направо са инфантилно закъснели с проглеждането, както излиза).

Самият той беше изгонен от Би Ти Ви след потулен скандал, свързан със злоупотреби, но няма кой да му потърси сметка. Би Ти Ви замълча гузно за истинските причини, поради които го изгони след бурната му дейност в организирането на разни телемостове, под които са ставали доста оперативно интересни неща. Но за това се мълчи, защото при корупцията по закон еднакво виновни са и даващите и взимащите. А в случая явно става дума за най-тежкото престъпление по законите на мафията: никой не бива да прибира парсата през главата на Дон Корлеоне!

Същият Бареков, който беше водещ на извънредно предаване на Би Ти Ви, посветено на моето лично оклеветяване като „разпространител на слухове” срещу тогавашния бос на медиите на върха на държавата, не просто защитаваше Георги Първанов от мен, но и „принципа”, че не можело да се говори по слухове. Ако на Иво Инджев бъде позволено това, пенявеше се на 13-ти петък ( 2006-та) в сутрешния блок на Би Ти Ви корпоративният слуга Бареков, то, по думите му тази телевизия щяла да се превърне в жълта медия ( разполагам със запис, който, вярвам, все някога ще бъде излъчен в националния ефир).

Тази сутрин порасналият до директор на ТВ 7 „борец срещу слуховете” изсипа тонове слухове, които самият той определи като такива, по адрес на президента Плевнелиев, зовейки между пускането на слуховете да бъде разследвано миналото на държавния глава по слуховете. Сипеше „говори се”, „според слуховете”… Пригласяха му „чисто новите” лица в политиката и публичността на Яне Янев и Красимир Каракачанов, с които водещият директор си разменяше комплименти кой е по-истински борец за справедливост.

И превключването на каналите не помага. Защото на съседния канал човек попада на също толкова „чисто нови” емблеми на дискредитираната българска журналистика, като занаятчията Блъсков и „достойната” наследничка на тошевистката школа във вестникарството Джамджиева. Тя, както и повишената дори междувременно нейна началничка Венелина Гочева, не само не потъват заедно с тиражите на вестниците, но се носят доволно на вълните на конюнктурата на принципа на епиграмата на Радой Ралин: „откак свят светува, все мазният отгоре плува”. Представят ни ги като все така меродавни „авторитети”.

Ако дочакате съботата, непременно ще видите по държавния канал и постоянното присъствие на другата емблема, Валерия Велева. Приносителката на мазни баници на Бойко в утрото на неговата изборна победа през 2009 г. в родната му Банкя направо е абонирана за нравоучителните си беседи ( чудя се само докога е „предплатено” нейното задължително появяване в едно и също предаване на –забележете- обществената телевизия).

Нови лица ли? Може. Навсякъде трябват. Но само в медиите това е забранено. Там на старите лица кукловодите просто  им сменят репликите, но не и ролите.

Основното искане на протестиращите българи е пълна смяна на т.н. елит, на познатите от телевизорите физиономии, налагани от същите тези телевизии, които обаче не смениха нито едно от своите лица, а само ги накараха да се кланят на новите герои на своето време. И номерът минава: все по-усмихнати стават лицата на поласканите протестиращи, канени в студията. Сделка или …да!?

Колкото до автора на тези еретични бележки, не му приписвайте завист, ревност или опит да се покани нейде ( за подозренията в „реваншизъм” дори не споменавам – дребните душици не мога да убедя, че не всички са като тях). Защото изброените лица, подобните им и изобщо корумпираните медии, никак не са за завиждане. Тяхната горчива чаша също е на масата и ще я пият тепърва. Това е пиянство, в което седма година отказвам да участвам.

36 мнения за “Кой ще клекне по-ниско: медиите или поласканият от тях Народен гняв?”

 1. Щастлива съм, че има хора като Вас, способни да пишат освен интелигентно, но и правдиво.
  Чета Ви с удоволствие, г-н Инджев

 2. Абсолютно сте прав, г-н Инджев, и на мен ми идват в повече изявите на Валерия Велева и Блъсков, редуват се ту по Нова, ту по БНТ. А Бареков и ТВ7 въобще не гледам, БиТиВи ги Бойко-тирам отдавна.

 3. Всичко е свързано – стърчащия пред очите ни МОЧА, мазните петна на българската журналистика и политика, кучешките ла*на в градинките и липсата на антитела в кръвта на обществения организъм… Всичко е взаимосвързано!
  И все се надявам, че не умираме бавно, а бавно оздравяваме…

 4. Бареков, или “принципите” на журналиста.
  Досущ е като жреца от притчата. Служил пред един олтар, после хората повярвали в нов Бог, а жреца станал негов служител и пак махал с кандилницата пред народа. Хората запитали, а дали е угодно Богу, това? А новожреца убедено казал: “Не е важен Бога, важно е богуслужението” …

 5. МАЙСТОРИТЕ на безсрамното и безпардонно оклеветяване, насъскване и досадно непрекъсато джавкане, ШАМПИОНИТЕ на виртуозното изкривяване на реалността и назоваване на нещата с всевъзможни други имена, сгушените зад анонимните си заглавия ЧЕРНИ КОЛАНИ на задкулисната борба и интригите, колосалните АРХИТЕКТИ на невъзможни коалиционни проекти , сделки и далавери, генните ИНЖЕНЕРИ на несъвместими по ДНА перверзни кръстоски, изкусните ПАПАРАЦИ на интимното бельо на всеки неудобен противник – с една дума МЕДИИТЕ сега са в нокдаун от твърде неочакван удар – посочен им бе ъгъла и сега не знаят какво да правят освен жално да скимтят и джавкат.
  Това което описвам става в момента наблизо, в едно съседно лозе в което както се изразих в един предишен коментар, една група берачи вече наля едно много силно вино в тамошните парламентарни бъчви (което за медиите също се оказа “сензационно” макар много наблюдатели да виждаха че ще стане именно така).
  Вярно е че виното трябва да ферментира добре и че най-приемливата рецепта за добър краен резултат е именно отсъствието на медийния ингредиент в микса. Това го решиха там че е изключително важно и са решили да го изпробват. И комуникацията е единствено в нета и основно около един блог. От което следва че има изгледи да се получи добро вино с нов, необикновен и което е най-важното истински вкус.
  В българското проскубано клисаво лозенце обаче са пуснати да тършуват отново кагебейските майстори на МАЧКАНЕТО НА МЯСТО, като медиите им показват къде и какви грозденца има за мачкане, които и за евентуално газене на виното не стават защото наследствените им ботуши отвратително и непоносимо смърдят и то на мърша (човешка).
  Следете как протича ферментацията в другите бъчви за да вземете евентуално рецептата. (ако естествено не се намерят и там пакостници които да го излеят или отровят преди да е станало годно за пиене, желаещи за което винаги има в изобилие).

 6. Господин Инджев, Владимир Илич Улянов, в скоби Ленин е определял подобни хора като полезни идиоти. Случаят с Бареков е малко по-различен, защото последният е доста глупав по рождение и затова той се явява като полуполезен идиот. Различен е и случая с Джамджиева и Гочева, защото те са доста по-начетени от Бареков и се явяват като полезни полуидиоти. Разбира се, има и полуполезни полуидиоти, Б. Димитров, примерно или д-р Михайлов. Опитайте и ще се убедите сам, че тази класация с полезните, полуполезните, идиотите и полуидиотите работи безотказно. Гранитски е типичен пример за полезен идиот.

 7. Малко допълнение към казаното от Ралин – и разни миризливи неща притежават добра плаваемост.

 8. Отново си много прав, Иво, но колко още “герои”не си споменал…Лошото е, че всички са пионки! Кажат ли дума накриво, уволнени са! Явно повече “патрони” трябват срещу собствениците! Да им вадим кирливите ризи и престъпни връзки…

 9. Както обикновено сте прав. И аз тази сутрин се ужасих от лицата. Забравихте Кънчо Стойчев, и Москов и те бяха на “телевизора”. Няма надежда Началото на 90-те години мислех, че поне свободата на словото е останало, въпреки бедността, но..
  Вие за мен сте единственият, който казва цялата истина. Благодаря Ви.Тенева

 10. Може ли някой да изброи българските медии -телевизии, вестници, списания, блогове, които са наистина независими и вършат работата си честно?
  Благодаря.

  От личен опит знам кои, засега, не влизат в горния списък: “СЕГА”, “КАПИТАЛ”, “ДНЕВНИК” и dir.bg

 11. Така е,знаем го това,истината пишете! “Корумпираните медии”..ок,ама кога ще се докаже това и ще ги видя в раирани пижами?! “Представят ни ги като все така меродавни „авторитети”.” Ами да ги представят на тия,които са под тяхна власт и не отлепят око от запотения мъглив екран на тия водещи медийни канализации! Който е зомбиран-да продължава и да дерзае! Ний в български канализации не плуваме..само някой да не ме обвини че не съм българин,щото не си любя и тача собствената канализация!:-)) Много воняща и мръсна,мерси много,повече ми харесва чистата инсталация на пан Черни от Прага,ама знам че тя не е реалност,а идеал за България!:-))

 12. Г-н Инджев, защо не качите в Youtube видеото от интервюто ви с Първанов и видеото с Бареков от 2006г. което споменавате тук?

 13. За това казвам че журналистиката е призвание,не може човечец треперещ за заплатка и редакционен пост да се нарича ЖУРНАЛИСТ,позата наведен я има не само в “Кама Сутра”, а както виждаме и във всички така наречени “водещи” медии.

  OFF Topic:Вчера видях че споменатия от Вас г-н Инджев “професор” от Лондон е разговарял със протестиращи във Гранд Хотел София…..собствениците на този хотел много си обичат червената помийна яма БСП,вече не е нужно да се гадае кой толкова много желае “професора”.
  Благодаря Ви за хубавите анализи и статии.

 14. Интересно, че го казваш, защото и аз си познах някои тези в устата на друг десен политик, от ДБГ.

 15. Много ми е любопитно: като гледам как вървят нещата (в един автофорум анкетата”за кого бихте гласували сега?” е с резултати 35% ГРОБ, 11% БСП, а другите под 5%!!!) дали Бареков пак ще извърти палачинката, като се върнат мутрите на власт(опазил Бог!)?

 16. “Кой ще клекне по-ниско: медиите или поласканият от тях Народен гняв?”

  Да,ОК,но аз съм на мнение че ОТДАВНА,та чак до днес ВЕЧЕ е клекнал българският народ,много ниско и..много надълбоко,потопил се е,снишил се е и гледа ако бълбука(за да покаже че все пак и уж е жив –като другите!)-то да е малко! Медии..политици…народа и гнева му-това са все уж българи! Народът е клекнал пред другите!Но народът няма намерение истински да потърси сметка,защото..е гузен! Защото знае че и той на тяхно място би бил същия Ганьо Балкански..това е генетика! И какво,много важно че десетки хиляди били по улиците да викат..кой ги чува?! И по-точно-за кое ги чуват и за кое-не?! Ще се даде ухо на туй ,което е от интерес пак на Мафията-за да се оттърва тя с парата и да продължи да е тук и сега- нищо че народът викал мафия и вън!” !! Народът е разделен и превзет от разните политически партизани престъпни! Народът трябва да знае че това с име България не е европейска страна,не е ПРАВОВА страна,не е демократична страна като другите,където с един или два даже вика “ПРОТИВ” на гражданите и..става друго,има налице промяна,тук и сега!В БЪЛГАРИЯ СИ Е НАЧЕЛО ЯКАТА МИЛИАРДЕРСКА МАФИЯ НА БКП/ДС,НАГРАДЕНА С ВЛАСТ ЧРЕЗ ОКУПАЦИЯТА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ! Нищо по-различно,нищо ново!До днес се сърба тая попара-но народът вземаше и взема дейно участие в дробенето и подправянето на това отровно ястие!!След 2 месеца пак се точи и пак ще участва! Къде ще иде?! Е,имало някой “луд” като истинския българин Пламен Горанов,ама какво от това..него го няма,а избирателите остават! Мафиозите ако не са дали една здрава почерпка след кончината му че такъв потенциално опасен човек за тях не е между живите- ей ме на! Какво ли си викат:” Брей,добре че тоя лудия се самоуби,че ако беше решил нещо инак,ако беше хванал я бомба,а автомат и ни беше дошъл на първа и последна среща..какво щеше да е?!” ! Тъй че всеки си е клекнал според мизата и според туй как и за колко гроша се е оценил,а такива като Пламен са единици,но тъй като са много чисти хора-то те на друг не посягат,пък бил той и ПРЕСТЪПНИКА,зарад който се самоубиват! Криворазбрано християнство…Това и такова самоубийство са един учетворен удивителен знак,горящ удивителен знак след онова “Народе????” на великия Левски! Аз би изписал обаче едно “Рая….” .

 17. Естествено, че мидиите. Те са доказано еластични и прегъваеми под тежестта на парите.
  А протестиращия народ, като излезе зеленото пак ще отиде на паша.

 18. цитат от Медиапул
  ““Не е вярно, че обиждам журналистите, ама за 5 лв. сте готови да се продадете, обърна се към репортерите дядо Борис, преди да се прибере в игуменарницата“.

 19. Браво господин Инджев,вие винаги сте били пример за достойно Човешко поведение,моите поздравления за добрия блог.Бареков си го спомням как се буташе навсякъде още от 96-97,тогава как изведнъж от водещ на Чакарака по местното радио се превърна в координатор и лице на студентите,още ми е мистерия.Та оттогава той беше седесар,царист,социалист,гербер…Но си мисля че разумните хора вече изобщо не вярват на посочените ”титани” на българската журналистика.Желая ви успех.

 20. Май нещо се мъти и с предаването на Милен Цветков в НТВ.
  Така са подарените неща. Хората се бориха десетки години с комунизма, а у нас най-големия “десидент” беше марксиста Желю Желев. За съжаление комунистическата олигархия овладя медиите и безчинства. Не зная дали нашите партньори от запад не съжаляват, че пропуснаха момента демокрацията в България да бъде подкрепена като бъдат закупени някои телевизии, защото развитието ни като европейска държава може да бъде осуетено и това да им излезе много по-скъпо.

 21. G-n Injev, viarvam, che edin den horata shte mogat da prochetat istinskata istoria na stranata ni, koiato Vie pishete. Bladodaria che Vi ima.

 22. А пъ днес баща ми взе пенсията и аз изядох цели четири мазни банички (факт,както всичко което пиша).Но пък фактите са си факти,та никак невъзможно да се доказват.Фактите съществуват в реалноста,но тя “реалноста” не съществува във виртуалната “истина” дето в “стасличная” медийна мъгла.”София не е българия” и истинската истина не е в мъглата големоградска,а в дъното на тоалетната,в “дупката” най отдоло,дето всичко се вижда “гледната точка”.А Г-н Мимо Георгиев ,нещата “национални” са …е ще го кажа – ТКЗС отходно зборище (нещо като блато но приключило ферментацията).Хвърлиш камък – пльос…и нуищо,дори вълнички не се получават,потъва и толкова,тишина,мъртва и неподвижна! “…пишете неразбрано,какво искате да кажете…”.
  Аз ли,не нищо е така само,да се намирам “в работа”,не че нещо !

 23. Тези дето гледат звездите (не ТВ),астрономи май им беше “именцето” викат ,щот в “светлините на града” неподходящо местенце за поставяне на уредчето “далекоглед”.Пречили били ТВ прожекторите,”тен” се получавало,неЕкоЛогичен такъв “тен”.

  “Две неща ми вдъхват страхопочитание — сияещото небе отгоре и поучителната Вселена, в която се намирам.Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.”-Алберт Айнщайн

 24. Ако клекнат медиите, подставените “лидери” мазно ще плуват отгоре, или обратно: ако клекнат “лидерите”, медиите мазно ще тържествуват над тях…
  А за Автора на блога – май и пари да му дават да им се хване на хорото, не би се съгласил.

 25. Към Таня Стоянова:

  Познахте за парите, имаше няколко опита напоследък. Пробват ме периодично.

 26. “По повод опелото, отслужено във Варна за самозапалилия се Пламен, патриархът каза, че въпреки че се отрича от християнството, има възможност за опело, ако се прецени от духовниците в случая. Той поясни, че ако самоубийството е станало по причини, които не са умишлени и целенасочени, а в момент на умопомрачение и липса на правилен разсъдък, тогава опело може да бъде направено.”
  http://www.focus-news.net/?id=n1757295

  Това ли е изказване на патриарх? Нима хората протестират заради умопомрачение?
  Това е обида към българския народ и църква.

  Извинявам се, че не е по темата.

 27. “Тяхната горчива чаша също е на масата и ще я пият тепърва.”
  Ясно, че не е Сократовата чаша с бучиниш заради истината, та откъде ще дойде? Щото такава е неизбежната съдба на гнусотворци, така става просто, или щото такава е крайната плата на злотворен господар към слуга?

 28. За съжаление, нито една тукашна медия не е на висотата на този блог! И все пак, тези предложения са белег за промяна, нещо като отпускането непосредствено след 10-ти ноември. Дори тази вечер включиха коментар на Дойче Веле сред червените фонове на вечерната новинарска емисия по БНТ – невиждано и нечувано!

 29. не се вълнувайте кой колко гроша щял да вземе..нещата са ясни,поне за мен отдавна ясни! А именно: стягайте канапа на гащите за поредната “нова” власт след изборите,която ще е сборен отбор и коалиция на последните гробари(ГЕРБ) + по-миналите гробари(БСП)и ония,третите гробари ДПС! Все гробари! Това е,те ще се обединят,нали знаете,както винаги-за благото на обществото,което го няма в България!:-)) Тях само ги има обаче! Какво очаквате и как друго очаквате?! Нали пак българинът- къде с наведена(“друго не мога!”),къде с горда глава(“това мога!” – ще иде да се самогръмне пак на тая българска изборна рулетка,чиито гнезда до едно са заредени?!Това е,а аз скоро изнасям телеса и дух през терминала -че ми изгниха месата в тая опитна лаборатория! Оставям по-свежите мръвки да поемат шоковата токова терапия и т.н.! А иначе-независимо дали съм тук или там нейде-всегда БОЙКОТИРАМ мафията БКП/ДС и съм с невалидната бюлетина! Народе..ти кога ще сториш същото като един?! Ха,имало криза на властта,казват някои,хаха..а къде е кризата при която като един народът ще им каже “марш!” и ще ги разсели по карцерите?!Няма такова нещо,нали…ами тогаз ,от мен: ЗЗЗбогом!:-))

 30. Г-н Инджев,как ще коментирате “заповедта” на Борисов към подчинените му медии да дискредитират президента,защото не е приел списъка с имена за новото служебно правителство?

 31. Г-н Инджов напълно сте прав. Докато над главите ни седят фигурите на съветските войници с оръжие в ръцете, значи сме напълно под тяхно подчинение както при старото положение на съветски сателит. Претендирането, че сме европейска правова държава, че имаме европейски съдии или полиция, че сме се върнали към старата буржоазна България са само димни завеси. Действителността е всичко старо покрито с нови чаршафи, защото помислете – тези които ни управляват сега са пеели поръчаните химни за партията, марширували са и са се клели да дадат кръвта си за партийните вождове. Какво може да очаква от тях.

 32. Аз, ако бях на мястото на Валерия Велева, след писмото на Доган до Мадам В., щях да се скрия вдън земя и никога повече не бих се показвал публично. Макар че, ако бях на мястото на тази…жена, не бих се продавал така гнусно като нея, за да си заслужа подобно писмо. Същото ми е мнението и за останалите “журналисти”, споменати в този коментар на Иво Инджев. Що за проституция, как си позволяват по този начин да компрометират професията?! Много от малкото верни на принципите на професията журналисти вече го казаха: “Срамувам се да кажа какво работя”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.