Столетницата се бута сама надолу по стълбата

Най напред бастунчето на столетницата Станишев избяга от евентуална премиерска отговорност, като обеща да не управлява. После тя продължи да се самосаботира с персонални гафове, издигайки за водачи на листи боксьор с двойно партийно дъно и певец с двойно гражданство, за да стигне до днешното си послание да „дигитализира България”.

„Гиди кво България”? Това вероятно се питат в клубовете на пенсионерите, които продължават все така да са животворния източник на електоралната мощ на столетницата.

Столетницата обаче е взела и други мерки да убеди в своята непригодност избирателите. Постига го ловко с обещание за повече държава, но съчетано с по-малко „държавен рекет към малкия и среден бизнес”. Дървено желязо! Баснята за съчетаването на разширената роля на държавата в икономиката с намаляването на корупционния ефект от това може и да излъже някои пенсионери, но трудно ще накара малките и средните бизнесменчета да захапят стръвта с червената бюлетина.

На това обещание едва ли кълват и едричките бизнесмени, които не са споменати като обект на обгрижване в столетния предизборен кувьоз- може би защото се подразбира другарското отношение към тях, нали си се знаят по генетична линия със столетницата, майка кърмилница? А може би това тяхно премълчаване в обещанията подозрително напомня на заплаха, че по-малкият рекет на държавата към малките и средните бизнесменчета е намек за компенсиране на рекета чрез увеличаване на същия срещу едричките бизнесмени ( които не са от същия отбор)?

Най-интересно със своята откровеност е обаче обещанието на БСП с днешна дата да „върне България на хората”- на своите хора, както знаем. При това загатват, че ще я върнат „свободна”. Колко свободна? Колкото беше в годините на развития социализъм ли? Питам, защото не казват колко точно назад ще ни върнат.

Е, най-добре щеше да е освободят България от себе си, но това обещание засега се подразбира само в контекста на ефекта от резултата, към който са се устремили. При тази сериозна подготовка за (пета поредна) изборна загуба, столетницата се е затичала надолу по стълбите и няма да може да вини друг, че я е бутнал.

24 мнения за “Столетницата се бута сама надолу по стълбата”

 1. “Гиди кво България”? Това вероятно се питат в клубовете на пенсионерите, които продължават все така да са животворния източник на електоралната мощ на столетницата.” Мисля,че вече не е така. Поне пенсионерите от последните няколко години не захранват електоралната мощ на червените, защото сме от тия които бяхме по площадите и се борихме за синята идея.И при нас има разделение на “сини бабички” и “червени бабички”.

 2. Празноглавието на голяма част от електората (не само на БСП) ни е довело дотук.

  БСП има наглостта и чрез булката-беглец Станишев, и чрез счетоводителя на Черепа – Орешарски, да (ни) залъгва с неясни и мъгливи обещания за бъдещи промени, които в голямата си част са актуално настояще.
  Един пример – човекът на Черепа обяви като кандидат-премиер, че когато БСП дойде на власт, доходите над 4 500 лв. месечно ще се облагат с 20% данък, а не с 10%, както било сега. Това е, меко казано, лъжа – и сега, ако годишният доход на едно физическо лице надвишава 50 000 лв., то подава декларация за преминаване на облагането му в режима по закона за ДДС, където доходите се облагат с 20%. Тоест, ако сега нечий месечен доход е 4500 лв., на края на годината данъкът пак става 20%, Орешарски. Пушилка за пред бабите по пенсионерските клубове, и за каскетаджиите, подобни на тези, които празнуваха вчера в Англия … смъртта на М.Тачър.

  Е, има ли интелигентен човек, който да се връзва на сладките приказки на лустросаните представители на БСП-елита?

 3. Чудесна статия! Може би трябва да кажа, че отварям компютъра първо точно на Иво.бг, за да прочета нещо свежо. И когато няма съм разочарован! Не съм прав! Всеки има нужда от почивка! Иво, благодаря за остроумният текст!Разсмя ме в 5 ч. след обед! Моля се, всичко което пишеш за столетницата да е вярно! Благодаря за надеждата!

 4. По стълбите ще има синини , но столетницата е жилава и след изборната загуба ще продължи да работи с т.нар. среден ешелон, да плаче в Брюксел, да краде в енергетиката, да печели поръчки, предназначени за безплатно изпълнение от подизпълнители, да търси теле под газовия вол, също и под атомния, и под шистовия, да подкрепя гетата, да предлага всичко най- хубаво на всички желаещи, защото друг ще трябва да плаща офертата. На всеки километър, оттук – до края на света.

 5. БСП явно не желае властта. В едно радиопредаване водещият предложи те да поканят И. Костов за премиер, за да стане ясно на всички, каква социална политика мислят да водят. А за електората важи култова реплика от старо ТВ предаване “А какво ще правим ние с гайдите?”.
  Отг. Ще духаме!

 6. Хубава статия на Иво. Акробатиката на столетницата върху въжето на лъжите е отдавна известна. Още от първите години на съветската окупация разправяха, че като дойдат руснаците, всички ще получат ботуши. В същност не можеше да се намерят подметки за старите обувки, а нови имаше само от американската помощ Кеър, която се разпределяше за комунистическият “елит”. България стана действително “рай” за една малка клика, като болшинството от тези “народни борци” бяха получили “образованието” си в затворите осъдени като кокошари, пазарни джебчии, убийци и какви ли не, и препоръчани от съветски агенти.

 7. към г-н П.Иванов: Странно е, че не коментирате (и това вероятно означава, че харесвате) идеята на радиоводещия,че на БСП им трябва Костов, за да проявят асоциалната си политика…Защо да канят Костов – той не е водил антисоциална политика, да си държат Орешарски, да си поканят Румен Гечев (още повече той вече е в листите им за изборите)или охлюва Димитърт Костов (финансов министър при Жан В.)-всичките са в контекста на иронията за социална политика, къде сред тия мошеници има място И. Костов? С всичките си недостатъци и грешки Костов е толкова умен, талантлив и некорумпиран управленец, че дребните хорица в политиката и мутрите и престъпниците не могат да му простят тези качества и непрекъснато го сатанизират.

 8. Продължение: за съветските агенти кокошарите, пазарните джебчии, убийците, бяха избрани хора без всякакви задръжки или чувство за отговорност, без зачитането на каквито и да е човешки права и живот. За тях бе лесно да направят държавата един голям затвор за населението и пълна свобода за техните престъпления и власт. С генетичния подход за “произхода”, успяха да гарантират сладките места за своите деца и внуци, които и днес използват същата акробатика с огромни претенции.

 9. Към г-н Р.Алтънов: А на Вас ще кажа – съгласна съм с написаното, и аз благодаря на И.Инджев, но благодаря и на Вас, защото докато има разумни хора, винаги ще има надежда! Даже имената Ви говорят за това!

 10. Левицата г-н Инджев тепърва ще набира сили в България. Обедняването на населението и липса на перспектива няма да доведат до нищо друго, освен до улевяване на масите. Още повече подобни настроения ще се подхранват от видимата за всеки един от нас социална несправедливост, изразяваща се във фаворизирането на дребни тарикати, олигарси и очевидни политически марионетки, притежаващи стандарт на живот, на който би могъл да завиди дори и султана на Бруней. Състоянието на нещата ще подхранват именно тази линия на улевяване, което според мен ще започне в следващите години да се проявява и сред по-младите граждани на българското общество.

 11. Към MECHO : Кой е ляв – Георги Гергов ли? Орешарски ли? Румен Овчаров ли, а може би Андрей Райчев заедно с Виза или Черепа – той със сигурност, защото е завършил Математика и знае , че като се движиш все наляво накрая стигаш в дясно, както и обратно! Според мен няма олевяване( това е термин на марксизма-ленинизма) , а има оглупяване!

 12. Има много общи неща между националсоциализма на бояджията Хитлер и националкретенизма на пожарникаря Боко, но в един отличителен белег двете “идеологии” се припокриват напълно. Собствените им народи не осъзнават каква опасност за населението на страната представляват “фюрерите” им!

 13. Олевяването ставало с обедняването. Тогава за6то мнозинството от бедните гласуват за БСП? Та нали БСП има нужда от леви, следователно трябва да ги остави бедни или направи бедни. Има “конфликт на интереснеи”. За6то това не се разясни?

 14. В 1933-та година Германия допусна най-голямата грешка в своята история. Не образува национален фронт на левите и десните политически партии в страната, за да спре националсоциализма на Хитлер. Днес България повтаря грешката на Германия! Цялата отговорност за това пагубно късогледство носят разпокъсаните остатъци от СДС, които вместо да се обединят в национален фронт против националкретенизма на Боко, воюват безсмислено помежду си и сочат бившите комунисти за свой най-голям враг.

 15. У нас “лявото” се свързва с партията на олигарсите, БСП – наследството на децата и внуците на висшата, комунистическа номенклатура. И точно тази столетна формация днес губи подкрепата си в полза на своите “филиали” – Атака и ГЕРБ.
  Това е регистрирано от социолозите, това показват данните за съотношението на електоралните предпочитания след мартенските протести.

  За да загуби една лява партия влиянието сред левия електорат, след “левите” бунтове, тя трябва да бъде водена от председателя на европейската левица, Сергей Станишев.
  Но ако и това политическо самоубийство не е достатъчно, то може да бъде доведено до край като се обяви отказа на левия лидер да спасява лично България.

  Партията на големите пари бяга от отговорност.
  Лидерът ѝ няма да бори кръвожадните “монополи”. С това ще се заемат Орешарски, Борисов и Сидеров. И ДПС ще помага – с политическа експертиза за обръчите и порциите.

  Кой твърди, че “дясното” нямало бъдеще? Бъдещето на “дясното” се подготвя в централите на “левите”. И не става въпрос за някакъв сговор. На всеослушание се обявява очевидното: Преходът свърши! Комунистите станаха капиталисти…

  За истински десните в България има само една възможност за съпротива.

  Който има сърце и очи сам ще я открие избере.

 16. Посмяхме се от сърце!!!
  Да вземе БСП и да си гушне букета от гербери и – България може да дръпне най-после!

 17. Да не забравяме и нещо много важно – в предизборната платформа на столетницата фигурира “обещанието” да бъде рестартиран обекта АЕЦ Белене. И то след като стана ясно, че България се дави в излишна електроенергия! Какво ли се крие зад тези ясно изразени намерения???

 18. Да изгоним комунистите от България- тема за нова кампания.

 19. Отговарям на Габи: МНОГО, МНОГО, МНОГО пари взети, като подкупи и трябва да се ЗАСЛУЖАТ пред далия ги. За незаслужени такива суми предполагам УБИВАТ!!

 20. И с БСП и с ГЕРБ – КАТАСТРОФАТА Е НЕИЗБЕЖНА.

 21. Мойсей го е казал – трябва да минат 40 години. 23 минаха. Но и тогава ще е същото. Наглостта и безочието са ДНК-кодирни. Те си го признаха само за СПИН-а. Лошото е, че ние, които помним, ставаме все по-малко, а техните млади фашизоидни клонинги набират сила. Празният трамвай на Серьожа се напълни с патерици. И кандидат-ватманите са доста. Те сами няма да сдлязат. Ще трябва да ги избутаме. Дано успеем.Времето е наше!

 22. Eдин мой професор беше написал на входа на катедрата основния порядък за правилната човешка дейност:
  1. ДА ГЛЕДАШ
  2. ДА ВИЖДАШ
  3. ДА РАЗБИРАШ
  4. ДА ВЪЗПРИЕМАШ
  5. ДА ПРЕДАВАШ ЗНАНИЯТА СИ!
  Какава желязна логика – всички хора щом имат очи гледат, но невсички виждат /главното, най важното, най-красивото итн./. Дори да си видял, съвсем не значи, че си разбрал видяното. Трябва да го анализираш, за да разбереш правилно същността на видяното, тогава го възприеми и запомни. Едва тогава предавай знанията си на другите.
  Г-н Инджев чета и благодаря за Вашите коментари. Тъй като не ми достига интелектуална мощ и стил на изказа, нямам смелостта да взема отношение. Горното написах преди всичко като послание не само към коментиращите читатели, огромната част от които правят това интелигентно и напълно искрено, но и към всички онези, които по някакъв начин се стараят и работят във формирането на общественото мнение. Та посланието ми е гледайте за давидите и разбарете. Задайте си въпроса правилно ли сте разбрали и само ако сте убедени, че това е правилното, истината, то едва тогава предайте на другите

 23. Някой е писал пó горе, че обедняването води до олевяване. Това е напълно вярно, но за България важи и че повечето хора нямат вече никакво доверие в това, което у нас се предлага като ляво – БСП. Затова – противно на логиката – олевяване у нас скоро няма да има, защото доверието към БСП е сринато на 11% и тенденцията е низходяща въпреки прословутото подмладяване на Столетницата със свежи фенове на байтошовия соц, за който само са чували, и то само хубави неща от родителите си – верни рожби на БКП/ДС.

  За да има някога олевяване на избирателите, трябва да се основе нова лява партия отдолу, начело с нови, вдъхващи доверие лица и без старите “социални” милионери с бентлитата и палатите в полите на Витоша. Нещо като нова лява партия няма обаче още дори в зародиш.

  БСП се надяваше да си вдигне рейтинга чрез уличните протести (затова и ги инициира), но дори това не й помогна. Сега не й остава друго, освен както преди четири години да подкрепи другаря Бойко Борисов в епичната му борба срещу демокрацията и пазарната икономика, както и да крои планове за по-успешно преe_aване на избирателя в бъдеще.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.