ГЕРБ държи медийния кокал, но и той ще им приседне

Изпеченият лъжец Бареков снизходил да ме спомене от поверения му екран като „новоизпечен критик” на ТВ 7 с внушението, че едва ли не съм го молил за работа…

В ерата на интернет, когато в блога ми има архив, а с едно изписване на ключови думи може да се провери колко съм „новоизпечен критик” на изпечения лъжец Бареков, първата му лъжа в изречението не се нуждае от коментар.

За втората обаче ще припомня истината, че същият Бареков, с когото не разговарям от близо 7 години заради подлизурската му роля да защитава от екрана на Би Ти Ви президента Първанов от мен, загубилия работата си заради същия Първанов, действително се опита да ме подкупва с незнайно каква оферта. Секретарката му два пъти ми определяше среща, която обаче така и не състоя, защото в крайна сметка така и не отидох, макар да ми беше интересно да науча ценоразписа на този търговец. Идеята на Бареков всъщност е била да ме унижи пред подчинените си. Обявил на всеослушание пред тях, че съм на телефона ( говорейки със секретарката му), но ще трябва чакам, защото „Иво Инджев има нужда”.

Наскоро Бареков застана и зад втори подобен опит.Съдейки по себе си, той явно се надява, че всеки може да бъде купен. За целта ме „пробва” чрез продуцент на шоуто „Къртицата” дали не бих се съгласил да участвам срещу (незнайно колко ) голяма сума пари. Нищо чудно да е слушал разговора на своя посредник, но и да не е бил пряк свидетел, се надявам Иван Христов да му е предал думите ми, че в телевизия, в която се намира Бареков, няма как да отида при никакви обстоятелства. Иван Христов заяви, че Бареков не знаел за офертата, но някой може ли да повярва, че тя изобщо може да бъде правена през главата на директора, който отдавна е разпоредил моя милост да не се появява по ТВ7?

Знам, че мнозина читатели, свидетели на „староизпечените ми” статии (предстои много от тях до няколко седмици да се появят в новата ми книга „Премиер на РъБъ” със съответната датировка), в които засягам тази емблема на корумпираната българска журналистика, ще ми препоръчат отново да не се занимавам с толкова ниско паднал човек. Когато обаче такъв „велик” директор на телевизия се занимава с толкова незначителния журналист Иво Инджев и отчаяно го замеря с височайшите си лъжи, явлението си заслужава коментара, точно защото случаят илюстрира отчаянието на скъпо платения медиен слугинаж.

Впрочем, чисто политически казано, е странно всеобщото учудване как така ГЕРБ запазвали относително високо доверие за изборите, при положение, че така позорно загубиха властта. Какво толкова има за чудене? Ученикът на Тодор Живков действа точно като БКП след провала на комунизма, само че сам избяга от властта, за да си запази шансовете да се завърне. Именно това се случи през лятото на 1990-та година, когато БСП спечели парламентарните избори.

Само че да напомням ли, че след това, месеци по-късно, изборният триумф на преименуваната партия се превърна в ново позорно бягство?

За ГЕРБ всякакви други отстъпления са възможни с тактическа цел, но не и от медийния кокал. Както виждате, в българските медии практически отсъства критичен анализ на управлението на ГЕРБ и това е достатъчно ясно доказателство за непоколебимите позиции на партията в медиите. А и в днешното си предаване от Видин Бареков се изпусна с една реплика, от която стана ясно, че се радва да чуе похвала за Дянков и за ГЕРБ- явно не можа да се сдържи, въпреки инструкциите да се прави на критик на гербаджийската власт.

От близки до банкерското попечителство на ТВ7 стана ясно, че в паниката около апогея на протестите, хората с милионите, наливани в тази телевизия, действително са решили да уволнят рупора на гербаджийската пропаганда Николай Бареков, който висял оклюмал пред затворените врати на съвещаващите се за неговата съдба. Каквото точно е станало, че да го „пощадят”, не ми е известно. Но е известно, че трудно ще намерят по гъвкав защитник на всичко, което му наредят, от този дресиран борец за медийния кокал. Поне до изборите.

22 мнения за “ГЕРБ държи медийния кокал, но и той ще им приседне”

 1. Бих допълнила към Вашето мнение, че “в българските медии практически отсъства критичен анализ на управлението на ГЕРБ” – не само това, но се опитват да ни внушат, че ГЕРБ са наследили грешките на всички предишни правителства и са поставени под невъзможност да ги променят. Конкретната вина на ГЕРБ се размазва под някаква фалшива формула, че предишните са били по-лоши от ГЕРБ. Правят се някакви нелепи сравнения с цел лъскане на имиджа на ГЕРБ и трудно може да се чуе елемент на критика. Другата мантра, която пеят е “Дянков е виновен” – да, ама Дянков си има началник и като всеки ръководител, Бойко носи отговорност за поведението на подчинения си министър.

 2. Българската олигархия иска да командва безконтролно, безпределно и ако може-вечно, но забрави, че трябва да осигури на върха на държавата хора поне с административен капацитет над средния. Тази грешка ще й струва (и сигурно вече струва) доста финикийски знаци, но дори и многото финикийски знаци не могат да изтъпанят на власт компрометирани вече глупаци.

 3. “Новоизпечен”… Голям смях! 🙂

  Барека говори някакъв новговор, който тръгна от гербаджийските бигбрадъри. Онзи ден ББ каза, че само пред народа и пред Бога грешките му били неумишлени. (Цитирам по смисъл, а не буквално) Какво е искал да каже? Останалите Му грешки са били умишлени ли? Ега ти…
  Тия си говорят с позивни, нещо като “Ало, ало”, но накрая не е смешно. Вмъкват по някоя напълно неподходяща дума, сякаш нарочно, като че ли това е някаква декларация за вярност. Имам усещането, че по това се познават по между, без да показват други отличителни знаци. Гербаджии под прикритие.

  Ами да, защо не… Народната любов е толкова силна, че на гербаджиите им се наложи да минат в нелегалност, за да я избегнат.

  Г-н Инджев, ако ГЕРБ са решили да повторят номера на БКП от 90-та, ще трябва да сменят името на партията си. Отново, бих добавил. Думичката “европейско” може да отпадне от абревиатурата, като напълно несъстоятелна. Може да стане нещо като Граждани за Ляво Администриране на Демокрацията. ГЛАД. Може и нещо друго, например СТРАХ (или просто страх), каквото ще бъде структуроопределящото усещане при следващо управление на ББ.

  Ордата на безпросветните е на своите бойни позиции. При даден сигнал плячкосването може да започне с пълна сила.

 4. “Запазете своята организация и се възползвайте от ситуацията, за да излезете с повишена репутация от кризата!”.
  Необходимо ли е ОЩЕ / след всичко ,което се случи в обществото ни / гражданите да си задават въпроси свързани с възможността за оцеляването на ГЕРБ във властта,вероятно се знае.
  Страхът от оставането на ГЕРБ във властта е налице.
  Но можем да сме сигурни ,че това няма да е завръщане във властта,поради това,че ясно се вижда как и в момента управляващите,които напуснаха управлението са пак “управляващи ” в ситуацията ,а медиите са част от тази ситуация ,която чертае за обществото ни истински сблъсък с реалността по време на изборите.Сега люшкането на протестиращите е като пясъкът, който ексцентрикът сипе по улиците по време на криза ,с цел да прогони злото,но отсъствието на по – добър подход за преодоляването на пол. И соц. Криза в обществото ни вероятно е доказателство за оставането на ГЕРБ във властта,от която не са се отказали ,явно.Директорът на телевизията е част от управлението на политическата криза ,в която с общи усилия ,а и усилията на президента се изразяват в това:ненужна дипломация вместо антикризисни политически мерки,което разбира се ,че е в интерес на запазване на статуквото ,но и промяната за управляващите се явява истинска контра промяна ,нещо като революция срещу революцията.
  Изходът за цивилизованите ,европейски граждани на България е ясен и това е равносилно на тяхното целенасочено прогонване от България за да може България да е на тези граждани.,които уж били за нейното европейско развитие ,ама ,ако може да бъде осъществено по комунистически.Боже мой,спаси ни от гордостта и падението на червените.
  Спомням си високомерието на едни момчета от ” сила” ,които открито отстояваха преди доста време ,още докато имахме уж редовно ,а не служебно управление -идеята си,че който не протестира ще бъде прогонен от БГ силово т.е. със сила ,насилствено прогонен ,което на дипломатичен език означава с помощта на тези:Обвързаните с България , за която отдавна по целия свят се ,че е държавата на наглите-мутри.

 5. Г-н Инджев, със съжаление забелязвам, че въпреки тематиката на блога Ви и по принцип високия Ви, но понякога и трудно смилаем, стил, коментиращите под статиите Ви са злободневни хора и явно с не много висок капацитет. Жлъчната агресия и дълбоката вяра в теории на конспирацията срещ коментиращите са очевидни.
  Не бих могъл да се съглася с тезата, че ГЕРБ има медиен комфорт, след като всяка една грешка(волна или неволна) на партията беше раздухвана до незнайни пропорции и географски ширини – нещо, на което правителството на другаря Станишев имаше щастието да не се “радва”. Да, Бойко Борисов бе отразяван предимно в добра светлина, но не и министрите му и партията му. На коментиращата Екатерина бих казал, че ГЕРБ наистина наследиха грешките(волни или неволни) на всички предишни и повечето от тях не можеха, а други не пожелаха да поправят, което не им попречи да допуснат и свои грешки(волни или неволни). Очевидно е, че госпожата не е била в управлението на предприятие, което е било разядено отвътре в продължение на години, камоли в управлението на една държава пък била тя и толкова малка като България. Аз като човек, който никога не е симпатизирал на леви или десни съм затруднен да определя кой е по-голям маскара, а доста коментиращи(в конкретния случай всички) са убедени до дъното на душата си, че Бойко Борисов е най-злия от всички.

  Колкото до Бареков, той може би заслужава Вашия коментар, за да бъде поставен на място поне пред част от населението, но със сигурност не заслужава Вашето внимание към жалкото човешко същество, което е.

 6. Липсата на промяна в начина на отразяване на събитията в страната,отсъствието на анализ на провала на ГЕРБ и продължаващият внимателният подбор на историческите справки за социалистическото минало са показател, че олигархията не очаква сериозни промени след изборите. Колко свободни може да бъдат едни избори, които се провеждат в страна с несвободни медии. Приликата в щадящото отношението на медиите към БКП преди и БСП след 1989 и сега към провалът на ГЕРБ са косвено доказателство за произхода и зависимостта на т.н политическа партия ГЕРБ към олигархията и наследството на БКП. Колкото и да се наричат политическа партия-те не са партия и не правят собствена политика защото са зависими и управленският им провал го доказа.

 7. “Да, Бойко Борисов бе отразяван предимно в добра светлина, но не и министрите му и партията му.”
  Точно там е същността – пълната идентификация на Борисов,партия,министри – той се извисяваше над тия дребни нещица, в това число и над властта. Той съществува извън тях, но никой не съществува, в т.ч. и обществото извън него. А частта “предприятие” направо не си струва коментара – достатъчно беше ГЕРБ да не направи нищо за бизнеса, за да го затрие, а те направиха много по-лошо от това с раздаване на работа на свои приближени. Остават неясни единствено границите на “незнайните пропорции и географски ширини”.

 8. Е-то до къде стигнахме с времето: ” Емиграцията се оказа единственият инструмент за “решаване” на проблемите.”

 9. Към Антон
  За разлика от Вас винаги съм имала ясни политически убеждения. Точно този начин на мислене, че “всички са маскари” и поставянето на всички политици под един знаменател, намирам за грешен, защото Ви отблъсква от политическите избори и оставяте някой друг да избира вместо Вас кой да ни управлява. По този начин Вие не поемате своята отговорност като гражданин. Не всеки влязъл в политиката или станал депутат е непременно крадлив или корумпиран, аз вярвам, че има и почтени политици. А по отношение на Бойко първото чувство, което изпитвам, е срам – срам, че ни управлява прост, некомпетентен, престъпен циник.

 10. Към Антон
  “Г-н Инджев, със съжаление забелязвам, че въпреки тематиката на блога Ви и по принцип високия Ви, но понякога и трудно смилаем, стил, коментиращите под статиите Ви са злободневни хора и явно с не много висок капацитет. Жлъчната агресия и дълбоката вяра в теории на конспирацията срещ коментиращите са очевидни.”
  Ами пролетариат и за това все така няма нищо към добро да върви в България. С 99,9 % пролетариат,дето свикнал “публика” да е и някой друг да му свърши работата и да му виновен и “разпни го” ,все така по зле и по зле ще да е.A и “конспиративните теории” за това и минават на практика все така лесно,без много “инвестиции сложни” !И за това “дясното БГ” така и не вържи в БГ.За “десни” от толкова “публика” няма как да се набере “маса”.
  Румен Бърцов

 11. “…Вярвам, че Системата е свикнала да се възпроизвежда и да опитомява всеки протест. Не е трудно да си припомним колко пъти историческия цикъл е затварял кръговрата на Промяната в разкрасено преиздание на Статуквото? Затова говоря за технология и управление на Промяната, за да се роди съзидание и развитие, а не фойерверк. Това от което се страхуват архитектите на Статуквото в прехода не са толкова демонстрациите, а системната, упорита и целенасочена работа по вътрешната му ерозия и демонтаж. Протестът от 1989 година беше режисиран – затова енергията на милион души протестиращи стигна да се поставят основите на прехода , на пазарната икономика и на демократичните институции, но не и да се намери пътя към модернизацията на България, към изграждането на справедлив и самоусъвъшенстващ се модел на икономическо и социално развитие. Нито политическите, нито бизнес олигарсите – голяма част от които назначени – можеха да оцелеят в условията на реална вътрешна конкуренция с новия бизнес, с равни шансове и възможности на гражданските сдружения и огранизации в изборния процес. Затова „архитектите на прехода“ отвориха границата – за недоволните и неудовлетворените – и затвориха достъпа на ресурс и медии на „хората извън списъците“…..”
  Илиян Василев

 12. Вярвам, че преди да правим граждански борд или да дадем „цялата власт на съветите“, трябва първо да погледнем какво не работи при гражданския контрол върху институциите, които „спаха“ докато трябваше да ни защитят от енергийни, здравни, медийни, банкови, финансови, телекомуникационни и прочие монополи – Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за Финансов Надзор, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Съвета за електронни медии и т.н. Там е разковничето на проблема, а не във Великото Народно Събрание, смяната на един с друг кмет или предсрочните избори – където ни теглят политическите амбиции на някои.

  Една еврейска мъдрост гласи, че е по-добре да купим, това което ни се дава даро

 13. @Антон
  По собствените му думи, небезизвестният Тошо Тошев от 2002 г. насам изпълнява поръчението да “пази гъза на Бойко Борисов”. Остава да си отговорите на въпроситe 1) откъде идва това поръчение? и 2) каква е неговата цел?

 14. Допускам, че в предишния анализ може да звуча като песимист – такова е времето и съвсем не мисля, че има място за бодряшки думи. Бих искал постинга да се възприема като по-скоро отрезвяващ, но и съзидателен ориентирен анализ. Нарочно го разпространявам чрез блога си – който иска да го препечатва. Нямам илюзия, че ще попадне в основните медии – твърде антиконюктурен е.
  Възрасттта, както казва Володя Темнишки, със сигурност играе някаква роля – но нямам време за нови илюзии, искам да предпазя и децата си от тях. Като ги насърча да протестират продуктивно и да не позволяват да ги използват като трамплин за кариера на поредния посредствен политик.

  Фактът, че освен обективна страна протестите имат и манипулиаруема – т.е. има хора, които съзнателно търсят дестабилизацията на страната, за да могат да я управляват отвътре и отвън, ме карат да не “преливам” от оптимизъм. И тук валутният борд като котва на стабилността не може да бъде панацея. Той е буфер – със сигурност значим -, но е преодолим. Не искам да звуча зловещо, но тепърва ще бъдем свидетели на екстремни ситуации. Тези които подклаждат разрушителната или анархистка нотка в протестите, не са удовлетворени, че имаме президент и правителство, още по-неприемливи за тях от ББ. Не са удовлетворени, че ЕС и НАТО остават талвег на развитието ни. Да, имаме критики и недоволсво – но семейни, вътре в рамките на тези съюзи. Въпреки опитите да се насърчи национализма като антитеза на евроатлантизма, никой, с изключение на маргинални групи, не говори за напускане.

  Опитът чрез енергийния шлем да сработи механизма на двойната зависимост – “главата” – т.е. политически и формално в ЕС и НАТО, но “тялото” – икономиката и обществото доминирани от наследените зависимости – не сработи. Белене, Бургас-Александропулис не станаха, Южен Поток затъна в проблеми, реално имаме нова перспектива на собствен добив на нефт и газ и на Набуко Уест – т.е. и газовите и енергийни зависимости отслабват А това означава, че се откъсваме реално и необратимо. И това не може да остане без реакция. Политическата конкуренция в условията на класическия демократичен процес не устройва мнозина.

  Техните представители няма да позволят протестите да затихнат, нито ще осигурят минимален комфорт на служебното правителство да терапира недоволството и ги вкара в съзидателно русло. Трябват силни медийни акценти и нови пикове на напрежение – било то отвличания, сблъсъци, убийства – дори политически, самозапалвания или други показни самоубийства. Много хора нямат интерес от стабилна и самоуправляваща се България.

 15. P.S.
  Всичко горе е казано от Илиян Василев

 16. Към Антон:
  Който няма свои убеждения е страхлив, който не иска да има е мързелив, който е неспособен да има е глупак!

 17. Може би разковничето за пресичането на това медиоподмазване са рекламите на Еврофондовете. Просто ми се завива свят от безмислените, неадресирани и нищоказващи клипове за Еврофондовете. Просто не знам как да се направи така че тези пари да се разпределят както трябва (може би с макс квота за всяка медия). Ако се намери ключ на това може би ще се пресече донякъде и зависимостта на медиите от властта (изкл. измекяри като Бареков де 🙂 ) А иначе съвсем др тема е за какво трябва да се харчат тези пари!

 18. Българска легия “Антимафия” сезира Съвета за електронни медии за груби манипулации извършени по отношение на Република Израел от репортерката на Тв7 Диляна Гайтанджиева по оранжевата кабелна телевизия “Тв7″.

  Публикуваме жалбата, подписана от говорителя на легия “Антимафия” Петър Якимов.

  На 16.12.2012 г. по телевизия ТВ7 бе излъчен материал под името „Войната на ракетите” http://tv7.bg/news/9571172.html, който определено според нас е едностранчив и не показва всички гледни точки в конфликта. Внушението в него е, че Република Израел е убиец на деца във войната с „Хамас” и че „радикалната ислямистка организация е важен фактор и за мира и за войните”.

  Безспорно позиция ни е защита на правото на всеки един журналист и/или медия да излагат собствената гледна точка по всеки един общественозначим въпрос, но смятаме, че е в обществен интерес да информацията да бъде представяна в неманипулативен вид и с всички гледни точки, нещо което журналиста Диляна Гайтанджиева и телевизия „ТВ7” в горепосочения материал не са направили.

  Материалът представя само позицията на представителите на „Хамас” и то най-вече на военното му крило, а позицията на израелските представители е взета от международния обмен като реч на г-н Нетаняху, което е направено тенденциозно и не отразява конкретна позиция.

  Странно е за нас, като граждани с активна позиция, защо въпросния журналист не е взел мнението на официални представители на Република Израел като посланика им в България или предствители на Правителството в Тел Авив. Никъде в материала не е казано, че журналистът Гайтанджиева е поискала официална позиция от страна на Израел и такава е била отказана. Бихме добавили също, че времето, по което се излъчва предаването предхожда официалната позиция на България във връзка с атентата в Сарафово, а впоследствие представители на движението „Хамас” бяха изгонени от официалните български власти от България.

  Внушенията, които според нас се правят чрез това предаване са, че признатата за демокрация държава Израел, е войнолюбец и агресор и по този начин има опит за насаждане на политическа, етническа, религиозна нетърпимост спрямо евреите, както и възхвалява и оневинява жестокостта и насилието упражнявано от военното крило на „Хамас”. В материала се показват само и единствено кадри с убити и ранени палестински деца, но не и аналогични такива от израелска страна. Не трябва да се забравя, че това е конфликт и от двете му страни има дадени жертви, както и че народа на Израел е дали достатъчно жертви през годините като се започне от Холокоста и се стигне до дейността на терористични групи като показаните в материала.

  Бихме искали да уточним, че това не е първия път, в който журналиста Диляна Гайтанджиева и телевизия „ТВ7” изготвят и излъчват такъв тип материали. За справка представяме и останалите предавания, които по аналогичен и безспорен начин доказват твърденията ни. Това са серия репортажи на доставчика „ТВ7”, които в почти прав текст внушават, че демократичните държави начело със САЩ действат в коалиция с терористичната организация Ал-Кайда срещу „мирния и демократичен” режим на същия този Башар Асад. Тези репортажи бяха излъчени на дата 13.06.2012 г. в сутрешния блок на ТВ7 /http://tv7.bg/news/9338302.html/ с име „ТВ7 в Сирия”, на дата 19.06.2012 г. със заглавие „ За войната в Сирия от първо лице/ http://tv7.bg/news/9344452.html, на дата 20.09.2012 г. – „Ролята на Ал-Кайда в Близкия изток” /http://tv7.bg/news/9449992.html/ и от дата 23.09.2012 г. в предаването „Жега” по ТВ7 със заглавие „Да срещнеш Ал-Кайда” /http://tv7.bg/jega/Video/9454662/.

  Всички излъчени кадри според нас представляват съдържат едностанчива информация и е във вреда не само на зрителската аудитория, но и на международното реноме на Република България, която в исторически план е защитила и спасила своите граждани от еврейски произход през Втората Световна война, а с изготвянето и разпространението им телевизионният оператор «ТВ Седем» ЕАД е допуснал нарушение на чл.17, ал.1 и ал.2 от ЗРТ. Съгласно закона доставчиците на медийни услуги носят отговорност за разпространеното от тях съдържание (чл.17, ал.1 от Закона за радиото и телевизията) и са длъжни да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания в нарушение на принципите на чл. 10 и предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, възхваляващи или оневиняващи жестокост или насилие, или на предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, съгласно критериите по чл. 32, ал. 5. (чл.17, ал.2 от Закона за радиото и телевизията)

  Считам, че има нарушение на чл.17, ал.2 от ЗРТ, затова сезирам Съвета за електронни медии да наложи на основание чл.126, ал.1 от ЗРТ «ТВ Седем» ЕАД имуществена санкция в максималния размер от 20 000 лв., тъй като това брутално нарушение на закона подкопава доверието в българските електронни медии.

  На основание чл.117, ал.2 и ал.3 от ЗРТ призовавам председателят на Съвета за електронни медии да:

 19. @ АЙДЕ ХОЛАН… Илиян Василев е велик човек и коментатор. Анализите му са непоклатими. Истинско удоволствие е да го четеш!

 20. Кого ще излъже Бареков, че викал някого, който ще го засенчи. Всичките им кадри на ГЕРБ – и в журналистиката, и навсякъде – са с вид на полицейщина, за БСП да не говорим – грозни селски мутри или руски!

 21. Оооо, четат Ви ,четат Ви г-н Инджев! Вчера постнах тук нещо от блога на Ил.Василев, днес вече блогът е недостъпен! Малоумници!

 22. Бареков и Ана Цолова – фронтмените и уомъните на високопрофесионалните телевизии в България на практика имат страшно много общо в своята професионална съдба. И двамата са чужди за тази професия и са се задържали само благодарение на липсата на достойнство и интелект и охотното обслужване на журналистически интереси. В последните месеци тяхната работа е под въпрос и за двамата оставането на ГЕРБ на власт е въпрос на лично оцеляване в телевизиите им, а загуба на ГЕРБ на изборите им гарантира уволнение. Може би на шефовете им е по-изгодно да ги оставят още за един-два месеца да операт пешкира на и без това компрометираните им медии и после, ако са заложили на погрешната карта – Цолова и Бареков да бъдат жертвените агнета, с които да задоволят победителя. Междувременно обаче бъртвежите на двамата в полза на ГЕРБ ще бъдат всеотдайни и патетични.
  Ех, не е лесна съдбата на продажника.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.