В България камбаните бият по два пъти, за да прогледнат глухите

Една от нашите национални особености явно е в това, че тук камбаната наистина бие по два пъти за глухите, преди да прогледнат. Това е обяснението за очерталата се тенденция ГЕРБ да бъдат победители на изборите, които по логиката на демокрацията би трябвало да загубят катастрофално, но при едно условие: ако демокрацията беше популярна кауза.

ГЕРБ дадоха своя принос да разубедят още хиляди българи в ползата от демократичността на общественото устройство. Това е видно от факта, че поведението, езикът и маниерите на стопанина на ГЕРБ Бойко Борисов импонира на избирателите, готови да го наградят за арогантността и незачитането на елементарните демократични процедури, сред които е достатъчно да споменем автономността на „народните представители” от собствената му партия, третирани от него като лична собственост, на която нарежда публично какво да прави.

Дали ГЕРБ ще управлява пак е друга тема. Но въпросът е как е възможно да е победител в честно състезание след толкова скандали, абдикиране от отговорността за управлението и изобщо при наложеното върховенство на демагогската минималистичната гербаджийска управленска философия „бяхме супер, защото без нас щеше да е много по-зле”.

Не, не става дума за „феномен”. За съжаление. Щеше да е добре това да е изненада, но не е.Истината е, че България е жертва на процес, а не на някакво изригване. ГЕРБ просто са на път да повторят „подвига” на БКП, която смая света като единствената тоталитарна партия в Европа, завърнала се на власт чрез избори след рухването на комунизма през 1990-та година. Въпреки разрухата и самопризнанията на самия партиен елит за нея по онова време.

Новият шеф на БСП\БКП Петър Младенов описа на ръба на 1989\90-та година наследството на комунизма като апокалипсис. Но това не попречи на мнозинството избиратели да пожелаят да скочат обратно в казана и без да ги дърпат за краката- каквито и да бяха изборните манипулациите, това явление беше факт.

Ако си спомняте, тогавашните социалисти претендираха, че са реформаторите, които ни спасяват от това апокалиптично минало. „Доброто БКП”, ни спасяваше от „лошото” БКП. Това не ви ли напомня на сегашните обещания на ГЕРБ да си „поправят грешките”, спасявайки ни от себе си чрез ново управление с леки корекции на личностите във властта?

Процесът, който доведе до това толкова много хора да харесват вулгарния стил на Борисов, е свързан с дългогодишното и систематично ерозиране на ценностите на демокрацията, на чиито правила толкова демонстративно плюе човекът, който си плю на петите и избяга от изхабяващия го ежечасно премиерски пост само ден, след като заяви, че такова бягство би било „катастрофа за България”.

Това е същият вожд, който най-спокойно обясняваше, че е добре министрите му да бъдат подслушвани. С това той заслужи овациите на следовниците си, за които е добре потенциалните крадци и мошеници в обкръжението на едноличния управник да бъдат държави на каишка- по принцип както българите, за които Борисов обобщи, че били като кучета, заслужаващи именно това.

Борисов разбира какво привлича подобните му и им заявява: „колкото повече флашки вадят, толкова по-силни ставаме”. В превод, той апелира към незачитащите демократичните процедури да се обединяват като „пролетарии” срещу демокрацията под негово ръководство. При такава откровеност, как да не повярва човек в конспиративните твърдения, че ГЕРБ сами си организират скандла ас подслушванията? Ето че Борисов направо се радва, че го има, което е отговор на всички питащи, защото тъкмо „елитът” на ГЕРБ е обект на подслушванията, а не някой друг!

На хората в България медиите от години втълпяват, че демокрацията е виновна за бедността, корупцията, престъпността, обезлюдяването и прогонването на децата ни от страната. Няма значение, че децата бягат тъкмо в демократичните държави, където корупцията е жестоко преследвана, а не начин на живот, както тук. При опит за подобна реплика веднага ми отговарят, че „демокрацията не е за нас”. Това е буквално същото, на което учат и руското население, налагайки авторитарния евразийски модел ( захранван обаче с милиардите от природните богатства, с каквито ние не разполагаме), претендиращ да е работеща алтернатива на западната демокрация.

Ето защо пледирам България да се събуди и да избере между евразийския и продемократичния. Ще ни се наложи прегрупиране в тази координатна система, ако не искаме да ни изхвърлят от клубовете на проспериращия Запад, в които ни приеха с надежда да приемем и приложим правилата за членство, но вместо това се оказваме троянски табун на евразийците, които ни носят „дарове”, като АЕЦ „Белене”.

Ще се наложи да се изправим пред този избор след изборите.

P.S. За онези, които не са съгласни с моята теза ( най-вече защото е моя), препоръчвам да си спомнят зле прикритата подигравка на списание „Икономист”, което след очерталата се изборна победа на ГЕРБ на първия тур на президентските избори през октомври 2011 г. написа с вдигнати вежди, че българите са пожелали да им сервират „още веднъж от същото”. След което, както знаем, дойдоха бунтовете, скандалите и като се очертава…още веднъж от същото. Освен ако президентът Плевнелиев не докаже решително, че не е „същото”, а обратното.

81 мнения за “В България камбаните бият по два пъти, за да прогледнат глухите”

 1. Бойко е този който се опълчи на БСП,и затова ще го подкрепя.Аз мисля,че Герб ще загуби на изборите защото атаката на мафията е съкрушителна.Но аз ще си остана вярна на него

 2. Предполагам, че този убийствено точен анализ на положението ще предизвика поредните обвинения към автора, че обслужвал някого. Статията обслужва всеки читател, който очаква журналистите да го взимат насериозно, а не да го будалкат. Благодаря за което!

 3. Така са поставени нещата, че на гражданите им е представено “с п….та напред” и ще просперираш, което е перифразирано в “с простотия към прогрес”. Няма отърсване от това поведение и ще се нагледаме на още по страшни случки.

 4. Уважаеми г-н Инджев,
  въпреки че знам предварително вашия отговор, аз пак ще си позволя да Ви попитам (а не да Ви провокирам) да пишете за алтернативата. С голямо удовоствие прочетох “Ето защо пледирам България да се събуди и да избере между евразийския и продемократичния”, което е и основната тема за алтернативата. Българите “не се събудиха” през 1989г., така както го направиха Чехите много преди това. На нас ни беше казано, че сме будни. Това беше (е) едно състояние на хипноза. Спейки си мислиш, че мислиш (че си буден). Това се разбра години по-късно и то не от всички. В България голяма част от хората не правят разлика между Свобода и свободия. Все още не се разбира, че върховенството на закона е най-голямата свобода в демократичните общества. Пряка или представителна, демокрацията може да бъде толкова хубава, колкото хубави са “хубостниците”, които НИЕ избираме да правят Законите ни. Така в България “грешката е вярна”. “Грешните” хора управляват “вярно”. След двойното значение на “урната”, интересно как се получи така за “грешните-грешни и верните-верни”.

  Негативните “грешни” са навсякъде г-н Инджев и колкото и да са “верни” те са “временни”. Пък макар и от стари БКП родове. Пишете за позитивната алтернатива и само я илюстрирайте с “грешните-верни”, те не заслужават да са във фокуса. Само така, някога може и да започне прехода.

  Приятен и успешен ден!

  В.

 5. Г-н Инджев, колкото повече наближават изборите, толкова повече се настървяват герберите. Забелязва се дори и във вашия блог. Напоследък първите коментари под почти всички ваши статии са все на хора подкрепящи ГЕРБ. Сигурна съм, че това не са вашите обичайни читатели, а и за феновете на Бойко има хиляди по-подходящи сайтове. Но явно се плаща много за да се манипулира общественото мнение и в интернет. Явно очакват, че хората, които четат вашия блог ще си кажат: ‘е, дори и тук хората си промениха мнението и явно повечето ще гласуват за ГЕРБ, нека и ние така да направим’. Надявам се, че не сме толкова глупави и лесно поддаващи се на манипулации и имам слабата надежда, че здравия разум ще надделее на 12-ти. Какво друго ни остава..

 6. хаха, да чакаме решителни действия от президента.. Плевнелиев е потънал в еснафщина и отбива номера. Управлението му е като това на Боби Михайлов начело на БФС. Ни чул, ни видял, цялото му излъчване показва нежелание да го занимават с неприятни казуси. Въпросът е защо стои на тази позиция? Представете си президент да е Иван Костов – ще има присъствие, ангажираност във всичко, влияние. Бойко си избра един послушко, потупа го по вратлето и сега се готви да го смени, ако може предсрочно даже

 7. 12 май – ден за преброяване. Колко са простаците и простакесите, феновете на Веселин Маринов, което е едно ниво под простак, кенефен биоматрЯл и осъзнати хора.

 8. Към Petq. Разбирам, че за теб, както и за г-н Инджев ГЕРБ са “враг No.1”. Впрочем те са най-големия враг и на Ив.Костов. За мен този враг НОМЕР ЕДНО беше и си остава БКП.Дори и да са близки роднини с ГЕРБ, последните все пак трябва да са враг No.2. Ето за това не разбирам твоята позиция, както и на гореспоменатите господа.

 9. Любопитно е че не сме единствените, от бившите социалистически страни, които през 1990 г. си избрахме да ни управляват пак бившите комунисти. По същия начин през 1990 г. словенците смаяха света, избирайки компартията с Милан Кучан начело. Огромната разлика между нас и тях, обаче, дойде от това, че там бившите комунисти направиха рязък завой на запад и категорично поставиха Словения на пътя към НАТО, ЕС и западната демокрация. Сега Словения е една, практически западна страна с работеща демокрация и немислим за нас жизнен стандарт.

 10. Petko,ti 4estno li mislish,4e Tikvata ima pravo na izbor.Ot koga marionetkite izbirat,drugo osven purite si,toj i tqh ot “priqteli” gi iska,kakto ve4e razbrahme vsi4ki.

 11. Уважаеми г-н Инджев, написаното по-горе не може да бъде по-точно.
  Моля да ви разрешите и аз да си поговоря, защото ми е много тежко на
  душицата. Преди години,когато бяхме деца и се увличахме в игри и правхме и бели,по-възрастните ни казваха-
  СПРЕТЕ, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ… И

 12. Проблемът е, че управлението на ГЕРБ трябва да бъде премахнато, защото с само с трупа на тази партия могат да се нахранят съвместно всички налични политически лешояди. Чрез подобно премахване БСП ще си върне част от загубените избиратели. ДСБ също. България на гражданите също ще набъбне електорално. ДПС и Атака пък имат да си връщат – макар и не точно избиратели. Освен това всички ще могат да седнат около държавната софра – което не им се е случвало – на някои отскоро, на други отдавна, а на трети пък – никога.Горното го написа Едвин Сугарев и аз се подписвам под него

 13. продължаваш да пишеш за тези които не си мърдат устните при четене, а те не са избирателите на герб- вече около 2 млн

 14. Към Petq

  Дължа Ви обяснение.Защото съм първа в коментарите.Аз не съм Герберка но в момента поддържам Герб защото Бойко единствен се опълчи на БСП.А коментирам в блога на г-н Инджев защото го уважавам.Защото пише много умно и ерудирано.За съжаление даже не чета хора които са на моите позиции защото не са на ниво и не не ми са интересни а г-н Инджев е изключителна личност макар и да не приемам неговата позициия.А щом и Вие четете блога на Инджев значи и Вие заслужавате уважение

 15. Ще цитирам една мисъл на Бърнард Шоу: “Демокрацията не може да се издигне по-високо от нивото на този човешки материал, от който са изградени нейните избиратели.”

 16. продължение…
  ние спирахме.А сега няма кой
  да спре Борисов,Станишев,Манолова,Сидеров,
  Бинев и всички останали.Не ви ли е срам за безработните, пенсиите от 150 лева и всичко друго, за което всички знаем. За бащата убил детето си,защото плаче, а ползвате неговия глас.За познатото на мен красиво момиче Лиляна,циганче,което беше малтретирано от майка си и изпратено в дом за деца.
  А Лиляна искаше само да чете и пише и рисува.А болните,за които вечно няма пари.Нали обещавахте всички винаги.Сега казвате, че ще бъде друго.Не, няма да бъде,защото не ви вярвам.
  ZLATKA- Б.Борисов на никого не се е опълчил,той дори направи нещата
  още по-лоши.
  Знам също вече,че няма от какво да се страхувам, защото аз за тези по-
  горе съм нищо.Демокрацията ни я
  дадоха пак те и то такава, каквато те си я искаха.Ако не я искаха,щяха да ни смажат.

 17. И аз се чудя , защо хората не сме на улицата.И да спечели БСП, първото което ще направят – да ни натресат АЕЦ Белене – най корупционния проект, който ще ни доунищожи.Те тръгнаха по студията да го рекламират, защото Путин ги натиска.Не искам руснаци да строят в Българияп и колиба, камо ли АЕЦ.Волен трябва да си плати обяда при Путин за рожденния му ден.И ДПС е за АЕЦ.А ние ще задлъжнеем за поколения.Господи, от кой по напред да ни спасяваш.Всички партии, които напират за Парламента са за затвора.

 18. до В – защо питате за алтернативата? Атаката срещу предишното управление е яростна, безскрупулна и без каквито и да е правила. За джентълменство не говорим. Станишев и флашките му с подслушванията попречиха да се направи нормална предизборна кампания, а вниманието е концентрирано върху съвсем други неща, които нямат абсолютно никаква връзка с живота на обикновения човек като мен и Вас. Онези, които подлушваха 45 години обвиняват, че другите подслушват. БСП – гаранция на демокрацията в България. Дотам я докарахме. Ей го, и народният съд се произнесе: Цветанов е престъпил закона. Това е алтернативата. Ако наистина си давате илюзии, че Иван Костов е алтернативата, или, по-откровено, че той има някакви реални шансове да влезе в парламента, значи сте поет, който живее в някаква паралелна вселена.
  С оглед очертаващата се безпринципна коалиция след изборите ще забележим още по-масирано движение на млади хора към Терминал 2. И движение на автомобили към Калотина. С еднопосочен билет.

 19. Към ЯСЕН ПРАХОВ
  Голямата разлика между България и Слопвения, пък и други от бившия източен блок, като Литва, Латвия, Естония… беше и си остава в това, че там, както и тука, заради “кокъла” бившите комунисти в основната си маса се правеха на комунисти, докато сърцата им си бяха на страната на демокрацията и западните ценности, докато тука се правят сега на демократи, докато рубладйийщината им ги дърпа и влече, къде волно, къде не към Евразия. Те отдавна бият камбаниите, не само от сега, но най – вече бият за “демократите” у нас, които вараха, караха и накрая ни оставиха без алтернатива. Та затова е положението такова у нас. Този проблем за ориентацията на запад или към Евразия не поникна сега. Той си е от самото начало на “прехода” дето все още го чакаме дфа започне. Защото тези, които имат претенции за демкократи и точно те трябваше да го започнат не направиха това. А сега да чакаме и тези избори да минат и тогава да си поставяме този въпрос. Не е толкова мглупав нашия избирател. Той не се убеждава така лесно в ползата от демокрацията, а точно тези, които трябваше да го убедят не бяха никак убедителни. Но подсъзнателно кога по-успешно успешно, кога не, винаги избирателят у нас е гласувал съобразно тази дилема: с изтока или със запада. Не можем да виним обикновените хора за липсата на алтернатива, защото тези от които зависеше да има алтернатива не го направиха. Ако нещо помага на Герб и Борисов за тези избори, това е най-вече несбъднатото дясно обединение, а не разни флашки и друга помия. Все пак да бъдем честни и да признаем истината.

 20. Днес слушам един “виден социолог”, на Любо-Пъпката брат му. Направил поредното социологическо проучване, финансирано от честния частник Марешки. Върти го, суче го, но си го казва в прав текст. Най-омразният политик е Иван Костов – 80%. При 45 партии и коалиции, това ДСБ никъде го няма. И процент даже! Жалко, че не каза до къде стигна разследването на брат му и на другия аптекарски бос. Какво стана с имотите, какво стана с вестниците, какво стана с ограбените от нас парички? Мълчи, а мен това ме интересува.
  Чета Едвин Сугарев, човек към който изпитвах пълно доверие и се питам дали не е слънчасал от известно време.
  Сега всички ще скочат срещу мен. Смятам, че единствено ДСБ и Иван Костов могат да извадят страната и да разпартушинат де що има олигарх, монопол и боклук. Много “гарес” им е събрал.Само, че няма да стане. “Матриалот” не е готов. След 50-100 г. може и да “вдене”!
  Желая на цялото ти семейство и на теб, Иво: Весели Великденски празници! Бъди здрав и действай, все така.
  П.П. Дължа да отбележа, че както преди 1989 г., така и след това, не съм членувал в никаква партия.

 21. “Икономист” били казали, че българите поискали пак от същото. Ами да. Прави са. Повечето от българите наистина това искат. Ако има как да се надникне в душата и мислите на младите българи например, ще видим, че пример за подражание, модел на поведение и мечтан начин на живот за българските момчета са мутрите. Моделките и чалга певиците за момичетата. Те не мечтаят да са Стив Джобс, или Бил Гейтс, или Джон Атанасов. Нито Майкъл Джордан дори не искат да са. Те си мечтаят да са като д-р Стоичков. Бойко си им е модел отвсякъде. Слави и турбо-фолк певачките (не им знам имената). Това, че една определена група хора у нас виждат нещата по друг начин си остава техен проблем. Младите, които виждат проблема по подобен начин, са в чужбина. Това е действителността. Как ще се промени? Ами първо ни чака много страдание. Докато да ни уврат главите. Ама щяло да бъде бавно. Някой да е казал, че дядо Господ бърза за някъде? Ами ако не ни уврат главите? Ами ако не ни уврат главите ще се затрием като племе. Малко ли народ се е затрил по тази грешна земя? Нито ще сме първите, нито последните, нито някой ще пророни дори и една сълза за нас. Наш си е изборът кой път да хванем.

 22. Народът не е глух, прост е. Това е в резултат на систематичното унищожаване на образователнта система, от прогонването в емигрантство на квалифицираните и интелигентните поради липса на поле за достойна реализация при “прехода”, от унищожаването на морала и ценностната система през социализма.
  Като се добави и ефекта на медийната машина за манипулации и дезинформация, резултатът е предизвестен.
  Както вече писах, на изборите ще берем горчивите плодове на изпростяването на нацията.
  Въпреки всичко на тези избори съм решил да гласувам за ДСБ, но ако ДСБ дори косвено се съюзи с комунисти независимо как се казва партията им, заклевам се ще емигрирам, ще сменя имената на цялото си семейство и ще отуча децата си от български, за да не остане нищо свързващо ме с България.

 23. През 1998 г. бях няколко месеца в Байер АГ, Леверкузен, Германия. С моя местен колега дискутирахме “Що е то демокрация и има ли почва в България”. Колегата се отнасяше с много добро чувство към българите, харесваше ги, че са топли хора (той беше от Щутгарт). Та той ми каза: “За мен демокрацията е силна и солидна тогава, когато отделния човек получава от професията си необходимото да устрои своя живот и този на семейството си плюс поне 30% спестяване за в случай, че някой бос се опитва да си играе с теб докато си намериш друга работа”. Ако някой се замисли какво се крие зад това, би разбрал формулировката. Във всеки случай германецът ми я представи, уверен, че народ като българския няма да има много проблеми да го постигне бързо.

 24. До Георги Велев,
  това за което говорите Вие е политическата алтернатива в контекста на предстоящите избори. Г-н Инджев многократно е заявявал, че няма да дава съвети на никой как да гласува и най-малкото от уважение, че все пак пиша в неговия блог, не бих си позволил да го заговарям на такава тема. Алтернативата за която говоря аз е за начина, за пътя, за качествата, за хората, за това което сме и за това което би трябвало да бъдем. Алтернативата е в отговора на тези и други подобни въпроси, които не са свързани с партии, а с принципи.
  Просто начина по който пише е прекалено личен и доста негативен за моето усещане и исках да го споделя. Мисля си, че би имал същия ефект и при едно по-позитивно писане, тъй като така (според мен) контраста между “доброто и злото”, ще е по-голям.
  А политическата алтернатива всеки трябва да прецени за себе си. Едно е ясно. За свободата трябват правила. Тези правила са за всички и трябва да се спазват от всички. ГЕРБ не е изключение. Другото е свободия. Не приемам, че за да се бориш с престъпността трябва да станеш престъпник. Така нареченият преход никога няма да завърши, докато не започне, а той за мен все още не е започнал.

  В.

 25. Г–н Инджев, според Вас защо за чугунени гербови кратуни е важно да се бутат с коментари помежду нормални хора в блог, който четат и явно не вдяват? Като крепост, която искат да превземат с голословие почти като разголени цици за автограф пред Боко.
  Онуй нещо, дето беше писало “mrastna mishka” продължава ли да праща коментари?

 26. До Румен Пейчев
  Съгласна съм с Вас! Да.само ДСБ и Иван Костов могат да спасят България.но колко ли знаят това.

 27. Златке, вие сте зомбирано създание! Такива като вас докараха тиквата на власт и ако я докарат втори път, ще ви проклинат всички бъдещи поколения. Вие отказвате да мислите, не искам да приема, че не можете! Единственото нещо, срещу което се е опълчила кратуната от Банкя, са демократичните ценности у нас. И успя да ги затрие благодарение на вашето скудоумие! Извинете, не мога да бъда по-деликатен! Чашата преля отдавна.

 28. “…За онези, които не са съгласни с моята теза (най-вече защото е моя)”

  Ха, ха, ха! Люба Кулезич пък направи обратното с Иван Костов по НОВА. Абстрахирайки се от неговата личност набързо го натика в ъгъла при Станишев по формулата “Щом критикуваш ГЕРБ, значи играеш с БСП”.

  Иво! Вие май сте единственият, на който още не е вменено такова нещо в прав текст;)))

 29. Българите направиха правилния избор 1997г. защото бяха умрели от глад. 1998г. 90% от анкетираните на европейско проучване отговориха, че са готови да дадат подкуп за да си решат проблем. За каква демокрация говорим. Гласувалите за СДС 1997г. очакваха, че ще дойде един герой на кон и с магическа пръчка ще оправи всичко докато те подремват на сянка. Когато се оказа, че за демокрацията трябва да се полагат непрекъснати усилия, огромното мнозинство от българите решиха, че е по-лесно да се грижат за тях разни месии, задължително полуграмотни. Важното е да казват и обещават неща, които те искат да чуят и да не се напъват много много. Ако пък викат и долу БКП всичко е наред.
  Тези, които имат памет си спомнят, че Бойко Геройко спря белене след чудене повече от 2,5год. и силен натиск от Запад по инициатива на СК. Затова в момента целта е да се премахне Костов от политиката, защото много пречи на руските интереси в България. Да не забравяме, че неговото правителство така силно завъртя страната на запад, и със авторитета си вече 12год. пречи страната да бъде отклонена от този път въпреки всички опити.

 30. До Георги Велев

  А вие да не би да се опитвате да внушите, че Бойко Борисов е алтернатива на Станишев! Нищо подобно, уважаеми, нищо подобно!

  Единствената доказала се алтернатива е Иван Костов!
  Лесно, ясно, точно.

  Бюлетина 27!

  In Kostov We Trust!!!

 31. Към г-н РАДО,
  Това да определяте кой е враг №1 и кой №2 – ГЕРБ или БКП( БСП ) е като да избирате между НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА и Комунизма( ИНТЕРНАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА), е избирайте си, но аз не искам! Нима тези мафиотски истории със скандала с “Мишо Бирата” и последнита “завера” между НК, МН и ББ и записките на Р.Овч и историите на Румен Шадравана се различават помежду си – та да им водиш и класация! След като на теб критерия ти за интелигентност е ББ, а за честност и аналитичност Цецо Шлифера – па гласувай си за тях!

 32. Понеже в блога се дискутира все повече алтернативата ще кажа, че всеки сам намира своята алтернатива. Единственият проблем е, че погледът ни е толкова замъглен, че си въобразяваме, че алтернатива означава изборът на по- малкото зло.
  Може ли някой да отговори как по- точно Б. се е опълчил на СС? От това опълчване животът стана ли по- добър? Аааа, или спряха АЕЦ Белене, айде стига, бе… “Виж ми окото, особено едното”.

 33. Уважаеми В. неразбирам защо г-н Инджев трябва да Ви каже алтернативата за която да гласувате на 12.05.13.След като имате интернет и четете различни блогове и помните кой
  какви обещания е давал преди избори и какво е изпълнил и направил през мандата си избора
  е лесен.Преди 97 г.бяха Сполука от БКП-БСП Лукановата зима,дойде СДС- Ф.Димитров,но ДС го
  свали от власт,дойде Беровото правителство -на Мултигруп,/пропусксм служебните правителства
  на Попов-за бога братя некопувайте,и на Р.Инджова/,за правителството на Ж.Виденов няма да
  пиша 3000 лв долара по магазините няма стока и т. н.,правителството на ОДС 97г. с лошия
  И.Косто който каза,че няма да ни бъде лесно и понаправи колкото можа и ДС му позволи,но
  според мен направи така,че подготви България за влизане в НАТО и Европейския съюз,”царя обеша
  да ни оправи за 800 дни,след тройната коалиция която крадеше като за последно,дойде Граждани
  за Европейско Разграбване на България с цел да раздаде правосъдие за предишните управляващи
  и какво стана вместо възмездие според закона още по голяма корупция крадене,калпави закони
  никакви реформи,обсебване на съдебната система и да не изброявам куп неизпълнени обещания.
  ДО сега съм гласувал след 89 г. за СДС/участник съм в създаване на СДС,участвувал съм и в
  създаването на ДСБ и ще прода лжа да подържам и занапред десномислещите хора което ще рече
  на 12.05.13. бюлетина 27 или избора е 12.27. ПО ЗДРАВ!

 34. Четейки коментарите в главата ми изплува понятието “ГОТОВАН”.
  Човек, който иска да получи на готово – пари, облаги, съвети, разум, решения и т.н.
  Този човек дълбоко в себе си смята, че другите са му длъжни.
  Има ли смисъл да обяснявам, че именно подобни хора са перфектната почва за всеки авторитарен обществен строй?
  За кой да гласуваме?
  За кой да гласуваме?
  За кой да гласуваме?
  140 години минаха и хората пак задават едни и същи въпроси:
  “Попитаха го един път селяните от Софийско, дето той устройваше трескаво комитети:
  – Бай Василе! Когато се освободи България, кого ще си турим цар?
  – Ако се бием с турците само за цар, то сме глупци. И сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода и човешко равенство – отговори Левски навъсено.
  – Ами ти каква служба ще вземеш тогава?… Зер, пада ти се най-първа служба.
  – Никаква. Ще ида у други поробени народи, да правя това, което правя тук сега.
  И той говореше искрено.”
  Иван Вазов

  Разликата от там до сега е в това, че тогава хората са били дейни – правили са комитети, макар и простовати. Днес освен, че сме простовати сме и пасивни сеирджии. И Апостола да дойде, пак няма да може ни събере за нещо по-различно от ракията, салатата и сапунката.

  Знаете ли какво се случва с един готован, който проумее този си проблем – той се превръща в абсолютно начинаещ. Започва да уважава, цени достойнството и да се учи, учи, работи, учи, работи, греши, пада, става, продължава и се старае, децата му да разберат що е то “готован” и колко лошо е това …. А това е трудно. Поне в началото.
  Когато в България се появи критична маса от абсолютно начинаещи може да кажем – преходът свърши.

 35. Е,за кой все пак да се гласува?Пред Станишев,Доган,Кунева,Волен,Бинев и др.по-малкото зло е Б.Б.

 36. СРС-то е от 29 Април 2013 година

  Текста съдържа вулгарни изрази и цинизми. Не се препоръчва за лиза под 16 години!

  “Всички медии в България съобщиха, че Бойко Борисов е официално призован за разпит от прокуратурата в 9:00 часа сутринта на 29 април 2013 год.
  В 9:30 часа се изсипват пред сградата на прокуратурата 100 човека от охраната на Борисов, които заедно с НСО пазят него и Цецо на Кумецо от престъпността, която още преди 2 години унищожиха напълно, като точно една дузина от тях се грижат да обгрижват лично прототипа на дон Корлеоне, включително с големи пури, уиски и да не се самонарани Босът. След неколкочасово продължително и старателно претърсване на сградата и разпит на заподозрените в нея лица, шефът на охраната бодро рапортува:
  “Шефе, всичко в сградата, квартала, града и окръга и въздухът над тях е чисто, движението е напълно блокирано навсякъде, снаиперисите са на позиции, а мат’рялът е евакуиран, както ми нареди. Само нек’ви мухльовци нещо напират да влизат в сградата и се опитват да ни успиват – разпраат, че били нек’ви си прокурори ли, що ли и работели там. Да ги обработиме или да ги дадеме на чистачите, к’во ше каеш?
  Бойко Борисов: Абе мноо сте тъпи бе, ейййй. Ми теа са наши педали, аз съм ви ги назначил да ви пазят задниците като задигате колите и пренасяте бялото , затова трябва да се отнасяте с уважение към тях! Я ги сритайте набързо в мазетата и им кажете всеки да си напише кой какви мангизи и имоти има, та да си обновим информацията в ТИМ-а. И викнете онзи тъпанар да дойде. Кодже, я ми подай още една пура и глей ми уискито да го допълваш, като падне под средата на чашата…
  Бойко Борисов е удобно изтегнат на дивана в кабинет, на вратата на който пише Главен Покурор на Република България, смуква оттегчено от голяма пура и отпива бавно от уискито.
  След 30 секунди се чува тихо почукване по рамката на кожената врата и гардът отваря и поглежда,измучава нещои я тръшва:
  “Шефе некъв педал с голяма гуша искал да те моли за нещо. Да му забия ли два шамара,или да го наеба?”
  Бойко Борисов: Абе пусни го, ама му кажи да докладва бързо, давам му 10 минути, че след това имам важна работа. Ше ритаме с отбора на село Долно Нанагорнище, добри момчета са, мисла да ги напраа митничарчета, а капитанчето им съм го аресал за финансов министър – всеки път като ритаме и си плаща облога още преди мача, че ще паднат, а аз не си и спомням даже някога да сме се обзалагали…Баси ташака, мноого убаво копеле. Еми той си е готов министър! Каза, че ако требе и очила ше си сложи, да изглежда по-интелегентен.

  Вратата леко се открехва на половина и се подава плахо главата на Цацаров:
  Сотир Цацаров: Господин началник, разрешете да вляза!
  Б.Б.: Влизай бе,влизай, к’во да те права. И като сме сами можеш просто да ми викаш шефе, че е по-кратко. Кажи са за кво напъваш толко да ме видиш, да те еба. Дошло е време да си плащате месечната миза ли – там мушмороците, дето ви назначих в прокуратурата ли, що ли?
  Сотир Цацаров влиза с изненадващо леки стъки и кожено куфарче в ръка и застава мирно пред Борисов.
  С.Ц.: Ами шефе, аз таковата…
  Б.Б.: К’во таковата бе, Цацар, не ми губи времето, че треа да ода да ритам, а после съм им обещал на момчетата да ги разходя със самолетчето над София, та и те да видят що е голям град…Докладвай бързо, че ако ме ядосаш става лошо — много като тебе вече плакаха, шъ знаеш?
  С.Ц.: Ами таковата,там нек’ви записи излезли, нек’во журналистче от Медиапул нек’ви докуметни вади, дето съм разписвал…Педалче едно.
  Б.Б.: Еми к’во ме занимаш с теа глупости бе, Цацар, опраай се сам, нали за това те назначих! Роман ми каза, че ти си им казал на твоите педали да го обезкостят! Тоя що още мърда?
  С.Ц.: Е, да. ама докато го привиквахме да му обясним с кво изложение са ни килиите, взеха че станаха и други тесли.
  Б.Б.: К’ви тесли бе, Цацар, за к’ви тесли ми говориш. Е сега ви ебах майката – и на тебе, и на Василев и Кокинов. Я ми сипи още едно уиски и да знаеш, че затова ви дигам мизата с 20% на месец. И ще ми ги плащате на 1-во и 15-то число, Кодже, извади елката и му сметни на тоя капут и го изхвърли веднага от тук, докато не съм го пребил…Той Трактора добре си ги реди неговите, като го преебат, ама нали аз съм добра душа и все от това си патя…
  С.Ц.:Ама шефе, те и за тебе пишат. Даже казват, че аз като главен прокурор и хората ми трябвало за започнеме да предявяваме обвинения!
  Б.Б.: Бах му мамамта, абе Цацар, ти много си изнаглял бе, цървул! Не знам от педерастката ти дружинка ли е, дето там масони се пишете с Гергов, що ли? Абе тебе кой те назначи за главен прокурор, бе, цървул, да те еба? В тази държава аз обвинявам, аз доказвам и аз осъждам, ясно ли е? Цецо, а ми дай на тоя папката!

  Гласът на Цветанов от електрическия контакт бодро рапортува:

  Готово, бос, вече е при тебе. Бойко си помръдва с оттегчение малкия пръст и Бодигардът с отскок се отзовава до климатика, отваря капака му и изважда от там старателно прономерована и прошнурована папка с надпис с големи червени букви: “ДЕБЕЛИЯТ” и я подава с благовение на Борисов.
  Б.Б.: Е, сега ме ядоса, а нали знаеш кво стаа като съм ядосан?
  С.Ц.:Извинявай, шефе, ето го куфарчето.
  Бойко с досада повдига куфарчето и го подава на притичалия се гард:
  Б.Б.:Нещо много ми олеква, бе Цацар, да не се ебаваш нещо с мене/
  С.Ц.: 2 милиона са точно, бе шефе. Има и поздравителна картичка, даже Роман и стихотворение ти е написал.
  Б.Б.: К’ви са тия стихотворения, бе Цацар, той тоя май да не си го е.еш тоя. Ей, голяма дружинка оформих в тая прокуратура, дееба мама му…Айде, зимай тези пари и ги раздавай на който треба да опраиш нещата. И не искам повече да ме занимаш с тези неща! , Кодже, и като свършат работа треа да минете и да ми съберете парите – с 200% лихва, нали съм добра душа, нема да ги щавя много! Обаче сеа не им казвайте… Свободен си!
  Цецо, дай ми медала, дето американците ми го дадоха – за най-голям полицай във Вселената пак да го видя!
  През отворената вратана тоалетната се вижда,как дъската на тоалетната чиния се надига бързо и от нея се показва главата на Цветанов,койтободро рапортува:
  Заповядай, шефе.
  Гардът отива и говзима,после с огромне респект го поднася на Бос(и)а!
  Б.Б.:Ей, ама много убаво са го нарисували, дееба мааму, я Кодже, я кажи к’во са написали, бе.
  Коджейков: Ами шефе, аз таковата, не съм стигнал още докрая на азбуката им,мама им дее.а капиталисти! Той татко от малък оюе го помня, всеки път като види непозната дума и се хващаше за кобура. Все ми разпрааше – не ги чети тези глупости, сине, не учи и човек ше станеш…И прав излезе.
  Бойко Борисов става бавно и авторитетно и му казва бащински: Ей, кви сте тъпи, бе! Сега вече не сме комунисти, бе, сеа сме капиталисти, толко ли не мое да вденете! Е затова цял живот требе да сте ми благодарни, че ви храня! Едно конгречулейшън Борисов не научите бе,мама му дее.а.
  Аре карайте ме към игрището и да хвърлиме една табличка докато стигнеме.
  Цецо, тръгваме! И му кажи на оня педал Сергей, че преминаваме към фаа 2 на плана със СРС-тата.
  “Слушам, шефе”, рапортува Цветанов,излизайки от хладилника…
  Борисов се заглежда в снимката си на стената на кабинета на Цацаров с посвещение, взима я връцете си, обръща я от другата страна, оглежда втренчено физиономията на дон Корлеоне, която е залепена на гърба, и си промърморва – “Я, тоя колко добре ме пунтира, да го еба! Сигурно затова е станал токкова известен – почти като мене”

  http://www.capital.bg/blogove/pravo/2013/04/28/2050929_nikolai_kokinov_poredniiat_test_za_vss/?ref=id#comment-20

 37. Радо, БСП беше враг №1 за демокрацията в България докато не се появиха ГЕРБ. Колкото и невероятно да звучи, те се оказаха много по-крадливи и некадърни.

 38. Съвсем не вярвам в такива комунистически лозунги и думи, като “враг”. С това понятие се избиха много достойни българи, защото някой решил да го назове с някакъв епитет и следователно трябва да го смачкат. Че хора без всякакъв морал, достойнство и чест съществуват, имало ги всякога и в всяко време. Че хора да обвиняват в фантастични престъпления, с недомлъвки, двусмислени изразни лъжи могат да се намерят още и от времето на Сократ и неговия “съдебен” процес, Инквизицията и даже през наше време на уж “демокрация. Хубаво е да има различни мнения. Но лошото е когато глупаците, които могат да приемат тези лъже прийоми за истина стават едно огромна сила.

 39. Иване, кажи си…
  Какво? И защо нищо не каза?

 40. Госпожи и Господа, които за мое съжаление и Ваша гордост подкрепяте ДСБ, единственото, което може да направи ДСБ е да се концентрира върху това да спечели 2,5 % от гласовете, което прекарано през 60 % избирателна активност да даде право на влизане в парламента. Госпожи и господа, в ДСБ има един човек, който е истинска пречка за демокрацията в България (това си е моя преценка). Този човек, отдавна трябваше да пише мемоари и да ходи по конференции в които да е скъпоплатен лектор (без ирония го казвам последното). Докато този човек не си преодолее самолюбието каквото и да е мнението Ви за него, хората като мен няма да има за кого да гласуват и драмата в която ще участваме все ще бъде дали сме минали четирите процента, ако ли пък не, дали сме минали единия процент, който ще ни даде 1-2 млн. в следващия мандат, за да може партийката да преживее някак до следващите избори. От доста време следя напъните Ви в тоя форум, но няма как да не отбележа, че просто нищо свястно не може да направи ДСБ, не го ли усещате. Как си представяте, че ще се случат нещата? Не си ли го представяте с една единствена синя партия, чийто лидер да бъде одобряван или поне понасян от например 28% от избирателите, а не от 2,8%. Знам, че е трудно и доста мечтателно, но не мислите ли, че всяко начало е трудничко. И че всички почва със саможертва. Дали нашия драгалевски воевода ще се жертва за нас – хората, които искат България да е нормална европейска държава?

  Въпреки всичко, уважаеми агитатори за ДСБ, желая Ви успех. Ако щете ми вярвайте, от сърце Ви го желая. Въпреки, че както написах по-горе, успехът за вас значи да вкарате 15 депутата в парламента, които да се репчат на “батковците” от ГЕРБ. ДСБ никога няма да вземе 30%, винаги ще бъде окол 2-3-4% и това е проклятието Ви. Просто Вие сте една малка част и то доста малка част от демократично мислещите хора в тая страна. Направете така, че да дадете шанс и на другите да има за кого да гласуват. ЖЕРТВАЙТЕ СЕ! Убедете лидера си да се пенсионира. Той не е единствен гуру на демокрацията. А и неговите грехове още ги помним, въпреки, че са леко позабравени.

  Постъпете като истински антикомунисти, т.е. живейте като свободни европейски граждани. Не ни предлагайте отново Спасител. И сега си имаме СПАСИТЕЛ и то какъв…

  Изкушавам се да се обърна и към тия, дето били харесвали г-н Инджев, ама много били влюбени в Бащицата, щото той се бил опънал на БСП. И към тия дето класифицират враговете на България на No. 1 и No. 2 и щели да гласуват за Враг номер 2, щото бил малко по-невраг от враг номер 1 – ХОРА, ВИЕ НАИСТИНА ЛИ ИМАТЕ ГЛАВИ? Какво Ви стана? Като Йордан Соколов ли изпаднахте в старчески кризи или като Евгени Михайлов и Едвин Сугарев сте слънчасали (горещичко беше последните дни)… Хора, наистина ли ще дадете още 4 години на мутрата? Още 4 години от същото ли искате. Да допуснем, че хипотезата, която преследвате проработи. Да допуснем, че Бащицата – Гаранцията – Спасението – Великият Строител и т.н. вземе мнозинство и състави ново правителство, да продължим с допусканията и да си представим, че по някакъв магически начин гореописания борец против комунизма затрие БСП от политическата карта на България и след 2 години тая партия вече я няма. И какво става, госпожи и господа? Това ли е победата, това ли е жадуваното бъдеще? Това ли е европейското развитие на България? Какво ще стане в тоя момент? Ще си имаме премиер, който се среща с градския прокурор, който му се отчита и с когото дискутират как да спасят от наказателно преследване трети герой, който освен всичко друго е дал 50000 лева за създаване ан профил във Фейсбук? Това ли искате да имате след 2 години вместо БСП? Или искате нещо друго.

  На тия, дето ще гласуват за ДСБ, пожелах успех (каквото и да значи това), но тия, дето се готвят да гласуват за ГЕРБ, понеже само ГЕРБ щял да нарита по кокълчетата БСП бих ги призовал да идат за гъби. Там при гъбите може и да се видим (въпреки, че не е сигурно, може и да посегна към някоя бюлетина). И не се притеснявайте толкова за БСП, защото аз мисля, че единственото което можем да пожелаем на тия дето ще гласуват за БСП е да си гледат старините и да се радват на всеки следващ час, защото с тяхното ЕГН си отива и тяхната партия. Времето ще свърши с БСП това, което някой хора отреждат на Великия и Незаменимия. Ние уважаеми събеседници имаме по-друга мисия от това да бием БСП с няколко процента. Нашата мисия е да живеем свободно и безалтернативно демократично. Нашата мисия е да се държим като свобни и мислещи хора, ако сме достатъчно много и достатъчно последователни все някой ден ще се пръкне оная партия, дето ще затрие и БСП и чалгата.

 41. Ето на тези избори ДС играе на сигурно, за да вкара само свои производни в парламента. На първо място трябва да се елиминира завинаги омразния им Костов и не случайно Борисов нападна именно него подавайки оставка. Социологическите проучвания имат за цел единствено да легитимират фалшифицираните изборни резултати. Доказателство за това например е лансирането на партията на Кунева в социологическите проучвания. Единственият начин, по който Кунева би могла да има повече от 1-2 % е чрез изборни фалшификации и социологическите проучвания преди изборите само обработват общественото мнение да приеме тази фалишификация като нещо нормално и логично.

 42. @РАДО
  Независимо дали харесваш или не Дайнов, анализът му е убийствено точен:
  “Българската структура на властта при управлението на ГЕРБ не е основана върху закон и принципи, а върху голата сила и зависимостта от нея. Веднъж институционализирана, голата сила има свойството да разрушава не само институциите и държавата, а самото общество. Съвременните общества не се основават върху някакви традиционни или кланови зависимости, а върху независимостта на решенията, политическото равенство и равенството пред закона. Когато това равенство изчезне и бъде заменено с вертикалното отношение “сила – зависимост”, изчезват и обществените връзки, свързващи помежду им хората, членуващи в дадено общество.
  Затова произволът, стоварен върху България от ГЕРБ, заплашва да унищожи много повече от онова, което са успели преди него да направят други корумпирани или разрушителни български правителства. Те успяват, в най-добрия случай, да разнебитят държавата и/или икономиката. ГЕРБ обаче разлага самото общество – самата възможност хората да живеят заедно на дадена територия”.

  И още:

  “Невероятна глупост и пълна безотговорност е да се твърди, че ГЕРБ са десни. Някои дори казват, че за тях трябва да се гласува, за да бъдат спрени комунистите. Нека хората отново да се юрнат да гласуват за ГЕРБ и тогава ще разберат що за лице стои зад тях. Но ако ги изберат, така ще се оцъклят. ГЕРБ нямат дори формалните признаци да са партия. Те нямат висш форум, на който да избират и свалят ръководство. Забелязали ли сте това? ГЕРБ нямат национален конгрес. Те дори по формален признак не са партия. В политиката, доколкото това, което вършат може да се нарече политика, ГЕРБ не са десни. Те дори не са политически животни. ГЕРБ са антисистемна, разрушителна сила, която разрушава политиката и следователно държавата”

 43. Не говоря добре български и затова прилагам една добавка от Уикипедиа
  която може да е интересна за читателите ви.

  Стокхолмски синдром

  от Уикипедия, свободната енциклопедия

  Направо към: навигация, търсене

  Стокхолмският синдром е психологическо явление, при което пленен или отвлечен човек се привързва към похитителя си и изпитва симпатия към него. Понякога се нарича погрешно Хелзинкски синдром.

  Името на това психологическо състояние произлиза от събитията от 23 до 27 август 1973 в шведската столица Стокхолм. Четирима служители на кредитна банка в центъра на града са взети и държани 5 дни като заложници. След освобождаването похитените изненадващо проявяват добри чувства към похитителите и дори ги защитават.

  Понятието „Стокхолмски синдром“ е въведено от шведския криминалист и психиатър Нилс Бейерот, който го споменава в изявленията си за медиите.

 44. До Бай Пешо
  простащината е единствената възможна форма на определен вид хора

 45. baj Pesho,ne go dokara Zlatka,na vlast go dokaraha mnogo pari i totalna medijna profanizaciq.Vsi4ki znaem ot kyde sa parite i na kogo sa mediite.Nikoga nqma da zabravq,predi pove4e ot 10 godini,gledame edno shou po edna televiziq,v koeto vse oshte mojeshe da se vidi ne]o interesno.Tikvata e gost v ka4estvoto si na glaven sekretar,dokato az se 4udq,kakvo ni se e slu4ilo,edin moj priqtel komentira….”Tozi gleda,no ne vijda,vreme e za emigraciq”

 46. Simo,ako ideqta na demokraciqta beshe,nqkoj da ti kazva,kakvo da pravish i,za kogo da glasuvash,na zapad ot Bylgariq shteshe da e pylen uzas 🙂

 47. Simo Kfchovski, защо ти е да гласуваш за по-малкото зло Б.Б., като можеш да гласуваш за най-малкото зло – Иван Костов? В негово присъствие, повярвай ми, най-малко злини ни очакват!

 48. Налага се да се повторя, този пък малко по-обстоятелствено.
  ГЕРБ не са партийна алтернатива, най-малко защото това не е партия! ГЕРБ са еднолична милиционерска мафиотско-олигархична структура, регистрирана като политическа партия, в която босът решава всичко, а непослушните, отлъчените и разлюбените от него подчинени търсят сигурност в чужбина.

 49. Четох, четох коментарите ви, та ми омръзна. Като питате за кого да гласувате, да ви кажа:ЗА ИВАН КОСТОВ ГЛАСУВАЙТЕ, ТОЙ ЩЕ УЧАСТВА С НОМЕР 27.

 50. Към MIKA
  И преди съм забелязъл в коментарите ви, че пламенно защитавате тези, по които ви липшсват основни понят6ия. Предлагам ви първо да прочетете това:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
  Ще останете много изненадана от прочетеното, а тук само бих поставил два интересни текста от тази научнопопулярна статия:
  “Племенните общества като бушмените, които обикновено наброяват 20-50 души, често не се нуждаят от водачи и взимат решения, базирани на консенсус измежду мнозинството. В Меланезия животновъдните селски общности традиционно са егалитарни и нямат нужда от твърда, авторитарна йерархия. Въпреки, че един човек може да придобие известно влияние, задължително условие за това влияние е продължаването на демонстрацията на лидерски умения, а и то зависи от желанието на общността. От всеки човек се очаква да участва в общите задължения, както и има правото да участва в общите решения. Като цяло, силният социален натиск насърчава съответствията и обезкуражава индивидуализма.”
  И това:
  “Икономисти като Милтън Фридман силно критикуват ефективността на демокрацията. Те се основават на предпоставката за нерационалния избирател. Техният аргумент е, че избирателите са крайно неинформирани по много политически въпроси, особено отнасящи се до икономиката, и в същото време имат силни предубеждения по малкото въпроси, по които имат познания….
  В последно време, демокрацията е критикувана за това, че не предлага достатъчно политическа стабилност. Тъй като правителствата се избират и сменят често, то има и чести промени в политиката на демократични страни както на местно, така и на международно ниво. Дори ако една политическа партия се задържи на власт, протестиращата опозиция и острата критика в средствата за масова информация често са достатъчни, за да доведат до внезапна и неочаквана политическа промяна. Честите промени в политиката по отношение на бизнеса и имиграцията са способни да възпрат инвестициите и по този начин да възпрепятстват икономическия растеж. Поради тази причина, много хора излагат идеята, че демокрацията е нежелателна за развиваща се страна, в която икономическият растеж и намаляването на бедността са основен приоритет.”
  Горните текстове, както и цялата статия от “Уикипедия” на тема “Демокрация” показват, че проблемът е изключително многопластов и сложен. От формална гледна точка у нас демокрацията е отдавна победила. Ние като държава нямаме почти никакви традиции с никоя форма на демокрацията, като управление, като изключим някои кратки периоди след Освобождението до комунистическото си заробване през 1944. А това е много недостатъчно. Освен това у нас индивидуализмът, като национална характеристика, за който също се споменава в пасажите по-горе е необичайно висок. Това обяснява много от неблагополучията ни. Изобщо сякаш имаме генетично обусловен антидемократичен афинитет:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
  Дори не забелязваме например, че ДСБ, която приемаме за еталон на демокрацията у нас е всъщност автократична партия на “Командира”! В това отношение голяма и принципна разлика с ГЕРБ за съжаление няма. Строго погледнато БСП са по-демократична партия! Там все пак има крила, които се боричкат помежду си (макар и за “кокъла”), което в резултат предизвика доста смени на лидерството при тях по време на “прехода”. За ГЕРБ пък да не говорим! Там “демократизмът” се изразява в боричканията между двете полукълба на Неговия мозък, при което всяко надмощие трае “ден до пладне” и всяко решение трае понякога броени часове и никога не сме сигурни дали е последно!
  Това е по отношение на демокрацията, като понятие – нищо лично.
  Сега по отношение на методите в политиката (като форма на управление на обекта общество). При вас, а и при много други се забелязва пълно объркване и неразбиране на понятията “ляво” и “дясно”. Вече писах в друг коментар, че “ляво” управление означава централизирано управление, което използва командите (дкрети-правителствени разпоредби, или заповеди на “вожда”), преразпределението и т.н. с други думи компромисите в името на някаква цел (социална политика) и в резултат неспазване на предварително уточнени правиила(закони). И колкото и благородни да изглеждат подобни намерения в краен вид и като резултат те водят до автократизъм и тоталитаризъм. “Дясното” управление предполага децентрализирано управление (на разделените институции, както и на местните власти), при което стриктно се спазват приетите правила (закони) еднакво от всички. Това дава голяма степен на либерализация в управлението, но не трябва да се забравая, че има екстрени ситуации, които налагат бързи решения и в такива моменти прекалената либерализация може да доведе до объркване, хаос или дори анархия. Реалното управление е винаги смесица от леви и десни нетоди в пропорция съобразена с моментните нужди и тук именно се пресичат точките на демокрацията и методите на управление, защото демокрацията единствено може да осигури праявилни пропорции в методите на управление в най-голяма степен. Но не трябва и да се забравя, че им определени системи, при които децентрализираното управление не върви или дори е невъзможно. Такива са военните системи, управленията по време на войни и кризисни ситуации, малки и еднолични фирми и подобни. А какво да кажем за човека и неговия отрганизъм – образец за система с централизирано управление (от мозъка). Така, че и тук нещата не са така ясни и прости. Много от елементите в предлаганите политики на ДСБ са си леви, докато много от тези на БСП, са десни! Политиките на ГЕРБ са на практика “леви-десни”! Макар, че финансовата политика на Дянков беше определено дясна.
  Но в горната статия Г-н Инджев е поставил истинския проблем, истинската дилема пред нас, като избиратели. Изобщо не става въпрос нито за демокрация, нито за методи на управление. Става въпрос накъде? На Изток или на Запад. Или по-точно спасяване от лапите на Руската мечка или не. Предаване в желязната и прегръдка. Тази дилема обаче не е от сега. а си стои пред нас от столетия! Дори още от основаването на Славяно-Българската държава от Аспарух! Да не забравяме, че макар и сиен Българският хаганат е бил прогонен и обърнат в бягство от хазарите, (които владеят Русия и досега). И от тогава досега единственото, което със сигурност се е разбрало, че най спасителната посока за нас е на запад! Това поне може да се смята за исторически доказано (за сведение на “патриотите” от Атака). Това е, което трябва да имат в предвид българските (ако са български) избиратели и не само в трези избори, а винаги, дотогава докато сме в извънредна ситуация. Когато е застраашено самото ни съществуване, като държава. А ние сме си така от 200 години преди Освобожденоието, та досега. Когато условията се нормализират тогава, ще мислим за демокрация и методи на управление. Та толкова относно “алтернативите” на тези и на за съжаление много още бъдещи избори!
  Поздрави.

 51. До Lachezar

  Имай милост към нас недей да пишеш толкова пространно не се намираш в психиатрия а и ни уморяваш с твоите блуждаеши мисли.Пиши си,но по-кратко

 52. Бойко Борисов е мафията.Защо никой друг,освен
  пишещите тук не го разбират. Той гледа,но не вижда, както пише по-горе, защото не го интересуваме. “Дайте пържола на кучето” или “продай си златните пръстени и яж”. За някои дори той е правилният, защото вярва в
  Бог.

 53. Идат избори. Време е българите отново ще ми докажат, че са глупави.
  Опитът сочи, че ще ме изненадат неприятно – надминавайки очакванията ми.
  Още от същото е любимата им мазохистична мантра.

 54. Към GB

  С “гениалното”си заключение: “Когато условията се нормализират, тогава ще мислим за демокрация и методи на управление”, сте обезсмислил всичко което сте цитирал и написал в поредния си обширен, разяснителен, обобщителен и поучителен коментар. Не забравяйте, че България все-пак не е Кувейт, нито Русия! Има една хубава поговорка, която казва: Ако забравиш накъде си тръгнал, ще отидеш някъде другаде. Нищо лично, поздрави.

 55. Радо, аз мога и като теб, с твоята лексика също боравя, но не така добре както твоя Единствен, той е ненадминат. А ако държиш да си говорим махленски, ще ти кажа, че специално за такива като теб го написах дълго. Много акъл трябва да ти се налива в главата специално на теб, с къси текстчета няма как да стане.

 56. GB, благодаря Ви за последния абзац на последния Ви постинг, който е една кратка, но ясна пледоария ЗА гласуване с бюлетина номер 27.

  А на Любен Дилов-Червен (s партизанското име LACHEZAR) пожелавам да продължава все така самоотвержено “да следи напъните ни в тоя форум”. Както се казваше в един скеч навремето “нека гледа, нека се учи – затова са го пратили”.

 57. @Lachezar
  Политически не съм обвързан и изборът ми е обоснован от запознаване с програмите на всички партии с някакъв шанс за влизане в парламента. Няма да гласувам за лидери, гласувам за принципи, позиции, цели и методи за постигането им. Единствено в програмата на ДСБ-БДФ виждам това, което търся : цел-метод-резултат и те са логически и икономически обосновани. В останалите програми видях само общи приказки, демагогия и популизъм.
  Изобщо не държа на Костов, но Костов е разпознаваем, докато партията не излъчи достатъчно разпознаваеми лица за масата, докато медиите служат на олигархията и заглушават всичко, което не им е угодно, мястото на Костов на чело на партията е обосновано.

 58. @BENZIN
  Коментарът Ви в 3л. мн.ч. навежда на мисълта, че се схващате като елемент на някакво друго множество извън групата на българите. Подобна гледна точка сама по себе си е твърде глупава.
  Впрочем, “глупостта е невинна” (Еразъм Ротердамски). Тя не е и порок, за разлика от желанието ни да се самопоставяме над другите.

 59. Да, обосновано е лидерското му място на партия, която се бори за доверието на един от всеки 40 души в страната – това му е тавана на лидера на ДСБ, независимо от програмата на партията. Нали и аз това разправям надълго и нашироко – разпознаваем от всички одобряван от 2,5 % – това не е дясна партия. Дясната партия има способност да печели избори или поне да бъде втора политическа сила с най-много 5% изоставане от първата, всичко друго са фамилни проекти за себеизява и житейска реализация. Колкото до обвинението на т.нар. “бивш седесар” трябва да отбележа, че е доста неадекватно. Какъв комунистически агент съм аз, и ако бях какво щях да правя тук – в блога на Иво Инджев. Тук ли ще ловя шарани за червената идея? Та ние сме два автобуса хора, заслужава ли си да се нападаме един друг. Как си представятве хипотезата при която аз в качеството си на червен агент убеждавам някой от тоя форум да гласува за БСП и с кои точно думи го правя, кой пасаж от моите изказвания ви прилича на БСП пропаганда? И защо да ги правя тук в тоя блог, в bgmama ще имам далеч по-голям успех. Да не говорим какъв успех ще имат bTV и оранжевата седмица и шоуто на Слави и Планета ТВ. Каква е тая мнителност, какво са тия лични нападки, които звучат като заклинания, а не като аргументирани съждения. А иначе онова за Любен Дилов не го разбрах, купувам си списанието му и ми харесва, но и това, че съм му агент също ми идва вповече!

 60. Не претендирам ,че мога да Ви опонирам така обосновано както изисква високия Ви интелект.Но понеже ще гласувам с бюлетина №27 само да ви кажа защо.Защото ДСБ не е само Иван Костов.В ДСБ са интелегентни хора като Радан Кънев,Петър Москов,Веселин Методиев и т.н. и единствено тяхната предизборна “Платформа на модерната десница на българите” третира проблеми и съдържа ценности и добродетели във време,когато думата “политика” се превърна в символ на далавера и простотия на позитанци и гербери.
  Бъдете здрав и по-сдържан!

 61. Г-не, за разлика от друг път, в днешната предизборна ситуация десният избирател е много улеснен, защото може да избира между 1) мутренско “дясно”, 2) “дясно” без Костов и 3) дясно с Костов. А Вие хем твърдите, че сте един от нас (десен), хем че ще ходите за гъби, защото няма за кого да гласувате. Тия ги разправяйте на старата ми капа. Може и да не сте точно Дилов-Червен, но че сте червен, няма спор. Колкото до писането – пишете си тук, и то колкото искате подробно – лично на мен не ми пречите.

 62. “Ето защо пледирам България да се събуди и да избере между евразийския и продемократичния. Ще ни се наложи прегрупиране в тази координатна система, ако не искаме да ни изхвърлят от клубовете на проспериращия Запад, в които ни приеха с надежда да приемем и приложим правилата за членство, но вместо това се оказваме троянски табун на евразийците, които ни носят „дарове”, като АЕЦ „Белене”.”
  – Трудна работа. Явно не може да се разбере, че тук играе имперската тояга. И то в най-подходящите за нея ръце. А ние се опитваме да хапем тоягата… Трябва да се разбере кои ръце я размахват.
  Щом Литвиненко беше отровен с полоний, станаха ясни възможностите на радиацията, приложени в геополитиката. За някои-те (особьІе)-те цели и Чернобил бе добре дошъл. Прецизира се мирното приложение на… ядрената енергетика. Именно – за обезлюдяването на територии и тяхното …заселване. Действието и клоунадите на петата колона имат само спомагателна роля. Когато тя приключи, ще бъде отстранена. А териториите ще си станат “законно” руски.
  В това е всичко. Всйо.

 63. Към GB:Поредният Ви опит за манипулация,като този път за постигане на целта си изопачавате и историята на БЪЛГАРИТЕ.На такива “бисери”, като “Славяно-българска държава от Аспарух”;”Български хаганат” могат да Ви завидят само историци с проруска ориентираност.НЯМА ДА СТАНЕ gb БЪЛГАРИН да гласува за Вашия любим ГЕРБ.НЯМА ДА СТАНЕ gb БЪЛГАРИН да гласува и за БСП,Атака и останалите производни на БКП.БЪЛГАРИНЪТ ще гласува за БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРИЯ е кауза на свободните,запазилите и развили своята естествена самоличност БЪЛГАРИ.
  Искам да споделя още нещо.Отнася се за тия,които в моментна слабост, яд и раздразнение казват:”Срам ме е, че съм българин…”;”Българския народ е прост..”;”Ще емигрирам…”.Да си БЪЛГАРИН е отговорност.Защото да си БЪЛГАРИН е сила,твърдост,дълг и защита на националните интереси.Да си БЪЛГАРИН означава да си свободен.Това,което са казвали за нас в древността:”Те БЪЛГАРИТЕ смятаха,че света е създаден за тях”.”Те БЪЛГАРИТЕ разширяваха територията си без войни,защото имаха справедливи данъци и над всичко беше върховенството на закона.При тях никой не можеше да заеме висока служба без неоспорими доказателства за заслуги пред ОТЕЧЕСТВОТО”.Ако те е срам,че си БЪЛГАРИН,значи губиш връзка с родовия си корен.Не можеш да изпитваш срам,ако предците ти по сила,културен уровен и мощ са били равностойни на Империята на франките и на Рим.Дали си я загубил тази връзка безвъзвратно или си я запазил макар и подсъзнателно, може да провериш само по един единствен начин.Научи ИСТОРИЯТА си,не тази, която си учил като мен в училище и университета.А другата-истинската.В този блог може да научиш много неща от автора,но не е достатъчно.Затова интересувай се и чети.Не по вестиците и телевизиите!Не!И ако изминеш този път от познанието и все още се срамуваш,че си БЪЛГАРИН-грешиш!Ти просто не си БЪЛГАРИН.Ти просто си един от онези,които са следвали БЪЛГАРИТЕ.И още нещо.Да изпитваш срам,трябва да имаш достойнство.По скоро при теб чуствата са смесица от завист и отмъщение към БЪЛГАРИТЕ.А към тебе човеко,който въпреки всички трудности стигна до извода,че си БЪЛГАРИН-ДОБРЕ ДОШЪЛ.ДОБРЕ ДОШЪЛ и се захващай с работа.Тежка и достойна работа.Освобождението на ОТЕЧЕСТВОТО ни.От труда на онзи ВЕЛИК монах до Априлското въстание минаха 114 години.Колко ще ни трябва на нас зависи от самите нас.Нека БОГ ни благослови!

 64. Към TERVEL,
  Не знам защо заключихте, че ГЕРБ ми е любим. Нямам никакви любимци между сегашните ни български политици, а и много малко са и другите съвременни политици по света, към които да изпитвам симпатии или респект. Политиката си е занаят, както всички други и няма желание да го практикувам. Всъщност политиците се изживяват високопарно, като някакви специалисти по управление на обществото, но аз предпочитам да се занимавам с управление на по-прости но много по-добре изучени научно физически или химически процеси. За съжаление обществото е много сложна материя, която (както и човешкия организъм и медицината)е все още недобре позната и в повечето случаи става въпрос за емпирични подходи, успехът при което дори е голяма доза въпрос и на късмет. От всичката ви пледоария съм съгласен единствено със забележката ви към името на държавата основана от Аспарух. Наистина едва ли се е наричала “Славяно-Българска” Най-малкото е неуважение към Траките, чийто потомък се явявам аз. Но просто я споменах така както я наричат съвременните ни “историици” пропити от русофилия. Просто не затова мислех, когато пишех горния коментар, а и вие реагирате струвами се доста пресилено, по-скоро в стила на Атака, макар, че заявявате, че не сте от тях. Но за всичко останало съм прав и не приемам забележките ви.

 65. Извисените презират нищите защото ги държат отсам границата на бозата!
  Нищите мразят извисените защото ги държат под границата на бедността!
  И докато едните държат другите “под”, а другите държат първите “отсам” няма да има “напред”.
  “Простаците и простакесите” няма да гласуват за правилните хора при това отношение.

 66. GB, изненадан съм, че някой изобщо е забелязал кратките ми, зле написани и непретенциозни мнения и никога не съм очаквал, че някой ще загуби толкова време и нерви за да ги опровергава. Аз разбира се се опитах да ви върна жеста и да прочета изцяло вашето, но да си призная още при първата препратка загубих интерес. Казвам ви това не за да ви обидя, а за да знаете че не си заслужава труда, освен ако целта не ви е друга, а използвате мен само като адресат.

 67. P.S. GB, прочетете пак първото ми мнение, а после, ако имате време, прочетете и вашето, отправено към мен. Сетне си сложете ръка на сърцето и се замислете, кой защитава “пламенно” каквото и да било. Ще съм ви благодарен, ако не ме уведомите за резултата!

 68. Ето го автентичното дясно (което звучи почти като автентичен център, че даже и като автентично ляво):

 69. Адмирирам коментарите при Иво, въпреки че не винаги съм съгласен с някои, нито те с мене. Той полага не малко грижи да махне боклука и да създаде един истински демократичен форум с творчески мнения и идеи. Това според мен е демокрация. Търпение и уважение към чуждото мнение (когато е мнение, а не хули глупости). За това и той брои най-много посещения като най-сериозно място за дискутиране. С такива хора България може да се оправи. Дано Бог да ми даде още много светли дни.
  За съжаление коментарите на други места не са израз на мнения, а арена на простотията и глупостта. Това не е свобода. С такива хора нищо не може да се изгради. Те знаят само да дърпат нещата надолу.

 70. До Zlatka:

  Вие Черната или Русата Златка сте? Всъщност, вярвам, че и двете ще гласувате за него.

 71. До ГБ: българин – индивидуалист. Интересна кръстоска ще да е тази. Е па, нема такова животно!

 72. @ GEORGI GEORGIEV:
  С находчивия си пост, слагате точка на всички спорове! Разкошна препратка! За зрящите няма нужда от коментар!
  Благодаря Ви за насладата, която ми подарихте!
  Бъдете здрав! Да Ви е честито предстоящото Рождество Христово!
  🙂

 73. За съжаление в момента единственната възможна алтернатива на ГЕРБ е само ГЕРБ.Ако изборите бяха след година може би нещата щяха да изглеждат по друг начин,но в момента ако не гласувате или гласувате за друга партия ,гласът ви отива директно за подкрепа на “реформираната”,социaлна”,”демократична”,”дясна!?!” партия БСП ,или иначе казано преименуваната БКП,партията която създаде мутрите,олигарсите ,сключи всички неизгодни договори за България,ограби живота на нашите баби,бащи,майки и на самите нас,партията която иска отново да ни въседне и да ни построи Беляне,да ни изгради светло бъдеще и обещае сполука,да ама за някой друг !

 74. КъмNATHANALIE,
  Спомнете си съвета на Хан Кубрат към синовете му! Там за лозовите пръчки и как те лесно се чупят една по една, но като сноп са здрави, като желязо. Защо мислите е трябвало да ги съветва по този начин? И още нещо, ханът е виждал добре причината, поради която България, макар и много по-силна от хазарите военно е губела и била обърната в бягство. Единственото в силата на ази призната от историците отвратителна нация хазарите (корупция, коварство, жестокост, хомосексуализъм) се е състояло в нейното единство и готовност за единни действия срещу всички останали, над които са поставяли владичеството си един по един. А силните и властни натури, каквито са били българите са индивидуалисти. Разбирасе индивидуализмът не е само нещо отрицателно и повечето съвременни интелектуалци са си малко или много индивидуалисти. Мисля, че беше мото на Рей Бредбъри (или Кърт Вонегът не помня в момента със сигурност): “Ако ти дадат разчертана хартия, пиши на криво!” Но ако се съберат на едно място отрицателните аспекти на индивидуализма се получава нещото, което наричаме егоизъм. На нас съвременните българи от индивидуализма на някогшните ханове, доколкото реяално сме техни родственици, е останал само егоизма.

 75. Към GB:
  Тезата за тракийския компонет в българската народност е мит. Когато БЪЛГАРИТЕ на Аспарух навлизат на Балканите намират Тракия напълно опустяла, а равнините и обрасли с тръни и храсти. Тази територия е била напълно опразнена от преди 130 години.
  Наричате владетелите ни ханове. Хан не е българска титла. БЪЛГАРСКИТЕ владетели са носили титлата КАНЕ/КАНА.БЪЛГАРИТЕ наричали своите върховни ръководители КАНА/КАНЕ СУБИГИ.С една дума:Нашите владатели са КАНОВЕ, а не ханове.
  Казвате,но този път от позицията на “съвременен българин”, че ако все пак сме родственици на КАНОВЕТЕ ни,сме запазили от тях едиствено егоизма.Това е при условие, че БЪЛГАРИТЕ са минали през място, където незнайно как някой е събрал, както казвате “отрицателните аспекти на индивидуализма”.
  Наистина егоизма разяжда,руши и унищожава.Историята на траките доказва това.
  БЪЛГАРИТЕ са един от най-древните народи върху територията на Европа. Народ с изключителна духовна мощ и енергия.Не може народ от егоисти да роди Паисий,Раковски,Левски,Ботев,Бенковси, Захари Стоянов и още и още.Не може народ от егоисти да организира Априлското и много други преди и след него въстания.Не може народ от егоисти да осъществи и защити СЬЕДИНЕНИЕТО и да обяви НЕЗАВИСИМОСТТА на БЪЛГАРИЯ.Съвсем сам,без ничия помощ.Примери колкото щеш от древността до ден днешен.Стига само да искаш да знаеш.Стига само да искаш да го разбереш!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.