С ядрен камък на българския Neck

Хванаха свещената крава АЕЦ „Козлодуй“ за рогата: този 39 годишен подарък на чернобилската дружба с покойния СССР, за който (почти) всеки говори у нас като за главен генератор на националната гордост, защото ни поставял на картата на света като високо развита технологична нация! „Оказа се“, че произвежда прекалено много енергия и се налага рязко намаляване на мощностите и дори спирането на 5-ти блок (за планов ремонт- какво съвпадение!).

Добро утро! Трябваше ножът да опре до фалита на енергийния сектор, натоварен с непродаваемо свръхпроизводство, за да бъде изречена най-после истината, че не можем да си позволим повече лукса да разхищаваме огромни ресурси под формата на никому ненужна, освен на гешефтарите, стока. Сигурен съм, че капиталисти в сектора, като червеният Курумбашев, с когото влязох в пряк сблъсък в студиото на БНТ преди референдум, ще се опитат пак да препратят въпроса към бъдещето, за което били загрижени. Щели сме да се превърнем в народ от овчари, като надменно другаря левичар и ми препоръча лично тази съдба, щом не приемам тезата му за нуждата от нов (руски) гигант на ядрената енергетика в Белене.

Засега, крайно нетипично за тези господари на медиите, другарите визионери мълчат пред надвисналата катастрофа в енергийния сектор. Някак си не могат да я натресат този път на „американците“, както упорито се опитваха да направят в рамките на неравния спор „за“ и „против“ АЕЦ „Белене“ ( а е неравен, защото е подплатен с дългогодишни руски подкупи в медиите). Една единствена значима инвестиция на частни американски пари има в България, направена в две топлоцентрали у нас и побратимите от ядреното лоби се изхитриха да я демонизират като основна тежест на Български врат ( НЕК, т.е. Neck- врат).

Но далаверата в Белене, както твърдим с Георги Котев в книгата „Ядреналин“, е само детско лапане от буркана със сладкото на баба в сравнение с текущия от години организиран грабеж в Козлодуй, за който шумът около острова с концлагера е удобен параван.

В интервю за Австрийската обществена телевизия, която прояви интерес към книгата „Ядреналин“, двамата с Георги Котев припомнихме миналата седмица основните параметри на престъпната схема в Козлодуй. Ще бъде интересно да видим какво от казаното от нас ще достигне до екрана ( защото подразбрахме, че няма да е лесно интервюто да бъде излъчено) и съответно да се дотътри и до българската публичност.

Сега борците за повече комисионни чрез строителството на нови и нови ядрени мощности би трябвало да обяснят на какво основание се надпреварват да предлагат вариантите си: от АЕЦ „Белене“ до 7-ми блок в Козлодуй. Вкупом излишни станаха, както вкупом се лакомят за облагите от поръчките, консултантските договори и всички останали благини по корупционната верига. Уж са се разделили на „за“ и „против“ АЕЦ „Белене“ само, но всъщност заедно пледират за едно и също, но с различни названия: за продължаване на далаверата с ядрената енергетика, от която доста страни в Европа благоразумно отказаха още след Чернобил, а други се изплашиха едва след Фукушима.

Лакомията за продължаване на пировата печалба от отречената в стрестестовете в Чернобил и Фукушима „прогресивна“ мирна атомна енергетика обаче в България, с малки изключения, е проникнала на всевъзможни нива в политиката. И най-големите противници на АЕЦ „Белене“ не могат да си позволят „лукса“ да кажат крива дума за централата в Козлодуй, „перлата“ в короната на НРБ, наследена като свещена крава на икономиката ни. Напротив: с настървение заваляха идеи за разширяване на това съветско творение.

Да не говорим- понеже става дума за политическо говорене- какъв горещ картоф с часовников механизъм е темата за затворените два блока на централата. Истинска война се води от години за пренасочване на „вината“ за това „национално предателство“ от една болна глава върху друг болен мозък- особено модна е темата за един Волен. А какво щяхме да ги правим сега въпросните два блока, когато ситуацията със свръхпроизводството най-после е припозната като катастрофална за икономиката ни?

Предупреждението за опасността от катастрофа този път не го пише нито Иво Инджев, нито Георги Котев. Ето малко извадки с днешна дата от в. „Труд“.

Докато прокуратурата търси “неизвестен извършител”, енергийната система е пред колапс според данните на ЕСО.

Централното диспечерско управление вече не може да балансира енергийната система и е разпоредило на доставчиците на ток – ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про”, да започнат да спират централите, които произвеждат зелен ток, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
Писмо е получила и АЕЦ “Козлодуй” и от 12,00 ч в сряда (3-ти април 2013 г. -бел. ivo.bg) е намалила мощностите не само на пети блок с една трета, както беше наредено в понеделник, а и на шести блок наполовина.
От компанията очакват това да продължи поне до 20 април, когато пети блок трябва да спре напълно за планов ремонт. Източници на “Труд” съобщиха, че малки количества електроенергия са изнесени аварийно от страната, за да се балансира временно системата преди пиковите часове.
В момента потреблението на ток в страната е на критичния минимум от средно 4000 мгвтч на ден, а износ почти няма. Заради това много от тецовете, включително и държавния “Марица-изток 2”, работят на минимум.
Балансьор на системата са вецовете и ПАВЕЦ “Чаира”, пише в писмото на ЕСО. Заради проблемите с балансирането на системата оставка подаде и главният диспечер Митю Христозов с мотив за високо кръвно.”

Както виждате, стане ли напечено, (без)отговорните лица в България „вдигат високо кръвно“ и дим да ги няма- от Бойко до Митю. Бойко обаче заплашва, че ще се завърне. Чакаме да видим как ще се оправи с главоболията, задълбочени от собственото му управленско наследство.

35 мнения за “С ядрен камък на българския Neck”

 1. малка корекция в иначе безупречната статия – “критичния минимум от средно 4000 мгвтч на час”, всъщност е “критичния минимум от средно 4000 мгвтч на ден”.

  А другарите продължават да си искат Белене, дори и след тази новина (напр. в червения форум на в. Сега).
  И пак виновни са американците и Костов за Марица-Изток. И пак токът от АЕЦ бил най-евтин, трябвало да се изпускат язовирите без да въртят турбини (т.е. без да произвеждат ток), за да може “мирният атом” да върти АЕЦ.

  Е, ясно е, че на такова население – такъв прът!

 2. Само да питам.Кой спря Белене,че забравих ?

 3. към Веско:
  Отговарям: АЕЦ “Белене”, след приказки за това как сме щели да имаме 18 пъти по-скъп ток без този урод, беше спряна от онзи, който плати допълнително 1 милиард разходи по обречения проект- т.е. около два пъти и половина повече от онова, което прахосаха от тройната коалиция. Кой е взел повече комисионни, оставям предположението за онези, които могат да смятат,но без да “любят” силно грабителите на съвременна България.

 4. Моите поздравления и възхищение от Вашата статия.Винаги сте били на предния фронт срещу каузата Белене и днес с право можете да се гордеете че сте един от пионерите в борбата срещу това престъпление.
  И така хубаво го казвате в тази статия !!

 5. Много силни и точни думи не напразно ми хвалеха този блог.Да ви каже кое най много ме интересува.Най много ме интересува как ще реагират по медиите днес нашиге социалисти.Наистина много ми интересно. Аз искам да се хвана на бас, че няма да си посипят главата с пепел.Все ще измислят нещо което ще ме разстрои със своята наглост.Не знам какво ще бъде това но със сигурност ще ме раазстрои

 6. Ето, най- накрая и “официална” информация относно потреблението на електроенергия. И сега можем да си зададем въпроса кому беше нужно това повсеместно блеене около референдума. Отговорът в нормални условия би бил, че на никого не е нужно. Но тук всичко е интереси, кой иначе ще пълни със “смисъл” комисионните и “договорите”…

 7. Като става дума за енергетика и като иде реч за прокурорски проверки по токовата верига през последните дни, защо странно хукнаха да проверяват ЕРП-тата, НЕК и други съкращения по сигнали, а не проверяват АЕЦ “Козлодуй” по хиляди сигнали (сам съм чел в този блог десетки такива). Странна беше и мигновената реакция на анонимния сигнал за подслушванията, огласен от Станишев. Странно нещо е това прокуратурата! Умее да си избира теми за работа!
  А що се отнася до сегашната ситуация с намаленото потребление, това е върхът на цирковите номера! Публиката пада от смях. Но пък от историята знаем прекрасно – червените нямат срама. Пак ще намерят начин да обяснят положението и да излязат от ситуацията. То … с такъв електорат…!
  И както знаем в такива случаи: за всичко е виновен Иван Костов!

 8. На гол тумбак чифте централи! Започва да им лъска батака на кремълските пачаври у нас. Започват да спират първо ВЕИ, а после и блок от АЕЦ. Какво стана с голямата консумация и голямата търговия, която предричаше в “големия член” Гоце Първанов? Защо изведнъж им спря алъш-вериша с отровна енергия?
  Г-н Инджев,
  Обръщам се към Вас с молба да публикувате тук интервюто ви пред Австрийската телевизия, за да имат възможност посетителите на блога Ви да се запознаят с истината и да си направят изводи какви шансове да предоставят на руските мекерета в България.

 9. Една година летувахме в Балчик.Обичахме да се разхождаме по пристана. Веднаж забелязахме, че на някакъв кораб (после разбрахме, че е арабски, но това е друга тема) товарят овце. Много. Стадо след стадо. Изведнъж – суматоха. Част от едно стадо, направи елегантен завой и се затири по уличките на Балчик – дим да го няма. Товарачите се почесваха с досада. След доста време овцете се появиха. Най-отпреде им беше поставен породист мъжкар … който чинно и почтено ги поведе право към трюма на кораба …

 10. И аз ще си позволя лека корекция – двата т.нар. “американски” ТЕЦ-а са “американски”, защото собствеността им е на американски компании, едната от които е регистрирана в офшорна зона. Така че реално нямаме идея дали е американска, руска или… българска. По същата логика една много сериозна част от “скъпо-зелените” перки и панели можем да ги наречем “кипърски”… но надали точно гражданин на Кипър е собственикът им.
  Поздрави!

 11. Аз не мисля, че АЕЦ Белене е спрян. Поне, не юридически, което е по важно. Там просто са преустановени строително – монтажните работи поради липса на пари. Нито са уредени проблемите с руските претенции за обезщетения, нито е решен въпроса с произведеното оборудване, абе изобщо – тиквена работа.

 12. Към ВЕСКО:
  Западните ни съюзници от ЕС и НАТО. Наложи се да вземат мерки, поради липсата на здрав разум и поради непомерните алчност и продажност на червените и пребоядисани политици и олигарси.
  Други въпроси?
  🙂

 13. Като стана дума за свръхпроизводство на електроенергия, да стане дума и за неизлизането на сметките на комунистическия мастодонт и крадец на пари от потребителите “Топлофикация”! Всеки, който заблуждава гражданите, че ще намали злоупотребите там, лъже умишлено, защото няма как да се компенсират загубите на топлоенергия по дължината на трасето, от там се надчисляват незаконни суми върху сметките, хората разбират и не плащат, от което дружеството е принудено да увеличава цените , докато излезе на печалба само от редовните платци!
  Омбудсманът също потвърди, че е по-коректно “Топлофикация” да се разтури, и вместо да се мамят хората, да се преориентират към други източници за отопление!

 14. А сега накъде? Първото си интервю след разпускането на парламента товарищ Станишев даде на ИТАР-ТАСС. Нищо лошо, световна информационна агенция, добри журналисти, навременно осведомяване, много добре развита мрежа от бюра и т.н. И първото, което дойде в главата на червения мискин беше, че ще продължат да работят по АЕЦ “Белене”. Наскоро в една телевизия и РОвч. спомена нещо подобно, че след “оттеглянето” си от политиката ще се занимава с проекта “Белене”. Какво, революция ли трябва да стане, та да ги изпобесят по телеграфните стълбове? Най-добре е Моника да напердаши лъжливото си приятелче, та да миряса най-сетне. И това е един от нашите “национално-отговорни” политици. Във Франция са се вдигнали на нокти от една “невинна” за България лъжа, и са готови да разкъсат бившия си министър на бюджета, в Австрия ще съдят депутат почти за същото. Нашите политици са се омазали до върха на космите с политически л*йана и въобще не им пука. Продължават напред през труповете на сънародниците си, сякаш стъпкват досадни комари. Колко ли още ще издържи търпението българско? Дано да е по-скоро! Надявам се.

 15. А аз като ви казвах преди референдума да построим и АЕЦ Белене а вие – не та не! Даже и сюжет за малък разказ бях написал:

  1во действие: Представителите на четворната коалиция Борисов, Станишев, Кунева и Доган със строителни каски гледат доволно към наливащите се с бетон основи на АЕЦ Белене. Всички комисиони и проценти за участие от подизпълнителите са вече договорени по схемата 8-5-3-1 така че старите вражди и обиди от преди изборите са вече забравени и цари мир и разбирателство. Строителни работници бодро редят тухли, на прясноиззиданата стена край тях виси надпис “Строим за родината!”

  2ро действие: АЕЦ Белене вече е построена и захранва цяла южна Европа на дъмпингови цени за което ЕК леко се гневи но у нас никой не й обръща внимание. Произвеждания ток е толкова много че готвим експанзия и към северноафриканския пазар. Министърът на енергетиката Р. Овчаров поздравява енергетиците за предсрочното преизпълнение на петилетния план и ги призовава за в бъдеще да не се напъват много понеже в България потреблението на ток отдавна намаляло а и ставало все по-трудно да намират външни пазари за него.

  3то действие: След обявяването й в несъстоятелност, създадена специално за целта фирма „Хикс” ЕООД купува АЕЦ Белене от държавата за един лев, и в същия ден я прехвърля на друга офшорна фирма с основен предмет на дейност търговия със скрап. Станишев радостно информира медиите че по проекта за утилизацията на АЕЦ Белене ще бъдат наети два пъти повече работници отколкото докато тя е работила! Край на проблема с ромската безработица в региона! Това е втория голям успех на Станишев в социалната сфера, като много преди това е решен и проблема с безработните българи: те отдавна са емигрирали в страни от Западна Европа…

  Мдаа, тежка е съдбата на пророците у нас, чуват ги ама все късно…

 16. Не мота да се начудя на наглостта на “другарите”, които продължават да твърдят колко небходима е Белене на България, и колко важно било да се изнася ток….Е, сега защо не изнасяте бе, таваришчи ? И то, забележете, няма пазар за ЕВТИНИЯ козлодуйски ток ( евтин заради изплатените инвестиции ) . Ами след години, ако ( не дай си, Боже ) се построи Белене, да не са луди нашите съседи да купуват скъпия ток ? Или пък, както и сега – ще накараме българите да купувт скъпия ток, а ще изнасяме евтиния на бедните комшии…
  Ще има да си блъскаме главата какво да го правим туй Белене, и не само няма да се изплатят инвестициите в него, но и за десетилетия ще се загроби народа ни да изплаща с лихвите туй безумие!!!

 17. @ 1_НAYМ
  Не, че е толкова важно, но и Вие се обърквате: не “4000мвтч на ден”, а среднодневна мощност от 4000 мвт!
  Например: 12ч x 6000мвт = 72000мвтч
  12ч x 2000мвт = 24000мвтч
  Общо за денонощие: 96000мвтч
  Среднодневна мощност: 96000 разделено на 24 часа – 4000мвт мощност. Разбира се, реално работата на диспечерите в ЕСО е далеч по сложна и ИНФАРКТНА!

 18. Мога да добавя още един факт, не оспорван, дори потвърден от АЕЦ “Козлодуй”: Себестойността на 1квтч в американски, френски, чешки и други чужди АЕЦ-и варира между 2,5 и 3 $ цента. У нас,в нашата гордост АЕЦ “Козлудуй” себестойността е 5 $ цента. Двойно, дами и господа, двойно!!!!

  А по отношение на ВЕИ имам предложение: Тъй като вина, за многократно по-големите мощности от колкото сме подписали като задължение към ЕС , е на държавата. Предлагам всички държавни и общински учреждения и предприятия да имат право да купуват електроенергия само от ВЕИ. Много лесно може да стане, мисля!!

 19. Мисля че проблема не е в намалението на производството на електроенергия.А къде отиде производството ,което до сега използваше тази енергия.Наистина “черни дупки” като Кремиковци трябваше да се закрият.Но явно цялата икономика е в колапс.Затова първо трябва да се направи проучване, какво количество енергия е необходимо за икономиката ни, как ще се развива .

 20. @SJL
  Да, всъщност сте прав – потърсих сайта на ЕСО (http://www.eso.bg/default.aspx/nachalo/bg) и проверих информацията. Става дума за среднодневна мощност (товар)от около 4000 Мвт, като минимумът за вчера е бил 3000 Мвт между 2 и 5 ч. през нощта, а максимумът – 4700 Мвт около 19 ч.
  Извинения и на г-н Инджев.

 21. След днешната новина, че производството на електроенергия трябва да бъде намалено, престъпно звучи предизборното намерение на Станишев да строи Белене. Ние нямаме нужда от нещо, но той възнамерява да похарчи 20 милиарда лева, за да имаме още от същото нещо. Това не само противеречи на всякаква финансова мисъл, това дори една амеба може да съобрази да не го прави. Води хорото Сергей, а след него все дилбер юнаци – Таню, Калуди, Пламен-Седенката. Въпреки огромното си желание да помогне на БСП и да пее в името на АЕЦ Белене, Калуди направи същия номер като Заеков-Пирински в предишното столетие – оказа се, че е с двойно гражданство. Въобще, конституцията ни си има своите несъвършенства.

 22. Какво значение има темата енергетика ако ДСБ и Иван Костов не влязат в следващия Парламент…НИКАКВО!

  Ако ДСБ и Иван Костов не влязат в следващия Парламент или хващайте съответния терминал или излизайте да посрещате партизаните и червената армия! Средно положение няма…

  Ето ви линк с обръщението на Иван Костов какво се е случило по време на преговорите с, уж, съмишлениците от “Единство”:

 23. Към Marina Gavazova:

  Благодаря за линка и шанса да слушам лекцията на доц.д-р Иван Костов!

 24. По примера на “уважаваните” от “всички” нас “цоциолози”, следвайки “морала” на “медиите” на Пеевски, Шаренкова и Ко. и аз извърших обстойно проучване – бръкнах си в носа и открих, че виновни за срива на енергетиката са нЕкои “журналисти на свободна практика”, които разпространяват “невЕрна” информация и подпомагат “неграмотни” лица като Г. Котев.

  Колеги, по примера на многото “достойни” платени “журналисти” и аз искам да продам това, което открих (в носа), но не знам дали да потърся БСП или направо някоя “медия”?

  Към четящите БСПари – чакам предложения!

 25. @ SIA:
  Разбира се. Та аз без бета-блокери и антикоагулант не бих могъл да оцелея дори седмица – с две клапни протези на сърцето съм.
  Знам защо питате! Друго е при ментално страдащите комуняги. Болните с разстроени психика и логично мислене и да не си приемат редовно необходимите медикаменти, не умират – само тормозят заобикалящите ги здрави хора.
  🙂

 26. За мен винаги е удоволствие да чета написаното от г-н Инджев. Може да прозвучи като оглушителна бомба в ушите Ви , но намирам , че много се говори , малко се прави . Изправени сме на кръстопът , от нас се иска да изберем правилната посока. Мисля че нашето спасение е в бързото построяване на ВЕИ-Метанова икономика и строителите ще сме ние.Вижте как bulgaria4.com и jmi.blog.bg

 27. Супер статия. 4000 kWh на час. В противен случай сме на абсолютната нула.

 28. Кой е този т. н. “Неизвестнен извършител”. Колко неизвестен. Не е имало длъжностни лица, които са подписвали очевадно неизгодни договори, не е имало безогледно и безкрупулно източване на отрасъла. Нещото, наречено “енергийна мафия” е наречено с много прилично име “неизвестен извършител”. Една симбиоза от политически, икономически, олигархически и всякакви интереси, които образуват “гордиев възел” – това няма разплитане. Кой може да бръкне в такова гнездо … Сега се оправдава състоянието на енергетиката с ЕРП-тата. Нищо подобно, точно там мафия няма, това е частна собственост. През този отрасъл са източени толкова много средства, колкото през никой друг. Но не от вчера, вече повече от 20 год. по всевъзможни начини. Кой може да върне ограбеното от народа. Безумното търпение на народа през тези тъмни години на прехода са най-голямата причина за сегашното състояние на икономиката изобщо. Като се тръгне от безогледното унищожаване на селското стопанство, и вандалската приватизация, унищожила огромната част от рентабилни производствата, и всички отрасли на икономическия живот. Но израза “икономията е майка на мизерията” в пълна сила е валидна за политиката на убийствена стагнация на Симеон Дянков. И това, до което тя доведе българския народ е само логична развръзка. Преди време Димитър Иванов в предаването на Росен Петров каза: “такова обедняване е опасно за държавата”. Ама няма кой да слуша и да чува.

 29. Добре че и вас TRAQNA не ви слушат. Ако не беше Данков, наверно щяха да се налеят и изпапкат много повече пари за АЕЦа и т.п. Поне кажете едно благодаря , че България можеше да заприлича още 2010 г на Гърция или Кипър или още по лошо на онази от времето на управлението и инфлацията 96 г.
  Ама на вас кво ли ви пука? Важното е да гушнете 22 млд лв. за АЕЦа пък нас…. да ви гласуваме за светлото бъдеще. 🙁 ((((

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.