Смъртта на Березовски:завещание,покаяние и послание

Версиите за смъртта на руския емигрант Борис Березовски в Лондон вероятно могат да бъдат толкова, колкото и вересиите му в Москва. Засега британските власти са „озадачени”, което означава, че не е ясно от пръв поглед какво е станало и няма лесно да се стигне до категорично заключение. Обаче…

Реакцията в Москва за кончината на заклетия враг на Путин си заслужава дупликата заради репликата на секретаря по печата на Путин, неговия изключително близкък сътрудник Дмитрий Песков. По думите му Березовски поискал прошка…от Путин и го молил да му разреши да се завърне в Русия, но Владимир Владимирович така и не му отвърнал.

Това ни го казва Песков сега като „посмъртна новина”, която звучи изгодно за пропагандата на Кремъл. Достоверността на твърдението е съмнително поради обстоятелството, че няма доказателства, каквито вероятно биха дали от Кремъл, ако ги имаха ( в писмен, видео или аудио вариант). Докато за обратното, че Березовски си е останал яростен противник на Путин, говори неговото писмо, разпространено във фейсбук, в което той декларира съжалението си, че навремето е довел ( буквално) Путин на върха на Русия.

Фактът, че от Кремъл явно искат да „обезвредят” Березовски политически със задна дата, без той да може вече да се защити, не доказва непременно, че смъртта му не е самоубийство. Още повече, че Березовски на практика е намекнал, че може да посегне на живота си, посочвайки големите си разочарования.

Но ако оставим конспирациите и следствието да си свърши работата, ми се иска да акцентирам върху една „подробност” от предсмъртното послание на милиардера, около когото има твърде много „знакови покойници”.

Единият е Александър Лебед, председателя на съвета по сигурността към президента Елцин, чиято кончина във въздушна катастрофа прекъсна вероятния му победен поход към президентското кресло, в което после седна Путин.

Другият е също толкова световно известен покойник, застанал на пътя на Путин : близкият до Березовски бивш агент на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко, който обвини властите в Русия, че са организирали атентатите в Русия, послужили като повод за втората война в Чечня, катапултирала реномето на Путин в очите на руснаците като твърд лидер, достоен да замени „мекушавия”Елцин, провалил се в усмиряването на опърничавите чеченци. Литвиненко плати с живота си за тази дързост.

Трудно е да се каже кой в тази руска тройка е бил най-големия персонален проблем на Путин през годините ( четвъртият е Ходорковски, който е „само” затворник- личният затворник на Путин, както го наричат в самата Русия).

Връщам се към писмото на Березовски и изразените от него съжаления. Впечатляващо е, че съжалява за лакомията за печалба и богатство, но това не е уникално прозрение. Историята е пълна с примери за разкаяли се богаташи, прогледнали колко грозна е лакомията. Както вече стана дума ,Березовски се разкайва и за ролята си в издигането на Путин върху платформата на създадената с неговите пари партия „Единство”. Това също не е изненада.

Онова, което прави изповедта на Березовски от 26 февруари 2012 година несравнима с нищо подобно, което да ми е известно, е разкаянието му за потискането на свободата на словото. Признава си, че като законодател на медийната среда в Русия в края на 90-те години той има вина за наложените тогава ограничения върху журналистиката. Споменавайки този грях наравно с другите два, Березовски, вероятно без да си дава сметка, посочва свободата на словото като ценност, за която си струва да се умре.

Дали посланието му ще бъде разчетено там, но и тук?

 

14 мнения за “Смъртта на Березовски:завещание,покаяние и послание”

 1. Г-н Инджев, всеки руски олигарх заслужава куршум. Без значение дали е приятел или неприятел на Путин.

 2. Березовски отдавна бе повален и щом АЛФА-ДОГЪТ налита на умряло значи за него е важно да ръфа и си упражнява зъбките и поддържа хъса на вълчетата си. Това може – да пречи и насъсква, това е учил в кагебейските школи, това и прави.
  Но и тройката кошмари на имперското светило обаче силно се е изменила от 2000 насам и сега, след японските открития от последната седмица май че се оформи като SHALE – LNG – FIRE ICE. A тъй като за да се превърне последният в газ СЕ ИЗПОЛЗВА ТОПЛА ВОДА предлагам да им подскажем на инвайронменталиските му хунвейбинчета ДА Я ОТКРИЯТ КАТО ВРАГ и да почват веднага ДА Я МРАЗЯТ И НЕЯ, след като няколко години яростно проклинаха водата с флуидификанти. Да не се почувстват случайно осиротели де, без врагове и да нямат какво да мразят. А ние ще почакаме да сглобят новия Gasland, този път може би под името FIRE ICELAND за да видим как ще бъде анатемосан и той.

 3. Березовски вече няма грехове, но не знам защо това писмо ми прилича някой друг да му го е писал. Иначе и аз съм чувала от по-мъдри хора, че лакомията е причинила много злини на човечеството. Също така ми се струва, че и у нас може скоро да се появят подобни писмени покаяния от някои машенски лакомници.

 4. kam Иля Старинов:”Г-н Инджев, всеки руски олигарх заслужава куршум. Без значение дали е приятел или неприятел на Путин”.

  mnogo izbiratelno, be, ilya, drugite oligarsi s med li zaslujavat da gi namaje6?

 5. брей какъв си анттируснак,ахахахаа е стига смях,сега Ви видях СиВито..учил в Москва,виден журналист през комунизма.ахаха кога Ви купиха ?В Бейрут ли?Върни парите -жалка пропаганда,ех лесни парички изкарваш,вземете да пишете за ситуацията в България,и направете трезв,казвам трезв анализ,кой ни разори-Русия ли?Не мисля западните ни “приятели”ни разбиха…затвори гардероба…живеете в 1989г…събудете се,ако можете де :)))приятен ден!!!!

 6. Към ha?:
  Ти си още един ( една, едно или смес от двата пола- знам ли), който съди по себе си за лесните пари, за купуването, за инфантилността на 57 години да имаш същия мироглед какъвто си имал на 20 годишна възраст ( при това в ситуация, която няма нищо общо с информирания избор в живота).
  А парите, които “изкарвам лесно”, ти ги давам на мига ( под формата на съответните задължения към банката и т.н.), стига да имаш нещо, което по дефиниция ти липсва. Доказваш чрез проявата на анонимната си глупост, че нямаш достойнството да се обозначиш и да посочиш какво си постигнал в живота, за да си мислиш, че (имаш право да ) осмиваш някого с ясна (макар и непоносима за теб) физиономия.
  В резюме: когато едно нищожество се заявява като такова, можеше изобщо и да не му обърна внимание, но щом настояваш- подписвам се с името си под горното.

 7. Към НА?
  Щом чак “сега Ви видях СиВито..учил в Москва”, то или сте 20-тина годишен, неориентиран, или сте роден и живущ на изток от Черно море. И в двата случая мълчете, четете и мислете!

 8. ha, кажи ТИ в коя епоха живееш?
  Не се грижи за другите!
  Ти не си докретал и до 1989г., най-много да си я докарал до 9.9.1944г.!
  А Русия на Путин ,уверено върви към РЕГРЕС, т.е. връща се плавно назад – 2000, 1999, 1998 … .. … ,и така скоро може да стигне 7.11.1917г., че даже и да я ПОДМИНЕ!
  Но неговата компексарска КГБ-ейщина не му позволява да усети посоката на движение, така че ,ако спре на 7.11.1917г., пак ще е добре!
  КГБ-ейската глупост НЕ прави изключение от “нормалната”, тъкмо НАПРОТИВ -ПРЕВЪЗХОЖДА я ,и то с порядъци, все пак е КГБ-ейска, няма да се излага я , и да се даде на някаква си “нормална” глупост!
  Та поради тая причина ,Путин с лекота скоро може да се именува и Путин I – ГРОЗНИЙ!
  А съответно прилежащите му владения ,заемащи над 17млн. кв.км , ще се именуват – Колония ГРОЗНИева Безопасности, или накратко -КГБ !

 9. Извинявам се, че съм постнал коментара си на грешното място. Но нищо, набиването на соц канчета никога не вреди, а обратно, помага. Сега се сетих за още един цитат от Чърчил за социализма, който също ще зарадва българско-съветският ни сер-гей Чърчилишев:

  Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy.-

  “Социализмът е философията на провала, веруюто на невежеството и евангелието на завистта”

 10. Крайно време е, международната общност да вземе мерки срещу диваците в Кремъл, бързо възстановили смачканото си самочувствие от гигантския си провал, благодарение на петродоларирите и заетия със вътрешните си проблеми и мекушав американски президент. Крайно време е да им се наложат някакви санкции и блокада иначе ще почнат да трепят неудобните, според собствените им представи, хора.

 11. Убеден съм, че Березовски беше убит от путиноидите. Не че съм видял някакви доказателства, но според мен по отношение на руските власти трябва да има “презумпция за виновност”, т.е. трябва да бъдат смятани за ВИНОВНИ до доказване на противното. Сами са си заслужили тази презумпция, с всичко което направиха дори само през последните 12 години, да не говорим за цялата руска история. Изчакаха да умре, и едва след това (след като човекът вече не можеше да ги опровергае), започнаха да разправят че напоследък се разкайвал пред Путин и молел за разрешение да се върне в Русия. Аз обаче също прочетох писмото на Березовски отпреди година, и знам, че той се разкайва не ПРЕД, а ЗА Путин. Не му симпатизирам особено, както не симпатизирам и на Троцки, но това не променя факта, че Троцки е бил върл противник на режима на Сталин, заради което Сталин му е изпратил убиец чак в Мексико. Е, Березовски беше превърнат от путиноидната пропаганда в нещо като нов Троцки, така че е логично и краят му да е подобен.

  Веднъж гледах интервю с един от онези хаховци, дето вярват, че в древността на Земята са идвали извънземни. Та въпросният тип беше попитан, какво трябва да се случи, та той да признае, че греши за “палеоконтакта”. И човекът си каза — щял да признае че греши, САМО АКО утре дойдат извънземните и кажат: “не, не сме идвали досега”. Е, след като може някой да каже подобно нещо, защо и аз да не мога — ще призная, че Березовски не беше убит от путиноидите, само ако утре самият Березовски възкръсне и каже: “не, не ме убиха те”.

 12. П.П.: малка “пояснителна” поправка в “титулуването” на КГБ-иста – Путин I-вий , ГРОЗНИЙ II-рий!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.