Бай Чърчил прави избори

С уговорката, че многократно съм подчертавал дължимото уважение на професията на пожарникаря ( която е направо на пиедестал например в САЩ, особено след трагедията със саможертвата на пожарникарите при спасяването на пострадалите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк), в България днес се набива на очи метафоричната символика на „пожарникаря” сред пламъците на кризата и бягството от нейното потушаване.

Нещо повече, ако гледаме резултатите от „пожара на бунта” през февруари, май отново ще се окаже, че България си е направо огнеупорна. Защото очакванията за някакво пречистване чрез огъня на народния гняв, явно не се сбъднаха.

Третата вълна на големи улични протести в България в рамките на т.н. преход прилича по своя резултат на първата по много неща. Както тогава, когато опитите да бъде трансформиран комунизмът в управление на неговите приемници с променено име, но със същите лица, така и сега наблюдаваме успешното измъкване на отговорните за сътресенията в държавата не просто като невредими, но и със заявка за нови управленски „подвизи”- точно, както направи БКП преди 22 години.

И не бързайте да казвате, че управляващата партия този път не си е сменила името. Защото истината е, че двете крила на политическия управляващ елит от последните 12 години се допълват все така, както при царското и тройното коалиционно управление на популизма от царски, социалистически или герберски вид. Онзи ден се казваше БСП, вчера беше ГЕРБ, а утре най-вероятно ще е една от двете в някакъв коалиционен формат.

Разликата в сравнението е по-скоро формална: лидерът на управляващата партия ГЕРБ, взимайки поука от своя духовен ментор Тодор Живков, този път сам „сдаде властта” и то с малко „с кръв”, за да не се пролеела повече кръв, както сам заяви. С кръв я даде, за да има шанс да я вземе пак и така видоизмени прословутия комунистически принцип, според който власт „с кръв се взима и с кръв се дава”.

В голямата суматоха малцина като че ли забелязаха през онази 1989-90-та година, че нямаше кръв и това беше косвено доказателство, че всъщност властта не беше (с)дадена, а само беше преоблечена.Защото едно крило на партията смени друго и двете гвардии нямаха никакво намерение да си пускат кръв, а по-скоро плашеха, че „новите” (т.е. онези, които им се противопоставят), били готови да прибягнат до насилие и по тази причина „здравите сили” трябва да се консолидират.
И се консолидираха толкова здраво, че още са си консолидирани- нищо, че нищо подобно на политическо насилие от антикомунистически позиции не се случи и лъжата за огледалния образ на комунизма като репресия срещу победения така и не беше разпозната от народните маси като една от най-бруталните манипулации за масова консумация.

На Запад нарекоха в началото на 90-те години некомунистите на Изток „консерватори” и в това се съдържа голяма ирония, подчертаваща драматичната разлика в ценностната система на демократичните общества спрямо демократизиращите се.

Поразително е, колко всъщност са консервативни българите – „Чърчил до Чърчила”! В този перверзен смисъл Сергей Станишев много правилно се самоопределя днес като „Чърчил”. Бай Чърчил у нас е консерва, съпротивява се на промяната.

С падането на комунизма консерватизмът на българина работеше за съхраняването на огризките от държавната трапеза, като консерваторите подхранваха митовете за „безплатния” социалистически обяд и с този подход намериха верния път към сърцата на консервативния българин, готов да забрави много бързо годините на оцеляване с домашни консерви от личното стопанство ( този остров на семейния, високоефективен капитализъм насред океана от нискоефективния колективистичен социализъм)- само и само да не му се променя битието и да не му закачат консервативните навици.

Къде в тази чърчилоподона глупавиада са автентично десните и защо те не могат да извлекат „полза” от факта, че наистина извадиха България от кризата след голямата втора вълна на протести през 1997-ма година? Тук са, но са малко на брой, а бройката е определяща в света на бройлерите, които броят единствено еднодневните ползици по това кой какво дава сега и на момента.

Всъщност тежкият грях на автентичната десница беше именно в това: посегна на най-милото на Бай Чърчил, като му промени държавата и дори я подготви да се обърне на Запад с гръб към „течната дружба”, която уж тече по мед и масло от векове. Извърши приватизация, от която се пръкнаха непоносимо много забогатели- мнозина незаконно, но и други, просто забогатели. Изобщо втората вълна от протести се оказа изключението от правилото протестите и вълненията да не променят нищо и това предопредели съдбата на извършителите на това престъпление: десните, за които в задаващите се избори не се очертава на хоризонта да се промени нещо съществено като дял от управлението ( а може и да им се случи електорална екзекуция с прогонване от парламента).

Бай Чърчил не прощава. Той се готви да връчи властта отново на някое от лицата на тройната си коалиция от цар, социалист и генерал, управлявала 12 години на смени. Това му е познато и уютно и любимо като повод за добродушно псуване Но на онези, които си позволиха да му засегнат консерватизма Бай Чърчил не иска да прости, той е готов да им попречи с трупа си. Ако ще да пукне, няма да допусне някой пак да му клати консерватизма с реформи.

Кога ли ще е четвъртата вълна? И трябва ли да дочакаме до деветата, за да излезе най-после духа от консервата на българина?

42 мнения за “Бай Чърчил прави избори”

 1. Да, г-н Инджев, в България всичко е обърнато наопаки спрямо Западния свят. Десните на Запад са консерватори, които пазят статуквото. При нас консерватори са бившите комунисти, които като мафията се борят да запазят статуквото. Левите партии на Запад са тези, които търсят промяната и имат по-радикални идеи. Нашите десни партии трябваше да осъществят промяната и беше грешка, че се обучаваха и вземаха пример от западните десни политици. Въпреки това единствената ми надежда за разумно управление е в Синята коалиция и ДСБ.

 2. Много точно казано, господин Инджев.Затова и демонизирането на Костов даде такъв траен резултат – попадна в добра почва.Аз съм песимист по отношение на вълните – докато има кой да работи навънка и да ги храни (на година постъпват над милиард евро емигрантски пари в България), те ще си гласуват тука за когото трябва. Много печално…

 3. скоро след изборите ще излезе консервирания дух според мен и тогава вече всички духове ще наизлязат дано е за добро

 4. Блестящо! Безмилостно! В десетката!
  Мразен и възхваляван, това е журналистът Иво Инджев, госпожи и господа!
  Шапки долу!

 5. Извинете, но нищо няма да дочакаме…
  Просто трябва да се махаме…

 6. Как ли ще преминем в нова ерес?

  Затворен в котловината на цоциализма; тласкан към неуморно оеснафяване; критикуван заради него от яки момци литератори и дори удрян през ръката, че посяга към кебапчетата (перифразирам Енчо Мутафов); заробен от българската мечта “да си оправя положението”, изразена в трите ключа – къща, вила, автомобил….
  Такъв бше мнаталитетът на масовия българин, който си мълчеше, защото си крадеше.
  Как се преживява загубата на това живуркане, освен с носталгия?

 7. В държава, в която се е родила поговорката, “по-добре гладен отколкото потен” много вода трябва да изтече за да започнем да заприличваме на “бяла държава”.

 8. Толкова ли е безнадежно всичко в България?Днес отново има самозапалил се…докога?

 9. http://www.segabg.com/article.php?id=641318
  Все така:Вълче време 🙂
  “…Бай Чърчил не прощава. Той се готви да връчи властта отново на някое от лицата на тройната си коалиция от цар, социалист и генерал, управлявала 12 години на смени. Това му е познато и уютно и любимо като повод за добродушно псуване Но на онези, които си позволиха да му засегнат консерватизма Бай Чърчил не иска да прости, той е готов да им попречи с трупа си. Ако ще да пукне, няма да допусне някой пак да му клати консерватизма с реформи.

  Кога ли ще е четвъртата вълна? И трябва ли да дочакаме до деветата, за да излезе най-после духа от консервата на българина?”
  Иво,купи си 🙂 билет за концерта на ФСБ,още не е късно -на 27.03.ще е в …

 10. Ох, Иво, Иво, колко си прав (пак)! Консервата си е консерва. Шопът си е шоп. Наистина посегнаха на най-святото му – да е РАВЕН. А на младите да кажа – голямата реформа на комунетата преди 1989 с цел да даде на хората суровина за любимите консерви се казваше САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ.

 11. Поздравления! Поздравления за тази статия г-н Инджев! Това е голата истина за т.н. българска демокрация…
  И въпреки могъществото на Бай Чърчил 🙂 и безнадежността, ние сме длъжни да правим това, което ни диктува съвестта.

 12. Толкова е ясно и просто. И вероятно затова не се разбира. Вестници, радиа и телевизии са му обяснили на Бай Чърчил “сложните” неща и той сега като папагал мъдро словоблудства на тема “Кой ограби България?”… Тъжно е. Дано не е безнадежно.

 13. Благодаря на Г–н Инджев,за поредната блестящо вярна статия!Не мога все още да повярвам,че има толкова много хора с толкова къса памет!Нямам думи!

 14. Ами то от много чърчиловци сме на това дередже – внуците на нашите чърчиловци да растат във Великобритания, Ирландия и тук там за изключение в Испания… Ако бяхме деголовци, щяхме всички да сме си тук, да си пием винцето и да си правим сиренце от балканските си кравички и децата и внуците ни да припкат около тях на зелената полянка ама, на, нали Чърчил толкова много ни обичаше, че ни хариза на Сталин върху една ресторантска салфетка без да му дреме на пурата… Сега и ние много го обичаме, мдааа… и как няма да го обичаме!?

 15. До СИМЕОН В.

  Мисля че грешите – такава поговорка няма.

 16. Снощи вечер, “Референдум” по БНТ. Елитната по наши стандарти журналистка Д.Чешмеджиева цял час бистри с куп политици въпросите на парламентаризма и възможността нови лица да навлязат в демократичните практики. Очевидно е от дебата, че не лица или аморфни групи, а единствено партии, ангажирани от парламентарен регламент и оттам в изпълнителната власт могат да произведат реалени ефекти за обществото. Накрая госпожата се изцепи: Господа, днес се возих в такси и шофьорът ме попита защо желаещите да помагат на държавата се стремят да влязат в Парламента, не може ли да помагат по друг начин / като например носят вода в напръстници, казвам аз/. Това ме събори от стола. Ми досега за какво говорихте, ма сестро. Очевидно и водещата не е разбрала нищо от едночасовото си предаване, за да връща разговора в изходната му точка. Политическата й култура, а дали само тя е на нивото на таксиметъра. Не е прилично, но убедено твърдя, че народът е дълбоко прост и снощната капка ми преля чашата на убеждението.

 17. Не знам къде е разума, кое е консервативно вече и кое не е, но една случка от последните дни, а именно политико-медийната помия, която се изля върху проф. Константинов за това, че си е позволил мнение направо ме потресе (и то обединена атака и от ляво и от дясно + медиен съпорт) – такова съглашение рядко се среща. Ще ми е интересен вашият коментар по тази тема

 18. Идват избори. Има ли възможност за промяна? Според мен -да, ако спрем тази логорея за:десни, леви, либерали,млади лица, нови лица, прогнозни изборни резултати и т.н и т.н.Всичко това води до запазване на статуквото и до безизходица. Нещата са много, много по прости. От 1944 год.БЪЛГАРИЯ няма собствена икономика и независима църква.След 2001 год. икономическия модел на зам.кмета на ленинград, който впоследствие стана всерусийски, с помоща на БКП-БСП и ДС се приложи и у нас.Това доведе до един неголям процент безкрайно богати простаци и масово обедняване на БЪЛГАРИТЕ.Не е необходимо да си изключителен политик или икономист за да направиш БЪЛГАРИЯ благоденстваща страна.Достатъчно е да помниш предупрежденията на Раковски,Левски,Ботев, Бенковски водещи до обобщението на Захари Стоянов, че трябва да си идиот или предател на ОТЕЧЕСТВОТО си, ако смяташ, че русия е твоя освободителка,доброжелателка и покровителка.Митът за “дядо иван”, за “освободителката русия”, за “царя освободител”трябва да бъде унищожен, така както го е направил през 1916 го. един голям русофил – Иван Вазов:
  “От Добруджа гърмеж топовен
  пристига,мамо,като зов
  За плач,ох,тьй е той тъжовен!
  Мъртвец един заравят нов.
  Ах,кой ще бъде там заровен?
  Една любов!”
  Благоденствието и свободата на БЪЛГАРИЯ са в обратно пропорционална зависимост на силата на връзката ни с русия.Това е аксиома!Трябва да носим в сърцата си заветите на ВЕЛИКИТЕ ни УЧИТЕЛИ, а не да се кичим с техните портрети.Спазвайки жизнено-важното правило:”На русия ни меда,ни жилото”,БЪЛГАРИЯ може да се превърне в процъфтяваща щастлва страна,достоен член на Западната цивилизация.А това може да стане единствено и само,ако гласуваме с НЕ за партии с проруска насоченост и произход!А у нас те са всички с изключения на ЕДНА.Ако уважаваме себе си,ако уважаваме ОТЕЧЕСТВОТО си,катадневно трябва да убеждаваме всички около нас:близки,понати,роднини,особено децата си, че това е единствено правилния и спасителен път на БЪЛГАРИЯ.И един апел към тези, които казват:”Тук нищо няма да се промени” и напускат БЪЛГАРИЯ.Ако Вие се самоосъзнавате като БЪЛГАРИ и ако не можете да гласувате там, върнете се. Елате си за един ден.Денят на изборите.Елате и помогнете на ОТЕЧЕСТВОТО си.Елате и гласувайте срещу тези, кото Ви прокудиха да се скитате немили,клети, недраги.Вярвам, че след 12.05.13 год максимално допустимия санитарен праг за идиоти няма да бъде преминат.

 19. То е ясно че “бай Чърчил” пак ще си гласува за ракийката, салатката и русийката, за да може после да си псува живота с наслада, това явно е неизбежно засега.

  Много е важно обаче тези малцина от нас, които разбират за какво става дума, какво е заложено на тези избори и каква катастрофа може да последва, да забравят за всякакви интелигентски капризи и оправдания И ДА ОТИДАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА АВТЕНТИЧНАТА ДЕСНИЦА! Ако сме обречени на още едно управление на БСП-ДПС и/или на ГЕРБ, плюс Атака и Куневите, жизнено важно е поне в парламента автентичната десница да е представена. И за да сме съвсем наясно, под “автентична десница” нямам предвид каба-такава…

 20. Природните закони /за разлика от словоблудните сурогати на Парламента/са точни и непреодолими.Деветата вълна иде и никой не може да я спре.Тя ще отнесе в небитието цялата политическа измет.

 21. Г-н Инджев,
  тъжно е наистина, а и е направо като “параграф 22” на Оруел – ще ни управлява някаква комбинация на мутирали комунисти, царедворци – същите които последнити 12г лъгаха, крадаха и мазаха.Гарнирани и напудрени сега вече с безпардонни популисти с генералски пагони, несбъднали се пишман фотографи кандидат фюрери, откровенни нашенски шмекери(като Янето), но … Какво да очакваш от народ, който “изстрелва” на върха хора като Жорж Ганчев, Волен Сидеров, бикчията на Тодор Живков ББ. Лошото е, че България е една. Все си мисля, че проблема е в елементарната грамотност и отказ да мислиш поне два хода напред( ако използувам шахматна терминология). Затова и забележете всяко едно от последните три правителства непременно включва като задача досъсипване на средното образование формулирано витиевато като “усъвършенстване”!

 22. Ох, за съжаление аз също не виждам полезен ход за автентичната десница след изборите – просто не виждам как биха могли да играят някаква важна роля в следващия парламент независимо от точните резултати. А това, че е така защото бай Чърчил не им прощава е така, но не съвсем – според мен една от мн съществените грешки на десницата е, че не намери начин да “облече” решията си в приемливи за народа дрешки. Защото мнозинството си е стадоводимо и ако успееш както ББ да го медиоомагьосваш нещата може би щяха да изглеждат по-различно!

 23. Да чакаме или да не чакаме?
  Това ли е въпроса?

 24. Преди много, много години попаднах в едно село, където пристигна да види роднините си един от великите комунистически главатари, който редовно доносничеше на съветският посланик за своите “другари”. В групата една жена попита едно от внучетата му: “Къде искаш да отидеш?”, “Лондон” отговори искрено детето. Хората се спогледаха многозначително, защото детето каза истината, която всеки знаеше, че сладкото е на Запад, а горчивото на Изток. Изглежда “Чърчил” е от същата генерация, която върши невероятната акробатика на лъжи и заблуждения, като мисли по същия начин с сталинските си сърца.

 25. Една добра новина в последния момент: ЦИК отряза “мераците” на кабанезнамсикой да представлява СК в избирателните комисии. Дойде времето, когато тъпаците, продажниците и слугите на други господари да берат плодовете на простотията си!!!!!

 26. “Деветата вълна иде и никой не може да я спре.Тя ще отнесе в небитието цялата политическа измет”

  И бай Геле ще стане партиен секретар на байовците Чърчиловци.

 27. Дванадесет години Тройната коалиция (детрониран от комунистите цар, преименуван комунист и пожарникар – също комунист) с мълчаливото съгласие на безгласната “автентична десница” тероризираше България и я тласна в пропастта. Но не мога да се съглася вината за катастрофата да се приписва изцяло на народопсихологията на българина. Къде бяха лидерите на десницата, когато паднаха от власт без да се организират в опозиция? Доколкото си спомням тогава те се бяха нещо разсърдили на своя народ, а още преди сръднята услужливо отстраниха от правителството Евгений Бакърджиев и останалите антикомунисти. А какво да кажем за нечуваното предателство ГЕРБ да стане член на Европейската народна партия? А подкрепата за ГЕРБ? Точно затова осъждам онези от бившите сини активисти, които гузно ни пробутват отвратителния лаф, че Боко е по-малкото зло! Осъждам и онези, които отблъснати от хаоса в “автентичната десница”, заявяват, че няма за кого да гласуват! Пресата съобщи вече, че са се регистрирали Радикалите на Бакърджиев. Евгений Бакърджиев бе главният организатор на Януарската революция през 1997-ма година. Може пък следващият опит да е успешен…

 28. Петър Драгулев.
  Коя музика да му повикаме на Бакърджиев като влезе в парламента? Полезния ход за него и неговите поддръжници е да не пречат, ако не могат да помагат. За управление на България трябва и акъл!!!

 29. @ ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
  Та тоя така наречен професор, е пълна илюстрация на тъпотията българска! Професор по математика, фен на милиционерите от ГЕРБ! Един вицепремиер, в пристъп на откровение беше казал: “…егати и държавата, щом аз съм и вицепремиер…”
  Професор по математика фен на Цветанушка, който сигурно не разбира аритметиката от шести клас! Егати и държавата!

 30. (към NITOWA) Евгени Бакърджиев направи две неща, с които завинаги остана в българската политическа история – свали правителството на Жан Виденов и срина мавзолея на Гошо Тарабата. Необходими са такива хора като него, за да си отиде окончателно комунизмът от тази нещастна страна. За музиката не се безпокойте! Ние, антикомунистите, ще му я осигурим!

 31. към Иванова
  Народът не е чак толкова прост,а никой не се е заел да го просвещава. Прав е г-н Инджев ,че сме млада нация и ни липсват основополагащи неща(знания,борби, развитие). Заети с оскотялото ежедневно оцеляване, хората нямат време да търсят информацията, която е разпиляна,объркана,често противоречаща си.За да сглоби пъзела, човек трябва прекалено много време да отдели, а тава е лукс.
  Тук е мястото на вестник,радио и всякакви други разнообразни форми,тази образователна и всякаква др.информация да се обедини и предостави-но това трябва да го направят хора умни, свестни, дето “у нас считат за луди”- на които народът ще повярва.

 32. Много точно, по традиция. Това, което никак не успявам да си обясня що за саморазрушително племе сме. Съвсем скоро при спор на подобна тема прочетох отново, за кой ли път, мантрите за интриганта Костов, разбивача на дясното, заради който сега демократите нямали за кой да гласуват… и още куп небивалици в стила. Да, ако не познавах лично човека, убеден антикомунист, писал това, щях да го мисля за откровен руски агент. Въпросните лъжи очевидно са единствено устойчивите, засега, след като балоните за корупция, руска мафия, чорни, семейни кланове и пр. се спукаха до един в съда. В съда на Р.България, страната, която е впрегнала над десетилетие целия си ресурс, подкрепена от този на дс и кремъл за да демонизира и унищожи политически една от основните и може би най-голямата пречка към съветизиращото ни се настояще и бъдеще.
  В този ред на мисли, ако трябва да следваме библейската притча за 40-те години, България вероятно няма да съществува дори като географско понятие.
  Накрая си позволявам да публикувам един текст на Белчо Дончев.
  http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4630990612156&id=1214608261

 33. Към Танчо
  “& 22” не е на Оруел, а на Джоузеф Хелър.

 34. Към Петър Драгулев
  Още помня как надменно и обидно снисходително благоволяваше да говори Бакърджиев на народа си.Изглеждаше накрая вече твърде ояден, та чак неприятен….

 35. Анализът на автора, разбира се, е верен. Но докато през 2001 олигархията отне властта от реформаторите с лъжливото обещание “800 дни” и хватката “добрия цар”, осъзнавайки, че по друг начин няма как да стане. През 2005-та създадоха патова ситуация, за да може вече директно БСП да влезе във властта. През 2009 включиха в действие екшън-планът “Борисов”, подготвен специално след за след пълното износване на модела “Симеон”.Тук обаче нещата се объркаха и вместо да управляват двете големи БСП и ГЕРБ, както моделираше Първанов, това не стана. И докато в предишните “проекти” се залагаше определена, макар и лъжлива “надежда”, сега няма никаква надежда. Цели се вероятно да бъде постигната някаква форма на кабинета “Беров”, който роди безотговорността и мутризацията в икономиката и полотика.Затова на хората трябва да се казва едно нещо – ГЕРБ и БСП не са си алтернатива.

 36. Права е г-жа Nitowa, г-н Драгулев.Не пречете и гласувайте за ДСБ.Залогът е твърде висок.Залогът е БЪЛГАРИЯ!

 37. г-н Драгулев, първо свалянето на правителството 92-96 г на БСП, което вие както и комунистите преписвате като ЕДНОЛИЧНО на Жан Виденов не е дело ни на Бакърджиев нито на СДС/ОДС, а бе дело на цялото общество.
  Антикомунизмът, не се мери с разрушения мавзолей, а с позициите сега за енергийните проекти,НАЙ ВЕЧЕ този за АЕЦ Белене, където същият Е. Б. си мълчи! Защо ли?
  Трето крайно НЕсъмнително е да издигате глас за Бакърджиев, когато той самият не се е кандидатирал и няма и намерение, защото е наясно, че в сегашните условия партията му, няма никакъв шанс за НС. А и Кабаиванов не би го взел!!!
  И последно, или ПЪРВО, не се опитвайте да НАСОЧВАТЕ ИЗКАЗВАНИЯТА НА СПОР ЗА ЛИЧНОСТИ. Това си е любим ход на школуваната левичарска пропаганда.

 38. Към Дени
  Точно така! Вие и аз нямаме широкаобхватен поглед и достъп, и се бълтаем, като патета в калчища, но въпреки това намираме верният път- трудно,но все пак го намираме. А представете си един информиран, умен, знаещ и можещ човек или по-точно екип,какво могат да постигнат.Някъде скоро четох за великото дело на Ботев-мисля при Иво Беров – това е просветителското му дело. Опитвал е всячески, и със своите статии, за няколко години да компенсира вековната изостаналост на народа от цивилизована Европа – дело обречено,но и чутовно по своя идеен проект и размах. В това е неговото истинско величие, не толкова в саможертвата му.
  В някои от по-предните постинги на Иво Инджев,някой беше пуснал част от превод на книгата на Гьоринг как действат комунистите,как нацистите просто са ги копирали в насаждането на идеологеми. Изумително е как лесно се похищава и се управлява умът и сърцата на масите. Затова имаме остра нужда от друга разумна,образователна ако щеш, демократична перспектива.

 39. (към Ст. Манов) Трябва Ви спешна медицинска помощ, след като видяхте в мен продукт на “школуваната левичарска пропаганда”. Побързайте, докато от Боковата финансова политика не са фалирали всички специализирани болници!

 40. (към Тервел) Вие пък къде в коментара ми прочетохте аз за кого ще гласувам? Откъде разбрахте, че няма да гласувам за ДСБ? Първо се научете да четете коментари и едва тогава давайте акъл кой за кого да гласува! В противен случай може да Ви вземат за платен провокатор на Боко и Цвъко, какъвто е Тодорката.

 41. Към Айде холан,
  Ключовите думи тук са истина, почтеност, достойнство. / Да, чел съм въпросната статия от И. Беров./ В друг случай от въпросната личност или екип се получава единствено добър манипулатор.
  За мен далеч по-добрият вариант е всеки, тръгнал да се просвещава, да носи такава степен самоуважение, като някакъв вид “презпазител” от всяка лъжа, вместо да делегира въпросния “предпазител” на друг.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.