Репортаж и саботаж за “Премиер на РъБъ”

“Премиер на РъБъ” на Иво Инджев събра стотици

 

 

 

 

Новата книга на Иво Инджев “Премиер на РъБъ” събра днес стотици читатели на премиерата на открито пред Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в София, предаде репортер на БГНЕС.
Близо два часа те се редиха пред автора за автограф. Тази книга не е биографична и не търси корените на “явлението Бойко Борисов”, но обяснява как се стигна до неговия залез, пише на корицата, чийто художник е Божидар Икономов, с издадел Ciela. Книгата предлага и свързаните с Борисов новини, оборвайки някои митове като един от тях е, че Росен Плевнелиев е станал президент, “за да топли мястото на Борисов”. Истината е обратната: на Борисов му изстина мястото, губейки в крайна сметка и двата поста, според обобщения анализ на Инджев.
Авторът благодари на своята публика днес и се обърна към тях с думите: “Вашето присъствие днес е най-голямата награда за един автор. Тук сме охранявани от двамата наши духовни бащи/ Кирил и Методий-бел.р./ и не искам да си говорим за един охранител, който се издигна по гърбовете на посредствеността, за да се покатери и на върха на държавата, заяви Иво Инджев пред събралите се свои почитатели.
Художникът на книгата Божидар Икономов заяви: “Версията ми е пределно ясна за корицата: националната идея символизирана чрез трикольора е, че тя виси на косъм и всеки момент може да се скъса.”
Сред чакащите за автограф беше и историкът Евгений Еков, който каза пред БГНЕС, че бившият премиер Борисов е вече отвъд РъБъ, но гласоподавателите и тези, които ще броят гласовете, ще решат къде е мястото му в нашето съвремие. Иначе авторът Иво Инджев е един от най-смелите журналисти, от най-острите пера, малко са такива като него, които в ситуация на тотален страх и манипулация си позволяват да кажат истината от първо лице единствено число, добави той. /БГНЕС

——————————————————————————————-

Като „автор” на събитието избирам да добавя два акцента: един от лично и друг от принципно естество.
Повече от час за автограф чакаха на опашка ( съжалявам да регистрирам този факт) инвалиди с патерици. Времето за разписване на книги ми отне близо два часа без да стана, изписвайки само малкото име на желаещите подпис, за да се пестят секунди. Според един от шефовете на издателството ( най-голямото в България) времетраенето на „конвейра” е рекорд в досегашната практика.
За броените мигове за споделяне получих стотици награди: ръкостискания, придружени с оценки, които са ми много по-ценни от всякакви грамоти и статуетки. Не знам как да избегна патетиката, но е факт, че имаше и просълзени.
Освен, че имаше читатели, дошли за автограф от други населени места, едно момиче искрено ме развесели: появи се в края на подписването и каза, че се е отказала да чака, но след като се прибрала в квартал „Хаджи Димитър” и прочела няколко страници, решила да се върне в центъра на София за автограф…С този „номер” Деси оглави моята класация за особняци, каквито иначе не липсват на тези опашки ( още ми дължи „топло” репликата на друга млада жена от предишна опашка, която,тръгвайки си, ми каза през рамо, че книгата ми е единственото нещо, което заедно със своя приятел си взимат, напускайки окончателно България).
За първи път срещнах лице в лице и Ангел, мой дългогодишен епистоларен приятел, който е претърпял поредна тежка операция само преди две седмици. Прегърнах го ( от името на читателите), които му пожелаха да превъзмогне изпитанието след като споделих в блога за него. Въпреки очевидната си немощ, превързаният ангел успя да ме разсмее с бърз цитат от народното творчество, разказвайки ми скорострелно в рими на руски език стихче от времето на СССР по отношение на опашките, на които хората се редят, защото „дават нещо”. Ура, главата му, макар и бинтована ( „след поредното стъргане на кофата”, както се изрази той), е съвсем наред!
Забравяйки включен мобилния си телефон получих обаждане от световната емисия на Би Би Си с предложение да замина за Ихтиман и да коментирам от там следствения експеримент с взривяването на два автобуса като възстановка на атентата край Бургас от миналата година. Не се получи разговор, естествено, приоритетът ми беше друг.
Малко са „знаменитостите”, които идват на тези събития, но е знаменито общуването с анонимните читатели!
Анонимно си остана за широката публика и това събитие, събрало заради книга стотици хора пред Народната библиотека в София. По традиция, пета поредна година, българските медии упорито „не забелязват”повтарящото се изключение от правилото на централни места в столицата да се събират необичайно много хора за автограф. Каква може да бъде причината за тази „слепота”, ако не личността на автора?
Тази година „удобна” причина за избирателната слепота на медиите е и предизборната обстановка – нали „Премиер на РъБъ” е книга, която коментира политиката!
Но ръководството на БНР нямаше нужда дори и от този претекст, за да нареди да ми бъдат отказани две отправени вече покани за участие- една в програма „Хоризонт” и друга в „Христо Ботев”. Два отказа след , повтарям, отправени вече покани, в един и същи ден- деня на представянето на книгата. Причината? Ами вече съм участвал в друго предаване на БНР наскоро и такива били правилата ( някой следи ли бройката на участията на разни дежурни говорители на „обществения интерес”- на провалени политици, дискредитирани коментатори от „абонираните” за националния ефир?).
На края, както е редно, отправям благодарности: към читателите и към слугите, овластени като медийни началници, благодарение на които личният ми блог насила ( като следствие на глупостта на управляващите и икономическите им корупционери) беше превърнат от тях в алтернативна територия на свободното слово на техните корумпирани медии ( ivo.bg).

43 мнения за “Репортаж и саботаж за “Премиер на РъБъ””

 1. Всяко едно такова събитие е надежда за всеки от нас. Надежда в бъдещето и повече смисъл в ежедневието.

 2. Това , което се случва тези дни, много дпбре пасва на корицата на книгата Ви.Мисля, че логото на България в момента е тази илюстрация.За съжаление.

 3. Пожелавам успех на книгата Ви, г-н Инджев, и дано тя достигне до много повече от читателите, събрали се вчера пред Народната библиотека.
  Явно в блога е мястото официално да Ви се извиня, че вчера не си взех автограф от Вас. Просто взех книгата и исках да чуя няколкото думи, които ще кажете, за повече не остана време.
  Все пак мисля, че истинският автограф е Вашата книга, която при мен поне ще премине през доста ръце.
  И накрая, ако мога да се наредя в списъка с “умерените особняци” ще ви кажа, че вчера вечерта два часа търсих Ваш личен контакт, за да Ви се извиня не през блога, но не намерих нищо разбира се, и разбирам напълно Вашето решение за това.
  Успех!

 4. След като вчера се сдобих с новата Ви книга ще споделя първите две неща, които ми грабнаха вниманието на първо четене (не на книгата). Първо като страници е поне два пъти повече от “Президент на РъБъ” (което разбира се е лесно обяснимо имайки предвид далеч повечето изяви на Бойко Борисов по медиите) и второто беше интересния плакат на отсрещната сграда срещу библиотеката вчера на антипода на г-н Инджев – Бареков, а именно “България избира”, “Гласът на хората без цензура” – забавно 🙂 макар и реклама на друго предаване мисля, че ясно описваше събитието – хората там избраха да четат без цензура гласът на един от малкото свободни журналисти в БГ. А сега почвам да чета и самата книга…

 5. Много пъти съм вярвал в различни хора и много пъти съм бил разочарован. На 38 години съм и ми беше доста трудно да взема това решение, но аз вече Ви вярвам г-н Инджев. Станахте единствения остров на надеждата в моето семейство. Пожелавам си да Ви има, защото иначе сме загубени като нация.

 6. Поздравления! Всичките Ви книги са повече от интересни. Продължавайте да защитавате свободата и демокрацията, а ние ще Ви подкрепяме!

 7. Не успях се измъкна по-рано от работа и да дойда, но се радвам, че е имало атмосфера и приятни емоции 🙂

  Бъдете здрав и продължавайте! 🙂

 8. Поздравления, Иво!
  Съжалявам, че не можах да бъда сред стотиците хора, който са стиснали ръката ти вчера, но го правя сега, задочно.
  Планираш ли подобно представяне и в Пловдив?
  Поздрави и успех

 9. Абе чакането си заслужаваше. Поздрави и приятна събота и неделя!

 10. СЛУШАЙТЕ ДПС ТО КАЗВА ПРАВИТЕЛСТВОТО УПРАВЛЯВА В СТРАХ

 11. Г-н Инджев, успех и от мен !!! Честно да си кажа вчера си мислех цял ден за събитието и забелязах едно необичайно желание у мен именно в този ден да си бъда в София пред Библиотеката, пред “охранителите” и сред цъфналите вишни и на опашка за автограф. Нямаше как да се получи и затова се ограничих с гледане на прякото предаване от мястото, където се бяха събрали световните медии и знаменитости да отразят и отбележат второто важно за мен събитие за деня, пред една друга Библиотека.
  Сега се надявам някой да каже в блога все пак как и от кой дистрибутор може човек надеждно да се сдобие с книгата с поръчка от чужбина.

 12. Поздравления за новата Ви книга, г-н Инджев. Въпреки, че имам моментна контузия в коляното, нямаше как не бъда част от това събитие. Искаше ми се да остана повече и да се насладя на момента, но малката ми дъщеричка ( качена на гърба ми) доста ми натежа и трябваше да поемеме към Борисовата. Сега нямам търпение да я прочета, защото Вие сте един от малкото хора в тази страна, които предизвикват интереса и уважението ми.

 13. Здравейте,г-н Инджев.Редовно чета блога ви.Живея в провинцията и нямах възможност да присъствам на представянето на новата Ви книга.Възможно ли е да получа книгата по пощата с наложен платеж и автограф от Вас?Книгата ще бъде за сина ми,който живее в чужбина и има желание да я притежава с автограф. Поздрави и бъдете здрав.

 14. На фона на събитията, които се развиват буквално за часове, книгата ще бъде “изядена” с кориците!! Сигурно докато се прибера през август в България, ще излезе и новата Ви книга “Премиерът паднал от РъБъ”. По-всяка вероятност и Юрген Рот следи изкъсо движенията на милиционерската дружина. “Бухалките” са вече извадени и маските започват да падат!!

 15. @ROSSEN IORDANOV

  Спокойно можете да си поръчате книгата от тук:
  http://www.helikon.bg/books/302/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%A0%D1%8A%D0%91%D1%8A_151672.html

  Цени за доставка в чужбина:
  http://www.helikon.bg/helikon/191_nachin-na-dostavka-za-chuzhbina—tarifi-i-usloviia-.html

  Коректни и бързи в доставката! Нека да не звучи като реклама, просто всички книги на г-н Инджев съм си ги поръчал досега по този начин.
  Успех!

  П.п. Успех и вас г-н Инджев с новата Ви книга!

 16. Благодаря на Автора за последната му книга – поредно попадение в десетката. Успех!!! (Впрочем, ББорисов изплю най-накрая камъчето, че ще кандидатства за президент, така че “Премиер на Ръ Бъ” може да стане и многотомник…:-().
  Благодаря на Автора и за предоставената нам алтернативна територия на свободното слово, в която нагазвам с голям кеф винаги, когато ми е възможно.
  Благодаря и на коментаторите в блога, които също го правят по-интересен от всеки друг интернет-форум, който знам.
  В този ред на мисли: къде изчезна “Роси”? Взе нещо да ми липсва, откакто други актуални и скандални теми засенчиха любимата й.
  Пак в този ред на мисли: може ли някой да ми обясни какъв е проблемът на Кеворк Кеворкян с Иван Костов? Тоест: имат ли заяжданията на първия някаква конкретна причина или повод? Питам, защото наистина не знам, а ми е любопитно.

 17. Izpitvam luda radost,4e pod znameto na Istinata,koeto razvyava gn.Indjev stavame Pove4e i Pove4e…

 18. Вероятно има доста хора, които биха възприели статията като самохвалство. Дълги години се считаше, че ако човек се хвали, то той не върши работа и обратното – ако се труди добре, то той не трябва да се самоизтъква. И все още поне 90% от населението живее с този предразсъдък (един от многото за съжаление).
  Аз мисля, че ако човек е способен, то той не бива да се страхува да го казва и да го изтъква чрез примери. Стига разбира се реално да умее да се оценява. И да не прекалява с приказките за себе си разбира се.
  Всеки един способен човек е богатство за обществото и той не бива да го крие и да скромничи. Има една приказка, че скромността е за тези, които нямат други качества и аз я възприемам в много по-голяма степен от фразата, че скромността краси човека. Скромността, според мен краси посредствения човек – нищо лошо няма в това, не може всеки да е над средното ниво. Ако си посредствен, по-добре бъди скромен и подкрепяй по-способните – всички имаме полза от тях.
  Това е едно от нещата, които харесвам у г-н Инджев. Не се страхува да пише за успехите и признанията, които получава. И някак си успява да го направи без да звучи като голямото биене в гърдите.
  Коментарът ми не е съвсем по темата, но е за всички, които смятат, че е грешно човек да пише за признанията и успехите си – както е направил авторът в тази статия (и не само). При комунизма трябваше някой друг да ни похвали, сега няма кой да забелязва приносите ти към работата и обществото, ако сам не го направиш. Но има една особеност – трябва да си стъпил на здрава основа, когато го правиш, защото няма партия, която да те подпира изкуствено и някой ден може лошо да се сгромолясаш.
  Прииска ми се да напиша по този въпрос. Поздравления за г-н Инджев.
  По повод за предразсъдъците (от началото на коментара ми), още Айнщайн е казал “В днешно време(~1940-50г) е по-лесно да разбиеш ядрото на атома, отколкото предразсъдък” – така че спокойно – не сме само ние 🙂 .
  ***
  П.С. – ако умният винаги отстъпва е обречен да го управляват глупаците…

 19. Г-н Инджев, наслука с новата книга!

  А сега по темата на деня и на годината – макар в-к Дневник да отбягваха темата за записа на разговора между Буда, Миро Мършата и Кокинов, те единствени дадоха пълната транскрипция на разговора:

  http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/26/2049834_vsiaka_prilika_s_lica_i_subitiia_ne_e_sluchaina_-/

  Вътре има ужасяващи неща – но най-фрапантното за мен (не че не сме го предполагали, де) е как са купувани медиите… Това е документ с историческо значение, защото от първо лице единствено число тези, които са подкупвали медиите, разказват в подробности за МОДЕЛА, по който беше унищожена свободата на словото…
  Отвратен съм, не защото това съществува, а защото не виждам как замесените (а те комай са всички) медийни феодали ще спрат да практикуват това престъпление…

 20. Днес се навършават тридесет години от експлозията в Чернобил.
  След днес вече да гласуваш за ГЕРБ е като да отидеш да работиш като нотариус в Чернобил!

 21. Може ли да ми се достави по еконт, или спиди, с наложен платеж,”Премиер на “Ръ Бъ”. гр.Кресна ул. “Мир”№6, адв.Драчев, 0886 844468, спешно!

 22. Поздравления, господин Инджев! Ама едно нещо ме е яд – имах работа и не можах да присъсъвам на събитието. Ако имате снимки, моля да ги покажете в блога.

 23. Г-н Инджев, поздрави за новата Ви книга, успях да си я купя и да Ви видя и чуя “на живо” за първи път, но уви, не ми остана време за автограф. Надявам се следващия път да се вредя 🙂

  Към хората питащи за доставка на книгата – можете да си я поръчате онлайн, примерно тук http://ciela.bg/books/book/premier-na-rb/1642

 24. Успокояващо е да видиш хора с добър литературен и културен вкус. Радваме се на добрата новина и за Ангел (сигурно Ангел, от чийто блог един от лаптопите забива).
  Успех, г-н Инджев!Успех и на всички, които се борят с културната революция китайски тип.!

 25. слави бинев им вика боко тиквата цецо шлифера и лъчо мозъка

 26. Дано издателство “Сиела” да организира представяне на книгата в Пловдив, за да се добера и аз до така ценния ( поне за мене ) екземпляр от книгата с автограф!!!
  Успех на изданието, желая Ви поне 3 допечатки!

 27. На г-жа Денева и на Г-н Стоянов благодаря за снимките и за линковете съответно. Първите ми бяха много интересни защото се мъчих да си представя обстановката пред Библиотеката, така както я описваше Г-н Инджев а чрез доставчика се надявам този път да успея да се сдобия с желаното четиво. Поздрави.

 28. Е, някои завиждат на щастливците, но може да се доредим следващия път!

 29. Поздравления г-н ИНДЖЕВ. Вие сте мерило за професионализъм.

 30. Колкото повече се гледаш и разбираш – един величав връх си, който се издига, но не сред други върхове, а сред низините…

  Не си струва да го изкачваш – заобиколи го!

 31. Честито и успех на новата Ви книга! Ще има ли официално представяне в Пловдив както имаше “Течна дружба”?

 32. Успех на книгата Ви г-н Инджев. Планувате ли да я пуснете и в Kindle вариант?

 33. В насъпилият пълен мрак и най-малката светлинка впечалява,какво остава за такъв факел на истината.
  Бях на работа и не можах да дойда лично,но ще си купя и тази книга.БЛАГОДАРЯ че Ви има!

 34. Поздравления г-н Инджев!За мое голямо съжаление не присъствах на събитето, тъй като живея в чужбина,но смятам да се сдобия с книгата Ви по най-бързия начин.Желая успех и моля Ви никога не спирайте да пишете.

 35. Присъединявам се и аз към пожеланията за успех на “Премиер на Ръ Бъ”! Дано наистина повече хора се запознаят със съдържанието й. Оставам с надеждата, г-н Инджев, че ще мога да я взема с автограф в Пловдив, така както направих с “Течна дружба”!

 36. Г-н Инджев,много съжалявам,че не можах да присъствам на срещата,но книгата Ви ,задължително ще си я купя и с удоволствие ще прочета,както направих с другите Ви книги.Жалко,че нямам автограф,както на имам на другите Ви.Благодаря,че Ви има.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.