Дефицитът на личности води до нова купонна система

Славна е дългата история на студентските протести в България, макар самите университети у нас да са с кратка такава поради историческото изоставане на страната ни.

И до днес някои студенти се напиват безпаметно, поливайки своя празник, възникнал от неувяхващата слава на освиркването на монарха от страна на студенти, състояло се някога на един 8 декември.

Кой да ти отпразнува обаче съпротивата срещу съветското насилствено впиянчване на България, срещу което през февруари и март 1947 избухват студентски протести под лозунга (забележете!) “Вън партиите от университетите и училищата”. Студентите се изправят тогава с риск за живота си срещу унищожаването на академичната автономия от слугите на съветския окупационен режим. След десет дни организаторите са арестувани и натикани в комунистически концлагер. Но това не е никак весело и не повод за напиване от радост, освен за някои днешни последователи на онези, които са организирали не студентите, а концлагерите.

Студентите обаче, макар и в стъпканата от съветския колониален ботуш България, намериха сили да се изправят отново и допринесоха съществено за декомунизацията след дворцовия съветски партиен преврат от 1989-та година.

Ето, че тези дни отново се пробуждат от махмурлука на приспаното от управлението на потомъка на онзи монарх ( и насам) общество. Но явно осъмват с доста промили, които изглежда са промили не малко мозъци. Сменен е чипа ( по съвета на потомъка на онзи монарх) и будната кръв във вените на онази част от българското студентство, която няма нищо против да някой да й плати покрива над главата за еднодневния купон в името на независимостта и на тези права да я оглави.

Дефицитът отново ражда купонна система! Раздавачите на порции веднага се възползват от дефицита на личности, въдворени под домашен арест под кон(воя) на пропагандата. Ето че сега те се позиционират на ръководни длъжности под аплодисментите на благодарните поданици на монархо-републиката ни, направлявана в тази посока от Цар, Генерал и Генерален секретар на ЦК на БСП от 12 години насам!

Само така мога да си обясня ферментиралото студентско решение за революционна клетва над натопената в червени джибри кама, която никога и по никакъв начин не е имала отношение към академичната общност и нейната предполагаема прогресивност, освен в сатиричния контекст на присъдената й бутафорна титла на доктор хонорарис ( за подмазвачите) кауза.

Накратко, това е някаква перверзия на пияна глава, която дописва Кама Сутра с новата глава: „Кама Мутра”.

24 мнения за “Дефицитът на личности води до нова купонна система”

 1. Да, още една мрачна перспектива: България да бъде залята, след като въпросните студенти се дипломират, от висока(интелектуално) лавина с девиза “да ви …. майката”! Богата е нашата страна с архонти, доктори хоно(ра)рис кауза, и каква ли не напориста, безоглена и парвенюшка паплач!

 2. Тези нямат нищо общо със студентите. Казионна организация със съответното финансиране, гарантирано от закона. Това беше “студентска проява” толкова, колкото въпросното им “знаме” е доктор хонорис кауза.
  Къде обаче е реакцията на истинските, достойни, млади хора?
  Очаквам я!

 3. От доктор на каузата простак,
  ушиха студентски байрак.

 4. Някога учехме за да емигрираме с образование.
  Днес емигрират за да получат образование.

  А сбирката за Стои Че си беше изцяло платена от другарите – наем, транспорт и присъствие на клакьорите.
  Единственото, което ме впечатли е липсата на медиен подход на футболиста, което обезсмисля инвестицията.
  Освен ако целта е по-скоро да се вдига пушилка и шум за да се заглушат автентичните гласове на десницата.
  Вече приемам, че времето ни е такова, че обществото има нужда от прочистване на слепите глупци, които очакват готови лесни решения за избава от трудностите им, но така и не разбират, че има само едно такова – смъртта.

 5. “Накратко, това е някаква перверзия на пияна глава, която дописва Кама Сутра с новата глава: „Кама Мутра”.”

  Г-н Инджев, БЛЕСТЯЩО!

  Не мога да си отговоря на един основен въпрос, г-н Инджев, къде са родителите на днешните студенти да разсекът Гордиевия възел!?… та нали техните родители бяха по площадите 89г., та нали те искаха промяната!? Какво е станало или останало в българското семейство, няма ли вече приемственост, не се ли пазят семейни албуми, не се ли предава преживяното, изстраданото, извоюваното на следващите поколения!?
  Странна е тази безпаметност и семейно отчуждение…
  По площадите се крещи за “престъпна приватизация”, а техните родители крещяха 89г. за ПРЕСТЪПНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ…
  И как така всичко се обърка и тези, които извършиха престъпната НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ сега водят нацията като национализираха паметта, ценностите и душата на българина?
  Оруел написа предупреждението “1984”, а нашите кукловоди превърнаха “1984” в наръчник на новото заробване на България!

 6. Отлична статия! И заглавието е чудесно! Модерният ляв не е бил и никога няма да бъде личност, той просто си беше футболист. Наистина, гениялен футболист, но футболист. Не, уважаеми дами и господа, той не е Йохан Кройф или Франц Бекенбауер. Той е просто Мамата и това, че наместо анцуг носи вратовръзка, не го прави автоматично личност. Напротив, изглежда още по-гротескно, карикатура на самия себе си. Което го прави съвършен за новата купонна система.
  За съжаление, и в годините си след завършека на кариерата си като футболист, Мамата не успя да еволюира по-далеч от “мамата”. Принципно винаги съм бил недобре настроен срещу хората, които са известни, защото са известни, и изпозват известността си, за да стават още по-известни, като се показват на реклама за оръжие. Защото, съгласете се, ако не беше така, Мамата щеше в момента да е треньор в някой авторитетен отбор, рекламно лице на някоя известна спортна марка, или най-малкото да си гледа футбола и школата за деца, а не да се вре там, където не му е работа. Нали самият той навремето каза “Всяка жаба да си знае гьола”?
  В този ред на мисли, България е перфектен хумус, в който може да процъфти геният и не-личността на Доктор Хонорарис, чудесен гьол, в който жаби като Мамата могат да квакат и да безобразничат. За щастие, факторът Мамата е толкова незначителен, че наместо едно мощно КВАК ще бъде едно немощно ква-а-ак. Надали ще повлече след себе си и 0.000001% от избирателите. Впрочем, ще му се вържат сигурно само стотината му събратя по анцуг и вратовръзка.

 7. “Камата” никога не е оставал равнодушен към проблемите на студентите. Забравихте ли загрижените му мъдри напътствия: “Повече ибети, по-малко учети! Алма ви матерна”! Но “по-будните” ще бъдат с него. По примера на Станка Шопова. И тя така е започнала, а къде е сега!

 8. Личности има,но кукловодите искат посредствени хора,за да може да ги управляват.Има умни и образовани хора от всички поколения.От 1989 до 2013,около 100 000 българи са завършили висшето си образование(бакалавърска и магистърска степен ) в чужбина-сигурни сме,че дипломите им не са купени и владеят чужди езици,създали са контакти,опознали са западната култура на поведение.Никой не може да отговори колко са намерили работа в България?Държавните институции имат ли програма за тяхното привличане?Нормално ли е в международните отдели на министерства,институции и т.н.да работят хора,които дори не говорят чужди езици.Най ужасното е,че във външно министерство с лопата да ги ринеш,а уж искат по два чужди езика.Представя документи за владеене на език(изкарал двумесечен курс и вече си мисли,че владее чужд език).Същото може да се каже за журналистите,чудя се как имат куража и нахалството да се резилят в ефир с посредствения си английски език.Колко труд и енергия се изисква да бъдеш журналист,лекар,университетски преподавател на ниво и да останеш незабелязан,а посредствени тарикати да търчат от телевизия в телевизия и да те учат,как да живееш!

 9. Работата на българите стана като в онзи виц за мъжа, който се оплаквал, че живее натясно, но го посъветвали да си вкара и добитъка вкъщи. Като запищял човекът, че му е още по-тясно, му казали да изкара добитъка, та най-после се почувствал нашироко.

 10. Не ми е ясно, обаче, как от всички източноевропейски страни само България има дефицит на личности. Как точно в България се роди Боко? Някои май го забравиха вече – точно така, както българските студенти забравиха в 1947-ма година Съветската окупация!

 11. Г-да образованието в България ДЕВАЛВИРА и висше и средно, което е и тъжно и опасно, защото тепърва ще берем “плодът” на това всеобщо нехайство по отношение на образованието.Много висши учебни заведения, нисък критерий за прием, много студенти, малко ерудирани и високо професионални преподаватели,
  печелбарство. Та в повече от половината висши учебни заведения, почти половината преподаватели са “търговски” пътници! Една голяма част от сегашното студентство работи ли, учи ли – и тя самата не знае, а нали знаете приказката за двете дини под една мишница? Какво очаквате тогава, а въпросният “патрон”, който са си избрали – няма да го коментирам, той почти не е ходил на училище!

 12. Студентите са като техните преподаватели. Едно време всички професори бяха завършили престижни западни университети. След това приема на студенти ставаше с бележка от “ОФ”,по “Рабфаг” линия и с биография, на която задължително трябваше да пише: Произхождам от бедно селско семейство. Завъшилите от тях оставаха асистенти по вузовете. След това растяха – доценти, професори, член кореспонденти, академици.Титли, познати само в СССР. Едни и същи учебници се преиздават по 10-15 г.
  И така стигнахме “АЙНС,ЦУ ЦВАЙ, ЦУ ДРАЙ” акъл да дава!

 13. Г-н Инджев , Поздравления за чудесната статия ,много точно казано както винаги! Бихте ли коментирали също така днешният разговор на г-жа Кулезич с Даниел Вълчев по НоваТВ.

 14. В предаването на Цонев и Ризова се появи царицата на боклука,Ивайла Бакалова,отвори една голяма уста,говори като махленка за политика и икономика.Доста учудена останах,че са я поканили,но се втрещих,когато Цонев я посъветва да влезе в политиката,тъй като имала голям потенциал.

 15. Г-жо Маринова, както сама разбирате, аз не съм г-н Инджев, но тъй като съм впечатлена от сутрешното интервю на г-жа Кулезич с г-н Вълчев, бих искала да Ви напиша няколко думи. Моето мнение, че човек, който многократно се афишира като “стар и опитен” в политикага, не може да се държи като истеричен тийнейджър. Той буквално крещеше на водещата, а тя му говореше, според мен напълно умишлено, с приспивен тон. Дори и да имаше нещо смислено, в казаното от г-н Вълчев, то потъна някъде в невъзпитания му тон и превъзбудено говорене. Г-жа Кулезич още веднъж показа, че е чиста проба професионалист.

 16. “Купонната система” е хубаво нещо, но за умни хора, за няколко седмици. Тук в родната ни страна вече 23 годи доморасли хора я прилагат най-безсрамно.

 17. Наркозата в която са изПАДНАЛИ българските студенти е състоянието на всеобщта безпаметност на българите.
  Военните успани по подобен начин се изтъпаниха да “покажат” солидарност със социалните искания на българите, заради собствените си социални претенции; докторята на комунарина Райчевски се изпъчиха /и те барабар Петковци с мъжете/ да покажат че са солидарни със социалните искания на народа, заради собствените си неутолими социални претенции; студентите, след дългото им чудене, ги самоорганизираха да си покажат почервенелите носове от бардаците на студентския град и да изразят солидарността си със социалните искания на родителите им, за да защитят собствените си мераци за някоя кьорсофра…Каквити Свободи?..Каквити права? Каквати справедливост?..Каквити идеи и мечти…Дегенериралата съвест на студентството не можа да роди и бунт в чаша водка дори!

 18. @Емилия Илиева
  “Г-жа Кулезич още веднъж показа, че е чиста проба професионалист.”
  Провокирането на събеседника до степен да го раздразниш и така злепоставиш, не е точно проява на висок професионарлизъм а по-често е на липса на етични/морални задръжки. Съответно правете си сметка за това що за човек е водещата.
  Не пиша това от симпатия към Вълчев или към някой когото тя се опитва да злепостави. Вероятно поръчково. Пиша защото смятам че такъв маниер на поведение е огромната “засклуга” на такива журналисти в опростачването на аудиторията им. Затова от такива “професионалисти” в журналистиката сме на този хал, всеки кряслю и наглец да събира хиляди фенове…

 19. Студентското ядро да се обедини и да протестира срещу броя на дискотеките в Студентски град, срещу продажбата на дрога, срещу шофирането в нетрезво състояние, против вземането на изпити срещу заплащане.Да възстановят съботниците и да почистят свинщината под балконите си.Отделен е въпросът кои са предводителите. На външен вид изглежда са тумбили поне 10 години, за да са още студенти.А Камата е атракцията на цирка.

 20. По добре отсъстващ,отколкото зле представен!Това мога да кажа за участието на Даниел Вълчев в предаването на Кулезич.Тя го провокираше и той намери неподходящ начин да отвърне,беше недопустимо креслив и приказлив.Човек със слаби нерви няма място в политиката,още по малко на телевизионния екран.

 21. Стоичков в политиката: почина “всички са маскари!” ще стане “всички са тюфлеци!”

  Също, ще има още повече ритане по кокалчетата, купени “мачове”, бой по съдиите и секс между феновете, както повелява великия властелин на кожените топки и господар на футболния райграс Христо Стоичков!

  А на другарките и другари студенти: честит ви тая година футболен полусезон, а догодина – цял сезон! Ха ха ха…

 22. Работя със студенти и се радвам,че има много умни,мислещи,с освободено съзнание млади хора.Но тях не ги виждаме на телевизионните екрани,техният глас е заглушен от купени,манитулирани,с кариеристични апетити ангеловци,янковци,димовци,на които всички медии угодно предоставят тел.време.А историята така манипулативно е поднесена на младите,че дори и мислещите се лутат и търсят истината като в лабиринт.

 23. Ключът за качествено висше образование се нарича рейтингова система за класация на университетите.Всеки американец знае каква е разликата между Принстън,Харвард и Станфорд и местния градски университет-когато завършиш един от първите университети ,започваш работа с 150 000 долара годишно,а възпитаниците на втория вид с 30-40 000.В България това няма значение-право в Софийския университет или в русенския ,или милиционерска школа.В САЩ,всеки знае,че възпитаниците на елитните университети са елитни хора.Те членуват в клуб на дарителите в университета,излиза университетски вестник,има рубрика за бивши възпитаници,в която научаваш новини за личния и професионален живот на състудентите си.Скоро брат ми получи молба за дарение за алеята с рози в кампоса на университета,35 години след завършването.Всеки има сантимент към университета си.Г-н Инджев,минавате често по улица Добри Войников,виждате ли двора на бивши Агрономически,сега Биологически факултет,СУ Климент Охридски?Това е гето!Какви студенти могат да се възпитават в тази грозота и мизерия,боклук?Ректорът Илчев вно е твърде зает да организира Конференцията за другарката Людмила Живкова и няма време за види това гето,а не университетски двор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.