Убави медии, ама български

Защо не знаем за българските влогове в офшорките?

Kafene.net

“Твърди се, без да е сигурно и да има подробности, че сред 130-те хиляди притажатели на сметки в офшорни зони от 170 държави имало и българи.

Сигурно е така, реалността в държавата и финансовото й състояние не допускат обратното, но българските граждани няма да научат скоро кои са щастливците.

Не само защото имената са интересни за малобройното население на тази държава и напълно безинтересни извън границите й, а просто защото българската журналистика получи още един шамар.

Не става дума само за първоначалният шамар, че сред 46-те редакции, на които бяха предоставени данните от дружествата, предлагащи офшорни услуги, няма нито един български.  Че български вестник не може да бъде сред избраните е а приори ясно – в България няма издания с тежест, а собствениците на съществуващите вероятно присъсват някъде сред 130-те хиляди имена.

Но не това е шамарът. Никой не би очаквал български вестник да се нареди до “Зюддойче цайтунг”, “Гардиън” или “Монд”.  Все пак някакъв реализъм съществува не само у малобройните читатели, но дори у редакторите на ефимеридите /колко хубава дума имат гърците за ежедневник!/, които се чудят на кой господ да се молят в днешното безвремие.

Истинският шамар е, че България ще научи – евентуално – за българските сметки в офшорните зони с посредничесвото на Румъния. Данните, засягащи региона, са предоставени на румънски център за разследваща журналистика.

И правилно. На СБЖ ли да ги дадат“?

Констатациите на колегите от Кафене.нет за съжаление са самата горчива истина като оценка за състоянието на българската журналистика- тя просто не се припознава за автентична и демократична в демократичния свят. И не е „размерът“ на страната, който има значение за доверието в нейните медии- например огромната Русия също не е припозната със заслужаваща доверие медия макар да е сигурно, че руският „принос“ в офшорния списък ще да е доста виден.

Особено трябва да нагарча тази оценка за онези български медии, които имат претенцията да са на „световно ниво“. С такава заявка тръгна Би Ти Ви, когато се рекламираше като част от империята на Мърдок „Нюз корпорейшън“. Но се оказа, че се отчита в руското посолство. Ако аз знам това ( и съм описал унизителната сценка руският посланик да привиква шефове на телевизията да се оправдават за интервю с Литвиненко, разгневило Путин), какво ли знае още разузнаването на автентичните медийни мрежи? Сигурно е достатъчно, за да подминат демонстративно тази нашенска водеща телевизия.

Какво да кажем за самохвалствата на ТВ 7 и опитите на нейния директор Бареков да ни „продадат“ внушението за нейно побратимяване със Си Ен Ен? Тази комедия не върви в чужбина. Може да се пробутва само на лековерните тук и особено на онези, които се боричкат за достъп до микрофона по градове, села и паланки- специалитет на изявяващия се като „дресьор“ на надвикващи се по площадите граждани Николай Бареков.

Общото между Би Ти Ви и ТВ 7 е всъщност в тайната, че и двете се котират на задкулисната борса на необявените ( засега) руски интереси, свързани с една и съща банка в България, през която минават все по-големи проекти, качени върху руска финансова платформа. На това в Москва му казват „окрупняване“ с цел разширяване на влиянието. То тече подмолно в момента не само пряко по отношение на собствеността в медиите, но и в комуникациите с купуването им от руската Външнотърговска банка и чрез налагане на един и същ играч в цифровизацията и мултиплексите- т.е. в инвестирането в неизбежната модернизация в тази сфера на закъснялата европейска България.

Ако за ставащото зад паравана можем да съдим само по откъслечната информация, то какво да кажем за демонстративния факт, че лицата на българския медиен свят говорят сами по себе си със своята неадекватна несменяемост за блатото на застоя и регреса в тази област. Декларацията на Българския медиен съюз, обединяващ най-видните виновници за жалкото състояние на медийната свобода у нас, стана през изминалата седмица ярка карикатура като илюстрация на тази мизерия. Защото маститите медийни началници от деградиращата преса обвиниха „група журналисти на свободна практика“ за лошия имидж и състояние на вестниците си. „Групата“ безработни, според декларацията, дискредитирала прекрасните им издания и дори въвличала в това посланици на западни страни.

В резултат на всичко това българите за пореден път ще научат от чужбина някои от най-неприятните за грабителите на съвременна България истини. Близо четвърт век след като СССР ни подари демокрацията берем плодовете на данайските дарове.

16 мнения за “Убави медии, ама български”

 1. Това прилича само на върха на айсберга, което означава, че народът е държан плътно като безропотно доен заложник без полезен ход!

 2. БТВ се втурнаха първи да се обаждат на румънските журналисти и да им се молят за информация. Каква благодатна възможност е за тях това – ако получат ексклузивно информацията, първо ще цензурират Гергов и други приближени, ако са в списъка, а после – колко неограничени възможности за изнудване на политици и бизнесмени ще има тази тъй наречена ,,телевизия”.

 3. Към Таня Стоянова:

  За да не пиша отделно съобщение, използвам коментарната част на блога да съобщя ( на интересуващите се), че от 16.00 в предаването “News hour” на радио Би Би Си моя милост ще участва с интервю ( включването трябва да е някъде около 16.30 ч.).

 4. Лозунг на манифестацията за 1 май: “Всички списъци на Пеевски! Немедленно!

 5. …“News hour” на радио Би Би Си

  Иво, аз го слушах!

  И ми е истински тъжно, че отделиха 15 – петнадесет – минути да обсъждат “толкова важния” проблем за това дали да наричат в САЩ незаконните емигранти “незаконни” или да ги наричат “нашетсвеници”, а на отчаяния вик на самозапалващите се от безпомощност българи “дадоха”, чрез теб, буквално минутки!

  Какво да се прави, “малки” сме, а ББС имат приоритети.
  Колко по-важно е да не “обидиш” имагинерно някой незаконен, като го наречеш незаконен, от отчаянието на един малък народ докаран до лудост от Русия и слугите й!
  Е, да, британци са или както ги наричат отвъд Атлантика “братовчедите”.

  Но…още Левски е казал, ние обръщаме времето.
  А аз ще напомня, че Бог ( Брюксел) помага, ала в кошара не вкарва!
  Промяната на България започва с хората.
  Пак ще трябва да се справяме сами – като при Съединението – срещу Русия и без подкрепа от “великите сили”!

  Сами – срещу (лили)Путинска Русия и петата и колона!

  ” О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви ликът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий някога знаме Христово
  развяхте за благо човешко —
  строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!

  И пак не ви мразим (не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно пµ любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и няма ний врат да превием
  пред никакво иго позорно!

  О, колко ви, братя, жалея!
  О, как би желал, братя клети,
  свобода и вам и за нея
  кат нас да живейте и мрете! ”

  Написано от И. Вазов, същият, който преди това написа и “О, здравствуй ти, Русийо мощна…”

 6. Здравей Иво,
  Поздравление за интервюто пред ББС.
  Добре, че не извади някой документ с гриф “секретно или строго секретно”, защото сега щеше да даваш показания в Прокуратурата на Цацаров, както твоя колега Роман Василев от “Медиапул”.
  Пред мен възникнаха няколко въпроса, на които нямам отговор и ще ти бъда много благодарен, ако ми отговориш:
  1.Защо “нищо и никакъв блогър” като теб, го канят в “светая светих” на журналистиката ББС?
  2.Защо не поканиха “истинските” български журналисти,окупирали Нели Круз на кръглата маса в София, а на теб бяха оставили място, някъде в миманса?
  3.Ако ги бяха поканили тези “истинските” биха ли могли да отговорят на немски, английски, арабски, защото според мен и български не знаят?
  Бъди здрав, момче!

 7. http://www.bbc.co.uk/programmes/p016tmhc
  След 38:10 мин. е интервюто – уникално!
  Във връзка и с предишната новина за фракинг в Китай, Плевнелиев, заедно с молитвите, можеше да издаде указ за стартиране на проучванията за шистов газ у нас и така да помогне неимоверно повече за подобряване на окаяната участ на българския народ!

 8. Благодаря на Таня за възможността да чуем интервюто с Иво. И на Иво, за способността за толкова кратко време да каже толкова важни неща – за мотивите на президента, за българската народопсихология (толерантност) и майтапа с молитвите на рубладжиите за Белене. Но, най-много трябва да ти е благодарен Плевнелиев, Иво, дето вършиш работата на екипа му за връзки с обществеността. А, китайците за да излязат на ринга срещу Щатите са решили да дълбаят на 4000 метра, въпреки водния си дефицит. Иван Костов в една лекция в Свободния университет на Варна каза, че трябва много внимателно да следим развитието на Китай (от там щяла да дойде изненадата). И от BBC го следят.

 9. Поздравления за интервюто. Това още един път доказва на кого вярват сериозните чуждестранни медии и колко струват “истинските” български. Само май молитвата остана…

 10. @ Севделин Панев
  “Благодаря на Таня за възможността да чуем интервюто с Иво.”
  http://www.bbc.co.uk/programmes/p016tmhc
  ?????
  Отварям, но после не ми се отдава да го чуя!? Предполагам, че има и други като мен. Бихте ли пояснили?

 11. не мога да повярвам че добронамерени и цивилизовани мнения се цензурират на вашият сайт.. последните два дни опитвам да постна мнение което е малко критично към вас и не успявам.. дор не ми показва че мнението очаква модератор.. извинявам се за грешките тъй като пиша от телефон.. от телефона поне ми показва че поста е приет и предстои да бъде модериран
  Силно се надявам проблема да е технически..
  Георги Харизанов

 12. Не знам как бих могъл да поясня. На стартовия бутон е написано listen in pop-out player. Може би в това е причината (player’a). Интервюто на Джулиан Маршал с Иво започва след новините от 38-та минута нататък.

 13. @ СЕВДАЛИН ПАНЕВ Благодаря, тръгна и изслушах интервюто.

  Да се върнем на въпроса за медиите! Някъде, някой каза, че всичко започвало от думите. Споделям. У нас всичко започва от думите на медиите. Те са неточни, информацията е представена частично, понякога инсинуациите са видими. За едни ясно, за други по-малко, и уви за много от читателите и зрителите никак! И никакъв закон и комисии за медийно поведение няма да променят това. Защото някой има интерес от това. За да се противостои на това трябва да се четат и коментират мнения на журналисти и медии, които защитават морални позиции. Може би затова този блог е така четен.
  А недоволните от ситуацията и от писането на “журналистите на свободна практика” да си ограничат тиражите. Ако не бяха оставили тези които сега са “на свободна практика” , а някои и без такава!, нямаше да се кахарят. Оплакванията са повече от смешни. Те май искат да върнат времената от преди 89г. когато някои си слагаха новите броеве на “Работническо дело” да се подава от джоба на дрехата, та да е ясно “че е съзнателен”. Ама сега това не върви. Прекалено обемисти са…. Пък и какво да си мисля за хора, които си съставят цялото мнение от такива вестници?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.