Играе ли ни Борисов “номера на Първанката”

„Кой се крие в гората, кой негодник танцува там”?

Това пеят в „Магьосника от Оз” Дороти, Тенекиения човек и други герои от мюзикъла на Франк Баум.

Питам и аз: къде е „Магьосника от Аз”? В коя гора се крие Бойко? Той ни проглуши ушите на сцената като магьосник с голямо Аз, който благоволява да раздава и винаги побеждава. Нима така лесно и без причина се крие в гората?

Няма го от дни и от седмици вече. Това негово отсъствие не ни се е случвало от дузина години- от момента, в който го извадиха от царския цилиндър за охранителните уши. Играта на криеница крайно, дори абсурдно нетипично, ми напомня обаче номера на Георги Първанов.

По време на бурните протести през януари и февруари 1997 г. поставеният малко преди това начело на БСП партиен лидер Георги Първанов изчезва мистериозно. „Гошето” ( както са го наричали на подбив в битността му на селски хубавеляк както млад партиен работник в Института по история на БКП), е бил напълно неоткриваем.

Първанов става началник на БСП след ( поредния) вътрешнопартиен преврат и оставката на Жан Виденов. От края на декември 1996-та той на практика носи отговорност за управляващата тогава партия, срещу която хиляди граждани упорито протестират ден след ден точно месец: от 3-ти януари, до 4-ти февруари 1997-ма. Неоткриваем е дори за близки партийни другари в онзи период.

Само признак на страхливост ли е било?

В същия драматичен исторически период инфлацията в България поставя световен рекорд по бързо обезценяване на националната валута. Социалното сърце на Първанов обаче не трепва от факта, че доларът поскъпва до около 3000 лева за една американска единица и по този начин пенсиите и заплатите се сриват буквално до стойността на няколко долара.

И изведнъж, целият в червено, Първанов се появява на 4-ти февруари и най-накрая прави това, което можеше да стори още след кулминацията на протестите от 10-ти януари ( когато на целия свят беше ясно, че властта на БСП няма да я бъде): връща мандата за управление, който задържа необяснимо защо цял месец, криейки се в някаква партизанска землянка дори от своята партия.

Всички си отдъхват от края на кризата. Посветените вече са направили огромни печалби от общонационалното ограбване. Защото инфлационният балон се спуква бързо и онзи, който е знаел предварително, е натрупал състояние.

Големият въпрос  е- обръщам отново внимание- в това, че междувременно българският лев се обезценява около 10 пъти. Спестяванията на хората не се изпаряват, а просто сменят състоянието си: някои посветени другари правят състояние от това преливане на изпразнените депозити в пустите му чер(ве)ни каси. Ето това е преливане от „празно в пусто”.

Понеже през годините Борисов и Първанов са си лика-прилика, а в тази комбина Борисов е ученика, питам: играе ли в момента ни Бойко „номера на Първанката”, ловейки егоистично и лично дивиденти от националното нещастие?

14 мнения за “Играе ли ни Борисов “номера на Първанката””

 1. Борисов се крие, защото в момента би загубил от каквато и да било поява или изява. По принцип все още има много добър шанс да спечели следващите избори, защото поне до момента БСП не успява да спечели нещо от текущия хаос.

 2. Самата истина!Хората са си от една и съща шумкарско-мандраджийска семка… Но този Боко отдавна напълни и препълни личния си трезор….Единственото,което ме интересува и би било новост,промяна за мен е- ще има ли отарашване на неговия и някои други лични-неприлични трезори?! Като гледам обаче накъде и как…надежда всяка тука оставете!! Това е…БОлгария!

 3. Боко сега играе познатия номер – ела лошо, че без теб още по лошо. И се надява разбира се комсомолецът от президентството да сложи правилните хора в правителството, така, че да не му извадят кирливите ризи до изборите, пък после, каквото сабя покаже.

 4. Лелевизия

  ОКУПАЦИЯ И НА ЕКРАНА

  По БНТ върви позната картинка – окупиран “Орлов мост”. Репортер спира майка с дете на три години. Репортерът пита дали детето не го е страх от протестите.
  – Не го е страх от протестите – отвръща майката. – Страх го е от телевизиите и от глупостите, дето излъчват…

  И нас от това ни е страх. Само за два дни, събота и неделя, четирите най-гледани телевизии излъчиха безброй глупости.

  Освен старите муцуни, дето са ни втръснали, видяхме и нови – лидери на протестите. Те обикаляха като цветарки от студио в студио и разбълничкваха коктейла си от искания – някои основателни, други съвсем абсурдни. Отсега си личи, че новите лидери са като старите – с две лица. Едно лице за пред камерите в студиото, друго лице – за улицата. Най-гостуващият в телевизиите, Янко, говори хрисимо и уж е за диалог. Но на площада се променя, щом грабне мегафона, крещи за разтурване на партиите, за да обере овациите… Личи му, че е готов за депутат! Като влезе в парламента, на втория ден ще забрави, че е бил гражданин…

  Друг нов лидер – Ангел Славчев, представящ се за програмист, се оказа професионален революционер – от “младите русофили”, член на БСП, ама бивш – уж бил напуснал партията-майка… Разконспирира го Иво Инджев в семейното предаването на Григорови по БНТ. Инджев припомни откъде познава тоя “демократ” – точно Ангел Славчев с пяна на устата е врещял против разрешен митинг за премахване на паметника на чуждата армия в Борисовата градина. Инджев предложи на водещите да покажат снимка на Ангел Славчев в левичарска акция. Водещите се съгласиха, но не показаха… И по други телевизии не коментират откъде се пръкна тоя Ангел – траят си, сякаш се страхуват да не предизвикат митинг на “млади русофили” пред сградата си.

  Доста странни птици прелитаха около репортерите на улицата – в Пловдив се яви някакъв от движение “Че Гевара” и си изля и яда, и кафето върху друг митингуващ. Причината – чегеваристът не можел да понася бизнесмени-капиталисти. Искал той да командва парада, тоест митинга…

  Тези дребни подробности от пейзажа, видени по телевизията, могат да подскажат кой драсна клечката за началото на протестите и кой продължава да поддържа огъня, а не диалога…

  Не само протестиращите са объркани, водещите на разните предавания – също. Пустотата в главите си компенсират с безкрайно говорене… Справка: Иван и Андрей, които от рано сутрин в уикенда, вместо да идат на Витоша, почват да дрънкат – при това едновременно. В деня на националния празник на България те и гостите им се надвикваха за Македония, така че да ги чуят и в Скопие… Обичайните коментатори по темата, Кр. Каракачанов и Божидар Димитров, си въртяха познатата плоча, сан шанжман. Основната им цел бе да заглушат едно момче-македонче, дето искаше да каже, че и то има право да се нарича както иска. Не му дадоха и правото да се изкаже, надвикаха го. Най-силно крещеше някакъв човек с бръсната глава и тъмни очила, бил известен водещ на лотарийни игри. От позицията си на велик мислител той взе да поучава и македонското правителство… Сопри се бре, бръсната главо, ние тук викаме по нашето правителство, много ще ни стане да викаме и по македонското! После на ринга се яви пророк – Йоло Денев, представен като политик и писател, за да обяви, че християнството е мъртво и трябва да се кланяме на бог Тангра. Апотеоз на българското!

  Но това е нищо – по-вълнуващ бе дебютът на Сашо Диков като водещ на тричасово предаване по Нова телевизия. За пръв гост бе поканил първия ни президент – Желев. И страшно деликатно взе да задава въпроси за самоубийството на дъщеря му. Последен гост бе сегашният президент. Плевнелиев остави у зрителя впечатлението, че ако не си подбира водещите, при които гостува, скоро ще стигне до самоубийство… Политическо.

  И Волен Сидеров не слезе от екрана тия два дни – той беше във вихъра си. Преизбран от симпатизантите си в НДК, пред зрителите на “Всяка неделя” се яви като национално-отговорен за съдбата ни политик. От ксенофобията и агресията му нямаше помен, ръсеше по-малко популизъм, беше кротък и сговорчив като агънце… А водещият, уж опитен, не посмя да дръпне овчата му кожа, за да видим какво има отдолу.

  Накрая: стари и нови муцуни окупират екрана, майки, пазете децата си!

  М. Вешим
  Вестник “Стършел”
  Брой 3479 от 08 Март 2013

 5. Логично е да се покрие за да Му уредят масрафа. Може би “транспортно-строителния сектор” му е по вкуса, започнал е през 90-те в Унгария. На фона на строителния срив, особено ексхибиционистично се веят табели на ГБС.
  Логично е да получи и инструктаж за “exit strategy”, защото е твърде некомпетентен.

 6. Какво да очакваме при тези политически назначения в съдебната система, кои прокурор ще тръгне да преследва забогателите неприлично от престоя си във властта “политици”

 7. Не знам дали българите осъзнават докрай абсурдната певерзия на положението в България.

  Преди повече от 10 г. поставиха в светлината на прожекторите една МУТРА и я “промотираха” като, ето абсурдната перверзия, като “борец” с … престъпността!!!

  Това е толкова абсурдно, като да представиш един национал-социалист за “защитник” на евреите и хомоексуалните.
  НО, се случи – с помощта на щедро възнаградените “медии”.

  Защото такъв е планът!

  Планът.
  ТЕ:
  -МУТРА, ти прави каквото искаш, не ни закачаш, а ние се “отблагодаряваме”. Тръгваш си още по-богат и щастлив.
  МУТРАТА:
  – Българите?!Ако се усетят? Може пък и да протестират?
  ТЕ:
  – На малките протести се преструваш. Ако много се разпискат – размътваш водата и бЕгаш. Ха-ха, нали знаеш мътна вода-големи риби!
  МУТРАТА:
  – Да не се изтървете, ей!
  ТЕ:
  – Който много приказва получава “инфаркт”!

  Крие ли се МУТРАТА?

  През цялото време на престоя си в управлението МУТРАТА само надуваше вувузелите и НИКОГА на закачи нито един от изедниците на България. То Емо Фаса даже беше депутат, ТИМ си получиха дори морския бряг, а Бирта получи “инфаркт” (след интервютата си).

  И отново, крие ли се МУТРАТА?

  Аз мисля, че отговорът е очевиден.

  За кой ли път Иво е един от много малкото на брой българи, които задават правилните, важните въпроси!

  —————
  Иво, бъди здрав!
  Фактът, че те има и правиш този блог ми помага, лично на мен, да не се срамувам, че съм българин!

 8. В “мемоарите” си, агент Бор твърди за прелюбопитна случка на която, има си хас, е непосредствен свидетел. Малко преди да го изберат за президент агент Гоце разменя с агент Буда знаменателни реплики.
  Буда (eмоциално приповдигнат) : ” Гоше, обичам те!”
  Гоце (леко сдържан):” И аз те харесвам!”
  Останалото е мълчание.

 9. Доста хора се изпокриха тези дни, освен боко тиквата – и първаната, и станишата, за р.овч. да не говорим – може да са кръгла маса в Кремъл, с тема “Что только нам не хватало для полного счастья…”.
  Но за да не скучаем, кукловодите са ни подготвили за пробутване в този вакуум “Янко” – “човекът от народа”, “Ангел” – “бивш русофил”, както и някаква революционерка с нездрав блясък в очите.

 10. Може-би е при уткин. В разгара на протестите ми се мярна съобщение, че товар ищ Путин бил поканил ББ в Москва. Възможно, ББ е лауреат, както знаем на ордена на Ломо носов.

 11. НИКОЛА НИКОЛОВ

  Сергей Станишев: Ние сме в една лодка. Можем заедно да доплуваме или заедно да се удавим! / 16.06.2007г./ Сергей Станишев: Докато не спрем вътрешните войни и не осъзнаем, че сме в една лодка, лодката може да се обърне/20.02.2010 г./ И с кого заедно, Сергей? И заради кого? С тези ли, или техните наследници и последователи, които се подготвяха дълго, много преди 1989 г., как да използват политическата си власт и позиции и да ги превърнат в икономическа власт, разграбвайки собствеността на българския народ, след първият вътрешно-партиен преврат на 10 воември, 1989 г.? С тези ли, които упорито и продължително подготвиха рухването на банковата система и затова извършиха вторият вътрешно-партиен преврат, в края на 1996 и началото на 1997 г., и по този начин узакониха пладнешкият обир на спестяванията на трудовите хора на България? И защо още мълчите за т.н. банков доклад ”ДОБРЕВ” ? Така с мълчанието си и вие запяхте в хора за ”проклятието” Виденов? С тези ли, които използвайки властовите си позиции под формата на заменки “ изтъргуваха ” част от националното богатство на България?С апологетите на „плоският данък“ ли, една едва ли толкова скрита форма за перачница на заграбени пари ? С хора , като ”социалният президент“ ли, който задкулисно, с олигарсите, редеше и още реди пъзела България? След като не успя с АБВ, не успя да превземе БСП, сега работи да превземе листите за предстоящите избори. / И КАКВА НАГЛОСТ САМО?!- Нереализирания му проект АБВ, щял да обере вота на нежелаещите да гласуват с червена бюлетина.!!!А хората не желаят да гласуват с червената бюлетина и заради него, президентът на олигарсите…./ С хора , като Румен Петков, Румен Овчаров или Румен-Вертуто ли, който всеки, с най-различни действия , но всички основани на антиморала, предизвикват само отвращение в избирателите, в това число и в избирателите на БСП? С хора , като Мая Манолова /Сестра Галева/ ли, която ни сочеше братя Галеви, като модел за поведение? С хора , като Корнелия Нинова ли, или с Емилия Масларова, или с Кирил Добрев, или, или…….??? С тези ли, които по време на ”битката” Ви с Първанов, демонстрирайки подкрепа си за Вас, с единствената цел тя да бъде осребрена.С хора, като Георги Гергов ли , лидерът на областната пловдивска организация на БСП, който за една вечер изхарчва толкова пари, колкото една „Българската коледа” не може да събере ? И тук си спомням, как на една общинска отчетно-изборна конференция през 1997 г., в присъствието на Георги Първанов, един от делегатите от душа и сърце каза : ”Ние не можем да бъдем с тях заедно в една лодка, не за това, че те са богати, а защото нас ТЕ ни ограбиха !” Точно и ясно, нали?Спомни си, Сергей, предизборната си риториката с през 2005 г.? „Търсене на отговорност, връщане на имотите заграбени от Кобуртга, възмездие…” И накрая…” КОАЛИЦИЯ с Величеството” и…..формулата на корупцията, гарнирана с порциите на Доган – 8-5-3!!! Сега и това няма! Няма ревизия, няма отговорност, няма съд, няма отнемане на заграбено, няма възмездие, няма разписани действия! Няма ПРОГРАМА за СОЦИАЛНА РЕСТИТУЦИЯ!!! Няма и дума за генезиса на олигархията, или за генезиса на партиите на прехода….. Няма конкретни цели, няма простичкото, това, което чакат хората- с една средна пенсия или средна заплата, днес си купуваш толкова хляба, толкова сирене, толкова олио….., а ако ни се доверите на нас, утре ще си купувате толкова…., толкова…., толкова…Няма най-важното за България- какво ще правим за да върнем прокудените ни деца? Какво ще бъде наказанието за убийците на България?!. Само с – ”Да свалим Бойко!” не става! Какво е доброто, което вие предлагате?! Жалко е, че българският гражданин и този път ще избира по-малкото зло. Но дори и днес, по-малкото зло за хората не е тази БСП?!. За тях, това е партията на ПЛОСКИЯТ ДАНЪК и на моралния дефицит…. Защото БСП досега, с поведението си, доказва, че не е на хората на труда, а на олигарсите! А това, че се използва исконната любов на едно поколение към един идеал, за прикритие на олигарси, е, и е, повече от цинизъм…Защото, нашата лодка се обърна и ние се удавихме, Сергей! И така те доплуваха! И пак ли заедно?! Не, Сергей! Време е да спасяваме, да спасяваме не олигарсите, не себе си дори. ВРЕМЕ Е ДА СПАСЯВАМЕ БЪЛГАРИЯ!!! НИКОЛА НИКОЛОВ 16.02.2013 13:39:18 в. ВСЕКИ ДЕН “Сърцето на БСП е за байпас”

 12. Много ме удивява приликата на Бойко Борисов и неговия голям “приятел” Силвио Берлускони. Само дето този път Берлускони копира от Борисов, а не обратното. Скри се и той (С.Б.) в болница, за да не се яви в съда.

 13. Само едно допълнение към статията ,която сте ни предоставили, и то е следното – БКП(БСП) ,ВИНАГИ е била олигархична по своята същност от 1944г. до наши дни , трупайки колосална(и по същество единствена) икономическа и “политическа” власт, тя става хегемон в целия социален и обществен живот на народа ни,на който остава само поддържащата роля в тая олигархична констукция, и всичко това фасадно прикрито от популистко словоблудстване.
  Това доминиране е достигнато, чрез откровен грабеж и дивашко унищожение на всеки ,който има някакво материално ,или нематериално притежание.
  И това се повтаря вече в продължение на 70 години, в рамките на които БКП(БСП) е властвала над 60години, при това ТОТАЛИТАРНО над 50.
  Т.е БКП(БСП) е била на власт повече от всички партии след 1878г. , ВЗЕТИ ЗАЕДНО!
  При това никога НЕ е печелила избори, което само по себе си говори ,че БКП(БСП) , която популистки се обявява за ПАРТия , НИКОГА НЕ е била такава, и винаги се е борила за установяване на олигархична, ТОТАЛитарна ДИКТАТУРА на “пролетариата”(им)!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.