Отговорът на “Синьо единство”

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ДЕСНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ

СИНЬО ЕДИНСТВО не беше създадена като поредната партия за поредните избори. Нито, за да се наредят едни хора в едни листи. Нито, за да може едно едно политическо его да се съизмери с друго.

СИНЬО ЕДИНСТВО беше създадена с единствената цел да участва в коалиция Сините, която да поиска доверието на десните избиратели за единство и на базата на това доверие да се формира единна партия.

По този път поеха крайно мотивирани хора – част от тях опитни политици, напуснали СДС след 20 години, други- млади и искрени, които повярваха в проекта единна десница.

Начините за реализирането на този проект бяха два:
Първият, да се изгради след изборите единна партия между СИНЬО ЕДИНСТВО и ДСБ и гаранти за това да бъдат Иван Костов и Надежда Нейнски. Или вторият, да се сведе единството до проекта ДСБ и да се включат отделни личности от СИНЬО ЕДИНСТВО в листите на тъмносинята партия.

Единната платформа, подписана на 20.01.2013 г., беше знак, че избраният път е пътят на единната партия. Това мотивира хората от СИНЬО ЕДИНСТВО да обиколят страната, да изградят структури, да убедят много съмишленици, да преборят с години наслоявано недоверие и да учредят партията, която да направи юридически възможно сливането.

Една седмица преди крайния срок СИНЬО ЕДИНСТВО се учреди като партия, бе технически и политически напълно готова да участва в коалиция Сините и да доведе до край процеса по сливането след изборите.

По време на финалните преговори обаче за Преговорния екип на СИНЬО ЕДИНСТВО стана ясно:

-Че проектът единна партия не се ползва с подкрепа от структурите на ДСБ и очевидно се върти в главата само на няколко човека.
-Че няма необходимото ниво на доверие между ДСБ и СИНЬО ЕДИНСТВО и според ДСБ то може да бъде дадено само срещу парична гаранция.
– Че ДСБ считат проекта си за успешен и за тях приоритет е неговото бъдещо развитие.

Това стана причина СИНЬО ЕДИНСТВО да се оттегли от преговорите, а ДСБ да регистрира на другия ден коалиция ДСБ-БДФ. Последвалите предложения за политически съюзи само потвърдиха избрания път от ДСБ за тези избори.

Независимо от всичко СИНЬО ЕДИНСТВО продължава да вярва:

– Че хората искат веднъж завинаги една силна дясна партия, а не вечни коалиции.

– Че голямата цел за единна партия и поетите ангажименти в Единната платформа не трябва да бъдат подменяни от тяснопартийни интереси.

– Че доверието между съмишлениците в политиката се измерва в политически, а не във финансови гаранции.

Преговорният екип на СИНЬО ЕДИНСТВО е убеден, че положи всички усилия да аргументира пред ДСБ необходимосттта от изграждане на единна партия.
Този път не успя.
На политическия терен отново са двата знака на разделението – коалиция СДС и коалиция ДСБ-БДФ. Единството като една дясна партия засега се отлага. Дали то ще получи своя шанс ще зависи от оценката на статуквото в традиционната десница, която хората ще дадат с вота си на 12 май.

Преговорният екип:
Христо Панчугов, председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО
Маргарита Бойчева, зам.- председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО
Димитър Иванов, генерален секретар на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО
Надежда Нейнски, член на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО
Ваньо Шарков, член на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО

Р.S. Публикувам това писмо с ясното съзнание, че най-активните привърженици на ДСБ отново ще възприемат тази различна от тяхната гледна точка за лична обида. Призовавам обаче да не заливат блога ми с тази вече десетки пъти декларирана тяхна позиция, за да не ме принуждават да търся баланс чрез отказа да се превръщам трибуна на страсти, чиято автентичност не мога да знам и така да се самопоставят в положението на „жертви на цензура”.
Да, не мога да знам кои от коментарите в стил „да живее ДСБ” ( като антипод на „Синьо единство” ) са искрени и кои са просто провокации, за да подлютяват още повече раната за кеф на ехидните противници на ДСБ и „Синьо единство”, превръщайки въпроса в основна тема в коментарната част на блога МИ.
Няма да коментирам и аз, но понеже бях предизвикан да съобщя какво знам за преговорите, а сега вече отговорът на „Синьо единство” съдържа акценти от тях, ще добавя само, че въпросните „финансови ангажименти” са били поискани ултимативно в последния (не)възможен момент и в размер, който също така ги е направил абсурдни за поемане.
Стоя зад думите си, както обикновено.
Ако някой не вярва или много държи да задълбава в тази тема, нека се обърне към участниците във фаталния разговор. Те са общо 7 души- подписалите писмото плюс Иван Костов и Светослав Малинов.
За целта си има официални приемни, сайтове, мейли, фейсбук и телефони. Няма аз да отговарям вместо партийните централи. ( ivo.bg)

90 мнения за “Отговорът на “Синьо единство””

 1. Така, ситуацията е заплетена и във всеки случай са замесени нечисти интереси.
  Обаче без да ставам банален искам да припомня лафа за новия бардак със стари ….. и че това е причината, поради която смятам, че в България няма нито една истински дясна партия и няма да дам гласа си за организации, чиито членове са Неински или Костов. Точно и затова няма да отида въобще до урните, пък да става каквото ще. Липсата на дясното и консервативното мислене в България показва колко сме деградирали като общество, жалко, много жалко.

 2. Гордиевият възел на синьото разделение може да бъде разсечен само от политик с калибъра на покойната Маргарет Тачър. За съжаление такъв няма нито в Синьо единство, нито в Демократи за силна България!
  И все пак по-силен ход на Синьо единство би бил да не се явява самостоятелно на изборите, а да призове да се гласува (въпреки непостигнатото единство!) за неговия бъдещ партньор в една единна и силна дясна партия от тачъристки тип.

 3. Мисля, че е повече от достойнство подобна P.S. позиция, г-н Инджев. Знанието и информацията често, както помага така и вреди. В баланса – морал и лоялност на едната страна на везната и с идеи поизцапани от политическите технологии-на другата, се генерира много горчивина,изпепелените надежди провокират най-стойностното:смисълът на един живот.Не е предателство да изповядаш горест от въжделенията за справедливост, колкото имагинерна и относителна да е тя.

 4. Изпитвам огромна тъга от това което се случи. Не мога да виня едните или другите. Не знам подробности около преговорите, но е факт че се случи това, което не трябваше да се случва. Разочарован съм много.

 5. Уважаеми господин Инджев,
  следвайки Вашата препоръка”Ако някой не вярва или много държи да задълбава в тази тема, нека се обърне към участниците във фаталния разговор. Те са общо 7 души- подписалите писмото плюс Иван Костов и Светослав Малинов.
  За целта си има официални приемни, сайтове, мейли, фейсбук и телефони. Няма аз да отговарям вместо партийните централи.” се осмелявам да предложа следния линк:

  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3673

  като смятам, че доста хора вече са прочели съдържащото се там. Освен всичко друго, изключително важно според мен, там се дава и частичен отговор на коментирания от Вас проблем и свързаното с това обръщение.

  Не очаквам Ваш ре-коментар (като реконтра), просто нека, ако позволите, хората да коментират, макар и да са заслепени, както Вие смятате, от една личност – макар, че по-точно е “увлечени от една идея и разумът, който я проповядва”.

 6. Трагично е това, което се случва и създава в дясно. Политически динозаври, които не искат да разберат, че времето им отдавна е отминало и трябва да се оттеглят, все още ни занимават с проблемите си. Дано изборите им донесат спасение и примирение! За мен, като избирател, остава надеждата, че хората не са си загубили времето последните години, а четат, мислят и активно се включват в решаването на тези обществени проблеми, които ги засягат.
  Все още е тъмно на нашата улица!

 7. Много жалко за “Синята идея”. Имах доверие в Костов, но след тази случка вече няма за кой да гласувам. А съм сигурен, че ДСБ след тези избори ще отиде в небитието. Но май само те не го знаят.

 8. Г-н Инджев,

  благодаря Ви, че поне Вие написахте Вашите впечатления. Въпреки че знам че исках да гласувам за двете формации заедно, и че в момента проиграхме отново един не лош шанс за добър резултат на изборите, би ме интересувало Вашето мнение ЗАЩО винаги се стига до такова развитие на нещата. Като по-информиран бихте могли да включите и фактология, ако имате. Аз лично /на 26 г./ наистина се питам толкова ли е сложно да спрем сами да даваме на опонентите си хляб за разговори и не бих скрил, че дори съм леко отчаян от това, че винаги чакаме и отлагаме нещо естествено и не разбирам защо поне този път нещата не станаха навременно и безпрепятствено. Какво е решението според Вас?

  Поздрави,

 9. Тъжното е крайният резултат…че няма обединение.

 10. Винаги е тъжно когато съмишленици не се разбират!Г-н Инджев, аз пък и от Вас по-малко знам за раздора в “Синьото пространство”, но е жалко. Казват, че в политиката било много важно да знаеш, кога, доколко и по кои въпроси да правиш компромис, по това Историята оценявала след време кой е добър и кой не е добър политик. Аз едва ли ще доживея тези исторически оценки, затова ми е чоглаво, не мога да обвинявам никого, досега съм гласувал за СДС, а след раздялата за ДСБ, интересно ми е да прочета и позицията на другата страна!

 11. Лично аз съм огорчен от развитието на събитията,за които става дума в писмото по-горе.Сигурно има неразкрити неща от кухнята на преговорите между Синьо единство и ДСБ,някои -споменати от г-н Иво Инджев.Уважавам желанието му неговия блог да не се превръща в бойно поле по темата.
  По липса на друга възможност,обаче,ТУК искам да спомена възмущението си от публикацията на Едвин Сугарев с днешна дата в неговия блог.Там,той,Сугарев,се хвърля в люта битка с Иван Костов и Евгени Дайнов,обявявайки ги за проводници и съюзници на БСП ,относно изразените позиции спрямо ГЕРБи в частност-към Бойко Борисов.Че това са хората на Москва в т.н.дясно политическо пространство.Подобно словоблудство на Сугарев не е нещо ново за него,и именно такива позиции наливат масло в колесницата на БСП и нейната производна ГЕРБ,и способстват за подпокпаване доверието между субектите ,предмет на писмото тук.
  Пища всичко това тук,защото в “демократичния”блог на Сугарев,няма опция за читателските мнения по публикациите там.
  Силно се надявам,че г-н Инджев правилно ще ме разбере и извини,че ползвам неговия блог.

 12. Защо е необходимо да се прави обща партия между ДСБ и “Синьо единство”?Двете партии имат много общи неща,но имат и различия.Според мен най-добре да си останат коалиция.

 13. Господин Инджев, аз считам, че”Отворено писмо до десните избиратели” на “Синьо единство” за неправилно. Това писмо е форма на някаква декларация или обръщение. Очаква се от нас, десните избиратели да бъдем съдници. Няма как десните избиратели да се произнесем по това писмо. Не е възможно. Самото писмо не съдържа разговорите и мненията на двете партийни формации. Инфорамацията е поднесена само от едната страна декларативно, което не е достатъчно. Всичко това ще довете до спекулации и което по-лошото, до заблуди на десните избиратели.

 14. Дори това да е истината не виждам драма, не виждам виновни.Просто на проекта “Единна партия” му трябваше поне най-малко 9 месеца.Пожелавам на “Синьо единство”, обаче да не бъдат само оценители на “статуквото в традиционната десница” изразено чрез вота ни на 12 май, а дейно участие в изборите, и то гласувайки за ДСБ-БДФ.В противен случай няма да могат да убедят в правотата си никого.

 15. Ние,десните не знаем подробностите и едва ли ще ги научим.Лошото е,че не се стигна до подписване на споразумението.Не ми звучи убедително писмото на Единство.Лошото е ,че те не искат да участват в изборите и че Надежда Нейнски призовава да се гласува и за СДС и за ДСБ,което според мен е призив да се гласува за уж дясната партия ГЕРБ,каквито призиви има и от Сугарев,Михайлов,Соколов и други такива персони.И друг път съм споделял,че в основата е личността на Костов,която и чужди и свои не искат да признаят,че е един доказал се политик,икономист и държавник.Та Петър Стоянов ще го запомним,като един от яростните отрицателите на Костов,за Кабагайдов и неговите ортаци въобще не ми се говори.Тъжно,жалко и срамно е в дясното!Да гласуваме с номер 27!

 16. До maharadga
  А преди тези избори имахте ли за кой да гласвате?
  СДС го няма от сума време, само някаква клиантела е останала. И стига с тоя Костов, че бил разбил дясното! Много преди Костов сума членове са желаели да се отделят от СДС. В преговорите Единство – ДСБ, ДСБ преговаря от позицията все пак на партия с изградени структури. Цялата тежест щеше да се изнесе от ДСБ.
  Костов си има грешките, но само той да е виновен.

 17. Винаги съм гласувал синьо, след отделяното за ДСБ и много от членовете на ДСБ не желаеха никакви колации със СДС и тук е грешката на ръководството поне според мен. Даже и да бяхме изпаднали на предните избори, сега щяхме да сме с много по – чисто лице пред избирателите и наситина щеше да има много повече доверие в ДСБ. Лично мнение.

 18. Ще повярвам на Надежда и Мартин ако призоват тяхните хора да гласуват за ДСБ-БДФ.Мартин Димитров веднъж вече направи същия гаф на президенските избори така че как да им вярвам.Изненадан съм, че те са били изненадани, че трябва да осигурят финансово тяхната част от кампанията.

 19. г-н Инджев, аз и целия кръг около мен сме Ви патологично твърди фенове. Почти сме Ви издигнали в култ на полето на интелектуалците. Дотолкова, че аз исках да се свържа с Вас и да Ви предложа безвъзмездно да направя сайта ви дизайнерски, функционално и контентно най-добрия в БГ. Защото хората с Вашето ниво трябва да се виждат и чуват.

  Убеден съм, че в Админ панела на WordPress вие няма да одобрите коментара ми, т.е. ще ме баннете. Това си е Вашият блог и Вие решавате.

  Искам да коментирам темата, за която пишете втора статия.
  Не мога да повярвам, че Вие давате висока оценка на Н.Неински и не я познавате отлично що за фалшива личност е тя. И знаейки що за човек е, заставате зад нея и Ваньо Шарков.
  Не, не мога да го повярвам.
  Преди време за първи път бях озадачен от Вас по повод статия, заемайки страната на Меглена Пръмова (Кунева). Помислих си, че не съм Ви разбрал правилно. И там не можех да повярвам, че такава червена, но гнила круша не Ви е ясна.

  С една дума, “шашнат” съм. Преди време Едвин Сугарев застана открито на страната на Бойко Борисов. Сега Вие учудвате много, много сериозно всички Ваши фенове. А тук, във “Вашия” форум пишат само високо образовани хора, които имат личен респект от Вас.

  Не ги подлагайте на изпитание.

  P.S.: Знам, че поста ми няма да го одобрите, но все пак ще го прочетете, преди да го баннете. И това е все пак нещо.
  А Вие се борите и страдате от цензурата.

 20. Аз пък знам,че ще гласувам-за ДСБ.Вярвам,че след изборите пак ще почнат преговорите и този път ще завършат както всички искаме.На добъе път!

 21. Кой крив, кой прав, не знам. Разочарованието е огромно. Много мой познати минават на принципа: Ела зло,че без теб по-зло.

 22. Прочетохте ли статията на Сугарев – най-жестоко жилят “приятелите” – искате ли да им покажем,че този път не познаха!

 23. http://aig-humanus.blogspot.com/2013/04/blog-post_4100.html

  Предлагам една идея като възможност да се надмогнат дребните партийни страсти в името на доброто на България! Смятам, че в политиката има нещо, които стоят над всичко друго, дори и над претенциите на дадени хора за непогрешимост…

 24. Г-н Инджев, споделям Вашето мнение и позиция. Оптимист съм и вярвам, че на изборите за 43-то Народно събрание, десницата ще бъде обединена в нова политическа формация. За демократично мислещите хора няма друга алтернатива. Сега е важно, на принципна основа, да се запазят или да се създадат нови добри отношения между нароилите се десни партии. Не е страшно, че “Синьо единство” няма да участва в 42-ро НС. Добре би било, ако поне ДСБ влезе в парламента. Спешно трябва да се променят някой закони, в т.ч. и Закона за изборите, Закон за финансиране на партиите и др. Сега действащите закони съдействат за запазване на статуквото. Най-вероятно този парламент ще приключи предсрочно. Много по-важно е СИНИТЕ да изградят стабилни структури и да умножат своите привърженици. За да стане това, те трябва справедливо да оценят протеста на хората, които излязоха на улицата, които останаха в домовете си безмълвни и на тези, които изгоряха. Не трябва да се допуска гневът им да бъде недобросъвестно използван от мутри, лъже-демократи, разни “сили” и червени къртици.

  Р.S. Г-н Инджев, моля, не използвайте дори и неволно, изрази от вида: “Синьо единство на Надежда Нейнски”. Аз никога не използвам израза “ДСБ на Костов”. Когато имаше силно СДС, то не беше “СДС на Желев”, нито “СДС на Ф.Димитров”. Вярвам, ще се съгласите с мен. Изразът “НАДЕЖДА за Синьо единство” е по добър.

 25. Към Нормален:

  Аз пък със искрено учуден, че така и не разбрахте, че никога не съм заставал на страната на Кунева, а това ми беше вменено заради констатацията ми, че беше най-очерняната в надпреварата за президентските избори ( наблюдението ми се потвърди по-късно, когато се появи мониторинг за броя негативни публикации срещу водещите в кампанията кандидати).
  Щом толкова устойчиво вярвате в тази заблуда,създадена от коментатори в блога,които упорито се изказваха какво съм били казал или искал да кажа, има вероятност да грешите и за друго- например, че въпросът за провала на преговорите между ДСБ и “Синьо единство” се свежда до личността на Надежда Нейнски.
  Никого не подлагам на никакво изпитание- всеки е свободен да си мисли каквото иска, но не и да изисква от мен да се нагаждам по определено пристрастие.Не го правя. Платил съм доста висока цена за този лукс и нямам намерение да се откажа от тази привилегия.

 26. Към simeon234:
  Не съм упълномощен да тълкувам призива на Надежда Нейнски, но по изключение ще кажа: да тя, направи грешка с иронизирането на резултата от провала на преговорите за коалиция, казвайки, че в замяна ще трябва да се гласува ( едновременно) за ДСБ и СДС при това положение- т.е.”никак”…Само че тази ирония остана неясна и вероятно ще трябва да поясни думите си при друга медийна изява.
  Искам обаче да попитам не само Вас, а и всички останали):при положение, че толкова настойчиво използвате блога с призиви за гласуване с определена бюлетина, как бихте се почувствали като домакин на мое място, който не би искал агитацията да послужи като повод на други агитатори също да употребяват трибуната? Или от мен се очаква да трия всички останали призиви?

 27. С алчността си да получи само тай в лицето на ДСБ партийната субсидия за получен глас, Ив. Костов се досамоуби.Смятам , че няма да влезе в Парламента и след това ще стане отново обект на Темида , а след това вече никой няма да може да го спаси , дори и милионите му

 28. За толкова години Нейнски не разбра, че свети с отразена светлина. На мен не ми е ясно как тя и хората около нея са си мислели, че могат да се качат на други структури и други пари, а избори се правят с пари, което всички знаем, освен Н. Нейнски и д-р Михайлов. Сега тя е евродепутатка благодарение на нас, симпантизантите на ДСБ (Костов се показа кавалер и я сложи на първо място в листата). Съжалявам само за Мартин Димитров, който като цяло действаше правилно с изключение на кандидата си за президентските избори, но тогава това беше без значение.

 29. О, о, колко много “сълзи и сополи” как “няма за кого да гласувам”, колко “жалко, че не се обединиха”.

  Ако Синьо единство вярваха във възможностите си, щяха да участват в изборите под някаква форма.
  Не искат да участват – ами правете си изводите! Колко тежат и колко подкрепа сами смята, че имат.

  Каза им се – ето ви листите, посочете си хората, не, та не!
  Преди можеше, сега не.

  От това, чве не искат обаче не се променил нито на милиметър политическия климат в България:
  – Лицето Борисов си остава МУТРА превърната в медийна звезда с щедро раздавани средства.. МУТРА готова да не остави дърво в планната и дюна на морето, но да ослужи докраи, “до пълно задоволяване” всякакви цековци, тимовци и естествено Русия.
  – БКП- социалисти все така лъжеливи и подли НЕ-българи готови да не оставят дърво в планната и дюна на морето, но да ослужат докраи “до пълно задоволяване” всякакви цековци, тимовци и естествено Русия
  – БКП сидеровци готови да задоволят всички изброени по-горе
  – БКП яневци готови да свирят срещу заплащане на всяки дудук
  и т.н.

  Нищо не се промени!

  И преди съм го писал – няма да ви посоча, за кого да гласуват!
  Всеки трябва сам да се замисли, кои са хората последователно защитаващи евро-атлантическата ориентация на България. Кои са лицата системно и целенасочено оплювани в т.н. “медии”?
  Това оплюване има за цел да компрометира не конкретните лица, а идеите които те защитават – откъсваен от Русия и про-западна модернизация на България.

  И пак!
  МУТРАТА ли ще ви даде откъсване от Русия?
  Или “гражданин Советского Союза” Дмитриевич Станишев?

 30. Смешни са “простодушните” хорица, които отначало уж имали доверие в някого, пък той после ги разочаровал. Същите, силно “доверчиви” и лесно разочароващи се гласоподаватели, докараха на власт първо Царя, след него Тройната коалиция и за капак – Левент Бойко и сянката му, Цветанов.
  Днес пак те са “разочарованите”, но докато не повярват в самите себе си, играта на “спасители” и давещи се ще се повтаря за тях с всеки изборен цикъл.

  Истината за съдбата на “дясното” у нас е, че тук липсва средната класа, класата на независимите и предприемчиви българи. И тази класа я няма защото леви популисти, предлагащи не стратегии за развитие, а единствено себе си, се налагат от медиите, купени на едро от олигархията.
  Захапали енергетиката, монополизирали земеделието и опустошили Черноморието и планините с безогледно застрояване върху харизани им, държавни земи, точно тези “национално-отговорни бизнесмени” не желаят стопанската независимост на избирателите.

  Всички премиери на България, след Костов, до един се обявяваха “спасители” – но на статуквото – от истински десни решения и затова днес търсим спасение от тях. Но статуквото пак ни предлага претоплени коалиции и съмнителни, “десни” решения.

  Плачът по “синьото единство” е безполезен.
  То не се постига с формално развявани коалиции, а с обединение на реални съмишленици върху ценности и политики.
  ДСБ е една от партиите, които не се отказват да работят за създаването на съзнателен, десен електорат. Поле за нови проекти и действие има и за други, десни формации. Политическата и социална обстановка в страната налагат появата на силна, дясна алтернатива и това, че тя няма да бъде набързо “спретната” предизборна коалиция никак не ме натъжава.
  Дясното никога няма да бъде заложник на месиански очаквания. Който вижда България само в перспективата на собствения си интерес и в рамките на живота на едно поколение не може да се нарече “десен”, а според мен – и българин.

 31. Към Пламен Иванов:

  Ще наруша още веднъж ( може би за последно) обещанието си да не коментирам от името на онези, които нападате: опитайте се да разберете, че ставаше дума за публично оповестено споразумение за ОБЩ ПРОЕКТ, скрепен със споразумение през януари, защитен от Костов многократно в медиите, но провален по начина, по който сега става известно.
  Ако Нейнски искаше да се претопи в ДСБ, можеше да го направи веднага, вместо една година да събира членове и структури на СДС, за да ги присъедини към общия проект със ДСБ на паритетни начала ( структури и личности, които също можеха да отидат направо в ДСБ, ако искаха, структури, каквито за съжаление ДСБ няма в страната и т.н.).
  Наистина за последно призозававам да не провокирате с публикуването на неистини, защото не съм упълномощен да съм ничии говорител, при което няма да ми оставите избор, освен да закрия темата по единствения възможен ( при това положение) начин: като спра коментарите по нея!

 32. Мисля, че всеки привърженик на модернизацията на България при избора на политическите си предпочитания най-напред следва да потърси и сериозно да дискутира с личността в себе си, и чак след това да се втрещяава и обожествява личности, които му се виждат неповторими.
  Да греши е основна характеристика на личността, независимо от светлината, която излъчва. А една от Божиите заповеди казва ясно: “Аз съм твой единствен Бог и не обожествявай…”.
  И още – любовта е сляпа и когато води до обожествяване, предизвиква самоизолиране от реалностите. При масовост на явлението става много напечено – никой не извежда енергия (не слуша), а само вкарва такава в системата (адиабатен процес)! А най-често разпадите в природата настъпват, когато стане адиабатно напечено!

 33. …Ние сме очаровани от нашето “разочарование”. На улицата е пълно с разочаровани. Разочарованието е изтънчено блюдо от националната кухня, любима манджа, възвишена душевна ситуация. Разочарованието е аристократична скръб и в същото време синдикално състояние на духа. Стандартният разочарован живее с манталитета на уязвено съвършенство, лишено при някакво раздаване, с интимното самочувствие на възвишена жертва. Разочарованието е пренос на вина, прехвърляне на дефицити, кротко усладително мъченичество. Политиците са подръчно средство за поддържане на този “насъщен” стандарт на разочарованието. Това е скритата им социална функция, ироничният им принос. Всъщност политиците снабдяват населението с критично важния артикул на българското щастие – оневинената разочарованост, преекспонираната меланхолия на социалната жертва. Да ти сервират шанс да мразиш – ритуално очистен, невинен като агне, е хубав балкански уют. Върви много с национализъм и гроздова.” (Д-р Н. Михайлов, 16.10.2007 год.)

 34. Много ми е болно, че не се състоя коалицията ДСБ- Синьо единство. Толкова се зарадвах, когато разбрах, че Иван Костов и Надежда Неински са се срещнали и са решили да работят заедно. Каквито и разногласия да имат, а ние не ги знаем и едва ли ще ги разберем, те бяха длъжни заради хилядите десни хора, заради бъдещето на България да ги преодолеят. Само националните предатели БСП- Атака печелят от това. С натежало сърце мисля, че трябва да изберем ДСБ. Повече разделения не трябва да има. Дано след изборите се обединят. Съжалявам, че споменавам определена полит. сила, но мисля,че е жизненоважно ГЕРБ и БСП да не са пак на власт- това ще ни довърши окончателно.

 35. @ Helen

  Тоя път няма да прочета написаното от Сугарев.
  Неговата “кофа” отдавна налива вода в “мелницата” на МУТРАТА – ГРОБ!

  Още от когато “видя” “борба с престъпността” в НЕ-умния МВР “министър”.

 36. 12 май ще бъде катализаторът на процесите в дясно! Колкото по-бързо идва този 12 май, толкова по-добре! Може да звучи жестоко, но не искам да ми свърши животът гледайки десните партии с по 4% в парламента, а ние да си чешем езиците по форумите!
  На 12 май рестартираме компютъра! По-лошо от сега не може да бъде. Ударихме дъното и от 12ти тръгваме нагоре!

  Иво помоли да не нагнетяваме напрежението;))) Надявам се, че съм внесъл положителен тон в дискусията.

 37. Сугарев защитава герб и се мъчи да ни убеди, че милиционерите са дясна партия, Соколов призова да се гласува за герб, а Неински се нацупи и оттегли от дясна коалиция. Интересни и безкористни неща стават напоследък.

 38. Уважаеми г-н Инджев, прочетох всичко до тук и ще се опитам “кратко”(колкото е възможно) да го резюмирам:
  1. Вие ни предлагате гледната си точка по горекоментирания и болезнен за “сините хора” в България проблем по много интелигентен и човешки начин. И се държите по този начин през цялото време на тази виртуална дискусия до момента в който някой от нас, Вашите читатели (и почитатели) коментира така, че прекалено Ви дразни (специално г-н П. Иванов)и тогава Вие го предупреждавате, че може да наложите цензура, т.е. да прекратите коментарите…Да, Вие сте в блога си, да Вие сте домакин, но, струва ми се това не е аргумент. Това не е като да Ви влезе някой неканен гост в къщата или в спалнята. Тук, в блога Ви, ние всички, които пишем сме поканени, нали? Ето, виждате ли, че ние, родените “в зората на “”социализъма”” имаме нещо от тая закваска, дори и да вярваме, че сме се оттърсили от нея…Това-първо.
  2. Преброих коментаторите до момента: поддържащи ДСБ – с мене са 14; инж.Маджаров е огорчен от Е.Сугарев,но не дава оценка на събитието около сините редици; 2-3 души са искрено огорчени без да посочват кого подкрепят; един млад мъж -Митко и един, който не си е съобщил възрастта (няма и защо, ако не иска да подчертае нещо) – Танчо – очакват Вашия съвет; 1-2 няма да гласуват, защото “няма за кого”(така написа в блога си и Мартин Димитров-това демобилизира значително, дори да е невинен рефлекс или да е проява на тежко засегнато его; а “ne na Belene” и Г.Георгиев определят Н.Неински, Костов етц. като динозаври, които трябва да изчезнат, за да се оправят нещата у нас…Като че ли Бизнес блока на Жорж, НДСВ на царя и ГЕРБ на Боко не бяха младенчески партии, пълни с нови лица!
  3. Правя извод, който не се основава само на тази Ваша публикация (но и на нея) – най-активни сред хората, които Ви четът и харесват (има даже и по-силни думи, но сега не е време за тях) са (сме) симпатизантите или привържениците на ДСБ. Повечето от нас са демократично мислещи хора, така че приемаме позицията Ви, но със сигурност сме озадачени от тази Ваша публикация. Не толкова от Ващето безмълвно публикуване на писмото на “Синьото единство”, а от недомлъвките, които то (писмото) излъчва. Че не е време да се хулим публично – двете “фракции” на синьото – не е…, но в т.н. дясно пространство, което ние вярваме, че обитаваме,искаме да сме на ясно какво се е случило между фракциите на ДСБ и СЕ и само тогава ще можем да решим как да постъпим на тези избори. Ни на йота по-малко няма да ни даде отговор и за сега, както сам разбирате няма сериозни аргументи да се откажем да гласуваме за ДСБ. Това не е фанатизъм , не е заслепение, не е сектанство, г-н Инджев. Може да го наречете липса на информираност, но тогава, моля ви, информирайте ни.
  С уважение,
  аз

 39. През 2001 Костов каза (по памет),че хората го изоставиха, не разбраха идеята на управление на ОДС, но той остава на място и чака да го настигнат. Така ДСБ се създаде като продължител на идеите на тогавашното управление.Хе знам как, дано някой обясни, може да се отстъпи лидерско място на някой друг. Лидерското място се извоюва – в природата е така! Програмите са публикувани, партиите, които можем да избираме, са ясни. Кое ви допада най – много? Кой, мислите, ще изпълни това, което обещава?

 40. Аз пък съм склонен да вярвам на Костов.
  Написах точно какво ще се случи един месец преди да се случи и познах. Ето част от дискусията във Фейсбук от 9 -ти март:)

  Boni Bonev Правите голяма грешка и това , както и други неща ще допринесат за невлизането на ДСБ в парламента. Съюза с Надежда за мене е голяма , много голяма грешка. Веднъж се скараха, ще стане пак и точно тя ще внесе раздор накрая, ще видите.
  March 9 at 9:44pm · Like

  Stoyan Mihalev Нямате желание, г-н Бонев, признайте си, ще Ви олекне
  March 9 at 9:45pm · Like · 1

  Boni Bonev Напротив – честно казано имам желание да подкрепя точно ДСБ, между другото Иван Иванов ми накланя везните и се дразня, защото това, което правите ми убива желанието. А Ндежда е пълна глупост, тя е никой и не е никаквъ фактор за да се коалира Костов с нея.,
  March 9 at 9:47pm · Like

  Stoyan Mihalev Избирателите на Синята коалиция не споделят мнението Ви.
  March 9 at 9:49pm · Like · 1

  Boni Bonev О да, сигурно. Ще видим. Когато една жена е развалила нещо, ще го развали пак. Няма начин.
  March 9 at 9:50pm · Like

  Stoyan Mihalev Някакъв агресивен сексизъм прочитам в думите ви.
  March 9 at 9:51pm · Like · 1

  Boni Bonev Нищо подобно.Михайлова/Нейнски е поредния стар потребител с нов ник. И ще ги свърши точно същите работи като преди.

 41. И аз както IRINA по-горе не смятам, че точно сега му е времето да “ровим” за истината в дясно. Повече от всеки път съм убеден – за себе си, но и за много други, подобни на мен – че ще гласуваме. През този оставащ месец ще има още удари под кръста, разочарования и много мътни истории, защото такъв е “етосът” на тази предизборна борба в кавички. Постоянно си мисля, че ако гласуването беше задължително както в Белгия например, нямаше да се намираме, където сме сега. Само демократите се колебаем и мислим преди избори, кебапчетата са къде-къде по-категорични…

 42. Със своето поведение лидерите на Синьо единство и ДСБ ни поставят в унизителното положение на бетонираня червен електорат. Комунягите по традиция играят подмолно и коварно, говорят с недомлъвки, а червените зомбита им вярват сляпо и сляпо пускат червената бюлетина. При тези неясни действия на лидерите ми става гнусно да им симпатизирам. Г-н Костов сигурно е подсигурил по някакъв начин влизането си в парламента, за да си позволи да извива ръцете на Синьо единство с невъзможни финансови гаранции. А, ако си го е осигурил по някакъв начин, то ще се окаже вярна тезата на г-н Едвин Сугарев, че пее в хора на БКП. При всичките заслуги за стабилизирането на българската икономика, г-н Иван Костов загуби моите симпатии. Аз смятам, че националната кауза е по-висока от партийната. Дори и да влезне в следващия парламент, г-н Иван Костов става все по-малко представителен за автентичната десница. Не му прави чест!

 43. С цялото ми уважение към Синьо единство, но мисля че те са взели много насериозно и са се опитали да диктуват условия в своя полза,без да отчитат факта,че са много по малка формация и като структура и като симпатизанти от ДСБ. Не ми е ясно също защо трябва да има механично сливане м-ду ДСБ и С.единство в една партия. Изобщо декларацията им е твърде мъглява и ме кара да подозирам за чисто кариеристични мотиви в постъпката на тази формация.

 44. до IRINA. Да правилно си ги преброила 14,но не само в този блог,в цяла БГ сте толкова.Аз гласувам за ГЕРБ,и въпреки което съм един от редовните посетители на ivo.bg.Защото неговата гледна точка е важна за мен,нищо че е различна от моята.

 45. Някои от разо4арованите не са никакви десни.Вероиятно не са и били никога. А тези, които се отказват зареди някаква,според тях, гре6ка на лидера или лидерите савсем сигурно не са. За6тото не вси4ко се вижда и не вси4ко може да се разбере от всеки редови симпатизант. Не знаем подробности, а нали в тях е при4ината. За6тото един искрен и 4естен 4овек не гласува за лидера, а за идеите си. за парията, която ги представя. Затова приказките за ИК или Н.Н. са просто елементарна диверсия. Отвли4ане на вниманието. Опит да се замени търсенето на лого4ен ход с емоционална реакция, от която вси4ки десни сте загубят.
  За6тото да не се гласува за никои е целта на емисари и спотаени куки. Негласуването е пряко предаване /или предателство/ на дясното. Отказат от у4астие съ6то. Приемам го оба4е като достойна постъпка ако е направен за да се даде път на по избираем кандидат. Ина4е е малоду6ие. Кляканя пред бурята а ла Тато!
  Не зная, какви са били мотивите на моите фаворити от Единство да се откажат. Но аз няма да се откажа зареди приказки или подозрения,4е е станало зареди конфликт. 6те гласувам убедено за ДСБ и 6те убеждавам и другите. Знам 4е са отбор, които не е клякал пред БСП няма да клекне и сега. На СДС не мога да раз4итам. Те изхвърлиха Мартин и вси4ко свестно , като си мислеха 4е ББ сте им благодари, а свър6иха работа на левите. Няма да гласувам и за Герб за6тото една дясна партия не организира преврат в друга дясна, о6те пове4е ако другата и лидера МД, които свалят ги е подкрепял в най-важните им стъпки. Това бе6е или ляво или тъпо и ББ за мен отпада като вариант. Мисля 4е съм ясен за6то трябва да се гласува и за6то да е ДСБ!
  Радвам се на мнения като тези на Артур ,Ирина и много други. Радвам се на тези, които не нападат другите, а пледират за дясното. А то е за борба а не за отказ от нея.

 46. Малко ми е необяснимо упорството на г-н Инджев да вникне в ситуацията, защото е доказал, че е информиран и прозорлив. Не е вярно обаче твърдението му, че ДСБ няма структури в страната.Напротив- След започналата ерозия на СДС по места покрай появата на НДСВ, а по-късно и на ГЕРБ, ДСБ именно е организационният гръбнак на сините. Така беше и във формата на Синята коалиция. СДС в Бургас и Сливен например почти изцяло се преляха в ГЕРБ, при това най-напред местните им лидери.

 47. Не е истина , че са се разделили на финалната права . От техни хора знам , че към тях е трябвало да се присъедини и Мария Капон с ЕНП . Не се получи , а имаха обща основа – Белене. Мария Капон можеше да е мост и към Касим Дал . И с тях имат еднаквост в говоренето . Всички отвън ДСБ е Единство знаеха , че има напрежение между тях. Пролича по един брифинг на , който В.Методиев каза , защо пък не само ДСБ. Та края е бил предизвестен много преди финалните преговори.Май е борба за оцеляване и лична и партийна. Това с единната бъдеща партия хич не ми се вярва да бе възможно. Определено ЗАЕДНО обаче даваха смисъл на всички гласуващи за сини.

 48. И какво дясното се разделя между ГЕРБ и ДСБ? Точно това което трябваше да не се случва. Лидерите на СЕ и ДСБ си правиха някакви криви сметки (смешното е че може да се приемат за правилни) и всички които не одобряват Костов увиснаха. Нима е по правилно да не се гласува или да се гласува за ГЕРБ? Защо не е добре да се гласува за ГЕРБ може да разберете най-добре от тук (блог-а на г-н Инджев). А защо не е добре да не се гласува мисля е ясно. Десните трябва да са принципни и отговорни, нали?

 49. Мазохистично прочетох писанието на Едвин. По никакъв начин не допускам, че е платено /с пари/ . Може би с обещание за слава. Във всички случаи е необходима консултация с психиатър.
  Поведението на “Единството” също има нужда от диагноза – политическа. В началото “„Синьо единство“ доказаха, че не ламтят за депутатски места в “ЧУЖДИ” листи”, а накрая се отказаха защото очевидно се полакомиха за нещо. Поне да се бяха преброили на изборите, вместо да делят гласове.
  Дано написаното от мене съвпада със строгите изисквания на г-н Инджев.

 50. Защо ли си мисля,че това със Сугарев някъде и някога ми се е случвало?Някой тук написа,че няма да чете последното писание сугарево.Според мен,е напълно прав!Всъщност,жребият е хвърлен и аз нямам право да не гласувам за ДСБ.Толкова е просто!

 51. Към ARTHUR

  Аз отворих предложения от Ина линк и прочетох сугаревото пледоае. В него ГЕРБ е окончателно оправдан! Oсъдени са всички останали. Както винаги, няколко “тояги” екстра получава този, който всички налагат. Ако погледнете картината на Иля Репин “Бурлаки на Волге” и си представите, че кораба е ГЕРБ, то един от първите теглещи го “демократи” е Сугарев.

  По повод отговорът на Синьо единство бих казал, че ако оставим емоциите настрана, ми звучи като оправдание към собствените си избиратели. Липсва ми също ясно послание за предстоящите избори, с оглед на бъдещите им намерения. В медиите излязоха позициите на двете страни за несъстоялата се коалиция и мисля, че въпроса за вина или невинност би трябвало с това да приключи и отстъпи вече място на предстоящата предизборна кампания. В противен случай герб/сдс ще получи(съзнателно или не)още един помощник.

 52. Поздравления, г-н Инджев, за смелостта и откритостта. Искрено се радвам, че не залитате (нанякъде), а търсите реалността и обективността. Като избирател, който не е гласувал досега за Костов (нито за Нейнски), ценя много повече позицията Ви, защото издава отговорност пред читателите. А те биват всякакви, не само идолопоклонници или пък само разумно-мислещи, но и такива като мен – все още неориентирани, колебаещи се, питащи и търсещи.
  Поздрави!

 53. До Георги

  Не бързай да се радваш и потриваш омазнени герберастки ръчички. Наистина ще е поредния парадокс в тази бедна нещастна държава Мутрата ,свалена от народа, пак да управлява и да довърши започналото при него окончателно заробване на българина.
  Кирил и Методий са имали петима последователи, а Исус дванадесет…нали така герберастче…сега пишеш на кирилица и се наричаш християнин!

  IN KOSTOV WE TRUST!

 54. Аз не разбирам защо след като Надежда Нейнски напусна СДС сега призовава да се гласува или за СДС, или за ДСБ. Струва ми се, че това е непоследователно поведение. Харесвам Надежда Нейнски и другите представители на СДС,които бяха в Синята коалиция, защото са стойностни политици, разочарована съм от липсващото обединение, но убедено ще продължа да гласувам за ДСБ и не защото ме е обзел фанатизъм.

 55. Към Георги – Вие май не виждате по-далече от носа си…Сега прочетох и коментарите след моя – и там преобладават хората, подкрепящи ДСБ, значи не сме “само 14 в България”. Освен това по броя на привържениците на една идея не може да се определя дали те са умни, почтени и способни. Иначе трябваше герберите или бесепарите да са “върха на сладоледа”, а те всъщност са “кората на л…ото”. Съжалявам, че така Ви обиждам и конкретно, но не мога да приема за нормално, когато човек като Вас, поне видимо интелигентен, подкрепя една шайка алчни, престъпни и некадърни управници като ББ,ЦЦ,Фидосовна,женската ЦЦ и т.н.

 56. Към ИРИНА.Първо,уважих желанието на г-н Инджев да няма нападки в неговия блог спрямо С.единство и ДСБ.Второ,макар и косвено чрез критиката си на публикацията на Сугарев,смятам ,че за интелигентните хора ,моята позиция е ясна:АЗ СЪМ ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ДСБ,държа на това да се знае и още,че съм един от убедените високо ценящи г-н Иван Костов кото ЕРУДИТ,И МОЖЕ БИ- ЕДИНСТВЕН ЧИТАВ БГ ДЪРЖАВНИК ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ПОЧТИ 70 ГОДИНИ!!!Не искам да се произнасям по отношение на Нейнски и хората около нея.Специално нейната политическа биография след 2001 г.е меко казано,ТВЪРДЕ СПОРНА.Това което сега ме безпокои е,че в листитата с политическите партии и коалиции коита ще участват на предстоящите избори ФИГУРИРА И СИНЬО ЕДИНСТВО,за което може да гласуват някакъв брой хора,недостатъчно добре осведомени ,за обявеното нежелание на тази формация да участва в изборите,т.е,да бъдат отклонени гласове ,които биха отишли ,макар и хипотетично,към ДСБ.Мисля си,че авторите на ОТВОРЕНОТО ПИСМО,ако са честни към себе си и каузата си,да намерят начин да обявят чрез другите БГ медии,че формацията няма да участва в изборите и да ПРИЗОВАТ БГ ГРАЖДАНИТЕ ДА НЕ БЪРКАТ И ПУСКАТ БЮЛЕТИНАТА СИ ЗА С.Е!

 57. IN KOSTOV WE TRUST!
  И заедно с “Единство” преди изборите, или обединени с тях след изборите – това са хората, способни да удържат на руския натиск и да защитят интересите на България!!! Доказаха го с активните си действия и срещу АЕЦ “Белене”, и с позициите си по всички въпроси, и с експертни икономически анализи, в резултат на което страната ни нееднократно бива изваждана от кризи, в които пък я тикат противниковите действия!

 58. Разликата между Иван костов и останалите партии е, че те всички ни обещават да ни изведат от кризата, но само той го е правил и то 2 пъти. Предпочитам да вярвам на факти, а не на обещания. Единствен той се осмели да се опълчи на Майкъл Чорни и да го изгони от България, да се противопостави както на американски, така и на руски интереси. А колкото до ниския изборен процент за ДСБ – жалко е, че толкова малко хора помнят миналото и мислят трезво за бъдещето…

 59. След дълга вътрешна борба реших и аз да се намеся в дискусията като 15-ти симпатизант на ДСБ /но не в страната, а в един от петте леки автомобила, с които с приятели-съмишленици ще пътуваме на 12.05. от К. до Фф/М., за да гласуваме/.

  Моето мнение е, че бракът между СЕ и ДСБ респ. между Нейнски и Костов явно е прекалено проблематичен, за да има смисъл да го спасяват след изборите. ДСБ е наложилият се политически субект вдясно и който иска, може да се присъедини към него. Аз никога не разбрах защо хората на Нейнски не направиха това още когато СДС напусна Синята коалиция, за да покажат решително, че остават верни на идеите й и се разграничават от СДС-то на карловския кмет, готов да пристане при първа възможност на Бойко Борисов.

  В този ред на мисли не мога да се съглася с г-н Инджев, че г-жа Нейнски е вложила някаква невинна ирония в изказването си, че оставало да се гласува за СДС и за ДСБ едновременно и че това трябвало да се тълкува като огорчение, че нямало за кого да се гласува. Как ли пък не! Ако я послушам, значи да си подаря гласа на ГЕРБ. Ами да си го беше казала направо, вместо да си служи с тънки иронии, които лошият мат`рял може и да не разбере.. Много съм разочарован/а да видя такова /поредно/ обръщане на палачинката от политичка, която до онзи ден е защитавала със зъби и нокти постиженията на правителството, в което самата тя е участвала.

  ПОБЕДА ЗА ДСБ!

 60. Едвин е написал нова гнусотия и наистина е надминал себе си.Отворил е възможност за коментари,но те са само за негова употрба-форума е закрит.Този злобен човек се е фокусирал върху Костов и е зациклил неспасяемо на тази тема.Няма друг който да е нанесал по-големи удари върху Дясното.Да спрем да четем самовлюбените му писания!

 61. Господин Инджев,гледам,чета лудият трафик от коментари под последното,което публикувахте и ме засърбяха пръстите.Да пропиша!Наложил съм си приоритетно само да чета.Ако имате тази възможност,моля проверете,ЗА да се убедите,че аз съм влизал по няколко пъти на ден във Вашия блог/сайт/,само за да препрочета дадена публикация.Защото,мисля си ,е редно да съм сигурен ,че съм разбрал правилно Автора.А,и да проверя,дали не съм пропуснал нещо между редовете.Нищо не се Е променило! Господин Инджев,аз за разлика от другите коментатори ще започна да говоря с числа.Имагинерни.Математиците могат да обяснят,какво е имагинерно число.Аз не съм математик.Мисля си,че е нещо много измислено.Пиша Ви от Видин.Какво число са,мислите,напусналите СДС и вписали се в Синьото Единство?Естествено-ИМАГИНЕРНО.Единственият ,за когото чух,че е напуснал СДС е доскорошният им председател,но той вече е водач на листата на Кунева.И това,пак имагинерно число.И ако е така в повечето избирателни райони в страната?А да се преговаря за първи и втори места в листите при това положение? Когато огласявате нещо,моля Ви проверявайте,дали не сте пропуснали нещо между редовете.За да не се стига до такива престрелки по редутите в блога Ви.

 62. Спомням си, че едно време същата игра я изиграха Кисьов и Бориславов в София. Според мен “брак” между Неински и хора в Синьо единство и Костов и хората му е възможен, но не и между Костов и някои от хората в Синьо единство. Там просто има хора, които са там заради потенциалните постове и материалната изгода от тях. Допускам дори да са подставени от други партии (в случая ГЕРБ). Едно време имаше едни от ДПС.

  Искали са половината водачи на листи – получили са ги. От другата страна са искали предварително парична сума за кампанията, за да не се получи като с “ония избори”. Е, не са се разбрали. За съжаление – пак!

  Що се отнася лично до моя глас на предстоящите избори, той е ясен – №27.

 63. Да HELEN, права сте, но някои активни пропагандисти на Сугарев, като напр. многословния GB, дори и в този блог си позвиляват системно да го цитират и дават линкове към сугаревите антикостов-пасквили.

 64. На мен това отворено писмо ми звучи фалшиво и неубедително.
  1.Не намирам политическа логика в това:
  “СИНЬО ЕДИНСТВО беше създадена с единствената цел да участва в коалиция Сините, която да поиска доверието на десните избиратели за единство и на базата на това доверие да се формира единна партия.” Не приемам за убедително реализирането на “проекта единна десница” да минава през създаването на партия, която по-късно /след изборите/ да се разпусне, трансформирайки се в нова, обединена дясна партия.
  2.По време на финалните преговори стана ясно: “-Че проектът единна партия не се ползва с подкрепа от структурите на ДСБ.” Не виждам как екипът, упълномощен и преговарящ за коалиционно явяване на избори, би могъл да поеме ангажимент и да преговаря по проекта бъдеща обединена дясна партия. В Единната платформа от 20.01.2013 г. ДСБ също декларира готовност за формиране на единна дясна партия, но реализирането на този проект е процес, който ще продължи месеци, може би и години и нито може да стартира, още по-малко да завърши в краткото време до изборите. Освен това смятам, че по-голямата част от структурите на ДСБ по места приемат идеята за единна десница.
  3.Относно доверието и гаранциите. Ще си позволя да цитирам казаното от един форумец с ник “Мани” – “За какво, колеги от Единство, са Ви необходими допълнителни гаранции за бъдещата дясна единна партия? Нима единомислието, скрепено с единодействие, не е най-добрата гаранция за това?”
  Завършвам с това, че за мен публикуваните доводи са неубедителни и не могат да бъдат основание за отказ от участие на избори.

 65. Иво,Разбирам желанието ти да не се намесваш в спора,но ние сме вътре и имаме нужда да си изясняваме това,което става.Костов поискал 1млн!Ти знаеш колко струва една кампания-щом СЕ иска да фигурирасъс собствено име в коалицията-то поема и финансови ангажименти за общото участие.Не е реално ДСБ да изнесе цялата кампания.Имало проблем с доверието-ДСБ е на политическия терен от 10 години и по мнението на всички,подчертавам всички политолози излъчва най-стойностните идеи.СЕ сега започва своя път,кой трябва да покаже че заслужава доверие?И как?
  Особено грозен е фактът с изваждането на темата за парите-защото всички са много чувствителни на тема пари,че за капак и сезиране на прокуратурата.В цялата мелодрама кой се сети за членовете на ДСБ-които са изтърпяли всички злостни кампании/за Сугарев не искам да говоря/.Помислете за Радан Кънев,който води борба за Варна,за Св.Малинов-тези хора имат нужда от силна подкрепа-да им я дадем убедено!

 66. Интерсно е,че тук се апелира да се спрат дискусиите за инжинеринга за т.нар необединяващо се ,,обединено”дясно и ни се предлагат отговори от единия участник в процеса,а през това време г-жа Нейнски е по пантофи при небеизвестната баницоносителка В.Велева и се упражняват на тема за чудовището Костов,който сътворил безжизнен проект ДСБ,който унищожава и изпепелява всичко до себе си и неговите налудничеви последователи,които,кой знае защо нямат доверие и симпатия на Надежда Нейнски.

 67. Към oguest

  В бързината прочетох “бацилоносителка В.Велева”, но мисля, че не е фатално. За да дадеш доброволно интервю на тази бацилоносителка, трябва да си наясно за това, което умишлено искаш да постигнеш. Все повече се убеждавам, че случайности няма. Тъжна история.

 68. Към kirov:

  Г-н Kirov, на правата на взаимното уважение, да Ви попитам: ако приложим същия аршин към раболепните интервюта на Бареков с Иван Костов в ТВ7 от години, това натоварва ли Иван Костов с вината, че си няма телевизия ( или дори вестник), в които да се изкаже?
  И още нещо: говорите срещу човек, който не Ви опонира в този блог, където до момента няма НИТО ЕДИН негативен коментар срещу Костов от името на “Синьо единство”, но продължават десетки с обратен знак, под които авторите декларират пристрастността си към ДСБ- сякаш ДСБ са прогонените, а не обратното.
  Не Ви ли стига мълчанието на нарочената за виновна в този син спор страна ( въпреки всички доказателства за обратното)- мълчание, което пази все пак вратата на бъдещото открехната? Или държите тя да се затръшне окончателно?
  Поне за мен,като домакин на блога, това не е нито цел , нито решение. Но всеки, който продължава да сипва сол в раната не трябва да се учудва, ако предизвика ответна реакция. Бих избегнал участта да съм посредник в подобен процес, но всеки ден се изправям многократно пред предизвикателството да публикувам еднозначни мнения ( на постоянни коментатори, които не бих искал да спирам)- десетки и еднакви по смисъл- след което няма да мога да предотвратя и евентуална кампания на провокираните да отговорят със същото.
  Това ли желаете, наистина?

 69. Г-н Инджев, надявам се да не ме причислите към категорията “талибан”. Това, което желаех и продължавам искрено да желая, е едно истинско “Синьо”! Приемам даденостите такива, каквито са, но все пак, Велева е последният човек в тази държава, на който човек може да се изповяда.

 70. Хора, ако някой е целял разединението и е искал да посее семето на съмнението – успял е. Но спрете да го поливате. Като външен наблюдател и основно читател в този блог, за мен е неприятно да Ви гледам как се карате кой е по-син. В самотата си. Бленувате обединение, а се кълвете за щяло и нещяло. Дясната идея и дясната политика са просто дясна идея и дясна политика, днес носител е един, утре ще е друг, ако първият не покаже жизненост или умение за обединение. Така е редно и нормално, за да има смисъл от понятието ДЕСНИЦА в България. Ако не се усетите, герберастията ще ви превземе и вас и ще носи вашата табела “ДЯСНО”. Това ли искате?
  Какво ще правите, ако утре Костов каже “уморих се от политиката и остарях”? А ако посочи Нейнски и Димитров за свои наследници? Заплювате Костов като предател и затваряте държавата ли?? Стига с тези култове към личността, наложени НИ още от гражданина с имотите, та чак до генерала-тиква. Дясното трябва да надживее егото си и дребните разногласия, ако не иска да гледа парламента отвън. Много ви налегна злободневието и заприличвате на смачкани и тъжни хора. Горе главата!
  Изяжте ме с парцалите, ако искате, това виждам и това мисля, няма как някой горе да ви обедини, ако не се обедините вие тук долу.

 71. Към kirov:
  Ни най-малко не Ви причислявам никъде, но се опитвам да кажа, че задълбаването в една единствена тема, сякаш няма други, може само да провокира нови обвинения, които ( поне в този блог) все още не са взаимни, а само и единствено еднопосочни.
  Колкото до Велева, точно мен няма нужда да ме “агитирате”- заради нея например отказвам да участвам в съботния “Пресклуб” сутринта по БНТ…Но все пак е (с)порно да се избира между нея и Бареков. Не ми отговаряйте непременно, този избор е доста труден.

 72. Браво на Пламен, точно това е посланието което ни трябва. Приемете че в политиката не всичко може да стане както го искаме или мислим. В случая СЕ и ДСБ си нямаха доверие най-вероятно заради предстоящите избори. Но в никакъв случай не трябва да ги виним. Ако след изборите намерят общ език или дори СЕ успеят да се мобилизират и изградят партия с ясни идеи и привърженици, тогава няма ли да е по-добре да искаме тази коалиция на власт вместо да търсим по малкото зло?

 73. Към ДОНЧО ТОНЕВ,
  Моето верую: преди всичко трябва да спасим страната си от опасността да попадне отново под комунистически ботуш. И да спечелим време, в което автентичното дясно може наистина да бъде изградено. Но не с тези стари муцуни, които се пъчат днес и продават България за шепа депутатски места и няколко сребърника държавна субсидия.
  Кажете ми Г-н Тончев аз какво да направя, ако и Едвин Сугарев има същото верою? Моето желание беше да ви убедя всички тук, че не трябва да се робува на личности, нито да се залагат надежди единствено на тях. И Маргарет Тачър нищо не би постигнала извън програмата на Консервативната си партия. Аз не злословя срещу Костов и не давам линкове за него. Ако беше така бих ви дал линк към една статия на Флоров, където пише, че Костов е човек на ГРУ! Не знам дали това е вярно, но по крайните му резултати (успя да съсипе напълно десните сили) и на практика оказа най-силната подкрепа за Борисов и неговия ГЕРБ) човек неминуемо се навежда към подобни мисли. И моля не ме нападайте зад гърба ми ас не се ровя из вашите коментари за да ви критикувам в някой форум за който и не подозирате и не участвате в него. Не съм пропагандатор на Сугарев, а по-скоро той е мой пропагандатор. Достигнал съм до тези изводи много преди него.

 74. GB, не ровя в ничии коментари – просто съм Ви запомнил ника и мисля, че няма да го забравя, още с първото му появяване в този блог, когато възлагахте надежди на мутрата в противовес на ДСБ и Ив. Костов с “аргумент”, че не познавате Борисов, понеже не живеете в България, а Ви изглежда доста добре. А какво пък пишехте за сините в блога на Сугарев и без да Ви припомням си знаете.
  Не знаете обаче колко сте ми съмнителен като “разочарован” уж бивш “поддръжник” на синята идея. Толкова сте много такива, че ако това беше вярно, проблемът с комунизма в държавата ни щеше да се реши още в първите години след 10-ти ноември, т.е. още преди вкупом да се разочаровате безвъзратно и комунягите да се бетонират необратимо.
  Обаче след такава честна изповед спирам да “злословя” по ваш адрес, поне засега.

 75. Към K/GB
  Имал съм случайно възможността да познавам някои хора, споменавани тук и нещата коментирани около тях, от близо.
  За жалост, стигам до извода, че в заслепението си, /по сега вече лесни за разбиране, но дълги за обясняване тук причини/някои забравят какво предстои на изборите.
  Нима има разумен човек, който да мисли, че ще се избира между ГЕРБ И “ЧЕРВЕНИТЕ”?
  Ще се избира между русо-червените и ДСБ начело с омразния им Иван Костов/абстрахирам се като какъв и от кого е описван той/.
  Целта е ликвидиране на всякаква опозиция на българо-руската олигархо-монополия и установяване на тотален икономически, политически и духовен контрол върху България.
  Плачът за СДС/ОДС е най-малко лицемерен, при положение, че на плачещите е известна пълната инфилтрация на СДС/ОДС с подставени от тази олигархия лица и партии…Заставането срещу Костов/ДСБ по съмнителни като достоверност причини/като ГРУ вербовката на Флоров, единия милион../, е подкрепа на олигархията в решителен за нея момент.
  Достатъчен е само един аргумент – липсата на друга алтернатива!
  Може ли някой да посочи такава освен ДСБ?
  Ако не може да посочи, следователно ни приканва да гласуваме за ГЕРБ,БСП,ДПС,АТАКА,СКАТ,Дуранкев,
  Шефа на русофилите Ангел Славчев, Дучето…мутри,щангистки, боркини,бикини, мутреси, проститутки и прочие.Или ни казва да не гласуваме, което е същото.
  Тогава изниква въпросът – Защо? За Едвин Сугарев вече имам отговор. На него така му е казано. А другите подсказвачи?

 76. И друг път съм го казвал тук – Иван Костов е един мразен от хората политик с потенциал да се върти около 4 процентовата граница. По-интелигентните от БСП осъзнават, че той вече е придобил ексклузивното право над запазената марка “автентична десница” и няма да допусне никой да навлезе в това пространство. Получава се една странна симбиоза между БСП и Костов;))) Докато той брани ревностно своето “дясно” никога в България няма да се роди модерна нова дясна партия. И това предполагам се знае от червените шамани в БСП.

  В Германия много често в различни телевизионни дебати участва бившият, или както му викат с уважение, старият канцлер Хелмут Шмит. Той е канен с удоволствие от почти всички журналисти, защото е един брилянтен оратор. Невероятно удоволствие е да го слушаш. Невероятно удоволствие е да слушаш и Иван Костов. И той е един брилянтен оратор. Но разликата между Костов и големите западни политици е в това, че повечето от тях знаят кога да се оттеглят, за да не изпаднат до положението да се движат по границата на политическото оцеляване.

 77. До GB

  Такива идиотщини не бях чел до сега…Омразата не е добър съветник, а още по-малко Сугарев или Флоров…
  Как, г-н GB, спасяваме България от комунизма? Моля?! …като гласуваме за ГЕРБ ?! Това е най-голямата простотия, която омразата към Костов може да сътвори. Ориентирите ви са доста ръждясали ! Само ще спомена отбора юнаци Борисов-Първанов-Петков-Валентин Златев…все “антикомунисти”…Ако мита за милиона е верен само мога да кажа, че Костов е поискал прекалено малко 🙂 Помним какво сътвори Нейнски, когато стана лидер на СДС…едно голямо НИЩО!

  До г-н Киров

  Абсолютно споделям написаното от Вас.

  Поздрави, г-н Киров и на 12.05 пак ще им покажем, че името ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ е не само име на човек, но това име е символ на антикомунизма и реформата в България!!!
  IN KOSTOV WE TRUST!

 78. До Росен

  Няма никакво поле за сравнение между Германия и България. България е млада демокрация ако въобще може да отговори на критериите за демократична държава, а българската десница едва прохожда…така че да се сравняват процесите в Германия и България е повърхностно или чисто празнословие.
  Иван Костов трябва да завърши това, което започна през 1997-2001 и така правят големите политици.

  In KOSTOV We Trust!

 79. Някои си мислят, че като/ако отстранят Костов, то автентичното дясно ще остане в удобна за тях модифицирана каба-гербова разновидност. Или както им се ще, ще изчезне съвсем. Смешка! То ще продължи да съществува, защото не зависи от лидерите, а от желанието ни да живеем свободно и достойно от собственият си труд , а не от принадлежността към партии , Партия,от предаността към атакуващи дучета и водачи, от послушание към назначени олигарси и филски партии и покровителите им. Това , а не личността на един или друг лидер държи и събира хората, които принадлежат към автентичното дясно.
  Други си мислят, че ако свалят ИК, ще могат да получат неговият авторитет и доверието на всички десни. Грешка! Доверието и уважението се получава, като се бориш с противника, а не с тези, които утре искаш да водиш. Пък се съмнявам дали такива искат да водят? Или предпочитат да останат в позиция на гурута? Според тях и яговците, които се навъртат около тях, те са морални наставници. По лесно им е да казват какво не трябва, или “аз ви казах”. Професията ясновидец е по-малко рискова от риска да си в битка. Затова те остават в съзнанието на повечето, като хора защитаващи накърненото си самолюбие, а не принципи. Защото да даваш съвети е по-лесно от вземането на решения и отговорността за тях.
  Затова приказките “за лидерството”, вместо за програмите на десни, леви и ултра леви, са непродуктивни и грешни. Те са само част от изтъчените методи на левичарската пропаганда. Доста успешни впрочем – дори и тук имат частичен успех! Сигурно веднага ще скочи някой и ще каже, като не е толкова важен въпроса за лидера, защо го защитавате? Защото името и личностите, които са обществено видими, са индикатор и маркер за вземаните решения. Защото в правилността на решенията вземани от СДС/ОДС/ДСБ/БДФ, СК , СЕ и …. може и да се съмнявам, в правилността от мненията на всеки отделен тяхен лидер може и да се съмнявам, но в омразата на ДС творенията, на медийните им и политически лица от Кеворк, Доган, Болен,. през Гоце, Р. Пет и АнгелЧета до енергетиците жадуващи за нови велики строежи на Белене…, желаещи сриване на финасовата система за създаване на поредната партида кредитни милионери в тяхната омраза не мога да се съмнявам. Колкото е по-видна , е по сигурна правилността на моята-нашата позиция. Затова ще гласувам за ДСБ и а дали на първо място в листата ми ще бъде Иван, или Драган е само подробност.

 80. към Имигрант

  Не споря с Вас. Чукате на отворена врата;)))

  Вижте! В САЩ колкото и да си голям президент имаш 2 мандата. Ако се явиш на избори и ги загубиш, се оттегляш и продължаваш да служиш на Америка.

  Незаменими са само хората на изкуството. В политиката незаменими хора няма.

 81. към Ст. Манов

  Никой не иска да “отстранява Костов”, но бих искал да го видя преподавател в университет, да подготвя младо поколение демократи. Колкото повече се държи над водата, толкова ще е по-голям вакумът след него, когато изчезне от политическият живот. А това все някога ще стане.

  40-45% от НЕ гласуващите са хора гласували за СДС през 90те години. Сега те си седят вкъщи и се питат “за кой да гласувам?”. Много голяма част от тях мразят Костов толкова, колкото и БСП, но не искат да дадат гласа си на ГЕРБ. КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА? Вас питам!

 82. Към Росен

  Напълно съм съгласен с едно голямо уточнение…Ако Иван Костов загуби избори при политически fair play като в САЩ , да, би трябвало да се оттегли…
  Апропо Иван Костов никога не е губил избори, защото в България няма политически fair play! Когато цялата агентурна, медийна и пр. машини са задействани с повтарянето на едни и същи лъжи години наред, когато чужда държава плаща, за да гарантира слаб изборен резултат, когато и сред тези които наричаш съмишленици откриваш ЮДИ, когато наричащи себе си интелектуалци се снишават, за да съхранят уюта на материалния си интерес вместо да са гарант за правилна посока, когато собствения ти народ не може да отсее плявата от просото в тскива условия, Росене, и Господ да си не можеш да постигнеш повече от ВЕЛИКАНА ИВАН КОСТОВ!!!

  In Kostov We Trust!

 83. Към Любен Пандев,
  Вижте откъде решихте, че аз няма да гласувам за Костов/ДСБ? Аз вече веднъж писах, под друга статия тук в блога на Иво Инджев, че всички тук ще гласуваме за ДСБ. Ако не вярваяте питайте Дончо Тонев той следи по-внимателно моите публикации и ще потвърди вярвам.не знам как съм заслужил толкова неговото внимание, ноп е факт – сам го казва по-горе.
  Проблемът обаче е че сме твърде малко. И никаква победа за ДСБ не би могла да бъде мислима без широката поддръжка на всички дясномислещи. А това може да се осъществи само с подходяща предизборна тактика. И когато всичи очаквахме и се надявахме на обединението или коалицията “Синьо единство” видяхте какво се получи. Ефектът знаете ли какъв ще бъде? Много десни гласове ще отидат за ГЕРБ от немай къде. Ето това ще бъде. Независимо от всичко това обединение беше необходимо на нас десните избиратели. Но излиза, че политиците на които се надяваме не ни бръснат много, много за слива! Имат си стари проблеми за разрешаване, които очевидно са им по-важни от на избирателите които уж представляват. Ами да вървят тогава да си ги решават, но не мисля, че това ще стане в следващия парламент, а някъде извън него. Не знам обаче дали десните ни политици ще съжаляват за това дори и на една десета от десните избиратели.

 84. Иван Костов никога не е печелил избори! Онова през 1997 година беше подарък от доведените до мизерия български граждани. Правителството на ОДС се справи със стабилизирането на страната, но не проведоха лустрация! И по мое мнение това позволи на комунистите да се окопитят за втори път, след ДПС-арския шут на турската част на БКП. Не ми звучи убедително, че имало закон, но КС го отменил. При добра воля можеше да се намери механизъм за лустрация. Просто трябваше да се степенуват приоритетите, а непопадането на закона за лустрация сред приоритетните закони, оставя съмнение в способността за преценка, или в решителността на тогавашното управление. Лични заслуги за стабилизация на българската икономика има в изобилие, г-н Костов. Но няма спечелени избори! И сега се очертава подобен сценарий. Оставам с впечатлението, че ДСБ чака да се задълбочи кризата, за да може да блесне с експерните си умения, които да заличат нафуканото и арогантно поведение при преговорите за коалиция със Синьо единство. Ако беше вярно твърдението на ИМИГРАНТ, че Иван Костов никога не е губил избори, щеше ли да има един файтон хора в парламента? Жалкото от цялата картинка е, че дори и да влезе в следващия парламент, ДСБ няма да има мнозинство и няма да може да провежда дясната политика, която всички пишещи тук очакваме. И разбира се, пак няма да е виновен г-н Иван Костов! Виновни ще са чалгарите, Синьо единство, комунистите, марсианците, глобалното затопляне…..и какво ли още не, но г-н Иван Костов няма да е виновен! Дали да не го канонизират за светец приживе????

 85. До Шумаров

  Шумаров или Шум(к)аров…:) пак повтарям ИВАН КОСТОВ никога не е губил избори! НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ ОТ ПРЕДИШНИЯ МИ КОМЕНТАР, прочети го пак и пак и пак докато ти просветне!!!
  Лустрацията беше прокарана със закон от мнозинството на ОДС, а самият закон спрян от Конституционния Съд и за това ли ви е виновен Иван Костов…ето това се опитвам да обесня с предишния си пост…Вие сте един лъжец, г-н Шумкаров…като ДС протежето Кеворкян, като ЦЕЦО Тъпото като агент Бор и вся осталная сволач!

  КОСТОВ И СВЕТЕЦ ” НЕ”, НО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, от който България се нуждае “О, ДА”!

 86. Може и да не Ви звучи убедително, но не само че имаше такъв закон за лустрация, но и наистина го отмени КС. Може би единственото кофти нещо в него беше само 5 годишното ограничение за заемане на висши постове А от всичко случило се в България през последните години и преди избора на ВСС миналата година става ясно как и с какви съдии е отменен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.