Чудотворните мераци за храма Мирликийски

За сведение на вестник „,Дневник”, където прогледнаха на втория ден чудотворно за „отпътуването” от България на руския поп-интригант Филип от църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”: въпросният е отзован и то по категорично настояване на българската страна.

Известна ми е надменната позиция на „Дневник”, откъдето прогониха доста добри журналисти, но това не им пречи да се имат за „еталон на качествената журналистиката”. Там, чувал съм, ги били учили не да „крещят”, а да „говорят”. И, разбира се, от тях лъха на трудно сдържано презрение към някакви си блогъри, които публикуват „непроверени информации”.

Ето защо от „Дневник” са решили явно да ми преподадат личен урок ( без да ме споменават- кой съм аз спрямо техния „висш пилотаж”) и на практика да се опитат да ме опровергаят с опакото на ръката за ОКОНЧАТЕЛНОТО (поне на този етап на отношенията между София и Москва) отпътуване на руския поп, състояло се на 11 март, за което съобщих на следващия ден в ivo.bg.

И кого мислите „професионалистите” са попитали за опровержение ( на лъжата на Инджев, може би)? Ами попитали са приближените на прогонения. В резултат на това прогледналият чудотворно „Дневник” пише сега следното:

„Предстоятелят на Руската църква в София архимандрит Филип Василцев, замесен в скандал, заминал за Москва и това предизвика коментари, че е изгонен от страната или отзован от Русия. Информациите, че напуска окончателно службата си в България засега не получават потвърждение.

По думите на свещеници от църквата игуменът е отпътувал в понеделник за Москва. Те предполагат, че ще се върне следващата седмица. Според източници на “Дневник” Филип редовно пътува за руската столица и там подновява визата си. Сегашното пътуване било подготвено и той имал планове за след завръщането си в София.

Междувременно се появиха информации, че игуменът е бил принуден да напусне страната, след като българските власти са му дали 30-дневен за това. “Дневник” не получи потвърждение за това”.

Това, че „Дневник” не е получил потвърждение, е разбираемо. Защото не смята за нужно да пита източника на информацията, а се обръща към заинтересованите да прикрият скандала. Така “Дневник” става проводник на лъжата им, че въпросният Филип щял да се завърне следващата седмица.

Истината, която кой знае защо „Дневник” не желае да научи, е че Филип се е отървал леко с окончателното си напускане. Имало е друг вариант. Руският посланик Исаков дори е благодарил, че след многобройните нарушения на Филип е позволено да напусне легално България, вместо да бъде (не)любезно изпроводен на летището. Горе долу толкова нелюбезно, колкото руският радетел на двустранното културно сътрудничество Мелик Пашаев, днешен шеф на „Жокер медия” в София (през която минава задължителното одобряване на културните връзки между Русия и България), е бил изваден по настояване на България от руски специални части от сградата на българското посолство в Москва поради отказа му да напусне доброволно отказаните му там български помещения, употребявани от него преди като търговски площи ( където най-случайно лумва отмъстителен пожар в същото време- описах “случката” в “Течна дружба”).

Така че Филип е „любезно” изгонен от България след неуспешен опит на руския посланик Исаков да го спасява, завършил дори с благодарност от негова страна, че само с това се е разминало. Което означава, че руският Филип може и да поиска виза да се завърне тук другата седмица, както казват филипоподобни източници на „Дневик”, но това не означава, че ще я получи. Мераците са едно, а завръщането на мераклията в храма Мирликийски е друго.

Повтарям, като за желаещите да се заяждат и да преподават уроци по журналистика: питайте и старило, и патило, а не само платило!

6 мнения за “Чудотворните мераци за храма Мирликийски”

 1. Все пак в едно “Дневник” са прави – трябва да се появи официална информация по темата. Къде са списъкът с извършените нарушения? Докато информацията за случилото се стои само във Вашия блог или във Двери, тя трудно може да бъде защитена примерно за да влезе в биографичната справка във Уикипедия за игумен Филип Василцев. Следователно акцията със замитането на безобразията му от руснаците ще излезе успешна.

 2. В 23:14-ата минута – Иво Инджев по темата: “Дразни ли се Москва от назначението на служебния министър-председател в България?”

  “Часът на Милен Цветков”
  14.03.2013 г.
  http://play.novatv.bg/play/302724

 3. Браво Иво! В предаването на Милен Цветков беше блестящ и убедителен!!
  Както винаги на висота!

 4. Супер!-“Повтарям, като за желаещите да се заяждат и да преподават уроци по журналистика: питайте и старило, и патило, а не само платило..”
  Поздрав!

 5. Адмирации за участието в Часът на Милен Цветков! Точно това е най-необходимо за болното ни общество – да се чуе истината!

 6. Г-н Инджев, благодаря и аз за това, че оповестихте заминаването на архим. Филип от София. Дали обаче има шанс да получим потвърждение на Вашите думи, тъй като от МВнР не казаха нищо съществено в предаването “Вяра и общество” по БНТ – бил си заминал, защото имал проблеми с визата, проблемът бил консулски и т.н. Вероятно са предпазливи и ако има уговорка с руския посланик съвсем няма да го оповестят официално, обаче ето какви неща се тиражират вече в нета:
  http://www.interfax.ru/news.asp?id=296088
  http://www.novini.bg/news/125993-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BB-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.html
  Вярно е, че и двата източника са руски, но тревогата ни расте. В храма нищо не се е успокоило със заминаването му, а напротив – ожесточението спрямо българските свещеници е по-голямо от всякога. ..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.