Кой на кого да (не) се извинява в нашата държава

Интересна тема повдигна президентът Плевнелиев с обещанието да се извини на ръководителя на ГДБОП Станимир Флоров, отстранен по сигнал на прокуратурата за корупция и след личната интервенция на държавния глава, ако се окажело, че обвиненията били „пушилка”.
Ако това извинение се случи, то няма да е прецедент в управлението на България.
Прецедентът го създаде премиерът Сергей Станишев, когато възстанови на 30-ти ноември 2007 г. на мястото му заместник-министърът на държавната политика по бедствията и авариите Делян Пеевски , уволнен след скандал за злоупотреби с приватизационни сделки на 8 май, останали обаче без последици „поради липса на доказателства”. Пеевски беше възстановен, а Станишев- унизен под натиска на коалиционния му партньор Ахмед Доган. Но той си е свикнал: него президентът Путин го накара да чака часове в предверието на вилата му в Сочи през септември 2008 г., а президентът Медведев увеличи срока на унижението на цяло денонощие, отлагайки ( без никакви протести от българска страна) на 27 април 2009 г. договорена аудиенция в рамките на посещението на българския премиер в Москва за следващия ден.
Да се извиниш като политик е по-скоро проява на сила, но все пак е важен контекстът и конкретният случай. А ето какъв е той, както се вижда от едно изявление на същия борец с организираната престъпност, който буквално пледира за връщане на тоталитаризма ( което е не по-малко укоримо за един толкова овластен шеф в системата на МВР):

Би Ти Ви 26 август 2011 г.

„…Единственият начин да се оправят нещата, е ако се върнат нещата отпреди 1989 година. Това е единственото решение на проблема. Друг… решаване на проблема няма. Колкото и добре да са службите, колкото и добре да работят… В смисъл, че само тогава имаше ред и дисциплина в отношение на престъпността, защото всички наркозависими, всички криминални лица бяха известни…

Тази демонстрация на носталгия по отречения в демократична България комунизъм не е просто изблик на емоция. Тя, както отбеляза тогава колегата Иван Бакалов, показва на какво ниво е застинало мисленето на този висш милиционер, за когото наркозависимите са престъпници, за каквито бяха смятани и при комунизма. Представяте ли си какъв „ред и дисциплина” би въдворил този другар, ако му падне да ги налага!

Главите на доста началници, въоръжени с огромна власт в България, са бременни с превратаджийство. То практически се осъществи именно от такива носталгици през септември 1992-ра година, когато шефовете на специалните служби се обединиха и на пресконференция оповестиха компромат срещу правителството на Филип Димитров. Това се случи по времето на друг президент обаче- на Желю Желев, който успя по този начин да прекрои съществуващото мнозинство в парламента и против волята на избирателя формира тройна коалиция с мандата на ДПС, от отцепници от СДС, помогнали да се появи мнозинство на БСП. За краткост: това беше кабинет на растящото тогава всемогъщество на групировката „Мултигруп”, оглавено от съветника на президента Желев професор Любен Беров.

Никой никога не се извини за онзи преврат, за подмяната на вота на гражданите, за наглата лъжат, че кабинетът „Беров” бил продължение на синьото управление. За налагането на тази лъжа спомогна лакомията на сините дейци за постове, на които новото мнозинство милостиво позволи да запазят началническите си позиции в парламента, за да служат за параван в голямата далавера. Скриха се зад факта, че Филип Димитров поиска вот на недоверие и правителството му падна- все едно,че това е някаква техническа подробност, а не следствие от цялата конспирация, превърнала се публична атака по всички фронтове, включително с участието на всемогъщия по онова време профсъюз на Тренчев.

Моя милост, който остро коментираше всичко това, си плати не само с уволнение от поста директор на БТА, но и с очерняща кампания в медиите, впрегнати да ми измислят „барикадиране” в кабинета като форма на кариеризъм. Дори и след като спечелих във Върховния съд делото срещу неправомерния указ на Беров, нарушаващ конституцията- както и след решението на конституционния съд в полза на моята теза- продължиха в същия дух. Доколко устойчива е лъжата от кампанията показва например, че в мемоарите си Кеворкян се позовава на вестникарската лъжа за моето „барикадиране” като факт защото така пишели тогава вестниците и беше много учуден, когато му възразих.

Няма извинения и до ден днешен за всичко това, което доведе на власт с абсолютно мнозинство БСП и Жан Виденов, след което се наложи България да бъде спасявана от настъпилата разруха. Както изобщо няма извинение за самия комунизъм, който моето поколение не е избирало, но го правят солидарно виновно за неговото съществуване заедно с насилниците, които са го натрапили на България.

Единствените опити за търсене на някакво възмездие чрез изобличаване на виновните се въртят в омагьосания кръг с досиетата, в които старите кукловоди водят за носа всички. Включително и президента Плевнелиев, изглежда.

Да, не всеки е важен фактор, като др. Станимир Флоров, а и не Плевнелиев е адресатът на този мой въпрос. Но имам повод да попитам: защо на такива като др. Флоров са дължими извинения( в случай на липса да доказателства за негова престъпна дейност) а за други, доказано мачкани през годините на самата демокрация ( всеки един читател на този текст- басирам се- има причина да му се извинят за многобройните измами от най-високо място в държавата), подобно удовлетворение не се полага?

Интересното е, че острата реакция на президента по случая с Флоров беше коментирана днес от социолога Андрей Райчев като резултат от критиките към България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ. Същият Райчев, който беше посочен безименно от острието на компроматната война на ГЕРБ Яне Янев за герой от очаквания до дни списък с разкрития за българи, криещи милиони в офшорни зони, вместо да се разсърди, похвали днес Борисов, че имал зад гърба си милион избиратели…

За мен е повече от любопитно, как изведнъж рутинният иначе годишен доклад на американското ведомство се оказа толкова „видим”. Бил съм два пъти „герой” в него поименно- веднъж заради репресията на Беров и компания през 1993 г. и отново през 2007 г., заради принудата да напусна Би Ти Ви, отразена с по едно изречение в печата, като това от в. „Сега” на 8 март 2007-ма:

Като пример ( в доклада- бел. ivo.bg) за политически натиск е даден случаят с уволнението на Иво Инджев от американската Би Ти Ви за това, че е съобщил непроверена информация за апартамент на президента Георги Първанов”.

Така е, непроверена си беше. После я проверих. Написах цяла книга „Президент на РъБъ”, но не се намери сила в България, извън онези 11 000 читатели ( и незнайно колко още покрай тях), които са си купили книгата, да предизвика истинска проверка- или поне медийна такава.

Един преследван журналист в България не може да разчита на ничие извинение- нито от уличените преследвачи, нито от техните медийни хрътки. Но за др. Флоров може и шапка да свалят от държавната глава, така ли?

Р.S. Авторът не приема и няма да публикува забележки на желаещите да оспорят правото му да се позовава на личния си опит с липсата на справедливост, което не означава, че има нездравата претенция да бъде някаква единица мярка в това отношение. Авторът има само една претенция: всеки да се бори лично за повече справедливост, вместо да оспорва това право другиму.

17 мнения за “Кой на кого да (не) се извинява в нашата държава”

 1. Няма да коментирам-Вие сте го казали достатъчно ясно.Свалям Ви шапка на Вас!

 2. Точно, кратко, ясно – истината за провала на СДС и ролята на Желев, за началото на “разбиването” на СДС и необходимо ли бе то.

 3. Г-н Инджев,
  Поздравявам Ви за принципните позиции, които изразявате в своите материали.
  Отделно – споделям ги почти на 100% (пиша “почти” зашото всеки има правото поне на нюанс по някои теми).

 4. То в доклада в пряк текст се казва, че няма медии в Бг.

 5. Иво гледах предаването в което участва сТихомир Стойчев.Въпросния глупак изръси няколко въпиющи глупости които просто плачеха да ги използваш и да засечеш червения боклук.Чу ли го като каза ДЖОН Байдън тъпака не знае че той е Джо както ида е но когато каза че кавказките народи са се присъединили доброволно към Русия трябваше само да му напомниш едно произведение на Толстой – “Шамил”.И в тая връзка беше удачен случай да бъде попитан как така и за каква услуга е отстъпил служебния си автомобил в качеството му на шеф на ЦСБОП на мафиота ФАТИК.

 6. М-да “… превърнала се публична атака по всички фронтове, включително с участието на всемогъщия по онова време профсъюз на Тренчев”.

 7. г-н Инджев,
  Току що гледах интервюто на г-н Котев в предаването “лице в лице” по bTV с водещи Цветанка Ризова и Димитър Цонев. Тези двама “журналисти” се държаха като, че ли сега падат от небето и не са чували за проблемите, за които от няколко години алармира г-н Котев. Дори го посъветваха да опише всичко това и да го изпрати на гл. прокурор.
  – Смях в залата.
  Г-н Инджев, какво трябва да се случи в тази държава незная. Тези “журналисти” поне от журналистическо любопитство трябваше да са информирани.
  Бог да пози България!
  “Пази, Боже, сляпо да прогледне.

 8. Филип Д. поиска ВОТ НА ДОВЕРИЕ, не на недоверие. Но това е дреболия – важна е изключителната подлост на Ж. Желев, за която журналистите просто забравиха и непрекъснато го канят да дава акъл. И той, горкият, дава ли дава…

 9. Комунистът няма собствена глава.Той действа само при заповеди дадени от господарите му.Демократите могат да поемат отговорността дори и на престъпниците за извършените от тях престъпления,когато се защитават националните интереси.Справка:Решение на БЪЛГАРСКОТО правителството 1997-2001 по отношение на “възродителния процес”.От всички православни църкви единствено БПЦ не е поискала прошка/извинение/ от миряните си, затова, че не заклейми комунизма.А доколко е православна се разбира от ръководния и орган.Така че, г-н Инджев към Вас и на такива като Вас приемете нашите извинения и дълбоки уважения.

 10. Като се върна назад във времето си мисля, че друго не би могло и да бъде. Така са подарените неща.
  В проекта на Луканов СДС, генетично бяха заложени разцеплението и предателствата. Там имаше хора с различни възгледи и намерения. Напр. Ж. Желев, който оглавяваше СДС беше марксист и в началото посочи за вицепрезидент А. Семерджиев, министъра на вътрешните работи на комунистическа България. Резултатът беше бутафорен пожар на партийния дом и изчезването на част от архивите на страната, с което ни обричаха на безпаметност. Друг пример са изборите 1991г., когато се очакваше СДС да спечели не по-малко от 70% и точно в този момент БЗНС на М. Дренчев и БСДП на П. Дертлиев се отцепиха и победата на изборите не беше достатъчно категорична.
  За предателството на “боянските ливади” е говорено достатъчно. Да не забравяме, че на изборите 1994г. за комунистите гласуваха около 2 милиона българи. След като настъпи ужасяващата криза 1997г. около 2 милиона гласоподаватели гласуваха за ОДС. За съжаление бързо забравиха. Искам да кажа, че когато на едно място са събрани хора с различни интереси разцеплението е неминуемо и не е причината Костов. А Кеворкян е изпечен мръсник, които така върти събеседниците си, че те влизат в схемата му за злепоставяне на Костов. Напр. разговора му с Алекс Алексиев и др.

 11. Правителството на Ф. Димитров падна заради финансовия си министър.
  По-късно същият разби великото СДС, омаскари прекрасния Софиянски, чудесния Бонев, и всички демократи и сега пречи на известния политик Кабагайдов…

  🙂
  Спокойно, горното е от брошурата ” Какво да лъжем за Иван Костов” издадена от БСП и приета като ръководен документ от ГРОБ и лично от вожда и учителя на всички “десни” по планини и дюни, по телевзии и вестници – другаря Борисов (МУТРАТА). Ура, другари и да живей българо-съветската дружба!

 12. ВЪПРОСА С “ИЗВИНЕНИЕТО” Е МНОГО ВАЖЕН ЗА ВСЕКИ ЕДИН.ИЗВИНЕНИЕТО НЕ Е САМО ПУБЛИЧЕН АКТ НА ДУМИ,НО И АКТ НА ДЕЙСТВИЕ.БЕЗ ПОДКРЕПА НА ИЗВИНЕНИЕТО С ЯСНИ ДЕЙСТВИЯ,ТО ОСТАВА ЕДНА ЛИЦЕМЕРНА ГОВОРИЛНЯ ЗА ОПРАВДАНИЕ НА МИЖЕТУРКИТЕ И ИЗМАМНИЦИТЕ.НА 12.05. “ИЗВИНЕНИЕ” ТРЯБВА ДА ПОДНЕСАТ С ДЕЙСТВИЯТА СИ ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНО МИСЛЕЩИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ,КОИТО НЕ ПОДКРЕПИХА ИЛИ СЕ СКРЕХА НА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ 2001Г. И ПО ТОЗИ НАЧИН ПОЗВОЛИХА ОТ ЕДНА СТРАНА ДА СЕ УНИЖИ В ОБЩЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ НАЙ-УСПЕШНОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 70 ГОДИНИ,А ОТ ДРУГА ДА НАСТАНЕ 12Г.БЕЗВРЕМИЕ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.