Цветанов беше прав, посипвам си главата с пепел

Палежите, които (само)отнемат човешки живот се превръщат в епидемия. Към мрачната символика на статистиката, озарена от зловещи огньове, прибавям и масовото убийство в мизерен софийски квартал, подпалено от омраза, чиято клечка била драсната от една подпалена гума.

Като казвам, че статистиката е мрачна, трябва да добавя, че тя вече ражда и черен хумор. Днес „по телевизора” показаха вестникарска карикатура: празна кошница ( подразбира се „потребителска”), на дъното на която се мъдри ( подразбира се като алтернатива) съжителството между кибрит и бутилка с бензин. Не споменавам автора, защото не целя персонална критика на този критик, обобщил по такъв начин ситуацията.

Сещам се обаче за една аналогия, чието авторство този път ще припомня- карикатурата беше на Велин Андреев. Появи се във в. „Стършел” в т.н. светло минало, когато мрачните статистики бяха забранени. И тъкмо поради това беше направо поразително, че сарказмът се беше промъкнал през цензурата: двама рошави „другари” ( тогава всички бяхме такива, дори при псуването обръщението си оставаше „другарю, да ти …”) се срещат на улицата насред една топла зима, в която нямаше сняг. Единият влачи шейна, другият носи пазарска мрежа. Онзи с мрежата пита своя познат къде е тръгнал с шейната, а човекът с шейната му задава контравъпрос : „а ти с тази мрежа накъде”?

Да ми е простено продължението на черния хумор в тази връзка, но си мисля колко прозорливи бяха все пак управляващите от ГЕРБ, когато след вълната от пиромански посегателства срещу автомобили в София ( а после и в други градове), заплашиха да забранят продажбата на течни горива в бутилки и туби. Гузно си признавам, че не съм ги разбрал, когато им се подиграх тогава с каламбура „ в туби, or not в туби”- това е въпросът на бензиностанцията ( не по Шекспир, а по Цветанов).

Оказва се, че управляващите са имали прозрение и са били прави, но ние простите и смъртните, не сме дорасли да схванем, че е ставало дума за превенция.

Всъщност, ако оставим иронията, превенцията е в презумпцията да се управлява така, че да не се стига дотук. За съжаление сме свидетели на феномен, какъвто не е имало в историята на нашия измъчен, но все пак здравомислещ народ. Защото никога в хилядолетните анали на България не е регистрирана такава пирова мания от серийно самозапалване на живи хора. Може да не го осмислят точно така, но това факелно шествие на смъртта след царуването на един професионален пожарникар е протест срещу несвършената от него работа. Това е огнено опровержение на неговото натякване колко много ни бил построил – макар и далеч от онова, което, по думите му, ни бил завещал неговият предшественик и прототип Тодор Живков.

За финал съм оставил още по-мрачен парадокс: Борисов обоснова бягството си от властта в критичен момент с това, че така предотвратявал проливането на кръв, но предизвика преливане на кръв като при масово бедствие- болниците в България се видяха в чудо как да спасяват пациентите, жертви” на страшната „мода” на серийното самоубийство чрез самозапалване.

19 мнения за “Цветанов беше прав, посипвам си главата с пепел”

 1. Покъртително написано!
  И все пак саможертвата на Пламен е най-скъпа за България и несравнима с останалите.
  Още приживе започва величието, самият акт после е несъизмерим.
  И в Библията ясно са разграничени окови заради Христос, от окови заради престъпления, включително породени от безизходица, отчаяние, грехове – несравними са нещата!

 2. Един допълнителен щрих (15.03.2013), който смятам за многозначителен :
  Уговорена официална среща (с кмет, архитекти – главни и по-малко главни )на двайсетима представители на 252-ма законно протестирали (чрез писмено възражение до съответните инстанции) срещу презастрояванвто на Варна след поредния експертен съвет, вземащ решенията – в случая – очаквано – в ущърб на гражданите. На въпрос към арх. И Т. защо се пренебрегва законът, как може да бъде изгубен ПУП от 1970 г., според който е изграден даден квартал и който е задължителен, чухме отговор :”Това е! Всичко е минало през съда! Ако искате, протестирайте, ако искате, се запалете!”

 3. Колкото и да се оправдава с предишните, Борисов и неговото управление ще влезе в историята със замозапалванията на отчаяните от реалността хора и липсата на перспектива за подобрение. Не е възможно ГЕРБ да е партията за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България-хората факли го доказаха.

 4. Писах аз за психотронни въздийствия ама….
  Иво, ако днес Ви пуснат на лекцията на Исаков, питайте го колко съветски войници са убити в дириктни сражения с българската армия след 5 септември 1944 години и дали окупационната червена армия носи остговорност за убийствата без съд и присъда на 40000 души от елита на България след 9 септември 1944 до началото на т.н. Народен съд

 5. Росен Плевнелиев
  “Ако се стигне до безизходица след парламентарните избори, това ще задълбочи кризата в страната. Няма значение дали след тях ще има коалиционно правителство, програмен кабинет или широка коалиция – всичко е по-добър сценарий за България от това да се отправим към нови избори.”

  Подготвят ни за вариант Димитър Попов 2, особено и след изявата на Станишев, че не иска да става премиер. Или казано по друг начин, подготвят ни за групов секс на тъмно;))))))

 6. Nikoi ne smee da kaje golata istina che se kasae zs dushevno nestabilni hora koito se poddavat na epidemiata. Zashtotto tova e dushevna epidemia.Nie horata se vlijaem edni ot drugi.Mislja che Ivo Indjev razbira tova no ne smee da go kaje.Samo go podskazva mejdu redovete. Da se opravjay politicheski smetki varhu tazi bolest i da ne im se kazva istinata ne e chovesko.V edn0 gradche v London kadeto jiveja stanaha 12 samoubisstva za edna godina,no nikoi ne obvini za tova pravitelstvoto
  Samo da spomena, che edinscteniat blog v Balgaria koito chetat vsichki moi poznati v nglia e blogat na Ivo Indjev

 7. Милиционерите от ГЕРБ се опитаха да направят римейк на КДСарския Биг Брадър, не им се получи, но за сметка на това плащаме по 1 млрд. годишно, защото излиза че сме и много богати, щом можем да си го позволим! Общо взето историята се повтаря и мога да направя един интересен паралел между България сега и ГДР през 1984г. И тогава ГКП също е помпила милиарди в ЩАЗИ за да подслушва и контролира гражданите си, а интересното в случая е и статистиката за самоубийствата на отчаяни от безпътица германци в ГДР (естествено не толкова зрелищно колкото у нас!), като това е залегнало в сюжета на филма “Животът на другите”. За който се интересува може да гледа филма тук:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Veag-ptUkXI

  Разликата от ГДР от 80те и България от 21 век е че тогава хората им е било абсолютно забранено да слагат край на живота си по такъв зрелищен начин а сега ние сме толкова плуралистично настроени че можем да си избираме мястото, начина, времето и т.н., абсолютно преференциално и демократично.
  Иво, ние се борим да махнем МОЧА но първо трябва да съборим нашата „берлинска стена” която сами си построихме, че си я и платихме с лихвите, комисионите, таксите, акцизите, митата, дребния текст и т.н.

  Докато не съборим нашата „берлинска стена”, няма да можем да махнем и МОЧА!

 8. Г-н Инджев вменява неподозиран капацитет у герберите да разбират думата “превенция”. Аз пък отдавна се моля някой да попита Б.Б или Цв.Цв.как ще произнат “ДНК” в несъкратен вариант. Ще си разплета чорапогащника, ако им се получи.

 9. Г-н Инджев, ако Ви допуснат до активното мероприятие, може да попитате Н.В. имперския амбасадор съвсем по темата, като как така се случва че докато групенфюрерите на евразиатския съюз организират онлайн предложения за референдум в Украйна за “присъединяването и” към Империята, пъхайки мръсните си ръчички да цапат суверенитета и а гробокопачите от ЕАС трескаво гопаят гроба на ЕС, дали няма да се получи пак да се подхлъзнат и цопнат отново в него след като в Казахстан вече е в ход организиранео на ИСТИНСКИ РЕФЕРЕНДУМ за излизане от Евразиатския и Митнически съюз и от опеката на Империята.
  http://www.news-asia.ru/view/kz/4451
  Като стигнете до точка разни, може да попитайте Височеството също кои хунвейбини ще бъдат пратени да защитават изборната победа на референдума и дали нашистите на неговия началник ще са достатъчни. Може да Му предадете и идеята ми да се разпореди с необходимите инструкции да се подготви и в поверената Му Губерния някой друг автобус с бг-хунвейбинчета да да помагат на евразиатските си другари в нужда вместо да се мотат по площадите на БГ. Ще събере много червени точки пред началството.

 10. Питам се, защо не се самозапалваха преди оставката на Борисов…?

 11. Госпожо Иванова, страхувам се , че ще останете без чорапогащник…..
  Те естествено ще го прочетат – Доверена Наша Калинка, което по същество е вярно , защото това е ДНК-то на ГЕРБ

 12. До SLAV:
  Да сложиш край на живота си по този може би най-мъчителен начин не е проява на “душевна нестабилност” или “епидемия”, а ФОРМА НА ПРОСТЕСТ! Това е едноличен бунт срещу действителността, а не проява на душевно разстройство, освен ако не приемем, че всички бунтари като Ботев например, който с 200 души е тръгнал да побеждава Османската империя, са душевно нестабилни. И въобще поставянето на диагнози от разстояние, пък било то до или в Лондон, на хора, за които само си гледал “по телевизора” е също толкова глупаво като правиш обобщения за цял един народ, като ББ, който в едно изречение обобщи, че мат’ряла бил лош.

 13. Verno e che nedovolstvoto eskalira, no tozi teater koito se poddarja ot BKP/BSP,DPS,Ataka pa dori i ot “sinite”!! A propos Kostov otdavna ne e sin!! Balgarite sa prosti i pak go dokazaha!! Protestirayte ppred BKP na Pozitano-20 i v sarayte ne DPS, zashtoto te sa vinovni za tazi gnusna mizeria!! GERB sa vinovni s 10 °/° a drugite90?????? Ili vse si pasim partiata hranitelka!! Ama aman ot dupedadtzi i gazolizachi!! Tova si e putiovski mantalitet!! Boyko e greshen, no pone e maj i e chesten , a nie go razpanahme!! Pa i Kostov parva kukla do chervenite izrodi!! STIGA BE-e-e-e-e-e!!

 14. Гост, самоубиваха се и се замозапалваха и преди оставката на Баш Бойко, нали така?

 15. към “Михаил Константинов”: И да не сте М.К. реакцията Ви е идентична с неговата, сиреч много е вероятно и вие да “цоцате” от държавната хранилка, избутан там от герберските управници. Та значи ББ (тиквата, рапона, асфалт паша и др. народни хрумки) бил мъж и бил честен?! Ха-ха-ха! Смях през сълзи!!! Приказки от 1001 нощ и то в момент, когато отчаянието на бедните хора достигна своя огнен апогей! Да мислите каквото си искате си е Ваше право, но да словоблудствате публично – това вече е нагло и престъпно! Казано по народному – съпикясайте се овреме господине, иначе ще предизвикате гнева Божи!!!

 16. Колеги, не си струва на убеждавате разните поддръжници на ГЕРБ които почнаха да се включват инцидентно по форумите за да ги защитават. Тея хора се активират само по време на избори или референдуми! Те са като спящи партизански ядки и разсичат ефира с изцепките си като черна радиостанция на 8.9.1944. Общо взето мнозинството от тях са от трапезните поддръжници на ГЕРБ: това са хора които в пряк или косвен смисъл имат някаква финансова изгода от обръчите на ГЕРБ. Нашата клиентелистка балканска демокрация не е по-различна от гръцката, в която се оказа че почти всички гласоподаватели са или назначени на държавна служба или бенефициенти на еврофондове, така че нищо чудно че клиентелистката каста на ГЕРБ сега да е така активна в защитата на мястото си в хранителната верига на “системата”, пък било то и в най-долната й част.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.