Висящ фейсбук срещу (же)лаещите душмани

На 25 април, четвъртък, от 18 ч., пред Народната библиотека в София ще се състои премиерата на „Премиер на РъБЪ”.

Така звучи лаконичната покана за петата ми поредна книга, която представям пета поредна година. Пак е на открито, пак е в центъра на София, пак е на символично място- този път пред цитаделата на писмовната памет на Българи в столицата ни, под „охраната” на светите братята Кирил и Методий, в обкръжението на цъфтящите екзотични дръвчета, предимно японски вишни. Това е вероятно най-красивото кътче в София, където каня желаещите на премиерата.

Но не всичко е толкова красиво във връзка с подготовката за представянето.

За първи път представянето на моя нова книга става в предизборна обстановка и това е отлична предпоставка за медиите повече от всякога да откажат разгласяването заради спазването на правилата на предизборната агитация. Първите сондажи в това отношение говорят именно за подобна вероятност.

Но има и друго…

На връх рождения ми ден на 16-ти април, когато отговарях на многобройните поздрави, препратени в мейла ми от фейсбук, акаунтът ми в мрежата блокира. Само за час-два бях отвърнал на повече от сто поздрава, които използвах да поканя всеки един добър човек на представянето на книгата, когато изведнъж поздравите рязко спряха. Като един наивник на напреднала възраст реших, че ентусиазмът на публиката просто е секнал (макар и подозрително рязко).

Оказа се, че акаунтът ми във фейсбук, който практически не ползвам за друго, освен да отговарям на съобщения, препращани в мейла ми, но ми е нужен веднъж в годината да каня желаещите да получат автограф, е блокиран. Вече трети ден. Безвъзвратно, изглежда. Сега и да направя нов, той няма да послужи за разгласяването на събитието в толкова кратък срок.

Дали е случайно? При това в ситуацията, когато фейсбук може да се окаже единственото средство за масово информиране на потенциалната публика? Дали някой не се погрижи да не се повтаря „безобразието” на представянията на книгите на Иво Инджев да се събират стотици хора?

Доколкото разбирам, срещу мен е използван фактът, че във фейсбук имам повече от 5 хиляди приятелства. Ясно е, че огромната част от тях за мен са загадка като личности. Но един от онези, на които съм отговорил на 16-ти април през мейла си, е изпратил съобщението си до мен от фалшива страница и сега от моя милост се иска да докажа невъзможното- че разпознавам произволно показани снимки на “приятели”. Иначе казано, фейсбук ме “пази” от неприятели, но така, че вече нямам акуант, което е извършено преднамерено.

Обръщам се с молба към читателите, които искат да помогнат, да използват своите възможности в мрежата за разгласяване на поканата за 25-ти април.

Смея да твърдя, че въпросът не е личен. Ако успеем в това начинание ще покажем на „когото трябва”, че можем да се самоорганизираме въпреки организирания от тях бойкот.

Както казват в Русия, там има две партии: на властта, която управлява през телевизиите и на свободните хора, които намират убежище в интернет. И тук е така. Ето защо има смисъл да проверим силата на свободата (си) чрез бойкотиране на бойкота- това ви предлагам.

Корицата на новата книга вече е на фасадата на блога. Напук на фасадната ни демокрация.

Излиза, че се обръщам с молба за „висящ фейсбук”, което си е жива просия, но си го позволявам заради каузата да не се оставяме да ни ритнат табуретката, върху която сме стъпили в мрежата- нашият последен остров на свободата. Да го направим въпреки (же)лаещите охранители на статуквото.

P.S. Има и други начини за заобикаляне на този бойкот- онези, които имат достъп до ефир ( като гости), биха могли да обявят датата и мястото на представянето на книгата ( става дума за книга, не за “терористичен акт”!), но това е вече “лична саможертва” , каквато не мога да искам от никого.

47 мнения за “Висящ фейсбук срещу (же)лаещите душмани”

 1. Иво, потърсих за блокирана сметка във ФБ(Р) и прикачено ти изпращам извадката:
  Ако не си получил до сега предупреждение за “злодейското” ти поведение а си блокиран то това е станало заради КОЛОСАЛНО ЗЛОДЕЙСТВО което явно си извършил -> поканил си хората за даване на автограф при представяне на книгата ти и съответно някой от многото “доброволци” веднага се е възползвал.
  Добрата новина е, че няма да ти възстановят сметката при този случай.
  С две думи, спри да ползваш този боклук известен като ФБ – аз някога се регистрирах заради данни които един колега бе качил там но по-късно осъзнах, че това не ми е нужно.Използвам си добрата стара е-поща.
  Поздрави и ще се опитам да се включа в събитието на 25ти!

  Ето и Извадката:
  Disabled Accounts

  If your account is disabled, you won’t be able to log in and no one else will be able to see it. Note that there are different reasons why an account might be disabled, and we handle each of these cases differently. Be sure to contact us through the right channel to receive additional support.

  My Account’s Disabled

  My personal Facebook account is disabled. .

  If your Facebook account has been disabled, you’ll see a disabled message when you try to log in. If you don’t see this message then you’re probably experiencing a login issue. Get help logging in.

  We disabled Facebook accounts that violate our terms. This includes:

  Continued prohibited behavior after receiving a warning or multiple warnings from Facebook


  Unsolicited contact with others for the purpose of harassment, advertising, promoting, dating or other inappropriate conduct


  Use of a fake name


  Impersonation of a person or entity, or other misrepresentation of identity


  Posting content that violates our terms

  Please review Facebook’s Statement of Rights and Responsibilities to learn more about our policies. If you think your account was disabled by mistake you can submit an appeal.

  Was this answer helpful? ·

  Permalink · Share

  I didn’t receive a warning before my account was disabled. .

  For certain violations we may not issue a warning before disabling your account. Also note that we don’t restore accounts that were disabled for severe violations of the Facebook Community Standards.

 2. Добър ден, господин Инджев. Съобщението за представянето на книгата Ви е на моята фейсбук “стена”. Предполагам, че сте предприел необходимото, но в случай като Вашия бих се обърнал веднага към администраторите на фейсбук за обяснение.
  Искрено Ви желая успех !

 3. Към Лозан Бизов:

  Именно, не ползвам фейсбук, но когато онези, които го ползват пожелаха да се обърнат към мен и ( ползвайки се с моето насрещно уважение) получиха отговор с покана за представянето на книгата ми, просто бях блокиран.Освен всичко останало, така не можах да кажа едно “благодаря” на незнайно колко хора ( вероятно стотици, ако се съди по това, че в ранната сутрин на рождения ми ден вече бяха повече от 100).
  Да, аз също работя само с мейла, но не мога да си позволя лукса да го обявя, защото има твърде много желаещи да ме държат на компютъра по цял ден да чистя боклуците, с които ме засипват съвсем целенасочено- с надежда да ме извадят от равновесие или просто да ми губят времето, за да не си гледам работата…

 4. Може ли да ни съобщите цената на книгата за да носим сумата

  Благодаря

  Петър

 5. Иво!!! Не се притеснявай,там сме.Поръчай повечко книжки ,да има за всички ,които (же)лаят.

 6. Г-н Инджев, няма да се оставиме да ни ритнат табуретката, защото тогава
  няма да съществуваме. Поемам това
  задължение да уведомя по всякакъв начин мои познати за 25 април.
  Да се надяваме,че няма да има забрана, защото за всички тях Вие сте “терористичен акт”.Пожелавам Ви
  прекрасен ден днес.

 7. Unsolicited contact with others for the purpose of harassment, advertising, promoting, dating or other inappropriate conduct

  Предполагам, че това е основанието.
  Причината – ставш притегателен център във ФБ (това не е добре). Това се следи от “доброволците”, нека да приемем, че ги има и се рапортува, след което ….
  Въпреки, че горното основание е доста спорно. До колкото знам като пишеш нещо на стената си, ти не задължаваш никого да го чете. Тези, които са те харесали обаче ще го получат като информация. А предполагам, че доста “доброволци” те харесват по задължение. И кръгът се затвори.
  Това от мен за сега.

 8. Г-н Инджев, очаквам с голямо нетърпение появата на новата Ви книга в Бургас за да си я купя и нея. С удоволствие ще я препоръчам сред приятели.

 9. Г-н Инджев,няма да пропусна възможността да получа автограф от Вас.

 10. Г-н Инджев, вашият случай е специален. На ваше място бих обяснил накратко на администраторите на Facebook ситуацията. Все пак не една “западна” телевизия ви е интервюирала, дори CNN включително и за предишната ви книга. Мисля, че е много вероятно ако обясните вероятната причина за блокиране на акаунта ви, и обстоятелството, че излизането на новата ви книга е само няколко дни след рожденият ви ден, има голяма вероятност за вас да направят изключение и да ви пуснат акаунта пак.

  Не ви “четкам” че сте толкова специален, че да трогнете администраторите на Facebook 🙂 Позволих си да ви дам този съвет, защото преди 2-3 години имах подобна разправия със support екипа на Skype – имам акаунт там от години, когато Skype започваше. Тогава информацията, която искаха от човек, за да си направи акаунт бяха доста по-прости и занижени. Та, скоро си смених паролата, и за моя изненада акаунта ми беше блокиран веднага. Имало някакво изискване, на което аз не съм бил отговарял, свързано беше с Skype магазина, който обаче го нямаше когато си направих акаунта. Първо support-а на Skype ме отрязаха, обясних подробно, пак ме отрязаха, поисках да ме свъжат с някой по-висш от отдела по поддръжка и връзка с клиенти, той също ме отряза. Тогава му написах, че разбирам, че си спазват политиките, но моят случай показва пропуск в системата им, аз очевидно не съм направил никакво нарушение, акаунта ми е много важен (тогава го ползвах и за работа) и ги моля да направят изключение. В крайна сметка, след 3 дни и не знам колко писма, ми пуснаха акаунта пак без да ми искат никаква допълнителна информация, всичко беше по старому. Само трябва упоритост, и вежливост. Вие сте известен човек, случаят ви не е какъв да е. Мисля, че е напълно възможно да ви пуснат акаунта пак, просто трябва да се подходи правилно към екипа на Facebook 🙂 Ако бих могъл да съм ви от ползва, ще помогна, разбира се 🙂 Смятам, че вашият случай също показва пропуск в системата за сигурност, която Facebook прилагат – има много хора с хиляди приятели, които изобщо не познават.

 11. В неделя по “Всяка неделя”/където ни поканиха да говорим за Радой/ обещавам да обявя събитието за премиерата на “Премиер на РъБъ”/на когото вече се изплъзна изпод краката му ръбът, та застана в позиция на висящ премиер…/!
  Иначе миналата година изпитах лично какво е да ти обсебят и унищожат профила във ФБ, заедно със съответната поща, от което ми се изгубиха публикации, снимки, контакти – за известно време успявах да си ги връщам, докато накрая моите опити започнаха да се разпознават от ФБ и gmail като хакерство. После мистериозно из основи ни беше поразен и главният компютър, така че най-големите компютърни специалисти на летището не можаха да го реанимират. Подобно набъркване в личното пространство е равносилно на обир! Само цензурирането при публикуване по-противно изчовърква вътрешностите на човек.

 12. Така ще бъдат уведомени много повече хора, отколкото ако Ви работеше ФБ. Аз вече направих каквото трябва.

 13. Ще се постарая съобщението да “кацне” на стената на стотиците ФБ приятели на семейството ми. Срещу това искам книгата, ще изпратя сина ми на 25 април да я купи, да има посвещение от автора за библиотеката в град Ловеч. 🙂

 14. Намерих тази форма, незнам доколко бързо ще отговорят.
  http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=disabled
  Посетете формата без да сте логнат.
  Примерно за firefox new private window(такъв не пази кукита и фейсбук няма да разпознае че сте вие или че сте логнат – самата форма го изисква).
  Не знам колко бързо отговарят или дали формата не е останала от време оно.

 15. Г-н Инджев, не можете ли да направите фейсбук ивент, на който да поканите контактите си?

 16. За жалост Фейсбук профилите могат да се бликират лесно. Просто достатъчен брой хора сигнализират с-у профила и системата автоматично го блокира. Освен това ако държавна структура (не знам коя е за БГ, но май е на подчинение на МВР) подаде официално сигнал към даден профил той пак бива автоматично блокиран. Затова има едно желязно правило “Прави бизнес ЧРЕЗ фейсбук,но не ВЪТРЕ във Фейсбук. Така когато това се случи се минимализират “щетите”

 17. Направих едно “висящо” събитие във FB и поканих приятелите си :)публично е и всеки може да кани… страницата ми във FB e Enil Enchev. Успех и до четвъртък, Иво 🙂

 18. Поканата е публикувана и на страницата на ДСБ София! Успех!

 19. Аз съжалявам, че не мога да присъствам на събитието, но като се върна в България, ще си взема книгата. Освен това споделих линка на ДСБ за представянето на книгата Ви на мота стена. Успех.
  Аз съм бивш издател и знам, че повече хора трябва да дойдат.

 20. Дайте мейл и парола, аз ще ви го върна :))

 21. Господин Инджев, наясно съм, че Гугъл плюс няма толкова потребители, колкото фейса, но…все пак публикувах съобщението за представянето на книгата Ви на своята страница. И пет човека да го прочетат…по- добре от хич. Мисля.
  Поздрави!

 22. Преди няколко месеца и на мен ми се случи същото. Писах на администраторите на ФБ, само за няколко часа се свързаха с мен по имейл и с промяна на паролата “се върнах”. Защо не опитате? Струва си усилието, особено в конкретния случай. Както и разпространението на апела Ви. Успех!

 23. Поздравления г-н Инджев! Хубаво е, че сте си сменили издателя, защото предишния бе част от групировката на Василев и Пеевски, което вие няма как да знаете, но е факт. Не се съмнявам, че книгата ви ще има голям успех, както и предишните три. С удоволствие ще дойда да си взема автограф от вас.

 24. Ами то си има отделни страници за обществени личности, писатели и т.н.. Вземете малко се ограмотете как работи продукта, че наистина ми омръзна от подобни побългарявания – разни “приятели” с по 5000 “приятели” – много ясно че ще ви блокират за спам или нещо друго. С уважение все пак.

 25. Съобщението за премиерата на книгата ви вече е споделено от много хора във Фейсбук. Мисля, че без да иска, някой ви направи реклама, вместо вреда 🙂 Желая ви успех!!!

 26. Господин Инджев!
  Профилът Ви е е блокиран, защото някой, или няколко “приятели”, са Ви докладвали за:
  – Фиктивна нередност в профила ви.
  – спам.
  Без доклад акаунт не се блокира.

 27. Господин Инджев,

  За да избегнете подобен проблем в бъдеще, можете да оставите непознатите ви във Фейсбук да ви стават ‘followers’ вместо приятели. Или да създадете собствена страница, която всеки да може да ‘like’-ва.

 28. Без да съм особено голям познавач на фейсбук, смятам, че има логично обяснение на случката и по всяка вероятност не е особено политическо.
  Стотици съобщения, пристигащи и заминаващи, не са особено нормални като активност и сървърите на фейсбук спират достъпа, по презумпция, че акаунтът (сметка?) е компрометиран и активността идва от автоматизирана атака. Дори не са необходими доброволци, нещата стават автоматично.
  Такава активност е присъща за публични фигури, затова има такъв тип сметки за известни личности, организации, каузи и т.н. Ако профилът на г-н Инджев е “обикновен” тип, нищо чудно да е задействал някой от защитните механизми ако е прекарал цял ден в отговаряне на съобщения на рождения си ден.
  Аз лично подкрепям практиката известните хора да поддържат сами профилите като останалите, но е двуостър нож…

  P.S. Честит рожден ден на патерици!

 29. napravete stranica na knigata,sazdaite sabitie s now profil I prodaljete da kanite. sorry za latinicata. niamam kirilica na tova ustroistvo.

 30. Готово! Разпространено във ФБ.

  Поздравления г-н Инджев и благодаря!

 31. Като цяло „вися“ по цял ден в нета, конкретно Фейсбук ползвам от 2006-а година (при това с отвращение, защото е отвратителна платформа, но пък е най-добрият начин да съм в течение какво се случва с приятелите и познатите ми в чужбина) и съм добре запознат с откровено тъпите му номера.

  Всеки път когато влизам в профила си от чужбина ме кара да разпознавам приятелите ми или по други начини да потвърждавам, че наистина съм аз.

  За съжаление все повече и повече сайтове се опитват да бъдат „умни“ и да вземат решения за нас и вместо нас, онзи ден, примерно, по подобен начин Yahoo! ми съсипа нервите с глупости за потвърждаване на самоличността ми.

  Та мисълта ми е, че по всяка вероятност блокирането не е причинено от някой „доброжелател“, а и със сигурност би трябвало да има и други начини за възстановяване на акаунта от разпознаване на непознати.

  Успех!

 32. Пуснах го, както се казва на български, и на моят УОЛ;)))))

 33. Здравите сили бдят и действат!
  Big Brother is watching you…

 34. Здравейте г-н Инджев! С цялото ми уважение към всички коментирали тук моля ви да не ги слушате! Мен слушайте. Дето се вика: “Слушай патило”! Аз също имам един акаут с 5,300 човека. ВСИЧКО ми се е случвало във фейса. Не се занимавайте да разпознавате хора, а подайте жалба чрез: http://www.facebook.com/help/contact/442448532441588?rdrhc ! Може да Ви поискат документ за самоличност. Съветвам Ви да го заснемете, със програмата пейнт да си изтриете егн-то, адрес и всичко друго, да оставите само име и дата на раждане. До няколко дни ще оправите работата.
  Какво всъщност може да се е случило: някой ви е докладвал за фейк профил и понеже имате над 5000 човека в приятели, фейс автоматично ви разпознава като евентуален фейк акаунт. Другата възможност (по-вероятна) е да сте бил разпознат като такъв акаунт от автоматичната им система, защото сте пратил много съобщения за кратно време. Обикновено хората благодарят с един статус на стената и готово! Не се тревожете, че може да е нарочно заради книгата! Народът е така изпростял, че последното, за което мисли точно сега са книги.
  Успех!

 35. Това с промотирането, рекламирането и неподходящите материали е абсурд, защото толкова изпълнители съобщават за свои предстоящи изпълнения чрез фейсбук. Отделно много хора промотират свои книги или услуги. А за неподходящото съдържание – пълно е със страници с пронографско съдържание. Така че, блокирането остава необяснимо

 36. Сложих информация на стената си , присъединих се и поканих приятелите си от ФБ на събитието, което направи Енил Енчев. УСПЕХ, с Вас сме, господин Инджев !

 37. Г-н Инджев, подкрепям JOSEFK – ако си направите “страница” няма да имате проблем с броя последователи. Приятелите в личния ви профил се предполага че наистина са… приятели. Или поне познати.

 38. Г-н Инджев,
  Обикновено поръчвам на приятели от България да ми пратят поредната ваша книга – не пропускам. Но искам да попитам дали има начин да поръчам от чужбина книгата Ви “Премиер на РъБъ” с автограф от вас?
  Благодаря предварително за предоставената информация. Апропо – пробвах на няколко пъти да поръчам “Течна дружба” от чужбина и не се получи.
  Тодоров

 39. Ще успеете! Така е с различните! Изящното Ви перо Ви създава проблеми. Успехи!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.