Бутафорията насред еуфорията

 

Преди да прочетете от други източници, достъпни за всички, развитието на историята на тримата обособени вече като лидери на „неделните протести” през февруари в София, ще направя малко предисловие от собствени източници.

Софийската тройка Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев съвсем не е спонтанно възникнал триумвират от изявени граждани начело на (част от) гневните граждани в столицата. Те не отричат, че се познават от предишни протести. Но е интересно, че са съветвани междувременно от професионални познавачи на политическата обстановка и дори са им уреждани срещи с политици – например с евродепутати.

Срещата, за която ми е известно, на практика се е провалила поради явната несъвместимост на възгледите по дефиниция- на какво са се надявали, канейки десен политик, който не ги познава по онова време преди да се прочуят с мегафоните, само те си знаят.

Който се съмнява в достоверността на тази информация, да попита социалния антрополог Харалан Александров.

Не знам кой ( още) ги съветва, но който им е дал идеята да се качат, освен на микробуса ( което си беше „гениално”, защото така се изявиха като диригенти на протестите и топката за легитимирането им беше прехвърлена в медиите, „клъвнали” на тази стръв), също и на платформата на Стефан Пеев с неговата партия-менте, буквално ги е закопал.

Подробностите можете да прочете по-долу, но преди това държа да откроя още една: въпросният Стефан Пееев беше ( а дали още е- не знам) приближен на Евгений Бакърджиев тъкмо в периода, когато „Валяка” беше лицето на операцията по взривяването на мавзолея на Георги Димитров.

Тогава Ангел Славчев е бил дете и едва ли е бил между шепата протестиращи със знамената на Че Гевара в защита на гробницата на сталинисткия диктатор. Но пък беше на 11 януари 2011 г. сред говорителите на незаконния контрамитинг на червени екстремисти срещу разрешеното от общината мълчаливо бдение с искане за демонтиране на паметника на благодарността за съветската окупация в центъра на София.

Припомням , че Славчев се опита да ни запуши устите, обявявайки ни през мегафона ( отново мегафон- метафората на лидерството!) за лумпени, защото настояваме позорният паметник да бъде преместен. Сега този запушвач на граждански усти и изявен русофил от младежкото поделение на „Движение русофили” ( подчинено на Николай Малинов от ВС на БСП), обявен на онзи януарски митинг от колегата си по екстремизъм чегевариста Павел Иванов за лидер на „друга лява партия”, се качва на бутафорната партийна платформа на един близък сътрудник на рушителя на мавзолея Евгений Бакърджиев. ( ivo.bg)

„Партията Демократична гражданска инициатива, която ще е ракетоносител на протестиращите около Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев, се оказа менте. Тя не е сред учредителите на СДС. Председателят й Стефан Пеев е променил името на формацията, като е запазил инициалите ДГИ. Истинската – с основател покойният вече дисидент Любомир Собаджиев, в СДС е Движение “Гражданска инициатива”. Пеев всъщност е бил изгонен от нея, както и от СДС-Изгрев.

(Стефан Пеев, по това време зам. председател на СДС “Изгрев” София, понастоящем съветник на депутата Петър Георгиев; председател на съвета на директорите на общинска фирма “Градостроител” за периода 01.04.1997 – 11.03.1998 г., според в. „Монитор” 1999 г. –бел. ivo.bg)

Питахме го какво работи – казваше “актьор съм, играл съм турчин в “Козият рог”, разказаха пред Дартс нюз седесари от район “Изгрев” от времето, когато Пеев се е подвизавал в Координационния съвет на организацията. “Никога не разбрахме какво работи”, твърдят те.

Пеев обаче е бивш шеф на борда на общинската фирма “Мебел” по времето на Софиянски и участник в приватизацията на дружеството.

Сега Пеев е на всички протести в София.

Днес лицата на бунта в столицата Янко, Дончо и Ангел обявиха, че са избрали партията на Пеев като единствената партия, предложила своите изборни листи без да има ограничения за гражданите в тях.

На сайта на партията пише:

„Демократична гражданска инициатива” е изразител и продължител на идеите на онези български граждани, които в снежния 25 ноември 1989 г. се събраха в Южния парк на София за да заявят, че винаги са се чувствали свободни и независими хора, осъзнаващи, че реализацията им ще бъде възможна само при условие, че и останалите членове на обществото се чувстват такива; те изразиха своето убеждение, че за постигането на това условие е необходимо да бъдат организирани и да работят за установяването на демократичен социален ред“.

Това всъщност се отнася за партия Движение “Гражданска инициатива” на дисидента Любомир Собаджиев.

OFF.NEWS:

Коя е партията, чието име ползват протестиращите
Автор: Елица Мартинова
22 март 2013

Едно от основните крила на протестиращите обяви в петък, че ще участва на парламентарните избори през май с партията „Демократична гражданска инициатива“ (ДГИ).
Съкращението ДГИ веднага породи двоумения кой точно е мандатоносителят на протестиращите, тъй акто две политически формации позлват тези инициали. Самите неформални лидери на протестиращите Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров обявиха, че се обединяват с партия Демократична гражданска инициатива (ДГИ) на Стефан Пеев. Инициалите на формацията – ДГИ – явно са запазени умишлено, за да будят асоциация с Движение „Гражданска инициатива“, регистрирана през 1989 г. от емблематичния за демокрацията дисидент Любомир Собаджиев, коментира сайтът Dartsnews.
Koй кой е?
Движение “Гражданска инициатива”
Партията Движение „Гражданска инициатива“ е регистрирана през 1989 г. от Любомир Собаджиев – български дисидент, участвал в Кръглата маса през 1990 г. Настоящият й лидер е Стефан Пеев.
За да разкаже за историята на ДГИ и нейния основател Любомир Собаджиев, OFFNews потърси Пламен Даракчиев – синдикален лидер от началото на 90-те и едно от лицата на протестите през последните месеци.
„Движение “Гражданска инициатива“ е партия-учредителка на СДС. Тогавашният й председател беше Любомир Собаджиев. Тя е в състава на СДС до 1995 г., когато СДС от коалиция стана партия.
Любомир Собаджиев е бивш политически затворник, който от рано е започнал своята борба за правата човека. През 1989 г. по негова идея се учредява комитет „273“ – по името на един член от тогавашния Наказателен кодекс, по който гражданите са съдени за антидържавна дейност. Основна цел на Комитета е била защитата на политическите затворници.
Собаджиев е участвал в консултациите преди създаването на СДС. Оказва се обаче, че той не може да участва в СДС, защото до членство са допускани само организации.
„Тогава Любо, като ден-днешен го помня, отиде в Южния парк. Заби една табела „Движение “Гражданска инициатива“ и за един-два дни записа няколкостотин човека. Така се основа ДГИ“, разказва Даракчиев.
След смъртта на Собаджиев през 2002 г. ДГИ е оглавена от Тодор Гагалов – бивш секретар на профсъюза „Подкрепа“ преди 10 ноември.
По думите на Пламен Даракчиев ДГИ е партия-реликва, която има чисто минало и не буди негативни асоциации у никого.
“Демократична гражданска инициатива”
В същото време „Демократична гражданска инициатива” на Стефан Пеев се определя като “продължител на идеите на онези български граждани, които в снежния 25 ноември 1989 г. се събраха в Южния парк на София за да заявят, че винаги са се чувствали свободни и независими хора, осъзнаващи, че реализацията им ще бъде възможна само при условие, че и останалите членове на обществото се чувстват такива; те изразиха своето убеждение, че за постигането на това условие е необходимо да бъдат организирани и да работят за установяването на демократичен социален ред“.
Даракчиев разказва, че е виждал Пеев на всеки протест в страната с плакат „Гражданска инициатива“ в ръка.
“Даже тогава с някои стари кадри се чудехме, дали хората няма да се разсърдят, че издига името на “Гражданска инициатива” така”, каза Даракчиев.
OFFNews потърси за коментар председателят на ДГИ на Любомир Собаджиев – Тодор Гагалов. Той разказа, че Стефан Пеев се е опитвал да регистрира партията си още през 1995 г., когато СДС става партия, а не съюз”.

12 мнения за “Бутафорията насред еуфорията”

 1. Тези тримата, барабар с онази, с нездравия блясък в очите, са като добитъкът, който нахлува в дома ти, за да разбереш, че вече ти е по-зле отпреди!
  А като ги настъпиш, пискат, заедно със закрилата на Станиша, сякаш не изливат същите тонове помия върху Костов, но тези нерези, дето майките им са гледали грозния намръщен портрет на бай-им-тошо, докато са ги раждали, скачат веднага!

 2. А от другата страна мутрите, чието острие се явява Цв.Василев от КТБанка (банката на Боко Тиквата, финансираща пропагандната машина на свинското семейство), нападат Плевнелиев по Прокопиева линия, на принципа “крадецът вика “дръжте крадеца”.

  http://www.segabg.com/article.php?id=642278

  Така нападат всъщност единствената легитимна (засега) институция в БГ, която, макар и персонално спорна и донякъде съмнителна, остава малко островче в океана на недоверието и безпринципността.
  Явно започва война. Щом са я започнали, значи вече са се окопитили и вярват, че победата им принадрежи. Иначе нямаше да изкарват дребния шмекер (временно Мистър Икономика и “голям банкер”) Василев.

 3. Да бе, тези трима “юнаци-патриоти” нямало да се кандидатират…
  Но вероятно те ще определят кои от желаещите да се кандидатират за депутати!

 4. Много полезна информация да лицето Стефан Пеев и похожденията му под табелката ДГИ (Гражданска Инициатива)! Започнал от 1995 г!? да прави опити за превземане на някакъв етикет или знаме. Похвална настойчивост за поръчителите на политическата му кариера. Някой е мислил по въпроса за осигуряване на кадри и партии за прехода в доста дългосрочен план. Ха сега не вярвай на конспиративни теории!
  Но щом вече се вадят на предна линия такива “нови лица”, значи кукловодите имат “кадрови дефицит”. 🙂

 5. Още по жалко е, че сукалчетата “патриоти” се канят и им се дава думата от
  всички телевизии и те бращолевят глупости и си вярват,а още по лошо е, че и
  много хора им вярват.

 6. Така както си плюем по надигналата се гражданска вълна срещу мутроолигархията , правим лоща услуга на бъдещето си. Рискуваме да си останем в блатото на задния двор на Европа. Какво значение има , че са Ви овикали преди 2 г , г-н Инджев? Това е личен Ваш проблем , с поставянето на който и настройването на хората срещу протестиращите , наистина е пречка срещу промяната в тази държава. Ами , хубаво , да не ги подкрепяме , пък да се радваме на сегашния си живот. Тогава да продължим да гласуваме за цялата шайка в парламента.Всяка една партия,била на власт досега, достатъчно направи за опустошението на държавата . Всички те, продавайки се на колонизаторите на България, трябва да бъдат осъдени . И това ще стане един ден.

 7. @ EDIN:
  Наивнико, тези тримката нямат нищо общо с”надигналата се гражданска вълна срещу мутроолигархията”, тъй като са нейни подставени лица. Става дума за подмяна, за отклоняване на обществената енергия в полза на същата тази “шайка в парламента”, прогласувана многократно от наивници като теб! Същата тази шайка е изпратила на улицата да оглавят протестите извратеняците Янко, Дончо и АнгелЧе, именно за да се изключи възможността за каквато и да било “промяна в тази държава”.
  Това е толкова очевадно! А това, че ти не го проумяваш е твой сериозен проблем.
  ПП. Към горните трима прибави още Дучето и Ицо-мамата.

 8. Към edin:

  Явно преписвате от въпросния Ангел Славчев, който лъже в коментарите си към дискусията на “Капитал” за паметника, че ни били освиркали ( лично той държи реч, в която нагло нарича стотици неизвестни нему, повечето възрастни хора, “лумпени”). Лумпените всъщност организираха ( незаконен, но търпян от полицията) хулигански контрапротест срещу стотици граждани ( а не лично срещу мен, макар да ми бяха спретнали чучело), упражняващи правото си на протест. Крещяха ни “фашистки пу.ки”, “фашистки свине” и ни пращаха (вербално на митинга, а след това и виртуално в интернет) в концлагери, изреждайки с наслада названията им : Белене, Куцият, Бобов дол и т.н.
  И вие наричате тази свинщина “освиркване” и ” какво от това”?
  Ако това е бъдещето на България ,в лицето на тези агресивни хулигани, за които концлагерите от времето на комунизма са нашето бъдеще, значи просто сте един от тях и си губя времето да Ви отговарям.Защото с лумпени няма смисъл да се говори- те “знаят” всичко,, имат прости решения- например, чрез концлагери за несъгласните с тях.
  Колкото до колонизиранено на България, както тръби русофилът Сидеров, то отдавна се е състояло и никога не е спирало например в най-важната област от икономиката: енергетиката, колонизарана от най-големия съществуващ от десетилетия монопол в България. Тук имаме пълната зависимост от руските горива, водещ до десет пъти по-голям внос от нашата колонизаторка Русия, която систематично източва по този начин ресурс от България.
  Символът на телешкия възторг от тази колонизация е тъкмо въпросният паметник ( и не само той).
  Само че по отношение на тази колонизация, която Ангел Славчев откровено адмирира в коментарите си в дискусията за “Капитал” ( пишейки именно за 45 години съветски колониализъм), е определена от него в излиянията му в интернет като нещо естествено, защото СССР имал тук “интереси”.
  Тези факти съм ги публикувал вече и само злонамерени, невежи и сумарно казано- ангелславчевци могат да се правят, че не знаят.
  А фактът, че съм сред малцината,които си правят труда да изобличат подобни лицемери, които се правят на революционери и борци срещу капитализма, макар да са част от червения бизнес и производната му политика в рамките на младежките структури на БСП ( като Движение млади русофили, оглавявано от Славчев) не означава някаква моя лична битка, а просто отразява мизерията на българската журналистика, която се нагажда според ситуацията, оставяйки самотни гласовете на съпротивата срещу лъжата.

 9. EDIN, давам ти един “приятелски” съвет – пробвай се да заемеш мястото на един от “гласовете на протеста” – Славчев ли, Попов ли, Дунев ли ….. , пък тогава говори кой е “автентичен” глас на протестите.
  Но съм сигурен ,че , ако си “обикновен” протесиращ ,най-много НИКОЙ да не ти обърне внимание от “кръга протесиращи” представляван от лица ,като горните трима!
  Или в краен случай , може да те използват ,докато трае “революцията” им ,и след това в най-добрия случай ще те натирят,защото НЯМА да имат необходимост от теб.
  Това е валидно ,ако все още си си останал “обикновен” протесиращ.
  Ако пък си влязъл дълбоко в “дебрите” на “революцията” им, може и някак си да те възнаградят , защото вече НЯМА да си “обикновен” протестиращ, вече ще си “революционер”(на демагогията им), и ще си станал един от ТЯХ!

 10. КАКВА Е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ВИСОКИТЕ СМЕТКИ ЗА ТОК

  Оказва се, че всички енергоразпределителни дружества имат достъп до системните режими на електромерите си през инфрачервеният порт, предвиден за отчитане на консумацията.
  По – просто казано, всички енергоразпределителни дружества имат възможност, да задават коефициент/ 1, 2…до 5 / на електромера, без да го разпломбират. С други думи, могат да го настроят така, че при реално изконсумиран от потребителя 1kW, електромера да отчете 2kW, 5kW, или колкото е коефициента.
  В една нормална държава, щеше да има орган, който да следи, това да не е възможно!!! НО НИЕ СМЕ КОЛОНИЯ !!!
  Защото какво се получава в крайна сметка?!! Пускаш жалба при “идиотите” от всички енергоразпределителни дружества , че електромера ти “върти” като вентилатор и те идват, „оправят му през инфрачервения порт коефициента”, което се случва буквално за секунда, а ти после ако искаш и в лабораторията в ЦЕРН го занеси да го проверяват, дали е изправен. После съответно, становището на лабораторията е, че електромера ти е отличен и когато енергоразпределителните дружества дойдат да ти го монтират, пак го светват с “вълшебното дистанционно” и той пак започва да върти като вентилатор. Естествено ти обясняват, че на електромера явно всичко му е наред!!! Та нали преди месец е бил за проверка в лаборатория.
  В една НОРМАЛНА държава, при един НОРМАЛЕН съд при условие, че доставчика има възможност да бъзика системните настройки на електромера, би отменил всички сметки, отчетени с такъв електромер…!?
  Мисля, че няма нужда от коментар…
  Споделете за да могат всички да знаят!

 11. Като шеф на БТА преди промените – разбирай проверен и верен кадър вещ манипулатор гласът ти е без значение,
  Явно си оставаш с комунистическия манталитет , пък как друго яче имаш си и досие като подплата.
  Времето Ви изтича идват младите носещи идеи за една цивилизована система на държавно управление.
  Като не можеш да помогнеш поне не пречи с празно главите си уж логични но непроверени съждения.

 12. Към kostavod:

  Няма да опровергавам фактологическите глупости за “шеф на БТА преди промените”- по същата антилогика можеш да ми измислиш още каквото си поискаш, но това не е повод за разговор с теб…
  Друго е по-съществено като илюстрация на примитивизма, демонстрират от теб:хем гласът ми няма значение, хем не само ме четеш, но и държиш да си покажеш посредствеността тук!
  “Пълно главите” ти мисли си личат дори и по елементарното делене на хората на млади и стари (като качествени и некачествени по възрастов признак- типичен фашизоиден подход), докато ти, бидейки явно от младите, доказваш, че за глупостта няма възраст.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.