Диктаторите подават оставки, но Борисов не знае (и) това

В „неговата” си спортна зала „ Арена армеец”, пред неговата си организирана публика- не като онази, протестиращата през февруари по улиците на България, пред която не посмя да се изправи, Бойко Борисов се завърна в българската публичност в любимата си роля на „народен любимец”.

В кондиция на шоузвезда, без високо кръвно, но с все така високо самочувствие на мислител от световна величина, Борисов се опита да разсее неприятното впечатление от бягството си на 20-ти февруари, когато изостави държавата на самотек. За целта той повтори оправданието, че нямало диктатор, който да си подава оставката.

По този начин Борисов легитимира демократичността на бившите комунисти ( които само той можел да спре с партията си, по собствените му думи днес). Защото и Андрей Луканов, и Петър Младенов, и Жан Виденов подадоха оставка след стачки и улични протести, а на охраняемия от Борисов диктатор Тодор Живков пък бившите комунисти му я подадоха, за да избегнат стачките и уличните протести.

Но невежеството на нашия (не)диктатор не свършва с тази аналогия.

Щом ще се поставя в контекста на историята и света, трябва да го светна, че доста диктатори са били принуждавани да подадат оставка. Но разликата между тях и Борисов е в това, че те наистина са били заплашени от вълната на народния гняв, докато Борисов далеч не бе притиснат от „многомилионни” протести- той просто използва ситуацията за егоистичните цели на съхраняването си като избираем продукт на популизма.

Едва след спадането на напрежението в България близки до Борисов говорители признаха, че всъщност положението не е било толкова „страшно”, като се знае колко голямо е „мълчаливото мнозинство” спрямо кресливите демонстранти. Не е случайно, че и най-приближените съратници на Борисов бяха като ударени с мокър парцал от оставката му , която изобщо не изглеждаше неизбежна.

Да, диктатори са подавали оставка при РЕАЛНА опасност за тях-нищо, че Борисов не знае това. Такъв беше случаят с иранския шах Реза Пахлави през февруари 1979 г. и с филипинския Фердинанд Маркос през 1986 г. А наскоро египетският Хосни Мубарак бе принуден от народа си да подаде оставка на 11 февруари 2011 г.- пет дни, след като големият приятел на Бойко Борисов, италианският премиер Силвио Берлускони беше заявил, че Мубарак „е мъдър човек, който трябва да остане на власт”.

За неук популист обаче, който не знае дори, че СССР е обявил война на България, а не обратното, не е чудно, че Борисов продължава да прави хората на толкова прости, колкото му се иска да са по неговата прословута „кърджалийска” формула: „ вие сте прости и аз съм прост, значи ще се разберем”. Така беше снизходил той да каже на протестиращи работници в Кърджали, за да им се хареса.

Ако се вярва на социологическите прогнози, явно пак идват кърджалийски времена…

Никой не се съмнява, че прости хора в България има достатъчно за една парламентарна победа. Номерът е да ги обединиш и да ги накараш да гласуват за лидера, който не е толкова прост, че да се откаже от бонуса „простотия”. Този номер Борисов го умее, спор няма! И нищо чудно ( с всички условности при сравнението) отново да бъде припознат за българския вариант на никарагуанския диктатор Сомоса, за когото президентът на САЩ Франклин Рузвелт бил казал, че е негодник („кучи син”), но „наш”- по липса на друг, както гордо намекна за своята незаменимост днес самият Борисов.

Фактът, че Борисов се оказва толкова „уникален” в това отношение не би трябвало да е повод за гордост. Само че кой ти помни как се стигна до този резултат? Най-напред от Мадрид беше доведен царският таран да разбива „двуполюсния модел”. Той разнебити дясното, укрепи лявото и управлява с него два мандата ( в различни конфигурации). После на разчистения терен се появи неговият охранител Борисов в ролята на „десен”. На арената на „Амреец” той отново показа днес, че е готов да продължи този спектакъл, апелирайки отново към…антикомунизма на „разбитите авари” (т.е. разнебитените от вклиняването на неговия ментор Сакскобургготски някогашни сини избиратели) в позата на царски пълководец.

И понеже от много страни долитат съвети Борисов да бъде подкрепен поради липса на алтернатива,трябва да се замислим над тази „предопределеност”. Наистина ли е такава?

За краткото време до парламентарните избори на 12 май няма време да се търси обходен път около този (недо)дялан камък. Такава беше самата идея с предизвикването на предсрочното гласуване- да няма шанс никой да се окопити да противостои на потенциала на ГЕРБ, запазен чрез абдикацията на Борисов. Но ако за основа на разсъждението се вземе групирането на избирателите по признака на „качеството” им да са достатъчно прости, за да следват един популист, то все пак е сигурно, че при всичките ни мрачни недостатъци в България имаме и критична маса от достатъчно „непрости” хора, способни да противостоят в по-дългосрочна перспектива на институционализираната простотия.

За отправна точка в демократичното прегрупиране предлагам идеята да бъде преформулиран проектът за демократичната модернизация в България, символизиран в безвъзвратното минало от СДС. Щом за символ на антикомунизма днес ( по целесъобразност) се приема Борисов, което му осигурява десни гласове в левия джоб, то мнозина демократично мислещи българи по-скоро не биха искали да бъдат „антикомунисти” барабар с Бойко.

Време е повече хора да забележат, че противопоставянето в България минава по друг разлом: по линията на разделението между хората, желаещи искрено прозападната модернизация на страната, свързана с усилието да бъдем като напредналите народи- от една страна. На тази разнородна маса българи, противостоят тук доста хомогенно онези, които смятат, че си ни е добре в източното блато, в което да се краде, лъже, корумпира и пребивава в полусънна нирвана пред митове на „дружбата” с евразийски корени. Това е удобно само за щъркелите от пеликански вид, които отдавна не носят деца, а само илюзии за повторение на „светлото” минало, заради което днес „ручаме жабетата”.

53 мнения за “Диктаторите подават оставки, но Борисов не знае (и) това”

 1. Има алтернатива в лицето на Иван Костов.

 2. Харесва ми да чета вашият блог, а колкото до “бай-бате-Бегал-Бойко”, последното му (днешно) изказване е връх на собственната му тъпота.
  “Ако беше хубаво да си премиер, щеше да има заявки да стават, а не да бягат от това”
  Лошото е, че народът е без очи и уши- уви!

 3. Господин Инджев, с тази яростна статия вие надминахте дори словоблудствата на Станишев, Кънчо Стойчев, Йотова и цялата останала пасмина, която не спира да лае по адрес на ББ. Странно защо не можете да прикриете злобата си и странно защо Бойко ви е виновен за авто-краха на сините и за всичко останало. Как пък не видяхте нищо положително, направено от ГЕРБ и с такава подигравка пишете за всичко, свързано с нев.. Любопитно ми е какво щяхте да плюете, ако “диктаторът” не си беше подал оставката, но още по- любопитно ми е, какво предлагате вие, който имате претенцията, че не сте в групата на простаците?

 4. За мен най-интересни са разсъжденята ви в края на материала. Да, достатъчно много са хората в България, желаещи истинска, т.е. “западна” демокрация. Но политиката, както добре знаете, е изкуство на реалностите. И въпреки принципно правилните ви разсъждения, въпросът за кого да гласуват про-западните, демократи, не може да се отлага за неопределеното бъдеще. Защото изборите тропат на вратата. И реално, поне според мен, който не гласува за ГЕРБ (разбира се, с голяма вътрешна съпротива), гласува за БСП/ДПС/Кунева. Щампа, но за жалост е вярна. При това вероятността Борисов да състави правителство е повече от минимална. Но дори и в опозиция, той все ще бъде фактор, възпиращ в известна степен новата тройна/двойна коалиция. Поне докато улицата помете и нея, което намирам за неизбежно.Това е моето виждане, което, разбира се, не може да се нарече оригинално. Но като че ли е единствено възможното към момента за наистина “десните”. Не вярвам в алтернативата ДСБ, защото първо е малковероятно изобщо да влязат в парламента, а и Костов е доказано готов да влезе в съюз и с дявола (разбирай с комунистите), за да остане на власт.

 5. Много ми са смешни хора определящи се с дясно мислене. Нямало алтернатива. При положение, че имаш не политик а доказал се Държавник който на два пъти спаси България от икономическа катастрофа. Който се опъна на американци и руснаци отстоявайки националните интереси. Който вкара България в НАТО и направи необратим пътя за ЕС. Който го мразят левите, псевдонационалистите и популисти заиграващи се с дясното.
  Да, става дума за Иван Костов.
  Но народонаселението, т.н. от Император Тиквоний І матРиял е готово отново да му повери съдбините на територията ни. Нищо изненадващо. При 80% кефещи се на чалга редното е да бъде избрана мегазвездата на чалгаполитиката.
  Идеалният вариант никога повече да не видят власт трите най-сигурни партии след изборите на 12 май е отрочето ГЕРБ да спечели 160 мандата. БСП и сестринската ДПС, друго отроче на Партията-майка останалите 80. Най-късно догодина по същото време няма и папер да остане от тях. Тазгодишните февруарски вълнения ще им се видят като невинна разходка на детска градина.

 6. Г.н Инджев да ви дари Господ с Здраве и да ви опази бистра мисълта !!!

 7. ГЕРБ е всичко друго, но не и дясна партия. Ако трябва да се определи все пак, е партия на олигархичния капитал, на различни лобита и на най-некадърните министри, които сме имали. В едно Борисов е прав, той наистина е прост и очевидно може да си говори с прости хора. Но това е последното, от което държавата се нуждае за измъкване от кризата – прост народ и прост премиер. Затова я докарахме дотук. Бедата в простотията на избирателите му е, че след като са се докарали до просешка тояга, си избират същия простак да ги управлява пак.

 8. ,,тризначките,, ще повторят с бати Бойко, колкото и да каканижат журналята……..

 9. Към Karla Stefanova:

  Напротив, аз съм в групата на простаците. Хитреците, умниците и т.н. са в групата на печелившите от умилкването на властта, към която принадлежите.
  А за положителното сте права: и Хитлер е бил добър художник.Не чак гениален, но добър.Но но ми е известно това да се изтъква като аргумент на Нюрнбергския процес в защита на хитлеризма.

 10. @Orlin
  Забрaвeтe факторa “yлицa”. Бългapия нe e Гъpция.

 11. @ Karla Stefanova

  Г-жо, масовите фалити на малки и средни фирми и шестцифреното число нови безработни не са ли за Вас достатъчни периметри на един управленски провал, или трябва да Ви доведат до канибализъм, за да Ви светне лампата?

 12. От излъчваните по каналите репортажи за сборището на ГЕРБ успях да чуя забрана да се споменава името на Станишев и досието му и не можех повече и секунда да остана с лице към екрана – смених програмата и първо съжалих стоящите на сцената и слушащи подобен позор, после седящите. Как не ги е срам от подобен тиквеник… И за работно място до живот не бих участвала в засвидетелстване на “почит” към такава простащина. Не си представям уважаван световен политик да изрече това, какво остава за тона и маниера. Навярно преводачите спестяват и преиначават доста към високите гости.

 13. “Йордан Соколов, виден син деец, вътрешен министър при Филип Димитров, председател на НС и т.н., вика: «Десните да гласуват за ГЕРБ, а не за СДС и ДСБ, защото последните две партии няма да влязат в НС.» Партията на Борисов е единствената алтернатива за дясно мислещите.»

  Господи, много ви моля (и троицата), като дойде времето, не ми вземайте първо акъла!!

  На Борисов му е десен само десният крак, нищо друго дясно нема в него. Да не ме разберете погрешно – и ляво няма. В него е пълен идеен кармакарашик!”

  http://www.haskovo.net/index.php?module=profile&action=posts_list&id=126498&profile_name=TONY+FILIPOV

 14. Г-н Инджев, мисълта Ви е бистра! (писа някой по-нагоре..)
  Бистра, бистра, … но колко да е бистра?
  Бистра и умна е само докато интелигентно и саркастично отрича някого!
  А НЯКОЙ ДРУГ по-подходящ за да управлява да предложите? -> Mай че тука вече мисълта Ви, г-н Инджев, е мътна… Или изобщо я няма…

  Критиката и сарказма трябва да могат да подскажат(противопоставят) и алтернативата на този, когото хулим!
  … А сега оставам с впечатлението, че одобрявате Станишев? А може би Местан, или Сидеров, или Кунева?

 15. Ако някой е проследил събитието, моля да сподели: Цецо имаше ли ‘доклад’ и дали е ползвал преводач като останалите делегати, които не говорят български?

 16. Добре бе,десни колеги, не проумяхте ли най-после, че е дошло време да е всеки друг, но не и тъпата кратуна? Колко още трябва да огладнеете,за да ви светне, че още един мандат на тиквата и – вече ще забравите кво е това “дясно”? Защото може и да не оцелеете? Какво само ми опявате като вдовици, че нямало алтернатива! За зрящия и мислещ човек няма безалтернативни състояния.

 17. @VDM, не само сте нахален и безпринципен но и абсолютно ограничен след като очаквате някой друг да мисли вместо вас. А с този пост показвате и как действа предизборния щаб на ГЕРБ. Ако очаквате разумните хора който посещават този блог да ви се вържат жестоко се лъжите. Колкото и фалшиви статистки да вадите и глупави коментари да пишете знайте че има доста по умни от вас и рано или късно ще дойде тяхното време. И хубавото е че тогава такива продажници като вас ще бъдете сочени като позор за България.

 18. Основно качество на диктаторите е, да се обожествяват, като си приписват чужди заслуги. Костов е спасил на два пъти нищо друго, освен политическото статукво в България и политическата номенклатура, към която сам той принадлежи! Иначе, човек има две ръце, два крака, две очи, дори две мозъчни полукълба. Но ходи направо! Ако ще се въртим в кръг, все едно ми е, в коя посока. Къде беше Костов, когато цял месец обсаждахме парламента?! Водеше преговори, как да опази статуквото!!! И След като нас ни пръскаха с топла вода и сълзотворен газ, накрая се появи целият в бяло!

 19. Господин Инджев е журналист(до не кажа единственият)тежащ на мястото си със страшна сила!Но някои искат да замести Господ и да им покаже пътя!Е,господа,мислете с главите си и решавайте сами!

 20. Порочното зачатие:
  СДС, Ж.Желев, П.Симеонов, Ст.Гайтанджиев, Р.Воденичаров, Сн.Ботушарова, А.Каракачанов и още и още…
  След като поотрастна СДС се сдоби с:
  И.Костов, Хр. Бисеров, Данчо (ментата), Пр.Прошков и … Оствям списъка отвоарен, защото ръцете ми треперят и сърцето ме боли.
  Жалко! И нека не бием болното конче на Другоселеца. С него няма да изорем нивата си тази пролет. Мислете!..

 21. @ Георги Николов,
  Уважаеми, желая да Ви опонирам. Мисля, че номерът на императорът е ІІ-ри, защото преди него в продължение на 33 години беше ТТ І-ви.

 22. ГЕРБ това е фашизъм, това е диктатура и манипулации. Това, което се е случило в зала Армеец, е демонстрация на наглата гербаджийска компания – демонстрират сила и мощ с парите, които отклониха от магистралите и строителните обекти. Нахалство е да говорят за прошка, а днес Велева ги възхвалява, че Бойко е единственият политик поискал прошка. Той не иска прошка, той иска властта чрез народната любов, но не за да върне тази любов на хората чрез достойно управление, а за да ги употреби още веднъж.

 23. Чета коментарите, размишлявам (доколкото мога със стресирания си мозък) и стигам до извода:
  АКО ВСИЧКИ, КОИТО СА ДЕСНИ ХОРА И СЕ ЧУДЯТ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТ – БОЙКО, КУНЕВА, ДРУГ, ПОЕМАТ ТОЗИ “СТРАХОВИТ” РИСК ДА ИМ СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛИ ГЛАСА, И ГЛАСУВАТ ЗА КОСТОВ, (КОЙТО НЯМАЛО ДА ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА), КОСТОВ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА. АЙДЕ ДА ОПИТАМЕ, БЕ ХОРААААААААААААААА…….ТОЗИ РИСК НЕ ВИ ЗАПЛАШВА ЖИВОТА, НАЙ-ЛОШАТА ПРОГНОЗА Е ДА НИ УПРАВЛЯВА ПАК БОЙКО – А?

 24. “Демокрация е да привлечеш на своя страна по-голяма част от глупаците.” (Марк Твен)

 25. БРАВО г-н ИНДЖЕВ!И ТУК СЕ ЯВЯВАТ РАЗНИ ПРОВОКАТОРИ ,КОИТО ИНДИРЕКТНО СЕ ОПИТВАТ ДА ПОДКРЕПЯТ БОРИСОВ И СИЕ!НО ТОВА НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА СТРАШНО,ВАЖНОТО Е ,ЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА ОТКРИЕМ ТОЧНАТА ПАРТИЯ ,КОЯТО ЯСНО ЩЕ ЗАЯВИ НАМЕРЕНИЯТА СИ И КАКВО СА ПРИОРИТЕТИТЕ И ЗА БЪДЕЩ ПРОСПЕРИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ!СТАНИШЕВ,МЕСТАН,КУНЕВА И СИДЕРОВ СА СИ ЕДНА КОХОРТА ,КОЯТО ИМА СИЛНО ИЗРАЗЕНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПОСЛАНИЯ И ЕДИНСТВЕНОТО ИМ ЖЕЛАНИЕ Е САМО ДА СЕ ДОКОПАТ ВЪВ ВЛАСТТА ЗА ДА МОГАТ ДА ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВАТА.АБСОЛЮТНО СТЕ ПРАВ ,ЧЕ ЦАРЯ РАЗБИ ДВУПОЛЮСНИЯТ МОДЕЛ,КОЙТО КАКТО ЗНАЕМ В ЦЕЛИЯ СВЯТ Е НАЙ-УСПЕШЕН!НЕ НИ ОСТАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ПРАВИМ ИЗБОРИ ДО ДУПКА ,ДОКАТО НАЙ-ПОСЛЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ НОРМАЛЕН ДЯСНО МИСЛЕЩ ЧОВЕК ,КОЙТО ДА ПОЕМЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!!!

 26. ДА! Еврика! Точно това е разделението. От едната страна са възпитаните и културни, честни хора, които искат Модерна и Европейска България(с върховенство на Закона). А от другата страна – са мафията, ориенталщината, носталгията, БАй Ганьо и тн. МНОГО ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ. Браво г-н Инджев!

 27. Борисов каза,че някои “негодници” го квалифицирали като “диктатор”. Като особено силно доказателство, че не е “диктатор” изтъкна факта, че си е подал оставката. Но интересното в случая не е дали Борисов е диктатор или не, а че определи тези, които го критикуват като “негодници”. Направо изтръпвам, ако поискам да критикувам някого (особено притежващ огромна власт да нарани), който заради това веднага ще ме квалифицира като “негодник”. А уж се смята за Християнин.

 28. Вместо pавносметка на ГЕРБ-авото управление, каквато липсваше в речта на бат`Цецо:

  – “Драги слушатели, говори Радио София, програма Хоризонт, часът е десет. Нашият пръв партиен и държавен ръководител Генерал Бойко Борисов след малко ще стане от сън. Време е и ние да станем.”

  20 минути по-късно:

  – “Драги слушатели на програма Хоризонт, часът е десет и двайсет. Нашият пръв партиен и държавен ръководител Генерал Бойко Борисов влезе в банята да направи сутрешния си тоалет. Да направим същото и ние.”

  10 минути по-късно:

  – “Драги слушатели на програма Хоризонт, часът е десет и трийсет. Нашият пръв партиен и държавен ръководител Генерал Бойко Борисов седна да закуси. А ние да послушаме музика.”

 29. Както винаги г-н Инджев ни поднася за размисъл един свой анализ на думите и действията на популиста Бат’Бойко! За нас остава правото и отговорността за собственото ни решение на предстоящите избори.Тъй като не се считам за достатъчно прост, за да се разбирам с НЕГО, няма да гласувам за НЕГО /разбирай ГЕРБ/, а ще дам своя глас за нормални, порядъчни, трезвомислещи хора, като например Екатерина Михайлова – 25 МИР.Нали никой не желае в следващия Парламент да гъмжи от популисти, които 3-4 години ще се чудят дали и как трябва да се реформират определени системи в интерес на обществото.
  Предлагам да мислим със собствените си глави за бъдещето на децата и внуците си, защото тази сутрин в едно телевизионно студио Валерия Велева и Радосвет Радев вече замесват тестото за баницата, която ще МУ носят на 13 май в Банкя!
  Ние понеже не сме прости, мазни баници не ядем.Тъй като не съм настъпвал мотиката-ГЕРБ през 2009г., пожелавам на всички, които са решили да я настъпят повторно през 2013г., втората им цицина да бъде по-голяма от първата и да им напомня дълго време за тяхната небрежност!

 30. Много се ядосвам на тези приказки , които се повтарят без край- че нямало смисъл да се гласува за Иван Костов, защото нямало да влезе в парламента. Ами как ще влезе като не гласувате за него. Това е една долна заблуда и машинация на ГЕРБ. Какво да си мисля за народ, който се кани да гласува масово за двете партии управлявали последните два мандата и довели страната до пълна безизходица. Този народ си заслужава всичко лошо, което му се случва и ще продължи да му се случва. Аз ще гласувам за Костов ако ще и единствената да съм.

 31. Не мога да си обясня защо повечето хора възприемат ГЕРБ като нещо различно от БСП, че даже ги виждат в противостояние.

  ГЕРБ е поредното фалшво асо, извадено от ръкава на стогодишната развратница. Първо беше чучелото от Мадрид, инсталиран във властта чрез медийни манипулации, после никому неизвестния (до тогава, 2001 год.) ББ, също медийно налаган в продължение на години. Казвал съм го и другаде: ГЕРБ е политически ГМО – червена ДНК, в която са внесени пехливански, махленски, популистки и простонародни гени.

  Повечето мислещи хора разбраха, че от 1944 год. до наши дни едни и същи кланове дърпат конците в България (обществено достояние е, че Желю Желев се е договарял тайно с Луканов, и Костов с Н. Добрев – един вид: ето, поуправлявайте малко, но тези и тези червени линии никога да не се прекрачват. Да има някакъв оборот във властта за пред света – “десни” сменят “левите” и т.н.).
  В крайна сметка, с този политически razzmatazz върхушката постига целите си: дезориентация и отвращение от политиката, ниска избирателна активност (така с 20% контролиран вот могат да поставят когото си поискат в креслото на министър-председателя), чувство за безпомощност (усеща се как десният избирател се гърчи в невъзможността да реши за кого да гласува).

  Това обаче е тяхната игра.
  Нашата е друга…
  Като казвам ТЯХ, имам предвид управляващите или т.н. “политически елит”, или шайката разбойници…, както ви е угодно. Тези, които управляват държавата от наше име и ЗА НАША СМЕТКА!

  Едно отклонение: Вие бихте ли поверили имуществото си, парите си и благоденствието на семейството си на непознат човек, упълномощавайки го да действа от ваше име и за ваша сметка? И да не го контролирате какви ги върши?! Съмнявам се. Точно това обаче правим, когато има избори. Независимо дали гласуваме или не.

  Като казвам НАС, имам предвид гражданството.
  Та, НАШАТА игра е много проста: гражданите на улицата, но не с дребни искания от сорта на: да се изгони някой чуждестранен инвеститор, да ми нулират електромера или да набият съседа, защото ме дразни, а седно-единствено искане: политиците в диалог с гражданите да конструираме и обезпечим надеждни, законни и достатъчно ЕФЕКТИВНИ начини за непрекъснато наблюдение на управленските действия от страна на гражданите и суспендиране на тези действия, които противоречат на обществения интерес.

  Само по силата на факта, че знаят че са наблюдавани ще отпаднат голям процент от нанасящите обществен ущърб действия – нагласени обществени поръчки, заменки, неизгодни договори и концесии и т.н. и т.н. Като бонус – драстично ще намалее напливът от келепирджии, гешефтари и тути кванти към властта и политиката.

  И тогава… какво значение би имало за нас кой печели изборите и коя партия ще състави правителство.

 32. Г–Бобалов,що за Християнин е борисов ,щом нарича ГОСПОДА началник Това е кощунство!Той е един негоднк–мафиот!

 33. – “Драги слушатели на програма Хоризонт, часът е десет и двайсет. Нашият пръв партиен и държавен ръководител Генерал Бойко Борисов не влезе в банята да направи сутрешния си тоалет, защото трябваше да отговори на въпрос на журналисти. Без да го питат той каза:”Само който го мързи да се почесва по срамните места се мие”. Да направим същото и ние.

 34. Единствения шанс да се отървем от ПРОСТОТИЯТА и ПОПУЛИЗМА е ГЕРБ да дойдат на власт. Най добре в коалиция с Атака. Тогава с един куршум два заека. Иначе ще се наложи да им слушаме крясъците, лиготийте и простотийте години наред! Верно, че ще бъде мъка, ама като им знаем способностите, я изкарат година, я не.

 35. А който има поне малко мозък в главата – гласува за ДСБ!

 36. Никога не съм си представял, че е възможно да има по-корумпирано, недемократично и некадърно правителство от това на БСП. За съжаление, ГЕРБ се оказаха точно такива.

 37. @sardanapal

  Това за гражданския контрол над политиците нали не го говорите сериозно? Гласувайте за най-доброто или ако щете за най-малкото зло, но гласувайте. А гражданския контрол оставете на швейцарците. Ние не сме дорасли още за него.

 38. Всички, болшевици, комунисти,социалисти, КОСТОВ и др. представители на сволочта, са срещу СДС. Точно това ме кара да съм сигурен в тях и да гласувам за тях. Досега гласувахме за СДС, а никога за КОСТОВ. Той всъщност е загубил всички избори досега, с изключение на тези 97г защото бяхме за СДС. Сега когато те се отърваха от всички предатели и въжеиграчи имат най много нужда от нашата подкрепа. Нямали да влязат в парламента. По добре да не участват в погубването на БЪЛГАРИЯ. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЕДИНСТВЕНО ОСТАНАЛА НА ПРАВИЛНИ ПОЗИЦИИ ПАРТИЯ, СДС.

 39. За умните и тези които прециняват фактите алтернатива има и тя е ДСБ и
  “лошия” Костов,който каза стари истини-закони за подпомагане на дребния и сре-
  ден бизнес,борба с монополистите,продалжаване на реформите,които бяха спрени
  с идването на власт на мадридския мошеник и повече никой не ги продалжи да ги
  прави след правителството на ОДС.Лошото е,че простите са повече,които гласуват
  за Атака,РЗС,ГЕРБ,ГОРД и т.н.А статията е право “В Десетката” имаше такова преда-
  ане на г-н Инджев.

 40. @бивш седесар

  За гласуването съм съгласен с вас. За най-доброто, за най-малкото зло, с отвращение или с голямо отвращение – който както го усеща. При висока (дай Боже 90%) избирателна активност доста от сметките на политическите кукловоди ще се объркат. Особено на единствената мултиетническа партия-оксиморон, която със същността си опровергава названието си.

  Досежно гражданския контрол как да кажа… Ние за много неща не сме дорасли, но това не означава да закрием например Фондовата борса, КЗК, Републиканското първенство по футбол или ВСС, ако щете. Нали за да “дораснем” за нещо, трябва да започнем да го правим или поне да се опитваме.
  Иначе си оставаме бананова република forever.

  Тук бих искал да добавя нещо към предишния си коментар. В петък започва официално предизборната кампания. Струва ми се, че това е добър шанс за партиите, които са в час да заявят какви инструменти за мониторинг и контрол ще осигурят на гражданството, ако спечелят изборите.

 41. Никога не съм си представял, че е възможно да има по-корумпирано, недемократично и некадърно правителство от това на БСП. За съжаление, ГЕРБ се оказаха точно такива.Много ми са смешни хора определящи се с дясно мислене. Нямало алтернатива. При положение, че имаш не политик а доказал се Държавник който на два пъти спаси България от икономическа катастрофа. Който се опъна на американци и руснаци отстоявайки националните интереси. Който вкара България в НАТО и направи необратим пътя за ЕС. Който го мразят левите, псевдонационалистите и популисти заиграващи се с дясното.
  Да, става дума за Иван Костов.
  Но народонаселението, т.н. от Император Тиквоний І матРиял е готово отново да му повери съдбините на територията ни. Нищо изненадващо. При 80% кефещи се на чалга редното е да бъде избрана мегазвездата на чалгаполитиката.
  Идеалният вариант никога повече да не видят власт трите най-сигурни партии след изборите на 12 май е отрочето ГЕРБ да спечели 160 мандата. БСП и сестринската ДПС, друго отроче на Партията-майка останалите 80. Най-късно догодина по същото време няма и папер да остане от тях. Тазгодишните февруарски вълнения ще им се видят като невинна разходка на детска градина.

 42. 1.За пореден път,г-н Инджев е блестящ със статията си.2.Мнозинството от посетителите на този блог одобряват,солидаризират се с написаното.3.За непросветените,вчерашното събрание в зала Армеец,малко се отличава от подобните в Германия,когато Фюрера се е появявал и е държал речи пред събралите се/да отбележа,че той,Хитлер,е имал таланта да увлича публиката с идеите си,колкото те и да са били и са налудничеви./Френетичните овации с които са го посрещали са се дължали И на ораторския талант,на този исорически доказан ДИКТАТОР!За разлика от Б.Борисов,който няма нито талант,нито култура,но който предизвиква “фенките му”да го доближат и поопипат мусколите му!И приготвените подаръчета -спомен,от знаменитото събитие:появата на Вожда на трибуната,след позорното му бягство от властта,само ден,когато се кълнеше ,че няма да направи удоволствие да абдикира ,защото Държавата разчитала на НЕГО.3.Колкото до Ив.Костов,чието име предизвиква неприятни спазми в стомаха на противниците му /горе-долу,от всички страни /,препоръчвам на пропусналите интервюто на последния със Сашо Диков от.НТв въбота,да го потърсят в Сайта на Нова Телевизия…..Ще научат как се държат достойните хора,със самочувствие ,знания и култура,качества ,които в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не са характерни за мнозинството от БГ политиците и най-малко-за Бойко Борисов!!

 43. Pri Kostov cenite na toka se povishavaxa simvolichno za razlika ot sledvashtite pravitelstva na Sakskoburga,troainata koalicia i nai veche pri populista BB.

 44. Много енергия е вложена в коментарите, за което всички имат моето уважение. Но, за съжаление, е отишла на халос, защото “мат’риала” пак не е осъзнал, че само високата избирателна активност ще задвижи живота в България в друга посока, различна от Ориента и Русия. А колкото до следващото правителство, то няма да просъществува много и Райков ще остане премиер до зимата и, а дано, да е за добро…Амин!

 45. някъде прочетох нещо много добро: ЗАЩО ДА ГЛАСУВАМ ЗА “ПО-МАЛКОТО” ЗЛО ГЕРБ , КАТО МОГА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НАЙ-МАЛКОТО ЗЛО – ДСБ

 46. Радост, не сте сама. Дори самият Костов да не гласува за себе си, аз-да. Да имаш такъв избор и да твърдиш, че няма алтернатива защото маТрияла не го приемал и ерго е неизбираем за мен е чиста идиотия.

 47. Иво Инджев отново е прав, но за съжаление тезата е неприложима в България. Всички виждаме как “Светиня Му” се е вкопчил във властта и на всяка цена държи да си я вземе отново. Вида се и на събирането в “Армеец”, където екзалтираната тъпла чакаше епифанията на фетиша си. Тъпото тук е, че изглежда голяма част – да не казвам по-голямата – от “мат’риала” са на ниво “няма нужда да мисля” и Борисов и С-ие достатъчно умело го направляват. “Аз съм прост и вие сте прости – значи ще се разберем!” – тъжно, чак болезнено, но факт.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.