България се осмели да изгони руския игумен Филип, медиите не се осмеляват да съобщят товат

Руският игумен Филип, срещу когото 132-ма енориаши написаха писмо заради налагането на разделение по етнически принцип в софийската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” ( известна като „руската църква” на булевард „Руски” в столицата), е бил принуден да напусне България.

Събитието, подготвяно от май месец миналата година след серия от дипломатически сигнали от българска страна, най-после се е състояло вчера. Игуменът, чувствайки мощната подкрепа на Кремъл, просто отказваше да се съобрази с исканията на българските власти.

Не питам защо игумен Филип ( най-после) е изгонен. За безобразията му в отношението му към българските вярващи като към втора ръка миряни, медиите вече съобщаваха многократно.

Питам обаче защо сега, след като най-после българската държава си e изпълнила ролята на защитник на българския интерес на суверенната територия на България, такава новина в България няма. Научавате я в този момент от този блог.

На игумен Филип е бил връчен списък с извършените от него нарушения и му е бил даден 30 дневен срок да напусне страната. Руският посланик Юрий Исаков е направил опит да се застъпи за игумена и дори да прескочи йерархията, като направи демарш пряко пред премиера Борисов, но без успех. Имперската му постъпка обаче е предизвикала реакция от страна на българския външен министър Младенов, който в знак на протест е отменил договорена вечеря с пратеника на Кремъл.

Срамува ли се някой в България, че е защитил българския интерес? Или пък медиите все пак са дочули, но предпочитат да се правят на глухи и слепи, както правят например, когато българи протестират с български и европейски знамена против съветската агресивна символика в центъра на София, която няма нищо общо със съвременна Русия, а е надгробен паметник на живото съветско влияние в България, наложено чрез окупация, за която българската съветофилска пета колона държи да благодарим вечно?

45 мнения за “България се осмели да изгони руския игумен Филип, медиите не се осмеляват да съобщят товат”

 1. Много добра новина. Очаквам подобна новина и за Светлана Шаренкова.

 2. Г-н Инджев, здравейте!
  Наистина невероятно! Такава новина да не намери място никъде, освен във вашия коментар.
  Изказвам уважението си към Вашето дело и внасям корекция;
  Св. Николай е бил приживе епископ на две области- Мир и Ликия. Затова и остава един от най-бързите помощници на вярващите под името Св. Николай Мирликийски-Чудотворец. Искрено се надявам да съм била полезна!

 3. За мене е ясно, че в медиите приоритетно руската пета колона е набутала свои хора на възлови места.
  От тези хора зависи кое да се коментира, кое да се съобщи, и кое позорно да се премълчи !!

 4. Малките хора, уважаеми Иво, като теб, така пишат, защото не се виждате даже и с микроскоп!

 5. Да, наистина сега разбирам! Интересно защо медиите мълчат?!

 6. Благодаря Ви от мое и от името на моето семейство за това,че давате възможност на многобройните Ви читатели да научат за достойната постъпка на българските власти по отношение на тази изключително недостойна личност.А иначе мълчанието на българските медии е напълно в съзвучие с постоянството им да не дразнят путиновата пета колона

 7. Ето още един прекрасен повод, Иво, всички ние, търсещи истината в твоя блог, да се молим да те има още дълги, дълги години! Благодаря, ти! Дано поне (сигурен съм, че ще го направи, защото го е отразил този игумен добре в свои предавания) Горан Благоев в своето предаване в събота.

 8. Извинявам се за последното изречение, не ставам за наполеоновец! Надявам се, че няма нужда да обяснявам смисъла?

 9. Здравейте,
  Хареса ми новия кабинет(с малки изключения-спорта,медицината и културата-трябват администратори т.е. икономисти).Бих го оставил дълго да работи(да ни управлява),стига “някой” да не го “употребява”.Млади хора.Надявам се на тяхното”не опорочено” мислене.
  Сори,не е по темата.

 10. Много-добра новина!Радвам се,че я научавам от вашия блог!
  Убедена съм,че скоро ще дойде края и на сагата с паметника на съветската армия в столицата!

 11. Аз 1 път ходих вътре в тази църква да се черкувам доста отдавна и тогава (българските) служители бяха много мили и добри хора, така ми се стори, не знам откъде се е появил този игумен, но се радвам, че са го махнали, осовено ако е махнал тези свесни хора (дано да ги върнат обратно тях), които наистина се държаха еднакво буквално към всеки влезал. радвам се, че прочетох тази статия, защото последната година наистина се чувстваха някакви странни активности около тази църква, които определено изглеждаха извън сверата на нормалното дори доста отстрани.

 12. ,,българския външен министър Младенов, който в знак на протест е отменил договорена вечеря с пратеника на Кремъл.,,СВАЛЯМ МУ ШАПКА,че и на Вас!

 13. Прав му път на този “божи”(или на Путин) служител!

 14. Към Йоланта:

  Извинявам се искрено грешката- грешник, като мен, е правил и други, но с Ваша помощ се поправих!

 15. до Алеко

  Мисля, че Светлана Шаренкова не е за гонене, а заслужава лителатурен психоаналитичен прочит от типа “из поривите на руското въображаемо, кратки срещи с реалността”,

  тя е като онези пациенти на Фройд, на които са посветени множество изследвания, има толкова много материал за изследване….

 16. Един свещеник няма да вземе със себе си и монумента – но за начало си го бива. Направо не вярвах, че ще се случи. Но да мълчат така чак всички – май Пресслужбата слугински си е мълчала – медиите като цяло ги е страх, но на някои страстта към сензацията би надминала страха. “Днес е хубав ден за българската демокрация”…по стара традиция сега следва другият бисер от същия автор: Аре, че бързаме за мача”. Ще чакаме техният важен мач да свърши, че да направят още нещо – този път по-монументално.

 17. в отговор на Алекс:
  Нямам познания в тази област. Ако Вие имате, може да намерите образа на думичката “гонене”. Изгонването може да не бъде непременно физическо преместване на тялото Светланово в други земи.

 18. Да добавя и аз моите 5 цента, па макар и малко встрани от темата: Светец на име Николай НЯМА. Светеца се казва Никòла. Николай е руското “име” на светеца, въведено от руския патриарх Никон през 1654 г.

 19. Иво, а дали наще са разбрале, че са изгониле не игумен, а цел архимандрит, при тва толкоз „невероятно” заслужил? На 24 февруари Волоколамският митрополит Иларион, дека беше в България по повод интронизацията на Н.С. Неофит, отличи с архимандритско достойнство предстоятеля на подворието игумен Филип Васильцев „заради неговия невероятен принос в укрепването на българо-руските отношения и активната му църковна дейност в България през последните години.” На 27 февруари целата руска делегация на митрополит Иларион, барабар с посланика Исаков и новоудостоения архимадрит Филип, беха на посещение при Цара в двореца Враня. Кадросвале са са за спомен, но изглежда и Негово Величество не си е мръднал пръста да спаси Филип от екстрадиране, въпреки връзките си с Негово Светейшество. На тръжествения концерт на русофилите на 3 март в Народния театър не видех нито Цара, нито Президента, нито Премиера. Изглежда са биле обидени заради последния русофилски метеж. Беха пратиле саде Цецка за кумува срама. Същият ден имаше и друг концерт в зала България на Софийската филхармония и Гвардейския оркестър под патронажа на генерал Аню Ангелов, щото нали и 35 000 българе от доброволческия легион и от четите са беха яко биле и доста работа свръшиле в тая война. На тоя концерт почетен гост беше Цара и забелезах, че непрекъснато нещо си шушукаха с Аню, но не вервам да е било за Филип Васильцев.
  http://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,16747/view,article/
  http://www.kingsimeon.bg/news/show/id/397
  http://www.kingsimeon.bg/media/viewgallery/gallery/340

 20. Димитър Патков-Свирчо има едно чудесно антрефиле “Обратным путем!” за изгонването на наглия руски емисар ген. Каулбарс. Знаем поне от “Строителите на съвременна България” историята – и той направо с премиера искал да обсъжда натикването на България под имперския ботуш, и той подклаждал протестите на 5-тата колона. Изобщо-много съвпадения с 1886-87 г., с изключение на най-главното. Тогавашна България с нейните политици, граждани и медии се е гордяла с изгонването на един руски нахалник, днешната се спотайва “..а, бе, ще се поумълчаваме, знайш, хем-хем…” и търпи някакво русофилско мекеренце да триумфира по площадите.

 21. Много ми се ще да извикам ‘Айде наш’те да метеме! Ама ако изгоним всичките български ЕГН-та, духовно крепостни на Рублата, не знам колко ще останем… А между останалите колко ли ще са тия, дето нито знаят къде са, нито знаят защо са.

 22. към пьотър илич чайковский:
  Започнете “метенето”, за останалото не се безпокойте.

 23. Иво, като си се хванал в частност и с Исаков, можеш да напишеш един анализ на програмата на Путин за руския хай-тек, която въпросният Исаков хвали пред вестник дума: http://www.duma.bg/node/47218

  “Вероятно най-важната многостранна задача е създаването към 2020 г. на 25 милиона високотехнологични работни места.”

  Този елемент програмата е особено нереалистичен, защото предполага създаването на 3.125 М места всяка година или 250 К места всеки месец, което пък значи, че на всеки 10-тина дни руснаците ще трябва да откриват по една компания с размерите на Интел, за за 2 години и нещо ще трябва да изградят наново отрасъл с размерите на целия европейски хай-тек. Разбира се, работните места са само едната страна на въпроса, другата са пазарите, ама кой ти мисли за тях!

 24. Към Стефан Славейков:

  Не не е случайно, а още по-малко е случайно, че случайно не са забелязали новината в моя блог, на който иначе коректно се позоваха от сайта dveri.

 25. Малко доуточнение- градът е Мир или Мира, област Ликия т.е. Ликия не е град. Днес град Демре, област Анталия, югозападна Турция. Г-н Инджев, проверявайте тези, които Ви поправят. 🙂

 26. Г-н Инджев, прочетох новината първо тук и направо останах като гръмната. За мен това е супер важна новина и много странно, че я разбирам първо от Вас, който не сте така да се каже отговорен за съобщаването й. Вярно е, че това е само “софийски” проблем, но той си беше един наистина баят проблем. В него се пресичаха много вектори – както за автономността на БПЦ, така също и за контрола на държавните органи досежно законнността на пребиваващите на територията й лица. Въпросният духовник беше много вреден, нахален и безочлив. За тези, които не са сериозно приобщени към проблемите на православното изповедание, новината навярно е безинтересна. Но за нас, които упорито се борихме срещу този РУСКИ натарапник си е повод за голямо празнуване. Благодаря Ви за усилието да ни известите за тази НАША победа.

 27. Чудесна ншвина, дажже не е за вярване, доста епрекалил. Но има и още за довършване, същият Филип е създал и казашка станица, която е военизиранй организация. Така че можем да осъмнем с въоръжени Че-та някой ден, ако не си отваряме очите.

 28. господин инджев,с цялото ми уважение към Вас- нали не мислите, че изгонването ( най- после) на този човек е станало само и единствено с участието на българската държавна власт? България е светска държава и Църквата е отделена от нея. но това, че Негово Светейшество няма пи ар ( за разлика от Борисов и Младенов) не означава, че основната работа е свършена именно от последните двама…мнозина подценяват Негово Светейшество. нищо, решителността е важно да я има- не да е на показ…
  тия дни комай не са много щастливи за исаков, а…:)

 29. Благодаря Иво за това ,че го казахте по телевизията!Чудесна новина!

 30. Към КВ (на майтап):) :
  О, могат и още как. Те в това са силни – да изливат човешки ресурси със самосвала. От време оно те произвеждаха нещо с 1000 души, за което развитите нации използваха 10. И го произвеждаха с отвратително качество, та после пък имаха сума ти тестове за да изхвърлят 70-80% от готовата продукция и да остане само тази дето покрива зададените параметри 🙂
  Аз пък от руски / съветски ХайТек ми се повръща от поне 1968 г., когато започнах да се запознавам с него 🙂

 31. @ Стефан Славейков:
  Основната разлика между двете статии е, че изгоненият Филип /по г-н. Инджев/ е бил отзован от Москва /по vesti.bg/, което не е верно. Руски почерк!

 32. Поздравления за проф.Калин Янакиев,който повдигна въпроса и го доведе до това справедливо решение!Българските медии имат умственото ниво на Азис,как да коментират?

 33. явно много пари се плащат на всичката продажна паплач в БГ, от руската олигархия; друг какъв извод може да се направи – не знам ???

 34. До:МАРИЯ П. | март 13, 2013, 16:31
  Казвате:”България е светска държава и Църквата е отделена от нея.”. Е, като е светска държава, защо “Н.В. Симеон ІІ” изпрати милицията, за да изгони алтернативния Синод от храмовете? Защо от 14 владици, 11 се оказаха ченгета? Какво правеше този мадридски мошеник при въвеждането новия патриар Неофит – пардон, агент Симеонов? Тезата Ви е погрешна.Връзката е очевидна.

 35. Иво си “лае”, кУрвана си върви. Мадам В., Яне, Геваристи, антишисти-от сутрин до здра4 по вси4ки канали, а дано се оттекат в канализацията, ама надали..

 36. Руские отново доказаха, че са “самэе велекие” но спрямо евенките, което също е съмнително.

 37. До Румен.
  Да коментирате тезата ми като задължително ” погрешна” е доста нахално. Всеки има право на гледна точка- тази е моята. И по определени причини тя е правилна за мен. Вероятно мнението ми се основава на неща, неизвестни за Вас. Така че по- спокойно с високомерието от ” последна инстанция”.
  Алтернативният ” синод” ТРЯБВАШЕ да бъде изхвърлен от храмовете български. Задължително. А пропо, за Ваше сведение, Румен, именно при разкола сегашният Патриарх Български побеля. За отрицателно време. Качи се да бие да умряло камбаните на патриаршеската катедрала. И слезе снежно бял. То от добро сигурно. Както и да е, това просто като страничен щрих. Да му берат греха на разкола тия, дето го направиха. То се знае кои са.
  Мадридският мошеник, за когото мнението Ви напълно споделям никога не е абдикирал официално като български цар. Поради която причина канонът на Църквата и до днес го има за такъв. За цар. Колкото и това да не ми харесва. Което вероятно обяснява присъствието му на мястото, посочено от Вас.
  Колкото до досието на Негово Светейшество. То е публична информация. Всеки може да го прочете. Защо и Вие не го направите,преди да говорите глупости? Аз си направих тоя труд. И от прочетеното ми стана ясно едно- последното, което може да се каже за дядо Неофит е, че е бил особено ” любим” на службите! Обаче важно е да плюем! Пък дори и Патриарха си!
  Междудругото, такъв един въпрос. На който съм почти убедена,че отговор няма да получа. Нито от Вас, нито по принцип. И все пак.
  Стана ясно, че досието на това вредно недоразумение Галактион Старозагорски, било унищожено. Не съдържало било нищо. Е, хубаво де- като е така, `що си давате зор да го унищожавате?! Нали нямало нищо вътре уж!? Е това е интересно- защо се унижощава нещо, щом вътре няма ” нищо”?
  И още нещо, Румен. За разлика от католическата църква, православната няма теза за непогрешимост на водача си. И освен това ние вярваме в Бог- не в човек. Бил той и патриарх. Всеки от нас има свободната воля да носи отговорност за делата си. В крайна сметка, църквата не се състои от синода. А от мен, от вас, от всички хора.
  ” Където сте двама или трима, събрани в Моето име- там съм и Аз заедно с вас”.
  ” Който от вас е безгрешен- нека пръв хвърли камък”.
  Не е лошо по- често да се сещаме за Христовите думи. Не само през Великият Пост. И не само ние с Вас.
  Желая Ви приятен ден!

 38. Bravo Ivo!!! Ne ostanaha mnogo maje v BG??!! No ima i demokrati kato teb!! Nie sme s teb!! Sa tova skoro shte se varna v RODINATA i besmilostno shte se boria sreshtu chervenite boklutzi!!

 39. Много хубава новина. Не е за пръв път от Иво Инджев да се научават важните неща които се случват у нас.
  Медиите са руски/по манталитет, по целите които преследват и по начините които правят това/, поне масовките от тях, и това обяснява факта, че се държат все едно са си в Русия..”С богом” да изпроводим и последния чужд нахалник от земята си.

 40. Много е грозно “млади и зелени” интелектуалци да се опитват да стават съдници на духовните отци! И да мерят духовенството със собствения си интелектуален аршин – разбрал недоразбрал духовните работи! Гледам си спретнали отново поредните медийни нападки срещу архимандрит Филип от Руската църква – по БНТ адвокатчета с претенции за енориаши…
  Не е достатъчно да се самоназовеш мирянин или енориаш, за да станеш Божи! Трябва най-напред да се откажеш от гордостта и егото си, от самомнението си на “виден” интелектуалец с титли и да се смириш – защото християнин е само смиреният човек, този, който Не съди, не замеря с кал, не използва политически и властови прийоми, за да с разправи с неудобните руски духовници – само защото не са удобни другиму, отвъд Океана…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.