Комисар Крус ми отговори (по принцип) на писмото

България е сред негативните примери, с които Европейската комисия аргументира необходимостта от широки консултации за медийната свобода в Европа. Началото им ще бъде поставено днес от заместник-председателя на ЕК Нели Крус, която при неотдавнашното си посещение в София беше призована от представители на медиите да съдейства за спазване на плурализма и равнопоставеността, съобщава БНР.

Независимостта на регулаторите на аудиовизуалните медии ще е една от темите на започващите днес общоевропейски консултации за медийната свобода. Ако се стигне до извода, че за тази независимост са нужни допълнителни гаранции, ще се търсят промени в европейското законодателство и националните регламенти.

Очаква се днес, давайки начало на консултациите, заместник-председателят на ЕК да посочи като аргумент проблемите със свободата на медиите в три страни. България попада в тази група заради концентрацията на собственост и липсата на прозрачност. Другите две проблемни държави са Унгария, където правителството закрива неудобни медии или подменя редакционните екипи, и Великобритания – заради скандала с прихванатите телефонни разговори и съобщения в търсене на сензации.

Всички тези явления застрашават основни европейски права и свободи, се очаква да каже Нели Крус. В речта й, която изтече предварително, се съдържа и констатация, че заради партийна солидарност политиците в Брюксел често подминават този тип проблеми в отделни страни.

Консултациите ще продължат до седми юни, като комисар Нели Крус настоятелно приканва всички заинтересовани да се включат в тях – в името на европейската демокрация”. ( Кафене.нет)

Ни най-малко не искам да кажа, че съм предизвикал тази реакция на Нели Крус или съм й повлиял, но все пак смятам новия демарш на ЕК и лично на комисар Крус за отговор по принцип на писмото, което й написах на 5 март.
Публикувам го сега във вида, в който го изпратих до холандски политик, свързал се с мен с предложение да й го предаде още на следващия ден на лична среща с нея и в превод на родния й език. Правя това, защото самата Нели Крус се обърна вчера към българските журналисти с поощрение да й пишат, което в моя случай стана изпреварващо. ( ivo.bg)

Уважаема г-жо Крус,

По една наистина голяма случайност, бидейки поканен по друг повод в Европейския парламент, присъствах на изявлението Ви в друга зала на институцията, в която на 7 юни 2012-та година се състоя изслушване за свободата на пресата в България- не на медиите или на словото, а на един фрагмент от нея, на (част от) пресата.

Преди Вашето (предизвикано от бурните дебати) участие от трибуната се изказа председателят на „Репортери без граници” Оливие Базил. Той съобщи, че единствените независими журналисти в България са „шепа блогъри”. Това се превърна в „крилата фраза” за някои европейски медии ( като австрийския „Ди Пресе”).

От името на шепа блогъри се подписах под писмо на български журналисти, които помолиха за среща с Вас по време на посещението Ви в София през септември същата година. Вие бяхте така любезна да откликнете. Но по вина на местните организатори на срещата в седалището на ЕС в София ние, „шепа блогъри”, бяхме на практика прогонени от разговора с Вас. На масата седнаха шепа негодници: собственици на медии, виновници за деградацията на свободното слово в България, които се боричкаха да се хвалят за „заслугите си” .

В момента, когато пиша това писмо, България е обхваната масови улични протести. Никога в историята на нашата (прекалено) кротка родина не сме имали трима самозапалили се в три български града хора, двама от които вече починаха.

В една от най-древните люлки на християнството, което няма нищо общо с традициите на будизма, това е признак на отчаяние и зов за помощ.

Вина за нагнетяването на емоциите, изригнали по непознат за националния ни манталитет начин, в много голяма степен, ако не и приоритетно, има липсата на реална конкуренция на мнения в медиите, превърнати в обслужващ персонал на управляващите от поне три правителства насам.

Напуснах възмутен онази среща с Вас в София, но се завръщам с това писмо. Истината все пак трябва да се уважава, макар гласът й да е слаб, когато за гушата са хванати „шепа” български журналисти.

Знам от своя журналистически опит, че въпросът трябва да е ясен и кратък, за да има основание журналистът да се надява на отговор по същество. Използвам възможността да попитам:

Защо? Защо към европейска България се прилагат занижени критерии в преценката за нейното европейско развитие, вместо от Брюксел да бъде заявено ясно, че принципите на свободата на словото са валидни за всички членове на елитния клуб, дори и за най-бедните, допуснати в него?

Не моля за нищо, освен за личен отговор, какъвто и да е той.

Президенти или премиери в демократичния свят пишат отговори на деца, инвалиди, просто граждани- ако писмото им стигне до тяхната канцелария. Надявам се на нещо подобно. Защото тук сме в положението на инвалиди, които Брюксел третира като деца, вместо като граждани.
С уважение:
Иво Инджев
————————————————————————————————-

Р.S. Оставям на преценката на приносителя на писмото да прецени как да представи неговия автор:

-Безработен български журналист през последните 7 години

-Блогър ( ivo.bg), принуден да стане такъв след като напуска работата си под натиск след сблъсък с президента на страната Георги Първанов през октомври 2006 г., задавайки неудобен въпрос за него като водещ на телевизионно предаване

-Просто български блогър с над 12 милиона посещения в личния си блог за 5 години

-Вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти AEJ ( 1994-96) избран на конгрес в Хелзинки през 1994 г.

-Човек на годината на Българския хелзинкски комитет през 2010-та година, избран от гласувалите в интернет

8 мнения за “Комисар Крус ми отговори (по принцип) на писмото”

 1. Господин Инджев, аз пък съм на мнение, че Вие сте успял човек. Нещо повече, Вие сте щастлив човек, което е много важно.
  Бъди здрав и весел, приятелю!

 2. Г-н Инджев,като се замисли човек, Вие сте живото олицетворение на една българска поговорка, ама “обърната” – “Искали да му избодат очите, ама му изписали веждите”. Ако бяхте останали “на хранилка” към БТВ, дали щяхте да имате това настоящо реноме на почтен, честен и независим журналист ? Сигурен съм, че не бихте искали да се смените например с Бареков, ако и неговата аудитория да е национална и милионна…

 3. Г-жа Н. Круз според повечето сайтове е с либерални възгледи. Забелязва се, че западни общественици, които се рекламират като либерални, имат различна оценка за едни и същи нарушения. По склонни са да подминат нарушения на левите медии, но са много шумни при нарушения срещу такива. Т.н. политкоректност при тях е твърде очевидна. Поради това не бих заложил на една нейна адекватна и неутрална реакция. Но това е без значение. Важното е, че сте си казали каквото трябва, а тя дали ще отбележи според вашата “визитка” липсата на медийна свобода още от времето на предишния президент, остава да следим. И да я подсещаме!!
  Поздравления за писмото и за днешния ви коментар!

 4. Цветанов и Борисов създали частен ГДБОП, шпионирали политици и журналисти

  Под ръководството на Цветан Цветанов и с одобрението на Бойко Борисов от близо година е съществувал паралелен частен ГДБОП. Той е бил ръководен от изключително близкия до властта Митко Стефанов – Каратиста. Това разкриха ексклузивно по Би Ти Ви представителите на легия “Антимафия” Григор Здравков и Петър Якимов.

  Частната структура се е помещавала в къща в Бояна и в нея са работили напуснали МВР спецполицаи, анализатори и психолози, като целта им е била да разработват и шантажират политици и журналисти, да събират данни и компрометираща информация за тях. Обект на акциите им са били журналистите Валентин Йончев, Сашо Диков, Маргарита Михнева и Илияна Беновска. Разработвани са и две политически партии – БСП, където обект на внимание са били Станишев, приятелката му Моника, Румен Овчаров и Антон Кутев. На мушката на частния ГДБОП е била поставена и партията на Меглена Кунева “България на гражданите”. От тази формация са разработвани самата Кунева, Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски, Тома Биков и Людмила Елхова. В партията на Кунева включително са правени нерегламентирани аудио и видео записи.

  За действията на паралелната престъпна структура е знаел и самият шеф на държавната ГДБОП Станимир Флоров.

  Григор Здравков посочи още, че разполагат с автентични доказателства, които документират престъпната дейност, а освен това знаят и кои политици и журналисти са изпълнявали мръсните поръчки. Те са получавали двойни заплати и хонорари. От Антимафия съобщиха също, че на 28 февруари 2013 г. са подали сигнал с доказателства в ГДБОП, но до този момент нямат никакъв отговор. Отделен сигнал пък за действия и престъпления на Митко Каратиста, който се оказа, че е в борда на директорите на ЧЕЗ, са подали папка с документи в комисията “Антимафия” на Яне Янев. “Борецът срещу корупция” Янев е скрил документите и не ги е завел и до ден днешен не е дал отговор на вносителите. Според Здравко приложили са доказателства за търговия с влияние, корупционни сделки, осъществяване на контрабанда, физическо малтретиране на хора, свързани с Митко Каратиста. Бездействието на институциите обаче показвало, че Каратиста е покровителстван от най-високо ниво – от Цветанов и Борисов, а над тях стои Румен Николов – Пашата.

  От българската легия “Антимафия” твърдят още, че в момента, след Косьо Самоковеца, най-големият контрабандист в държавата е Митко Каратиста. И той работи за най-висшите кръгове на ГЕРБ. От легията искат официално оставката от шефа на Митниците Ваньо Танов, защото по време на неговото ръководство контрабандата в държавата е скочила в пъти, а в същото време заловените наркотици по границите са абсолютно нищожни количества. От легията са категорични, че това правителство е толерирало контрабандата, а отчисленията им са отивали в джобовете им.

 5. Каква свобода на словото бе господа, какви независими медии!?Да знаете пък какво е в провинцията, в един 30-40 хиляден град, където има 1-2 местни вестничета издържани от някой местен полу-бизнесмен , полу-мафиот и някоя местна кабеларка – нито една дума като критика можеш да публикуваш срещу местен дерибей!

 6. Г-н Инджев,искрено ще се радвам ако отговорът на г-жа Крус е на висотата на вашият въпрос!

 7. @1_НАУМ
  Имам основание да се съмнявам в изнесените материали и то не защото е невъзможно или от някакви мои симпатии към Герб. А зареди:
  1. Дава се трибуна в бТV, а доколкото се вижда с просто око, те охотно и нон-стоп тиражират “вести” целящи прехвърляне на властта към “лицата на протестите” и БСП. Т.е. играят като СИЛНО заинтересована страна.
  2. Следените според Здравков, са все от редиците на БСП или агитиращи в нейна полза. Това прилича на “предпазна мярка” при доста яростната борба с доста некоректни средства (вгледайте се в излъчванията на Беновска) в която тези журналисти участват.
  3. Липсват имена на известни политици и партии, към които ББ и ЦЦ отправиха остри обвинения.(ДСБ, ИК, Ив. Иванов) Доста нелогично е те да липсват… в списъка на подслушваните.
  4. Липсват и хора, които седяха близо до Герб и ББ и после(поне за нас) се разбра, че хич не са го потдържали ами напротив – Атака например…
  5. …
  Да не продължавам. Първата причина е ДОСТАТЪЧНА, за да се види че това е част от предизборната тактика на БСП! Помислете, преди да се позовавате на такива източници…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.