Синьото единство отстъпи напред

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да заличи регистрацията на “Синьо единство” на Надежда Нейнски за участие в парламентарните избори на 12 май и това ми дава основание да кажа защо и как изключенията от правилото заслужават подкрепа. Заради принципа добрите практики в политиката да бъдат подкрепяни като прецедент и то чрез примера с непрактичния избор, направен от „Синьо единство“.

Едва ли „Синьо единство“ ще „спечелят“ нещо от факта, че ЦИК й отказва да се откаже от изборите- невероятно би било някакво възкръсване на тази най-нова партия със собствени листи. Не знам дори дали по закон това е възможно и не ме интересува в случая. Защото става дума за друго. Важно е да подчертая, че не целя някакво ( допълнително) разцепление на десните. Но да се заеме страната на по-слабия, какъвто е случаят с оплютите и подложени на подигравки водачи на „Синьо единство“, не е грях.

Нали всички искаха да видят как някой безкористно се е устремил към парламента? Е, „Синьо единство“ доказаха, че не ламтят за депутатски места,отказвайки на ДСБ да бъдат включени в техните листи. Бяха заявили, че ще участват само в коалиционен формат с ДСБ и удържаха на думата си, когато този формат се оказа невъзможен. С решението си да се оттегли от изборния процес, вместо да се полакоми за избираеми места в чужди листи, „Синьо единство“ се превърна в единствена партия, която доказа, че такова чудо в българската политика е възможно.

Жалко е, тъжно е и е нечестно, този факт да не бъде признат. Толкова рядко се случва в политическата джунгла на България някой да направи крачка назад от облагите заради „дреболии“ като достойнство и вярност на предварително заявените принципи. А когато все пак това стане пред очите ни, закърнелите сетива на обществото, загубили селективната си възможност да различават доброто от злото, дори не регистрират изключението от правилото.

Да, ако печалбата и постигането на целта оправдават средствата за тяхното постигане, тогава от „Синьо единство“ постъпиха направо глупаво като не си сложиха табелка с цената и не си уредиха шефовете с евентуални депутатски заплати. В държавата, в която казването на истината е привилегия само за селския Мунчо, няма нужда да си Иван Вазов, за да забележиш този факт.

112 мнения за “Синьото единство отстъпи напред”

 1. Дааа, ето че понятия като чест и достойнство в политиката все пак са възможни. Много е тъжно, че не се разбраха. ДСБ очевидно се уплашиха, че общата партия ще ги претопи- и те, като СДС се вкопчиха в “марката” си. А сега можеше да има за кого да гласуваме! Аз лично очаквах от Костов да е по-смел в решенията си- нали уж е големият реформатор. Когато не можеш да промениш себе си, няма как да претендираш, че можеш да промениш държавата.

 2. Цитирам симпатизант на ДСБ:”ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧИ: Хиляди хора напуснаха СДС, заради това че Кабаиванов и компания се подчиниха на ГЕРБ и развалиха “СИНЯТА КОАЛИЦИЯ”… г-н Костов, тези хора напуснаха вярвайки във потребността дясното да се обедини. Всички тези хора се събраха в един субект и регистрираха партия “СИНЬО ЕДИНСТВО”, като продължиха да вярват, че обединението е искано и от ВАС – г-н Костов. Вие за пореден път разрушихте мечтите на хората за това, че дясното може да се обедини… Разцепихте го преди години, сега отново направихте така, че да сме разделени.

  г-н Костов, сещате ли се, на кого бяха думите: “общата партия е само във вашите глави” – изречени по време на преговорите от …… ??? Боли ме, защото представяте истината по друг начин, а толкова много съм ви вярвала…

  НЕ Е ВЯРНО г-н Костов, че сте искали коалицията със СИНЬО ЕДИНСТВО, защото ако сте я искали, как ще обясните обажданията ви в понеделник сутринта до много от лицата на СИНЬО ЕДИНСТВО за да ги каните да участват във вашите листи, като ГРАЖДАНСКА КВОТА??? ЗАЩО НЕ СЕ СЪГЛАСИХТЕ НА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ ДВЕТЕ ПАРТИИ, А ИСКАХТЕ ТЕЗИ ЛИЦА ДА УЧАСТВАТ, КАТО ГРАЖДАНСКА КВОТА ВЪВ ВАШИТЕ ЛИСТИ. г-н Костов, горното направихте за да нямате законен партньор, при разпределението на субсидията …. искахте да я получавате лично и да я разпределяте лично – това е причината за да не искахте СПРЕДСЕДАТЕЛСТВО на бъдещата коалиция! Заради тази мизерна субсидия пропиляхте нашите мечти. След като изчакахте да ИЗТЕЧЕ СРОКА, в който можеше да се регистрира коалиция “СИНИТЕ”… започнахте да предлагате и съпредседателство – което няма къде да бъде регистрирано и 12 водачески места, НО ПОДЛОСТТА ВИ НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВА СКРИТА!!! ИСТИНАТА Е, ЧЕ МЕСТАТА В ЛИСТИТЕ НЕ СА БИЛИ ЦЕЛ ЗА НИКОЙ ОТ “СИНЬО ЕДИНСТВО”, ЗАЩОТО АКО БЯХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ВИ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ПРИЕТО!!!”

 3. Господин Инджев грозната истина според мен е, че просто от Единство след резултатите от соц. проучванията, които дават на коалицията с ДСБ – най-много 2%, са дръпнали ръчната.

 4. Господин Инджев, за нас, така наречените хора с дясно разбиране за политиката и живота, това е напълно в реда на нещата. Ние, десните, сме хора със здрав разум, но за нещастие на народа и за радост на комунистите сме само около 4% от цялото население в страната. Нека стане ясно на всеки, че всички беди на хората по света идват от тяхната простотия.

 5. Излъгали са, “че ДСБ са отказали включването на Синьо единство в Коалицията”…и е нечестно, и този факт да не бъде признат.

 6. Важното е, червените измират и се самозаличават с всеки изминал ден, другото ще се възстанови по естествен път!

 7. Иво, не смятам, че “Синьо единство” заслужават тази похвала. До изборите и сроковете за регистрация на листите има твърде малко време, за да бъде пропиляно за апартни и технически процеси. “Синьо единство” няма все още реални структури, няма дори и идея каква роля има то в самото общество. Това го отличава силно от ДСБ, които имат твърдо, много стабилно ядро. Технически, равнопоставена коалиция в толкова кратък срок между двете за мен е невъзможна.

  Много неясно остана обяснението на Надежда Михайлова. Честно казано, то не звучеше никак. Мълчанието на Мартин Димитров също е неприемливо. Не може да не кажеш нищо и да претендираш за честност.

 8. Коалиции-моалиции – формалности! Истината е, че егото им май се оказа по-важно от интереса на десните избиратели! Аз лично очаквах да се държат като големи хора и да се постараят да имаме партия в парламента, а не да се сърдят като в детска градина.

 9. “закърнелите сетива на обществото, загубили селективната си възможност да различават доброто от злото, дори не регистрират на изключението от правилото” – обзалагам се, че никоя медия – телевизия, вестник, електронно издание, няма да коментира фактът на отказа на Синьо единство в светлината на морала и удържаната дума. Най-много някой блогер да го направи. Ето затова има моменти, когато свободните блогове на индивидуалните блогери са по-силни от всички медии накуп.

 10. Не успявам, за сега, да разбера причината за несъстоялата се коалиция.
  И тази статия не ми помага.
  Вероятно причината си е в мен.
  Затова простичко да попитам:
  1. Отказала ли е ДСБ коалиция със Синьо единство?
  2. Ако е отказала, какви са конкретните причини?
  3. Когато тези дребни подробности от предходните два въпроса ми се изяснят, тогава ще имам право да давам оценка кой към какво се бил стремял.

 11. Ярко доказателство, че ЦИК е под разпореждането на Цецо Убавецо, по-точно, под сплетните на г-жа Румяна.

 12. Чудесно. В очакване съм на откритието как се участва реално в политиката извън парламента. Останалото е рефрен с обобщението „депутатски кюфтета”, като задължителен стимул и смисъл за всеки български депутат, както и коз за ненужността на парламента изобщо. Оставям настрана, че спорът винаги има повече от една страна и другата, липсващата , въпреки признанията в липса на симпатии, вероятно има своя различна версия за събитията.

 13. Много уважавам Мартин Димитров. Той показа, че и в Бг е възможно да си политик, депутат, водач на парламентарно представена партия и да останеш идеалист и почтен. Жалко, че толкова малко хора забелязват положителните личности в нашата политика и се вторачват в отблъскващите.

 14. Партия, която не иска да управлява и да участва в избори?? Това ми звучи като бизнесмен, който не иска да прави пари…къде е логиката, къде е разума? “достойнство и вярност на предварително заявените принципи” са приказки за лека нощ. Целта на партиите е да управляват, за това се създават в крайна сметка.

 15. С П О Р А З У М Е Н И Е

  ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ МЕЖДУ
  ПП „ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ” И ПП „СИНЬО ЕДИНСТВО”

  Следвайки волята на нашите избиратели, ние изграждаме този съюз:
  – Като траен и отворен политически съюз на гражданите – демократи, на антикомунистите, на единствените реформатори в България;
  – За да бъде защитник на правата и свободите на гражданите, на неприкосновеността на собствеността, на малкия и среден бизнес, на семейните предприемачи и фермерите;
  – За да бъде смелата и компетентна алтернатива на ширещия се в страната популизъм и фасадна демокрация.

  НИЕ ОБЕЩАВАМЕ НА СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ:
  – Управление, което преодолява кризата в икономиката и чрез стабилен и устойчив растеж гарантира рязко повишаване на доходите и заетостта;
  – Спасяване на малката и средна българска икономика чрез решително отстраняване на злоупотребите с господстващо положение на пазара, премахване на монополните цени и гарантиране на честната конкуренция за благото на потребителите;
  – Нови насърчения за предприемчивите семейства и фермери, за малкия и среден бизнес, за да имат инициативните хора свободата да печелят от своя труд;
  – Гражданско общество основано на равенство пред закона на гражданите и държавата, и справедливост за всички чрез радикални промени в Съдебната система, Прокуратурата, МВР и службите за сигурност.
  – Решително модернизиране за качествени и достъпни публични услуги, за реформирана държавна администрация, за излизане на образованието и здравеопазването от кризата, за малки, но силни и ефективни институции, за възстановена гражданска солидарност, за справедлива социална защита и достойни старини;
  – Категорична съпротива срещу всеки опит за реабилитация на лицата и символите на комунизма, за реанимиране или копиране на неговия зловещ тоталитарен експеримент;
  – Преодоляване на днешната деморализация и отчаяние чрез възстановяване на вярната посока на обществото ни чрез националните ни ценностите и ценностите на европейската цивилизация;
  – Силно противодействие на едностранното ни обвързване с енергийни доставки от Русия, чрез гарантиране на енергийна независимост и сигурност на нашата страна.
  I. Принципи
  1.1 Политическият съюз ДСБ/СИНЬО ЕДИНСТВО е съюз на реформаторската десница. Той се създава от ПП „Демократи за силна България” и ПП „СИНЬО ЕДИНСТВО”.
  1.2 Настоящото споразумение регламентира явяването на подписалите го партии на предстоящите избори за НС, като алтернатива на ГЕРБ, БСП и ДПС.
  1.3 По въпроси извън общата политика, участниците в политическия съюз се задължават да съгласуват позициите си предварително, както и да полагат усилия за сближаването им.

  II. Въпросите на общата политика са:
  2.1 Основни пунктове и ключови послания на предизборната програма;
  2.2 Преговори и решение за участие на коалицията в изпълнителната власт;
  2.3 Отношение към правителство, в което коалицията не участва;
  2.4 Гласуване на вот на доверие, вот на недоверие и на държавния бюджет;
  2.5 Други въпроси, обявени от ръководство на политическият съюз .

  III. Правила за взаимодействие
  3.1. Политическият съюз се представлява от двама съпредседатели – Надежда Нейнски и Иван Костов.
  3.2. Националните ръководства на двете партии провеждат минимум едно общо заседание на месец, на което определят общата си полтика.
  3.3. За парламентарните избори май 2013г. двете партии приемат да участват с общи листи.
  3.4. Разпределението на водачите и местата в листите на кандидатите за народни представители за 42-то ОНС се определят в отделен анекс към това Споразумение. След подписването си, този анекс става неразделна част от споразумението.

  Политическият съюз се създава със съгласието на ръководствата на двете партии за участие на следващите парламентарни, европейски, местни и президентски избори. Двете ръководства потвърждават волята си за създаване на единна формация след парламентарните избори. Гаранти за това са двамата съпредседатели на политическия съюз.

  Иван Костов за
  ПП „Демократи за силна България”

  Христо Панчугов за
  ПП „СИНЬО ЕДИНСТВО”
  София, 03 април 2013г

 16. SVETLA, Целта на медиите (или поне на сегашните им собственици)е да доказват че “всички са маскари” и особено тия дето са с автентичен десен произход. Мислите ли, че ако М.Д. излезе напред и набере повече потдръжка, то няма да забележат веднага , някакъв косур, за който да го очернят? Същото се отнася и за тези които вие наричате отблъскващи. Те са същите като МД и “добрите”, но вие и много хора сте повярвали, че са такива каквито ви ги представят.
  Докато се оставяте да на медийни внушения, винаги ще ви внушават , че напред са излезли “неподходящите хора”.

  @Георги Георгиев “Партия, която не иска да управлява и да участва в избори?? …… къде е разума?”| Логиката е, че такива партии се обявяват за “извънсистемни” и искат без избори (защото ще се види колко ги потдържат) да поемат цялата власт! В случая с Единство е различно, но вече някакви “лидери” на протестите обявиха , че няма да бъдат в листите, а щели да ОКАЗВАТ НАТИСК ОТ ВЪН.
  Хората от “Синьо единство” може и да са постъпили по-разумно и далновидно отколкото ни изглежда от елементарната кръчмарска визия за партии и политика, която се шири у нас. Случайно ли е, че толкова медийна енергия е хвърлена да ги очернят!? И единствения глас в подкрепа на постъпката им, е тук!?

 17. Прекалено често през последните 14 години е бил саботиран Костов, за да повярвам след всичко чуто, че в тази драма положителната героиня е Нейнски. Как да повярвам в искреността й, когато призовава да се гласува за СДС – след всичко, което й причини?! Онзи ден четох нейно изказване, че заради Костов й се бил развалил сънят напоследък. А по-добре ли спеше, когато преди осем месеца Кабагайдов я изгони от СДС, че вече му е простила?!

  Моето мнение е, че на Нейнски е платено да се отметне от коалицията с Костов в последния момент, за да го провали на изборите. На когото oт вac това се струва абсурдно, нека си припомни как преди 13 години агент Бор получи от червената мафия “едни” 20 милиона, за да даде начална скорост по нанадолнището на костовото правителство.

  С политиката си през годините ДСБ се доказаха като водещата (да не кажа единствената, че сигурно някои ще се издразнят) дясна партия на България и аз много се надявам да престанат да се занимават с бивши съратници, които явно не са лоялни към тях. ДСБ отдавна е МАРКА в българската политика, с достатъчно свежи и оригинални идеи, за да привлича нови членове и симпатизанти сред тeзи българи, които не приемат чалгата в политиката и искат да живеят в нормална държава.

 18. Доколкото ми е възможно, внимателно проучих медийната информация (до която има достъп редовия гражданин) по казуса. За мен едно е вече “безпощадно ясно” – една от двете формации или поне нейното ръководство съзнателно обслужва програмата на комунягите за разбиване на антикомунистическото единство и организирания отпор срещу русоблюдската пета колона!
  Обяснението и на двете страни от сорта “Запалихме юргана, за да изгорим бълхата” е притча за наивници. Ужасно звучи допускането, че и двете страни участват в “театрото”! Не искам и не мога да го приема! С риск да се включа в миманса, ще гласувам за ДСБ!

 19. Благодаря на Ivan за текста на Споразумението.
  Е, и?
  Коя точно точка е препъни камъчето?

 20. Ima neshto nedoizkazano ot Neiski. Kak taka v posledniat moment promenia reshenie? Kade shte otidat tezi glasove? Ili tova e posledniat udar po Ivan Kostov? Az shte glasuvam za Kostov!

 21. Фактът, че удивителна личност като Надежда не може да намери достатъчно поддръжници не е проблем на политическия и подход. Той е проблем на българския народ и неспособността му, чрез лична оценка на всеки поотделно, да се измъкне от заболяването “колониален синдром”.

 22. PS 67partii. Mnogo politicheski bokluk se naroi sled upravlenieto na gerb, bogata darjava.

 23. Otnovo sazheljavam, che naj-goljamata nagrada za zhurnalistika se prisazhda samo v USA. Da, Pulitcer. Poveche ot OSKAR. Oskar se dava za kolektivno tvorchestvo kakvoto e kinoto.
  G-n Indjhev, Vie ja zasluzhavate s vsjaka svoja tema vav Vashija blog. Blagodarja za svetloto kutche na svoboda, porjadachnost i grazhdanski kurazh, bez avtozensura. Vie ste edinstvenijat ot NE-mnogoto bulgarski zhurnalisti, kojto briljantno zeli sustnostta i USPJAVA. Za posta na IVETA moite admirazii, na g-n Sotirov iskam da dam smelost, che ne sme samo % v statisticheskata greshka, ne, milioni sme. Nazionalnijat nihilizam e fatalna greshka, kojato obsluzhva samo obozhatelite na chervenija botush.
  Otnovo iznikva vuprosat za adekvatnostta na horata nachelo…
  Blagodarja, g-n Indjhev za temata! Ne, Don Kikot NE ste, Vie ste instinskijat, ot naj-velikija roman na vsichki vremena.
  Zenka Kuiumdjieva

 24. Докато не се знаят обстоятелствата и действителните причини за разрива, не бих адмирирала коментари.
  Ще повторя казаното от мен по повод статията за „Пролетния листопад”.
  Във всички случаи по-печеливша е откровенността на лидера за случващото се. Още повече, като се има предвид манталитета и интелектуалния потенциал на привържениците на ДСБ, защото тях познавам по-добре. Те очакват и биха разбрали изказаната истина.
  Премълчаването смущава и разколебава повече.

 25. Хубаво е да се спазват принципите, но самите принципи също са относителни. Един от участниците в блога преди няколко дни изрази мнение, че забавянето на регистрацията на “Единство” може да се разглежда и като начин да се спъне регистрацията на десния съюз и да се спре “най-обичаният” български политик Иван Костов да участва в изборите. Странно е, но левите реагират с критика към Костов, че, видите ли, заради него няма да има единна дясна сила. От кога се закъхъриха толкова за сините нюанси в политическия букет. Хайде стига, чак пък толкова!
  Ако съществуването и нещо повече, ако засилването на руското влияние в България чрез основни политически и икономически сили, както и увеличаването на комунизирането на населението не са основателна причина да се явиш на избори, тогава какво! Добре, че не искат няколко депутатски поста, но депутатските места ли са най-важни? Съществуват и други принципи като: “един за всички, всички за един”, или “и сам воинът е воин”. Какво пък, ще се участва на изборите и ще се бори всеки нормално мислещ демократичен и антикомунистически настроен човек, пък ако ще и сам да се бори за каузата. Мисля, че основният принцип, който трябва да ръководи десния политик и избирател е свобода на българите и тяхното благоденствие. След като има толкова много и активно пречещи фактори, едва ли личните или партийни проблеми трябва да са препятствие.
  И толкова ли не можаха да намерят време да си уредят документите тези хора. И само заради депутатските постове се отказали! Развълнувата госпожа Ивета, както се е обозначила в коментара си, пропуска момента, че след като има проблеми с регистрирацията на “Синьо единство” явно има проблем с участието на нейните членове в листите като представители на партия, така че остава вариантът – гражданска квота. А точно това пък показва, че в ДСБ са готови да оставят места за партньорите си, а не да им обърнат гръб. Кой кого предава, не знам. Така че, по-добре е всички десни избиратели да си съберат мозъците и да си дадат гласовете, защото, като гледам, в парламента се оформя 100% комунистическа, русофилска маса, която определено ще затрие България. Иначе “принципните” десни избиратели ще продължават да се чудят какво става.

 26. Не мога да се съглася с тезата на автора. В случая много по-вероятно изглежда казаното от Найо Тицин за “дългата ръка на ГЕРБ”, отколкото общите приказки за “достойнство и вярност”. Още повече, че досегашната политическа кариера на Нейнски далеч не е пример за достойнство и вярност. Едва ли някой що-годе разумен човек в България се съмнява, че с едно телефонно обаждане в подходящ момент могат да бъдат разбити на пух и прах шумно декларираните преди това клетви за вярност пред сините избиратели. Просто Цветанов знае повече от нас. И тук не става дума за гаража на ЦК или лъскавото хотелче срещу НДК, за заиграванията с “треньора по карате” Алексей Петров или с Бойко Борисов в битността му на главен секретар на МВР. Или поне не само за това. Играта е много по-голяма и залозите са страшно високи.
  По-склонен съм да вярвам на конкретиката на Костов, отколкото на поетическите безсъници на Нейнски!

 27. Как пък точно в принципност ги запозряхте, г-н Инджев и как не Ви мина през ум, че табелките с цените са свалени след търга. А затова, че ДСБ и Костов са се уплашили – Вие от факти не се ли интересувате или по дефиниция Костов е виновен? Надежда напусна преговорите след телефонно обаждане !!!!!!!!

 28. Не е разбрал Иво в случая, имало е споразумение за съпредседателство, преговорите са вървели а и в случая те са предали интересите на избирателите си, като са ги оставили непредставени /или щяха, ако им бяха заличили регистрацията/

 29. Даже и хипотетично да приемем тъпашкото твърдение,че “всички са маскари”, пак не виждам защо трябва да се гласува за “по-малкото зло” ГЕРБ, като може да се гласува за “най-малкото зло” ДСБ, което и ще направя.

 30. Виждам, че много хора все още не знаят фактите около неслучването на на коалицията.
  Разбирам причините, поради които от Единство не ги излагат в прав текст, целта им е да не разрушат и малката възможност за последващи стъпки към обединение с ДСБ, но ги призовавам да го направят, за да стане очевидно унижението и арогантността, на която са били подложени.
  Иска ми се и хората от ДСБ да осъзнаят спешната необходимост от повече доверие и делегирани права на младите хора в партията им, на Радан, Петър, Иво. Г-н Костов е неоспорима фигура, но едноличните му решения с момента са пагубни.

 31. Posted by Ст. Манов | април 5, 2013, 18:15
  Г-н Манов,
  Медииното очерняне, за което пишете, е предимно към ДСБ. Но не това е същественото – кой повече плюнки е отнесъл.
  Същественото е какво точно е попречило на коалирането. Тогава само ще имат смисъл оценките от страна на избирателите.
  Но и двете ръководства нещо премълчават. Нещо не доизказват.

 32. Костов сбърка фатално този път с обичайната си игра “аз съм Най-Големия”. Доста себично и отблъскващо. Щом ДСБ успяха да отблъснат и свестните хора от Единство, значи нищо добро не ги чака на изборите

 33. 89 г.бях на 49 години ,не съм бил член нито на БЗНС нито на БКП.Участвувал съм в създаването
  на СДС в родния град и съм гласувал за СДС до създаването на ДСБ,досега съм гласувал за ДСБ и
  ще продалжа да гласувам за ДСБ.Децата ми гласуват също за ДСБ.

 34. Голямата грешка на ДСБ са непрекъснатите опити за коалиция със СДС. Да си спомним, че когато се създаде ДСБ на първите избори получиха около 300 000 гласа. Всеки опит за коалиция ставаше много трудно и с цената на обезличаване.

 35. Та те се разлюспиха още преди да са се влюспили. СДС беше създадено с поне 50% внедрени агенти на БКП, разлюспиха се до съставните им партии и малкото хора дето уж са свестни сред тях не можаха да се разберат да са заедно на изборите. Проектът СДС се изчерпа и сега е съвсем нормално да бъде закрит и да се появи нещо ново. Разни статии, дето да величаят уж храбрите политици на несъстоялата се коалиция са нелепи. Тези хора не искат да работят заедно още преди изборите, как да очакваме от тях да управляват България?
  В съвременната история на България е доказано, че имат място само партии със силен и авторитетен лидер, затова моделите на Доган, Симеон, Бойко, Кунева-Пръмова, Сидеров и Янев са успешни, защото лидерът им има влияние. Кои са съпартийците им на практика няма никакво значение. А в така нареченото дясно всеки се има за по-лидер от другия, и затова губят. БСП са изключение, но тяхната каста и традиционна поддръжка са много големи, а и се предават като СПИН, както един техен член заяви неотдавна. Напълно излишно е да се надяваме Костов с останалия си авторитетец да успее да направи нещо, и с оглед на малките му шансове да влезе в парламента, ще гласувам за някоя друга партия, за да не се запилее гласа ми и влее в комунистическата партия БСП.

 36. Към Юлияна Демирева:
  Ще почакам участниците в събитието сами да разкажат фактите, за които съм информиран, но не искам аз да съм този, който да ги разгласява.

 37. Към Николай:

  Понеже сте от вярващите за “телефонното обаждане”, ще призова коментаторите: време е да спрете да се позовавате на внушения.
  За ваше сведение: преговарящите от “Синьо единство” са се оттеглили за консултации за около половин час след шокираща част от разговора ( има много свидетели). И са решили единодушно да не приемат един практически неизпълним ултиматум.
  Няма да превръщам блога в платформа за разпространяване на пропаганда срещу хора, които деликатно мълчат, за да не навредят на съмишлениците си.
  Докато фактите не бъдат изнесените от участниците, спирам лъжите за “телефонното обаждане”. Няма да ставам платформа за дезинформация.

 38. Има нещо съмнително в цялата тази “история”. Как двете формации: ДСБ и “Синьо единство” в продължение на един сравнително дълъг период (от преврата в ръководството на СДС) говореха на един и същи език и изповядваха общи демократични принципи и ценности, буквално в последният (решителния) момент се получи разнобой и непреодолими различия, за дадоведат до разпадне на тази коалиция (на която разчитаха мнозина от привържениците на автентичната демократична десница). Съдейки по последните изяви на Иван Костов и други ръководни представители на ДСБ, в техните позиции няма никаква промяна, т.е. те отстояват същите принципи, които проповядват в продължение вече на много години и които споделяха със хората от бившата Синя коалиция и “Синьо единство”. Докато от другата страна, главно с изявите на техния лидер Надежда Неински, се получи някакъв необясним обрат. Докато в предишните нейни медиини изяви ставаше много ясно, какви позицици защищава и какви принципи отстоява. Но в последните и публични изяви (предимно телевизионни), тя звучеше съвсем неубедително и не ставаше ясно какви са техните претенцици и какви са причините за да не се състои това коалиране, въпреки жестовете и компромисите направени от ДСБ в последните часове. Каква е причината за тази необяснима рязка промяна? Според мен тук има намесени “доброжелатели” от вън, които чрез шантаж или заплахи са допринесли тази коалиция да не се състои. При тази ситуация е необяснимо мълчанието на другите членове на “Синьо Единство”, като Мартин Димитров, Ваньо Шарков и други значими личности от това движение (или партия). По този начин, те правят (волно или неволно) неоценима услуга на антидемократичните сили в България и отдалечават истинската промяна, която може да ни доближи до държавите с истинска демокрация.

 39. Г-н Инджев,редовно чета Вашите текстове в блога Ви.Изключително рядко съм имал малки несъгласия или различия с Вас.
  Този път, г-н Инджев, категорично не съм съгласен с тълкуването на решението на “Синьо единство” за отказ от коалиция с ДСБ.
  Според мен “няма нужда да си Иван Вазов”, за да се съмняваш в “истината за този факт”.
  Вие казвате: “Някой да направи крачка назад от облагите заради дреболии като достойнство и вярност на предварително заявени принципи”.
  Ако си спомним какво е говорила и какви ги е вършила Надежда Михайлова (грешката е вярна) след 2001 г. дълбоко се съмнявам, че тя е направила крачката назад заради “достойнството и вярността”
  За някои от другите допускам, че е възможно.
  “Не си сложиха табелка с цената и не си уредиха шефовете с евентуални депутатски заплати”.
  Аз допускам някои от шефовете да са си сложили табелка с цена много по-висока от депутатските заплати.
  Въпреки това, г-н Инджев аз оставам с голямо уважение към Вас и с нетърпение очаквам новата Ви книга.

 40. Има нещо гнило в цялата работа. От ДСБ чакаха до последния момент дамите и господата от Синьо единство за регистрация на коалиция. Оставиха им места в листите. Така и не разбрах защо Надежда и Мартин се държат като ощипани моми. Единственото, което чух като обяснение беше, че “били разбрали”, че няма да се прави единна партия след изборите. И как го разбраха?

 41. Г-н Инджев, понеже много Ви уважавам и ценя като ориентир, няма да посоча конкретни си несъгласия с Вашата теза!
  С болка и надежда:
  Дончо Тонев

 42. Това което, вече няколко дни, натрапчиво ми се върти в главата ИНЖ. СИМЕОНОВ го написа. Благодаря Ви колега!! инж.Петър Камбарев

 43. Момчета, няма смисъл да се кахърим за Нероден Петко! Нещата са ясни – на 12 май гласуваме за ДСБ!

 44. Мисля,че г-н Инджев иронизира в публикацията си.

  Иначе Иван Костов във видео обръщение заяви директно позицията на ДСБ. Докато Неински и Димитров не дадоха логични обяснения. Останалите бивши депутати от СДС пък изобщо не проговориха.

  http://www.mediapool.bg/%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-news204848.html

 45. Г-н Инджев, Вие сте домакин на това място. Предполага се, че всеки Домакин определя правилата в собствения си дом. Но Вашият блог не е частен дом. Самият Вие знаете разликите.
  Само Ви цитирам: “преговарящите от “Синьо единство” са се оттеглили за консултации за около половин час след шокираща част от разговора ( има много свидетели). И са решили единодушно да не приемат един практически неизпълним ултиматум.
  Няма да превръщам блога в платформа за разпространяване на пропаганда срещу хора, които деликатно мълчат, за да не навредят на съмишлениците си.”

  Извинете, но това ли трябва да ни служи като информационен стандарт?

 46. Г-да, много прав е г-н Сотиров, че всичките кахъри за коалиция са като за Нероден Петко. Защото въпреки станалото ИМА за кого да се гласува! И то не е по-малкото зло!
  Смешно е , да се обаждат “доброжелатели” от типа на “тогава скачалите, пък после разочаровани”, че неяснотата ги карала да се откажат от гласуване или, че ще се отдръпнат. Това са гласове на командировани тук другари. Каквито и да са мотивите, това не е нито мястото, нито времето за скубане на коси и търсене на виновни. Но някои се опитват да го направят. Защото само така може да се увеличи дистанцията между симпатизантите на сините, а за сега само те са видимият и неоспорим резерв за оставащите с регистрация, за истинското дясно, както и да се нарича то. Опитите да се внуши, че това ставало за депутатски места, и привилегии пак са приказки на командированите. Във всички интервюта, които се чуха: на Н. Неински, Ив. Иванов… се подчертаваше, че никой не поставя този въпрос.
  Следователно говоренето в момента е не само безсмислено, най-малкото понеже не знаем причините и детайлите, … говоренето е противопоказно! То се използва от тези, на които им се ще да се увеличи люспенето, да няма нито един глас на истината в новото НС. Дали са го организирали старите професионалисти от БСП или някой се опитва да разиграва вариант “Кабагайдов-2” засега е неясно. Но е еднакво неприятно, ако се хванем на въдицата да обвиняваме лидерите на ДСБ или Единство. Защото тези неща не се вършат чрез лидери, а чрез пионки поставени/ангажирани до и под лидерите.
  Колкото до това дали един телефон може да промени гласуване, знае се че може. Методите и средствата са много. Но имат една слабост. Не могат да се приложат срещу всички. Най-малкото срещу тези, които ще гласуват. А това сте вие, които ИМА за КОГО И ЗА КАКВО да гласувате.

 47. За мене по-тъжното е друго. Ако е вярно, че ние дясноориентираните сме разумните, въпреки че сме само 3-4 % – недоумявам как можем да имаме толкова многобройни и най-често взаимноизключващи се обяснения за ставащото! Как при това положение да се случват разумни неща вдясно – по силата на кой от всички тези разуми? Изобщо не съм оптимист за бъдещего.

 48. Аз така или иначе гласувам за ДСБ.
  Там са мислещите хора.
  Не вярвам на голямата част от медийната шумотевица!

 49. Цитат: “”“преговарящите от “Синьо единство” са се оттеглили за консултации за около половин час след шокираща част от разговора ( има много свидетели). И са решили единодушно да не приемат един практически неизпълним ултиматум.”” Дайте да го чуем този ултиматум. Във видеото Костов беше пределно ясен и точен. Или някой да каже, че Костов лъже за да излезе на яве писменото съгласие на ДСБ и лъжите на “Михайлова и” мълчанието на “сие”. Стига с деликатното мълчане Михайлова и сие не го заслужават. Трябва да стане ясно за да няма никакво съмнение, че гласа за ДСБ е глас за СИНЯТА КАУЗА.

 50. към безпартийна:

  Наистина не сте разбрали нещо толкова елементарно: от Единство не искаха да потвърдят масираната пропаганда срещу тях, че са маши на Костов, който ги е накарал да напуснат СДС и поради това са някакви нищожества. Бяха се разбрали ПУБЛИЧНО за паритетно участие, а не за ПРЕТОПЯВАНЕ в листите на ДСБ, което ги натиква в нишата на унижението да потвърдят всички упреци срещу тях- нещо като преглъщане на гадостите, които изсипаха върху тях от компанията на герберизираните кръжочници на Кабаиванов и компания.
  Не съм длъжен да споря от името на Единство за нещо, което те не са готови да съобщят като причина да бъдат отказани от коалиция.
  Не съм искал истината да е такава, каквато е( и каквато не ви е известна), но съм в невъзможното положение да я отстоявам и премълчавам едновременно. Поради което няма повече да коментирам. Но и няма да служа за изтривалка на злобата срещу съмишленици, които -уви-бяха изиграни и сега мазохистично гълтат лъжите за “телефонни обаждания” с намеци за някакво кукловодство и др. подобни.
  Ще помоля желаещите да бият вързани хора ( па макар и сами да са избрали мълчанието в името на някаква остатъчна солидарност), да си намерят друго мазе за инквизиции. Този блог няма да предлага подобно домакинство!
  На желаещите да се занимават с мен и моята позиция пожелавам здраве, но в някакво друго кафене с друга боксова круша.
  Партиите си имат сайтове, изливайте там юмручната си енергия срещу враговете си и възторга от непогрешимите водачи!

 51. Г-н Инджев,
  Нямам желание да бъхтя когото и да било като боксова круша. Искам да кажа, че когато нещата не се изказват ясно, остават някакви съмнения. Аз няма как да знам нещата, които Вие явно знаете. Истината е обаче, че с отказа на “Синьо единство” от коалиция с ДСБ ( а не си представям, че ДСБ са им отказали) поставиха ДСБ в изключително трудно положение. Защото, ако ДСБ не мине 4% бариера, ще загуби и партийното финансиране, тъй като е регистрирано в коалиция. А това вече прилича на замисъл за изтриване на тази партия от политическата сцена. Тогава как да не си мисля за задкулисна игра?

 52. И още нещо. Историята сега се повтаря като фарс. Спомнете си 2009г. и всички усложнения с регистрацията на СДС с председател Мартин Димитров. Тогава едва успяха да хванат влака. Сега изглежда го изпуснаха някак, наистина не знам как. Но и тогава ДСБ ги чакаше до последно, и сега пак.

 53. След изнесената на сайта на ДСБ информация за листити (ако е достоверна – нямам причина за сега да вярвам, че не е) си направих труда да сравня районите и да предположа на база на избраните депутати в изминалия парламент, кой какво губи от двете десни формации. и така: 17 номинации за ДСБ срещу 12 на Единство. От ъези 17 шанс имат само 8, а от тези 12 за Единство избираеми 7. До тук не виждам нищо безпринципно нито при едните нито при другите. За мен проблема са избираемите места в Добрич, Пловдив град, Русе и 2-рото мпсто в листата на 23 МИР София. Тези места са дали депутати на синята коалиция от квотата на СДС и останалите коалиционни партньори, но не са били на ДСБ. Предполагаме, че обединении ДСБ и Единство биха вкарали толкова депутати колкото са имали в 41-то НС. Така, сега да предположим, че ДСБ отстъпи тези 4 места на Единство, началната ни сметка би изглеждала така: 4 депутата от ДСБ и 11 депутата от Единство. ДСБ е партия, която не се е разпаднала от както съществува, което не може да се твърди за СДС. Обвиняваме Костов, че е допринесъл за разпада на СДС, но той напусна СДС, а разпада там продължи до 2012г. На база на всичко това аз сега питам, кой е принципен, кой държи на паритета и кой кого иска да претопи. За мен е било редно да продължат дискусията и да се разберат за 1-то място, което би дало на едните или другите превес. Сигурна съм, че ако преговорите бяха продължили щяха да намерят решение, но едните са спрели преговорите. Ако всичко е за едната бройка, за мен няма място да се говори повече – това е безхаберие.

 54. Г-н Инджев, много ви уважавам и ви чета ежедневно с удоволствие но позволете този път да не се съглася с вас. Паритетното участие на изборите не означава че двете партии непременно трябва да се слеят след изборите. Те могат да останат в коалиция а тази коалиция може да бъде актуална на всички избори. Аз не съм майстор на перото като вас но съм предприемач и знам че не е възможно една фирма или структура която има доказана история да бъде поставена при същите условия като една новосформирана. Ето аз управлявам мое дружество което има седемгодишна история. Ако сега регистрирам ново дружество и отида примерно в банката тя никога не би ми дала същите условия както на доказалото се дружество не зависимо от това, че и в двата случая става дума за мен като персона. В този аспект едно е Неински и Мартин Димитров, съвсем друго е пария “Единство”, която е новосформирана и млада , с неоформено здраво ядро. Не е възможно паритетно сливане на две партии които са на различно ниво на развитие. Това е все едно да се слеят една малка и слаба фирма с една голяма и мощна.То сливане може да стане или поне така да се нарече, но на практика голямата фирма ще глътне малката.В този аспект аз мисля че коалицията беше добър вариант, който не обезличаваше “Единство”, а след изборите ако или когато “Единство” придобие своята история и докаже своите структури сливане можеше да стане. Не мога да приема че това е причината “Единство” да се оттегли. Ако е това то е доста несериозно. Ако взема предвид и призива на Неински да се гласува и за СДС и за ДСБ нещата отиват в съвсем друга посока защото аз не виждам в този призив политическа дълновидност. Той означава на практика, че Неински подкрепя и Кабаиванов, от който преди това шумно се разграничи. Ако е било с цел да обедини дясното е много неправилен подход предвид това, че обединението на дясното не може да е самоцел и на всяка цена и със всеки, който твърди, че е десен защото този филм сме го гледали преди години и не завърши с хепи енд

 55. г-н Инджев, ако знаете какво е станало просто го напишете! Нали ние и Вие за това се борим за прозрачност, а вие сте и журналист и би трябвало да информирате нас незнаещите. Няма сарказъм в написаното, а очакване да прочета какво наистина се е случило. Мълчанието е ЗлОто, нали така, г-н Инджев. Нима ние вашите почитатели и читатели не заслужаваме да разберем ИСТИНАТА или трябва да чакаме благоволението на този или онзи да решат кога е подходящия момент. Ние сме не само пишещи в този блог, но ние сме и ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ…недомлъвките са за политиците, а от журналисти като Вас очаквам ИСТИНАТА сега, а не утре.
  И за какво претопяване става на въпрос, когато са се споразумяли за единна партия след изборите?
  Надежда Нейнски нямаше проблеми да бъде избрана като евродепутат с квота на ДСБ, но сега не искала да бъде обвинявана, че била маша на Костов. Логиката, в случая, доста се размива…
  2009г създадоха проблем на Синята коалиция с регистрацията, сега пък Синьо Единство не може да се отрегистрира. Дали това е случайно?!
  ———————————–
  Не разбирам защо така агресивно подхождате към мнението на @БЕЗПАРТИЙНА…?

 56. Уважаеми г-н Инджев, горчивият ми опит като десен избирател и приятел на осведомени хора от определени среди ме е научил да търся винаги някакъв скрит подтекст във всичко, което става в дясното политическо пространство и да чета между редовете, когато ми попадне анализ на случващото се. Това, че сега – съвсем необичайно за Вас! – пишете с недомлъвки, лично мен няма да разколебае да заложа отново на ДСБ, но се надявам поне след изборите да осветлите читателите на блога си по това, за което сега многозначително мълчите.

 57. Г-н Инджев изцяло и безрезервно подкрепям позицията ви и се присъединявам към болката и разочарованието ви от ДСБ. От доста години следя блога ви и добре знам, че политическите ви пристрастия са към ДСБ, макар и да не го заявявате открито. Но уважавам преценката ви на добре информиран по случилото се, да не коментирате и и знасяте повече информация по случая. Все пак изразеният поздрав към позицията на Синьото единство показва принципната ви позиция на страната на истината преди всичко. Едва ли може да се каже по точно във вашето положение от това, коетъо казвате в последния си коментар: “На желаещите да се занимават с мен и моята позиция пожелавам здраве, но в някакво друго кафене с друга боксова круша.
  Партиите си имат сайтове, изливайте там юмручната си енергия срещу враговете си и възторга от непогрешимите водачи”!
  За мен, като стоящ много далече и абсолютно неинформиран по случая това обяснение на привърженик на ДСБ звучи кристално ясно. Показателно е също, че и Едвин Сугарев упорито мълчи по случая, а той е човек, който не може да бъде обвиняван в сляпа привързаност към Костов в никакъв случай. Жалко е, което се случва, но е тъжен факт!
  Но на всички привърженици на ДСБ на принципа “Партията е несъгрешима, когато съгреши дори!” предлагам да се изчакат резултатите от разследването на “Гардиън” за офшорките. Може пък там да излязат данни, които да хвърлят савършено нова светлина и да направят поддръжката на вождовете на всяка цена и въпреки всичко до пълен абсурд! Никога и по принцип не залагам на личности, а на принципи. И в това е последната надежда която ни опстава. Личностите са хора, а хората грешат, както всеки един от нас. Само Господ е несъгрешим, но това е отвлечено понятие, което не се поддържа от повечето слепи привърженици на Костов! Поздрави!

 58. А това “за машата на Костов” е мантра измислена от ДСари, БСПари, Гербесари и какви ли още не, която се повтаря повече от 20 години. Спомняте си на предишните избори, как и Тиквата се представяше като такава “маша”, но това беше за “заблуда” на противника. А истината е, че всички с “нечиста съвест”, “олигарси”, “мафиози” и други престъпни елементи, страшно много се страхуват от ДСБ и Иван Костов, въпреки че според тях тя (десната алтернатива)се е разпаднала и вече не съществува. Тогава, защо е този страх? На този въпрос всеки непредубеден и трезво мислещ човек, може много лесно да даде отговор.

 59. към @GB: Личното ми убеждение е че по вредни от комунистите са само разочарованите.

 60. P.S. Поздравления за коментарите на: Безпартиина, Елена, Имигрант, Бивш Седесар и др. подкрепящи ДСБ!

 61. @GB

  Извинете, но това, което сте написал, звучи така: “Mного съм разочарован от Костов, въпреки че нямам точна идея защо, докато не излезе (евентуално) нещо в “Гардиън”.
  А ако не излезе нищо за него какво правим?
  Не знам кой тук е ‘сляп привърженик на Костов’, но знам, че от ‘зрящите му противници’ очаквам повечко аргументи и по-малко емоции, отколкото Вие винаги влагате в постингите си по негов адрес.

 62. Толкова години г-н Костов беше честен, прям и последователен – нямам НИКАКВО основание да се съмнявам в него!!!

 63. Аз също не искам да изследвам детайли на неслучилата се колалиция и да ,,сея на дъното ряпа”.Но изказването на Надежда Нейнски,че ще подкрепи и СДС ,и ДСБ ме втриЧа.А може би ще подкрепи и ГЕРБ?!Дали няма да се появи и като обединяваща фигура на вечното необединено дясно и като кандидат за евродепутат от…ГЕРБ….Тези номера с вечите опити да се обедини нещо си ги спомняме и с обединителните мелодрами с БЗНС,докато клетоото съвсем изчезнаДнес е незабравимият 6 април.Време и тя да излезе и да обещае ,че ще ни обедини за 800 дни!Огорчен съм!

 64. Виждам, че коментарното пространство са поляризира. Не смятам, че това е била целта на автора. За това което се случи, вина имат по всяка вероятност и двете страни. Колеги, не гърмете напосоки без да знаете истинската причина! Не сме пророци, нито господ е безгрешен, иначе нямаше да ни управлява еднолично Мутра. Каквото и да се е случило, всеки ще гласува, както е гласувал досега. Аз желая успех на ДСБ и обединението да се случи, макар и след изборите!

 65. В държава , в която олигарсите са “социалисти, мутрите са “десни”, етническите партии са “либерали”, е много трудно да отстояваш морални принципи. Желая успех на ДСБ на изборите!!! Да живее БЪЛГАРИЯ !!!

 66. @Киров. Съгласна съм с с вас донякъде а именно че ни управлява еднолично мутра. А що се отнася до колективната вина на ДСБ и Единство -сигурно е така но за мен е по-важна постъпката. Както говорехме преди за Борисов че по хулигански катастрофира и хвърли ключовете в храстите, за мен по същия начин Неински постъпи като капризно хлапе, на което не са му купили бонбони. Ако причината за оттеглянето на “Единство” е тази която коментира г-н Инджев на мен ми звучи доста безотговорно към десният избирател.

 67. Дори да са прави “Синьо Единство” с взетото решение на кого помагат?На себе си?На националните интереси на България защитавани в и чрез ЕС или на всички останали партии? Ако изключим “външен натиск” това е една меко казано недопустима грешка.Струва ми се, че ще бъде от полза, ако посоча тук един документ от 23.02.2004 год.
  Напускам СДС
  До местния клуб на СДС-кв.Драгалевци. НИС на СДС. До всички медии
  Уведомявам ръководството на СДС,че напускам партията.След като започнахте да бягате от отговорност и нарекохте загубата си на местните избори “победа”,доведохте СДС до криза,която видно от последната ви конференция не можете да преодолеете и не сте в състояние да задържите доверието на избирателите.Защото престанахте да отстоявате националните интереси и сведохте цялата си политика до въпроса,с кого ще се коалирате, и до флиртуване с медиите.Защото деградирахте от каузална и реформаторска партия в партия на на политическото статукво и конюктура, в клика преследваща користни цели.Надежда Михайлова получи подкрепа от агента на бившата държавна сигурност Ахмед Доган и по недопустим за демократ начин му отговори със сьщото.Защото се примирихте с това българската демокрация да се превърне във фасада и не изпълнихте дълга си пред своите избиратели.Защото започнахте да се страхувате от истината и от страх останахте без принципи.Напускам,заради нежеланието ви да реабилитирате нашето управление и безсилието да се държите като опозиция,която дава алтернатива за управлението на страната.СДС е неспособен повече да защитава политическите идеали, които споделям. Иван Костов
  23.02.2004 г. София

 68. Към Елена ( и останалите):

  Моля, като се наситите, да престанете да ругаете хората, за които до онзи ден бяхте готови да гласувате ( в листите на ДСБ). Защото отгоре на всичко не знаете колко много не знаете, бидейки уверени, че знаете.
  Фактът, че много искате истината да е така, каквато сте убедени, че я знаете,не означава да се борите с мълчанието на неговорещите.
  Ако ли пък желанието ви е толкова непреодолимо, обърнете се, моля, с въпросите, съветите, упреците и възторзите си към сайтовете на съответните партийни централи.Нито мога, нито искам да ги заменям с личния си блог, в който се опитвате да ми наложите мнението си на принципа: “понеже си мълчиш, ние ще повтаряме едно и също колкото си искаме”.
  На фона на тази нетолерантност моята толерантност също не е безгранична.

 69. Към БИВШ СЕДЕСАР,
  Аз лично имам много добра идея защо съм разочарован от Костов (не от ДСБ по принцип). Бих могъл да спестя подробности, кат номинирането на иначе достойния за кандидат за президент Г-н Неделчо Беронов, което на практика осигури втория мандат на “любимия ни “Президент на Ръ Бъ” – Гоце. Но не мога да спестя разочарованието си сега, когато последна надежда в тези задаващи се бутафорни избори беше обединението на десницата в проекта “Синя коалиция”. Отново всичко е превърнато до хазартния риск за няколко процента повече или по-малк за додрапване до парламента. Това ли са големите цели и идеали? Не трябваше ли да се направят жертви и компромиси и от двете страни и може би много по-малки от Костов, отколкото очевидно той изисква от “Синьото единство”? Кавито и да са детайлите и причините резултатът е разочароващ. Отново и за пореден път.

 70. Господин Инджев, безспорно сте един от малкото доблестни български журналисти /благодаря Ви/, но не мога да си обясня защо представяте Меглена Кунева в изцяло положителна светлина, а ДСБ е ,някак си, леко подритвана от Вас. Идват избори и ,може би , трябва да заемете ясна позиция !!! Сигурно се пазите от негативите на конкретна подкрепа, но тези избори са решаващи за България !!! Без реална дясна партия в Народното събрание, България е обречена на съветския съюз !!! Прави, криви , ДСБ са единствената нормална дясна партия СЕГА !!! Нужна е и Вашата подкрепа !!! Бъдете здрав !!!

 71. Г-н Инджев, както казах много ви уважавам и ще продължа да го правя докато сте журналист, който смело изказва мнението си. От това обаче изобщо не следва че сте винаги прав. Учудена съм обаче от факта, че приемате опита ни за дискусия и за изказване на различно мнение (което е смисъла на този форум или поне дадената възможност за коментари под вашите статии)за откровено лош вкус. Не виждам защо ме пращате на съответните партийни страници при положение че аз коментирах вашата теза не партийната. Не си спомням да съм наругала някой до сега и не приемам тази забележка за основателна. А що се отнася до липсата ни на познание считам че е ваше задължение/ на журналистите/ да ни информирате.

 72. Не може да се коментира при липсата на достоверна информация.
  Гледах клипчето на И. Костов.
  Прочетох предложението за коалиция.

  Опитах се да разбера мнението на Надежда Нейски и М. Димитров.

  На мен лично казаното от Костов и написаното в предложението са ми по-понятни от поведението и словата на другите.

  Нейски бе евродепутат “от СДС” избран чрез листите на ДСБ. Тогава, за ония избори беше приемливо, ама сега за тия не е?!
  Харесвах “Синята коалиция” в предишното Н.С. и се надявах да продължи – заради “разочарованите от И. Костов”.
  Не стана!

  Е, моят личен избор не се наруши – както казах, гледах клипчето, четох предложението.
  Но няма да хвърля камък срещу “Синьо единство” – не съм ги чул още да обяснят понятно, какво не им хареса.

  Както казах – преди можеше, сега не!

 73. Към GB:
  Запазете си фатализма и отчаянието GB, той няма място между нас.Докато има ДСБ ще има автентично дясно.И знаете ли защо? Защото за разлика от всички останали партии у нас, те имат кауза.

 74. @GB

  1) Кандидатът на ДСБ за президент на изборите през 2006 г. беше Веселин Методиев, но тогавашният председател на СДС Петър Стоянов не кандиса. Тогава Костов отстъпи от позициите си, за да има десницата общ кандидат, но се обърнете към Петър Стоянов да Ви каже защо за него Беронов беше по-приемлив от Методиев. (Впрочем, според мен Беронов беше сто пъти по-приемлива кандидатура от Гоце, но това е друга тема. Въпросът е, че на Беронов бе лепнат етикетът “кандидата на Костов”, който просто не отговаряше на истината, защото всъщност беше кандидата на Стоянов).

  2. Идеята за широка дясна коалиция, от която преди четири години се роди Синята коалиция, бе на Светослав Малинов (ДСБ), като призивът за обединение бе отправен към всички партии, самоопределящи се като десни, вкл. ГЕРБ. Защо не попитате Дилов-червен, Яне, Капон или Усмихнат Стефчо защо не откликнаха на призива за обединение тогава, за да имаме управление на коалиция ГЕРБ/Сини, която щеше да бъде по-успешна от сакатото правителство на ББ?

  И още: миналата година по това време СК имаше близо 10% електорална подкрепа и всички социолози я виждаха като сигурен участник в следващия парламент. Защо не попитате сегашното ръководство на СДС защо напусна месец по-късно СК – точно в периода на най-големите й успехи? ‘Never change a winning team’, е казал някой умен човек, но логиката на днешното ръководство на СДС явно е друга.

  Проста и удобна е формулата “Костов е виновен”, но в живота нещата са по-сложни.

 75. Синьото единство отстъпи напред-Лошото на ситуацията е ,че докато си ги мерят Боце,Гоце,Гербери ,Фесове и Съсела и вся осталная сволоч ще се уредят в парламентарния кенеф поне за няколко месеца.А това не е добре за България

 76. Господин Инджев, за да се умирят духовете и да послушаме разума си, а на 12 май да гласуваме за ДСБ,
  ще си позволя да цитирам един велик човек и политик:

  “Успехът не е никога окончателен. Провалът, не е никога фатален. Единственото важно е смелостта.” /Уинстън Чърчил/

 77. Г-н Инджев, не мога да се примиря с реакцията Ви! Пишете срещу омерти, а спазвате такава! Защо? Позицията Ви не отговаря на блога Ви и всичко написано до сега! Поне обяснете, или ние нямаме значение за Вас?! Обвинявате ни в партийна пристрастност, в идолопоклоничество… е как да прогледнем ако не искате да посочите на нас незрящите посоката! Пак повтарям не се подигравам, а търся ИСТИНАТА!
  Не мога да повярвам, че трябва да се моля в този блог за да получа мнение базирано на факти . Съжалявам, но страшно ме разочаровате !

 78. Уважаеми г-н Инджев, винаги съм чела вашите статии (и книги) с уважение и интерес. Харесвало ми е, че здраво стоите зад истината и фактите. Днес, обаче, мисля, че не е трябвало да напишете точно това!!! Мисля, че когато не може безпристрастно да се изложи Истината, особено в сегашната обстановка около това “обединение” по-добре би било да се мине без коментар.
  Ние седесарите, които отдавна помним, знаем къде са достойните, мъдри и отговорни личности и се втрещяваме от политическата хамелеонщина и безпринципност помним добре разни събития от преди 10 години!!!
  Затова, ако някой ИСКА да работи и се отдаде на разумна политика в името на доброто за всички нас тук, трябва да може да прави компромиси с ЛИЧНИТЕ си чувства!!! Неоспорим факт е, че единствено ДСБ (имам предвид партията като цяло начело с Иван Костов) от самото начало и досега стои здраво, с разум и разбиране на своите позиции за управление на държавата. Чисто и просто на тях им е ясно как трябва да се случват нещата и затова много, много други (най-вече комунистите и техните креатури) искат да ги няма?!? Затова, без особени емоции и лични претенции, с цената на компромиси ТРЯБВАШЕ да има общи листи за изборите, но…

  Приветствам IVAN за публикуването на текста за споразумение и TERVEL за заявлението на Костов за напускане на СДС.

 79. Към Бивш седесар:

  Много се извинявам, но точно това, че нямаше коалиция ГЕРБ/Сини, е причината да вярвам все още, че в ДСБ има някаква принципност. И изобщо смятам GB за прав в съжденията си. Даваме ли си сметка колко сме изпаднали, за да сме (ние, прозападните българи)на кътни зъби от влизане в парламента? Какво трябва да стане за да се осъзнае от всички, че сме до шията в изпражнения и че така повече не може? И защо никой не анализира сериозно как я докарахме до тук? “Костов е виновен” не е точно, но именно понеже е по-сложно той няма ли своята отговорност? Именно от него се очаква да подходи трезво и да бъде архитекта на една нова, достойна обединена десница!

  Към всички:

  Само да напомня, че Мартин Димитров има точно толкова заслуга за Синята Коалиция колкото и г-н Костов. Поведе вътрешна борба в СДС за обединението на Десницата с “антикостов” крилото и с готовност за това обединение загуби поста на председател. Той напълно се доказа като достоен за нашето доверие млад политик и според мен има огромен потенциал. Убеден съм, че Иван Костов също знае това и вече го е оценил.

  Излизането от поредната добре забъркана каша виждам така:

  1. Създаване на нова политическа формация, в която задължително присъстват Иван Костов и Мартин Димитров. Това би могло да стане и след изборите, въпреки, че не съм наясно юридически как стоят нещата.

  2.Надежда Нейнски и Мартин Димитров призоват на изборите на 12 май да се гласува за ДСБ.

  3. Активна политическа дейност, а не само маркировка, със средносрочна перспектива за управление на страната. Адски несериозно е тук да предъвкваме като “голяма цел” влизането в парламента – т.е. 4%. Това включва инвестиране в млади кадри (специализации, стипендии и т.н.) привличането на възможно повече образвани и будни хора във формацията и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО привличане обратно на тези, които загубиха посоката след 2001г.

  Изобщо нямам претенция за изчерпателност, но без тези действия всичко останало е безсмислено, а текущата “битка” ще вълнува само шахматистите пред Народния и няколко пейки по парковете. Времето почти изтече.

 80. Ние сме Ви помагали, г-н Инджев, като ваши поддръжници и съмишленици, а Вие, ей така, ни изхвърляте като ненужен боклук! Толкова ли неструваме за Вас, г-н Инджев! Не искаме невъзможното от Вас, г-н Инджев, искаме само ИСТИНАТА! Значи Нейнски и сие струват повече за Вас от нас Вашите читатели! Имах различия с Вас, но откровено не очаквах подобна реакция и отношение!
  Живота учи, е, получих още един УРОК!!! Благодаря…
  Откровено не знам какво да мисля, това някаква задкулисна игра ли е?
  И да не ми пусните коментара…бъдете жив и здрав…откровено желая на Вас и цялото Ви семейство живот и здраве.
  Считах този блог за оазис на ИСТИНАТА, явно е поредната заблуда.
  Ако мога да си позволя един съвет…ако не искате да кажете това, което считате за истина поне не споменавайте, че знаете истината, защото хората не са толкова прости и се досещат, че всичко измъчено е задкулисно!

  IN KOSTOV WE TRUST!!!

 81. Г-н Инджев, не съм искала да превръщам личния Ви сайт в сайт на партийна централа, но след като вие с мъглявите си намеци взехте едната страна, аз ще си позволя да защитя другата. Ето какво си мисля аз:
  Схемата на прехода е замислена да бъде проста и лесно осъществима:
  1. ДС създава опозицията (СДС), внедрява в нея подавляващо мнозинство хора с досиета, които всеки момент могат да бъдат притискани и така опозицията остава под контрол.
  2. За всеки случай СДС се създава като съюз от 14 партийки, в който ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ СЕ ВЗЕМАТ С КОНСЕНСУС?! Така е достатъчен един човек само, за да се блокира каквото и да е решение на съюза.
  4. Реформите към пазарна икономика се забавят достатъчно дълго за да протече източване на държавните предприятия с по схемата -една и съща фирма на входа и на изхода,а в това време банковите клонове на БНБ да преминат в частни ръце, което става с изменение на Закона за БНБ от 1088г.!
  5. СДС трябва да извърши всички болезнени реформи от прехода – здравна и пенсионна реформа, фалити и приватизация на държавните предприятия, които ще оставят доста хора без работа, парична реформа и пр., от които доволни остават само тия с куфарчетата и правилните хора, които успеят да се сдобият с банков кредит. На края всички са недоволни от СДСто, на власт идва БСП, а СДСто се разпада.
  6. Тогава се появява ПРАВИЛНАТА ДЕСНИЦА, С ПРАВИЛНИЯТ ЧОВЕК НА ЧЕЛО, малките паразитни партии предназначени само да цепят гласове с цел гарантиране на горната схема изчеват и на политическата сцена остават само ПРАВИЛНАТА “ДЯСНА” И ПРАВИЛНАТА “ЛЯВА” ПАРТИЯ, които гарантират необезпокояваното бъдеще на олигархията.

  Какво се обърка според вас в горната схема, та пак на хоризонта са се регистрирали за бъдещите избори 50 партии? Грешката в схемата бе в допускането на Иван Костов да застане на чело на СДСто, и той да проведе реформите. Кукловодите не са успяли да предвидят, колко способен и упорит е този човек като икономист и като държавник и колко трудно се предава. Това наложи продължилата вече 12 години сатанизация на неговия образ, чрез всички възможни медии, както и инспирираните от всякакви посоки раздори в дясната опозиция с цел окончателното й затриване. Не предвидиха така също, че неговият авторитет дори след цялата тази окепазяваща кампания ще се запази сред достатъчно голям брой хора от опозиционните среди и че той ще се досети достатъчно рано да се отдели от партията майка СДС и да създаде нова дясна партия, която все още е жива независимо от постоянните опити и тя да бъде маргинализирана. Обвиняван постоянно за това, че е разцепил десницата и за да докаже, че е готов на обединение Иван Костов бе атакуван срещу всеки избор по един и същи начин – появява се предложение за коалиция в дясно, започват едни дълги преговори и на края, в самото навечерие някоя от партийките в дясно не приема някое от условията и коалицията се разпада. Днес сме свидетели на същата пиеса, но този път явно ДСБ не бяха изненадани и въпреки, че крайният отказ на Синьото единство дойде в последния възможен ден за регистрация на коалициите в ЦИК, ДСБ все пак бяха подготвени да се регистрират и сами! И каква всъщност е основната причина според Надежда Нейнски – ами Костов не се бил съгласил двете партии да се слеят и да бъдат съпредседателствани от Костов и Михайлова?! И защо това обстоятелство е толкова важно за Надежда? Какво ще пречи ако двете партии останат като партии и продължат да работят като коалиция, след като нямат разминавания в основните цели и политики? Мислих, мислих и стигнах до извода, че отново основната задача е да се разклати позицията на Иван Костов така, че след известно време да стане възможно на някой национален съвет и той като Мартин Димитров да бъде отстранен, а партията бързо да се измести в посока към правилната “дясна” партия ГЕРБ както бе превзето СДС – ОТВЪТРЕ! Така, че основната и непреодолима преграда пред изпълнение на гореописаната схема на нашия славен преход БЕШЕ И СИ ОСТАВА ФИГУРАТА НА ИВАН КОСТОВ. За това е тази 12 годишна кампания насочена срещу него! И сега ще видите, че цялата агресия на мутрите от ГЕРБ, чрез всичките им подчинени медии ще бъде отново насочена не срещу Станишев, не Срещу фашизоида Сидеров, не срещу т.н. цар, а срещу Иван Костов. Явно е, че именно той най-сериозно пречи да се реализира цялата схема, а тя вече е изпълнена почти на 90% И все пак, остава още една поне малка надежда, на схемата да се попречи! Дано!

 82. Страхотна статия! Много добър ход за ‘Единство’ (без да ги коментирам като личности)в тази очевидно нелека ситуация – една назад, две напред. Печелят поне в моите очи.

 83. Приятели от блога, разбирам и споделям вълненията ви, но моля ви, обърнете внимание на молбата на господин ИНДЖЕВ в поста му от 09,14 часа!Нека не прекаляваме!
  Смятам, че в създалата се отвратителна ситуация дори не е особено важно “кой крив, кой прав” и “кой искал да води бащина дружина”!
  Тъжно е, че за 20 години политиците, на които гласувахме доверие не проумяха, че не сме с манталитета на редови комуняги, не сме плебс и не сме съгласни те от висотата на своето величие да въртят на тъмно “висшата политика”, а ние да ги поддържаме на доверие, по подразбиране!
  Няма да приемем сини лидери, занимаващи се с тънки партийни сметки, тайнствени схеми и апаратно “магьосничество”. Сините ГРАЖДАНИ не сме глутница, отказваме ролята на “матриал” второ качество, приемаме своите водачи като първи сред равни и ще държим да знаем ИСТИНАТА!
  Никакви “Боянски ливади”, никакви “Иване кажи си”, никакво надменно мълчание, никакви “тайнствени шокиращи разговори” и “секретни телефонни обаждания”! Единствено истината, – открито и ясно, без задкулисие!
  Изчетете всичко, което сте написали тук – нито една от предполагаемите причини не може да оправдае поведението на лидерите ни, когато е заложена съдбата на децата ни, съдбата на България! Вярвам, никой от вас не е склонен да ги заподозре в инфантилност.

 84. Zashev, с Вас нямаме противоречия. Единственото, което аз повече подчертах, е че обединителните иницaтиви за дясното идват по правило от хората на Костов. Който го отрича, отрича факти.

  Хора, не реагирайте така ощипано на мълчанието на любезния ни домакин. Никой от нас не знае какво точно го кара да мълчи в този момент.

  Ето нещо за повдигане на духа след тежките ни дебати 🙂 : http://tv7.bg/news/politics/9710519.html

 85. @HOPA

  Убийствено точен анализ, поздравления! Точно поради последните Ви редове, в пó горен постинг писах, че за ДСБ ще бъде най-добре да преустановят контактите с всичките си бивши “колеги”, които в един или друг минал момент са ги предали и да се концентрират върху привличането на нови, неопетнени хора за каузата си.

 86. Хора, да не забравяме, че сме на гости тук! Иво Инджев си е заслужил правото да има мнение и ако то се различава от моето, вашето и пр., това не означава краят на света! Просто няма как всички да мислим еднакво по всички въпроси!

 87. @НОРА
  Блестящ коментар!! Поздравления!
  И съвсем точен и обективен.

 88. Prodaljavam da smiatam, che SDS s Kabaivanov”koito stoial zdravo na zemiata” e proekta za pateriza na gerb za pred Evropa. Samo Kostov e dokazal kakvo moje i ne e izmenil na kauzata. Glasuvaneto za gerb i bsp e glas za mafia i bezpametnost.

 89. Guy Mollet каза много отдавна, че Франция има най-глупавата десница в света (“la France avait la droite la plus bête du monde”). Не Франция, България може да се “гордее” с най-глупавата десница.

 90. IN KOSTOV WE TRUST! IN KOSTOV WE TRUST! IN KOSTOV WE TRUST!

  ЗА ДА ИМА БЪЛГАРИЯ!

 91. “Нора”, с най-голямо уважение ти благодаря за най-краткото и точно описание на периода 1989-2013, което съм чел 🙂

 92. До Имигрант Имате късмет – моят коментар беше изтрит. Не зная защо – просто питах какво точно се е случило, какво е накарало Надежда да напусне срещата. Задължително ли е нашето мнение да съвпада с птова на автора. Сигурно и това ще се изтрие. Ако не – поздрави на Нора за прекрасния анализ!

 93. Hristiyana Dencheva
  Зная, че по-голямата част от приятелите ми, членове на “Единство”, ще ми се ядосат, може би охулят, а не е изключено и да ме зачеркнат. Но за да възстановя вътрешния си мир, разбит и обрулен от ставащото през последните дни, искам да споделя следното:
  1. Напуснах СДС, защото започнахме да гледаме в различни посоки – едните се капсулираха, помпейки самочувствието си и отдалечавайки се от дясното, аз бях от хората, милеещи за силно дясно!
  2. Станах учредител както на НС “ЕДИНСТВО”, така и на ПП “СИНЬО ЕДИНСТВО” – излишно е да излагам мотивите си защо!
  3. Убеждавах приятели, а и не само приятели, че се случва нещо ново и чисто, резултат от опит и младежки устрем – по-голямата част успях да привлека, по-малката ми казваше: “Не вярвам, ще видиш, че ще стане – Облякъл се Илия и пак във тия!” Отговарях им с усмивка, сигурна в правотата си!
  4. С тревога и горчив вкус в душата следях случващото се и не можех да повярвам, че попадам в едно дежа-вю!
  5. Колкото и изтъркано да звучи – като на кинолента спомени ме върнаха години назад, години на разочарования и разбити илюзии и то в резултат на думи и постъпки на хора, с които сме уж в един отбор!
  6. Не си позволих да се поддам на първичните си емоции – сигурно щях да изтърва доста остри, а може би, и нелицеприятни думи!
  7. Сложих на кантара мотивите на взелите решението от едната страна, а от другата – моето чувство за отговорност – чувство за отговорност пред себе си, пред близките си, пред хората, на които винаги съм обяснявала, че негласуването е престъпление, а гласуването с невалидна бюлетина не е нещо по-различно!
  8. И поради това, че никога не съм се притеснявала гласно да обява взетите от мен решения /ако ще и да са грешни, според някои/ искам да споделя с вас, че не мога да бъда страничен наблюдател, не мога да правя тънки сметки как ще се докаже правотата ми, ако се сниша и не правя нищо, не мога да допусна комунисти и псевдокомунисти отново да спечелят изборите, а ще направя всичко възможно да се случи това, което е най-доброто за всинца ни – десните да получат колкото може повече гласове! За предстоящите избори за мен това е коалицията ДСБ-БДФ /ах, колко добре щеше да звучи “СИНИТЕ”/!
  9. Надявам се моите съпартийци от “ЕДИНСТВО” да не забравят, че десният човек е десен на първо място, защото е свободен и не на последно, защото позволява на другия да има мнение, различно от неговото, което уважава!

 94. Поздравления за Павел Тинков! Отдавна някой трябваше да каже тези неща.

 95. В “Капитал” в ститията на Веселина Господинова: “Особености на коалиционния живот”, на трета страница:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/04/05/2036153_osobenosti_na_koalicionniia_jivot/?sp=2#storystart
  пише следното по въпроса:

  “Верни на традицията докрай

  И докато коалицията между Каракачанов, Манев и студентите все пак просъществува макар и няколко дни, очакваният съюз между ДСБ и изключените от СДС бивши депутати от партия “Синьо единство” се разпадна ден преди документите на коалицията да бъдат внесени в ЦИК. След драматични преговори до късно в неделя вечерта преговарящите от двете страни си тръгнаха, без да постигнат съгласие помежду си. Депутати от “Синьо единство” разказаха, че лидерът на ДСБ Иван Костов започнал първо разговора с това, че не вярва на бившите си колеги от парламентарната група на “Синята коалиция”. Казал и, че съотношението в подкрепата за ДСБ и “Синьо единство” е 90 към 10. По тази причина на хората около Надежда Нейнски били предложени водачески места в 25-МИР в София, Велико Търново и Монтана. От ДСБ не били съгласи и евентуалната коалиция да има двама съпредседатели. След дълги преговори в крайна сметка се стигнало до съгласие обединението да има двама съпредседатели, но от страна на ДСБ било поставено условието в понеделник “Синьо единство” да внесат своя дял от сумата за предизборната кампания. При това в сметката на партията на Иван Костов. Това условие накарало представителите от “Синьо единство” да напуснат преговорите. В понеделник, когато беше крайният срок за регистрацията на коалициите в ЦИК, от ДСБ заедно с партията “Български демократичен форум” (БДФ) внесоха документите за регистриране на обединението като коалиция “ДСБ – БДФ”. По повод отсъствието на “Синьо eдинство” първоначално от формацията казаха, че проблемът е технически и очакват до края на деня хората около евродепутата Надежда Нейнски да се присъединят към тях. В отговор от “Синьо единство” заявиха, че няма да участват в изборите, и поискаха от ЦИК да заличи регистрацията им. А в четвъртък след заседание излязоха с декларация, че нито един член на формацията няма да участва във вота, независимо че офертата на ДСБ към тях вече е за водачески места в 12 листи. От “Синьо единство” заподозряха бившите си колеги, че замисълът е да ги принудят да се явят на изборите под шапката на ДСБ. В подкрепа на тезата си те посочиха, че коалицията е регистрирана като “ДСБ – БДФ” и никъде не присъства думата “синьо”. Социологическите проучвания даваха на съюза около 2% подкрепа за вота и дори в коалиция влизането на обединението в следващия парламент беше под въпрос. С този ход изглежда и че то вече е невъзможно”.

  Добре, въпреки всичко по съвест всички тук ще гласуваме за ДСБ. И каво от това? Влизане в Парламента за да сме конструктивна и градивна опозиция! Но това не е ли твърде малко за огромното ни желание да водим политиката, така както ние искаме? А как би станало това, ако не се привлекат гласовете на много от гласуващите за този или онзи от немай къде? Смятате ли, че гласове на колебаещи се и недоволни се привличат с излъчване на подобни сигнали и колебания? Това ли е отговорната политика, която очакваме и на която се надяваме? Нима освен стратегията няма и тактика? И как бихме постигнали прекрасната си иначе стратегия с такава очевидно неадекватна тактика? И понеже става въпрос все пак въпрос за опитни политици присъстващи на сцената от години, а не за някакви новопрохождащи, как да не остане горчивия вкус на съмнението? И нима всичко това се случва за първи път! Дано поне не е за последен!

 96. Вярвам всички ще се съгласите, че поне 90% от участващите в този блог сме хора с дясно мислене (каквото и да значи това), антикомунисти , съзнаващи огромната вреда, която нанасят на България домогванията на Русия и продажната й червена пета колона. Отлично!
  А сега, прочетете всички наши мнения по възникналия казус и отговорете искрено – ако всички ние от блога бяхме на мястото на договарящите се представители от ДСБ и “СИНЬО ЕДИНСТВО”, щяхме ли да постигнем така желаното от избирателите обединение?
  Според мен, искреният отговор е, НЕ!Ако и вие мислите така, отговорете си сами, кой щеше да бъде виновен за провала?

 97. Към Павел Тинков ( и останалите):

  При цялото ми искрено уважение към Вас ме принуждавате да Ви обърна внимание, че свръхактивността на десетина- двадесет съмишленици в настояването си да повторят пак, и пак, и пак, и пак своето мнение, не го прави нито меродавно, нито вярно по дефиниция. А по-скоро вече започва да прилича на злоупотреба с мълчанието ( ми) за налагане на едно монолитно мнение, което няма как да е представително за хилядите посетители на ден.
  Вече призовах да престанете да пишете едно и също от няколко дни насам. Но явно нежеланието ми да отговарям ( от чуждо име при това) се тълкува като покана да продължите в същия дух. Накрая ще се стигне дотам, че ще откажа да служа за усилвател на мисли, които не споделям с риск да ми бъде вменено “обръщане на палачинката” и какво ли още не…

 98. Към Иво Инджев – Господин Инджев, може да се каже, че сам сте си
  виновен. Мнозина от нас вярват единствено на Вас и търсят и споделят мнението си тук, във Вашия
  блог. Много от Вашите читатели не само търсим информация в блога Ви, но което е по-важно за всички, споделяме Вашите граждански позиции. Абе с няколко думи, господин Инджев, щете или не щете, Вие сте се превърнали в мярка за гражданско съзнание за много хора. Превърнали сте в институция. Това е.
  Бъдете здрав и весел, приятелю!

 99. @GB

  Напълно Ви разбирам, че тъй като сте симпатизант на ГЕРБ, партиите-дребосъци, които се мотаят в краката на мастодонтите ГЕРБ и БСП, ви пречат да се концентрирате. Но в държавите с демократична политическа система обикновено е така, драги господине от Грейт Бритън – разни партии, разни идеали…
  Все пак, ако ще закриваме партии само защото са малки и нямат шанс да управляват, дайте поне да започнем с АТАКА като най-вредна за България. А за разтурянето на ДСБ, както виждате, има кой да се погрижи…

 100. Уважаеми, господин ИНДЖЕВ,
  оставам с впечатлението, че не съм бил разбран правилно. Най-вероятно не съм използвал подходящата изразна форма, но в първия (от общо двата ми поста) съвсем директно приканвам участниците блога да обърнат внимание на молбата ви от 06, април, 09:14 часа и да преустановят с “дълбаенето” по темата.
  Доколкото ясно подчертавам и в двата си поста, че нямам категорично мнение по казуса, твърде далеч съм от амбицията да налагам комуто и да било каквото и да било, още по-малко да вменявам някому вина.
  Вторият ми пост имаше за цел да неутрализира именно опитите за налагане на монолитно мнение и търсенето на виновни.
  Въпреки всичко, моля да приемете най-искреното ми извинение!
  С дълбоко уважение!

 101. Към БИВШ CEДECAP
  Никът ми не означава Грейт Бритън и много пъти съм го обяснявал тук. Останал е от времето, когато още нямах кирилица, но както и да е това не е важно. Просто така съм популярен, тъй като пиша под този ник вече десетина години. Вижте аз се ръководя в живота си по проста математическа логика, вероятно добита с дългогодишната ми инженерна практика. От житейски опит съм установил, че най прагматичната логика дори в най обърканата ситуациоя е методът на изключванет и го препоръчвам на всички здравомислещи и грамотни хора. Чувствата са нещо възвишено и вълнуващо разбира се, но в жиовота по-често се налага да се взимат прагматични решения прио което за съжаление те по-скоро пречат. За мен най неприемливото е да се допусне връщане на БСП на власт, дори по елементарната логика “е тогава защо беше всичо това” или станалото популярно напоследък: “е, що требеше да ги ручаме жабетата”. Ако под това разбирате симпатизант на ГЕРБ, тогава приемам забележката ви. Нямам нищо против малките партии, стига да са истински, но не мога да понасям сурогати и изкуствено създадени по конюнктурата на едни избори, като партията на Кунева, преди “Новото време”, разните евролевици, ГОРД, “морд” и т.н. – “разних прочих шведов”. Специално пък Атака са несъвместими с морала ми и светогледа ми. Отдавна съм в чужбина, в Арабския свят (Мидъл ийст) и съм се научил да приемам различните, както и те мен. Нещо повече непрекъснато живея в такава среда. Мисля, че несправедливо ме обвинявате. Единственото което исках беше да ви обясня, че не бива да се робува на личности. Те са много по-преходни от институциите, които представляват. Поздрави!

 102. @GB

  Извинявам се ако сте се почувствал обвинен от мен, не съм имал/а такова намерение. Опитах се да Ви обясня някои подробности (например около номинирането на Беронов), защото явно не ги знаехте в детайли.

  Но изобщо не приемам обвинението, че “робувам на личности”, т.е. на една личност. Аз симпатизирам на определена кауза – България да е демократична, суверенна, правова държава със соцална пазарна икономика; най-общо казано да има своето достойно място в ЕС. И заради управлението на ОДС, и заради политиката на ДСБ като опозиция съм убеден/а, че TE са политиците, които споделят моята кауза. Уверявам Ви, че първият глас, който ще загубят ако й изневерят, ще бъде моят.

  Ако Вие виждате нещата по друг начин си е Ваша работа, но не вменявайте на хората, че са идеалисти, сектанти или направо коне с капаци, само защото не споделят Вашия светоглед.

 103. Посещавам това място за последен път.
  Не съжалявам, че винаги съм защитавал г-н Инджев от нападки, просто повече няма да го правя.
  Опитвам се да избягам от усещането, че съм бил предаден.
  Жалко…

 104. Причината за този обрат на дискусията в тази тема е, че през годините бяха положени огромни усилия за компроментирането на личността на г-н Иван Костов и обезценяване на постиженията на неговото управление. Много негови симпатизанти (предполагам неволно) се превръщат в негови слепи поддръжници, а това допълнително вреди на имиджа му. Истината е, че всички лидери от миналото на СДС имат своята вина за сегашното състояние на десницата и г-н Иван Костов не прави изключение. Каквито и да са причините за сегашните неразбории м/у Синьото единство и ДСБ, не им прави чест да поставят технически, финансови, или каквито и да е подробности над интересите на дясноориентираните и не проГЕРБ ориентирани български граждани. Да, не им прави чест, защото вечен няма да бъде нито, г-н Костов, нито г-жа Нейнски! Оказа се, че не са на висотата на отговорността, която имат. Жалко е да се констатира това, но е факт. Опитвам се да се отнеса с уважение към решението на г-н Инджев да не ни информира за причините за неслучилата се коалиция, но не успявам. Ако бях параноик, бих си помислил, че мълчи от страх за живота си! Моята хипотеза е, че тази коалиция не се случи защото всички предполагат, че следващия парламент ще бъде с много кратък живот и се пазят за последващия, който ще бъде с доминиращо мнозинство на ДСБ, точно като през 1997г. И не защото избирателите ще са поумнели, или г-н Костов ще бъде по-симпатичен на обикновения избирател. Самите комуняги ще си признаят, че не могат да управляват и ще му подарят властта, както през 1997г. Те започнаха изповедта с обявяването на Орешарски за премиер и неноминирането на дългия инкасатор и пикаещия във фонтани херувим. Би било наивно да се надяваме, че могат и да поставят българските интереси над руските, но…..чудеса се случват! Щом Христо Стоичков може да стане Doctor Honoris Causa, защо и комунягите да не станат патриоти? 🙂

 105. Приемам действията на Синьо единство като платена провокация. Понеже са безидейни и безпринципни, ГЕРБ и БСП разбиват всички партии около себе си за да спечелят повече привърженици.
  Ще гласувам за ДСБ. Дори да се загуби гласът ми, поне няма да се чувствам виновен, че ни управляват мошеници и крадци.

 106. Съгласен съм с г-н Симеон Симеонов. Според мен дори един депутат от ДСБ да влезе в парламента, ще има откъде да се чува гласа на истината.

 107. Mnogo ni razocharovahte g-n Injev.
  Spiram da cheta ot vashia site,
  vapreki che do sega sam vi viarval
  i sam bil saglasen s vashite analizi.
  Znam che ne vi interesuva tova,
  vse pak tova e Bulgaria.
  Badete zdrav.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.