Щастливата Лара в страната на нещастието

Когато едно похитено дете бъде върнато на майка му това е щастливо събитие независимо от това какъв е бащата и колко е виновен за осъществяване на наркотрафик, похитил вероятно безчет деца в света на зависимостта от дрогата с всички ужасни последици за тях и семействата им ( а и за обществото, включително поради инжектирането му с престъпност по веригата на причинно-следствената връзка).

Така че, цяла България си отдъхна: най-после имаме една добра новина, каквато е освобождаването на малката Лара, дъщеря на изправения пред съда в Италия Ивелин Банев- Брендо, обвиняван за особено едър играч в преноса на дрога в цял свят.

Не искам да развалям празника, но съм сигурен, че мнозина са си го помислили: не е ли някак „прекалено добра” тази новина за добрите похитители, за които сега ни казват, че се държали много добре с детето? Направо да ти станат симпатични с проявения от тях хуманизъм!

Не искам да се качвам на вълните на една от най-отблъскващите български максими, според които „много хубаво не е на хубаво”. В моята класация на диагнозата за нашата склонност към общонационално самонараняване тя е някъде в челните места от списъка, заедно с „преклонена главичка сабя не я сече” и „хубава работа, ама българска”.

Бликащата от новините топлота към добротата на едни хора, които простреляха и почти убиха охранител, за да грабнат детето при неговото отвличане, поставя отново и отново на изпитание въпроса за ценностната ни система. Не трябва ли всъщност да сме изпълнени с гняв, че всичко това е възможно въпреки твърденията за края на отвличанията с цел откуп, за който „край” безкрайно се хвалеше абдикиралата власт на ГЕРБ?

Свикнали сме да приемаме неизпълнените предизборни обещания като неизбежно зло с примирението на хора, принудени да живеят в условията на неизбежна отбрана. Каква друга престъпност, ако не ( отлично) организирана е тази, която може да се гаври от позицията на силата с държавата и дори със семейството на човек, чиито предполагаеми несметни богатства са обект на спорове между песимистите, говорещи „само” за 20 милиона евро и оптимистите, предполагащи милиарди в чужди банки?

Въпросът ми е свързан с онова, което всеки си мисли пред гукащия от радост телевизор: ако подобен ужас се случва с такава лекота на толкова богат и подготвен срещу толкова нагло посегателство човек, а държавата не само не може да го защити, но дори е заподозряна като един от възможните извършители ( има такива хипотези), то какво остава за МЕН, малкия човек с малкото или с никакви пари? Защото малкото мари не са предпоставка за сигурност- и за дребни суми се намират търговци на смъртта, които после никой няма да търси дори, за да провери дали са добродушни в отношението си към жертвата.

С други думи държавата се провали за пореден път не само в намеренията си ( декларирани предизборно от потенциалните управляващи), но и в самохвалството си за „отлично свършената” работа по пречупването гръбнака на престъпността. Превитият гръбнак на гражданина се натовари поредния наръч доказателства за необходимостта от снишаване, което тук правилната житейска позиция в името на оцеляването.

Ако преди сме били скептици, сега сме си направо като преди: дори и скептици не сме, а сме си реалисти, които знаят, че не могат да разчитат на закрила от страна на лъжци, въоръжени с власт.

20 мнения за “Щастливата Лара в страната на нещастието”

 1. Очаквам от г-н Инджев да коментира поредната истерична “изцепка” на Станишев, който се оказа готов да отмени Закона за забрана на пушене на обществени места с надеждата, че ще си осигури още 2-3% от пушачи за изборите. И то, когато дори “бащицата” Путин въведе драконовски ограничения на пушенето в Русия.

 2. Съваршенно точен сте г-н Инджев в оценката на случилото се.Ще си позволя да добавя поредния упрек към БГ медиите,които справедливо отбелязват щастливия финал с отвличането на момиченцето Лара,заплатен с повече от 1 милион лева,но ПРОПУСКАТ да напомнят ,че случилото се ОПРОВЕРГАВА непрекъснатите твърдения на Цветанов,че държавата се е справила с тежката организирана престъпност,част от която са отвличанията.И повече от сигурно е,че подготовката на това отвличане попада в мандата на правителството на ГЕРБ,респ.на Цветанов като щеф на МВР.Дали пък и тук няма да се появи твърдението,че той,Цветанов има политически отговорности,но за самата борба с ор.г.престъпност,отговарят т.н. професионалисти,като да речем,Флоров ….

 3. Поразтелно е наистина как повсеместно българските новинарски сайтове акцентират на тази тема за “добротата у престъпника”. И тя не е от вчера, има си своята история назад във времето, което поражда и други въпроси. Но дали ако приемем най-логичната теза за натиск от страна на похитителите върху лицето Банев с цел да бъде послушен и да внимава какво говори в “неовластените” от “ТЯХ” редици на италианските съд и прокуратура… И се върнем след това на родна сцена, където тази “постановка” да бъде превърната в едно “почти” благородно дело, на което да не бъде търсен повече мотив, цел и разкриване. Постепенно темата ще бъде изместена и развитие повече няма да се отбележи. Целта вече е постигната – българските престъпно-властови кръгове са защитени от евентуано изтичане на информация.

 4. “наркотрафик, похитил вероятно безчет деца в света на зависимостта от дрогата с всички ужасни последици за тях и семействата им”
  Г-н Инджев, харесвам вашия блог и чета статиите с удоволствие. Позволявам си да направя една корекция – лицето Евелин Банев се е занимавал само и единствено с КОКАИН, а не с ХЕРОИН. Тук не говорим за разбити семейства и провалени животи, а говорим за осигуряване на материал за вакханалии на новобогаташи, псевдополитици, пишман-звезди и тем подобна паплач.

 5. г-н Донев, та вакханалиите с кокаинът,особено в България(без никакви ковертируеми природни богатства) , се осигуряват на “новобогаташите, псевдополитиците, пишман-звездите”,от провалените животи и разбитите от грабежа им семейства , няма голяма разлика от кокаинозависимите.
  Дрогата си изисква своето, няма никакви морални категории, нито пък предпочитания.

 6. Прегледах връзката,постната от FLO,в сайта на “Господари на ефира” го има клипчето с тази уникална издънка,наистина Бтв доказват за пореден път(а и медиите ни като цяло)цензурата и манипулацията,с които си служат.Просто са ужасни,не знам само как може да им се противодейства,защото има изключително много хора в страната ни,които под влиянието на такива манипулатори и лъжци,си вадят изводите за ситуацията в РБ,и вървят да гласуват,опиянени от любов или омраза..Много е тъжно всичко това.

 7. Иво Инджев великолепно поставя отново основният въпрос. Как е възможно в една “правова” държава да съществуват такива банди, които да прострелват охранителите и да отвличат деца. В миналото някои от тях бяха заловени и наказани? Но не се вижда, кой може да го направи по-добре, ако настоящата държава не може. При БКП/БСП, които сега се гласят да бъдат “държавата” положението беше още по-лошо.

 8. Трудно се зарежда сайта на Господарите, за това ето този линк в youtube където може да се види издънката. След 4-тата минута гледайте:

 9. Здравей Иво,
  1.Изглежда, че БНР е най-свободната радиостанция в момента, след като днес говори свободно и никой не те спря, както правят в Би Ти Ви. Поздравления!
  2.Смятам, че децата /примерно Лара/ не носят отговорност за действията на родителите си, но семейното възпитание и среда ще й повлияят така, че предполагам каква ще стане.Примери много.
  3.Официалните версии за отвличане на детето са две: Отвличане за откуп и мълчанието на Брендо в Италия. Аз смятам, че са две в едно. Хем да се вземат паричките, хем Брендо да мълчи. Не може да не е покровителстван от висшето ръководство на МВР, а и по-нагоре.
  4. Питаш какво би станало с малки хора, като теб и мен. Нищо няма да стане.Мен бе пребиха до безсъзнание едни мутри, занимаващи се с наркотици,под покровителството на милиционерите, защото отидох да кажа, че не мога за спя от децибелите на чалгата.Сложиха ми белезниците и ме откараха в 6-то, където преспах една нощ. Не разрешиха да ми достави инсулин семейството. Разкараха ме до милиционерската болница на Руски паметник,вече без белезници, където д-р “Менгеле” установи, че нямам нужда от инсулин.Тази нощ разбрах, че има млади момчета, които искат да станат полицай, но началството е милиционер, до милиционер.На следващия след обяд се освиделствах в МА за нанесените ми травми.Направих оплакване, както и мутрите. Единият прокурор казва, че съм пребит, а другият, че нищо ми няма. И всичко бе прекратено. Това положението в РБ!

 10. Радвам се, че Лара се върна при майка си. Но си позволявам да попитам, ако може, кой какво направи, за 47 или48 дни, за да го върне на майка му? Или просто хората, които го пазеха – просто го пуснха? Може би защото някой мълча?

 11. Dandancho:”не знам само как може да им се противодейства,…”
  Може, като не се гледат, слушат, четат. Може, като се уверяват хората, че да ги ползваш за да научиш нещо от тях, е все едно да ползваш проститутка за да провериш дали няма “срамна болест”. Извинявайте за цинизъма, но за медиите и много около тях е трудно да се говори по друг начин.
  Може да се противодейства, като всеки спонсор на тези медии се сочи с пръст, като обществен враг. (Спонсорите им, са рекламодателите! Предполагам…) … Трудно е да се бори човек със стоустата и столика хидра на лъжеистините. Но някои го правят и то не еднократно, а от години! И гласът им се чува!! Дано е все по силно и все повече да се замислят, за морала на медиите и обществото.

 12. @Донев:
  Няма наркотик, който да е по-приемлив. И откъде знаеш, че се е занимавал “само и единствено” с кокаин? Ако действително е така, то е защото е нямал възможност да се занимава и с друго.

 13. Защо вобще се споменава думата държава, няма такова нещо, тук има само мафия.Ясно е мисля ,че виновните за отвличането на детето са ДАНС. Доказателство за това е необичайната катастрофа , в която попадна шефа на ДАНС т.е. това беше демонстрация на възможността и начина, по който може да бъде убит.Странно само седмица след това Лара беше освободена.Да не забравяме ,че Брендо е мафиот от световна величина и едва ли някоя местна мутра ще си позволи да се е… с него , освен службите разбира се. Само и само да не проговори!!!

 14. До СТ. МАНОВ Прав си,за себе си знам и търся истините,опитвам се до колкото мога да помогна на “невиждащи”,или на вярващи в това,което им се представя за чиста истина от ТВ-то.Защото такива прости(прости не като глупави) хора много има,всеки ден се сблъсквам с доста от тях,не че са лоши,или глупави(по-скоро наивни по български),просто им е подменена представата за действителност през годините,чрез това ежедневно облъчване.А и грешката на голяма част от тях е,че сами не искат и няма да тръгнат да търсят истината.Нас(българите) все някой трябва да ни побутва.

 15. Ще направя един опит:
  Ще гласувеам за ГЕРБ,защото зная,че за никакъв х.й не стават,но ще се надявам,че няма БСП да влязат във власта,което за мен лично ще значи,че урязвайки техните “щтения”,на мястото на всички,които искат да вземат”властта”,ще се роди нещо НОВО-не и за 800 дни.Само ми се иска…..!А Дали?

 16. Тъкмо там е грешката в изложението, Банев не е бил достатъчно добре подготвен за подобно нападение, следили са го и са издебнали подходящия момент. Вероятно единствената сигурна защита за детето му е ако го отвеждат до автомобила през брониран тунел, возят го на танк, а училището е с щори на прозорците. Колкото повече свободи позволяват на детето, толкова е по-уязвимо. От тук извода – сигурна защита срещу похищение няма.

 17. г-н GOTZE, има много голяма вероятност да сте прав и за “държвата” , и за ДАНС.
  Но не забравяйте , че Брендо загуби 1млн. лева.
  А това са много,много пари. Така че размяната не е съвсем равностойна?
  А и в “нашата държава”, шефа на ДАНС, може да пострада и от по-обикновени престъпници, тук е “държавата” на неограничените възможности за всички престъпници, не само за Брендо.
  Сигурно и вашия съименик -Гоце, има някаква вина за това?!?!
  Вие как мислите?

 18. “FLO”, причината, поради която това се е случило, е далеч по-прозаична и несензационна: Димитър Цонев недочува, а може и паметта вече да му изневерява. Но признаци за недочуване съм забелязвал/а при него и друг път.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.