Журналистика на пилона

Публикувам статията на Мишо Вешим ( споделена в коментарната част на ivo.bg от Сотиров) не защото съм споменат в нея поименно, а поради правдивостта на разказа и факта, че акцентът е поставен върху най-видимата и едновременно с това най-малко коментирана актуална обществена рана с дълбоки последици за масовото плиткомислие, насаждано в общественото: лелевизията пред широко затворените ни очи за причинно- следствената връзка на нашето битие.

Няма такъв текст другаде ( освен в интернет). Има го във в. „Стършел”, който се отличава не само със смелата позиция на автора, но и с една „подробност”, отдавна прегазена в българските медии: „Стършел” е НЕЗАВИСИМ. Няма си собственик, няма си господар, няма си корпорация-майка, а се издава от журналистическата колегия, която мъчително трудно от материална гледна точка, но гордо го списва.

В най-добрия случай по лелевизиите могат да Ви покажат опозиционера рапър Мишо Шамара, удобен за показване, защото по-скоро ”работи” с имиджа си за Бойко, когато го псува в студиото на Кулезич в ТВ 7 ( преместено междувременно обратно в Нова тв).Но няма да видите Мишо Вешим на екраните на лелевизиите. Дори на конференцията в „Шератон” тази седмица, на която български и германски журналисти обсъждаха сатирата в медиите, отсъстваше българският сатиричен „Стършел”. Постоях малко, но не изчаках времето за въпроси. Така и не попитах защо темата на конференцията не е „Окарикатуряването на българските медии”, а се занимаваме беззъбо с карикатурите в българските медии…И си тръгнах, защото не ми беше там мястото. Както и на Мишо Вешим не е на екрана на лелевизиите. Защото за такива „момчета” Радой Ралин беше написал:

Момчето

Как да го сложим начело-
Много е чело!

За сметка на това по лелевизиите се въртят едни и същи познати лица, за които няма кой да извика „оставка”- публиката явно си иска стриптийза посред бял ден. Споменатата Кулезич , която „откри” колко слагаческа телевизия била ТВ 7, е приютена обратно в Нова телевизия сякаш нищо особено не се е случило междувременно ( с доверието на зрителите в нейното постоянно присъствие).

Давам я за пример, защото той грее достатъчно ярко със следния въпрос: защо изобщо отиде тя в ТВ 7, приставайки на нейния по-малък екран след голямата аудитория на Нова телевизия, ако не за повече пари? Когато го казах в предаване на БНТ, същата ме нападна ( без право на отговор) в тирада от десет минути с вулгарно поведение и думи, каквито не се бяха изсипвали в националния ефир върху иначе доста препатилата ми откъм ругатни глава. Озверяла беше от факта, че я настъпих по най-болното място: изобличих любовта й към големите пари ( бил съм сбъркал сумата, която съм назовал, беше нейният ругателен акцент- голям праз, тази сума се спрягаше от нейните подчинени, така са я оценили те и дори да са ме подвели за точните й параметри, ни най-малко не съм сгрешил в основното: че става дума не за журналистика, а за покупко-продажба).

Покупко-продажбата на журналисти е сред най-грозните сценки на нашето време защото ( за да използвам стилистиката на Кулезич) е като секс на живо пред малки деца насред селския площад. Всички разбират че е пошло, че не е редно, че дори е вредно, но щом то се предлага като зрелище и няма кой да му се противопостави- да зяпаме тогава! И зяпаме състезанието кое познато лице, готово да се продаде, е напазарувано този път от съседната лелевезия, за да го зяпат повече с цел повече приходи и повече зяпане. Сводниците зад кулисите ожесточено броят ползите за „бизнеса”, а на пилона напазаруваните се усмихват на принципа „смей се палячо”!

Истинската сметка обаче се плаща не от онези, които превърнаха т.н. четвърта власт в държанка, а от прехласнатата по разголените прелести на унизената българска журналистика българска публика. Резултатът се видя на улицата от онова, което тази публика е научила от екрана. Когато журналистиката е превърната в уличница, улицата крещи напълно основателно: „всички са маскари”. Хляб може и да няма, но зрелищата са й гарантирани.

Лелевизия
ОКУПАЦИЯ И НА ЕКРАНА
По БНТ върви позната картинка – окупиран “Орлов мост”. Репортер спира майка с дете на три години. Репортерът пита дали детето не го е страх от протестите.
– Не го е страх от протестите – отвръща майката. – Страх го е от телевизиите и от глупостите, дето излъчват…
И нас от това ни е страх. Само за два дни, събота и неделя, четирите най-гледани телевизии излъчиха безброй глупости.
Освен старите муцуни, дето са ни втръснали, видяхме и нови – лидери на протестите. Те обикаляха като цветарки от студио в студио и разбълничкваха коктейла си от искания – някои основателни, други съвсем абсурдни. Отсега си личи, че новите лидери са като старите – с две лица. Едно лице за пред камерите в студиото, друго лице – за улицата. Най-гостуващият в телевизиите, Янко, говори хрисимо и уж е за диалог. Но на площада се променя, щом грабне мегафона, крещи за разтурване на партиите, за да обере овациите… Личи му, че е готов за депутат! Като влезе в парламента, на втория ден ще забрави, че е бил гражданин…
Друг нов лидер – Ангел Славчев, представящ се за програмист, се оказа професионален революционер – от “младите русофили”, член на БСП, ама бивш – уж бил напуснал партията-майка… Разконспирира го Иво Инджев в семейното предаването на Григорови по БНТ. Инджев припомни откъде познава тоя “демократ” – точно Ангел Славчев с пяна на устата е врещял против разрешен митинг за премахване на паметника на чуждата армия в Борисовата градина. Инджев предложи на водещите да покажат снимка на Ангел Славчев в левичарска акция. Водещите се съгласиха, но не показаха… И по други телевизии не коментират откъде се пръкна тоя Ангел – траят си, сякаш се страхуват да не предизвикат митинг на “млади русофили” пред сградата си.
Доста странни птици прелитаха около репортерите на улицата – в Пловдив се яви някакъв от движение “Че Гевара” и си изля и яда, и кафето върху друг митингуващ. Причината – чегеваристът не можел да понася бизнесмени-капиталисти. Искал той да командва парада, тоест митинга…
Тези дребни подробности от пейзажа, видени по телевизията, могат да подскажат кой драсна клечката за началото на протестите и кой продължава да поддържа огъня, а не диалога…
Не само протестиращите са объркани, водещите на разните предавания – също. Пустотата в главите си компенсират с безкрайно говорене… Справка: Иван и Андрей, които от рано сутрин в уикенда, вместо да идат на Витоша, почват да дрънкат – при това едновременно. В деня на националния празник на България те и гостите им се надвикваха за Македония, така че да ги чуят и в Скопие… Обичайните коментатори по темата, Кр. Каракачанов и Божидар Димитров, си въртяха познатата плоча, сан шанжман. Основната им цел бе да заглушат едно момче-македонче, дето искаше да каже, че и то има право да се нарича както иска. Не му дадоха и правото да се изкаже, надвикаха го. Най-силно крещеше някакъв човек с бръсната глава и тъмни очила, бил известен водещ на лотарийни игри. От позицията си на велик мислител той взе да поучава и македонското правителство… Сопри се бре, бръсната главо, ние тук викаме по нашето правителство, много ще ни стане да викаме и по македонското! После на ринга се яви пророк – Йоло Денев, представен като политик и писател, за да обяви, че християнството е мъртво и трябва да се кланяме на бог Тангра. Апотеоз на българското!
Но това е нищо – по-вълнуващ бе дебютът на Сашо Диков като водещ на тричасово предаване по Нова телевизия. За пръв гост бе поканил първия ни президент – Желев. И страшно деликатно взе да задава въпроси за самоубийството на дъщеря му. Последен гост бе сегашният президент. Плевнелиев остави у зрителя впечатлението, че ако не си подбира водещите, при които гостува, скоро ще стигне до самоубийство… Политическо.
И Волен Сидеров не слезе от екрана тия два дни – той беше във вихъра си. Преизбран от симпатизантите си в НДК, пред зрителите на “Всяка неделя” се яви като национално-отговорен за съдбата ни политик. От ксенофобията и агресията му нямаше помен, ръсеше по-малко популизъм, беше кротък и сговорчив като агънце… А водещият, уж опитен, не посмя да дръпне овчата му кожа, за да видим какво има отдолу.
Накрая: стари и нови муцуни окупират екрана, майки, пазете децата си!
М. Вешим
Вестник “Стършел”
Брой 3479 от 08 Март 2013

14 мнения за “Журналистика на пилона”

 1. Още преди три години по повод денят на будителит посочих, че в лицето на Иво Инджев и журналистите от вестник Стършел се виждат малкото съвременни будители. Жалко, че не можах да се сетя за повече такива???

 2. Българската душа – неразбираема загадка за “Англиския съсед”!

 3. Bravo za statiata. Napomnia ni za fakta che ot vremenata na Aleko konstantinov kachestvoto na bulgarite se e vloshilo znachitelno. Matrialeee…???

 4. Това е единственият вестник, който от години си купувам и чета( репаджийката вече ми ги прибира и само като ме види ми го подава). Този хумористичен вестник е най- сериозният вестник в България. Другите само хабят хартия и дървесина.

 5. По БНТ забелязах,4е народния трибун Янко П. бе затруднен от въглерода и водорода, затова предлагам освен партиите да се забрани и Менделеевата таблица (пълна с вражески елементи). Освен това моля гражданите да не бъркат лидера Янко с “оня” ми Янко, като му дойде времето ще видите разликата. Мене ли4но ме интересува другарката от Антишисткия Съюз, дали ще има звание Заслужил Антишист (и пенция), ако да ,съм готов да се боря срещу мръсната неруска газ до победата (дано да не 4ак на 9.09.)
  Българе-юнаци, венсеремос и но пасаран

 6. Прави впечатление, че протестите са срещу приватизацията на ПОЧТИ всичко: ЕРП-тата, БДЖ-то.. но НЕ и на Булгартабак. Дали защото “Купувачът – “БТ Инвест”, е руска компания със 75,5% държавно участие, която е регистрирана в Австрия.”?!

 7. Съюз на европейските лицемери
  Страните от Западна Европа не харесват расизма и циганите ни

  02:08 | 10.03.2013 | Михаил Рангелов От няколко седмици към масираната кампания на Великобритания срещу българите и румънците се включиха нови страни като Финландия и Германия. Отново същият рефрен – „Те идват да ни изядат социалните помощи”. Притеснителното е, че този път го казва не кой да е, а Ханс-Петер Фридрих – вътрешният министър на Германия – страна, която досега не е показвала и намек за подобно отношение. И която не може да се оплаче от българската работна сила – най-малкото, защото всяка година по 150-200 български лекари запълват дупките в здравеопазването й. Ако немският вътрешен министър си направи сметката – всяка година по този начин България дотира немското здравеопазване с близо 5 милиона евро благодарение на медицинските работници.
  Не може да отречем, че упорито (най-вече във Великобритания) се насажда благодарение на политици и медии стереотип на прииждащия българин или румънец – черен циганин, който не иска да работи, а да прибира социалните помощи. Което е толкова вярно, колкото разпространената у нас представа за средностатистическия англичанин, който е студен, с тъпо чувство за хумор и спи по-често с иконома си, отколкото със съпругата си.
  Това, което никой в Западна Европа не иска да признае е, че зад насявания страх от българи и румънци всъщност стои нежеланието да се приемат циганските общности. Защото няма как Лондон или Берлин да кажат – не искаме циганите. Най-малкото понеже признанието в расизъм би имало прекалено широк отзвук, особено в страна, изтребила милиони човешки същества единствено по етнически признак.
  Затова умишлено се създава призрака на идващия гладен източноевропеец. Въпреки, че 80% от българите и румънците, дошли в Германия след присъединяването към ЕС през 2007-а, работят. 46 на сто от тях са квалифицирани, а 22% са високо квалифицирани.
  Скритият расизъм на Лондон обаче може да породи опасен прецедент. Ако Великобритания и евентуално други страни откажат да отворят пазара си за граждани на други държави от ЕС по един или друг начин, това би представлявало нарушение на една основна договореност на формата на съюза. И нищо чудно например в България да дойде на власт някоя антиевропейска партия или организация, която да реши например да отвори затворените трети и четвърти реактор на „Козлодуй”. Или да удари високо защитно мито на продуктите внасяни от други страни членки.Защото след като една договорка не е изпълнена, това ще е повод и следващата такава да бъде отхвърлена.
  Няма как от Западна Европа хем да привличат квалифицирани кадри, хем да спрат останалите. След като Лондон, Париж и Берлин искат наши лекари, да знаят, че те вървят и с по едно джипси. Това е свободното движение на хората. В противен случай си е кражба на мозъци.
  Иначе българите като отидат в чужбина са работливи. И е нормално – защото като работят го правят срещу съответните условия – нормална заплата, сигурност, ясни правила. И си плащат данъци, които отиват в социалната система на съответната страна. От която се възползва и съответния средностатистически англичанин и неговата съпруга. Да не забравяме – и иконома също.

 8. Към d-r Todorov:

  Да Ви кажа честно: по смислен, аргументиран, грамотен и обективен ( т.е. без истерията на домораслите ни “националисти”, но и без подмазване на “чужденците”) коментар не бях срещал.
  Дано и западните дипломати, на които не веднъж съм “разправял такива работи”, четат и предадат Вашето мнение в техните доклади.

 9. “След като Лондон, Париж и Берлин искат наши лекари, да знаят, че те вървят и с по едно джипси. Това е свободното движение на хората.”д-р Тодоров

  Тъй де,а всеки “български” глас на изборите в БГ -тоже върви с един джипси-глас! Там т.е. тук,в БГ, е баш трагедията българска! Това пък е свободния избор на демокрацията!:-))
  мъка голяма е….

  А Лондон,Париж и Берлин са флагманите на ЕС и Европа,не си мислете че не могат да направят туй,което смятат че е редн т.е. угодно за тях..София ли ще им се изрепчи?! Чрез кого??? ОНЕЗИ са съзадали ЕС,те могат и да го разтурят,или поне префасонират…от мен да знаете!

 10. Г-н Инджев,колкото си по умен,образован,толкова си по нежелан в България.Това съм го разбрала,отнася се за Вас и много други хора.Вчера Карбовски беше поканил трите”момичета”Ананиеви,както се изрази-Нора Ананиева,дъщеря й(кандидат за депутат от БСП)и внучката й.Интервюто беше отврат,такава сервилност,отдавна не бях виждала.Нора Ананиева важно съобщи,че ще му каже каква е причината СДС да загуби позиции-карта с черепи,така изплашили хората и ги отблъснали от синята идея.Става дума за картата с концентрационни лагери по време на тоталитарния режим,където са избити и изтезавани хиляди българи,евреи и белогвардейци.Всичко това се случи на 10 март,когато отбелязваме годишнина от спасяването на българските евреи.Фашизъм или комунизъм,все става дума за човеконенавистни режими,техните престъпления срещу човечеството нямат давност.”Журналистът”Карбовски не реагира на това чудовищно твърдение на Нора Ананиева.Комунистите не само не се извиниха за жертвите на тоталитарния режим,а имат наглостта да ни внушават,че сме извършили грешка,разследвайки ,техните престъпления.Докъде я докарахме 23 години след “демократичните “промени?

 11. Към Мария:

  По отношение на Карбовски имам непростим грях: два пъти проявих наивност като се съгласих да му бъда събеседник и двата пъти той отказа това да се случи след поканата му…Първият път беше няколко дни след като напуснах Би Ти Ви през октомври 2006 г. , когато ме покани в “Дарик”, а ден по-късно се обади да кърши ръце, че му забранили- ама толкова много съм бил забранен, че чак му разрешили ( от тях да мине) да покани за компенсация …Иван Костов.
  Три месеца по-късно, в предаване на Коритаров по Нова тв, Карбовски най-нагло излъга, че съм се бил “изплашил” да участвам в онова негово предаване защото съм имал “картонче” (макар всъщност вместо в неговото предаване отидох в две последователни радиопредавания по същото време въпреки “картончето”).
  В нощта на приключилия на 27 януари тази година референдум от Нова тв ме бяха поканили да коментирам в тяхното студио с водещ Карбовски. Извърших глупост като се съгласих ( защото все пак представям инициативния комитет против АЕЦ “Белене”). В навечерието на предаването, след мое обаждане за потвърждение и уточнение, историята се повтори: не можело да участвам, други щели да бъдат коментаторите, сменила се била “концепцията”.
  Точно със същия жалък аргумент, прикриващ забраната на Бареков, се опита да ме “отстреля” и Кулезич в ТВ7, когато ми извъртя онзи номер през април миналата година с отказаната покана към мен, довел до скандал. И понеже микрофонът си е техен, използваха го като мутренска бухалка срещу мен без право на отговор.
  Т.е. хвани Карбовски, удари Кулезич- все големи “звезди” от малкия екран с вечен срок на гадност.

 12. Така е, “Радост | март 10, 2013, 16:25 ”
  Прочетъх въпросната статия, и не само нея, с удоволствие. “Стършел” е СЕРИОЗЕН вестник, но за съжаление тиражът му е малък и не се разпространява навсякъде (може и това да е причината). Куриозното е, че когато искам да си го купя или виждат, че го чета, да ме питат “Този вестник още ли излиза?”.
  С извинение към Редколегията на “Стършел:
  Не се абонирам, защото пощенските кутии непрекъснато се пълнят с рекламни брошури, които (според думите на разпространителите им), дори и тях се обират за вторични суровини.

 13. @ LYUBCHO ANDONOV
  “другарката от Антишисткия Съюз” си я
  спомням отпреди “антишистовите протести”. Беше доста смачкана, с вид на недохранен човек и зле облечена. Явно “протестите” са и се отразили добре, защото е позагладила лице, пооблякла се е. Абе, друго си е да ти плаща руския самодържец, при високи цени на петрола и монополни цени на газа.

 14. Г-н Инджев,
  Понякога малко самокритичност е нужна. Скромността също е добро качество. А иначе сте много талантлив журналист, интелигентен и начетен човек.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.