Най-лесното е най-трудното нещо за Борисов

Мимикрията е основно оръжие на българското политическо животно, към което се нагаждат и накацалите по него журналистически насекоми с микрофони. Това го доказа не само мимикриращият близо 4 години депутат от ДПС Делян Пеевски, прекопавал усърдно медийната леха на ГЕРБ през цялото това време ( но „възкръснал” по Великден като върл враг на същата партия)- видяхме заблуждаващото преобразяване в изпълнение на майстора,  мимикриращия политик на върха на хранителната верига сред хищниците в българската политическа джунгла Бойко Борисов.

Свалил напълно кожата на страдалеца с високото кръвно налягане, във видимо добра форма и задоволително самообладание, Бойко Борисов облъчи публиката тази сутрин телевизионната аудитория на Би Ти Ви с обичайното си здравеняшко самочувствие на победител, гарнирано обаче за първи път с ново внушение: много би се радвал да мине в опозиция , без дори вече да се гнуси да се задоволи с ролята на депутат, която преди не му била интересна.

Борисов предупреди симпатизантите си да не изпадат в еуфория.Ако има нещо подвеждащо в тази позиция, това е надеждата му наистина да спечели най-много гласове и в резултат привържениците му пак да са в еуфория. Но пък ако е на второ място вече ще може да казва, че е бил реалист и е предупредил да няма прекомерни очаквания след тежкия мандат и съответния компромат.

Сама по себе си тази двойнствена позиция е хитра, както много от политическите криволици на този политик. По същият начин той финтира (дори и най-приближените си помощници, зяпнали от учудване пред телевизионните камери при тази новина) с неочакваната от никого оставка от премиерския пост на 20 февруари. Плонжът му на леко окървавения терен изглеждаше проява на слабост, но всъщност Борисов „падна за дузпа” докато реферът, т.е. „народният гняв”, се луташе със свирката в уста по градските улици и площади на България. И както се видя, Борисов беше преценил правилно, че трябва да избяга в съблекалнята, за да запази сили за следващия мач.

Но и най-хитрата сврака „пада с двата крака”, както казват наблюдателите на политическата фауна. Ако някой е наблюдавал внимателно тази важна птица няма как да е пропуснал една от неговите най-самодоволни издънки в оценката му за упражняването на властта, която ярко противоречи на това, което зави днес от екрана на водещата по аудитория телевизия Би Ти Ви:

Да си премиер в България е тежка работа”, декларира с патос Бойко Борисов, обяснявайки, че винаги е поздравявал Станишев в парламента, защото оценявал какво му е било на главата да управлява преди него.

След като „скромно” се съгласи, че самият той е най-подготвен за министър-председател, заедно с Пламен Орешарски ( каквото е мнението на избирателите според проучванията на социолозите), Борисов на няколко пъти драматизира усилието да си на върха на изпълнителната власт и изрази смесица от разбиране и съчувствие към онзи, който би се нагърбил с тази задача след изборите.

 

Само че, както вече отбелязах, днес Борисов изпада в противоречие със себе си. Още като кмет на София той беше автор на следното съждение пред БНТ от 3 януари 2008 г:
Оказва се, че всички проблеми са на кметовете, а премиерът не се знае къде е – никой не го пита има ли сняг, задръствания, защо не работи нещо. По-лесно от това да си премиер няма. Не се изискват и никакви специални качества. Ако реша един ден да си почина, мога и да стана премиер. Защото се оказва, че той няма никакъв ангажимент. Премиерът само прибира парите“.

 

Как само звучи от устата на вечно жалващият се от липса на пари бивш премиер Борисов: „премиерът само прибира парите”- други „специални качества” не се изискват! Да се чудим ли, че всъщност Борисов отново се натиска да е премиер, за да може „само” да прибира парите, макар да говори вече за това с елементи на хрисимо примирение пред тази пуста съдба, която му отрежда …най-леката роля?!
След като „реши да си почине”, т.е. да поеме цялата власт в държавата, Бойко Борисов не само не си промени мнението, но дори го изтъкна по-още по-цветист начин на 29 август 2009 г. пред друга телевизия:

 
Да си премиер е 10 пъти по-лесно отколкото да си в МВР или кмет, каза министър председателят Бойко Борисов пред Нова телевизия тази сутрин.

“Имаш телефон с копчета, всеки министър ти казва каквото искаш да знаеш, никой не ти пречи. “, заяви той, цитиран от БГНЕС.

 

Истината е, че да си в опозиция е 100 пъти по-лесно, отколкото да си отговорен за решаването на затлачените от самия теб проблеми на държавата, за които самият ти знаеш по-добре от всеки. Само че Борисов и истината са две несъвместими понятия и е непонятно как толкова много хора не са в състояние да я „прозрат”.

Ако е вярна статистиката, според която въпреки отлива на медийната подкрепа за ГЕРБ от медийната империя на Пеевски все пак Борисов се е радвал в предизборния период на двойно по-голямо медийно внимание от конкурентите си, това може да „оневини” донякъде наивниците. Но само донякъде и „донякога”. Борисов го съзнава, готвейки си план за отстъпление, когато вероятно ще обвини за него критиците си, които от години го предупреждаваха, че няма да векува на върха, както си въобразяваше, поради което трябваше да слезе на земята и да си свърши работата, вместо само да прибира парите.

33 мнения за “Най-лесното е най-трудното нещо за Борисов”

 1. Садо-мазохизма ще победи отново, за съжаление. Изборът е в смяна на системата (тоягата). Жалко за пропиляното време.

 2. Най-трудното за Борисов е да преглътне егото си и да излезе с достойнство и да каже да аз сгреших.
  Да ама не той продължава да отказва да отговаря на въпросите и типичния си арогантен стил да пита кой му е сложил микрофон в клозетя

 3. Г-ин Инджев,

  гледах бившия премиер Борисов и трябав да кажа че ако за тези три години и половина той се бе държал с журналистите както се държа днес още щеше да е на власт. Днес нямаше след от неговата обичайна надменост, държеше книга пред себе си, демонстрирайки образованост, говореше с числа, прояви хумор, поздравяваше непрестанно Станишев и Орешарски не си позволи черен пи ар и да хвърля “бомби бе изчистил езика си, не прекъсваше водещите, предрееч черин дни за който и да дойде на власт,опита да се да създаде принципи на Герб .Ако не го познавах щях да кажа “Браво” За съжаление обаче този образ който гледахме три година и половина е тъврде далеч от образа, който по изключение ни се представи днес. Изглежда всичките ни управници – без изключения -страдат от едан и съща болест – загуба на реалноста – и едвам като паднат от власт си започват да си спомнят какво трябва да се направи а не направено. Борисов четири години надменно караше журналистите да го чакат, и им говореше с просташки език, сега се сети че това не е правилно???!
  Най-ме досмеша от намеците му че ще се раздели с Цветано “Не съм обръщал внимание на партийната работа – което отчитам като грешка”.
  В интерес на истината трябва да му се признае едно нещо – за строителен министър този човек ставаше – и вероятно за министър на спорта – но като премиер той съспипа икономиката, енергетиката, здравеопазването, образованието и още куп дейноста от които нищо не разбираше

 4. Става ли въобще за министър ББ?
  Става, ако има министерство на популизма и лъжата.
  Не каза ли този човек, че е готов и на гей да се прави само за да изглежда по-интелигентен?
  Чудя се – до кога ще обсъждаме куклите а не кукловодите и ще даваме оценки на куклите – за техните краски и крясъци?

 5. Не ме напуска усещането, че изпадаме в дребнотемие – Борисов това, Борисов онова… Държавата обаче не е един човек, па бил той и слънце. Персонифицираме държавни институции, обществени организации, дори и обективни процеси.Това неизбежно стеснява хоризонтите на мислене, придава елементарност на умозаключенията, формирани в крайна сметка посредством клишета. Давам си сметка, че персонализацията може да се разглежда и като стилистичен похват, но от естеството на разсъжденията не се убеждавам в обратното. На един човек не можем да повлияем, но е напълно във възможностите ни да конструираме институциите, да определяме насоките, да контролираме процесите. Убедена съм, че точно това е смисълът на гласуването и гражданския контрол. Идеите са важни, първо тях да фирмулираме, да предвидим път за осъществяването им, пък тогава естествено ще изплуват и субектите, които по делегация от гласуването ни ще ги реализират. Не се шие балтон заради копчето, а ние точно това правим. Което си е тесногръдие, както и да го погледнеш…

 6. Три стъпки за по-добра България – ДОХОДИ, РАБОТА, СИГУРНОСТ! В неделя – 27! Това е!

 7. Драги г-н Добрев, много сте добър, като смятате, че този човек е способен и има необходимия умствен багаж, и морал да направи самооценка. Много бързо забравихме качеството на езика, на който говори в дома си и със своите “подчинените” или “мъдрите” му умозаключения, които могат да напълнят няколко томя с бисери на глупостта. Отново се беше преоблякъл тази сутрин.

 8. Така боко си ги плещи глупостите и трябва да е ограден с безмозъчни същества, които да не помнят предишните му излияния, а услужливо да кимат в знак на съгласие – отврат!

 9. Уважаеми Георги Александров!
  Не съм съгласен с Вас!
  Борисов е простак и такъв ще си остане където и да отиде, каквото и да прави!Това е неук човек!Невежа !Той през животна си тухла върху тухла не е сложил! Пожарникар, полицай , генерал, професор, доктор … какво ли не го направиха, как ли не го издигаха, каквали власт не му дадоха~!Срам за всака държавае да бъде управлявана от такъв примитивен екземпляр !Той не владее европейски език за комуникация!как да ни представя пред света?Има ли друга така държадва представлявана от човек комуникиращ с жестове!
  На 12 май простите българи , ще изберат отново диктатора си ,прост и елементарен като тях! Затова простите , мързеливи и крадливи българи си заслужават калпавата съдба ! На роби !

 10. Като в повечето махали и в нашата си имахме патологичен лъжец, който непрекъснато си лъжеше и най-интересното е, че си вярваше независимо от това, че го разобличавахме и му се подигравахме. За мен Бойко Геройко е същият случай. Тъжното е масовото оглупяване на българите в резултат на медийната среда контролирана от комунисти и чекисти. Наистина медиите са четвъртата власт.

 11. Това е oще нищо ,тъй като макар и да лъже ,все още се опитва да запази
  приемлив обществен образ поне за неговите избиратели.
  Тепърва предстои дa видим истинското лице на Борисов и компания ,ако са притиснати от обстоятелствата.

 12. Радиацията на комунизЪма ще продължава с почти неотслабваща сила поне още ввеста години,и уврежданията в различни области на държавния организъм,комбинирани с други национални дефекти, мисля, че ще са пагубни!Дано съм крив.

 13. Аз реших да гласувам за генерал, доктор Борисов и неговата партия.

  Ето, днешното интервю показа, че той се поучи от грешките си – Миро е на прокурор, Федосова също, Мишо Бирата умря, Емо Фаса ще бяга в чужбина, по морето няма да може да се строи безразборно – само ТИМ ще може.

  Борисов и партията му ще са коректив на БКП. И от ЕНП казаха същото!

  Защо да чакам да ме мачка с години валяка на БКПейската простотия, като я има ГЕРБ и може да ме блъсне изведнъж камьонът на гербаджийската тъпащина?

  По-добре ли е с години БКПеиски паркинсон, като ГЕРБ може да те застрелят, нали?

  Ето, за това ще гласувам за БКП, а а а, пардон за Борисов!

  Нали така?

 14. Пак не ми излизат коментарите?!

  Има някакъв бъг, г-н Инджев. Възможно ли е да се коригира?

 15. Тази вечер митинга на герб приличаше повече на полицейско учение. Неправилно паркирани автобуси на герб-екскурзиантите,блокираха движението. Грозно сборище на наглеци.

 16. Aко има книга “История на безчестието и лъжата за лична изгода”, то тя се обогати премного.
  Да се благодарим на подкрепилите Борисов”незрящи”, които не могат да различат лъжите от истината, простащината от разума, бабаитлъка от геройството.”Борисов и истината са две несъвместими понятия и е непонятно как толкова много хора не са в състояние да я прозрат”, пишете. На мен ми се вижда понятно: много хора искат да са мутри и мутрески, да лъжат и да им се разминава, да работят събирач на пари с щракване на пръсти, да не са чели нищо, но да са фактор…Борисов е проекция.
  Няма смисъл да се питат навъртащите се тук вакли защо, аджеба, или пуркоа бе, джанъм, не щещ да прогледнеш, че живееш в паноптикон, надзираван и слушан от…от непроницаемо същество пипонесто, що не проумяваш, ооох гърл, че Борисов се напъна да направи институциите функция на незадоволеното си его, що не виждаш, че много хора едвам оцеляват. Веднъж една такава гърла разясни, че всичко е въпрос на естествен подбор, та сигурно затова са се активизирали покрай харесания сперматозоид в дванайсетомайското състезание.

 17. Брей този Борисов, какво неотслабващо внимание не спира да привлича, и даже и в блога на Иво Инджев. Нещо за Сергейчо, този мамин-сладък, няма ли?

 18. Тъй като напоследък избягвам да давам лични мнения и предпочитам да цитирам чужди мисли, ето я следващата статия:
  http://frognews.bg/news_54260/Hristo_Boichev_Sega_ochakvam_vzriv_pred_Pozitano/
  Преди да го заплюете в бързината, само ще напомня, че Христо Бойчев е получавал награда за това, което прави, от ръцете на самия Харолд Пинтър.
  Особено ми е приятно, че преди седмица в този блог изказах подобна хипотеза като в заглавието на тази статия, или интервю. Аз също се шегувах.
  Бих искал да благодаря на господаря на блога, че не ме трие.

 19. BOKLUK.Подскачаш ли?Платен драскач.

 20. kam “към И.И. от пещерата” : e za6to taka grubo? indjev iznasya fakti, dokazva6ti madrostta na pogovorkata za valka i kozinata.

 21. Е, г-н “М.Мърцов”, прочетох интервюто с Хр.Бойчев, което Вие предлагате…и какво? Един талантлив драматург,писател,художник или друг творец съвсем не означава достатъчно умен и политически грамотен гражданин. Бил свободен сега при управлението на ГЕРБ, нямало цензура, щото той не я чувствал. Ами като си трае и си пише иносказателните пиески и не се зъби на властта – за какво да го цензурират. Та така. И било едно и също да записваш вулгарните и просташки разговори на ББ с Кокинов и Миро, на всичкото отгоре очевидно върховната изпълнителна власт си позволява нахалството не за първи път да нарушава законите и Конституцията на РБ и наш Бойчев ще ми ги сравнява със записване сексуалните преживявания на К.Нинова и М. Манолова! Изключително нагли и безочливи са и двете активистки на БСП, но не можеш да се гавриш с интимния им свят като го сравняваш с долнопробното поведение на една мутра, станала премиер заради дълбоката безпросветност и слепота на голяма част от народа ни!(подслушването, разбира се е незаконно в случая и неоправдано-т.е.-подсъдно, но това не омаловажава съдържанието на разговора на тези твърде публични люде -Б.Б.,К. и М.- ни най-малко!Да се разследват и двете деяния, защото и двете са престъпни – и незаконното подслушване и незаконните действията на градския прокурор,земеделския “бос” и Министър Председателя!). След 23 години преход и разбиване на всякакви илюзии грамотният човек трябва да се е научил да прави разлика кои неща са сравними и кои-не. Иначе към таланта на г-н Бойчев в драматургията -поклон!

 22. http://www.svobodata.com/page.php?pid=11388&rid=6#top

  г-н Инджев, ако може коментар на горната статия, пусната от Едвин Сугарев.

  Ако може да сложите на видно място, че “cookies” за текущият сайт трябва да са разрешени за да излизат коментарите!… за да не стават такива недоразумения?

 23. Към Мърци Мърцов
  Да сте жив и здрав, Господ здраве да ви дава. Благодаря за линка и интервюто с Христо Бойчев. Как да заплюя Христо Бойчев бе! Преди 21 години тръгнах да се спасявам и аз не знам закъде. Жена ми го наричаше “скок в черното пространство”! При това бях и болен от неизлечима и фатална боилест (ЛАС, болестта на Гого от “Тоника”). За късмет диагнозата се оказа погрешна, но това доказателство се потвърди само от факта, че толкова години още съм жив! Не ме питайте как съм устискал, но когато тръгвах имах със себе си само три книги джобен формат. Новия Завет (Библията)една книжка на Иван Кулеков и “Писма от оня свят” на Христо Бойчев. И една касетка с “Кучето на Крайния квартал” на “Подуене блус бенд” -Васко Кръпката. Като изключим Интернета и електронните вестници и блогове, които се появиха само напоследък (6-7 години) това ми е било връзката с България и моралната подкрепа и устои пред трудностите. Как да заплюя любимият си автор на когото дължа запазването на психиката си и българския си корен и фейлетончетата на когото си препрочитам поне два пъти всяка година. И още нещо. Може и да сте забравили, но навремето имаше една кандидатпрезидентска двойка, които събраха само за един ден шпред подлеза на ЦУМ и пре Централна гара София върху нотни тетрадки (по Бойчев за да вървят нещата по ноти) защото само такива намерили в книжарницата толкова подписа, за колкото Волен Сидеров не може и да мечтае да събере за половин година. И ги внесоха в Парламента. “И когато се разбра че нещата отиват на оправяне” (цитатът е от Бойчев) “елитните” ни “политици” ги накараха да си оттеглят кандидатурата, та избрахме Желю. И в резултат какво се получава от прехода? С неумолима точност (независимо от фейлетонния стил) Бойчев ни съобщава безпощадната истина:
  “След промените се промениха три неща. Комунистите станаха социалисти, циганите станаха роми и педерастите станаха гейове. Тук разликата между комунист и социалист е колкото между педераст и гей.”
  А днеска мислите ли? Да не ви смущавам! Мислете, мислете! Е, с кво?

 24. Терминатор 2 , живакоподобно същество, Фантомас (невидимият), това е Бойко Борисов. Не изповядва определена идеология или философия, по която да го оборваш,а при директните атаки се изплъзва, премълчава , умело избягва ударите. По времето на ГЕРБ,през 2011г.изораха собствените ми земи, без да се съобразяват и зачитат границите на имотите ми, без да се съобразяват с желанията и намеренията ми, без да ми платят НИТО ЕДНА СТОТИНКА за реколтата или парите получени по еврофондовете.Пълен бандитизъм! Няма как местните мафиотизирани латифундиери да са си позволили да направят това без височайшата благословия на управляващите! Грубо погазване на неприкосновенността и свещеността на частната собственост и закона!

 25. Към R.T.:

  Защо Едвин е решил да публикува донос срещу мен, в който ми се внушават претенции, каквито никога не съм предявявал, оставям на неговата съвест, без да очаквам тя да ми се “отблагодарява” за това, че никога не съм го коментирал в негативна светлина, макар да се разминаваме по някои въпроси. Твърдението в доноса, че съм съм се мислел за някакво “гуру” е същото като онова на Бойко Борисов, който ми “забрани” да бъда нещо, за каквото също не съм претендирал: “лидер на демократичните журналисти”.
  Както и друг път съм отбелязвал, когато съм бил призоваван да “взема отношение”, няма да разширявам доста широкия си кръг от врагове, с които водя битки,като добавя Едвин. Той, разбира се, може да продължава- желаещи да напишат доноси, подобни на онзи, който е поместил с обидното за мен негово заглавие, има мнооого!
  Имам обаче молба към коментаторите: не превръщайте блога ми в платформа за обсъждане на Едвин само заради това, че не ви допуска в собствения си блог. Не съм му нито алтер, нито его.

 26. към Иво Инджев | май 11, 2013, 11:07

  Съжалявам, ако съм ви засегнал, но бях много озадачен, че това излиза при Сугарев – просто не съм го очаквал от него, поне без мнение на другата страна… то не останаха медии, от където да получиш неизкривена информация.

 27. Няма защо да се озадачавате-от доста време Е.С се е фиксирал върху Иван Костов/очевиден е комплекса му/и яростно излива помия в блога си/не само съчинена от него,но и от когото му падне!При това демократа Едвин не допуска коментари-така поддържа чувството си за непогрешимост.Мили хора,спрете да четете неговия сайт-заразно зло!
  Г-н Инджев,моля да ме извините за този коментар!

 28. Никога не съм бил привърженик на Герб по една много проста причина – смятам, че те са част от стремежа на бившата милионна БКП (както и тези “много външни сили”, които стоят зад нея) целият ни политически спектър да е запълнен от личности, генерирани от нейната “еднопартийна” система. “Практичността” на такъв подход, завладяващ “мислите и сърцата” на милиони, е в това, че огромната армия бивши партйни активисти, както и техните чеда, не умеят нищо друго извън “патийния живот”, да не говорим за градивни идеи и животовъзвисяващи проекти.
  Но … струва си да се замислим, коя е истинската причина да се нахвърлят така яростно върху Герб и в частност, върху ББ, с компромати от чисто КГБ естество (силно подчертаващи неумение да се анализира реалния статус на обществената и личната икономика, движени от ГЕРБ цели 4 години)! Герб имат почти 4 години мандат и ОЧЕВАДНО естественото е да бъдат оценявани според обективния анализ на извършеното спрямо предварително зададеното (но не по хвърчащи общи приказки), а не по показатели от КГБ критериалната система. Пак казвам, все ми е тази за ГЕРБ и ББ, но изясняването на този хъс и ярост в тази посока от опонентите на ГЕРБ ми се струва важно за разплитане на мистерията около икономическото мъртвило България! Дали чрез баланса на оста БСП – ГЕРБ не се управлява целия изстрадал народ от (източно-) вън посредством преливащи от справедливост “демократични лица” отвътре? Онзи троянски кон е бил, ако не се лъжа, дървен, и пак е бил обект на дълбоко изследване. А този?

 29. Към R.T.: Вървя си по улицата и настъпвам лайно, реагирам с отвращение на факта. Как реагира лайното, със задоволство.

 30. ДНЕС СЬМ ОТНОВО МНОГО РАДОСТЕН ЗАЩОТО КРАСНОСИНЬОТУРСКАТА ДС ПАСМИНА НАЛАПА ДЬРВОТО ВЪПРЕКИ ЯРОСТНАТА ПОДКРЕПА ОТ ПЛАТЕНИТЕ СИ ВЕРНИ КЛИЕНТЕЛИСТИ – ПРОКУРАТУРА, ТАКА НАИМЕНУВАНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ И ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА ПО НИЗХОДЯЩА ЛИНИЯ….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.