Банкерът Цветан Василев обяви война на президента Плевнелиев

Ако досега разривът между президента Росен Плевнелиев ( и служебното правителство на Марин Райков) с придобилия през последните два мандата голямо влияние банкер Цветан Василев можеше да бъде разпознат на повърхността само по кампанията срещу държавния глава в медийната империя, свързана с Корпоративна търговска банка, то днес скандалът вече дефилира на европейска сцена. При това не с някакви предположения или коментари, а е провъзгласен на всеослушание от самия Цветан Василев.Което прилича на официално обявяване на война.

За онези, които не гледат ТВ7 ( по лесно разбираеми причини), ще добавя, че там и днес продължи целенасочената атака срещу Плевнелиев. Така че твърдението в интервюто на Цветан Василев, че той „никога” не е използвал медиите си да атакува конкурентите си може да бъде прието за вярно само дотолкова, доколкото в момента Росен Плевнелиев не му е конкурент в бизнеса. Така че го атакува „само” като крава, която, по думите му, не е свещена.

Това за кравата е вярно- не е свещена. Да видим обаче риенето на вола, който тегли каруцата с държавните авоари, до какво ще доведе. (ivo.bg)

Днес.дир.бг

„Този президент защитава икономически интереси, а не интересите на нацията“, казва в интервю за австрийския всекидневник Der Standard собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Според банкера в България има прекалено много свобода в медиите.
„Росен Плевнелиев – президентът, който назначи служебното правителство, очевидно не може да ме понася“, казва Цветан Василев в интервюто, което е публикувано в днешния брой на австрийския вестник. Според него кръговете, които са избрали президента, имат интерес да превземат властта.

„Проблемът не е, че президентът има приятели. Проблемът е, че този президент е продукт на кръга около седмичника „Капитал“, с който кръг в миналото са имали общи бизнес интереси, както и една система от неправителствени организации, включително и Институт Отворено общество“.

На реплика на журналиста Маркус Бернат, че все пак българският народ е избрал президента, Василев отговаря:

„Поставете Плевнелиев начело на една партия и ще видите резултата. Този президент защитава бизнес интереси, а не интересите на нацията. Дори когато казвам тези думи, това не означава, че бих предприел нещо срещу държавата и правителството, не съм го правил и в миналото“.

Цветан Василев отрича някога да е участвал в сформирането на правителства и казва, че икономическата част от правителството на Бойко Борисов е била излъчена от същите кръгове, чиито интереси защитавал президентът.

Василев отрича да е използвал медиите си, за да атакува конкуренти. Според него президентът не е свещена крава и може да бъде критикуван. Австрийското издание се интересува от медийното му влияние, припомня подкрепата му за „Нова българска медийна група“ на Ирена Кръстева и сина й, депутата от ДПС Делян Пеевски, и пита Колко свободни може да са медиите при това положение:

„Вие рисувате странна картина. Ние може би имаме прекалено много свобода в медиите. В България всеки може да каже или да напише всичко, без да спазва етични правила“.

Цветан Василев отрича да е банкер на държавата, защото в неговата банка са депозирани повечето пари на държавните фирми. Отрича и да е свързан с БСП и ДПС, защото подкрепял „всяко разумно правителство“. На въпроса дали би се нарекъл олигарх, отговаря така:

„Ако под олигарх се разбира някой, който е състоятелен и управлява много бизнеси, ОК, тогава съм олигарх. Но тогава и Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън и Бернар Арно са олигарси. Но ако олигарх е дефинирано като бизнесмен, който стои с единия крак в правителството и използва политическите си контакти за бизнеса, тогава със сигурност не съм олигарх“.

32 мнения за “Банкерът Цветан Василев обяви война на президента Плевнелиев”

 1. Цветан Василев се поставя редом до хора като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън и Бернар Арно…Това е все едно “Цар” Киро от Катуница да се постави редом до Елизабет II.

 2. Предполагам имате предвид Цветан Василев.

 3. Както написах в подобен коментар под предишната Ви статия – войната всъщност я започват мутрите Боко и Цоко.
  Циганчето Василев е само маша.

  Явно Тиквата играе ва-банк чрез собствената си банка (КТБ). Нещо му е припарило. На мен започва да ми прилича на тотална война на всички фронтове.

  Нищо добро не ни чака…

 4. Към Иванов&

  Гешката си беше грешка, макар и от тези,които могат да бъдат взети за истина. Поправих я.

 5. Към СИБ:

  От друга страна, след като Станишев се мисли за Чърчил, какво пречи на друг в нашата лудница да се има за Наполеон!

 6. “Не бих предприел нещо срещу държавата и правителството…”. Много умно от ваша страна, г-не банкер. Ако не знаете, да ви светна, че такива действия са престъпления срещу държавата и за тях си има наказания-слънце в Наказателния кодекс. То пък остана и да предприеме – въоръжена съпротива, взривяване на мостове, разстрел на министри или каквото там има по партизанските филми. Някои хора дотолкова са се самозабравили, че им се присънват правомощия, каквито обикновеният гражданин по презумпция ня-ма. А по отношение статията в аФстрийски цйтунг – басирам се, че е платена. Ако не съм права, пак обещавам да си разплета чорапогащника.

 7. По кой член на конституцията Президентът е длъжен да понася този или онзи ? Някои комунист/социалисти/, по щастлива за тях СЛУКА се помислиха за гениални бизнесмени /с откраднати от народа пари.

 8. Цв. Василев казва:
  „Вие рисувате странна картина. Ние може би имаме прекалено много свобода в медиите. В България всеки може да каже или да напише всичко, без да спазва етични правила“.

  Този говори и май почти си вярва, не знам защо обаче мисли хората за глупаци – това, че всеки може да напише всичко дори и без да спазва етични правила не значи, че има свобода на словото и медиите са свободни. Само не знам едно как без конкурс и без да е стъпено на базата на конкурентност и принцип на свободния пазар (нека даже и да е регулиран) държавните фирми решават коя банка да използват. Трябва да им закон за Държавните Активи и правила за тяхното стопанисване и според закон всяко държавно предприятие трябва чрез конкурс поне от 1/3 от Банките (около поне 10) в България да получи оферти за условията по които тази Банка ще открива сметки, депозити, кредитни линии, и т.н. свързани с държавното предприятие. Защото сега какво се получава държавата си дръжи парите при тоя мустакат крадец тип назначен бизнесмен при мизерни условия а тоя дето се сравнява с Уорън Бъфет (голям смях хахахаха) ги дава на свързани с него структури. Е няма такава държава. И дотолкова е изнаглял и си е повярвал че в прав текст скача на Президента. Не че съм фен на Президента, но преди всичко Президент е институция и оттам нататък и Росен Плевнелиев в частност като човек спечелил текущия мандат (за добро или лошо, може би за добро пред алтернативи като Гоце). И не знам още защо примерно с едно решение на правителството държавата не си вземе парите от банката на тоя наглец и да му спре тока. Е явно има защо, но никои не казва, а щом никои не казва значи всички са в кюпа и тоя храни всички партии с държавните пари, друго обяснение нямам.

 9. Хм, без команда от генерал-лейтенант инж.д-р Боко, мустакатото цигане едва ли би гръмнало с тоз тапешник в австрийски цайтунг. Всичко опира до това, дали школник Плевнелиев ще отговори на огъня и ще дръпне шалтера на Корпоративна търговска.

 10. Цветан Василев!? А някой спомня ли си за
  фаворитите на предишните власти като-рестьорантьора на Костов(забравих му името)
  и другите-СИК,ВИС…
  Всяка власт си има своите “бизнесмени”които след мандатът си заминават ,за да дойдат новите.
  Цветан Василев явно не иска да си ходи още…

 11. Войната реално трябва да е ББ vs ЦвЦв.
  Понеже в крайна сметка всичко опира до това да се разделят едни пари, тези ще се сдавят като кучета, но не пред камерите. Възможни са всякакви изходи от тази битка, но аз от чиста запалянковщина ще заложа на ББ. Прогнозата ми е ипон за ББ. ЦвЦв, ако му е останал малко здрав разум, ще приеме (ако му предложат) пост на посланик някъде и ще си трае. По дефиниция губещият (вътрешен министър) би следвало да получи съдебен процес и инфаркт или нещо подобно (нападение, геройска саможертва, битова свада, самоубийство и т.н.) с летален край, но нашите са слаби в теорията и това може да го пропуснат.
  Президентът е в нечий отбор, но не е истинската цел на атаката. Както и Василев не е истинският таран в неговия отбор. И този мач със сигурност няма да се играе в духа на феърплей. Но едно трябва да е ясно – ББ и ЦвЦв не могат да продължат заедно още дълго време. Като тандем са напълно изчерпани.

 12. Кой назначи Веселин Божков за шеф на КРС при Станишев и го преназначи при Борисов.
  Кой взе мултиплексите чрез Божков.
  Кой взе НУРТС а после и Виваком.
  За да печели от цифровизацията но май няма да му се отвори парашута.
  И сега света вода не напита.
  Не че тези които обвинява са цвете, но явно на тези етажи няма срам и морал.

 13. Уважаеми г-н Инджев,

  Днес в сайта offnews редакторът е написал, че под статия, в която се обяснява защо Цв.Василев напада Плевнелиев, от едни и същ IP адрес с 14 (!) различни имена се тролва в полза, разбира се, на Боковия олигарх.
  По този повод един коментиращ е препратил към статия в Уикипедия, описваща ползите от софтуер, с чието прилагане тролът си пише, публикува, при него се вижда, че го е публикувал, НО… го вижда само той („мисли си, че пише, но всъщност никой не го вижда, че е написал нещо”), а реално неговите коментари не се виждат от останалите и така не замърсяват дискусията. Ето тук се обяснява за софтуера:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hellbanning

  Ако Вие и администраторът на Вашия блог прецените, че този софтуер е полезен, дали не е по-добре да хвърлите в заблуда масата от лумпени, които ви отнемат и много допълнително време за непрекъснато отсяване на подобни „агресори”?!

 14. е то гоце се взе за стамболов. следващата стъпка е уго сидеров да се помисли за майка тереза.
  за янето няма какво да се коментира – там всичко казано е малко.

 15. Цветан Василев е нагъл, та чак дрънка.

 16. Към Иво Инджев:
  Че ние си живеем в лудница от 1991 година, щом Станишев е Чърчил, а Боко Тиквата е Наполеон. Въпрос? Имате ли достоверни данни СерГей Станишев дали си поръчва тайно по 800 бутилки избрано червено вино от Мелник, и ако е така, дали си го плаща, или го получава под формата на патийна субсидия?

 17. Взимам повод от г-н Инджев за Станишев – Чърчилоподобният

  “A modest man, who has much to be modest about”
  ” Скромен човек, който определено има за какво да бъде скромен” -цитат от сър Уинстън Чърчил

  Казват, че горното е казано за Клемънт Атли, първият лейбъристки премиер на Великобритания, изкарал пълен мандат. Защо ли Станишев не се сравнява с този човек, а се мери с Чърчил!? За разлика от Атли, Станишев има много по-скромни възможности но и доста по-нескромна оценка за тях! Бих му признал веднага претенциите, ако можеше да се сравни с една стотна от следните достижения на сър Уинстън: /като тук не слагам неоценимият принос на Чърчил за победата над Хитлер и създаването на “студеният” фронт срещу съветската заплаха./

  1- Чърчил е известен ерудит. Според сър Лоурънс Оливие Чърчил е знаел НАИЗУСТ голяма част от текстовете на Шекспировите пиеси, които са 36 на брой. В какво е ерудит и какво знае наизуст Станишев? Текстовете на Херсонската първична партийна организация?

  2- Чърчил е написал 43 книги издадени в 72 тома – в това число исторически, биографии, очерци, една драма, политически студии и т.н. в което число не се включват безброи статии, публикувани в сериозните вестници на епохата. сър Уинстън Чърчил е лауреат на Нобелова награда за ЛИТЕРАТУРА. Какво е написал Станишев? – “Ролята на униформата за повдигане на бойния дух в съветската армия”..Без коментар.

  3-Чърчил е човек, изковал себе си във военното дело. Участвал е в безброй военни кампании – Куба, Индия, Судан, Южна Африка, Египет и т.н. защото “Noblese oblige” -аристократичният произход задължава! Колко, как, и къде е служил съветският “аристократ” Станишев?!

  4- В областта на пурите, жените и алкохола няма какво да се каже, тук работата е отново е ясна, но нека пак да перифразираме не толкова добрият стар сър Уинстън, който и тук се е изказал блестящо, сякаш визира дребният съветски очилат апаратчик:

  “He has all the virtues I dislike and none of the vices I admire.”

  “Той притежава всички добродетели които не харесвам, и нито един порок от който се възхищавам”.

 18. цв.в. истински Борат на банковото дело по време на прехода.
  Да бъдем оптимисти – остават само още някакви си 17 години и.

 19. И аз не мога да понасям Цветан Василев. Очевидно ставаме двама, аз и господин Плевнелиев, които не понасяме Цветан Василев.
  Господин Инджев, предлагам Ви във Вашия блог да създадем клуб на непонасящите Цветан Василев. Сигурен съм, че това много скоро ще прерасне във всенародно движение. Разбира се, можем да поканим доктор Стоичков за байрак на нашето всенародно движение на непонасящите Цветан Василев, като предварително се ангажираме да не му окаляме името на доктора.

 20. Има разлика м/у банкер и назначен за банкер. Ама на стъпилия върху много пари или партийна подложка, му се струва, че и ръста му е висок.
  Повечето банкери са се изказвали в полза на финансовата стабилност. А някой спомнали си изказвания на същия в тази насока? Не е ли странно това?
  Благодарности за линк, който ще промени мнението ми, но си мисля че няма да има такъв!

 21. Че Цветан Василев се е взел адски на сериозно, това е очевидно. Аз лично се надявам “клиентите ” му да му излязат много скъпо и да си плати някога за всички гяволъци и мошенгийства. Надявам се и Цветелинка Бориславова да получи (съдебно) възмездие за откраднатите пари.

 22. Днес чух че министъра на икономиката предлага някакви , според мнозина и мен, доста смислени неща за енергетиката. Но е казал нещо, което явно е вбесило “енергетиците”. Казал че България има свръхпроизводство на енергия! И че няма къде да я дяваме, ЧЕ много предприятия, бивши заводи със собствени централи продават на държавата енергия по цени 3-4 пъти над тези, на които я купуват!!!! По силата на някакви стари договори за изкупуване на производството им… Това се знаеше отдавна!
  И днес веднага започна нов напън и вой срещу служ. правителство и президента в частност. Дали това нападките на Василев с/у Плевнелиев не е в този контекст!?

 23. А как възприемате днешния коментар на принципесата Цв.Бориславова, че не е нормално държавните пари да са концентрирани в една банка ?

 24. cvetan vasilev – porednata bulgaromutra oligofren na kogoto polu-personi kato Diankov s ego po-goliamo ot zemiata no bez molekula etika (podobno na svoia bos BB) podnesoha na tepsia milioni ili miliardi. I neka niakoi se sumniava che ne sa imali finansov interes bivshite uprevliavashti i tezi s chervenite zadnici predi tova. Potkupni do mozuka na kostite sa i tova triabva da se schita fakt do dokazvane na protivnoto. V BG niama sudebna sistema taka che prezumpciata za nevinovnost po otnoshenie na politici triabva da e obratna na prezumpciata v normalnite strani. Toest v BG politika triabva da se schita za vinoven/podkupen do dokazvane na protivnoto.

  V podobna parodia na durzhava kato BG samo material kato cvetan vasilev, sergei oligofrenovich, boiko tikvenski i malkata pica diankov imat budeshte. Ostanalite da se spasiavat poedinichno zad granica ili ako ostanat v BG – zad borda i na akulite.

 25. Наистина ли вече г-н Василев контролира 12% от БВП на България.

 26. Вие сте яко тъпото племе и тая държава няма никога да се оправи докато народа е толкова глупав и повърхностен. Цветан василев е единствения човек който прави нещо в полза на тази мизерна държавица. Нз как си правите изводите но нито всички държавни пари са в КТБ нито василев работи за Бойко или за когото и да е било. В българия няма по интелигентен и успял човек от него и с право може да се сравнява с Бъфет или Бил Гейтс, защото като тях е забогатял с акъл и много работа. А в българия естествено простия българин ще пише злобни коментари защото е проклет и завистлив, типични български черти.

 27. Наистина доста злоба се излива тук срещу този човек, явно е напълно в унисон с вродената българска неприязън към успелите…. За мен името Цветан Василев не значи нищо друго,освен че поне 50% от съвипускниците ми от един от най-добрите университети в България,отлично образовани и мотивирани да работят, са намерили място в неговите фирми, доволни са от условията за развитие, а работата наистина е на европейско ниво. Кой друг в България предлага това? Настина храних едва ли не страхопочитание към страхотния Журналист Иво Инджев, но явно и той се е поддал на “капиталовите” увлечения, много жалко….

 28. стефане, леко с баданарките-кой ти вярва, мислиш? Точно пък тоя мустакат индобългарин Ц.В.-хайде, бе…

 29. Ами много приказки се чуха и изписаха, ама 2 общо липсват:
  1. Какво е разпределението на средствата на бюджетните организации и фирмите с държавно участие над 50 на сто по банки. Защото като го видите ще Ви светне, Уважаеми, че малко ви хързулват 😀
  2. Какви са условията, при които се държат средствата – тогава, Уважаеми, ще ви светне, че още малко ви хързулват.
  Всички се концентрират върху някакви личности, политики, номера и още марсиански конспирации а никой не ще да направи елементарен финансовоикономически авализ? Е, защо бе, уважаеми? Извадете цифрите – той Дянков се опита, ама се насра, защото се оказа, че държавата:
  1. Не си държи там парите, като цяло, това е мит.
  2. Ще загуби, ако си ги държи на друго място, средно взета друга банка – съчетано и с кредитирането, разбира се. Елементарен анализ, за младши експерт. А защо го няма??? Защото няма да се хареса, май, иначе да го беха разпечатали по всички медии.
  Това е то.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.