Мечо Путин и Западният полюс в България

При цялата неяснота кой точно и в каква комбинация ще управлява в близко бъдеще нашата нация, едно се набива на очи: утвърждава се статуквото на противопоставянето между двете „големи партии” ГЕРБ и БСП, които практически нямат конкуренция за определящите водачеството първи две места в българската политическа класация.

Такъв е и последният към днешна дата резултат от най-новото социологическо проучване, според което Станишев дишал във врата на Борисов. Ако резултатът от това дишане се възпроизведе действително на изборите през май, ще има голямо задушаване на алтернативата извън (до)сегашния „двуполюсен модел”.

Нали уж Сакскобургготски беше разбил двуполюсния модел? Това прокламира преди десет години с голяма радост социологът Андрей Райчев, когато разбитите се оказаха сините от СДС и на тяхно място се настани НДСВ, а след това стана, за да седне популистката ГЕРБ.

Шашмата всъщност се състои в това, че полюсът си е един: Източен. Липсва Западният.

Източният полюс не бива да се схваща твърде буквално: той е широк като руската душа. В него се вмества всичко, което прозираше в хитруването на Кобурга, появил се от Запад. Той прелъсти избирателите през 2001-ва година, гъделичкайки по шкембето задрямалия български патриотизъм с ласкателството за „прословутото българско трудолюбие”.

Обратното на трудолюбието е мързелът, но когато се обобщава за цял един народ той не трябва да се разбира буквално като отказ от работа, а по-скоро като липса на воля за съпротива.

Става дума за друга съпротива- срещу модерността, срещу самоусъвършенстването, изискващи голямо усилие. Без такова усилие в съвременния свят никой инженер, лекар, адвокат, земеделец или (дори) журналист не може да оцелее под друга форма, освен като живурка в условията на остра конкуренция и бясно галопиране на технологиите. Критично голяма част от нашия народ си мисли обаче, че може да мине „между капките” като се посниши в духа на заветите на Тодор Живков, за да попремине бурята.

Подобна пасивна съпротива обикновено оказват народите, изпаднали в глуха самозащита от чужди поробители. Атакистите и подобните им елементарни частици в политическото пространство се групират заедно на Източния полюс срещу „външния враг”, сочейки Запада досущ като ислямски фундаменталисти, за които обяснението за собствената изостаналост е лесното обвинение срещу модерността, т.е. срещу същия този Запад.

Липсващият Западен полюс като алтернатива на статуквото в България в момента е пагубна загуба на ориентир. Такъв бяха целите НАТО и ЕС, но тъкмо след като допълзяхме до тях, седнахме да си починем и още си лежим на тази кълка. Подмяната на промяната с премяната в евроатлантически дрешки ни допързаля до Източния полюс.

На Източния полюс вилнее свиреп руски монопол в снабдяването на енергетиката ни с основните за нея суровини. Това формира десетократно неравенство в двустранната ни търговия с голямата източна мащеха, която няма никакво желание да променя нещо в това източване на български национален ресурс.

Усилва се източният апетит за поглъщане на всичко, което е вкусно за руските петродолари: Булгартабак, телекомуникациите на България, подстъпите към мултиплексите и цифровизацията, имотния пазар ( от който търтиха да бягат западноевропейците) и медиите, оплетени в явни и в невидими източни финансови паяжини.

Пазаруват вече и влияние чрез навлизане в собствеността на спортни отбори. Да сте чули западен инвеститор да се интересува от „Левски” или ЦСКА, както руските монополисти на българския енергиен пазар, инвестирайки част от печалбата си тук в руско влияние под формата на спасяване на закъсалия за свежи пари български клубен футбол?

В тила на тази инвазия над българската глава точат секирата на иск от 1 милиард евро като наказание за „неродения Иванчо” в Белене. За всеки случай- ако случайно бутафорното непокорство на ГЕРБ прерасне в истински патриотичен порив.

А какво става на Западния полюс в България? Там всичко е спокойно като на гробища. Никой не предприема контранастъпление. Западните компании или отстъпват територии, или просто не идват да се състезават на терена на руските корупционни практики. Нещо повече, западните политици демонстрират отчайваща за българските демократи привързаност към Б отбора ( на ББ) от Източния полюс ГЕРБ, изразяващо се в потупване по рамото на Бойко Борисов от страна на емисари на Европейската народна партия.

Време е да повикаме неволята за изваждане на каруцата, която най-вероятно ще затъне още повече в източното блато защото нито ГЕРБ, а още по-малко пък БСП, могат да се впрегнат да я изтеглят от там. За голямо съжаление обаче най-напред това газене в калта на място трябва да се види ясно от всички, за да се стреснем, събудим и впрегнем да спрем пропадането. Тази черна работа съдбата изглежда е възложила на предстоящите ялови избори без развръзка.

Ако за Мечо Пух експедицията в търсеното на Западния полюс е симпатична детска шега, за освобождението на България от прегръдката на Мечо Путин не е шега работа. Но явно най-напред това трябва да бъде осъзнато, за да бъде признато.

40 мнения за “Мечо Путин и Западният полюс в България”

 1. Много сте прав – за да опита да реши проблем, човек първо трябва да осъзнае, че има такъв проблем. Очевидно критично много българи не подозират за проблемите, които ражда руското влияние тук. Те дори не знаят за него. Е, няма как без да знаеш за проблема, да си помислиш дори да го решиш. За това сте ценни вие, които просвещавате – вие, Иван Бакалов, Георги Котев, Христо Христов и т.н.

  Често, когато разхождам кучето в парка сутрин, срещам възрастни хора, които искрено се възмущават на висок глас: “Ама това е анти-руска пропаганда, защо публикуват такива неща?” или “Така е, опитват да настройват младите срещу Русия!”. Примери мога да дам много. Най-шокиращото за мен е, че думите руска и Русия се изговарят с интонация, издаваща безкрайна вяра в Русия и всичко, свързано с нея. Все едно Русия и руско са най-благите думи и най-свидните им неща. Тъжно ми става…

 2. Невероятна статия. Поздравление за нея. Трябва час по скоро да се разбере, че израстването на личността и професиалността на индивида минава през книгата. Още веднъж невороятна статия.

 3. Е, точно в това ни е трагедията. Много бавно се осъзнаваме на обществено и национално ниво. На индивидуално нямаме грешка, щото всички, които търсеха западния полюс отдавна вече са там. Не губиха време, като Вас Г-н Инджев да се борят за осъзнаването на по-висшите нива. Едно поради присъщия ни егоизъм и индивидуализъм водещ до единачество, но най-вече поради страха, базиран на миналия ни опит, че докато върви осъзнаването на национално ниво ще ни спрат визите за западния полюс и кепенците отново ще хлпопнат. Капанът на мечо Путин ще щракне пак и не се знае за колко още години ще си останем отново вързани за източния полюс.

 4. Слушам стари записи на Радой от 90-те години, включително предизборни послания за гласуване за СДС на изборите, и откривам несравними с предизборни клипове от наши дни нива на въздействие, включително и чрез творчеството му!
  Днес хората съзнателно биват дезориентирани, изметнати са им понятията, подменен им е езикът, разпаднат му е оригиналният смисъл, ерозията е на смислово равнище. Какво да очакваме да разпознаят истински послания, програми, мерки, или точния човек, който веднъж ги вадил от дъното/казва се Иван Костов!/

 5. И тъжно,и блестящо ,и вярно…А според социологическият голфарец Андрей ,,ей от Запад се задава черна вражеска рода..Комсомолци -атакисти заминават в бой за родната страна”.Стана така ,като перефразирам незабравимата Емилия Масларова-ще им работиме за парче хляб и канче водка.. И след тооолкова гросмайсторски избори от тоз’ матр’ял ,май си заслужаваме Путина

 6. Лично на мен ми е трудно да виня човек, гласуващ за ГЕРБ, след като е свидетел на постоянното “потупване” по рамото от страна на видни дейци на ЕНП. Тези хора са западно ориентирани. Ясно обяснение защо подобни потупвания не биват упражнявани върху раменете на ДСБ и СДС, които също членуват в ЕНП, няма (или по-точно има, но то не говори добре за самата ЕНП). Има само резултат от това. И колкото и да се ядосваме на руската активност в родината, два пъти повече ме ядосва т.нар. Запад, който не благоволява да стори елементарно движение (индустриално, финансово, инвестиционно и т.н.) на наша територия, може би спазвайки неписаното правило,че “тука копат руснаците”.

  Нека вметна, че в момента руснаците си пазаруват недвижими имоти в Лондон на кило и това със сигурност се услажда на съответния бранш на Острова, и именно тези пари са причината Лондон да бъде сочен с възхищение, че е задържал цените на имотите във възходяща посока “в условия на безпрецедентна финансова криза”. Един от най-популярните лондонски клубове е руска собственост.

  Газпром е спонсор на германския Шалке 04. Нещо повече. Газпром е генерален спонсор на УЕФА за Шампионската лига. Най-комерсиалният футболен турнир в света! Е кой е лудият европеец дето ще ядоса руснаците?

  Европа също донякъде се намира в криза “кой – кой е”. А руските милиарди са вкусни, поне на първо време.

 7. Експанзията на руския империализъм на Балканите и в честност в България е много широка и толкова дълбока. Тя има стабилни предпоставки и действа осезателно поне от два века. Като си спомним и лафа за бедния, дето се продавал за паница леща, нещата стават обясними. Българската история е препълнена с волни и неволни предатели на националната ни кауза. Сравнително малка част от тях са по турско направление, а огромната, влиятелната, зомбираната е в “батската” прегръдка на “матушка” Россия. Акт на освобождаване от тази прегръдка засега е невъзможен, затова сме в процес на екстензивно оглупяване… На 12-ти май не се очаква нищо ново на нашата улица…

 8. Безнадеждно и много болезнено….А предстоящите избори са само преброяване на малкото останали непромити мозъци.Бетонните глави продължават да робуват на онази натрапвана ни с години преданост към освободителя – поробител. Да, напълно вярно е, че всеки народ заслужава управниците си.

 9. Така е. Свободата не ще Караджата – иска ЕКЗАРХ!
  Всичко трябва да започне от училищата. Преди всичко от преподавания учебен материал по история и литература и от учителите. Единствено връщането към историческата истина при възпитанието на подрастващите, би могло за 1-2 поколения да върне България в лоното на цивилизованата западноевропейска общност.
  След края на ВСВ, денацификацията на Западна Германия започва от училищата и учителите.

 10. Тъжно е.Май трябва българите, живеещи на Запад да се организират
  и да направят партия с която да се противопоставим на влиянието на Путиновия империализъм. Дано да се освестим , иначе в България, ще останат да живеят бедстващи зомбита
  Богатите първи ще избягат, като ограбят или продадат и последната ценност тук

 11. “…Подмяната на промяната с премяната в евроатлантически дрешки ни допързаля до Източния полюс…”
  Случи се така,че още в края на миналия век ,когато началното натрупване на капитал за днешните богати хора ,все още не беше приключило ,наистина се видя ясно и това , което съвсем кратко може да се изведе от безспорния факат,така:Царят ПРОменин посоката на развитие на обществото ни.Нашият народ е мъдър и избра да вървим към Европа с общи усилия .Дойде царя в онзи труден момент когато реформите стартираха в правилната посока и усилията на българите бяха ПРОпиляни с УМИСЪЛ!Тогава вървяхме пак към Европа , НО вървейки назад т.е. именно царя УСПЯ да легитимира изборът на нашия народ ,който беше направен ОЩЕ преди той да цъфне и завърже в България.И оттогава все назад към бъдещето ,което ме кара да мисля ,че именно ББ не е осъзнавал неговата -на царя посоката, и затова той тръгна смело напред,изхождайки от нашето минало.Той имитира всичко в управлението ,което не е по неговите сили ,но е постигнато преди него у нас ,благодарение на истинските демократи,които не пожалиха воля,усилия и се вижда,че сега имено всеотдайно,отново демократите работят ЗА: цивилизоването на държавата ни с увереност ,че промяната е неизбежна.Посоката е напред, към Европа и след нас- дай Боже, и герберите да се позатичат ,да свършат работата си на мястото ,на което са се позиционирали ,че то се вижда само с имитация на управление и решаване на кръстословици, изоставането им е гарантирано.Иначе и Андрей Райчев не крие ,че влиянието на бсп в обществото ни намалява за сметка на напредъка на герб т.е. техния общ произход – бкп е минало ,което даде шанс на едните да изпреварят другите и в случая бсп върви в правилната посока ,но се вижда ,че е след герб по скорост на цивилизоване .Картината е следната:Освен царя ,който тръгна в неправилната посока ,днес всички българи вървим към Европа ,към цивилизоване на обществото ни ,но с различна скорост и се вижда ,че в тази посока водачи-ТЕ са демократи-ТЕ ,а след тях са посткомунисти-ТЕ -герб ,които почти се изравняват с преименувани-ТЕ комунисти -бсп.Остава обществото ни да прояви воля/и да вика,да вика,да вика – НЕволята…/ и да ПРОдължи да върви напред ,по пътя към цивилизована Европа за да преодолеем именно с общите усилия на: демократи,посткомунисти и преименувани комунисти ИЗОСТАВАНЕТО ,което царя ни завеща,въпреки голямата подкрепа,която получи.Днес и последните излъгани от царя българи са сред демократите у нас ,които умеят да се отказват от изгубеното добро/в посоката,която царя избра/ в името на по-доброто:посоката ,която демократите отстояват неотклонно по пътя на ПРОЕВРОПЕЙСКО-то развитие на обществото ни.Този път е мерило за баланса на източното и западно влияние у нас. Предизвикателството за нашите политици и за цялото ни общество е да отстояваме този баланс ,относно чуждото влияние именно на основата на общочовешките , европейски ценности ,които споделяме .Пътят към Европа е път към Дома и по този път Демокрацията идва трайно у нас ,тук където е истинското място на България:В ЕВР-ОПА,-ОПА,-ОПА! Хайде,хващайте се на хорото !:)Знаете къде се играе по-добре-тук или там ,става дума за повече ДЕМОКРАЦИЯ.УСПЕХ!

 12. Разсъжденията за слабостта на “западното” в БГ са верни. То произтича обаче от мисленето на Европа и САЩ, че перефирийната България не е важна за стратегическите им интереси. В същото време ние сме вековен обект на геоинтереси от страна на Русия. Вижте колко от партиите в БГ се изявяват всекидневно като русофилски (разбирай -на руска издръжка). Да сте чули поне веднъж някога лоша дума от БСП или Атака срещу Русия, дори и когато посред зима ни врътна кранчето с газта? Но Инджев не е прав, като обвинява западняците, че потупват ББ по гърба, в знак на подкрепа. Сигурен съм, че те с радост биха припознали като своя някоя друга партия, но такава просто към момента не съществува. Става дума за партия с реален потенциал, необременена с крадливо и корупционно минало, партия която да има “очите” да поведе “прозападните български демократи”. Може, дай Боже, и да се появи, но докато я няма, алтернативата на силните русофилски партии, пък била тя много съмнителна и спорна, се нарича (за съжаление) ГЕРБ. Ако аз не съм достатъчен авторитет за да повярвате в подобно съждение, четете Едвин Сугарев.

 13. Във връзка с осъзнаването на необходимостта от освобождаването от прегръдката на Мечо Путин имам подозрения, че е хакнат сайтйт на Сугарев “Свободата”. Преди не се отваряше скриптът за секюрити кода за коментарите, а сега след първата статия за аферата на Станишевата Моника (Люински) Янова, в която е изобличен в нарушаване на законите самият ПЕСоглавец целият сайт е разбит и не се отваря. Не мисля, че и това е дело на ЦвЦв! Шарже ла фам!

 14. Напълно сте прав, г-н Инджев! За съжаление никой не се очертава, който да започне истински промени с ясна стратегия. А и дори да се появи такъв, ретроградните сили БСП и ГЕРБ ще намерят начин да го дискредитират. Не по темата – кага ще излезе книгата ви Премиер на Ръ Бъ? Дано да е по-скоро, да имат време хората да я прочетат преди изборите. Аз съм се отчаяла, защото толкова много хора са заблудени от Бойко. Половината ми колеги – млади и интелигентни хора, твърдят, че ще гласуват за Бойко. Направо не ми се ходи вече на работа!И като се опитам да им кажа нещо, ми казват – не искаме за БСП, а друг няма, не искаме вота ни да отиде на вятъра за маргинални партии.

 15. Поне 90% от четящите този сайт са гласували преди за онова СДС.И е нормално коментариите да бъдат еднопосочни.Но ,за да сме обективни,трябва да си припомняме и реалностите,такива,каквито са се случили.Енергийната руска зависимост е десетилетна.Но какво направи СДС за разкъсване на пъпната връв?Първата важна крачка БИ могла да бъде приватизацията на Нефтохим.Да,ама вместо при Шеврон отиде в ръцете на Лукойл.Защо?Костов си знае.Ние само подозираме.Втората важна стъпка биха били газовите договори.Р.Овч. е ясен.Но какво направи Валяка?Нали не вярваме сам да е взел решение.И защо?ТЕ си знаят,ние само подозираме.И да не би да се започнаха интерколекторните връзки или да се търсят други доставчици?Даже и намек нямаше.Да си припомнем откога се предприе идеята за затваряне на блоковете и се започна приказката за нов АЕЦ.Да сме чули тогава за разговори по тази тема с Уестинхауз или подобни?Да не забравяме,че и разговорите за Бургас-Алексадруполис тогава набираха скорост въпреки антиикономическата му същност.И защо?ТОЙ си знае ние само подозираме.И става доста нелепо,когато ОНОВА реално дясно го възвишаваме пред днешното “фалшиво”дясно ГЕРБ.Да,ама именно “фалшивото” дясно сложи доста пръти в руската колесница,докато “реалното”дясно смазваше лагерите.За комунистите е нормално да казват-“и като съгрешим,ПАК сме прави”.Но когато и реални демократи така мислят,излиза,че е обща генната връзка.И за това ,тези,които са различни от тях,биват вкупом атакувани и от ляво и от “реалното”дясно.А как синхронно пеят днешните трима тенори-Станишев-Костов-Сидеров.Покъртително мелодично.Дали пък диригентът не е един?

 16. Едно време (1966 г.), като студент,бях в СССР. Между другото, посещавайки Ленинград, се отбихме в Петерхоф, в т.н. Петродворец. Покрай другите “забележителности” в руски стил (всичко! най-по- и т.н.) посетихме едно невзрачно фонтанче, посочено ни като илюстрация на мъдростта на Петър І, мисля, че се пазеше още от негово време. Представляваше една въртяща се тръба, в единия край на която беше монтирана статуетка на вълк, а на другия – патица (=утка). От изтичащата вода фигурите се въртяха така, че изглеждаше, че вълкът гони патицата. ” – Разбира се, вълкът гони патицата, но може да се каже, че и патицата гони вълка!” – казвал мъдро Петър І. Вълкът бил Европа, а патицата – Русия.
  Това им е идеята-фикс. За мен беше и си остана само илюстрация на руското товар-ищи епигонство, сочещо ясно какво прави Русия във всеки миг – неотклонно и с фанатична свирепост. Това, което културните хора създават с поколения те ще ЗАВЛАДЕЯТ!= НАМ ЗАНЯТЬ!
  Нека ни бъде ясно.
  Впрочем, какво знаете за братовчедите – българите, водени от един от другите синове на Хан Кубрат, племената, населявали течението на р. Волга – от устието и на Каспийско море чак до Скандинавия в зона, и сега наричана черноземна, и отбеязвана като такава на картите… – Нам завладеть! И не само… Четете Бюлгари! Четете за църката Св. Василий Блажени на Червеният площад, за времето на Ив. Грозни и защо се е наричал между другото Цар на Българите… и т.н.
  Българино защо се срамиш…!
  И сега заграбените след “победата” над България през ВСВ архиви са в Москва.
  Защо българите са русофили? И те не знаят. Защото са българофили, а част от земите на българите са завладени от руснаците а и самите руснаци в някаква си част са потомци на оцелелите завладени.
  Но в края на краищата руснаците не сме ние!

 17. Г-н Инджев, посещавам редовно блога Ви. Той е една от малкото глътки чист въздух в българската действителност. Иначе МАТ’РИАЛА (единственото нещо, за което съм съгласен с ББ (Боко Тиквата) задушава всичко. Стигнах до този извод през 1994 г. след избора на БСП и Жан Виденов и скоропостижно напуснах България. Следващите събития (избора на Величеството Му и ББ само потвърдиха правотата ни. Вече съм на 72 години и едва ли ще доживея на тоя народ да му просветне. Дано синовете ми го дочакат!

 18. 3a Pocи

  http://semkiibonbonki.blogspot.de/2011/02/blog-post_03.html

  А това за “достата пръти в руската колесница”, които сложило фалшивото (без кавички!) дясно, е някаква закъсняла първоаприлска шега, нали така? Или и за възкръсването на АЕЦ “Белене” чрез безсмисления референдум и лъкатушещата позиция на ГЕРБ по въпроса са ви виновни пак Командира, Валяка, Камиона, Самосвала, филанкишията и всички сини маскари?

 19. Към GB

  Нямаше да напиша този коментар, ако не ми бяхте дал тон.

  “..имам подозрения, че е хакнат сайтйт на Сугарев..”

  Oт любопитство отворих “свободата”, която отдавна не е Свобода. Отваря се, затваря се и пак се отваря, като по мед и масло. Там нищо не се е променило. Служи се на герб!

  “Няма доказателства, че има политическа поръчка и МВР стои зад незаконно подслушване, няма доказателства и срещу Цветан Цветанов”. Това заяви бившият зам.-председател на СДС Едвин Сугарев. “

  Сугарев в момента е в предизборна кампания. Задачата му е да пази ЦвЦв и ББ от демократични “посегателства”. “Демократ” според случая. Нещо като “Цацаров” в журналистиката. Жалка картинка, ама с дисидентска брада!!

 20. Izvinete.Dali shte narusha dobria ton ,akokaja che zasega edinstvenia ,koito NE E zamesen v komunisticheskite zaveri e IVAN KOSTOV.I pak molia da bada izvinen.

 21. Роси, не знам дали наивност или незнание прозира през поста ви?!
  И понеже не желая да досаждамр ще отговоря само на едно от “обвиненията” Ви (по-скоро могат да се нарекат – заблуждения) – това за Нефтохим.

  Стандартното обвинение към Иван Костов е, че го е продал на руснаците , а не на някоя Западна компания. Нали така? Сега нека поразсъждавме, ама не като бабичките пред входа, а като мислещи хора и, надявам се, с поне малко мениджърски усет, върху следното: Коя Западна компания би купила Нефтохим Бургас? Той се намира във вътрешно море, далече от алтернативните на руските доставчици, покрай него не минават алтернативни на руските петролопроводи и самият комбинат е приспособен към спецификата на”руския” нефт. Сега, ако Вие сте мениджър на голяма Западна нефтена компания, бихте ли купили такъв asset? Не, нали? Защото ако го направите ще бъдете в плен на руските прищевки при доставките, тъй като алтернативните доставки ще оскъпят продукцията да степен, че да не е продаваема на световния пазар. В този смисъл, Костов имаше изборда “продаде” Нефтохим Бургас или на “Лук ойл” или на …друга руска компания. То и други не си купиха тръжни книжа…
  С една дума – преди да пишете, мислете, преценявайте и тогава чак можете да заключавате. Политиката, както се казва е тънка работа, а икономическата политика -дори по-тънка.

 22. Уважаеми г-н „бивш седесар“
  Когато се опитвате да „оборите“ това, което казва „Роси“ е редно да си служите с факти в подкрепа на вашата теза. Вие обаче не правите това или по-точно го правите частично. Да, съгласен съм с вас, че ГЕРБ-аджийската позиция е крайно непостоянна и наистина в някаква степен лъкатушеща. Но фактите за продажбата на Нефтохим и др. подобни „грешки“ бяха сътворени не от „стрина ми Гюрга“ господин „бивш“! Те бяха сътворени именно от тези непогрешими демократи, които докараха автентичното синьо на ДСБ до „един файтон хора“!!! СДС нямат и толкова, те са „един кабриолет“! Да те подкрепят милиони, да имаш в ръцете си сърцата на хората в тази страна и да пропилееш този рядък шанс, който историята предоставя веднъж на 1000 години…И нямало виновни, нали така господин „бивш“! Виновни сме ние, обикновените хора, които бяхме по площадите, в урните пускахме и продължаваме да пускаме само една и съща, синя надежда!? И накрая, един прост и неук негодник от Ямбол, който с безпардонното си балканско нахалство стигна на времето до „върховете на синята демокрация“ днес има електорална маса, за която посочените от Роси мастити демократи могат само да мечтаят. И няма виновни, нали така господине „бивш“. Само, че докато „умните се наумуват, лудите винаги успяват да се налудуват“ и сегашната „реставрация на съвременните бурбони“ в лицето на БСП и Атака е ярко доказателство за това. И както е тръгнало, докато изфабрикуваните на Лубянка скандали тресат „лошия“ ГЕРБ и вие „чистите като синя сълза“ демократи се радвате на тяхната треска, току виж сме се върнали там, откъдето тръгнахме през 89-та! Та, питам ви господине „бивш“, какво ще правиме тогава ? Ах да, ще пишем мемуари за това как лошият ГЕРБ предаде демокрацията, защо е псевдо десен и защотоооооо…….

 23. В едно от филмчетата на Чарли Чаплин, той трябва да духне нишадър в устата на коня си, защото бил настинал. Приготвя всичко, приближава до коня – и изведнъж започва да подскача и т.н. – обичайните му смешни номера. Хората се събират разтревожени: – Какво бе, Чарли?
  – Конят духна пръв!
  С това искам да кажа на всички българи, че важното е да духнеш пръв! Спокойно, ще бъде!

 24. Много ниска топка ми подавате, рейнджър! Направо е смехотворно да ми давате АТАКА за пример как се печели електорат посредством безсрамни лъжи и празни обещания. Волен и компания обещават неизпълними неща по простата причина, че те по никой начин няма да са в управлението на страната, затова и няма да им се наложи дори да се опитат да изпълнят неизпълнимите си обещания. А на Вас като Ви е толкова акълът, вярвайте на ямболската нула с безпардонното й балканско нахалство. Тя точно на такива шарани като Вас разчита.

 25. @ranger, така наречените от вас грешки са най-доброто нещо, случило се в българската икономика от както съществува държавата ни. За това, че повечето хора и грам представа си нямат от икономика и финанси, а и дори не са наясно защо толкова им е труден животът, не можем да виним правилно направените реформи, нали? А колкото до хората които са ги направили- да, те си имат кусури,но пък и бяха очернени и оплюти по най-долния начин. Но хубавото е, че връщане назад няма вече. А и ГЕРБ няма да имат светло бъдеще (не заради друго, но защото им липсва смелост и умения). Но докато не се научим да правим трезви и разумни преценки още дълго ще се лутаме.

 26. Явно е, че герберите са се поотърсили от срама да се афишират пред обществото. На хора като

  РАДО, РОСИ, RANGER

  среднограмотният човек не бива да се сърди, то лидера им не знае азбучни истини от българската история, някъде към 36-я път успя да произнесе правилно думата “диверсификация”, а вие искате от тях шизофреника Едвин Сугарев да не им е авторитет, да разбират от висш менидмънт, или пък “високи топки”, айде бе! А бе Цеца Величкович, и дотам!

  А статията е чудесна и винаги актуална! Класика. Всеки ден да се публикува и чете, пак е малко.

 27. Мога само да се прекланям пред хора с такава силна вяра като Вас, г-н или г-жо Бивш Седесар и TENKO.

  И колко по-добре бих се чувствал ако разбирах и аз от икономика и финанси, но за (не)щастие учих и се занимавам с това, което ме интересува. Това обаче ни най-малко отнема правото ми да изисквам и търся отговорност от хората, които лично аз и много други “”неспециалисти” по икономика, “качихме” на власт с поставени точно определени задачи. Доста от тези задачи бяха решени, но по мое мнение най-важните не бяха. А цената я плащаме и в момента защото ГЕРБ и БКП са първа и втора политическа сила.

  Оставям на страна нелепостта за аргумент по такъв стратегически въпрос да се ползва публикация в личен блог на световно неизвестен човек, който цитира “безпристрастен специалист”, също толкова известен. Няма да крия,че след доста месеци размисли преди години горе-долу стигнах сам до подобен отговор на този въпрос, но защо бях принуден да гадая? Колко хора са отгатнали? И следващият въпрос е защо след като няма на кой да го продадеш изобщо го продаваш? В името на приватизацията по принцип…

  Трябва да е пределно ясно, че повечето от хората, гласуващи в синьо, правят това с ясната преценка, че им се дължи обяснение.

  Моля да ми отговорите на следните въпроси:

  1. Защо няма осъдени и затворени министри от кабинета на БСП, който остави България без хляб, защото изнесе зърното?

  2. Защо не беше освободена България веднъж завинаги от зависимостите и не бяха отворени ВСИЧКИ досиета?

  3. Какво беше направено за диверсификацията на енергийни източници и по какъв начин се намали руското влияние в българската икономика през онези четири години?

  4. Защо не бе наложена никаква форма на лустрация?

 28. До Страхил Божикравов.Впуснахте се в тема,в която познанията ви са силно ограничени.Тази легенда,че Нефтохим бил пригоден само за руски нефт я пуснаха в обръщение тези,които искаха така да оправдаят приватизацията.В Нефтохим са се преработвали нефт от Ирак,Иран,Сирия,Либия.Никакви проблеми няма по доставките от различни дестинации.Това съвсем незначи,че ако Шеврон бяха го закупили нямаше да преработват и руски нефт.Да не забравяме,че те имат доста свои кладенци в Русия и другите пострепублики.Но голямата разлика щеше да дойде от това,че Шеврон щяха да инвестират милиарди долари да модернизират всички 16 завода в НЕФТОХИМ.А сега,освен рафинерията остана само ЕДИН-за полипропилен.И от 12 хил души останаха на работа под 2 хил.Всичко друго е разрушено….

 29. До Роси и другите ви никове

  Алабалистиката ви ми напомня дословно на левичарските обвинения и помия изсипана по адрес на Маргарет Тачър, разбира се, закърпена с Нефтохим вместо coal mining industry! Когато Маги поема властта във Великобритания, страната е наричана ” болния човек на Европа”, а след приватизацията Англия се превръща във водеща сила ибе до сега водеща сила! Иван Костов постави началото на българското възраждане на Балканите, но за разлика от англичаните, които въпреки тежките реформи избраха Маги Тачър три пъти, българите избраха ” мадридски асансьор”, руски гражданин и НЕГРАМОТЕН ТИКВЕНИК!!! Последиците са налице…

  IN KOSTOV WE TRUST!!!

 30. Роси,
  от последния Ви постинг разбирам, че напразно съм се опитвал да Ви обесня нещо, което Ви така и не искате да разберете. Но това ще го подмина – остава си за Ваша сметка.
  Няма да подмина обаче вашата забележка, че познаниятя ми в тази област са силно ограничени, която на мене лично ми звучи смешно предвид това, с което се занимавам. Но по-интересно е друго – Вие заключихте, че не разбирам от тази материя без дори да знаете кой съм, какъв съм и къде работя, което говори само за едно – че не сте послушали съвета, който Ви дадох в предишния пост – а именно да мислите, преди да пишете, защото се излагате.
  И още нещо – като повтаряте като папагал тези на определени кръгове, помислихте ли изобщо кои фирми закупиха документи за участие в приватизирането на Нефтохим? Само не излизайте с тезата за ВР, понеже там ситуацията е съвсем различна…

 31. Страхил,определено потвърждавам,че сте далеко от познанията в този бизнес.Може би имате бинзиностанция и за това си мислите,че разбирате от тази тема.Но ще ви кажа,че когато професионалист прочете съжденията ви в предният пост,веднага разбира,че става въпрос за лаик в тази област.Един скромен съвет-не настъпвайте мотиката когато не знаете как се работи с нея.Накрая ще ви напомня,че ВЕЧЕ в Нефтохим не се произвеждат: полиетилен високо налягане,полиетилен ниско налягане,полистирол,каучук,ПАН влакна,толуол,бензол,стирол,моноетиленгликол,диетиленгликол,акрилнитрил и още десетина стокови продукта.А да се опирате на това-кой бил закупил тръжните книжа?-е все едно да ми твърдите,че НИКОЙ ,освен целевите РМД, групата кандидат олигарси и източилите банковата система, НЕ е искал да участва в приватизирането на няколко хилядите стопански обекта.

 32. Роси, жал ми е за Вас!
  Наистина не пишете повече понеже сериозно се излагате! Просто вземете мотиката, за която говорите (и явно добре познавате) и се върнете на село където да правите по две норми…
  Аз повече няма да Ви отговарям – както е казал народът – “Никой не е по-сляп от този, който не желае да вижда…”

 33. Нормално е от ЕНП да потупват ГЕРБ по рамото. ЕНП не е централизирана структура,за да определя местни политики – те се нуждаят от гласове в ЕП, което означава и подкрепа за Комисията и т.н. Водещата партия(CDU/CSU)са много доволни от т.нар. austerity политика в България, въпреки че тя не се случи(тя изисква реформи и намалени разходи). В такъв случай и при настоящите прогнози, защо да подкрепят ДСБ и СДС? Явно те няма как да върнат услугата.

  За съжаление, Западният полюс също не предлага много. Вторият човек в Германия, а може би и в Европа, Шойбле, подкрепя подслушванията и други антидемократични мерки. След като изчака последния момент на мандата си, Шродер подписа Северен поток и след това стана директор в проекта. В партията му имаше доказани връзки на влияние от Москва.

  В този ред на факти, следваме някакъв Западен модел.

 34. Роси, ако никоя западна фирма не е проявила интерес към Нефтохим какъв е смисълът да спекулирате колко милиарда щяла да инвестира Шеврон или някоя друга от тях в негo? В каква връзка изреждате какво вече не се било произвеждало там – какво доказвa това, освен че фирмата днec не се управлява оптимално?

  И не е ли с оглед на настоящата предизборна ситуация много по-важно да си припомним, че правителството на ОДС привлече невиждани дотогава по мащаб западни инвестиции, докато след само 2,5 години управление на Станишев започна масовото бягство на западни инвеститори от България паралелно със спирането на средствата от еврофондовете?

 35. Нещата са толкова прости, че и без осъзнаване можем да минем. Г-н Инджев “ялови избори без развръзка” може и да няма ако се случи така, че един милион избиратели зачертаят двадесет и седем на дванадесети май.

 36. @ZASHEV, аз също не съм специалист по икономика и финанси и имам съвсем друга професия. Но в съвременния свят човек трябва да има поне малки познания за това как функционира пазарната икономика, проблемите които имат финансовите институции, политика и най-вече собствените си права. Не всички имаха възможност да добият и ползват тези знания преди 10 Ноември, но сега благодарение на Интернет ако човек знае малко английски може да се намери отговор почти на всеки въпрос. И сте абсолютно прав да търсете отговорност от хората които сте избирали. Лично аз намерих отговорите на въпросите които си задавах и според мен това е и голямата грешка на СК че не успяха да направят тази обратна връзка със своите симпатизанти и избиратели. Но нека да не забравяме че и те имаха проблеми със доверието в собствените си структури и неопитност в политиката. Въпроса за и против касовата приватизирания според мен въобще не трябва да бъде оспорван предвид резултатите които даде. Вижте в сайта на Христо Христов (http://desebg.com/2011-01-06-11-52-00/872-2012-09-06-23-05-37) обяснено на достъпен език за проблемите на икономиката ни досега (надявам се него да имате за по достоверен източник). А конкретно за Нефтохим вижте в архива на Капитал (http://www.capital.bg/vestnikut/privatizaciia/1999/10/16/252621_lukoil_kupi_neftohim_za_81_mln_dolara_v_broi/). Какво по разумно решение има от това което се направи? На другите си въпроси също може да намерите отговор, но истината е че именно правителството на СДС с Иван Костов направи най-много по тези проблеми. Не искам просто да ви дам някакви отговори които ще са пречупени през моята гледна точка, затова е най-добре всеки сам да се опита да стигне до истината. Пристрастността винаги е лош съветник. Другото е страх който за съжаление все още го има в България.

 37. До Бивш седесар.Когато на няколко пъти цитирах американският гигант Шеврон,то не беше случайно…Няма да уточнявам повече.Ако обърнахте внимание даже и не засегнах миниатюрната цена от 81млн дол ,които се платиха и които далеч не покриваха само наличните горива,нефт и безброй други продукти.Нито даже землището с размери на един среден град.Но упоменаването ми на продуктите ,които вече не се произвеждат означава,че Нефтохим от най-големият комбинат на Балканите се превърна в обикновенна рафинерия.Мислите ли,че това е без значение?Както и това,че сега се преработват 5 млн.т. нефт годишно,а не 12 млн…..

 38. @Роси, гледате много еднозначно на нещата и не ясно защо обидихте Страхил. Но ще си позволя да оборя някои ваши данни. Първо цената е 101 млн. долара за 58%. Второ купувачът се задължава да инвестира в рафинерията 268 млн. долара за модернизиране на оборудването през следващите пет години. Трето купувачът поема признатите дългове на рафинерията към държавата които към този момент са около 500 млн. лева. Четвърто държавният контрол над рафинерията е гарантиран чрез златна акция. Ако си мислите че това е неизгодна сделка за предприятие затънало в дългове жестоко се лъжете. Проблемът е в това как следващите правителства контролират това предприятие и как са променили договорните условия. Но Вие очевидно искате нещо което само пазара може и трябва да определи. Каква е логиката да се произвежда нещо от което няма нужда или не носи печалба? Ето това е значението.

 39. Благодаря на Тенко за това, че в последния си пост е обобщил достъпно комплексността на проблемите, които се проявават преди и след една приватизация. Аз лично мисля, че големият и низяснен проблем на българския преход е именно въпросът за реалната, пазарна стойност на един обект за приватизация от една страна и “книжните” стойности, които фалшиви политици и афишират, а продажни медии – тиражират в нашето общество. В резултат – хора като Роси са заблудени, а и продължават да бъдат заблуждавани как технологично старите ни, неконкуретноспосбни и потънали в дългове заводи от времето на соца стрували, видете ли, милиарди. А “лошия” Костов ги продавал за жълти стотинки. Мисля, че е крайно време на българското общество да стане ясно, че едно нещо (дали е игла или огромен комбинат е без значение)струва толкова, колкото някой е готов да плати за него, а не толкова, колкото някой някога е платил за него, или пък, колкото му се иска…

  Накрая бих искал да се извиня, ако съм засегнал някого (най-вече – Роси), но едностранчивоста на разбирането на приватизацията в България наистина ме подразни, а най-вече тези обвинения безпочвени и доста спорни и към приватизаторите, и към правителството на ОДС, което имаше мъжеството да извърши единствената възможна приватизация, а като резултат получи само негативи. В този ход на мисли искам само да вметна, че много лесно ще откриете разликите в подхода към приватизационния процес, ако сравните това, което Иван Костов направи с т.нар. “масова приватизация,” за която (удобно!) никой нищо не казва.

  Желая на всички съфорумци приятен уикенд!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.