На Първанов краката са къси-като паметта ни

Сред най-шумно потресените от скандала с подслушванията и компроматната война в държава тези дни е държ(в)ният глава (2001-20011 г.) Георги Първанов, който се измъкна сух от подмолите на собствените си безобразия на безконтролен управник и сега изобразява „Дева Мария” като някакъв съвременен вариант на „Многострадална Геновева”.

Истината обаче е, че тъкмо неговата безнаказаност е светъл пример за всички следващи тъмни дела по върха на държавата: щом му се разминава така лесно, защо и други да не опитат? Или както писах ( на гърба на книгата си „Президент на РъБъ”), всеки, който пожелае, може да погледне нагоре към него и да си каже: „аз да не съм по-долу”. И да я кара през просото…
В едно съм съгласен обаче: истината не винаги се вижда с просто око, а и просто се забравя. Ето защо се налага да се повтаря.

Първанов не за първи път се вайка театрално. Самоназначил се е за добрия герой в българския театър на абсурда. Репликите му за собствено оправдание винаги са на ръба на лъжата. Както онези, например, изтръгнати след 5 дни мълчание за прословутия му гаф с ловуването край Симитли, който беше „обяснен” от следочистачите му като „излет”, защото президентът всъщонст не бил стрелял.

По същия начин го измъкнаха и от случая с подозренията за незаконно придобити мезонети от негов спонсор- отвърнаха, че „цялата истина” за имотното му състояние била декларирана- сякаш изобщо е възможно в данъчната си декларация да декларира подкуп.

В същия дух той отрече в качеството си на партиен лидер да е познавал Алексей Петров и дори да му е чувал името, но „спести”, че като президент го е приютявал в самолета си .Съпоставете изявлението му в този смисъл от ноември 2010 –та година с разкритието, което направих месец по-късно в своя блог, доказвайки, че Алексей Петров е пътувал с него в един самолет в рамките на делегацията му в Швеция през 2007-ма година.

Първанов се оплака от компроматна истерия
5 ноември 2010

Георги Първанов отрече да е покровителствал Алексей Петров
БГНЕС
Президентът Георги Първанов опроверга официално чрез прессекретариата си нови обвинения, че е покровителствал Алексей Петров.
След като преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов нарече държавния глава “политически гръб и говорител на Алексей Петров”, вчера бившият парламентарен секретар по времето на Жан Виденов и ексшеф в “Мултигруп” Пламен Николов каза пред bTV, че има основание да се иска импийчмънт на президента.

Той твърди, че по времето когато Първанов беше лидер на БСП от негово име е ходатайствано Алексей Петров да овладее общинската таксиметрова компания “Такси-с-експрес”, известна като “такси 1280”. По-рано Първанов лансирал Петров и го внедрил в приватизираната фирма с цел “това да бъде част от тайната полиция на социалистите”.
“В периода, който коментира Пламен Николов, Георги Първанов не е познавал, нещо повече, не е чувал името на Алексей Петров. Не му е било известно дори, че има общинска таксиметрова фирма, която подлежи на приватизация. Абсурдно е твърдението, че през 1999 година като опозиционен лидер Първанов е разполагал с лостове за решаване на подобни проблеми”, се казва в опровержението от президентството, изпратено до телевизията”.

Аууу, Алексей Петров!
Иво Инджев ⋅ декември 14, 2010 ⋅
Bulgarian Business Delegation:
AVL Sofia Jordanka Viyatchka
AstraZeneca Zoya Paunova
Balkantourist Travel Nedyalka Sandalska
Bilgarian Industrial Group Dimo Zafirov
Bulgarian Association of Travel Agents Donka Sokolova
Bulgarian Chamber of Commerce and Industry Todor Staykov
Bulgarian Chamber of Commerce and Industry Adriana Filipova
Candole Partners Diana Pazaitova
Deneb Invest Konstantin Daradanov
Djebel-96 Kyashif Ahmed Kyashif
Kammarton Bulgaria Lilia Goranova
Katex IIiya Vandov
Kenta Tsanko Naumov
Krameks Hristo Slavov
NVG Group Nikolin Gavrailov
Pamporova-Ski Krastyo Vangelov
Samel-90 Petar Georgiev
SIS Industries Stefan Gorinov
SKF Bearings Bulgaria Ivan Stoimenov
Union for Private Economic Enterprise Dimitr Georgiev Kalchev
Union for Private Economic Enterprise Alexey IIiev Petrov
Vini Krasimir Krastenov
Това, което четете, е списъкът на бизнес делегацията, придружавала президента Георги Първанов при официалното му посещение в кралство Швеция през октомври 2007 г. От него се вижда, че Алексей Илиев Петров е придружавал държавния ни глава.
Когато в началото на тази година се разрази скандалът с арестуването на Алексей Петров, по прякор ”трактора” и той беше обявен за главата на “октопода”, започна голямото разграничаване от него. Като във вица за бракониера, хванат да носи убит глиган от горския, при което уж ужасен от “откритието”, възкликнал : “ аууу, глиган”!
Главният бракониер на републиката не остана назад и не веднъж ехидно препрати словесно “горещия картоф” Алексей Петров ту в лагера на Бойко Борисов, ту при Иван Костов. Обаче се оказа, че “трактора” му е бил спътник и то толкова важен, че е трябвало да го води със себе си на официално посещение в Швеция.
Нещо повече, важността на Алексей Петров така се е покачила напоследък, че изведнъж институциите получиха амнезия. Само преди 3 години е било, а в Министерството на външните работи на България не се намери списък с имената на участниците в бизнес делегацията, придружила Първанов в Швеция. Проверих. Няма такъв списък. Най – вероятно са били взети мерки доказателствата да изчезнат.
Списъкът, който прилагам тук, е от документацията на Министерството на външните работи на Кралство Швеция, която се оказа по-лесно достъпна за един български блогър, отколкото архивите на българските институции за една българска журналистика.
Следите остават! Това – за сведение на следочистачите, на които съм посветил отделно внимание в книгата си “президент на РъБъ”.
Интересно, ако някой все пак го попита за общуването му с Алексей Петров, като му покаже списъка на шведското външно министерство, дали Първанов ще възкликне: “Аууу, Алексей Петров”!
Значи така: според Първанов било „абсурдно” като опозиционен лидер да е покровителствал Алексей Петров, но пък го е возил със себе си на официално посещение вече като президент!
Неудобните въпроси бяха спестени на Първанов не само от оседланите от него медии по онова време, но и от политиците, имитиращи конкуренция с него. За институциите, призвани да разпитват, да не говорим!

Ето защо сега ехидният Първанов удобно си разиграва троянския кон в позата на морален победител. Позволиха му и по този начин го поощриха. С което дадоха сигнал на табуна троянски коне да го следва по утъпканата пътека на безнаказаността- препускане, съпроводено с лицемерно цвилене за заблуда на наивниците.

11 мнения за “На Първанов краката са къси-като паметта ни”

 1. Медиите – това е империята на злото, която в РъБъ има благодатна почва за растеж и развитие, подхранвана успешно от парите на мафията.

 2. Много му се иска на Първанов все другите да са лоши, а той – бял-беличък, като девица, недокосната от мъжка ласка…
  Много бързо забрави Първанов, че точно той инициира едно типично СРС, като без знанието на Дянков ( а това само по себе си е нарушение на Конституцията, чието прилагане би трябвало да олицетворява Президентът ), направи запис на срещата им, и впоследствие го използва като компромат с цел дискредитация!

  Ама кои сме ние, простосмъртните, че да обвиняваме Другаря Първанов, че е главен подмолен играч на РъБъ !!!

 3. Господин Инджев,силно се надявам да има поне още няколко личности като Вас в нашата страна,журналисти,които да не се спират пред името на този и онзи овластен мошеник,в името на истината,и да я показват на нас. А ние ще се постараем да споделим истината с други.

 4. Какъв морален победител, оплют е по форумите след всички публикации, публиката не го брои за действащ политик, масовка не е повикана , не и за него, т.нар. елит от партията му не го цитира и не го поддържа. Явно е само нетърпението му Нещо , или Някой , да обърне тренда, но този път ще го пропуснат в раздаването на чиповете…Субективно, заради самия него, и , обективно – отчетливо се формира растяща непоносимост към т.нар. стари муцуни. Непоносимост от публиката, с която този път са принудени да се съобразят. За много от тях тази политическа кампания е последна, след това – при другаря Лилов и в частния сектор, каквото и да значи това.

 5. Малко извън темата ще помоля да коментирате ПП Глас Народен На Светльо Витков.Като музикант и творец е уникален,няма съмнение,но как му се получава с амбициите в политиката?Във Фейсбук последователите му са едни от най-многобройните.А и се очаква да получи подкрепа,близка с тази на ДСБ(ако не и повече).Струва си вниманието.В гугъл не мога да намеря достатъчно информация.Компетентни по въпроса?

 6. DANDANCHO,da smenim milucinera,mutra,karatist s noviqt mu variant li predlagash? I sled 3 meseca da ti pripomnq,kakvo e kazal komshuto,za Bylgarite: “Hubav narod,ama da im imam akyla,deto im idva OTZAD”.

 7. Трудно ми е да се сетя за по-двуличен, нагъл, коварен български “политик”!!!

 8. Г-н Инджев, извинете, че не пиша по темата, но тъй като на няколко пъти в блога през последните години имаше дебати за начина, по който читателите могат да финансират автора, копирам тук една статия за добър, според мен, модел на такова финансиране, който работи добре в Холандия:
  “Да се абонираш… за журналист”
  http://www.segabg.com/article.php?id=647152

  Поне за размисъл.

 9. Bravo!!! Tova e profesionalno i majko!! Da gi saderem tezi kreteni ot BKP/BSP. Parvanov si e podloga na KGB!!

 10. ТИМ, си е намерила нова кукла , на която да дърпа конците – БСП и Станишев,твърдят запознати. Варненци, които толкова самоотвержено протестираха срещу ТИМ, замлъкнаха, забравиха патриотичната си мисия. А Станишев доби характерната за всеки зависим от родната ни мафия смелост, преминаваща в арогантност. Така че ГЕРБ си отиде заради ТИМ, но ТИМ отново се във властта и нищо няма да се промени. Ще продължаваме да бъдем потърпевши от една и съща схема на срастване на власт и престъпност.
  С какво точно изнудват Станишев, за да склони да “играе” за тях, едва ли ще разберем сега. Въпреки че закупените по спешност земи около Белене от същия този ТИМ навяват на определени изводи, които ще се потвърдят, ако Станишев не плати цената, на която получава такава масирана подкрепа. Подозренията, е че с подобни аудиозаписи, събирани и съхранявани през изминалите години, откакто ТИМ започна да реализира мечтата си – да бъде държава в държавата, ще бъде притискан не само той , а и всеки осмелил се да се препречва на пътя на тимаджиите. Връзките и парите им имат руски корен, а вероятно разполагат и с още по-мощно оръжие, което на разговорен език, и най-обобщено, се нарича „бръмбар” .
  Георги Първанов намекна, че е обезпокоен от случващото се в БСП и казва, че тази партия още не е изчерпала ресурса си. Той знае това, което много хора не знаят – пратените протести, готовите плакати, раздавани от Позитано, перманентните турнета на техни агитки по петите на ГЕРБ, както и компроматите, не са дело на патриоти, а на хора с големи икономически интереси.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.