Властите в София са знаели, но са нехаели за опасността от Хизбулах

В публикация от 1 април в. „Джерузалем поуст“ предупреждава, че синагогата в София е под наблюдение от страна на иранските милиции „Ал Кудс“, което е заплаха от възможен атентат в българската столица.

В статията пише, че предупрежденията за възможен атентат, направени преди взривяването на автобуса в Бургас, са били „многобройни“ от което става ясно, че българските власти са се отнесли небрежно към тях. В този смисъл всекидневникът прави аналогия с новите сигнали и разказва за безплодните си опити да получи повече информация от официалните български власти за арестуван в България ирански гражданин .

МВР, ДАНС и МВнР в София, както пише в журналистическото разследване, препращали помежду си репортер на вестника, който се опитвал да получи отговор на въпроса за заловен преди близо 9 месеца в България член на иранската милиция „Ал Кудс“.

Цитирайки доклад на Института за близкоизточна политика във Вашингтон от 2013 г. „Джерузалем поуст“ разкрива неизвестния за българската публика факт, че само „дни след атентата в Бургас“ българските власти са заловили член на иранската милиция „Ал Кудс“ ( военизирани отряди на хомейнистския режим, използвани както в Иран, така и в чужбина за целите на революцията- Ал Кудс означава Ерусалим- бел. ivo.bg). Заловеният иранец е наблюдавал синагогата с цел организиране на атентат, се казва в доклада.

„Джерузалем поуст“ декларира, че разполага с „твърди доказателства“ за това.

Вестникът припомня, че израелски сайт е отправил подобно предупреждение пред атентата в Бургас, предполагайки, че софийската синагога е потенциална цел на терористи.
Израелското разузнаване е информирало българските власти през януари 2012 г. за подобна опасност, но както пише в статията български източници споделили, че българското контраразузнаване показало „обезпокоителна липса на желание да работят по разследване на заплахата“.

За онези, които не са (длъжни да са ) проследили дозираната за българската публика информация по въпроса, в края на това резюме да повторя, че според „високопоставени български източници от силите за сигурност“ предупрежденията за опасността Хизбулах да извърши атентат в България преди това наистина да се случи са били „многобройни“ , включително от страна на български граждани.

Bulgarian sources who wished to remain anonymous told The Jerusalem Post on Monday that Bulgaria’s authorities, including top members of the security services, were made aware of ongoing Hezbollah-Iranian threats against Jews and Israelis in Bulgaria, prior to the Burgas attack. According to the sources, multiple Bulgarians “passed information a number of times” to security forces about planned Hezbollah attacks.

Въпросът за финал е: защо толкова дълго въпросните български власти се правеха на „ни чул, ни видял“ по въпроса за следата, която води към Иран и Хизбула, оставяйки българското общество да си мисли, че това подозрение е само и единствено някакъв чужд план за въвличане на България в „еврейски“ или „американски“ сценарий- сякаш България е съюзник с Иран, Сирия и техния покровител Русия, а не с Великобритания и САЩ например, които категорично се произнесоха за предполагаемата вина на Хизбулах за атентата в Бургас?

Ако и този въпрос не е ясен, да попитам още веднъж по „лабораторно изчистен“ начин: кой е имал интерес да дискредитира прозападната ориентация на страната ни ( доста успешно – спомнете си, че по БНТ беше излъчена „дискусия“ с един опонент срещу 6 съгласни помежду си коментатора, обвинявайки България в слугинско поведение към САЩ и Израел)?

Коя ли ще да е тази толкова могъща в българското задкулисие сила, желаеща да държи многострадалната ни родина в своята евразийска орбита?

 

13 мнения за “Властите в София са знаели, но са нехаели за опасността от Хизбулах”

 1. Иво,коментирай какво става между Иван Костов и Надежда Нейски ! Нали,трябваше да са коалиция ? !

 2. Доказва се от неглижирането на тези сигнали, че информацията и властта у нас досега не е била упражнявана лоялно към собствения народ, който се оказва ничий – непуснат от уж бившите си душмани, в резултат на което и изкуствено спирана могъща закрила от легитимните ни днешни съюзници…

 3. И Григор Лилов има някои съображения по въпроса за които свободната българска журналистика нехае.

 4. Надежда Нейнски..За мен тя тръгва към регистрация с ДСБ знаейки, че е с нередовни документи. Така вкарва Костов в капан да не може да се регистрира и да не може да участва в изборите. Умно нали? … Подло.

 5. Присъединявам се към Владислав, мислещите Българи бяха попарени за пореден път. Пълна простотия!!!

 6. Да, Москва има полза от нашата дискредитация, но ужасно силно се съмнявам чак такава конспирация да има. България чисто и просто НЯМА работещи органи за сигурност. Отчайващата некомпетентност, управленска импотентност и шуробаджанащина пропиват всеки един слой от управлението на държавата.

  Към това като добавим използването на службите за лични цели, многократното им реформиране, разформироване, преустройване… многогодишната липса дори на стратегия за национална сигурнст (а и как да има с управленци без НИКАКВИ план и визия) и прочее и прочее. За всичко това не ни е виновна Русия.

 7. Единствената партия, която не е шикалкавила с евро-атлантическата ориентация на България е ДСБ.

 8. Към Емил:
  Не бързайте с изводите.Вижте пресконференцията на ДСБ от 15.00ч.

 9. Присъединявам се към мнението на ZO – както пишеше в едно стихотворение на Валери Петров – “ННН – някой некадърник наш…”

 10. Най-страшното , според мен, е как човешкият живот няма никаква стойност в контекста на борещите се за влияние “сили на мрака ” и как целта оправдава средствата… и сто живота не стигат да се проумее тази дяволски изопачена мисъл, грешно приписвана на Макиавели, а всъщност формулирана и затвърдена от …. хората !!!

 11. Съвсем обоснована и точна статия. Както винаги Г-н Инджев е от малкия брой журналисти които преди да коментират се информират за фактите. Няма никакви „сили на мрака“, както Милена казва, а терористична организация, чиято цел е да убива, където и да е, стига жертвите да са евреи.
  Осбовните въпроси за нас са:
  1. След като е имало сигнали още от януари 2012 година, защо няма един български политик който да повдигне въпроса за нехайството на нашите уж отговорни служби.
  2. Както Г-н Инджев пита: кой има интерес от пробутване на темата американо-израелски сценарий?

 12. Kam ZO. Imashe interesno savpadenie na sabitia v ramkite na edin den:izkluchitelno negativen doklad na Evr. sauz za Balgaria i atentata v Burgas.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.