Първанов щави Цветанов и щади кожата на Борисов

На 28 януари 2013 г. Георги Първанов изрази категорична убеденост пред ТВ 7, че БСП ще спечели изборите. Тогава, ден след референдума за АЕЦ „Белене” той призова в онова интервю Бойко Борисов да подаде оставка, въодушевен от –както му струваше- победата на неговата кауза „АЕЦ Белене”.

Днес, след като Борисов (за изненада на Първанов) наистина е премиер в оставка, същият „оракул” вече скърби за „тревожния” спад на БСП в социологическите проучвани И дума не обели за вероятност за изборна победа на БСП.

Рекордът му по абсурдизъм в прогнозирането, да припомня, беше изразената от него увереност ден преди парламентарните избори през 2009 г., че няма начин да бъде съставено правителство без участието на ДПС.

Твърдя отдавна, че Първанов е най-безотговорният политик на прехода. Никога не понесе каквато и да било отговорност за каквото и да било, включително за провалените си прогнози, или поне за потрошените държавни пари, похарчени за обикалянето из страната (уж) като държавен глава близо година, за да гради личния си провален политически проект АБВ. Никой така и не го попита този проект от кого беше спонсориран- ако е станало по „съвместителство” като командировки, това е кражба от държавния бюджет. Ако ли пък е било спонсорирано от приближени олигарси, значи е на лице чиста търговия с влияние.

Как така става, че на Първанов никой никога не търси сметка за каквото и да било при положение, че беше не просто 10 години на върха на държавата, която сключи сделка с дявола за прекратените по непригодност руски енергийни проекти, завлекли България с поне милиард и половина евро на вятъра? Нали тъкмо той беше лицето, душата и рупора на тези проекти, които обяви за „голям шлем” за България, предизвиквайки в зародиш голям смях дори в руския печат ( руският „Комерсант” му се подигра, че е изглеждал превъзбуден в присъствието на Путин на 19 януари 2008 г. в София, произнасяйки думи, прозвучали като „голям член”)!

Отговорът е пред очите ни: Първанов си подготви безнаказаността чрез задкулисни договорки с човека, на когото предаде щафетата на всевластието. Днес това остана видно отново от факта, че го „пощади”.

В интервюто си за Нова телевизия, в което с най-хрисимо изражение на лицето Първанов се възмути от аферата с подслушването като „най-подлото морално престъпление на прехода” ( каквото по негово време, според внушението му, не било възможно), той насочи пушката си персонално към мюрето Цветан Цветанов, но не спомена нито веднъж Бойко Борисов. При това Първанов избегна да го назове (по)именно в контекста на логичното обвинение, че няма как някакви дребни винтчета в системата на МВР да са подслушвали на своя глава, без това да им е заповядано- сякаш това правило може да важи за вината на Цветанов, но не и за неговия началник Борисов.

Назовавайки мишената Цветанов, Първанов се задоволи да добави само „ и компания”. Защото дълги години в неговата компания пребиваваше тайно именно Бойко Борисов. Сега този тандем продължава явно търговията с двустранните услуги- „ти ме прикри, сега ти връщам добрината”.

Опитайте се да си спомните дали поне веднъж гръмовержния гняв на Борисов- преди и след изборите от 2009 т., преди и след края на мандата на Първанов – се е стоварвал с обещание за разследване на негова персонална вина за каквото и да било в периода на управлението на тройната коалиция, изродена тъкмо от акушера Първанов. Не се напъвайте. Няма да намерите друг цитат, освен кухи приказки като на маса за белот, в която играчите се палят с взаимни обвинения за шмекеруване с белязани карти.

Ето защо никой не бива да се чуди, ако на мястото на зайчето (отстраненият този път от листите на БСП за тези избори Румен Овчаров веднъж се подигра на лидера си Станишев, че бил „зайче” в шапката на илюзионист), от цилиндъра на политическата шмекерия изскочи убиецът и дресьор на вълци Първанов, за да се здрависа под някаква управленска форма с назначения за главен фокусник Борисов. Двамата „се имат”, както се казва по селски. Борисов обясняваше на градски тарикатски език този факт с обстоятелството, че имат общи корени в миналото- били израснали „на улицата” докато Станишев го отглеждат„по резиденциите”.

Но и ние не сме расли в парник, за да си мислим, че доматите се ядат с колците. Солидарността в тандема Първанов-Борисов, колкото и да се замазва от тях с по някоя крива дума, лъсва периодично, за да ни напомня на какво дължим факта да сме тук, където ни „изостави” бащицата (им) Тодор Живков през 1989-та година: на дъното на Европа по жизнен стандарт.

14 мнения за “Първанов щави Цветанов и щади кожата на Борисов”

 1. Първанов е най-коварният български политик. Нямам никакво съмнение във взаимовръзките между Първанов и Борисов. Благодарение на Първанов една корумпирана партия – ДПС, е постоянно във властта. Той и неговият кръг стоят зад създаването на РЗС.

 2. В нашата държава всички са невинни, дори и когато съдът ги обяви за виновни. Аз съм на 32 години и едва ли ще доживея деня, в който ще видя осъден политик и висш ръководител от администрацията ни, за мръсотиите, които са извършили. В това отношение можем да се поучим от Израел – там нямат прошка за съгрешилите във властта.

 3. Да, Първанов не напада Борисов. Плевнелиев също.

 4. Г-н Инджев, от римски времена се знае, че тълпата обича само хляб и зрелища. Нашият народ обаче не обича хляба, след като харесва и подкрепя само зрелищата(на напълно изродените и отвратителни “велможи” Боко и Цеко, Фидосовна, Ц.Цачева, С. Цацаров етц…Имам предвид масата от народа, а не “столовете”. Горчи тази истина, но не можеш да отвориш очите на слепия и ушите на глухия. Можеш да се опиташ да промениш някои генетични структури, но трябва да минат няколко поколения…Та за сега сме във фризера и от там се опитваме с немощни гласове да се правим на апостоли…

 5. “Умрялото куче” Първанов да ходи да ловува но само не с държавни пари!

 6. Без съмнение Гоце е може би най-коварният политик на нашето съвремие.За разлика от инфантилният Станишко той е многопластов играч и с разнообразни методи преследва целите си.Сега очаква с нетърпения разгромът на 12.05.,което широко ще му отвори портата към Позитано.Отделно с това той не пропуска да намеква за руската си връзка,където обвързаността е с яки стоманени въжета.Играта му с Бойко е разгадаема-от една страна е готов да го бутне в казана,от друга няма нищо против индиректно да го подкрепя,защото това влиза в концепцията му за намаляване и обезсилване на страничните врагове,вкл. и не възбуждайки излишно общественото мнение.Неговата генерална цел е заемането на най-високият държавен пост-премиер или президент отново и реализиране поне на един руски проект.В името на тези цели той е готов както на съюзи с “дявола”,така и на война срещу всякакви другари.Истината е,че ако сега той бе на мястото на Станишко,БСП би имала някакви шансове,защото е много успешен манипулатор.Абсолютен номер 1.

 7. Размишлявайки как се измъкнаха ченгетата, назначените измежду тях крадци/т.нар. кредитни милионери и пр./, излиза, че като не понесат наказателна отговорнот, нито политическа, накрая ще понесат историческа отговорност, от която вече няма как да избягат!

 8. Че Борисов и Първанов са скачени съдове, се подразбра още в края на 2006 г. Не беше никак случайно безкрайното бавене на официалното основаване на ГЕРБ като партия (на 3.12.2006 г.) за след президентските избори (на 27.10.2006 г.). Защото ако по време на изборите ГЕРБ беше официално партия народният любимец Борисов трябваше да издигне собствен кандидат за президент, който щеше да помете Гоце още на първия тур. Но не го направи. Затова не е преувеличено да се каже, че Гоце дължи изцяло втория си мандат на Борисов и моето опасение е, че България тепърва има да преглъща горчивите плодове на тази здрава мъжка дружба.

 9. Първанов има пожизнена застраховка за мълчание при всички съвременни политици. Слуховете за дългите уши на военното разузнаване и НСО са достатъчни за целта. Питания, засягащи Гоце, могат да завършат най-малкото с трайна безработица – това също е добър аргумент никой да не закача експрезидента. Действащите политици априори са грешници и кой да гарантира кои грехове са надлежно документирани и кога ще видят бял свят…Да беше само Борисов , омертата щеше да поддаде от друго място. От посолсвата и от “Уйкилийкс” поне, ако не от България. На пръв поглед всички го игнорират, на второ четене изглежда подозрително такава мракобесна фигура, с принос за проруската ориентация в българската политика и икономика, да се подминава без подобаваща оценка. Не го канели в Европа и САЩ, е, това не му е попречило никак. Медиите – продажни – ами в интернет? – Всеки се страхува по своему, кой – от записи и документи, кой – от бухалки, нищо, че мутрите се били свършили. Никога никой няма да го разжалва, просто кукловодите няма да му разрешат никакви проекти повече – показа се много прост, много лаком за дворцов живот и много отмъстителен. Продукт на партията, на прехода и на липсата на повсеместен качествен интернет в началото на века. Изчерпан продукт. В политиката няма да го върнат, много е демодиран, дори и за столетницата, а извън нея кой е той – последният в Европа държавен глава със солиден стаж в комунистическата партия от времето на член първи.

 10. Здравей Иво,
  Изглежда някои сме живели в парник. Десетте божи заповеди, като основа, правилно слагане на маса и хранене, за да ми каже днес внучката, нямаща 4 години – „дядо, не говори с пълна уста“ , изучаване на чужди езици, не само руски, който е един прекрасен език, учителки по пиано, за да има човек музикална култура, за което съм много благодарен на родителите си и не мога да слушам чалга, Слави Трифонов и какво ли още не. Само че тия, ходещите на времето
  „ ПО ВЪНКА“, я от Веселиново, я от Сирищник, я с филия маз, играещи „мачле“ в прахоляка ни предложиха „доматите с колците“ и ние ги изядохме с отвращение. Единственото удовлетворение е, че им разбираме селско-ченгесарските номера! И какво от това?

 11. До бивш седесар
  Прав сте, но това означава ли,че никой никога не трябва да се противопоставя на това? Значи ли, че трябва да продължава безумния проект АЕЦ “Белене”, да продължтаават СРС-та, да продължават
  безумията ,които ни заливат в телевизиите? Знаете ли, че списъците на случайно желаещите да гласуват на
  12 май са поставени на нови неизвестни за хората места. За това и социологическите изследвания са такива.

 12. През годините на,така наречения “ПРЕХОД”,за комунистите винаги е важало правилото,че колкото по зле е държавата толкова по добре за тях.Забележете,че за двадесет и трите години шестнадесет са с правителства доминирани от БСП.Задкулисието добре си върши работата,първанов,борисов,станишев,царя,доган,кунева,сидеров всички са марионетки от един и същи цирк.Просто кукловодите си вадят най-подходящата кукла,според случая.
  Целия медиен шум ми прилича на буря в чаша вода с цел,отвличане на вниманието,докато отново почнаха да опипват почвата за нови този път 20%увеличения на тока.Сякаш нищо не ебило,нима ББ не заряза държавата бягайки от отговорност,зада се завърне отново като победител.
  Какво ти противопоставяне ББ-станиШЕВ,две лица на една и съща монета.Първанов е в резервния отбор,за сега.
  Няма оттърваване от тези червени гниди,освен да се надяваме на билогичния ход на живота и изчерпването на този некачествен МАТРЯЛ.Ако държавата България,не остане само географско понятие,до тогава.

 13. Гоце до живот няма да се отърве от комплекса си на селяндур! Защото няма изискуемият за това минимум от образование и лични качества.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.