Ще разчисти ли някой Боянските о(т)бори?

Бойко Борисов е „заставал” зад доста негови любим(ц)и: зад н.в. мадридския му асансьор Сакскобургготски; зад свещената крава Дянков, който държеше за рогата финансите в кабинета му и действаше като червено на столетния бик; дори зад незащитимата във всяко отношение Румяна Желева, неизбираем член на европейското правителство. Стоеше зад тях до последно. Но не завинаги.
Дори и от Берлускони се отметна след като той катастрофира в Италия в сблъсък с правосъдието.
Този път Бойко Борисов заявява, че застава зад своя Цветан Цветанов. Засега.
Както и да се развие скандалът с подслушването, той вече засмука остатъците от реномето на Цветанов, което и без това беше пуснато в канализацията след разправията около придобиването на 6 апартамента от него в качеството му на полицейски шеф. Във всяка истински демократична държава цената за тези 6 апартамента, обяснението за които на Цветанов беше крайно неубедително, щеше да бъде платена с политическата му кариера. Но Борисов застана твърд зад него ( както зад парламентарната си патерица Волен Сидеров след като опозори България на борда на германски самолет- без личната интервенция на Борисов хулиганстващият атакист вероятно щеше да търка наровете в германски затвор).
За това, колко мазно беше петното на моралния ревер на Цветанов с онези апартаменти говори фактът, че се наложи той да отпадне като най-вероятен кандидат на ГЕРБ ( и лично на Борисов) за президент през есента на 2011 г. Така на върха на държавата се появи Росен Плевнелиев. Него Цветанов мрази  по тази причина повече от всички. А и Борисов вече е обледенил отношенията си с бившия си регионален министър, който (както посочвам в книгата си „Премиер на РъБъ”, чието появяване е предстоящо до дни), на практика осуетява суетата на Борисов лично да се закичи с президентската корона, но само при условие, че Плевнелиев отстъпи и приеме да му довършва мандата като премиер.
„Такава е обстановката в нашия дом”, както се казваше в една знаменита реклама( озвучена с бебешко гукане), в зората на възродената ни демокрация, когато зарибяваха българите да си влагат парите в първата частна банка, която после ги завлече.

Гукането в ГЕРБ не само приключи, но и някои от снесените от Борисов яйца май ще се окажат за него кукувичи. Един полет над тях показва, че след Плевнелиев, сега и главният прокурор Сотир Цацаров изненада неприятно въобразилия си всемогъщество Борисов. Той си мислеше, че в политиката и в управлението на една държава важи принципът от маалата в Банкя за т.н. мъжка дружба. Обаче няма такъв филм в реалния живот. Кой е луд на „служи” на Борисов „посмъртно” при неговия залез само заради факта, че му е услужил с името си и той се е възползвал от това, за да си запълва кадровите дупки в държавата?

Лоялността към една личност, ако не е подкрепена с взаимно уважение и някои споделени принципи, е като сграда, строена с некачествен хоросан. И това е универсално правило, не е някакъв български феномен( дори Маргарет Тачър беше свалена от своите консерватори, а не от вечния лейбъристки враг). Но Борисов няма как да го е научил от „Винету”- в юношеските книжки червенокожите носят на бой, на болка, на студ и остават верни на традициите на племето, но белите все пак ги побеждават. Не е справедливо в представите на юношите, но е неизбежно. Нарича се прогрес.
Ако Борисов научи и този урок, ще бъде интересно как ще го приложи сега и спрямо скачения си съд Цветанов. Защото, ако не се откачи от него, отива на дъното солидарно с котвата си.
И старият му приятел Първанов, с когото се бяха наговорили тайно да си делят лявата и дясната половина в българската политика, бърза да се разграничи от Цветанов, с когото има лични сметки за уреждане.
„Аз съм потресен. Не мога да го проумея. Не че съм имал съмнения, че ме подслушват, но става дума за нещо толкова мащабно. Това е катастрофа. Моето разбиране за демокрацията и за правилата, по които тя действа, е такова, че подобно подслушване не се вписва по никакъв начин.“ , сипва сол в раната Георги Първанов пред в. “Преса”. И отива по-далеч:
„Цветан Цветанов трябва да изхвръкне на минутата. Но политическата отговорност не може да се изчерпва само с Цветанов. Не допускам, че той го е правил на своя глава така, както служителите в МВР не са го правили за своя консумация“.
Това също да му е за урок на Борисов, който не само заговорничеше с Първанов на тайни сбирки при техния ятак Валентин Златев, по ловни стопанства и какви ли не още ловни полета на взаимния задкулисен интерес, но и се опита публично да го легитимира като титана в лявото пространство ( Първанов се поласка и обяви, че му предстои „битка на титаните”, визирайки договорения мач) с Борисов, с когото обещаваше се бори на изборите през 2013 г. Борисов направи тази услуга на тогавашния президент и неговия проект АБВ в самата нощ на изборната победа на ГЕРБ на президентските избори, но както се вижда…може все пак да е познал без да иска. Но по парадоксален начин. Защото Първанов отпадна от битката за червената партия, а сега Борисов си постила за загуба, след която двамката могат да се окажат заедно в окопа да си ближат раните.
Дано и Росен Плевнелиев си научи неговия урок с изводите за пропуснатия (засега) шанс да разрови онова, което е вършил неговият предшественик. Например да отговори на въпроса, който тук и сега мнозина ще чуят за първи път: защо Първанов практически е управлявал от резиденцията си в Бояна, пренебрегвайки центъра на София? Какво е имал да крие от хорските очи с помощта на антуража си от около 50 сътрудници и обслужващ персонал там? До степен, че му се е събирало средно по два пъти на седмица да се появява на „Дондуков”- там присъствието му е било толкова формално, че за 10 години в тази върховна държавна институция даже не е била изградена вътрешна компютърна мрежа, която да свързва отделните кабинети ( питайте, колеги, питайте, може и да ви отговори някой, може и да не се позовавате на моето „подстрекателство”, аз съм свикнал).
След което някой ще трябва да събере мъжество да зададе същият въпрос за, а защо не и – на Борисов. Защото той възприема от Първанов същия маниер на управление по същите причини на същото място- далеч от погледите и въпросите на минувачите кой е дошъл този път с луксозната си лимузина на просия за държавни пари. Ако не се досещате за какво намеквам, някой път ще ви споделя и това. Но окуражен от невиждания у нас случай прокуратурата да прекрачи падналото табу да бъде притискан реално властващ политик, като Цветанов, се осмелих и аз да образувам нещо- ако не предварителна проверка, дознание или дело то поне намек за необходимостта да се разчистят Боянските о(т)бори.

43 мнения за “Ще разчисти ли някой Боянските о(т)бори?”

 1. За задкулисните игри и пари сигурно е така, но си личи че скандала е предпоставен(не ги защитавам тези “тарикати”). Във всака система си има малки “глич”-ове, всеки който е бил вътре ги знае и може да се възползва – а останалото го раздухват медиите. Въпроса е защо толкова силно се разритаха старите комунисти. Сигурно бая кранчета са им врътнали .Не спрели разбира се само врътнали в другата посока.

 2. Знаете,че не съм съгласен с вас по принципни неща.Считам,че не виждате доброто за България при Бойко Борисов.Но как да не Ви се възхищавам,като чета такива прекрасни мисли като следната
  Лоялността към една личност, ако не е подкрепена с взаимно уважение и някои споделени принципи, е като сграда, строена с некачествен хоросан.
  Това е една мъдрост, един афоризъм,
  чисто Ваш,който заслужава да се разпространява в мрежата.Така че въпреки всичко аз си оставам Ващ фен

 3. Сега обществото ни трябва да се обедини и да извърши натиск за отстраняване на Цветанов от политическия живот, разследване на неговото управление на МВР и подвеждане под отговорност. Сега е моментът журналистите да заемат непримирима с подобно явление позиция, обществените личности да се активизират, хората да протестират. А от това да се разкрият и всички останали беззакония на Борисов и ГЕРБ.

 4. България не можа толкова години да направи нищо с крадливи чиновници и бюрократи, и вие се радвате че прокурор бил порицал някого. (На)родната власт продължава да закриля престъпниците които дърпат конците, а наивниците могат да продължат да чакат Годо……….

 5. Честит Рожден Ден, Иво!
  Пожелавам Ви в изобилие всичко, което не може да се купи с пари!!!

 6. Честит Рожден Ден г-н Инджев! Бъдете здрав! Убеден съм, че постоянството Ви в отстояването на демократичните и общочовешки ценности ще донесат повече хубави дни, както на Вас, така и на Отечеството ни.Наздраве!

 7. Освен Борисов,зад гърба на Цветанов застане и служебния министър преседател,според когото,няма никакви данни и улики за участието на екс.МВР министъра,пренебрегвайки законовите разпоредби по темата СРС!!Дали пък няма да се окажат прави,че служебното правителство е такова на ГЕРБ,но в сянка.
  Позволявам си да бъда песимист относно влиянието на ЦЦГейт,върху електоралните нагласи на БГ избирателите!Зомбираните фенове на ГЕРБ и Б.Б.не се влияят от гафовете на любимците си.Нали се сещате:не бяха един или два гафовете и скандалите сътворени от последното правителство и парламентарно мнозинство,без това да предизвика някякво отрезвяване на зомбираните глави.
  Прочем,прави ми впечатление,че Едвин Сугарев се скри ,и от неговия блог не можеш да прочетеш нищо по темата.Там,с дата 12.т.м,се мъдри само поредното охулване на Иван Костов от г-н Флоров.

 8. Бъдете здрав.
  Скоро тук се беше развихрил един казус и вие защитихте позицията си достойно. Нека наличието му не ви огорчава. Да кажем че и двете страни са имали своите аргументи.
  На нас четящите пожелавам Вие да стигате до по-голяма аудитория и през телевизиите(но без да изоставяте това най-свободно място тук).
  И повече Ангели.

 9. Бойко Геройко и като кмет беше същия. Само мачове играеше предимно с Гоце и позираше пред камерите на журналистите. А иначе ГЕРБ и БСП, както ДПС и АТАКА са скачени съдове.
  ЧРД и да ви се случват само хубави работи!

 10. Г-н Инджев,честит рожден ден!Бъдете жив и здрав!

 11. Честит рожеден ден, господин Инджев!
  Да сте жив и здрав! Всичко около Вас и семейството Ви да е успешно! Да Ви спохожда музата на таланта и доверието на читателите Ви!

 12. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, Г-Н ИНДЖЕВ !!!
  ЗДРАВЕ, МИР, ЛЮБОВ, БЛАГОДЕНСТВИЕ !!!

 13. Днес се навършват 88 години от най-отвратителния акт на БКП – атентатът в църквата „Света Неделя“. Защо ли нито една телевизия не намери за нужно да го спомене?! Ако не припомняме на новите поколения за грешките на предишните, как ще се предпазим от повторение? Чак ми е неловко до нарека този позорен исторически факт “грешка”.

 14. Към STANISLAV BORISOV:
  За съжаление не всички прекрасни мисли водят до правилни съждения и от там действия.Изглежда е необходимо още НЕЩО?

 15. Опитах се да степенувам престъпленията към демокрацията, които произтичат от незаконното използване на СРС-тата. И тъкмо бях оформил класирането, когато се появи “шампиона” на провокираната птрестъпност – скандализирали демократичната девственост на Първанката („Аз съм потресен. Не мога да го проумея. Не че съм имал съмнения, че ме подслушват, но става дума за нещо толкова мащабно. Това е катастрофа. Моето разбиране за демокрацията и за правилата, по които тя действа, е такова, че подобно подслушване не се вписва по никакъв начин.“)!
  Не остана в мен нито една калория за Цветанов след тази констатация! Не че преди имаше някакво топлинно изобилие за този адрес, но инициираното от незаконните СРС-та рухване на демократичната девственост на г-н Първанов преля чашата!

 16. Наздраве и за много години, г-н Инджев!

 17. До инж. Маджаров
  http://pik.bg/едвин-сугарев-цветан-цветанов-е-невинен-news67626.html
  Не си е замълчал. Написал е наръчник “Как да се орезилим в обществото – изпитано и лично”.

  Честит рожден ден и от нас, г-н Инджев! Здраве за Вас и Вашето семейство, успех на новата Ви книга и много нови читатели.

 18. Да припомня- при атентата в „Света Неделя“ загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, и така общият брой на жертвите е 213. Ранените са 500.

 19. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН !!! ПОЖЕЛАНИЯ ЗА МНОГО ЗДРАВЕ,РАДОСТ В СЕМЕЙСТВОТО И УСПЕХИ В ЖИВОТА !!!
  ПОЗДРАВИ !!!

 20. Струвами се,че ББ си пази ЦвЦв като изкупителна жертва,при “евентуален”или можеби реален неуспех на изборите.Тогава Борисов ще се избави от тежкия “воденочен камък” Цветанов.Както постъпи с Дянков и Мирослав Найденов,просто жертваме поредната шахматна пешка,и играта продължава.
  В трудни но,пък и интересни времена ни се е паднало да живеем,хлябът не стига,но пък зрелища дал господ.

  Честит Рожден Ден,г-н Инджев И от Холандия,с уважение ваш редовен читател.

 21. Г-н Инджев по случай рожденният си ден Вие сте подарили на читателите на чудесният Ви блог поредната великолепна статия.
  ЧРД и от мен и Ви пожелавам от сърце и душа никога да не секва блестящата Ви клавиатура.

 22. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ИВО!
  КАКТО СЕ КАЗВА, ДА ИЛЯДИШ!!!
  ЗЛАТНО ТИ ПЕРО И ДОКАЗАНА СЪВЕСТ
  И МОРАЛ НА ДНЕШНОТО БРЕМЕ!
  В КРАК С ВРЕМЕТО – НЕ НА МОЧА!!!

  БЪДИ ЗДРАВ И…НАЗДРАВЕ!!!

 23. Към борислав златанов ( и всички желаещи):

  Благодаря,

  каня Ви на представянето на книгата ми “Премиер на РъБъ” на 25-ти април, четвъртък, пред Народната библиотека в София- от 18 часа!

 24. Честит Рожден Ден.Бъдете здрави и дано да има все повече такива разкрития и поводи за чудесни Ваши статии.

 25. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, г- Инджев.Бъдете жив и здрав и успех на новата ви книга !

 26. ЗА МНОГО ГОДИНИ !!
  БЪДЕТЕ ЗДРАВ И БОДЪР,
  ИМАМЕ НУЖДА ОТ ВАШЕТО ПЕРО !

 27. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН,г-н Инджев. Успех в инициативата с демонтирането на МОЧА !

 28. Честит рожден ден, г-н Инджев! Моето семейство те прегръща с обич.

 29. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН,г-н Инджев!Желая Ви здраве и сили за успеха на благородната Ви,но много трудна мисия да осветявате със сърцето си пътя на невиждащите!
  Здраве и щастие и на семейството Ви!

 30. Porednata prekrastna statia. Happy birthday g-n Injev. Jelaia zdrave,lichno shtastie, kasmet i Bog da e s teb.

 31. Честит Рожден Ден, г-н Инджев! Поздрави от Щатите! Здраве и дълголетие!

 32. Честит Рожден Ден!Бъдете жив и здрав!

 33. Макар и със закъснение,ЧРД!Желая Ви Всичко хубаво и до скоро-25.04.Очаквам с голямо вълнение срещата с Вас.Благодаря,че ви има!

 34. На малки патерици и от мен най-добри пожелания за рождения Ви ден г-н Инджев. Пожелавам Ви преди всичко здраве на Вас и цялото Ви семейство!
  Редовно чета блога, но не винаги имам възможност да ползвам интернет и затова понякога чета със закъснение, но наваксвам:) Очаквам с нетърпение книгата Ви за новия “герой” на РБ.
  Поздрави!

 35. Хубаво беше да се започне с почистването на оборите отгоре надолу, но тук става въпрос за жив плет, който нагоре-надолу и обратно се самовъзпроизвежда. Предвид култивирането на простотията, историческата дезинформация и пошлостта – няма спасение!

 36. Към г-н Иджев.МАКАР И С ДЕН ЗАКЪСНЕНИЕ:ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!Със цялото ми уважение и симпатии към Вас,от сърце Ви желая здраве и успех в МИСИЯТА която имате да държите хората в течение на нещата и истината,да бъдете безпощаден критик на всичко и всички,които спъват развитието на държавата ни!
  Възползвах се от посочените материали ,оспорващи твърдението ми,че към 16.т.м. в блога на Сугарев е липсвала реакция на последния относно изнесеното на пресконференцията на прокуратурата за използването на СРС.В първия случай,очаквано,Сугарев застава зад невинността на Цветанов по този повод.Във втория материял,в типично Бойковски стил,връща историите със СРС и далаверите на правителството на Станишев…Датата на този материал е от днес,17 април….Самосалилото се правителство на ГЕРБ използва всички средства за да умаловажи разрастващия се сканал,използвайки и персони като Сугарев..

 37. Честит Рожден Ден,г-н Инджев!
  Нека този ден наистина да бъде прекрасен и благословен! Заслужавате го!
  Историята учи, че по трънливия път на творчеството и красотата към победата и Истината рецепти няма. Но голямото момче – Момчето Иво, намери рецептата. Сам по пътя си, благословен от Бога!
  За да докаже, че умее да се утвърждава – с интелект и волеви качества! И спазващ правилото: Високата цел започва от: “Аз искам много” и води към: “Аз мога много…”
  Бъдете щастливи – ти и обичаното ти семейство! (Впечатлен съм от многото поздравления!)
  Красив празник!

 38. Иво, съжалявам, едва днес разбрах за рождения ти ден. Да ти е честит, макар и на патерица! Желая ти само хубави неща да ти се случват, и пак ще ти кажа нещо, което бях писал преди: за мен твоята подкрепа за някаква кауза е гаранция, че тази кауза е добра и правилна. Като гледам другите коментари, май и за още доста хора е така…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.