БСП взима обратно на абордаж потъващия пропаганден кораб на Борисов

Избягвам телевизионните сериали защото пристрастяването към тях води до „заробване” пред екрана в определени дни и часове, но парадоксално се налага да пиша нещо като сериал от статии по телевизионен сюжет. За свое оправдание ще кажа, че това се налага заради „мат’ряла”, с който разполагам за анализ на ситуацията, която вече описах като вледеняване на отношенията между президента Плевнелиев и Бойко Борисов и съответните по(с)ледици от това.
Както вече отбелязах, макар за това да няма никакви публични индикации, въпрос на време е да бъде сменен директорът на ТВ 7 Николай Бареков, любимецът на досегашната власт, амортизиран в това качество от гледна точка на неговите банкерски началници. Сега вече битката им е не в защита на Бойко Борисов, в която Бареков нямаше конкуренция, а в атаката срещу президента Плевнелиев. В нея Бареков леко изостана от един свой местен съперник.
Банкерският избор за шеф, който да замести Бареков на поста, е показателен: Емил Кошлуков. Той изпревари по време и настървеност Бареков с тирадите срещу Плевнелиев от екрана. Ето защо сега се оказва фаворит за началническия пост на т.н. кръг „Котараците”, начело с Александър Сталийски, който е истинското оперативно ръководство на банкерската телевизия.
Кошлуков има биографията на репресиран от комунизма, на участник в създаването на СДС и в неговото разбиване с помощта на ДПС ( единствената партия, на която Кошлуков, без да членува в нея, остана верен при всички негови партийни перипетии). После искаше пак да се връща в СДС през 2001 г. ( в разговор, на който ме покани в неговия офис в хотел „Хилтън”, поиска от моя милост да му „помогна”,смятайки, че имам връзки). Не успя. Но пък бързо беше приет за депутат от Царя, когото прегърна толкова пламенно, че веднага след царския изборен триумф се обади да заплашва по телефона с уволнение продуценти и новинари на Би Ти Ви (съобщих това от екрана на своя глава и си имах близо година главоболие с управляващите царисти, които бойкотираха предаването ми). После пък напусна Царя и стана яростен негов критик като лидер на алтернативната формация Новото време. Не сколаса да я превърне в парламентарна и дочака шейната на Бойко Борисов, на която скочи като един от шефовете на ТВ 7, продуцент и водещ.

Горните няколко изречения са много бегло и сдържано разказани факти за един играч с ореола на антикомунист, който се очертава да оглави уж антикомунистическата ТВ 7  (доколкото тя служеше на ГЕРБ и на претендиращия да бъде антикомунист Бойко Борисов). Как ли ще успее да вземе завоя в ТВ 7, която вече е инструктирана да почервенее защото на този политически цвят са заложили собствениците от банката с увеличаващите с в нея руски капитали?
Интервюто на Кошлуков по ТВ 7 тази сутрин с Ангел Найденов- един от най-приближените до лидера на БСП Станишев ( но и близък също до Първанов) съратници, показа как ще стане този фокус. Не беше толкова подмазваческо, колкото интервюто на Бареков със самия Станишев от 13 април ( за което писах). Доста по-ловко се справи Кошлуков, оставяйки неудобните въпроси на зрителите, но от половин часовата тирада на Найденов не остана съмнение, кой в студиото декларира „тук се слуша мойта воля, аз съм капитан ( морски при това, какъвто е по професия Найденов)”!
Ангел Найденов е депутат в пет поредни парламента и за малко да стане вътрешен министър през април 2008 г. Беше шеф на комисията по отбрана, говорител на БСП и председател на парламентарната група- с други думи, вероятно е най-важната фигура в БСП след Станишев в момента след оттеглянето на Любен Корнезов и отстраняването от депутатските листи на фигури като Румен Овчаров и Румен Петков. Впрочем Кошлуков буквално похвали Найденов за тяхното побутване встрани, а интервюто му завърши с „аз съм напълно съгласен” с тезата на Найденов за липсата на граждански контрол над МВР ( при управлението на ГЕРБ).
Ангел Найденов хвърли предварително дялан камък в блатото на ГЕРБ като обобщи в студиото на ТВ 7, че управлението на Борисов ще се запомни със…Сергей Станишев защото премиерът ставал и лягал с него. Кошлуков не мигна!
При управление на БСП Найденов е много вероятен бъдещ министър- например на вътрешните работи, за какъвто не веднъж е бил спряган преди. Иначе казано, той е хипотетичният нов Цветанов и Кошлуков- самият той доста вещ в ехидството- много добре знае кога и пред кого да премълчи подобна подигравка без да му мигне окото.
Сериалът продължава.Актьорите получават нови реплики. Режисьорите залагат на доказани майстори в превъплъщаването.Не че това има значение за „историята”, но ще бъде интересно да видим как точно ще си тръгне Бареков, който до такава степен се е развихрил в ролята на „народен трибун” от трибуните на преките телевизионни предавания в провинциалните градове на България, че изглежда дори си вярва, че хората му вярват ( защото се палят, възползват се от микрофона му и участват в говорилнята, която им организира).
Това са подробности от пейзажа, ще каже някой. Да, така е. Но тъкмо подробностите са знаците, които служат за ориентир в джунглата на българската политика.

24 мнения за “БСП взима обратно на абордаж потъващия пропаганден кораб на Борисов”

 1. За Кошлуков мога да кажа, че ми прилича на уникална кръстоска между пластелин и хамелеон – може да заема всякаква форма в която бъде поставен, като едновременно с това променя и цвета си според очакванията и настроенията.

  Помня как преди време не искаше да да живее заедно с внука на Тодор Живков ( в Биг Брадър ) и подсмърчаше страдалчески, а после изведнъж “преосмисли” позицията си, че накрая даже съжаляваше за първоначалната си позиция. Оправда се с факта, че не можеш да съдиш хората според роднините им (тук съм съгласен ), НО…забравяйки обаче че въпросната персона не съжалява за постъпките на дядо си и даже желаеше връщане на стария режим! От тогава си изградих мнение за въпросната персона и понастоящем ТВ “фактор”! 🙂

 2. И Кулезич се включи в кампанията срещу Плевнелиев. Явно кампания се дирижира от много влиятелни сили.
  Кушлуков ще продължи да скача от клон на клон нали е бакалавър от Америка. За съжаление твърде много са такива “антикомунисти” доста е изгодно.

 3. Жалък сериал,отчайваща картинка!
  Какво ни чака-
  след “скритият” комунист Б.Б. идват пак червените..
  Играят си на опозиция за пред хората а всъщност си
  разпределят власта.
  Положението в вече безнадежно..

 4. Нищо ново под слънцето. Кошлуков ще смени Бареков, после Дилов ще смени Кошлуков, а накрая ще дойде времето на някоя стара медийна пачавра – защо не Кеворкян! Случващото се действително прилича на сериал, но от един по-особен жанр, когато преди началото на екрана се появява голяма червена точка и надпис +18. Иначе си е същото – появяват се някакви мъже в студиото, свалят си панталоните… пардон, сядат пред микрофоните и се започва. Първите свършват, тръгват си доволни, влизат едни други мъже, пак се започва от начало “и така до края на света”, както се пееше в един български сериал от близкото минало. А драгите зрители в един момент почват да се чудят – тоя кой беше – оня с червената вратовръзка или другия – с ризката с монограми “Zv.Zv.”?
  По-интересни са ми някогашните “тъмносини”, които твърдо застават зад исторически загубената гербаджийска кауза ( ако това може да се нарече “кауза”). Проф. Константинов си ректорства в Пернишкия Харвард и по съвместителство ще брои гласовете на вота, вчера по никое (24 май е много далече) Йордан Соколов се сдоби с лъскава дрънкулка под формата на държавно отличие. За сега само Едвин Сугарев безкористно брани Цецовите безобразия в МВР, но кой знае – при успешен резултат от броенето на проф. Константинов и той може да получи нещичко, я посланическо място, я (защо ли не!) някаква рубрика в някоя национална телевизия.

 5. Много добре си спомням как току-що завърналият се от Америка Кошлуков коментира включването на царя в българската политика – като пълна бутафория. Тогава си казах, брей, това момче май има глава на раменете. Нямаше и месец дори същият цъфна в царските редици и то като върл последовател. Значи за друго ползва главата си.

 6. Това ,че не искал да живее с внука на Тодор Живков повече ми прилича на сценарий на предаването Биг Брадьр,който Кошлуков спази.След това няколко пьти поне е споменавал колко големи приятели са си двамата.Но си спомняме,че групата около Кошлуков щеше да гласува вот на недоверие на Царя и тькмо всички се вьрзаха на вьдицата и Царят направи Севлиевски министьр на енергетиката и Емо се отметна.

 7. Кошлуков го запомних с оная врътка, която направи при вота на недоверие срещу царя – като обеща на Иван Костов, а на другия ден се отметна. Рядко гнусно поведение. Мисля, че не би се поколебал да изпълни каквато му възложат задача, няма граница.

 8. Хайде не бързайте, уважаеми, с идването на червените. Макар и “скрит” комунист, Буда няма да се предаде толкова лесно. Изглежда сте далече от течащата предизборна “кампания”. Точно затова си мисля, че банкерските медии едва ли вече чак “почервеняват” – просто се оглеждат и ослушват, чакайки полъхването на новия (или стар) вятър. А който не успее да се задържи на борда при тези бързи и внезапни промени на курса, естествено ще се удави.

 9. Към ИВАН:

  Положението е точно такова, каквото си го правим. Едни комунисти (Б.Б.) ще се сменят от други комунисти (С.С.), ако им го позволим. А ако им го позволим, значи сме си го заслужили.

 10. Положението е как е възможно след всичките разкрития за Цветан Цветанов и шефа му Бойко Борисов да се гласува за ГЕРБ!!! В тази държава България има ли грамотни хора, има ли мислещи хора, има ли хора въобще? Как е възможно българи, които могат да четат, да мислят и да се уважават да имат намерение да гласуват за тази комунистическа ШАЙКА ГЕРБ и БСП!!!
  Не разбрахте ли КОЙ КОЙ Е?!!! Не разбрахте ли ….?

  Какво трябва да се случи в тази нещастна държава, за да се вразумите….явно не сте достатъчно гладни и бедни и унизени, за да се вразумите!!! Нали..?

  Изборите ще минат и кофите ще са атакувани от повече мизерващи и повече умни емигранти ще опитат съдбата на г-н никой в ЧУЖДАТА страна, но няма да има признание за този, който мисли за тази нещастна страна! Ще плюете Костов, ще го ненавиждате, ще го мразите, но няма да си признаете вината на ВИНОВНИТЕ, НА ТЪПИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ, които са използвани, които са превърнати в РОБИ, защото сте слепите, които не искат да прогледнат!!!

  ВИНАТА Е ВАША, ДАМИ И ГОСПОДА, ВИНАТА Е ВАША, ЗАЩОТО ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕ МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ, НЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ И ЗА СЕМЕЙСТВАТА СИ , а ГЛАСУВАТЕ ЗА ИДИОТИ, ТИКВИ, ЗА ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ, НО НЕ В ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ, А ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ ТАКА, ЧЕ ПАК НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ОТ КЪДЕ ВИ Е ДОШЛО! И НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ ПОЛИТИЦИТЕ СЛЕД ТОВА, ЗАЩОТО ТЕ СА ТЕЗИ, ЗА КОИТО ВИЕ ИЗБИРАТЕЛИ ГЛАСУВАТЕ!!!

  IN KOSTOV WE TRUST!!!

 11. Към Безпартийна:

  Ще ви кажа как ги виждам след изборите:

  ГЕРБ не успяват да направят правителство,
  нито една от влезлите в парламента партии,
  не желае да се коалира с тях.Следват нови избори-
  положението е патово.В крайна сметка в
  името на”майка България”се прави нова тройна или
  двойна коалиция.Всичко това води до срив в
  икономиката и до края на годината нещата се
  влошават много.
  В крайна сметка хората ще се вдигнат и ще ги
  изметат ,но кой идва след това?
  Нищо добро не идва и само оптимизъм не стига.
  По-добре се подгответе за по-лошото.

 12. ” почервенее защото на този политически цвят са заложили собствениците от банката с увеличаващите с в нея руски капитали”
  На този цвят са заложили защото Орешарски им обеща да не променя нищо.

 13. Бихте ли сменили шрифта на текстовете в някакъв друг стил ,за да се чете по-леко. Както е в моменто е малко нечитаемо. Calibri или Ариал. Мисля,че е време да се обнови блога. Иначе пак в десетката.

 14. Единственият жизнено важен въпрос, който стои днес пред българското общество, е как да бъдат отстранени от властта Боко и Цвъко. Всякакви други дребнави заяждания, отклоняващи вниманието на обществеността от тази национална катастрофа, помагат на Боко и Цвъко да осъществят пъклените си планове, както помогнаха на Хитлер в 1939-та година.

 15. Както казват на Запад:

  Hope for the best, expect the worst…

  Лошото е че надеждите избледняват на фона на очакванията…

 16. към Имигрант

  Избирателите са даденост! В политиката печели този, който успее да ги разбере и съответно губи онзи, който чака да бъде разбран от тях;)))))))))

 17. Ами от нас зависи кой ще ни управлява.Да си издигнем знаещи и можещи управляващи и да изринем мафиотите от БСП и ГЕРБ и др. подобни.Това може и ще се случи.Нямаме вече избор.6 милн са бедни от дзржава от 7 милн.

 18. До Петър Драгулев,

  това агитация за БСП ли беше, или що? За кои пъклени планове става въпрос, може ли малко по-ясно.

  Отговора е – винаги всичко е за пари. Има едни 15 милиарда евро европейски пари да се усвоят. Засега обаче те са като голям кремвирш, който виси някъде горе в ъгъла.

 19. “Печели този, който успее да ги разбере” в този случай е равносилно на “който успее да ги изманипулира”. И наккрая хитрата манипулираща сврака и с двата крака. А за мазохистичните верващи избиратели – за тях пък освен бутилка бензин и кибрит, друго разрешение комай няма. Останалите (еретици, неверващи, съмняващи се, позволяващи си да мислят), криво ляво, пак ще се оправим в милиционерския зоопарк.
  Дерзайте селски тарикати и човекоподобни, но историята ще се пише децентрализирано – от блогове, форуми, течове на информация без оглед на претенции и пози на властимащи.

 20. Парламентарната демокрация е начин, чрез политиката, да се докаже истината, че нивото на благосъстоянието в една страна не може да надрасне равнищетото на морала в нея.

 21. До къде стигнахме, Народе!!! До къде ни докараха гадовете: да избираме между мутра и комунист (и Иван Костов)…

 22. От гледна точка на Дарвиновата теория, Кошлуков и Бареков са идеалните животински екземпляри, защото могат да се приспособяват и нагаждат към променящите се житейски условия. От тази гледна точка губещите са тези, които са консервативни и нямат достатъчно потенциал да бъдат адекватни на ситуацията. Като Иван Костов.
  Впрочем, защо гледате телевизия, наистина ли намирате нещо интересно, което да дават по телевизияте? Турските сериали са далеч от Седморката на Блейк, ако не нещо друго в Блейк можехме да слушаме кристално чист английски език. Може би ви е привлекателна физиономията на Сергей Станишев? Нима има жив човек в България, който да не е наясно, че Кошлуков, Бареков и останалите са манипулатори?
  Всъщност, спомням си като студент моите колеги как чакаха шоуто на Слави за да видят “какво ще ги направи Слави”. Те искаха да чуят от устата на Слави онова, което мислят. Което ще рече, че въпросният Слави, Кольо-дудука и Кошлука са идеалният душеприказчик на хомункулусите. Те не са фактор в моя живот, защото не глеам телевизия, впрочем, аз нямам телевизор.

 23. Не сме толкова зомбиран! Реплики,роли,сценарии на орките и тн. За Бареков се знае кой е ! С какво се различаваше ти от него ? Виж за Кошликов! Да не си от тези ,които казват че 2 години бил вкаран нарочно в затвора ,за да бъде интегриран в опозицията? Проблемът е друг. За “простия български народ” е лаф,който см его чували и от Комунистите и от Костов и от Царя и от пъдаря. Къде са елитите – Икономически или духовни??? Вкарахте България в ужасна черна дупка.Разградени са всякакви вътрешни връзки между обществото. Дано този път България успее да излезе,ако не може -какво да се прави !? Всяко нещо на този свят има начало и край. marinov408

 24. До Иво – горчиво сте точен…
  До Стефан
  “Виж за Кошликов! Да не си от тези ,които казват че 2 години бил вкаран нарочно в затвора ,за да бъде интегриран в опозицията?”-Тук си в десетката Стефане.
  “Къде са елитите – Икономически или духовни???”- И тук си в десетката.
  На края трябва да си кажем едно последно сбогом…Както и да гласуваме/освен масово за “най-малкото зло”/, всичките българе сме сготвени в руския борш..Така излиза.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.