Какво (не) се случи за първи път на тези избори

КАКВО СЕ СЛУЧВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ИЗБОРИ(ТЕ) В БЪЛГАРИЯ?

Една управляваща партия спечели.

Социолозите вкупом познаха в прогнозите си ( и почти ненужни станаха)- толкова беше предсказуемо.

Медийните императори също разбраха, че победителите няма да управляват и изпревариха обръщането на палачинката, нареждайки на евнусите да скопят нападките си срещу досегашната опозиция, като нападнат в харема политическите си държанки.

Политиците от победилата сила нямат сили да се радват и дори избягаха от камерите и микрофоните.

Гласувалите за победителите не пеят „Одата на радостта”. В края на краищата тя изразява идеализма на Шилер за хората като братя, което не важи за посестримите в новия парламент въпреки очевидното им роднинство, защото то се ръководи от руската максима „ аз съм те родил,аз и ще те убия”.

Главните редактори на главните вестници не причакват за първи целувки победителя в коридорите на НДК- а и победителят се крие от спечелената народна любов.

Победилата опозиция също не се радва на победата си над победоносно губещите.

Автентичната десница загуби толкова автентично, че надмина и себе си с отсъствието си от празника на унинието от победата.

КАКВО НЕ СЕ СЛУЧВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ИЗБОРИ(ТЕ) В БЪЛГАРИЯ?

Управляващата партия повтори успеха на БКП от изборите през 1990-та година със завръщането във властта ( малка подробност е, че БКП си беше направила труда да се преименува).

Класацията на първите четири победили партии е същата, както през 2009-та година.

По-младият отбор на милицията победи за пореден път застаряващия екип от началници, начело с младия им шеф.

Истинският победител мълчи красноречиво с размахано оръжие над столицата на България.

58 мнения за “Какво (не) се случи за първи път на тези избори”

 1. “Истинският победител мълчи красноречиво с размахано оръжие над столицата на България.” – това е болната истина…

 2. Жалко за нас.
  Явно инерцията е твърде силна а мисленето и достигането до обосновани заключения ни е слабата страна!

 3. “Победата” е ясна: четири социалистически формации представляващи руските интереси тук (една милиционерска, една олигархична, една ченгесарска и една националсоциалистическа). Да ни е честито и горко на тези, които сме останали тук! Започвайте да учите руски, ще ви е много нужен!

 4. Безмилостно и точно, за съжаление вярно!!! Кукловодите решиха и поставиха България в унизителна позиция две десетилетия след рухването на най-голямото зло на миналия век. Налага се и това да издържим – доказали сме, че можем!

 5. “Истинският победител мълчи красноречиво с размахано оръжие над столицата на България.”

  Точно в десетката!

 6. Трябва да забравим за консервативното дясно – то няма почва у нас! Ние сме в капана на псевдокомунистическия руски болшевизъм и още дълго ще бъдем. България просто е пълна с хора, които или са свикнали някой друг да се разпорежда със съдбата им и да живеят в ЛАГЕР, където някой ти осигурява от всичко по толкова малко, че почти стига до нищото (но и Вуте е така), или хора, не разполагайки с достатъчно ресурси да развият предприемчивост, се свиват в същата черупка на “прагматизма”. Не може народ на една аграрна страна, текнало и да се индустриализира, да живее удовлетворен (при соца) от приходите си от “високата” индустриализация и да не му пука на тогава декларирания широко “иновационен” процес колко му струва шапката или още по-лошо, в светлината на конкуренцията в реалния свят, да го пренебрегва, да покаже консервативно дясно. Не може народ, който самоцелно преследва колективизацията в аграрната си дейност, без да му пука как да обедини позитивите от традиционното си земеделие и животновъдство и наистина модерните, печеливши подходи при уедреното земеделие, да демонстрира консервативно дясно (в Холандия и Белгия, напр., върху далеч по-бедни земи, повечето аграрници са сред най-богатите хора, докато в България властва максимата “От земеделие не се печели”). Не може зърнопроизводството да стане доминиращо, да си продаваш 100% от зърното спекулативно, да не го реализираш в голямата му част като животински продукти и да мечтаеш за консервативно дясно. Не можеш да си зарежеш най – силното в земеделието ни – зеленчукопроизводството и овощарството само защото не можеш да организираш събирането и бързия транспорт до печеливши пазари (където се разпореждат тези, които някога си учил на бахчеванджийство) и да ми говориш за консервативно дясно. Не можеш да си наблюдавал безучастно как ефектът от бездарието на партийни парашутисти в икономиката се компенсира от международна криминална дейност от специални служби, на които отделяш от залъка си за нещо съвсем друго и да ми говориш за консервативно дясно.
  В крайна сметка, не можеш да проспиш как едни хитреци концентрират всички приходи в една “народна” държава, изолират те от света, дават ти цялата възможна долнокачествена продукция на света, убеждават те (което приемаш охотно!!) че живееш в рая, после им хрумва да си сменят “алтруистичната” система с “егоистична”, прибирайки “народните” пари и да се надяваш на консервативно дясно.
  За да си десен, дори центрист, в нашия свят, е нужна преди всичко предприемчивост, основана на ясно виждане как да си отвориш прозорец в съвременната жестока, но здравословна конкуренция в света. А това значи да имаш нужните капитали и човешки ресурси, да инвестираш по-конценрирано от другите, да изобретяваш по-бързо и по-ефективно от другите и да поддържаш една непрекъсната, безпристрастна база данни за нещата в света. Тук е и широката средна класа, тук е илипсата на престъпност, тук е и социалната държава, тук е ВСИЧКО! А възможността за това да си го изтървал безнадеждно в годините на “вътрешно удовлетворение” от руската подлога Тодор Живков и да чакаш автентичното дясно да падне свише!
  Нашата първа (и единствена) крачка към просперитета са уличните протести (да накараме богоизбраните да се сетят за нас!), след като сме проспали активно за 69 год. гореказаното и още много неща, за които не се сещам!
  Как ви се струва капана, оставен от обичания “реален” социализъм, който неуморно щрака на всички избори?

 7. Браво г-н Инджев,
  Чудесен анализ на положението и смея да кажа единствен по истиността си.Нещата са много по-зле, отколкото мислим, че са. Троянския кон на Путин царува в България и никой не ще не само да го унищожи, а и да го посочи. Петата колона спечели иъборите.

 8. Освен всичко това напът е да се случи нещо, което предвидих: че масовото гласуване за ГЕРБ и БСП ще доведе до връщане на власт на БСП, независимо коя от двете партии се класира първа. От всичко, което се случва от снощи, личи, че точно натам вървят нещата.
  Интересно дали някой от ръководството на ГЕРБ ще поеме отговорността за една такава невиждана подмяна вота на собствените мy симпатизанти.
  Питам се и дали самозваните разбирачи като ЕДВИН СУГАРЕВ (без извинение, че го споменавам!) ще се извини официално на вероятно хилядите десни избиратели, които подведе да гласуват за ГЕРБ, защото нямало смисъл да се гласува за малки десни партии.

  Неуспеха на ДСБ-БДФ ще коментирам само с тъжната констатация, че българският народ не е дорасъл за нормалност в политиката. Избра си да го представляват леви, десни популисти и пишман-националисти, което издава политическата му инфантилност. В ДСБ започнаха да хвърчат оставки, но лично аз не ги виня за нищо. Те водиха една цивилизована, сериозна предизборна кампания без лъжи и празни обещания, за което ги поздравявам и призовавам да продължат в същия дух, защото България има все по-голяма необходимост от проевропейската си реформаторска десница.

 9. Kljuchovata fraza e:
  Истинският победител мълчи красноречиво с размахано оръжие над столицата на България.

  Napalno verno. Drugariat Putin sega shte moje da pravi Belene.
  Shte moje da pravi kakvoto si iska.

  Pozdravlenia drugari! A sega dupe da nie iako za oshte niakolko petiletki napred.

  Mai viarnata posoka ostava Terminal 2.

 10. Иван Костов подаде оставка. Кой ли сега ще е кривият и на кого ще се излива помията от неуспеха на хора, което имат твърде високо мнение за себе си?

 11. Тежко на победителите на тези избори! За пръв път от 23 години насам управляващите ще бъдат на тръни през мандата си, който най вероятно ще бъде прекратен от народния гняв твърде скоро! Ножът е опрял до кокал и хората видяха, че правителств…ата в България падат само след шепа хвърлени камъни и няколко пукнати глави! Ако сега хората не са осъзнали силата си да контролират политиците – значи заслужават мизерията си!
  Партиите на статуквото вероятно и този път ще вземат властта, но НЯМА ДА ГИ ОСТАВИМ НА МИРА ВЕЧЕ, АКО НЕ ПОЛАГАТ ГРИЖИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ! КОМФОРТЪТ НА ПОЛИТИЦИТЕ НАСТАНЕНИ ОКОЛО ДЪРЖАВНАТА БАНИЦА СВЪРШИ! НАДЯВАМ СЕ СКОРО ДА ЛИШИМ ОТ КОМФОРТ И УСЛОВИЯ ЗА НЕОГРАНИЧЕНА КОРУПЦИЯ И НЕДОСЕГАЕМАТА И ПОТАЙНА ОБЩНОСТ НА МАГИСТРАТИТЕ (СЪДИИТЕ И ПРОКУРОРИТЕ)! ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ТРЯБВА ДА НАСТОЯВАМЕ КАТЕГОРИЧНО ИЗБИРАНЕТО ИМ ДА СТАВА ОТ ГРАЖДАНИТЕ, А НЕ КАКТО ДОСЕГА ТЕ САМИТЕ ДА СЕ ИЗБИРАТ ЕДНИ ДРУГИ – ПРЕЗИДЕНСКА КВОТА, ПАРЛАМЕНТАРНА КВОТА И Т.Н.

 12. Ахххх , господин Инджев. Благодаря Ви отново, че така умело, кратко и ясно, но пък детайлно, изразихте позицията на мислещите хора в РъБъ.
  Желая Ви успех и здраве

 13. ГЕРБ победи защото масите искат политиците да бъдат бити. “Елитът” да бъде бит.
  Скоро България ще стане Катуница!

  Защото правосъдието не се самоизчисти.
  Защото адвокатите и прокурорите искат малки присъди за криминалите за да излязат скоро и отново да им станат клиенти.
  Защото журналистите не изчистиха гилдията си.
  Защото социолозите не изчистиха гилдията си.
  Защото едрите работодатели предпочитаха да си купуват политици, вместо да поддържат политики.
  Защото дребните работодатели предпочитаха да се откупуват от бюрокрацията и да отиват в сивото, вместо да се борят за чиста среда.
  Защото МВР е най-голямата мутренска групировка.
  Защото “елитът” предпочете да бъде шут и проститутка на олигарсите!
  Защото тези, които ни критикуват, че продаваме гласа си за левчета, сами продадоха своя глас за хилядарки, за пост, за власт, за апелативна прокуратура на три граници, за слава, от скука.
  Защото “елитът” показа, че са допустими и приемливи манипулациите и машинациите “в името на добрата кауза”. Та затова охранителят и физкултурникът решиха, че и те могат. И искрено си вярват, че ни спасяват. Както феодалите Галеви искрено си вярваха, че са закрилници на народа.

  Затова “Сила”, агитките и националистите ще се възползват и ще подпалят държавата, ако има стабилно и смислено правителство!
  После идват кафявите!

 14. Иван Костов подаде оставка!

  Костов трябваше да мине на заден план от известно време насам. Винаги съм го подкрепял и винаги ще го правя, но трябваше да има нова дясна партия с лидер, който да не е той. Тя щеше да бъде в парламента, при това със сериозен резултат. Разбира се, не включвам в тази партия сегашното СДС, което беше използвано от ГЕРБ, за да покаже на хората, че само Боко е алтернативата на БСП. Костов е човекът, който винаги е давал правилните решения и политики и без него в българския парламентарен живот остават само профански формации и политици. Заслужаваме точно това като народ. Нека десните си гласуват за реабилитатора на Тодор Живков и силов застраховател от СИК, нека патриотите вярват на дребосъка на заплата в руското посолство, нека комунистите са европейската левица и защитник на демокрацията в България, нека турците си гласуват за ДПС и продължават да си гледат тютюна и да живеят в мизерия. Това избра България, това си заслужава. Колкото до малкото останали хора, които имат политически акъл в главата си – точно те имат право да недоволстват от някои действия на Костов, другите нека се чувстват щастливи, сега обаче ще трябва да си намерят друг виновник за всичко, трудна ще е тази задача, но им пожелавам успех в осъществяването й. За нас остава пътят към нова дясна партия с млади хора начело и експертизата на хората, вадили на няколко пъти България от тежка криза. Силно се надявам да има бъдеще в тази страна, към този момент такова не се вижда, но ако всички се откажем, няма смисъл да съществуваме изобщо. Знам, че тази тема ще се превърне в триумф на омразата към Костов и привържениците му в този форум, които не са никак малко, за разлика от резултата вчера, но щом човек с 3 процента подкрепа е основната тема след изборите, то не виждам в бъдеще къде ще се насочи злобата.

 15. И както предрече поета: Септември стана Май! С пирова победа за шпагина. Маските паднаха, ДПС официално подаде ръка на Атака, а БСП заяви, че иска да си върне НРБ, без да носи отговорност за това, както го прави от септември 1944.

  Ако в Берлин не се стреснат достатъчно, скоро ще имаме първата държава изключена от ЕС и НАТО.
  Орешарски каза, че ни чакала тежка зима. Аз се питам: Ще доживеем ли да видим края на зимата на нашия преход?

 16. Май има много по-дълбок и пъклен план: смяна на Станишеф от председателския пост на БСП, нови избори и коалиция Борисов-Първанов. Ще се коалират с “отвращение”, но в името на спасяването на държавата и извеждането от парляментарната, политическата и всички други видове кризи. Едвин Сугарев ще го подкрепи защото има “дясно” участие в лицето на герб, а Евгени Михайлов ще направи филм с държавна субсидия.

 17. Жестоко точен анализ, както винаги!Дупе да им е яко на т.н.победители, но и на всички останали в многострадалната ни държава също.Колкото до бъдещето на искрената десница мисля, че има шанс. Примерно, начело с Радан по пътя начертан от Иван, всички по-употребявани през годините лица да направят крачка назад, но да предават опита и експертизата си на новите лица на всички нива в бъдещата нова дясна синя формация. Защото е нужно повече от всякога обединение на здравото, читавото, мислещото, останало близо до Иван и Надежда, а защо не и приобщаването на “блудните синове”, които временно бяха отишли при Кунева. Радан може да проведе успешни преговори за един нов нормален десен проект, с който да се възстанови демокрацията в страната. Емил Каба-незнамкойси има леката задачка да загаси осветлението да заключи и да сдаде ключа от сдс на бат си Боко.

 18. Тъжно, като блус! Късна е оставката. Кой поема отговорност за натрошеното дясно на парчета? Кой поема отговорността продължаващото вече 68 години орбитиране около кремълска орбита на България? Няма да са влизащите в парламента руски мекерета! Изходите са два: Терминал 1 и Терминал 2. Жалко за България!

 19. За пръв път от толкова години модела в Сливен на Йордан Лечков се разпространи като чумна зараза в цялата ни татковина. Хак да ни е! Който не гласува ромите го таковат от всякъде. Честито на победителите!

 20. Г-н Инджев, след като няма разлика в резултата от изборите от 2009 и сегашните, кажете къде е драмата ?
  След като всички коментиращи са съгласни , че няма съществена промяна в резултатите в последните два избора , следователно не би трябвало да има и промяна в политиката?!?!
  Всичко ще бъде ,както през последните 4 години !?!?
  Верно г-н Костов не влезе , или не пожела да влезе отново с около 10 депутата, но и с тях и без тях статукво не се променя, а само се затвърждава, и се става част от него.
  Сега ще е интересно да се види реакцията на протестиращите.
  Те дали ще усетят някаква промяна след изборите, или пак ще излезнат на отново на протести, след като всички са единодушни , че нищо не се е променило?
  А и защо ли имаше избори,които не промениха нищо?

 21. Не виждам причина да се създава “нова” партия, ДСБ си е чудесна – изчистена от петоколонници и агенти, със здрави традиции и стабилна основа. Трябва да я запазим, най-малкото напук на ” Истинският победител, който мълчи красноречиво с размахано оръжие над столицата на България”.

 22. Ще се опитам да пиша без “гняв и пристрастие“. Снощи излях гнева и пристрастията си във форума на “Медияпул“. Много често през годините си задавахме въпроса защо комунизмът се оказа толкова жизнен в България. Отговорът е повече от лесен – комунизмът прилепва като ръкавица върху манталитета на огромна част от българите. И антикомунизмът ни със своята креслива фразеология и фактическо нищоправене беше ако не брат, то поне първи братовчед на нашенския комунизъм. Затова други нации имаха 1956, 1968, “Харта 77“, “Солидарност“, а големият Константин Павлов описа нашата борба с няколко думи (цитирам по памет): “ Следите от битката…Ухапана устна, ощипан задник…“. Като сложим на дясното блюдо на българската везна понятията свобода, достойнство, самоуважение, а на лявото народната поговорка “Преклонена главица сабя не я сече“ всички се досещате кое блюдо ще натежи и кое ще изхвърчи право нагоре, към небитието. Нациналният ни герой е Левски, но националният ни идеал е бай Ганю. Чалга, чалга и пак чалга – това е и бита, и душевността, и културата, и изкуството, и философията на нашето племе. Не народ, не нация, а племе – без историческа памет, без мисъл за бъдещето, без обединяваща идея, захранвано само от злоба и омраза към другите – по-различните. И затова не е за чудене, че вчера БКП разцъфна в демократичния ни парламент в четири невероятни цвята – един откровено фашистки, един фашизоиден с европейска окраска, един социалистически с тъмночервени, неизчезващи родилни петна и един етнически, но не по-малко отровен от другите. А крехката ни десница успешно се самоизяде. Кой крив, кой прав, кой командир, кой кукувица, кой не спал, кой ревал вече няма значение. А може би има – видях заглавие на интервю с Алксандър Йорданов – “Десният избирател не прости на Костов“. Нечовешка простотия, пък била тя и академична, и дипломатическа. Ще се промени ли нещо, ще се обединят ли десните? Не знам, но не ми се вярва. Нали и те, както и ние, драги съфорумци, сме българи. И си останахме само едни форумни драскачи. Толкова! А чувам, че на каменната физиономия на този с автомата в Борисовата градина от снощи грейнала широка усмивка.

 23. @бивш седесар: “българският народ не е дорасъл за нормалност в политиката”. Защо се подписвате като “бивш седесар”, при положение, че говорите с езика на Кунева “да на нормалността”. Всъщност, голяма част от хората на костов прескочиха в партийята на Кунева в търсене на спасителен бряг в земята на луксозните съдби.
  Откъдето и да го погледнете, Костов пригласяше на БСП през последната половин година и за много негови бивши избиратели, вкл и мен, той стана неотличим от БСП. Гласуват заедно, използват една и съща риторика спрямо ББ, заедно наеха фирма за паралелно преброяване на бюлетините. И това е само това, което се вижда на повърхността.
  Но ето сега, в момента няма нито една чисто дясна парламентарно представена партия, в създадения вакуум може да се изникне нова партия, която да увлече избиратели около себе си и да направи съществен резултат на предстоящите избори (когато и да са те). Само че не бих гласувал за такава партия, ако в нея ще виждам до болка познатите муцуни. Нови хора са нужни. Тия ги видяхме колко могат.
  А дотогава, честито ново управление на БСП+ДПС + двама-трима отцепници от Атака. Като не щете Бойко, на ви алтернативата. Ще си имаме и нова АЕЦ, и петролопровод, спрени евро пари, нови заменки и бедност. Атака винаги са се цепили, когато са влизали в парламента. На майсторите на интриги от БСП не би им струвало скъпо да причинят разрив в слабата партия Атака. Видяхме ги какви невероятни компромати съчиниха по време на предизборната кампания, колко му е да спретнат едно разцепление. А може и да си имат троянски коне сред Атака.

 24. Вчера бях застъпник на ДСБ в 44 секция на 24 МИР – у-ще “Д. Дебелянов”. Ето резултатите от протоколите на две секции:
  44 секция 28 секция
  ГЕРБ – 145 209
  БСП – 105 109
  ДСБ – 57 67
  АТАКА – 31 30
  ВМРО – 10 10
  ДБГ – 12 17
  СДС – 15 9

 25. Извинете, липсват интервалите между145 и 209, 105 и 109 и т.н.

 26. Наистина ли в България все още има хора, които вярват, че Костов е десен политик? За толкова години не успяхте ли да прогледнете, че Костов и Доган са най-добрата разработка на ДС! Всеки от тях изпълни своята роля, с тази разлика, че Доган се “пенсионира” достойно, защото видя накъде отиват нещата.

 27. 23-годишният преход приключи на 13 май,сега започва подготовката (не знам ,колко време) за Похода.

 28. “Истинският победител мълчи красноречиво с размахано оръжие над столицата на България.”

  А половината от българите не пожелаха дори да извадят ножа от ножницата … камо ли да го размахат – гласувайки…:-(

 29. Малка България е забележима за враговете си, но за съжаление е незабележима за приятелите си.

 30. Обаче усещате ли как ни тласкат все по-близо до путиноидния модел на “парламентаризъм”? За тези, които не знаят, в “парламента” на Русия вече 12 години ситуацията е следната (и това не се променя на изборите):

  – доминираща путиноидна “партия”, създадена специално да подкрепя Шефа (Единая Россия)
  – три уж-опозиционни партии, но само на приказки, а всъщност много лоялни на Шефа:
  – една обираща носталгичния съвецко-комунистически вот, с дисциплиниран електорат (КПРФ, партията на Зюганов)
  – една лумпенско-националистично-ксенофобска (ЛДПР, партията на Жириновски)
  – една уж-социалдемократическа, уж малко по-либерална, обираща малко по-образования вот (Справедливая Россия)

  На всички останали партии в днешна Русия просто не им се дава да влязат в “парламента”, и то не толкова с изборни манипулации (не че и такива няма, напротив), а просто с отказ да бъдат допуснати до участие в “изборите”. Напоследък даже се преминава към нов метод – отказ изобщо за регистрация на нови партии или отнемане на регистрацията на стари, т.е. забрана на самото им съществуване в рамките на закона.

  Как е у нас? Ами бройката вече я докарахме, вече имаме и доминираща “партия”, създадена като опора на Шефа, сега остава да се разпределят ролите на “лоялната опозиция”. За целта май в БСП ще трябва да се отърват от Станишев (за което Р.Петк. вече пое инициативата), и да си инсталират за лидер някой по-Бокоугоден, например Първанов. В ДПС Местан засега се пени нещо срещу Шефа, но май не е на принципна основа и ще се разберат лесно. Колкото до Атака – тя вече е готова, и винаги си е била. Атака явно е най-путиноидната партия у нас.

  Ето накъде се върви България според мен. Иво преди време много точно беше казал, че България е малката Русия. А през соца на това му се казваше “внедряване на челния съвецки опит”.

 31. След 1990-та година и 1995-та година, това са най-тъжните ми избори….
  Но, тогава, макар и след загуби, но Синята идея беше жизнена, вълнуваща, и окриляваща, а сега…..Сега цялото дясно пространство е като в клинична смърт….
  Предполагам, че и най-големите песимисти не са допускали, че и СДС, и БСБ ще станат “вкупом излишни” за новия парламент! Още като се случи разривът между Костов и Михайлова нещо ме жегна, че нещата не отиват на добро. Дано сега всички от дясното пространство осъзнаят, че силата се прави от съединението.! Трябва да се действа бързо, за да може да се създаде ( ако трябва и чрез нова партия ) обединение на всички десни хора, за да може при следващите ( вероятно съвсем скорошни ) избори десницата да може да защити България от неокомунизма и да отстоява българските икономически интереси срещу тези на руската енергийна мафия!

 32. Чета коментарите и се чудя.Всичките са от явно интелигентни,умни хора, а няма никакъв сериозен анализ на провала в дясно. Има по някое друго изречение и толкова. И кой е виновен? Вероятно народът, защото не разбира мъдрите ни мисли и съображения, както и тези на “единствения и неповторим” Ив.Костов. Толкова ли е трудно да се прозре, че дори да си най-умния, можещ и знаещ актуален политик, идва време, когато трябва да се дръпнеш назад, за да дадеш път на нови хора. Особено като носиш на плещите си толкова спорно, в морален план, историческо наследство (например провалената приватизация, за да не се сещаме за корупцията). Това трябваше да стане още преди 4 г., а липсата на достоен приемник пак е поради неустоимото желание на Костов, НА ВСЯКА ЦЕНА, да е НАЧЕЛО в “дясното”. Мъдростта на един истински държавник се състои и в това, да преодолее навреме собственото его и да подготви свестен заместник. А когато е даровит политик, какъвто несъмнено е Костов, нищо не му пречи да помага, но в сянка, за да не пречи на обединението на десните хора (както го стори за пореден път само преди месец). Да се надяваме, че макар и доста късно, най-после ще започне да се гради истинска дясна партия, която да направи възможното максимално да ограничи руското влияние в РБ. Но от къде ли ще се пръкне изведнъж този нов Стамболов?!

 33. какво се случи на тези избори
  1. Автентичното дясно умря. Защо – е дълга тема, по която многократно съм писал
  2. Хората гласуваха за “псевдо” алтернативата на комунистите в лицеото на герб или за псевдоалтернативата на Герб – в лицето на БСП
  3 оформиха се два блока – герб-атака и БСп-ДПС
  4. Оформиха се две националистически парти и две етничесик партии – като и двата случая влязоха само големите партии
  5. Пространтвото се капсулира
  6.Протестният вот се изля в националистичесик – над 15 процента в Атака, НФСб, ВМро, ГОРД, ВМРО-НИЕ – Лидер
  7 – ВМРО-БНД яхна протестите
  8. Политическата десница масово се разпадан – оставки на всички лидери които претендираха да ръководят десни партии – костов, кабаиванов, Кунева, Дилов -Син
  9. До голяма степет повторение на ситуацията от 2005 година с тази разлика че вместо НДСВ имаме Герб. другите три партии са отново същите и отново никой не може сам да състави правителство.

 34. Изборите ще се повторят в следващите 3 месеца. Кучетата са в такъв разнобой и изпитват панически страх да управляват едноименно. БСП иска програмно правителство, ДПС иска програмно правителство, АТАКА иска пак в опозиция. Единствено ГЕРБ заяви, че държи да излъчи сама собствен кабинет, е те си познават бакиите в момента. Колко дълго може да просъществува програмно правителство без нужда от програма?
  Ще с видим на новите избори след няколко месеца, когато червените ескадрони няма да успеят със няма и 600 хиляди избиратели-слепци да станат втори, а ще бъдат най-много четвърди. Всичко от дясно ще разбере дотогава, че Съединението прави силата!
  Бъдете оптимисти. Стига се оплаквахте. С пораженческа мисъл няма да разбием петата колона!

 35. г-н Инджев, победи (много се надявам временно) размахания шмайзер (калашник, не разбирам от оръжия). Съжалявам за резултатите от изборите, но както казва Георги Господинов “Има особен уют в несвободата, покваряващ уют” (в. Новинар,13.052013). А Вие както винаги сте блестящ!

 36. както съм писал и друг път – синята идея умря много отдавна. още 1999 се появиха съмнения за корупция в СДС, бяха изгонени министри – Божков, Бонев, Бакърджиев, Методиев, тагарински – някои от които заемаха ключови позиции и в министерството и в СДС – Божков,, Бакърджиев, други като бонев бяха сочени за най-успешниет министри. И днес обществото не знае защо тези хора бяха изгонени. Едниствено за бонев стана ясно – и то 2 години по-късно, след като ТОЙ проговори. Бяха изгонени бисеров и Цонев – сиви кардинали в СДС – и днес не знаем защо? може би защото станаха неудобни? обяснението че изведнъж костов се е събудил един ден и е разбрал че тези хора – бисеров и цонев – са лоши – пък дотогава ги е мислил за добри – е смешно.
  Имаше обвинения за корупция, Изказвания “иване кажи си”, говорене за кръгове “олимп” костов , Двете Михайлови, Славчо Атанасов, Муравей радев”. тези неща опорочиха синята идея. тя се превърна от “да махнем комунизма” в “дай за да ти дам”. Някой може ли да ми каже смисълът да бъдат СДС или ДСБ или Гергьовден в паралмента -ама ще има автентичан дясна пратия . ама хубаво – какво ще се промени. те трябав да се коалират или с герб, който върши беззакония, или БСП или с Атака или с ДПс,а можже би ис повееч от един вариант. как ви харесва колация ДСБ- ГЕРБ-АТАка? а ДСБ-БСП-ДПС?
  тогава? какъв е смисълът?
  тези хора не успяха да убедят никой в идеите си, останаха на вълан комунизъм-антикомунизъм.
  вярно е че задействаха идеяат за Ес и нато, но исторята и фарс – в НАТО ни вкара Царя а в Ес – Станишев. да сте чули нови идеи от СДс или ДСБ? Не, нали? тогава какво искат да правят в парламента? ама ще вземат държаван субсидия и ще папката от нашите пари – което ще правят и останалите?
  ставам многословен – мисля, че сега е моментът дясното да се трансформира.
  то и лявото не е лво, а у нас върви към социалдемокрация, едно бизнес-ляво, само дето се казав социализъм. на първия етап луканов Преименува партията, на втория първанов прие докрината нато и ЕС, на третия Станишев докара бизнесмените…… реално погледнато Атака и герб са по-голем комунисти от БСП.
  надявам се процесите бавно но сигурто да тръгнат към нормализация нуждаем се от ново дясно и ново ляво

 37. Сега вече БСП ще построят и АЕЦ Белене и никой няма да ви позволи да местите Паметника на Съветската армия.
  Пукайте се от яд демократични говеда.

 38. “Наистина ли в България все още има хора, които вярват, че Костов е десен политик… ”

  десен,ляв… тази терминология отдавна не е актуална и видно от изборите ненужна…за жалост Костов се оказа слаб,’бавен’,’нечуващ’ политик. Логично Атака припозна безсмислените искания на протестиращите , Кунева и Костов можеха да предложат конкретни решения,развити,подробни поне по един от проблемите,в това им е силата а те потънаха в безлична,посредствена кампания с общи приказки,толкова далечни и …’десни’.

  Не е ли наивно да се отписва ГЕРБ ? Кое до сега в поведението на Борисов бе подвластно на логиката ?

 39. С цялото ми уважение към работниците и селяните,част от всяко общество по цял свят,никога не съм приемала,че човек с работническо-селски произход може да бъде десен политик или избирател.Иван Костов никога не е бил десен политик.

 40. @Мария
  Моля да ме извините, но по-идиотски класово-партиен коментар отдавна не бях чел. Както писах по-горе антикомунизмът ни е първи братовчед на комунизма.

 41. @Геориг Александров & Ради

  Излишно е да вадите от девет кладенци вода и да се връщате в миналото едва ли не чак до Балканската война, за да обясните краха на “старата” десница (cлагам старата в кавички, защото няма нова такава). А нещата са много по-прости и скорошни: старата десница във формат “Синя коалиция” под ръководството на Иван Костов и Мартин Димитров функционираше перфектно и увеличаваше постоянно електоралната си подкрепа. Излиза, че Костов не е пречел на успеха на едно дясно обединение, напротив! Ho нa 15.05.2012 г. СДС напусна CK. Това беше началото на края и за СДС, и за ДСБ. Последните поне проведоха една цивилизована предизборна кампания с правилните послания за една дясна партия, но беше трудно да събират парчетата от едно цяло, след като е било счупено. Изобщо, цялата история на десницата е пропита с предателства и отлюспвания, затова е препоръчително към ръководството на ДСБ да не прави никога повече опити за обединение с хора, които в един или друг момент са се продали. Това е проблемът на ДСБ, а не посланията или политиките им, които всички останали, които са се етикетирали като десни, с голяма охота копират.

 42. СДС са блед импринт на ДСБ.
  Много са несъстоятелни коментарите за нови лица, ново, ново та ново, няма нужда, партията я има – ДСБ. Разума, ценностите, идеологията. Когато отивате на лекар вие не питате за ново лице, ами искате да се излекувате, нали така? А пък и по този въпрос в ДСБ има достатъчно млади хора като Радан и Москов, които даже в кампанията имаха повече медийно присъствие. Тука сте зрели хора всички, аз съм доста по-млад и искам да заявя твърдо, че оставам зад ДСБ, не искам нови партии или нарушаване на синята хигиена чрез вмешателства на формации като СДС, които сами развалиха коалицията. Нека ДСБ да работят за СИНьото единство с Мартин и Неински, да приемем оставката на Командира, макар и с болка в гърдите, каквато почувствах днес…когато отидох на прес-конференцията. Освежено, набиращо скорост Синьо единство и поне 10 % в следващия парламент!!!

  Viva Bulgaria
  Аплодисменти за Костов, Михайлова, Атанасов, Москов, Кънев, Малинов, Семерджиев и много други, това са моите политически герои

 43. И към всички псевдо-разбирачи тук, промотиращи митове и легенди..чудно ми е че следите блога точно на Иво Инджев, където не виреят провокатори като вас, но явно сте агенти с цел да удължите във вечността всички лайна, които се изсипват по адрес на автентичните сини, не се уморихте бе….мир на праха Ви

 44. PS Поправка:с горния линк посланието ми е за КИРИЛ /13май,2013 20:08/

 45. Изключително се радвам ,че много хора са прозрели намесата на руските интереси в тези избори.Честно казано, не допусках че може да се случи това 20 години след прехода.И ме е малко страх.Питам се,дали ако един двама от БСП получат присъди за парите закопани в гъолчето в Белена,нещата биха се променили?

 46. Ще си позволя да добавя още нещо което се случи на тези избори. Почти всички маски в дясно паднаха и вече дори децата разбраха кой как го разбира обединението. Поантата беше признанието на Мартин Димитров тази сутрин по Нова ТВ, че той не е гласувал на последните избори. Същевременно започна да прокарва идеи за нова дясна партия в която да се влеели хора от сдс, дсб, дбг. Толкова относно “искреното” желание на синьо “единство” за дясна коалиция.

 47. до Ради – през 1997 година ОДС взе близо 70 процента
  През 2001 СДС взе малко над 20 процента
  след това СДС и ДСБ взимаха по 7-6 процента, а ССД-4
  2009 г. СК взе около под 6 процент
  На президентските избори 2011 ДСБ взе 2,5 процента а СДС – 2 процента
  На парламентарните 2013 – ДСБ – 2,7
  СДС -1,4
  явно синята идея бавно се скпаваше, от 1997 досега. Странно ми е как може да се говори за перфектни коалиции при това положение. Особено като се има предивд ме от 2001 досега синята идея нищо ново не създаде.
  СК не беше дълго време нищо друго освен една патерица на Герб – Герб реабилитираха Живков, подслушваха хора по домовете, МВР налхлуваше при невинни в частна собстеност, четяха се разговори на лекари в парламента – лекарите са баш десен електорат, нападаха се учени – СК гласуваше все за предложенията на ГЕРБ, само за да не се върне БСП. искам да кажа че това което Герб направи, като бандитизъм ни върна поне 40 години назад – дори БСП не го е правила нито при Виденов, нито при Станишев,но Герб го направи. СК трябавше да се разграничи от Герб и да отбележи че те са комунисти по-лоши дори от БСП, и да им бъде опозиция о първия до последния ден.
  П.С. Към човека който попита към кого ще се насочи омразата когато ИК го няма -отговарям веднага – към Бойко Борисов.Бойко Борисов се представяше за псевдодесен. Ако Костов бе подготвил свой наследник и се бе оттеглили, сега щяхме да имаме едно силно СДС/ДСБ което да отвърен на удара на Герб, но той умишлено блокираше всеки който тръгне нагоре и да го засенчва и го гонеше от партията която управляваше. За това днес когато КостоВ го няма омразата ще се насочи към Борисов, който не се поучи от грешките на Костов а ги повтори до една – държеше се надменно с жуналистите, можеше да хвърли оставка миналатА година и да вземе втори мандат с 60 процента, но допусна да изтърве власта защото недоволство ескалира и се създаде вакуум, а накрая се обиди на народа че не е гласувал за него…все грешки на Костов – следващият по когото ще се изсипе народната омраза е Тиквата

 48. извинявам се сега видях, репликата ми не е от Ради а от бивш СДС-ар
  П.С. съвсем накратко – сам признаваш че в синята идея има много отлюспвания. Голяма част от тзи отлюспвания са на идеологическа основа – лидерът не се е съгласил с дадена теза, ти не можеш да я наложиш в НИС, доминиран от лидера и се отделяш и правиш собствена партия за наложиш собстветната си теза. Партиите са борба на идеи. Многото партии-криза на ценности

 49. Аха! Отлюспванията били на идеологическа основа, казваш. Аз пък твърдя, че се дължат само на провокаторите в десницата, които пречат тя да се обедини и сплоти. Или имаш някакво идеологическо обяснение на миналогодишното отлюспване на СДС от Синята коалиция? Кабагайдов и идеология?! Не ме разсмивай…

  Колкото до падащите проценти за десницата през годините, аз ги отдавам както на такива отлюспвания, така и на социалните последици от тежките, но крайно наложителни икономически реформи, които десницата изнесе изцяло на гърба си и които последвалите правителства бяха неспособни да оптимират според актуалния икономически период, в който управляваха. Премиерът Станишев например цяла година не вдяна, че имало криза, а Бойко Борисов оправдавá с нея бездействието си в продължение на четири години…

  Та като мине всичко това и през медийната мелачка на тошотошовци и димитъркеворкяновци, които винаги успяват умело да вметнат персоналната вина на Иван Костов за един или друг нерешен проблем в държавата, се сещаш какви нагласи се генерират у мат`ряла. Но дори и в такава отровена среда положителните резултати от добрата политика не могат да останат съвсем незабелязани. Точно затова Синята коалиция имаше успех, на който Иван Костов не пречеше, а напротив – допринасяше.

 50. Г-н Александров имам два въпроса.1.б.б. десен полетик ли е.2.Костов е лош полетик,самовлюбен е
  в себи си ,командир е и т.н.,а б.б.не е ли по голям командир ,нарцис и самовлибен в себи си пове-
  че от Костов.Неискам да се пиша зашитник на Костов,но за мен той е най добрия министър председа-
  тел и истински държавник до сега,направи и грешки според мен,но много се пречеше както от ДС и от
  “доброжелатели” от обкражението му.

 51. @Николай
  В десетката!

  @Георги Велев
  На глупости не ми се отговаря.

 52. Като чета повечето от горните коментарии, писани все от “интелектуалци”, за каквито се възприемат, разбирам защо България е на този хал.

 53. към илия павлов -Бойко Борисов е Псевдодесен. иначе казано той е по-комунист от дори от БСП но развиваше антикомунистическа риторика и много хора му се възрзаха че е е десен.. Само отбелязвам, че- в неговото правителство няма и един човек който да не е от старата номенклатура,. Освен това обаче а той си служи с толкова откровено милиционерски похвати с които не си е служило нито едон правителство на БСП от 1990 година насам. най точон казано то не нито десен, нито политик, е просто един мафиот
  2 Относно костов – Костов разбира се има освен отрицателин и ред положителни черти както съм подчертал – добър икономист и държавник с поглед. стабилизира страната в много тежък прериод, Съгласен съм че засега управлението Софиянски-Костов бе най-доброто, но това но предвид колок слаби бяха повечето другите правитлества това не е база за хвалба .
  Проблемът е, че ИК в своята гениалност, не пожела да си отгледа наследник, който да има поне половината от неговите способности и да развие идеите му.
  Ето Доган създаде наследник – Местан. когато на хораат им писна от Доган, просот местан ще продължи оттам от където спрая Той. Първанов създаде наследник -Станишев. дори Борисов имаше своя Цветанов. Дори утре в партията на кунева Вълчев или зеленогорсик могат да я наследят. А кой ще наследи костов? . Бе него десницата не може да съществува. Това е неговия основен грях.

  към бивш седесар – темата за отлюспванията е много дълга предлагам ти да я комнтираем и в други теми, за да има възможност и други хора да пишат. само казвам че още от управлението на СДС хората в него се разделиха на два лагера по идологичесик признак – костовисти и антикостовисти – и така е до днес – именно затова се появиха фракции като ССД и ДСБ в които преобладоваха едните – антикостовистите – ССД или костовистите ДСБ. накрая СДС се разцепи точно на две по този признак – за и против обединение с Костов. И чак тогава дойде Кабиаванов, когото вече и аз не понасям. Убеден съм че ако бяха надделяли хората на Маритин отново щеше да има масово оставки защото щяха да си тръгнат другата половина на СДС – хората на Сотиров и Румен Христов – и резултатът щеше да е пак същия като днес. Трябваше идея, ценност – но тя не се роди.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.