Монтираната истина

Когато ви кажат, че този филм сте го гледали, не бързайте да се съгласявате. Защото става дума за документалния филм на режисьора Атанас Киряков, прожектиран за първи път снощи в „Дома на киното в София”. Ако не сте били в публиката, не сте го гледали.

Аз бях, там за съжаление. И си направих извода колко греша (отново), когато се съгласявам да участвам в колективно начинание, върху чийто монтаж нямам никакъв контрол – тъкмо това казах на г-н Киряков на изхода, когато той се опита да ме „успокои”, че в „разширения вариант” съм бил цитиран много подробно ( а не както в този, краткия от два часа и 10 минути, където от близо половин час интервю ми е дадена на екрана думата с едно изречение в рамките на десетина секунди). Прозвуча гузно от негова страна, но не е улучил причината, поради която се разделихме не особено ласкаво.

Няма да пиша рецензия за филма „Прехода”, макар и без да е професионален критик човек би попитал на първо място защо в темата за българския преход ( подразбран от анонса като български), бяха вплетени безкрайни тиради на македонци и македонски албанци за демокрацията като такава и за ползата от храненото като основно средства в борбата срещу глада: баналност върху баналност в особено дълги, скучни и направо обидни за хора със средно образование монолози.

По-лошото, според скромното ми мнение, е, че прочитът на близкото ни минало, макар и с несъмнен антикомунистически патос, не остави също съмнение за едностранчивата интерпретация чрез изтъкването на едни авторитети и пълното зачеркване на други ( като Филип Димитров например- все пак беше първия премиер на СДС, превъзнасяна иначе доста абстрактно във филма). На финала отмъстително се появи надпис, че Иван Костов е сред онези, които не са пожелали да говорят със създателите на филма. Вероятно поради това явно е бил наказан с пълно отсъствие от миналото ни в тази картина. Монтиран беше само с репликата, че подкрепя протестите ( през 1997 г.), която, показана по този начин, прави обичайното за неговите врагове в дясното пространство внушение, че се е присламчил към онези процеси, т.е., че не е бил истински революционер.

За сметка на това пък думата за назидателни обобщения- не толкова спрямо общите комунистическите противници, колкото към неназованите, но ясно подсказани врагове в дясното пространство, най-щедро бе давана на президента Петър Стоянов. Не мога да пропусна, че не пропусна и мен ( ако спестя този детайл, ще бъда заподозрян в умисъл от позицията на „наранения”). Без да бъде питан, лежерно, по адвокатски, както добре умее, ме „похвали” със зле прикрита отровна ирония, че съм си признал за досието: „аз бях”! Прозвуча почти като негово сбъднато отмъщение срещу моя скромна милост за това, че не съм в неговия отбор след онова негово прословуто „Иван, кажи си”, т.е. „Иване, признай си”.

Всъщност не съм в ничий отбор и точно това ме прави свободен да напиша тук и сега, че бягството на Петър Стоянов в богатата чужбина от бедната България в бурния за толкова покровителствено коментираните от него десни българи ( мнозина от които ядат тук всекидневните шамари на неравната битка, включително с неговия приятел Бойко Борисов) не се различава особено от бягството на самия Бойко Борисов от отговорност за резултатите от популисткия потоп, който оставя след себе си. А това е потоп, който припознатия за десен от Петър Стоянов популист Борисов, удави допълнително българската десница и издърпа на повърхността същите онези левичари, срещу които Стоянов, Кабаиванов и цялата тази компания така луксозно въздишат.

Петър Стоянов отново и отново беше монтиран да повтаря, че за днешното състояние на България са виновни лидерите на десните, свързани с комунизма. Сякаш още при комунизма той самият се е борил с него някъде от Швейцария (или където там пребивава вече от години, далеч от неприятната битка с посткомунизма в България). Усещането беше като на пресконференция на СДС-Кабаиванов, на която въпросите са забранени.

Другият авторитет с водеща роля в обясняването на прехода в този филм също беше с институционална табела. Към него въпросите са дори още повече, защото се казва Желю Желев. Но явно любезно не го бяха попитали за ролята му в свалянето на правителството на СДС през 1992-ра г., например, когато подчиненият му шеф на разузнаването Бриго Аспарухов беше острие в пълзящия преврат, разцеплението на СДС, прекрояването на парламентарното мнозинство без избори и формирането на правителството на корпорацията „Мултигруп”, начело със съветника на Желев професор Любен Беров.

Ако в прочита на тази част от историята все пак се намират интерпретатори, които и днес повтарят как Филип Димитров сам си е виновен за поискания и загубения вот на недоверия през онзи октомври 1992-ра, то за една друга документална и документирана безспорна истина авторите на филма буквално се подиграха с публиката. Връщайки се към отблъскващото зрелище как „елитът” на България плюска печено прасе насред надигащия се глад през декември 1996-та пред отвратените погледи на минувачи край витрината на заведението с названието „България”, документалистите „спестиха”, че сред гостите на „видния мултак” Вежди Рашидов, „виновникът” за тази разюзданост, Желю Желев не само присъстваше, но и беше първият, който се видя в кадър да се целува с юбиляра при тържественото си пристигане. По късно държавният глава се вихри на хорото на самодоволните празнуващи мулташко-просташкия чар на „веждито”.

Както се казваше в един друг филм, така и сега може да се обобщи: „Лошо, Киряков, лошо”. И пошло дори!

Когато монтираш документални кадри от едно събитие, което (основателно иначе) показва отвратителното лице на разюздани бабаити на прехода, е грозно, нечестно и направо подвеждащо да спестяваш неудобната истина за връзката между „Мултигруп”, Вежди, Желю, правителството на Беров и накрая с факта, че тази компания беше разгонена именно от правителството на Иван Костов, заради което после му разгониха фамилията ( руските служби, мобилизирали агентурата си в България, както твърди в интервю за моя милост самият Костов специално за книгата ми „Течна дружба”).

Факт е, че историята се пише от победителите. В този смисъл филмът наистина побеждава историческата истина с недомлъвките, вътрешнопартийният реваншизъм на Петър Стоянов и другите дребни камъчета, от които няма да се преобърне никаква каруца, но и няма да се изгради паметник на създателите му.

45 мнения за “Монтираната истина”

 1. хахаха, може ли да дадете малко повече инфо за този бисер на киното? най-малкото откъде може да се купи или изтегли – да го сложа в златния архив заедно с последните броеве на вестник демокрация.

 2. Благодаря за точната информация. За да не си губя времето да го гледам когато го пуснат за публика.

 3. Понякога истината идва втория път.

  Този Киряков отдавна беше показан що за стока е, вкл. и в този блог, но фактите бяха подминавани или неглижирани. Това, че беше направил филм за горяните, и че навсякъде се подвизава като антикомунист, не е никакво алиби за безпринципната му позиция изобщо. Отдавна е ясно, че този екземпляр и демократичното мислене са на различни планети.

  Е, след поредната пропагандна сбирщина, наречена “филм”, вече е ясно що за стока е господинът.

 4. “грозно, нечестно и направо подвеждащо да спестяваш неудобната истина за връзката между „Мултигруп”, Вежди, Желю, правителството на Беров и накрая с факта, че тази компания беше разгонена именно от правителството на Иван Костов, заради което после му разгониха фамилията ( руските служби, мобилизирали агентурата си в България, както твърди в интервю за моя милост самият Костов специално за книгата ми „Течна дружба”).”
  С извинение, че се повтарям, но най-отвратителното в тази историята е, че второто “разгонване” продължава и до днес. А част от изпълнителите му са т.нар. “разочаровани”, иначе кълнящи се в едни такива понятия, като морал, почтеност, достойснтво.

 5. Страхотно, значи вече имаме каба-версия (т.е. одобрена от Боко/Цвоко версия) на историята на прехода, нещо като “краткия курс по история на ВКПб”, налаган на времето от Сталин като единствено правилна версия на историята. Поне сега вече е ясно въпросният Киряков какво представлява и кого обслужва…

 6. мда, явно има защо МОЧА (правилна абривиатура и като дума и като съкращение…) да стои още гордо в София, просто БГ е все така окупирана от 44 г. насам …..

 7. Все някой ден ще се направи истинска преоценка на прехода, но това не може да стане, докато в учебниците по история на децата от 6-ти клас пише колко справедливо е било по времето на социализЪма. До тогава не грешен прочит на посттоталитаризма ще има, а и процесът ще буксува. Не може да се говори за 89-90-91г. и т.н., без 88-ма, и назад – няма как да стане!
  Тоталитаризмът си отиде с условна присъда, но не се извини, нито засрами и позицията “и така, и иначе” е вреден толеранс за всички.
  А на хората, които изнесоха прехода на плещите си /не дърпащите назад към Русия/, един ден ще получат паметник по-висок от този на Съветската армия!

 8. Радвам се, че си спестих времето и парите, защото в последният момент се отказах да видя това “творение” с гадните внушения, които е отпращало.
  Познат кинаджийски трик – изваждане от кадър на онези, които режисьора иска да скрие и да им услужи. В същото време, се подчертават кадрите с другия с некрасиво лице и се внушава ,че “това са те”. Да се замисли човек, дали режисьора го прави поради службашки рефлекс или изпълнява поръчка!?
  Утешавам се, че такова творчество, се възприема като показания на “кошаревски свидетел”. Същественото е не какво казва , а какво пропуска.
  Срамното е, че и Петър Стоянов не можа да слезе от пиедестала на егото си. В спорта има отстраняване за нарушения. Тъжно и жалко е отстранените, които са вече ИЗВЪН ИГРАТА, да ругаят отбора и съотборниците си на терена, които се борят в още по тежка битка. Но още по-жалко е, когато политици се държат като такива “звезди” и не разбират, че са били звезди точно зареди отбора.

 9. Иво,сърдечно ти благодаря за тази статия.Жалко за г-н Киряков,че са му наредили да направи този филм за да величае едни политически мекерета и пишман”величия”,като Желев и Петър Стоянов.Нали е казано,че никога не е късно човек да стане за резил.Желев и Стоянов просто ненавиждат Иван Костов,затова че е един стойностен икономист,политик и държавник,а те са жалки политически джуджета.

 10. В следващия филм за “прехода”, ще има откъс за еманацията на тъпоумието на нацията през 2013 г. – “студентите” помолили Д-р хонорис кауза (пердута) Стоичков да бъде техен водач и тяхно знаме на изборите…

  Падението е пълно.

  Ясно е, че това е завера на гербавите.

  Но също така е ясно, че срещу това издевателство няма да скочи нито един студент. Тоест, сами сме си виновни за “прехода” и най-отвратителните черти на никога-неосъществената-българска-нация, които той изферментира и разви.

  И това не е всичко – очаквайте нови серии на реалитито “Преходът” – коя от коя по-невероятни.

 11. Точно заради такива нагли и шумно рекламирани фалшификации на най-новата ни история апелирам отдавна към Вас, г-н Инджев, да я напишете Вие, за да не растат И поколенията след нас с изкривени представи за случилото се у нас през комунизма и посткомунизма. Направете го, няма друг с вашите знания и честност, който да може да направи това!

 12. Видях, че този Киряков е завършил режисура 1963 г. в Париж, което ми се видя крайно подозрително. “Преходът” е пред очите ми. Отвращението ми идва не толкова от комунистите, които се бореха да се съхранят, но това, че го направиха благодарение на “НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ”. На първо място слагам Жельо Желев и Петър Стоянов. За по-малките “люспи”, “салфетки” и т.н. -4 страници няма да ми стигнат.Очевидно е, че всички изпитват страх само от Иван Костов. Сигурно знаят защо!

 13. chakam koga chte izleze dosieto na xitar petar-i da e unichtojeno,vsepak nechto e ostanalo!!!!

 14. Господин Инджев, както евнухът не може да стане баща, така и некадърникът не е творец. Той, некадърникът, е само подмазвач и нищо повече.

 15. Г-н Инджев,и аз съм бивш седесар. Не станах и не съм “гербер”. Не знам за кого ще гласувам на предстоящите избори, след като видях Синята коалиция начело с дон Кихот и Санчо да гласува задружно, заедно с КБ и ДПС в Народното събрание. Ако не гласувам зная, че индиректно част от моя глас ще се разпредели за комунистите и другите техни еманации. Та затова г-н Инджев Ви моля, кажете за кого да гласувам? Какво ще кажете за варианта, дето французите определят като “при липса на по-добро задоволявай се със собствената си съпруга”?

 16. Господин Инджев,имате ли представа кой е спонсорирал този филм? Апропо,ето ви и част от тезите на А.Киряков,споделени в интервю за http://www.glasove.com на 07.10.20011г.
  ВЪПРОС: Само че Борисов е на власт вече повече от две години и неговата борба с корупцията и организираната престъпност също е на път да крушира. Не виждаме осъдени лица.

  ОТГОВОР:- Не виждаме, защото то не зависи само от него. Аз не го защитавам, но големият скандал е съдебната ни система, която е абсолютно корумпирана. Достатъчно е да видите как живеят българските елитни съдии, в какъв комфорт, къде ходят, какво купуват, с какво пътуват…

  ВЪПРОС:- Тоест вие смятате, че правителството има воля за справяне с корупцията и престъпността, но проблемът е в съдиите?

  ОТГОВОР:- Естествено. Факт е, че бяха разкрити много бандитски групи. Откриха сума ти неща, докато преди това беше абсолютен мрак.

 17. Г-н Инджев, кога да очакваме новата ви книга?

 18. Моля, по някакъв начин да популяризирате (ако вече сте го гледали) документалния филм “Разпродажбата на Гърция”. Там е написана 90% от новата история на България. Вижте този забележителен материал.

 19. Iska mi se da kreshtia;bez chest i sram, manipulatori, prodajnizi/kato chovek shto da pravi, prodava si i dushata/, no ne, vmesto tova, shte otida da pusna vota si za DSB- Ivan Kostov-strashilishe za prodajnata tvar

 20. Г-н Бубев, не се заблуждавайте от пропагандата! Какво означава, че Синята коалиция гласувала С КБ и ДПС? В крайна сметка истинската политика е нещо което е неизменчиво! Десните ценности, които изповядва СДС, а сега и СК в т.ч. и ДСБ са формулирани преди 15години и сега просто се следват! Това, че понякога съвпада с конюнктурните идеи на популистките леви партии не е проблем, а просто естествената логика на демокрацията!

 21. @Бубев. Явно четете само статиите без коментарите. Но въпреки това не сте забелязали, че аудиторията е силно дясна и повечето от нас ще гласуват за Дон Кихот и Санчо Панса, които гласуваха за оставката на Цветан Цветанов, а не с ДС и БСП. Принципната позиция на Синята коалиция беше използвана умело от ДС и БСП, но Вие щом не сте го разбрали може би е най-добре да си гласувате за Кабанякойси ( па белким му стане по-известна фамилията).

 22. @АНТОНОВ
  Къде може да се гледа? Някакъв линк?

 23. Бързата работа ,срам за майстора и за какво им е притрябвало по никое време, несъстоял се преход/ живеем в уродлива комунистическа действителност/ да монтират – хич не е за чудене.Мисля,че им е бедно въображението за да си представят накъде са тръгнали :самозабравата не ще им прости П.С. има присъда за неадекватно поведение към човек ,който го уличава не случайно в прокомунистическо мислене въпреки ,че неговият антикомунизъм се тиражира от уста на уста ,от измислените ни дисиденти ,та чак и от техните слуги и използвачи.Явно искат да сложат разделителна линия между двамата президенти уж сини и двата мандата на червения ,ама и с пир по време на чума не става. Като цяло днешният президент им пречи да продължат да го бутат буда ,напред-по пътя на несбъднатата му мечта :Той е-отминало засега.

 24. ПС Опитах се да пусна мнение в предната статия “Цветанов беше прав,…”. Не се появява ,а при повторен опит излиза съобщение, че не мога да пускам повторно същото мнение.Същото съобщение излиза и при променен текст. Защо ?

 25. “Десните българи”, мислещите българи, останаха без адекватно представителство, според мен. Осиротяха с пристигането на Цар “спасител”. Момент напълно проспан от г-н Костов (не само от него, но и от не малко десни българи), може би разчитал на някакъв здрав български разум. Ако е така лошо, защото няма как да си си избрал Виденов и БКП, а после да ти се “влее” разум, или поне така си мисля. Иван Костов е най-подготвеният български държавник в новата ни история и това нито един анонимник, бил той и производител на филми по поръчка (по заказу…) не би могъл да промени, дори и с цената на още десет филма. Филмите от Соца не промениха историческите факти, въпреки че облъчването беше целенасочено и методично. В буквара ми навремето цифрата 0 беше представена в стихче: “Една нула се надула и останала си нула”.

  Необяснимо е за мен обаче защо в такъв момент, когато изборите чукат на вратата, ДСБ излъчват тишина… Чухме днес някакви ирелевантни неща за “Информационно обслужване”. Голям проблем е сигурно, но имайки предвид колко десни българи ще гласуват за ГЕРБ, и колко за ДСБ-ЕДИНСТВО, се питам не биват ли проспивани още едни избори? Защо? Един път хората бяха финтирани, че ГЕРБ са десни. ГЕРБ стана член на ЕНП,това сигурно ги прави десни.Добре, но БСП са член на ПЕС, това значи ли, че са лява партия? Партията на откраднатият български капитал, майката и бащата на олигархията… БСП са русофилска, капиталистическа партия, която твърди, че е лява. Следва, че партия която не е русофилска, би трябвало да е дясна. Коя партия не е русофилска? Въпрос за милион долара! Вие имате ли отговор, г-н Инджев? ОДС продава Нефтохим на “братята освободители” – това дясно (т.е. приватизация) или русофилско е (даваш го на тези, от които хората гласували за теб искат да се “отскубнат”)? Правя уговорката, че не съм чел книгата “Течна дружба”, където най-вероятно този въпрос не е спестен. Г-н Борисов поставя ултиматум на братската Лукойл да си инсталира необходимата апаратура по закон, хвърчат лицензи, прах в очите… Кой е по-по-десен? Какво мисли мислещият българин в тази ситуация? Сега и г-жа Кунева няма търпение да “доразчекне” напълно изнемощялото туловище на българския десен избирател. И всичко това в услуга на кого? “Последната червена кукувица в синьото гнездо”. Кажи, баба ” тенкю”.
  Не започне ли мигновен дебат, иницииран от Иван Костов, Мартин Димитров и Надежда на тема “Кой е десен и защо, кои са “протестиращите” младежи русофили, кой ги храни”, отговорът на въпроса за милион долара няма да струва и 5 копейки, защото ще е елементарен.

  А десните хора, г-н Инджев, ще четат блога Ви от чужбина, ненамерили място за себе си във васалната руска държава, населена с оглупели русофили, управлявани от руски губернатори- бизнесмени. Поне това хората получиха от “прехода” – паспорти.

 26. kam Емил Бубев: Emile, ne vsi4ko e SDS,BSP,GERB,NDSV,DPS i t.n. po-dobro ot saprugata ima-i to ne edno, samo tryabva da se poosvedomi6, ne da pita6 tozi ili onzi za mnenie. dokolkoto si spomnyam ima6e edin period, kogato ti kazvaha za kogo da glasuva6.4udno mi e kak tolkova mnogo hora yadat the shit ve4e 4etvart vek i polovinata prodaljavat ta glasuvat za nyakoi ot anusite, a drugata polovina ne glasuvat v znak na protest. i dvete grupi sa ednakvo vinovni. kato kazvam “vinovni” imam predvid, razbira se, 4e tyahnata vina e ne pove4e ot 10% za sastoyanieto, v koeto se namirame. Glavnata otgovornost pada na al4nite i bezsavestni sa6testva, koito razdadoha zelnika.

 27. Ох, ако се разровите в миналото и настоящето на киното и телевизията, ще бъдете потресени за какво става на въпрос. Там няма случайни – та до сега.Никой до този момент не е дръзнал да пише -за защитената територия на “дечицата” и послушковците. Изграждат се биографии на велики творци, измислени имена,плод на блестяща критика.Основната задача е ясна – пълно лумпенизиране и изграждане на нови “светини” и “светци”, тотална манипулация на събития и процеси -както си го умеят от време оно…

 28. Бубев, ако трябва да избирам между ГЕРБ и БСП, то без никакво колебание бих избрал БСП, въпреки че прекрасно знам на какво са способни. За размисъл по темата: “Изборът ще бъде между демокрация и едноличен режим” от Иво Беров.

 29. Все повече си мисля, че ходът с оставката на Борисов е дълбоко премислен ход, а не решение, взето под напора на емоциите…
  Моментът е перфектно избран и това май вече не може да се отрече.
  И не са протестите пряката причина, те са само повода.
  Още няколко месеца управление, и от ГЕРБ щеше да остане “спомен мил”, точно както стана с НДСВ. От друга страна, оставката се подава точно сега, за да няма технологично време да се появи нов играч на хоризонта, който да обере негативния вот. Опасявах се, че при тази (пред)изборна ситуация най-голями дивиденти ще извлекат “Снахата на Политбюро” и Атака, но, слава Богу, това (поне засега) не се случва. И Атака, и Кунева все още даже не могат да са сигурни, че ще минат 4-те процента.

 30. @ZASHEV. Вие казвате, че не чувате нищо от ДСБ. Моля, отидете на страницата на ДСБ и изгледайте двата материала от вчерашният ден. След това си поправете въпроса на ” Защо медиите не отразяват случващото се в ДСБ,и от кого чакат нареждане?”. Искам само да допълня, че и двата материала за заснети от множество журналисти, но не бяха отразени. Внимание привлече само изказването след срещата с Марин Райков, като отново бяха спестени важните неща за които говори Ив. Костов. Виждам, че ползвате интернет, който Ви дава възможност да се осведомите мнооого по-добре за всичко от колкото традиционните новинарски емисии.

 31. Към Екатерина:
  Искам чрез отговора си до Вас да обясня защо отхвърлих нравоучителен опит на Антония Ковачева да ме поучава как да пиша и да ми размахва пръст какво не ми позволява лично тя, като дългогодишен приятел на Атанас Киряков. За целта г-жа Ковачева използва метода на дописването на моя текст по “правилния начин”, т.е. заставата в позата на неканен ментор с претенцията да ми държи ръката с перото. С победоносно самочувствие тя оспорва неща, за които не споря, самото защото не съм ги бил написал ( а тя, за разлика от мен, ги смята за важни- ами да си напише хвалебствена рецензия, сигурно знае как). Защото съм посочил изрично, че не пиша рецензия, а нещо по-различно, което госпожа критичката явно не схваща.
  Онова, което не съм бил казал ( ами да, не правя преразказ на цели два часа и десет минути филм, голяма част от която си беше пълна с банални констатации), нито изброявам всички акценти- оставил съм само онези, които подкрепят тезата ми. А тя остава такава: филмът дава думата на едни извадени пред скоби личности, включително чрез банална логорея, и абсолютно маргинализира други “знакови” лица от прехода( няма да им меря заслугите). И е кристално ясно, че това е преднамерено.
  Отгоре на всичко разгневената от мен критичка и приятелка на режисьора ( и сценарист) на филма си ПОЗВОЛЯВА лични обиди и квалификации по мой адрес( каквито аз не си позволявам към автора на филма), имайки нахалството да очаква, че мазохистично ще си ги посипя върху главата или пък ще й доставям удоволствието да влизам в спор с нея!

 32. Здравейте, Марина,

  Тук въпросът не е за мен лично. Става въпрос за хората, които не посещават сайта на ДСБ, но биха могли да бъдат привлечени обратно. Те никак не са малко, а моментът е изкючително важен. Крайно недостатъчно е в такъв момент да се комуникира с хората единствено чрез официалната страница. Убеден съм, че все още има единици медии, които биха дали трибуна. Но дори и да приемем хипотетично, че няма такава, тогава въпросът е ЗАЩО няма? Как се допусна да няма? Не е “rocket science” да се направи извода, че като няма свободна, или поне независима от руските интереси медия, трябва да я създадеш ти! Или може би десницата в България няма финансова възможност да направи телевизия? В държава, в която всеки Груйо си направи телевизия в гаража…

 33. АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ Г-Н ЗАШЕВ.
  ВСЕ РЕВЕМ ТОЗ ВИНОВЕН ИЛИ НИ ПРЕЧИ ИЛИ ОНЗИ, А НЕЩАТА МАЙ СА ДАЛЕЧ ПО – ПРОСТИ: МАЙ НЕ СЕ ИСКА ТОЛКОВА СИЛНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА СТРАНАТА, ИЛИ ПЪК ДСБ СА ТВЪРДЕ ИНЕРТНИ И НЕИНИЦИАТИВНИ.
  ТОГАВА НЕ Е ЗА ЧУДЕНЕ, ЧЕ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ

 34. Prof. Mihail Konstantinov e edin ot malkoto iskrenni v BG i nie shte go razpnem kato Hristos!! V tazi strana na KRETENI chestnite i doblesnite sa obrecheni na gibel!! Fabriki za layna s robski ugodnicheski mantalitet, tova ste vie!!

 35. Към zashev и айде холан…:
  Част от “тези оглупели русофили,управлявани от руски губернатори-бизнесмени” защитават ОТЕЧЕСТВОТО си тук заедно с децата си и не търсят оправдания,въпреки че ползват същите информационни средства като Вас.Пред тях не стои въпроса”Дали ще влязат в новото НС?”, пред тях стои въпроса “С какъв процент?”.Ето Ви възможност да го увеличите.

 36. TERVEL, опитвате се да ми вмените “оправдаване” за незнайно какво! Цитатът, който ползвате беше употребен в бъдеще време, а не сегашно. И то при условие, че десницата не се активизира.

  Отново ще кажа, че моята информираност изобщо не е същността на проблема, която смятам, че е поне на нивото на Вашата и не се правете, че не разбирате какво точно казвам. Говорим за лутащите се хора. За щастие аз подобен проблем нямам, и ако това не е видно, Бога ми… но не всички са като мен и Вас. Говорим за хората, които не искат да гласуват за остатъците от Тройната коалиция, които по условие имат политически вярвания вдясно от българският център, и които биват раздробявани все повече и повече.

  Човек може да гласува само веднъж на изборите, така че офертата Ви да увелича процента няма как да стане законно и звучи като да отида да се кръстя втори път, ако ме разбирате.

  Ако Вие сте доволен и напълно безкритичен към полу-летаргията, която е обзела автентичното Дясно си е за Ваша сметка и уви, за сметка на децата НИ.

 37. Г-н Инджев, не мога да разбера изречението “Всъщност не съм в ничий отбор и точно това ме прави свободен да напиша тук и сега, че бягството на Петър Стоянов в богатата чужбина от бедната България в бурния за толкова покровителствено коментираните от него десни българи ( мнозина от които ядат тук всекидневните шамари на неравната битка, включително с неговия приятел Бойко Борисов) не се различава особено от бягството на самия Бойко Борисов от отговорност за резултатите от популисткия потоп, който оставя след себе си.” Всъщност, ако някъде се вмъкне една дума, преполагам “преход”, май ще добие смисъл. Н есе заяждам, статията ми хареса, просо се зачудих.

 38. Към ZASHEV: Бъдещето го правим днес.И ако утре съществува “дясно”, то ще е благодарение на любовта и дълга към ОТЕЧЕСТВОТО ни.В този смисъл е достатъчно да познаваш историята на взаимоотношенията ни с русия и коя личност и партия след 2004 доказа, че може да защитава националните ни интереси.Не е възможно да сбъркаш.Мисля, че това е по силите и възможностите на всеки “блуден син”.А за “сметката и децата НИ”:Аз сметката я плащам сега и надявам се, че с помоща на БОГ никога няма да се срамувам пред моите сънародници и децата ми.

 39. @Zashev. Мисля, че сам сте дали отговора. Да, за да имаш телевизия, която да дава глас на идеитети, трябват пари. Телевизията на Сидеров не се прави без пари, а с много руски пари. Вестник демокрация не излизаше много време. Интересно е сега от къде се вляха пари за да започне да излиза отново с цел доразбиване на дясното пространство. Истината е там, като няма как да те чуят, нямаш и процентите необходими за да управляваш. Не всички могат да си заложат апартаментите като Цв. Цв. и Б. Б. за да платиш за изборите, и да си сигурен, че няма да ги загубиш (защото за тях това не е риск. и дали на тези избори пак гореспоменатите ще си заложат апартаментите?1?!
  Затова мисля, че като няма кой да е разпространител на демократичните идеи и ценности, за един нормален живот, ние трябва да сме проводниците. Г-н Инджев е най-яркият лъч в борбата за нормалността. Ние можем да следваме пътят. Аз лично съм успяла да провокирам достатъчно хора в моето обкръжение да започнат да се интересуват и да мислят. И съм доволна, че постигам някакъв ефект, макар и малък, но всеки мислещ може да бъде утре един “добър материал”.

 40. AZ BIAH I SI OSTAVAM SIN I SHTE SE BORIA PROTIV CHERVENITE BOKLUTZI,KATO VAS!!!!!!!!!!

 41. Е, не щете да разберете какво ви казва г-н Зашев и това си е!?
  Напълно разбирам твърдението на неполитизираните българи ,че привържениците на крайно дясното/разбирай ДСБ/ са като секта. Разсъждаваме емоционално-безкритично и първосигнално.
  А казаното от Зашев е ВЯРНО. А пари ще се намерят- иска се ЖЕЛАНИЕ и МИСЛЕНЕ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.