Парламентът умря, да мре и следващия

Парламентът умря, да мре и следващия!

Такава е нагласата на (ре)публиката, заченала преждевременно с бременен парламент под номер 42. Защото най-вероятният сценарий за живота на новия законодателен орган е той да клюмне много скоро заради патовата политическа ситуация без очертаващ се явен победител.

Ако човек е „толкова голям, колкото големи са мечтите му”, какви ли големци се задават в мечтаните от тях депутатски роли? Става все по-хазартно, направо авантюристично да се обозначи човек като „народен представител”. Само да си „журналист” се конкурира по срамотност, май.

Желаещи да се пробват обаче винаги се намират. Нищо, че да си депутат, след системното дискредитиране на тази професия ( да, професия, ако не сте разбрали!), е вид мазохизъм за самоуважаващия се индивидиум булгарикус, регистриран като опасен празит в червената книга на неизчезващите.

Нека не ги разколебаваме кандидатите- напротив, те имат нужда от окуражителните ни възгласи като младенци, които трябва да ни родят ако не здраво поколение, то поне неугасващи надежди. Защото, както пише на фасадата на нашето подсъзнание : „Съешването прави силата”.

В този скръбен ден, когато почина 41-то Народно събрание и се ражда основанието за следващия демократичен експеримент на родната ни негостоприемна почва, трябва поне за миг да обърнем напредничав поглед назад и да си отговорим на задавания от т.н. медии въпрос към нарцисите, в паразитирали досега в лехата на законодателната власт: къде, чада наши ( изчадия дори, според протестиращите българи) съгрешихте най-много много?

Чадата на статуквото едва ли ще си признаят. Но позволете на грешника, наблюдаващ траурната церемония без покана, да посочи вината на управляващите не спрямо този мандат, не спрямо това мандало, което лопна, а относно парламентаризма: нека повече не се повтаря закопаването на един парламент, когато едноличен началник на държавата, формално назначаван от законодателите, говори за тях като за „моите депутати”. Това е не просто объркващо, но е направо побъркващо.

Подмяната на смисъла на народното представителство при гласуването на представителите на народа, оказали се лични пионки на Човека от народа, е фундаменталният грях на покойното 41-во Народно събрание. Аман, не дай Боже да се повтори!

23 мнения за “Парламентът умря, да мре и следващия”

 1. Браво Иво, човек да прочете само заглавието на твоите статии е достатъчно. Започвам деня си с твоите статии, понякога така се смея с прочитането на заглавията че чак ставам съмнителен на околните. За съжаление обаче смешни са само при повърхностен прочит (заглавията), в много от случаите текстовете ти ме карат да се разрева.
  Извинявай че се обръщам на малко име към теб, но четейки ежедневно блога ти имам чувството че сам скъсяваш дистанцията с публиката, чувство което не съм получавал при други твои пишещи събратя.

 2. Да не имунизирам врага, но ми се ще да кажа – ДОБРЕ СМЕ СИ СЕГА!!!
  Заплатите, спестени от 41-вото НС ще отидат за обещаното вдигане на пенсиите от 1-ви април;
  Служебното правителство с дипломатичен и изискан премиер направи социални обещания, с което извзе територия на цървулите от БСП, за които това е любимата демагогия, но неизпълнима без визия за икономиката, без борбата с организираната престъпност, от която те са част, без лустрацията, от която нямат сметка, а ченгетата са техни;
  и не на последно място покълнали множество десни партии – добри, лоши – диаметрално противоположни на тоталитаризма, може би най-после истински;
  дано всред размътените от подставените организатори води, успее да се зароди истинско общество от осъзнати граждани, което да е истински коректив на властите, включително на съдебната.

 3. Благодаря за всичките Ви статии – пример за истинска журналистика!
  Благодаря, че ви има!

 4. Наистина това “моите депутати” май не се е чувало досега.Даже по времето на социализъма,когато Т.Ж.можеше да каже дори “моят парламент,ха ха ха “.До къде стигнахме!?

 5. Хайде да напрваим една политическа прогнозка-как ще изглежда 42НС.Почваме от ГЕРБ-Струва ми се че Борисов ще откаже да бъде народен представител,аз лично не го виждам в ролята на ангажиран,приседнал на банката и гласуващ и Мая Манолова да го мачка,като тоалетна хартия-втора употреба.Ако стигнат до 20%,то това означава че промяна във физиономията няма да има.А пък кой знае,от тях може да има хора с чест и достойнство и след всичката попара,която Човека-бог надроби,тихикчко да се оттеглят,все пак ГЕРБ се оказа подобие на НДСВ.ГЕРБ го провалиха министрите,от народните представители не зависеше нищо,каквото кажеше Човека-слънце,това се гласуваше машинално.И почти всички бяха в една такава нелегалност.Ето идва БСП!Тук се очаква най-голямата промяна,но според мен,това няма да се случи!Кой да подмени,като всички в ролята на мъченици се представиха блестящо!Когато си в опозиция си в състояние да говориш какво ли не,да се правиш на честен,обичащ народа,да показваш верния път,да се бориш с корупцията,монополите и дори тютюнопушенето с една дума-демагогия.А демагогията е толкова близка до БСП,тя е вплетена в кръвоносната й система!
  Вчера щом отново РуОвч е номиниран за кандидат,всичко си идва на мястото! ДПС-точно тук ще има промени и те ще са сериозни!Тези които ритаха,блъскаха и късаха долните гащи на атентатора,те са бетон за НС!Има вероятност Сидеров да прескочи бариерата,но за него знаем,че той не знае дали ще има нови и млади личности. Ами като цяло това ще е 42 НС,което няма да изкара много.Всички останали отиват във фризера!А Янето,този борец,оратор и активист-къде ще се пробва-това е интересно!Много ми е интересно едно явление,наречено”България на гражданите”!Те вече се изживяват,като парламентарна партия,и лидерката й взе да се взима насериозно.Не мога да си обясня на какво се дължи!Още повече че от няколко дни насам публикуваха нещо което ми изглежда като партизански позив! Точка 30 казва-Ще развиваме поливното земеделие! Ха сега де!С кофи и легени ще се носи вода от язовира и ще поливат царевицата на Кунева!Скърцащата очукана каруца наречена”Народно Събрание” в момента е в глуха линия,докато абонираните за нея са слезли и отишли да се преоблекат и отново на нея!А народа?БЪЛГАРИЯ? НА КОЙ МУ ПУКА!

 6. Интересно, че цензурата продължава да господства вкл. и в електронните издания.
  Очевидно призракът на Борисов – Цветан Василев е навсякъде.

  Днес пишат за всичко друго, а се правят че няма новина – погледнете статията и доказателствата (!!!) във в-к “Преса” за мръсните бизнес връзки на Плевнелиев с вицепремиера Екатерина Захариева.

 7. С пълна подкрепа на пожеланието да няма повече “моите депутати” искам да припомня,че тази практика не е първа през последните 23 години.По времето на т.н. цар (без царство)кадровата му политика беше като на владетел, само дето не така просташки артикулирана-“давам 20 депутати”.
  И за да няма рецидиви в тази посока, явно трябва да се пипне нещо в системата?

 8. Иво,как предлагате де се финансират крайно-левите движения в условия на капитализъм!

 9. Много бързо и много лесно се отказахме от надеждата,че правителството на ББ ще работи в интерес на гражданското общество,което е хубав знак и се видя сравнително навреме ,че неговото управление е истинско олигархично управление,защитаващо и активно работещо за удовлетворяването интересите на монополите и корупцията у нас.
  Сега можем да преоткрием изгубеното добро-надеждата,гражданското общество,общият интерес… по пътя на по-доброто т.е. обръщаме гръб на очакванията ,които служебното правителство много дипломатично изрази с две думи:силно,но не силово.Прекалената сила вреди толкова много на обществото ни ,колкото и самото безсилие на управляващите.Затова балансът в обществото можем да го търсим в собствения си баланс т.е. истинските демократи у нас дават визията на балансираното общество ,а не безсилието на преименуваните комунисти ,нито преколено силното управление на мутренските групировки,които надскачайки се в борбата си за власт и по време на лобисткото управление, изместиха погледа на гражданите от необходимата възможност за просперитет в обществото ни по пътя на пазарната икономика към недопустимото толериране на просперитета на корупцията и монополите,което всъщност се трансформира в недоверие към управляващите.Служебният кабинет ,макар и воден от дипломат вероятно ще докаже безсилието на дипломацията да помири осъвестените граждани с прекалено силната власт т.е. няма как да се отстоява баланс на прекалено силното и силовото управление в лицето съответно на представителите на дс/служ.кабинет/ и бкп/герб/,които си разменика ролите и сега са наред да управляват едните ,а утре- другите,което отговаря на интереса на статуквото.
  Завръщането на сините във властта ще донесе необходимия баланс в обществото ни ,а се знае,че тяхната алтернатива са червените,които се преобразяват в модерна лява опозиция в лицето на бсп-преименуваните комунисти ,които получиха своята европейска визия ,благодарение на правилната политика на СС,който всъщност не отстъпи на ББ именно провеждайки с не бавна скорост обновление-то на бкп.
  БКП се обновява чрез бсп,а ретроградните комунисти от групировките избраха за свой водач ББ и дори се опитаха да възцарят живковия комунизъм на еднолично управление.
  Днес България е отправила поглед към сините- част от които избират за себе си да я напуснат- България ,а това е истински изход.В ръцете на сините е освобождението на България от комунизма и това няма как да се случи без външна помощ като се има предвид прекалено силното влияние на червените у нас ,които разчитат на активната помощ и я получават именно от легитимираната чрез властта дс у нас.Това го знае целия цивилизован свят и няма как да се скрием от положението ,в което изпаднахме и което можем да преодолеем с обюите усилия на сините.С пожелание за успех,напускам България!

 10. да мрЪт,да мрЪт , ама…не щЪт !!!! това е трагедията българска! мре народът и само народът!! Или бяга надалеч!

 11. За Борисов депутатите на ГЕРБ не бяха само “моите депутати” те бяха неговите крепостни селяни на които да каже ти днес отиваш на нивата..или не отиваш!
  “21 не давам, ако Ахмед Доган не започне да ходи на работа. Това е отговорно, това мога да направя”, отсече Борисов.

 12. Така е…право в дЕсетката! Г-н Инджев, безкрайно удоволствие е за мен (живеейки в чужбина) да чета вашите коментари и анализи – от тях се ориентирам най-точно в обстановката у нас! Благодаря!!!

 13. Все пак има нещо, което струва ми се, публичните личности спестяват за да не навредят на собствения си имидж. Парламентът и правителството също си имат хора над тях в държавата – това са избирателите. При капитализма се предлага това което се търси. На свободния пазар негово величество дребният масов потребител определя поведението и насоките на търговски мениджъри, печелещи милиони. Така е и със политиците. Както един търговец се опитва да предлага тази стока, за която има търсене, така и политическата среда се опитва да запълни всички ниши и да излъчи политици за които има търсене сред избирателите.
  Но има една особеност – когато масовият потребител усилено търси нещо, което не е възможно да се произведе, пазарът започва да му предлага ментета.
  Искрено се надявам хората да започнат да осъзнават властта и отговорността, която носят, когато отиват към урните за да гласуват и най-после да си коригират критериите към политиците. Да ги направят реалистични. Не ни трябват светци и “народни хора” във властта – трябват ни хора с акъл, много акъл. Не го ли проумеем след 2 години пак ще се пълнят улиците с протестиращи. Е, поне на това май най-после се научихме – че протестите стряскат политическата класа. И заслугата според мен до голяма степен е на бившия премиер.

 14. До Евлоги Георгиев – Евлоги, ако не знаеш – да те открехна, че в 42-то Народно събрание ГЕРБ отново ще е водеща политическа сила, която може и да управлява с нечия подкрепа. И ти го казвам с огромна надежда да е така. Не защото съм техен привърженик, а защото ги предпочитам пред БСП. Очевидно съм единствената в тази малка, но сплотена компания…)))))))))))

 15. Аз лично предвиждам, че няма да минем само с едни парламентарни избори тази година. По тази причина съм особено придирчива към качествата на служебното правителство. То може се окаже трайно, както всяко временно нещо у нас. За момента му нямам никакво доверие, а последните изяви на служебния премиер циментират моята предубеденост. Нямало да дава оценки на правителството на Борисов, но нямало да оценява и това на Станишев. Че кой му го иска, това последното? Този момък има ли представа ЗА КАКВО е ДОШЪЛ на власт? Очевидно не, за да може майка му да се изказва по медиите. Разбира ли той, че никой не е гласувал за него и по тази причина не му подхожда да демонстрира това високомерие. Нито съм фенка на Станишев, нито съм подкрепяла някога бсп-то му, но обективността изисква да кажа, че в конкретната ситуация този човек стои много по-адекватно на политическата сцена от събеседника му. До къде се докарахме.

 16. До Евлоги Евлогиев – Господин Евлогиев, аз гласувам за Синята коалиция и по-точно за ДСБ. Мен не ме интересуват провалите на БСП, ДПС и другите, в смисъл, интересуват ме, но не дотам. Интересуваме къде сме ние? Това е важното.
  Поздрави

 17. Към Евлоги Георгиев
  Има и сини (ДСБ, Единство)и достатъчно интелигентни българи. Така че да се надяваме!!!

 18. Отново снайперистко попадение. Не ми остава друго, освен да завърша с цитат: “Аман, не дай Боже да се повтори!”

 19. Г-н Инджев, лошото е,че това което каза “лошия” И.Костов в последното заседание на 41 пар-
  ламент а и на други места при все по слабото му участие по телевизиите,че отиваме към периоди
  в които ще се произвеждат чести избори за парламент тоест както беше в Гърция и Италия и ще
  стане така,че ше стане още по лошон положението в нашата България, то кой ли милее за нея.
  Бог да пази България!

 20. Заглавието Ви е страхотно!Мисля си , че партийните ръководсва трябва да предложат поне по – умни хора , защото почти четири години журналистите не обсъждаха реалните ни проблеми , а глупашките изкавания на Вожда и кохортата му.Но това явно е добре за властимащите.Така не чуваме какви золуми са сторили.А новото НС ще бъде с генетичните дефекти на старото.

 21. Стана въпрос за България на гражданите (без да се уточняват имената на тези граждани!). Ето малко повече информация за тези граждани, при това с екзотичен елемент:

  http://razuznavane.com/?p=2791#comment-7950

  Мисля че г-жа Кунева може да основе партия Габон на гражданите и ще има също толкова голям успех, с извинение към гражданите на Габон, ако има такива читатели тук.

 22. Г-н(другарю) Никола, КОЕ НЕЩО СЕ ФИНАНСИРА БЕЗ КАПИТАЛИЗЪМ???
  Ако смятате ,че КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ТОТАЛно МОНОполен “държавен” ОЛИГАРХИЧЕН КАПИТАЛизъм ,наречен СОЦИАЛИЗЪМ, не е КАПИТАЛИЗЪМ ,и то УНИЩОЖИТЕЛЕН за всякакъв ДРУГ , включително и “частният капитализъм” , който вие отричате , то уверявам ви – ЖЕСТОКО се ЛЪЖЕТЕ !!!
  Отричайки само “частният капитализъм”, вие НЕ се превръщате в борец срещу КАПИТАЛизма изобщо, а в привърженик на “социалистическият” ТОТАЛно МОНОполен “държавен” ОЛИГАРХИЧЕН КАПИТАЛизъм, който беше наложен в България след 1944г. от световните КОЛОНИАЛни ,ТОТАЛно МОНОполни “държавни” ОЛИГАРХИЧНИ КАПИТАЛисти от СССР ,и техните местни КОЛОНИАЛНИ надзиратели от БКП и ДС!

  А за крайнолевите партии , не се тревожете , те ще се финансират от вашият джоб – под формата на членски внос, а също и от “държавните” КАПИТАЛистически предприятия, които са директен изразител на идеологията на крайните левичари , които подкрепят само и единствено “държавният” ТОТАЛен МОНОполен КАПИТАЛизъм , представяйки го за ОРТОДОКСАЛЕН АНТИкапитализъм!!!

 23. Между другото и “крайнодесните” другари на крайнолевите , в лицето на националСОЦИАЛИСТИТЕ, прилагат подобен вид отричане на КАПИТАЛизЪма,все пак са си социалисти,макар и “десни”, строят “десен” СОЦИАЛИЗЪМ, наречен нациналСОЦИАЛИЗЪМ.
  Имат си назначени собствени “частни” националСОЦИАЛИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛисти, които едва ли много се различават от “държавните” МОНОполни олигархични КАПИТАЛисти начело на СССР!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.