Британците с фрак(инг), българите с рубашки

Британският министър на финансите Джордж Осбърн заяви, че страната ще въведе данъчни облекчения за фирмите, които добиват шистов газ. Данъчни облекчения ще получат и жителите на районите, където се извършва добивът.

Осбърн заяви това в четвъртък в реч н парламента, посветена на бюджета за 2014 г.”Моята цел е да се гарантира на Великобритания достъп до новите източници на енергия, включително и шистов газ. Шистовият газ е част от нашето бъдеще и ще направим всичко, за да използваме този потенциал” – каза министърът.

Фирмите, които започнат добив от неконвенционални източници, ще получат данъчни облекчения за 10 години напред. Подробностите предстои да бъдат съгласувани между правителството и представители на отрасъла и ще влезнат в сила идната финансова година.

Според Франсис Игън, председател на компанията Куадрила Рисърсис, която работи в тази област, предложените мерки значително ще подобрят положението на фирмите, които инвестират в добив на шистов газ.

Правителствената идея обаче бе посрещната с възмущение от повечето екологични организации, според които трябва да се подкрепя производството от възобновяеми източници на енергия отколкото да се подкрепя секторът на изкопаемите източници. (Кафене.нет)

Ivo.bg

Обърнете внимание на акцентите в информацията от Лондон.

1. Британците ( с изключение на „повечето екологични организации”), отново се открояват като най-големите тъпаци: да не би да са открили нещичко, като Америка, Австралия, Канада, Нова Зеландия и др., че ще откриват сега и шистовия газ?
2. Щели да дават данъчни облекчения на откривателите.
Абе тия британци не са ли наясно как се правят данъчни затруднения? Щели да облекчават някого, вместо да го шантажират, че няма да го доят, докато му се спука вимето, напращяло от ползи, ако не си плаща данък „затворени очи и отворени джобове”.
3. Толкова ли са недосегаеми британците за диктуваните от Москва условия в разпределянето на газовата баница? Нямат ли си колониална схема, начело с Газпром, че щели да поощряват фирмите, които инвестират в добив на вредния за монопола на Газпром природен газ?
4. Английската подпочвена вода не им ли е мила, или, заобиколени от вода насред океани и морета, не се боят от фракинга като такъв (какъв ще е всъщност той в перспектива, когато евентуално се стигне до извличането на подземното богатство?).
5. И британците ли ще се окажат страхливци, като германците, които решиха да се откажат от ядрената енергетика заради някаква си опасност от някакви си ядрени аварии, стреснати от някакъв си ядрен ужас във Фукушима? Поради което, изплашени от енергийно гладуване, британците може би са готови да не се откажат от алтернативата, наречена „шистов газ”.

На тези въпроси могат да отговорят само бавно развиващите се британци. Кретат, милите, след американците, нахлузили фрак(инг) върху старата си снага на бивш световен владетел.

Бързонавиващите се ( да служат на руските интереси) българи могат само гордо да завяват: тук сме патриоти и си забраняване да пречим на руските интереси, защото любовта към тях е определящ критерии за нашето родолюбие, известно още като рублолюбие.

15 мнения за “Британците с фрак(инг), българите с рубашки”

 1. Господин Инджев, на Осцбърн тъстът получава значителен доход от работата си във Фракинг-индустрията.

 2. Емблемата на БЪЛГАРИНА С РУБАШКА (противниците на проучването за наличие на шистов газ у нас) е същия, който е “водач” и на протестиращите от улицата (янко петров). Познайте, до къде ще доведат България, “новите лица в политиката” и “героите на новото време”? А много ясно е и кои са “кукловодите”.

 3. Да ме прости стопанинът на блога, че апострофирам друг “коментатор”, но с бляскавия си коментар “Марчето” наистина утрепа рибата(използвам израз, съответстващ стилистично на манталитета и лексиката на хора като нея).
  Значи, ето как изглеждат нещата през погледа на един достоен наследник на Бай Ганю Балкански: британският финансов министър лобира за добива на шистов газ, щото има някаква далавера по роднинска линия! И няма как да има друга мотивация според бая ви Ганя – нали интереса клати феса, както е известно… Не може Бай Ганю и за миг да допусне, че може някойси да направи нещичко несвързано пряко със съдържанието на кесията му…
  На другарката Марче, ще кажа, че България може само да мечтае за министър като Джордж Осбърн. Няма да се обосновавам – биографията на Осбърн е достъпна в Интернет до най-малкия детайл представляващ значение за публичния интерес.
  Освен това, България може само да мечтае за политици като “на ОсЦбърн тъстът”. Не знам как покрай участието си в няколко консервативни правителства и забележителната си публицистична дейност, Лорд David Howell е имал време и да поработва във “Фракинг-индустрията”. Може би другарката “Марчето” ще ни просветли…

 4. Русофилството е кауза на глупците, а както е казала Маргарет Тачър,”няма нищо по-страшно от глупак с кауза”.

 5. Bideiki s plituk um, bulgaronaselenieto shte si nosi rubashkite oshte dulgo vreme, mozhe bi do togava dokato ne si poluchi ruskite pasporti i ne pochne da govori na ruski. Tupo pleme, kakvo drugo…zasluzhava si sudbata.

 6. @Марчето

  Тази информация е по-скоро дезинформация,Марче,защото няма нищо общо с ИСТИНАТА!
  Тъстът на Камерън е собственик на земя в големи размери, която продоставя под наем за инсталация на вятърни турбини.
  Марче, правиш ли разлика между вятърна турбина и шистов газ? …или модифицираме историята и ако ти мине номера и лъжата.

  Еххх, Марче…

 7. Г-н Инджев, моля ви не искайте и не настоявайте за навлизането на тази технология у нас. Умолявам ви – недейте! Да лобираш за американска технология за сметка на руска е все едно да лобираш за руска за сметка на американска. От това нищо добро няма да последва. Знам, че сме заисими от Русия и че руските монополи ни задушават. И аз искам да се отървем от тях. Но не и на всяка цена. Все още не. Нека не си го причиняваме. Моля ви!

 8. Към Христов:

  Обикновено не отговарям на неразбралите ( или на нежелаещите да разберат, но ще опитам отново да го кажа ясно: не лобирам ЗА нищо ( а СРЕЩУ абсолютно явното лобиране срещу интересите на България в полза на Газпром), освен за правото ни да имаме козове.
  Ако не го разбирате ( и ми вменявате лобиране за нещо), смятайте,че нямаме разговор.

 9. Ами то и другаря Путинов смъмри ръководството на Газпром за проспиването на шистовата технология за Русия и колонии, но това не му попречи да насъска (нарубли) русофилите в БГ да протестират срещу хамериканската шистово проучване (не добив)?

 10. Господин Инджев,ние и сега имаме козове – находища но конвенционални течни горива, някои известни от десетилетия, други – отскоро, но бавим топката – в полза на Газпром. За тези географски ширини корупцията неутрализира наличието на всякакви полезни изкопаеми. Каквото и да се открие още, и шистов газ, и диаманти дори, с тази политическа класа в страната ще остават грошове (и проблеми с рекултивацията и природата) след всеки концесионер. С чугунените глави дори проучването за шистов газ ще се опорочи и ще стане второ Белене. Други политици трябва да излъчим.

 11. Към ХРИСТОВ:

  Не! Не е все едно! Равнозначно е да твърдиш, че е все едно:
  – да караш МОСКВИЧ и кола Кадилак;
  – да слушаш ВЕФ и СОНИ;
  – да шофираш с гуми МЕДВЕД и с ГУДИЪР;
  – да имаш хладилник ЗИЛ и АЕГ;
  – да гледаш телевизор ЕЛЕКТРОН и ПАНАСОНИК;
  – да пиеш квас и РАДЕБЕРГЕР;
  – да ядеш каша от елда и бекон с яйца и т.н. и т.н.
  Отличителни черти на всички руски производствени технологии (за разлика от съответните западни) са: научно-техническа изостаналост, висока енергоемкост, висока материалоемкост, ниска производителност, ниска степен на автоматизация и роботизация, незадоволителна ергономичност и т.н.
  Пробутваното внушение е прозрачно, но безпочвено и глупаво – внедряването на чужди производствени технологии по същество не провокира зависимост и не застрашава суверенитета на държавата!

 12. Г-н Христов, можете ли да аргументирате размаха, с който приравнявате американската технология към руска такава? Питам по принцип, не като “шистов лобист” ( да се уточня и аз, все пак). Или може би в момента седите зад руски РС?
  Може да се обосновете и за “сметката” не само в номинал, но също като влияние, в геополитически контекст и каквото още искате. Щото не е като да няма разлика в хала на “плащащите” едната и другата. Най-очевадна за мен са двете Кореи–един народ, една история, една държава до преди по-малко от 70 години.

 13. Г-н Инджев,
  Във връзка с коменатара Ви към Христов по-горе.
  Вярно е, че е добре да имаме козове срещу Газпром, но има хора с различно мнение.
  Доколкото си спомням в инициативния комитет против АЕЦ Белене бяха и Зелените, а тяхната позиция е против АЕЦ, но също и против шистовия газ (нали не бъркам). Иван Костов също беше в инициативния комитет (не знам дали като физическо лице или като част от ДСБ). Той не се ли изказа, че няма против 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй стига да не е руски. Ето че има различни мнения. Но това не пречеше Зелените и Костов да бъдат заедно в инициативния комитет.
  Така че разни хора – разни мнения и идеи.На финал – не критикувам позицията Ви за енергийни алтернативи или козове. В крайна сметка нали това е смисъла да има и отзиви под статиите в един блог. Не всички са на едно мнение и не всички разбират от всичко.

 14. Към Димитров:
  Колко състрадателно и кухо.Със сигурност ще бъдете най-добре разбран и ще се чуствате в симбиотично единство с тълпата безродственици водени от наследниците на 100 годишната вещица.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.