Борисов преди нахъсваше електората с Доган, сега разчита на Ердоган

Великденската ни политическа трапеза се обогати с новина, която компенсира „знаковата“ липса в предизборната кампания на Доган: замества я с Ердоган.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор е пожелал успех на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на предстоящите избори. Това съобщи за Агенция „Фокус” Вежди Рашидов, министър на културата в правителството на Бойко Борисов и трети в кандидат-депутатската листа на ПП ГЕРБ за 16 МИР Пловдив-град. Ердоган е телефонирал на Борисов снощи около 19.00 часа. Вежди Рашидов е имал възможността да присъства на разговора и да превежда. Ердоган е попитал Борисов как е и искрено му е пожелал успехи на изборите, както и да направят всичко възможно изборите да са честни както в Турция, така и в България.

Как точно Вежди Рашидов е „имал възможност“ да се окаже в ролята на преводач, не става ясно. Толкова ли не се намери в антуража на бившия премиер професионалист в този бранш? Или за гардове на бивши управници, като Цветанов и Борисов, държавата не се скъпи, но за преводачи е мащеха? Ако Рашидов говори турски колкото и български, нивото на разговора трябва да е било на равнището на интервютата му- т.е. достойно за присмех.

Агенция „Фокус“, на която Рашидов се обадил да съобщи великденската новина, уточнява, че именно Ердоган е телефонирал на Борисов. От преразказа на скулптора изпъква думата от предизборния лозунг на ГЕРБ: „воля“.

Според неговото резюме, потвърждение за което от турска страна няма, Реджеп Тайип Ердоган е декларирал, че с Борисов са работили успешно и добре в областта на политиката и отношенията между Турция и България в дипломацията от години не са били толкова добри.

Това е постигнато благодарение на двете страни, които имат политическата воля. Те имат воля и да развиват икономиката и инвестициите на Балканите, отбелязва Фокус.

Разговорът не е бил дълъг, но е научаваме, че Ердоган се е обадил на Борисов като приятел. Наричал го е приятелю, братко. „Те имат едно обръщение да се наричат „моят брат”. Обаждането беше много топло”, каза Вежди Рашидов, цитиран от „Фокус“.

Следва най-загадъчната част от клюката: Бойко Борисов е уверил Ердоган, че “всичко, каквото е необходимо ще бъде направено”.

Признавам, че като журналист с няколко десетилетия стаж и дълъг опит в разчитането на дипломатически енигми, не съм срещал подобна всеобхватна формулировка за отношенията между две държави, едната от които обещава да направи всичко, което поискат от нея. Звучи направо като преамбюл в договор за безусловна капитулация. Но не е късно да науча този урок по писане на съобщения до медиите от такъв корифей, като Рашидов, който се доказа като най-мракобесния министър на ГЕРБ след като вероломно смени заклеймяващото комунизма название на музея на тоталитарно изкуство с утвърждаващото Музей на социалистическото изкуство.

За урок става дума и по-нататък в съобщението, фокусиращо мисълта на Рашидов: „В бъдеще грешките, които са допуснати, ще бъдат уроците, които ще помогнат по-нататък за развитието на българската държава. Всички грешки, които са допуснати, са осъзнати и всичко това трябва да се поправи, е заявил Бойко Борисов по време на разговора. Той е уверил Реджеп Тайип Ердоган, че политиката също е един учебник, от които хората цял живот трябва да се учат. „Това беше един приятелски, много топъл разговор”, каза още Вежди Рашидов”.

От такива претоплени предизборни номера за „топли“ приятелски разговори с чужди авторитети лъха леденият вятър на родната комплесарщина. А в конкретния случай сценката е и още по-грозна. Да повторя: по липса на Доган, на когото се зъбеше предизборно през 2009 г. за да нахъсва българите, днес Борисов се опитва да играе пак с „турската карта“, но с обратен знак. Въобразява си, че Ердоган ще му донесе гласове сред българските турци, като се отърка около неговия престиж. И при това разчита на посредничеството на Вежди Рашидов, който се нуждае от преводач, когато бръщолеви на простоватия си български език „посланията“ си на „горд мултак“.

17 мнения за “Борисов преди нахъсваше електората с Доган, сега разчита на Ердоган”

 1. Не водя статистика, но май не останаха земни лидери да не са изразили подкрепа за герб. А до изборите има цяла седмица. Какви ли междугалактически и божествени сили ще се включат в кампанията през тази седмица?

 2. Христос Возкресе!

  Господин Инджев, може би пък в Лувъра и там да има зала със социалистическото изкуство на Френската република. Там има доста управлявали социалисти, дори сега пак имат социалист за президент. Що пък само ние да сме глупаците на Европа. Или пък в Англия да има музей на лейбъристкото изкуство. И там има бая прост народ. Видяхме ги на погребението на Баронеса Тачър – една тумба от двеста английски дръвници които дюдюкаха за да не ги объркат случайно с английските джентълмени.

 3. Бойко Борисов продължава да тласка България в ръцете на Турция без да отчита тихата колониална политика на южната ни “съседка”. Не го интересува нищо, само гласовете на българте с двойно гражданство. А Рашидов не спира да е личен преводач на Борисов. Спомняме си среща на най-високо равище в Турция, на която не присъстваха нито журналисти,нито посланникът ни в Турция. Тогава никой не съобщи за какво са говорели Ердуган и Борисов. Нещата саа извън контрол!

 4. До Мара Костадинова..
  Не съм от герб, но със сигурност е по – добре в ръцете на Турция, а не в руските ръце. Поне според мен.

 5. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ,десен политик ,щото Бог му “Началник”.Де да имаше някаква вероятност,ей така теоретична (нещо като чудо,нещо не кой знае какво чудо,като примерно да се обърне на обратно въртене “миличката синичка планета Земля”) и на територията била някога държава “народъТ български” да си изнамери за нужно такъв пък за Прамиер да си подбере.
  Е е,а пък да не прекалявам с “научната фантастика” ! Да бъдем реалисти , след толкоз много годинки “братски,големобратски,православно християнски” – “КПСС ПКП вечна дружба” “мат’ряла” се поизхарчил от към наличности за подбор.Ма пък”началници” има де,има…!
  Малкучко с Божите заповеди не баш в “съвпадение” ,щото”всичко се копува,всичко се продава” ,днеска десно,утре лево,в други ден пък по в средата либерално по царски…на според “климатичните промени”.
  А в Пловдив козунак “безплатен” ,партиен такъв за “Христос Воскресе” били хапнали -на според “репортер от мястото на благотворителноста” А.Грънчаров.
  “Грешки в превода” или в “растежа” беше !
  Е все пак има светлина в тунала,другарите комунисти викат ,щели да върнат заграбената от тях България,чрез десният лев Орешарски ,дето бил кандидат за пенсионер с депутатска пенсийка.
  А Амин !

 6. Коментарът е излишен! Зад гърба на своя народ такива неща могат да вършат само политици без морал, а именно български политик да иска от чужд политик да принуди намиращите се в чужбина изпаднали в беда български граждани да гласуват на предстощите у нас избори за престъпната му комунистическа милиционерска хунта. Този телефонен разговор потвърждава още веднъж, че комунизмът на Бойко Борисов е чист болшевизъм. Само по времето на Гошо Тарабата и Вълко Червенков българите бяха принуждавани да обичат, славят и разчитат на СССР повече отколкото на собствената си родина.

 7. През живота си какви ли не чудесии съм срещал на този свят, но такива съвършенни комунистически екземпляри като Боко и Цвъко, които така нахално да твърдят, че комунистическата им милиционерска хунта ГЕРБ била дясна партия, за пръв път срещам.

 8. Христос возкресе, г-н Инджев и приятели от блога му!
  Вчера Кеворкян, в неприличен дори за него прекалено хлъзгав диалог с Боко, се въртеше (като стар калайджия в арния) и не посмя да навре дългата си гага в нито един важен въпрос по същество. Ако се отнасяше за Костов, щеше да изригне с най-долнопробни хули по-високо от Везувий, ама в случая нали не знае горкият (с ударение на о) на къде ще задуха вятърът…Старата лисица хем има много повече интелектуален багаж от мутрата, хем няма нито кураж нито характер да се изгаври заслужено с това просто момче, дето филиите не му излизат от устата по всякакъв повод (не че не уважавам хляба, но ако целият ти арсенал от аргументи е само той, значи първите ти седем години хич ги няма) и само погледът на Кеворк напираше да избълва нещо неудържимо, ала …”млъкни сърце!” е казал на времето великият поет и Кево изпълняваше тази повеля, макар тя да не е изречена от Ботева по никаква подобна причина. И след всичките напъни от вън на вътре и от вътре навън, както и от единия към другия (тези движения приличат ли ви на нещо познато?) се получи една много българска, но опопрочена поговорка, на която точно сега й е времето (агнето тези дни е протагонист – около празниците и около изборите, а вълкът – около изборите: “И вълкът не сит, и агнето не цяло…” Пореден не дори много ярък и запомнящ се провал в журналистиката на индивиди от сорта на К.Кеворкян и провал в “пи-арската политика”(и не само!) на екс-премиера Б.Б.(ако Серго Станишев е Калитко Палаузов-по Татяна Дончева – то Боко-тиквата какъв ще да е, особено след вчерашната “Всяка неделя”, освен един обемист, семпъл, нискостеблен и, забележете жълт зеленчук!
  Пиша този коментар не по настоящата тема на И.Инджев, защото почти съм сигурна, че това ще е следващата му тема или някоя от следващите (той е много продуктивен и го прави много умно, Господ здраве да му дава!). И предварвам това събитие, за да си “сверя часовника” с Иво – по подобен начин ли е видял разговора на “върховното ни божество Буда” с неговия (за сега!)покорен слуга…Без кавички и без повече коментар.
  Благодаря ти, Иво, даже и да се разминаваме в мненията си (а дано – не и…едва ли). По-скоро ще се различаваме по прецизност и дълбочина на анализа, всички знаем в чия полза.
  Очаквам с интерес гледната точка на г-н Инджев, както и последващите го коментари.
  Светъл празник и успешна работна седмица, приятели!

 9. Сега чакаме Дарт Вейдър да подкрепи Борисов, ако обаче Станишев не му каже , че са го подслушвали.

 10. Ирина,как можете още да гледате и слушате,милюцинерчета на кафе,Je ne sais pas. 🙂

  Агент Димитър е хипнотизатор, и е способен на всякакви ………………..

 11. @IRINA

  Коментирате един разговор между ББ и КК но като че ли не сте чули за какво се говори.
  Абсолютно всички политически партии са се обединили срещу една политическа сила.
  Дори и интернет сайта са им хакнали.
  Не Ви ли светва ‘червената’ лампичка вече…пардон ‘синята’ за това какво става.

 12. Ирина,силата на игнорирането на подобни,безсмислени диалози е огромна.Искренно Ви препоръчвам да не си разваляте празниците, с подобни ефтини цинизми,да не използувам по-тежки думи.Ако можете да помогнете да не допускаме повече да ни занимават с мутрология и хипноциганизация на 12.05.,и ако знаете как,би било прекрасно.Иначе игнорирането на подобни извращения е най-добрия начин, за справяне с политическ,йурналистическии всякакви други шарлатани,в държава където законите са само за слабите.

 13. трябва да знаем кои са българските членовете на световното правителство или групата Билдерберг – цветелина бориславова, петър стоянов и меглена кунева. Другите приказки за марионетката ББ е бой в погрешната посока

 14. След като бб получи официални предупреждения от други страни от Запад да не се позовава на тях за щяло и нещяло и да не се фука безпочвено с техните протекции, сега са останали лидери от Юг и Изток, които още не са го скастрили, но и това ще стане. И там са далеч по-цивилизовани от бай-ганьовщината му, и през ум не им минава да се пъчат с магистрали, при това завършени, поддържани, и с далеч повече ленти…
  Ние да му мислим какъв цървул отново се гласи да се надене на върха на държавата!

 15. Леле, току-що ми светна синята лампичка: хора, Борисов е РЕПРЕСИРАН! България има своя първи посткомунистически ДИСИДЕНТ!!! Веднага сядам да напиша писмо на фрау Меркел с молба да го приеме по спешност в някое от общежитията за политически бежанци в Германия. Това вече не се издържа!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.