Кой (не) е Марин Райков? Определено не е любимец на Путин

Марин Райков, новият служебен премиер и външен министър от няколко минути насам, може да бъде коментиран по много начини, но като коментатор вече съм го коментирал- включително в книгата си „Течна дружба”. Ето с какво го свързвам там.

Описал съм два случая, при които Марин Райков казва „не” на бившата ни колониална владетелка. За онези, които не знаят, повтарям с няколко изречения.

Марин Райков е високопоставеният български дипломат, който първи отказва на Москва въздушен коридор за военни самолети по времето на кризата в Косово през юни 1999 г. И ако с това е изпълнил указанията на своя министър Надежда Михайлова и на премиера Иван Костов, то при втори (не съвсем) подобен случай пак той е избран да отхвърли една друга руска претенция и това не звучи като „съвпадение”.

В неговия кабинет в Министерството на външните работи руският посланик Юрий Исаков получава нечуван от Москва отказ на българска територия да бъде построен паметник на съветски военни (военнопрестъпници всъщност). Райков хладнокръвно предлага на Исаков като условие за поставяне на паметник на съветски подводничари на брега на Шабла, каквото е искането на Кремъл, преди това да бъде осведомено българското общество за факта, че същата тази подводница, торпилирана от германците, потопява по-рано в Черно море български търговски кораб, чиито български екипаж загива заедно с транспортираните стотици еврейски бежанци от Румъния. Това предложение на българския дипломат се оказва равносилно на отказ, тъй като представителят на Путин в България отказва такава откровеност пред българските граждани. Исаков си тръгва бесен!

Не ми се вижда случайно в този контекст и акцентирането на Марин Райков в речта му, произнесена преди малко пред телевизионните камери, че България няма да позволи на никого да определя политиката й по отношение на енергийните проекти, нито да се меси по някакъв начин в протестите на българските граждани.

Има знак в тази първа равносметка. Остава да видим дали и доколко той ще се материализира при едно управление със заявка да не се подмазва нито на руските имперски претенции, нито на производните им български ездачи на България.

58 мнения за “Кой (не) е Марин Райков? Определено не е любимец на Путин”

 1. Eдна птичка пролет не прави-важно е министрите от служебното правителство да заработят като екип и то в национален интерес!Благодаря за бързата реакция,господин Инджев!

 2. Господин Инджев, благодаря, че сте повторили това, което вече сте писал в книгата си за новият служебен премиер.Случката с Исаков е била…забележителна за наблюдаване. Не е имало обаче много свидетели, подозирам.
  Слушам и гледам анализи разни. Мисля си също разни неща. И бих искала да Ви попитам нещо.
  Малко ме притесняват министърът на спорта и този на културата. Без съмнение, Петър Стойчев е изключителен спортист- но това значи ли непременно, че е поне прилично добър администратор? Владимир Пенев винаги е бил сред любимите ми актьори. Но с какво точно несъмненият му талант предполага добри качества на управленец? Какво ще кажете- защо отново се оказваме с министър на културата, който е известен и обичан, но…определено не с добър мениджърски капацитет? Сякаш отново за културата е мислено така някак…от немай къде…

 3. И аз отбелязах с оптимизъм тези акценти. Тях Товарищ Посол Российской Федерации Его Превосходительство Ген. ГРУ Исаков тоже е отметил, надявам се, с огромным неудовольствием. Сегодня вечером насред водкопиенето току- виж може тов. Путин да му се скара по красния телефон, че не е помешал как надо с помощта на 5-тата колона – и прощай, солнечная Болхарская Задунайка! Дано Марин Райков бъде последователен, защото в момента отново сме като през 1886 г. срещу кремълския хищник.

 4. Господин Инджев, това означава ли вой до небесата от страна на рубладжийските побеснили псета? Аз очаквам точно това.

 5. По беса на предателя Сидеров, е ясно, че Райков да се надяваме ще озъпти Петата колона на Москва

 6. Вярвам на г-н Инджев, и затова намирам назначаването на Марин Райков за добро попадение на Плевнелиев. Другото, което ми направи впечатление от словото на Райков, беше това, че протестиращите са хиляди, но избирателите са милиони, и трябва да се чуе и техния глас. На мълчаливите избиратели. Аз поне съм от тях.

 7. Гледах видео с неговото представяне. Прави добро впечатление на смел, сдържан човек, с ясни мисли и европейска визия. Честно да си кажа, обзе ме приятно чувство. Сега се убедих, че най лошото за България би било, ако борисов или първанов се звърнат.

 8. Аааа, то момчето било русофобче и за това беше сношният организиран лайномет от медиите под чепиците на Пеевски, Блъсков и друзя. Е значи изборът е бил добър, щом и съсела в момента плюе по новия кабинет.
  Пожелавам му успехи на Марин.

 9. Господин Инджев,

  Наистина интересни факти за новоизбрания служебен министър.
  А бихте ли осветлили и ролятя му при разрешаването на кризата с задържаните от режима на Кадафи български медицински сестри.

 10. Служебният премиер вдъхва доверие на пръв поглед. Категорично не ми харесва обаче вътрешната министърка – дясната лява от двете леви ръце на Цветанов. Така че кажете “Сбогом” на честните избори.

 11. Това е вярно, и щеше да бъде много хубаво кабинетът да не е с ограничен мандат от 2-3 месеца.

  Лошото е,Обаче Цвък все едно е останал министър. А всъщност сега най-важното са изборите. Където той си остава силен чрез “новата” министърка – послушна нему.

  Това е най-голямото предизвикателство пред новия кабинет – да изолира хората на Цвък&Буда от процедурата по подготовка и провеждане на изборите. Дано да успеят, че иначе всичко би било напразно.

 12. Благодаря Ви г-н Инджев!Значи затова В.Сидеров се плюнчи и го обвинява в държавна измяна…

 13. По принцип сте прав,г-н Инджев.По дефиниция,така трябва да постъпва българският премиер.Но…все пак да не забравяме,че крушата не пада по-далеч от дървото си и,че кръвта вода не става.Аферата “Ерню”,постъпването на работа във външно министерство по комунистическо време,дипломатическата кариера на стария комуняга Райко Николов – от Прага(по време на Пражката пролет е бил посланик) до Италия по време на агентата срещу Папата-поляк и антикомунист.Нямате ли впечатлениеч, едни и същи хора управляват държавата от 1944г.-смянат се само клановете на една и съща мафия-комунистическата мафия.Тя има различни разслоения и кланове-десарски,милиционерски,олигархични,финансови.В момента милиционерският кръг се смени с друг-по-напудрен и претенциозен.Това правителство е второ издание на ГЕРБ и то е СЛУЖЕБНО,може би,защото е правителство на службите(в кръга на шегата).

 14. Роден във Вашингтон през 1960г.,в МВнР от 1987г.”Работил”? и за ОДС? На мен лично ми прилича на Митьо Гестапото.Пък и ГЕРБ го назначи посланик.Почему? Има ли руска връзка? Съмнителен е.

 15. Г-н Инджев, знам, че сега на президента г-н Плевнелиев никак не му е лесно. Той носи много голяма отговорност и със сигурност е подложен на голям натиск. Много ми се иска в новото служебно правителство да са избрани хора, които мислят за България и нейните интереси,а не за чужди такива. От така представените министри познавам само г-н Милошев и честно да Ви кажа много съм разочарована от избора му.Този човек получи назначаването си като директор на Геофизичния институт на БАН по наследство. Баща му беше преди него директор. В института се гонят всички хора, които не са съгласни с неговите, хм, научни стратегии. Наскоро беше предложен за член- кореспондент, но много колеги се възмутиха, тъй като научните му публикации и статии нямат нито нужното количество, нито нужното качество- импакт фактор- за тази титла. Там титлите се раздават на принципа- ти на мене, аз на тебе и нямат нищо общо с научни постижения. Съжалявам, че звуча много клюкарски и криткарски, но просто само този човек познавам Горещо се надявам да е едно изключение в този кабинет , на който всички ние възлагаме толкова надежди. Иначе за новия премиер- поздрави за държавническите постъпки. Дай Боже да продължи така- да забранят окончателно и АЕЦ-а.

 16. Звучи доста оптимистично това което казвате г-н Инджев, но нека да не избързваме. Все пак пожелавам успех на служебния кабинет и дано успее с/у натиска на северноазиатците.

 17. И настана вой,и “независимите граждани протестанти” предвождани от “независими патриоти най ваеводи” закрещяха “доло президента,оставкаааа аааа”.”Граждани за социални и електрически незгоди,спонтанно така съ разбонтували,никой не ги под бУдил”.Молим “корабче мина ли на оченце ми” !
  “Който много лъже…” бесове го обземат кат му съ яви “по несвеДуми Божии пътечки” истинскаста “подбуда”.Май ще да не е по “Левски” подбуждения,по на към рубли в зеленко (не еко)ще да е !
  Амин да реча !

 18. На мен ми е много съмнителен транспортния министър – с интересни местоработи в биографията си (особено последните две!!). Дали само аз си мисля, че е свързан с ТИМ и дали това би имало нещо общо с приватизацията на товарни превози?

 19. Според мен днес има една добра новина – новият премиер не е простак, не е и мутрак, слава Богу! Надявам се, че при досегашните простащината достигна своя връх, дано вече върви надолу. И тоя опростачен съзнателно народ полека да започне да проглежда. Ясно е, че новото правителство не може да направи много, но аз им желая успех!

 20. Аз не приемам двуразово русофобство на сина Мартин Райков да замени дълго- дълго-годишно КГБ-агентурство на бащата Райко Николов. Дипломат по наследство или Номенклатурчик пак по наследство!

 21. Приятели, по реакцията на реакционерите (а както знаем при тях идва по-бавничко, докато се поослушат, докато получат новите инструкции) ще разберем стойността на избрания служебен кабинет. Номинацията на Марин Райков беше медийно обявена от вчера. Първоначалните реакции на всички политически сили бяха положителни. Това ме ядоса, защото не искам г-н Райков да се харесва на всички. Просто не ми звучи добре. Днешните политически реакции ме успокоиха. Започнаха да си показват познатите физиономии. Очаквам и по-голямо активизиране на петоколонниците срещу служебното правителство. Дано се изпълни желанието на демократично мислещите хора за неговия успех! Знам стъпките на Марин Райков, включително и с помощта на “Течна дружба”, която (без да звучи пресилено) ми е настолна книга.

 22. Благодаря Ви г-н Инджев!Значи затова В.Сидеров се плюнчи и го обвинява в държавна измяна…

  Posted by andonov69 | март 12, 2013, 19:52

  Естествено! Сега очаквайте мощна червена пропаганда…

 23. Притеснявам се, че иска да чуе гласа на тия които не протестират. Ето един пример. Баща изпраща дъщеря си до магазина да пазарува на вересия,с бележка”само два хляба, дата, подпис”. Това е защото веднъж купила суха паста, която не е предвидена в семейния бюджет. Този родител не протестира понеже няма пари да отиде до близкия град за далеч по-важни неща. 90% от хората подкрепят икономическите истини на протестиращите.

 24. Господода всичко евярно какво е написано по горе но тези анти Руски настроения неса добри обяснявам защо Турция всеки ден си увеличава военната мош и започнаха вече да говорят ,че трабва да въстановет старите граници не желая да доидать тук тези неграмотници и да говорят на цигански език неги желая и ако Руссия има по голямо присъствие тук толкова е по трудно на Турция

 25. Алексей,

  точно ти да говориш за неграмотници е смешно.

 26. Сега, г-н Райков, докато сте премиер, кажете на руснаците че следва да намерят място къде Южен Поток да излезе в България, защото , ако е на Паша Дере, всички еко-организации ще скочат, заради уникалния плаж, заради уникални язовир там и защото фирмите свързани с ТИМ държат крайбрежието и ние ще се наложи да плащаме на тях. На русите, може и да не им харесва, но ще се наложи да намерят друго място за петоколонната си тръба

 27. а защо сегашните протестиращи не идат да бутнат някоя от гранитните годзили на москвичите?

 28. Сега е ясно, защо бе толкова гневна реакцията на Сидеров към служебния премиер. Интересно е, колко много време отделиха на Волен в бТV! Гневните му тиради продължиха към 10 минути, а на интервюта с други политици бяха с продължителност под 1 минута, а и май интервюираха само трима. Голям баланс на мненията, няма що. А и в тази телевизия никога не го прекъсват за разлика от застъпващите други позиции. От времето на Гоце, там си е все така.
  Този премиер, пръв спомена нещо, което политици и коментатори не смееха са коментират, подминаваха или се правеха, че не забелязват. А този показа характер и каза : “Чухме гласа на протестиращите, да чуем и гласа на мълчаливото МНОЗИНСТВО!”

  Не съм за това да викаме осана, преди да са минали 100те дни дължими на всеки кабинет, но тези, които вече се опитват да пречат и освиркват от първия час на този кабинет, трябва да бъдат прогонени със свирки и …. Защото вече е съвсем ясно защо и зареди кого са ядосани…

 29. Историята ще ни го покаже. Както до сега.
  За какви честни, а още повече избори?
  За какво ще са тези избори?
  От цялата тази бълвочия на протести, малоумно политичеко и финансово управление на България и безхаберни подлоги е ясно само дъното, защото е болезнено близко.
  Нито един протестиращ, нито един политик през последните седмици, а и преди това, не назова истинския проблем с думи прости:
  “Българина няма пари, той е беден.”
  “Какво трябва да направим за да има българския гражданин нормални доходи, за да си плаща сметките, да живее и работи спокойно?”
  Само политическо говорене от недостойни и мазни политици, популизъм и мързеливи протестиращи.
  ЗАЩО…

 30. Инджев отклонява вниманието от основния проблем – това е служебно, а не редовно правителство – за какви важни външно-политически приоритети за два месеца може да става дума.
  Всички знаят, че това правителство ще проведе изборите, ясно е че Плевнелиев (вероятно подсетен и от ЕНП) бабува на бъдещо правителство – ГЕРБ+сини.
  Но дали ще се изчистят фантомите, дали ще повторят изборните престъпления от местните и президентски избори – 2011 ?

 31. Гледах тази вечер новините по Нова и там тактично пропуснаха тези два факта, които г-н Инджев споменава тук (опълчването на Русия). За сметка на това не пропуснаха да кажат за това, че отговарял за случая в Либия и това на фона на другаря Сидеров, който здраво го солеше…

 32. “Господода всичко евярно какво е…”
  “тези анти Руски настроения неса добри обяснявам защо…”
  То Бог “Ал-Аля” (Всевишния) пре ясно “огнебойно ясно” от 2011г да на сЪьетЪнье “добри обяснявам защо…тези анти Руски настроения”.Но явно не е достаТЪчно “добри обяснявам”.
  “да говорят на цигански език неги желая и ако Руссия има по голямо присъствие тук толкова е по трудно на Турция” – А, кво рече ?!!!
  А ашкуусум бря – таваришч “България нье курица,България за грануица” и е член на НАТО,ссОри !
  Сейчас 21(двадцат пьервъй) век льето 2013 -то е после Христа тавари Ш Ч,манкичко шъ да сти ся позбръкалъй !”7. освен каквото Аллах пожелае. Той знае явното и скритото.”-
  9. Напомняй, ако има полза от напомнянето!
  10. Ще си спомни онзи, който се страхува.
  11. И ще се отдръпне от това най-лошият,
  12. който ще гори в най-големия Огън.
  13. После там нито ще умре, нито ще е жив.
  14. Сполучил е онзи, който се пречиства
  15. и споменава името на своя Господ, и отслужва молитвата.
  18. Това е [записано] в предишните писания –
  19. писанията на Ибрахим и на Муса.
  “Меканска. Съдържа 19 знамения.”
  “Господода всичко евярно какво е…” – Не ли?!
  А Васил Иванов кво рече за “Чистата и свята..” дето всички по Бог както Рекъл ще живеят в БГ ,май все забравяме “Кой беше Той”!
  А и расиски изказвания за “Конституция на Република България” или сме си “16 сесере..” !
  Амин и сполай ви!

 33. Какво толкова,задачата е да постелят червения килим за след 2-3 месеца- килимчето пред “новата” ударна група по доразфасоване на народа със звучното име ,коалицийката “Герб-БСП-ДПС”! Проста работа,ясна работа,това и ще бъде-българският народ е тук за да се погрижи въпросното “ново” съюзче да е на линия! Ако изкарат и тия 2-3 месеца,де..не знам!:-))

 34. МОЯТ КОМЕНТАР ПО СЪЩИЯ ПОВОД:

  http://aig-humanus.blogspot.com/2013/03/blog-post_8925.html

  Не мога да скрия, че при обявяването на състава на новото (служебно) правителство от Президента в първия момент не знаех какво да мисля: от една страна новият служебен Премиер ми изглеждаше човек с интелигентна (в сравнение с Боковата!) физиономия, с едно съвършено друго, коренно различно излъчване, но нали, сами знаете що за недоверчив народ сме ние, българите – и аз се въздържах от положителна реакция, независимо от първоначалния интуитивен импулс. Даже известно време ми се наложи да се възпра от реакция в блога или във Фейсбук, щото усещах едно рядко срещащо се при мен раздвоение; иначе аз реагирам винаги мигновено, залагайки на интуицията си, но този път не беше така. Беше ми необходимо известно време, за да си изработя позиция. Но вече имам позиция. Ето как стигнах до нея.

  Първият знак, че трябва да реагирам положително по отношение на новия Премиер беше реакцията на руското мекере Боленчо Сидеров: той мигновено реагира рязко отрицателно срещу новия Премиер, което за мен беше сигурен знак, че съм длъжен да го подкрепя. Да, не мога да си позволя да вляза в компанията на долни рубладжийски продажници и да мисля като Сидерчо, това е изключено, морални са причините да съм длъжен да реагирам по противоположния начин в сравнение с реакцията на доказаното руско мекере. Щом абсолютен продажник на българския национален интерес и презрян слуга на руския имперски интерес като Сидерчо е против нещо, аз, разбира се, ще бъда ЗА, това е логично: аз, за разлика от рубладжията, съм човек с морал, също така съм твърд привърженик на европейските ценности! Та ето първият мотив, който ме подтикна лека-полека да надмогна предпазливостта си, да почна да побеждавам съмненията си.

  Вторият ясен знак, че трябва да подкрепя новия Премиер е този: Иво Инджев даде следната ценна за мен информация:

  Описал съм два случая, при които Марин Райков казва „не” на бившата ни колониална владетелка. За онези, които не знаят, повтарям с няколко изречения. Марин Райков е високопоставеният български дипломат, който първи отказва на Москва въздушен коридор за военни самолети по времето на кризата в Косово през юни 1999 г. И ако с това е изпълнил указанията на своя министър Надежда Михайлова и на премиера Иван Костов, то при втори (не съвсем) подобен случай пак той е избран да отхвърли една друга руска претенция и това не звучи като „съвпадение”…

  В неговия кабинет в Министерството на външните работи руският посланик Юрий Исаков получава нечуван от Москва отказ на българска територия да бъде построен паметник на съветски военни (военнопрестъпници всъщност). Райков хладнокръвно предлага на Исаков като условие за поставяне на паметник на съветски подводничари на брега на Шабла, каквото е искането на Кремъл, преди това да бъде осведомено българското общество за факта, че същата тази подводница, торпилирана от германците, потопява по-рано в Черно море български търговски кораб, чиито български екипаж загива заедно с транспортираните стотици еврейски бежанци от Румъния. Това предложение на българския дипломат се оказва равносилно на отказ, тъй като представителят на Путин в България отказва такава откровеност пред българските граждани. Исаков си тръгва бесен!

  Не ми се вижда случайно в този контекст и акцентирането на Марин Райков в речта му, произнесена преди малко пред телевизионните камери, че България няма да позволи на никого да определя политиката й по отношение на енергийните проекти, нито да се меси по някакъв начин в протестите на българските граждани.

  Ето, след като по сведения на заслужаващ доверие източник, какъвто за мен е Иво Инджев, вече имам достатъчни и то съвсем разумни основания да подкрепя новия Премиер, то аз ще го сторя, разбира се. Причината, да акцентирам, е проста: това, което е зло за доказаните врагове на България, е добро за самата България! И така, нека да подкрепим новия Премиер, да му пожелаем да изпълни задачата си, нека да си пожелаем, че идването на власт на такова едно правителство да е началото на толкова жадувания преход към по-добро в развитието на нашата България, а именно: да се отърсим окончателно от силите, които ни дърпат на северо-изток, към деспотичната Империя, главна виновница за бедите ни в последните вече 7 десетилетия – и да поемем уверено по автентичния български път: със и заедно с Европа, рамо до рамо с Европа, неотклонно, завинаги!

 35. Товарищ Мересев, “неграмотниците” са 15-та по сила икономика в световен мащаб. Циганският език е доста различен от турския.А ако извадиш всички турски думи от бедния си речник, ще сричаш. Трудно ще научиш руските синоними. А на руското присъствие му ядем попарата вече 130 години. Дано г-н Райков успее. Дано екипът му е читав.

 36. Много от комунистическите отрочета, получили образованието си на Запад и с потенциал да разберат същността на Европейската цивилизация не могат да понасят руснаците. Щом първия национален предател и руска подлога Болен Сидеров взе да вие срещу новия премиер, значи избора е отличен. А първото му изявление е смело и чудесна заявка за дефиниране на истинските, основни проблеми на страната. Успех!

 37. Всеки е против руските импрески интереси в България.

  Но не чух никой да споменава, че е против американските колониални интереси в България.

  Да видим дали Г-н Райков ще се озъпти както на руснаците, така и на американците, та да спрат да ни мачкат от двете страни.

 38. Присъединявам се изцяло към написаното по-горе от Петър Пенчев! До гуша ми дойде от новопокръстените американофили, които в същност са синчета на офицери от ДС. Бащите им, офицери от комунистическата Държавна сигурност, са отговорни за 45-годишния безпрецедентен комунистически терор в България. До кога семо синове на кадесари ще управляват тази нещастна страна? Марин Райков е креатура на ГЕРБ и е свързан с Цвъко, чийто баща пък е най-верният човек на шефа на ДС Григор Шопов. Това правителство не може да изведе страната от политическата криза, защото е подвластно на ГЕРБ, а хората протестират най-вече против Боко и ГЕРБ. Протестите трябва да продължат с нова сила! Какво стана с обещанията на Президента? Той май само обещава!

 39. Не само син на комунист/ не е личен грях/, но е таен сътрудник на РУМНО в комун. време. Изоставил медиците ни в Либия . На пост при всяка партия . А от речта му се разбира , че има мълчаливо мнозинство , което е против протестиращото малцинство на улиците. Не е достатъчно да е против Русия.

 40. Какво деа коментираме.Човека се родил в САЩ, бил по света, а завършил УНСС, по времето, когато се купуваха дипломите.Но комент. А и с този ток, който ако му с есъберат киловатите, които трябва да се платят – БГ досега да е изгоряла и да е превърната в пустиня. НО БГ няма да я има – нека продължава така – децата ще си намерят държави – а старото пололение, при по-лоши от война условия ще си мре! Да ви ечестито!

 41. А защо трябва да съгласуваме информирането на българското общество с руснаците?

  Нещо ми се губи – я логиката, я достойнството, я куражът. И дефицитите все са си наши.

  Мъка.

 42. Тъкмо мислех да изкажа отношение по темата и излезе постът на господин АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ. Не виждам смисъл да се повтаряме така, че не ми остава нищо друго, освен да благодаря на господин ГРЪНЧАРОВ.
  Информацията, с която разполагам е крайно ограничена, за да давам оценки, но … Химик съм, а в аналитичната химия има вещества, използвани като индикатори (лакмус, фенолфталейн). В случая, реакциите на Сидеров, Станишев и Местан са прекрасен индикатор.

 43. В кое време живееш, МЕРЕСЕВ???
  Очевидно трябва да ти се напомни, че Турция и България са страни-ПАРТНЬОРИ, в качеството си на членки на НАТО. Опитай се да го запомниш.ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО е от другата страна на барикадата. В момента (най-вероятно) руските ракети са дестинирани към българска територия, а не турските.
  И събуй валенките, че каляш!
  🙂

 44. В основата на текущите протести стои нагласата на гражданите, че повече така не може. На всички граждани и то най-вече на тези повече от 80%, които мълчат. Не кресливите антишистоваци, атакисти, чегеваристи и прочие петоколонисти, които само сърфирайки по вълната на недоволството се опитват отново, за пореден път да го яхнат и така пак за пореден път да го унищожат. От Освобождението досега няма съмнение кой в крайна сметка е бенефициентът на всичко топва. Отново същата гадна заявоевателка Русия, колкотоп и да се цупят такива, като АЛЕКСЕИ МЕРЕСЕВ. Самата му фамилия го издава по отношение на неговта принаядлежност. Затова и във връзка с изнесената от Г-н Инджев информация подкрепям този премиер и мога само да съжалявам, че е само служебен и временен. Но тъй, като всички виждаме и с конкретни примери показваме, че не може повече така, но никой не казва какво конкретно трябва да се направи за мен ролята на това правителство е именно това. Да покаже какво трябв да се прави и да направи (в рамките на правомощията си) всички възможни първи решителни стъпки. Плаши ме йезуитщината в спряганата манртра за осигуряване на нормални и честни избори, тъй като на практика няма избор. В списъците са само моцуни от досегашното политическо статукво. И точно заятова всяка политическа стъпка на това правителство би могла да бъде подкрепена, дори с негласуване на изборите ил;и с припознаване на това правителство от някоя или някои политически сили и гласувасне за неговото постоянно приемане от името на тези политически сили, които биха евентуално го припознали за свое. Моментът наистина е много важен и отговорен. Дано успеем! Дано България този път успее!

 45. Първите ми впечатления от г-н Райков са позитивни. Допадна ми заявката му България да следва собственият си интерес, независимо от вътрешен или външен натиск. Да чуя нещо подобно е изключително успокоително след скорошната совалка на Миков до Москва, за да целува ръка и да се кълне горко как другарите ще възстановят Големия член, опс, шлем, ако вземат властта. Сега остава да не ги допуснем до нея. За целта в деня на изборите – направи добро, скрий личната карта на баба си!

 46. Марин Райков и неговото Правителство са поредните шашарми на кукловодите от ДС, олигархичната пасмина и новоизградените източноевропейски монополи. Министрите му “хал хабер” си нямат от управление на държавата, а неопитни държавници най-лесно се превръщат в марионетки. България може да бъде изтеглена от дъното на блатото единствено от премиер, който е достоен, независим и праволинеен демократ. Произходът, служебната кариера и политическите убеждения на Марин Райков, който е креатура на ГЕРБ, безспорно доказват, че той не е този демократ. Президентът, от когото се очакваше много в този исторически момент, за пореден път разочарова! Младите нямат друг път освен през терминал-2 за Северна Америка.

 47. Към Yanko:

  Интересното е как беше преведен на български този текст ( в сайта на “Дневник”): буквално и точно, но без оценката на “Файненшъл таймс” за моя милост като well-regarded български блогър. Дошло им е в повечко- не стига, че трябва да преглътнат ужасния факт, че “Файненшъл таймс” цитира някакъв си презрян от тях сънародник,ами и да го нарекат “меродавен”, “уважаван” или (нещо подобно…) като си позволява авторът на статията във вестника на световния икономически елит.
  Пишейки това знам, че ще бъда упрекнат в “прекалена чувствителност” или “обидчивост” . Само че, кажете ми, кой всъщност проява в случая дребнавост ( завист, лошотия- вие си изберете)?

 48. Според в-к “Сега”, Руският “Комерсант” определи назначаването на Марин Райков като “недипломатичен избор” и “Изданието цитира Иво Инджев, който посочил, че върху отношенията с Москва може да окаже влияние и фактът, че премиерът е в конфликт с посланика на Русия в София Юрий Исаков.”
  Не очаквах от този по-скоро червен вестник да постъпят честно, но се радвам, че е цитирано името Ви и цялата изнесена от Вас информация за Марин Райков

 49. Много жалко, че е така. Все пак в Дневник превеждат учели-недоучили-недоспали студенти и понякога се губят в превода, но явно тук случката е друга. От http://www.webcafe.bg/id_755761102 също казват, че Райков има проблем, но е обяснено защо 🙁

  Все пак би следвало да им е разрешено свободно да цитират руски издания!

 50. 6te se saglasq s mneniqta na skepticite i nai ve4e s Мимо Георгиев.

 51. I o6te po-to4no: zapazvam si pravoto da se samnqvam, 4e potomstveni 4erveni nomenklaturi biha garantirali 4estnostta na izborite – kolkoto i vnu6ava6t doverie vid da imat.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.