САЩ изразиха съболезнования за Пламен, Кремъл мълчи гузно

Съединените щати, чрез своя посланик в София, изразиха съболезнования за смъртта на Пламен Горанов.

“… изразяваме също така съпричастността си с младия мъж, който се самозапали във Варна и изразяваме нашите съболезнования на неговото семейство и приятели”, заяви Марси Рийс в интервю за БНТ.

Очаквам позицията по същия въпрос на най-близката на толкова много русофили в България тяхна Русия – нали тя така ревниво бди и се състезава за влиянието си тук. Ето сгоден момент да надцака американците и да каже нещо за славянската душа, да си присвои по традиция българската трагедия.

В момент на безвластие и дестабилизация, зарадвали Москва с аргумента, че (в тази мътилка) в България настъпват добри времена за руските интереси (защото било вероятно на власт да се върнат любителите на руски енергийни проекти от „Атака” и БСП, както коментираха в официоза „Известия”), е важно да чуем гласа на Кремъл.

Но гласът на Путин не се чува. И няма как. Защото добре осведомените началници на съветофилската пета колона в България отлично знаят, че пламналият Пламен е наденал в знак на протест срещу Путин качулките на главите на каменните съветски окупатори, стърчащи имперски над Варна по същия антибългарски начин, по който над София доминира въоръженият паметник на съветската окупация или над древния Пловдив властва примитивната каменна грамада на завоевателя Альоша.

Очаквам руският посланик Исаков да потвърди мнението си, че протестиращите срещу символиката на покойната съветска империя в България са „маргинали”.

Срещу живия маргинал Инджев е лесно да го каже. Нека опита да го повтори срещу покойния Пламен Горанов.

23 мнения за “САЩ изразиха съболезнования за Пламен, Кремъл мълчи гузно”

 1. Днес вече мога да Ви кажа: това,което ни очаква е толкова лошо, толкова непоносимо, че само преживял ада на комунизма може да го разбере. Казвам ви, докато има време, купете се билети за мюзикъла на Куин, за Бон Джови, и за Пърпъл. Ако пък толкова искате, дори и за Депеш Мод. Радвайте се и грабете с пълни шепи! Защото, това, което се задава е в най-добрия случай Любэ.

 2. Мисля, че трябва да се гледа напред, г-н Инджев.
  Не хабете енергия за фили или фоби.

  Цялата ни енергия трябва де бъде насочена за това как със собствени сили да възстановим българската държавност и подобрим живота на българите.

  Ние сами можем да сторим това, без Русия или САЩ, защото нито Русия, нито САЩ са добър пример за подражание.

 3. Бих попитал, къде е “великия” “дисидент” и кандидат за президент Св.Витков?

  Той нали имаше движение и партия стягаше?

  Да не би квиченето на Че-тата да е отклонила рублите към тяхната кочинка?

  @Марков, другарю!
  Те филите сами се отделят, за да мажат филиите. И докато ги похапват обвиняват другите, че са фоби, за да могат да легитимират и оправдаят похапването си.
  Но вие го знаете това, нали?

 4. Г-н Инджев, помитате рубладжиите с поредно словестно цунами.

  До RVMARKOV

  Не поставяйте на една везна САЩ и Русия, защото не са съпоставими или сравними. И какво означава това да си възвърнем българската държавност? Какво ще правим, ще откриваме топлата вода чрез национализация, чрез отричане на всякакви постижения през последните 23 години, ще управляваме чрез улицата пак В ИМЕТО НА НАРОДА или ще се просвещаваме чрез ПРОГРАМА ВРЕМЯ в
  петък вечер!?

  Няма българска, американска , руска или патагонска държавност. Има обаче държави с функцонираща демокрация и държави с фасадна такава. САЩ е държава с функционираща демокрация, а Русия с фасадна…т.е разликата е ОГРОМНА. Много ми хареса един от коментарите, който прочетох в този блог наскоро каква е разликата между американско влияние и руско такова…цитирам по памет, защото не ми се рови сега в блога. Та разликата е в създаването под руско влияние на ГДР-огледалото на соца и създаването под американско влияние на ГФР-най-силната в социално и икономическо отношение държава.

  Изберете сами, защото сега е момента.

 5. Добър си, Иво, това беше разбиващо просто. Значи Пламен е сложил качулките върху гнусния антибългарски паметник в знак на солидарност с Pussy Riot? Не знаех това. Но коментарът ти е убийствен. 10 от 10 точки от мен.

 6. “Извинявам се, че не е по темата.
  Posted by Емил | март 7, 2013, 22:31
  “Неофит каза още, че самоубийствата са нещо тъжно и каквито и да са подбудите и целите, те се отричат от християнския морал. По повод опелото във Варна за самозапалилия се Пламен, патриархът обясни, че въпреки че се отрича от християнството, има възможност за опело, ако се прецени от духовниците в случая.”

  Аз пък да взема и да поясня на “патриархът обясни, че въпреки че се отрича от християнството” – една от “10-те Божи” гласи “не убивай”.Тъ когато си подбуден към “самоубийство” си убит,а не самоубил се !”Християнски работи ”

  Posted by Иво Инджев
  “Но гласът на Путин не се чува. И няма как. Защото добре осведомените началници на съветофилската пета колона в България отлично знаят, че пламналият Пламен е наденал в знак на протест срещу Путин качулките на главите на каменните съветски окупатори, стърчащи имперски над Варна по същия антибългарски начин, по който над София доминира въоръженият паметник на съветската окупация или над древния Пловдив властва примитивната каменна грамада на завоевателя Альоша.”

  Posted by Мимо Георгиев | март 7, 2013, 23:25
  “Това е,а аз скоро изнасям телеса и дух през терминала -че ми изгниха месата в тая опитна лаборатория! Оставям по-свежите мръвки да поемат шоковата токова терапия и т.н.! А иначе-независимо дали съм тук или там нейде-всегда БОЙКОТИРАМ мафията БКП/ДС и съм с невалидната бюлетина! Народе..ти кога ще сториш същото като един?!”

  Към побягналият Мимо Георгиев
  “Очаквам руският посланик Исаков да потвърди мнението си, че протестиращите срещу символиката на покойната съветска империя в България са „маргинали”.”
  Лесно е да се побегне,но именно това е “целта на занятието” да се прочисти България от българите Г-н побягнал Мимо.А тез дето несме и неможем да побегнеме какво да правим ?
  А да не побягвате,току виж Бог “намислил” да се присъедини към непобягналите,А !

 7. През тези 23 години много българчета завършиха европейски и американски университети.Държавни пари не са харчени.Децата следваха на разноски на родителите си или със стипендии.Всички очаквахме,че те ще се върнат,ще работят в Родината и ще се повтори периода на бурно развитие след Освобождението,когато масово българи следват в Европа.Владеене на чужди езици,култура на общуване,въобще вярвахме ,че ценностите на западната демокрация ще се наложат.Непрекъснато някой ни внушава,че младите българи напускат страната,но защо в Министерство на образованието има няколко хиляди чуждестранни дипломи легализирани на български?Предполага се,че младежите легализирали дипломите си имат намерение да работят в България.Има ли политика за висшето образование,има ли статистика колко от тези деца са намерили работа?Бях потресена,когато по телевизията показаха момиче,завършило Оксфорд,останало безработно една година,а в същото време полуграмотни хора от министерства на високи позиции дават интервюта,че образованите българи бягат от Родината.Искам да припомня анекдота,в който американски професор възкликнал-“Нещата в Китай тръгнаха,когато управляващите започнаха да говорят английски език!”Аз лично смятам,че образованите в чужбина деца са нежелани в България,защото “когато се види колко си умен ти,ще се разбере колко съм прост аз”.

 8. Не исках да правя аналогия но се налага.Иво в деня 8-ми март,който започва с конференция на жените социалистки организиран от социалистическия интернационал ,а днес 100(сто + години)от тази дата е неработен ден за Русия.И когато преди 23 године най-вече мъжете в България празнуваха(повод да се напият и да кръшнат от работа) “ден на колежката”,то сега в стремежа си да си спомним “доброто старо време” инерцията ни води отново към цветарските магазини за да изразим нашата вечна признателност към Клара Цеткин символ на социалистическата женска солидарност.И тази “зараза” предаваме на нашите деца.За тях е много важно (защото те това са виждали през годините) да изразят свята признателност към жените,еманципацията на които през годините е довела до тази независимост,която са изразили с първите си искания. Защо ли? Защото нашите деца си остават неосведомени .Защото промиване на нашите мозъци е зараза която продължаваме да предаваме на нашите деца.Защото на нас все още не ни е омръзнало (както прочетох на един плакат”нам братушком надоело”)от тези ” братушки”. Защото петата руска колона продължава да се възприема ,като благодетел ръсейки петро и нарко рубли за попълване на редиците.

 9. „Аката”

  Харесва ми тази печатна грешка! Тя точно показва как Атака се Оака в напъните си да строи АЕЦ Белене срещу заплащане в конвертируеми рубли!

  Срам за всички партийно формализирани “патриоти” които искат да пакетират и продадат националната ни сигурност!!!

 10. До ЧЪРЧИЛ – За коя Клара Цеткин става дума? За Клара Цеткин която гласува в Райхстага, Адолф Хитлер да стане канцлер на Германия ли?

 11. Към Имигрант:

  През последните вече повече от 30 години САЩ загубиха това, което ги направи супер-сила.

  Моделът капитализъм, който те наложиха с идването на Рейгън на власт, и който продължава и днес, не работи за по-нататъшното утвърждаване на тази държава като световен лидър.

  Какво имам в предвид. Постоянно увеличаващото се неравенство в разпределението на доходите, изкривено в полза на 1% най-богати американци за сметка на всички останали по принцип не работи за стабилност в икономиката, а оттам и в обществото. Това в моята книга не се нарича функционална демокрация!

  Ето защо написах, че България не трябва да подражава и в грешките, които САЩ правят.

  Що се отнася до Русия – нямам какво да кажа, тъй като мисля случаят е ясен дори за Вас, колега имигрант.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_22.html

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/03/blog-post_3.html

  Поздрави от NYC

 12. @ RVMarkov,
  ами кажете и за Русия на Путин, макар да подозирам защо сте все пак в NYC. :-))

 13. @RVMARKOV:
  Трогателна е твоята “загриженост” за съдбините на САЩ. Остава само да ни открехнеш, кой зае глобалната позиция на супер-сила, измествайки САЩ.
  Колкото до пропадналата икономика на “загниващия американски империализъм” – тази песничка вече 50 години я слушаме в изпълнението на “гробокопачите на капитализма”.
  И, знаеш ли, току-виж взема и ти повярвам, но за целта преди това червените ни фараони трябва да престанат на акумулират награбеното в зелено и да преминат на рубли. И друго – да престанат да пращат дечицата си да следват в страните с разкапваща се икономика и да ги преориентират към университета ЛОМОНОСОВ.
  И накрая – разбирам, че си започвал да пишеш книги – не е ли по-добре преди това да понаучиш правописа?
  Вече веднъж ти писах – лакърдии като твоите в този блог не минават.

 14. До Мария: Цитирам Ви: “Аз лично смятам,че образованите в чужбина деца са нежелани в България,защото “когато се види колко си умен ти,ще се разбере колко съм прост аз”. Това, което споделяте е 99.99% истина, в останалото се съмнявам. Аз съм баща на две деца с подобна съдба. Колко години още да се мъча и боря срещу многолавата хидра на бюрокрацията, за да може децата ми да живеят и работят в Родината си? Ако мислите, че животът им е лесен в чужбина, едва ли? За сега не съм намерил отговора.

 15. Към Павел Тинков:

  Да, и за двама ни би било хубаво ако вземете, че ми повярвате, г-н Тинков.

  За червените фараони сме на едно мнение!

  Книги не съм започнал да пиша – надценявате ме.

  Правописът ? Не бъркайте грешките на ръката с грешки в главата. Българският ММТ блог го списвам чисто сам. Би трябвало да потърся някактв софтуеър за българско спелуване, за да открива някои от грешките.

  Писали сте ми преди?!

 16. Към RVMARKOV:
  Жалко за хартията. По-добре не пишете книги за неща, от които нищо не разбирате. Преди да се палите на тема, как не трябва да подражаваме на никого, нито на САЩ, нито на Русия, защото сме можели “сами да възстановим българската държавност и подобрим живота на българите”, бихте ли си задали въпроса защо досега не сме го направили? Тук не става въпрос за подражание а затова как да се спасим от тези, които със всисички сили ни пречат на каквито и да е самостоятелни действия били те оригинални или подражание – Русия. За това става въпрос. И не бъдете съдник на САЩ от последна инстанция най-малкото защото и другите са го закъсали по същия начин, което показва, че проблемът не е индивидуален, на САЩ, а системен проблем на капиталистическия начин на развитие. Което не означава в никакъв случай, че пък някаква измислена утопия, комунизъм, социализъм и т.н. е правилния начин. Това пък изобщо не е начин! Причината за проблемите е появилата се липса на капитал (пари) в резултат на взривообразното развитие на производството в последните 20-30 години. Тоест именно успехът на Рейгън заложи и стои в основата на сегашния проблем. Продуктът произведен от индустрията (в глобални мащаби) надвиши многократно наличния капитал (парите) мерени, както досега в злато. Тоест надвиши много наличното злато не само произведено, но и това, което се смята, че съществува като залежи и може да се очаква да се произведе в някакво прогнозируемо бъдеще. атова пари се печатат по малко и на части и кризата се преопдолява много бавно. Защото капитализъм без капитал не става. Все едно да няма гориво за бензиновия двигател. Това обаче едва ли го пише в книгата ви. Не може да става дума за никакви грешки на САЩ, нито пък за изместването им от позицията на световен лидер. Просто те самите искат да се откажат от тази си роля, поради липса на пари. Но не могат да го направят, защото просто няма кой друг. А като не искате да подражаваме на никого, писахте ли какво точно трябва да правим все пак?

 17. @SURVIVOR 🙂
  “ами кажете и за Русия на Путин, макар да подозирам защо сте все пак в NYC.”
  Кво Ъ са прай ! “Несведоми пътища” на “броди един призрак…”.Ех парици,парици пусти…”Игра”.
  “ПРАВИЛА НА ИГРАТА
  1. Всеки участник в играта трябва да направи подходящ, малък коментар под статия в популярно българско интернет издание на вестник, списание или блог, и да спомене за ММТ идеите като остави линк към съответна, подходяща статия от българския ММТ блог или, ако това (да остави линк) не е възможно, просто написва заглавието на съответната статия от ММТ блога, или дори само България-ММТ.”
  А “Бог не играе на зарове” – Алберт Айнщайн (атейст – имперялист )
  @ Павел Тинков 🙂
  “Вече веднъж ти писах – лакърдии като твоите в този блог не минават.”
  Не е само тука,не е !”На всеки километър” и на “гражданските протести” – “виртиал по групи с интереси” !

  Румен Бърцов says:
  Your comment is awaiting moderation.
  March 7, 2013 at 8:28 pm
  http://ivailozartov.org/чакалнята-преди-смъртта/#comment-486
  “Кога ще излезем на улицата наистина заедно, единни, обединени и ще се освободим?”
  И от какво да се освободите ?
  Свободата е лично състояние на душата,не монетно в брой!
  Първо трябва да си изясните “що е туй свобода и копува ли се с монети”.Анадъмо другари “свободни”.
  !? 1 = 8! (:( 2х2 не винаги е = на 4 !
  “Игра” с Бог небива !
  Ми комент..чака “модериране”,мЪ…Нещ сЪ “збръкала модерацията” 🙂

 18. Г-н Тинков,аз споделих моето мнение-българчетата учили в чужбина са нежелани в Родината!В чужбина учат предимно деца на хора от средната класа-лекари,архитекти,учители и т.н.Тези хора са инвестирали в образованието на децата си,а не в коли и имоти,долче вита по курорти.Кариера в чужбина се постига трудно и бавно,скъпо струва битовото устройване.Както писах,няма статистика,няма журналистическо разследване,колко от висшистите ,легализирали чуждестранни дипломи,работят в България.В Министерство на образованието има отдел за легализации,там има всички данни-име,университет,специалност,телефон.Защо никой не направи проучване?Защото никой не иска,защото се назначават калинки!

 19. Грешка,вместо г-н Антонов,съм написала Тинков!

 20. Много искате от руските власт-имащи, г-н Инджев. Те нямат морал и ценностната система на нормалните хора. Те презират нормалните хора и моралните им жестове. Ние с Вас нито можем да разберем манталитета им, нито пък честно казано искам да го разбера. “Империя на злото” – какво добро може да очаквате от нея?

 21. @ RVMARKOV:
  Употребата на допълнителни предлози пред думата “предвид”, като например: “в предвид”, “на предвид”, из предвид” и др.п. не е грешка на ръката. Напротив – става дума за елементи от “пролетарския правоговор” (Оруел). Пролът си личи по много неща,освен по изказа, изпъстрен с “фрази-невестулки” (така ги наричат “скапаните” американци). Личи си и по грандоманските претенции за социално инженерство, по амбициите си да свали по построени под негово ръководство “мостове, с въжета и лостове” тук, долу на грешната Земя, небесния рай, по тъпата вяра, че “колкото повече държава – толкова по-добре”, по жаждата да кумулира (експроприира)и преразпределя (от богатите – на бедните) и по много други неща.
  И както вече ти обърнах внимание, на последно място по това, че обича повече да пише (поучава), отколкото до чете.
  🙂

 22. В памет на Пламен:

  Реквием 69

  Ян Палах се самозапали.
  Не беше сензация.
  Пламъкът заслепи цялата нация,
  но сълзите й не успяха да го угасят.

  От огъня светът се нажежи до бяло.

  Сред бялата пустиня на болничната стая
  върху бездна от памук
  изтляват в мъчителна агония
  купчина дишащи сажди.

  Само две сетива:
  говор и слух:
  – Колко е часът?
  – Рано е миличък…
  милиони секунди предстоят
  докато се съмне…

  Той се възнася в безсмъртие.
  Посреща го Ян Хус и го милва
  по изпепеленото чело:
  – О, санкта симплицитас! Дивина либертас!

  Радой Ралин
  1969г.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.