България на четири морета

Вчера писах за парадокса, че в. „Фигаро” изпреварващо ме е цитирал за моя теза, която забавих да предложа на читателите в блога си с един ден заради изборите, а днес виждам че френският „Либерасион” пък е направил една аналогия, която ми хрумна и на мен: за Бойко Борисов като Силвио Берлускони. Обаче френският автор е акцентирал върху други аспекти от приликите между двамата, докато на мен ми се струва, че проблемите им с правосъдието стоят в центъра на това сравнение.

Както и да е…Никой няма монопол над хрумванията…

Хрумва ми обаче и още нещо, с което се надявам да не засегна нечия интелигентност: че е възможно мнозина да се заблуждават за значението на често употребявания тези дни термин „пирова победа”. Защото след победата следва пир, а след пируването боли глава и това никак не е добре за победителя.

Истината е, че победата на епирския цар Пир над римляните на тяхна територия край Аскулум през 279 г. пр.н.е. му струва толкова тежки загуби, че той възкликнал: „ Още една такава победа- и ние сме загубени” (или „ …и ние трябва да се връщаме у дома”). Пророчески думи, сякаш се отнасят за Банкя в днешно време.

Победителите не само били принудени да се приберат в Гърция, но и след няколко години били победени там от победените преди римляни, което станало епизод от римското колонизиране на гръцките земи. А както споменавам в книгата си „Течна дружба”, още в древността „освободителите”, за каквито римляните се представяли пред гърците срещу тиранията на македонците например, имат навика да се превръщат в колонизатори.

Но да се върнем към пировата победа на ГЕРБ на изборите и как се излиза от създалата се политическа криза- сякаш икономическата ни е малко!

Един от възможните отговори на този въпрос е, че са нужни „драконовски мерки”., т.е. извънредни решения като за извънредна ситуация. Обаче трябва да направя още едно малко уточнение по отношение на дракона, за който вероятно някои се сещат, когато се употребява този израз. За целта трябва да погледнем още по-назад в историята в същата онази древна Гърция.

През 5 в.пр.н.е. на заможните атиняни им опротивяло да живеят в постоянен страх от бунтовете на бедняците и възложили на аристократа Дракон да измисли лечение за тази напаст. Без много да му мисли той въвел смъртното наказание като универсално средство срещу всяко едно доказано престъпление. Както може да се очаква, така той само налял масло в огъня на недоволството.

Наложило се мъдрият Солон да го замени в законотворчеството и той „изобретил” съществуващото и до днес най-важно правило на демокрацията на всеобщото гласуване на принципа „един човек, един глас”. Това била голяма отстъпка на заможните пред бедните, но така те си купували спокойствие с риск да ги управляват хора с ниско потекло…Иначе казано, Солон въвел за първи път в историята на човешката цивилизация изкуството на компромиса в обществените отношения в името на т.н. мирно съвместно съществуване.

Предстои да видим дали правилата на цивилизования диалог са достигнали до съзнанието на онези, които постигнаха пирова победа на изборите на 12 май и на противниците им, които пируват по повод своята загуба, натоварена с очаквания за власт. Ако не успеят да се споразумеят, ще се наложат някои драконовски мерки по овладяване на хаоса в държавата и поради липсата на всепризнат Солон ще има да се чудим откъде да си набавим така липсващата на българския политически „елит” мъдрост.

Алтернативата е антипатриотична, нещо като „България на четири морета”- в смисъл, че има опасност от нова вълна от българи, които си търсят късмета по четирите краища на света, бягайки от грозната картинка в иначе красивата ни родина.

Впрочем, като се знае, че постъпленията от българските емигранти, превеждани по банков път в България, вече надхвърлиха по официални данни ( при това без да може статистиката да обхване напълно паричния поток) приходите на държавата от туризма, може да се окаже, че износът на българи е най-печелившата икономическа дейност за страната ни- повече от вноса на чужди туристи и привличането на чужди инвеститори, гнусливи по отношение на корупционния климат в земния ни рай.

Така де, все някак трябва да се финансира субсидирането на политическите партии, чието роене е процъфтяващ бизнес тук.

 

60 мнения за “България на четири морета”

 1. Моретата са шест:Черно,Егейско,Мраморно,Адриатическо,Цариградско и Тракийско.

 2. Господин Инджев!
  Правите анализ на ситуацията , като сякаш прихващате мисловните вълни на можещите и знаещите.На тези, които скоро ще отпътуват, достигнали и те до очевидните изводи!
  Българите , не са гърци!Те нямат нито Солон нито Соломон!Да не говорим за Еклид, Архимед…там пък на всичко отгоре трябва и мислене !
  Тук принципи , правила , има колкото по улиците на Индия !
  А мъдрост , търсете в Хималаите, тук това не е на почит!
  При нас търговията е в сила, защото нямаме нито храмове , нито вяра!

 3. Господин Инджев, в параламента ще се заклещят като кучета, натам отива работата, май. Но пък от друга страна погледнато, тези партии, които са в парламента, друго не ги итересува, освен властта. Все ще се спогодят помежду си и ще си поделят съдраната риза на сиромашкия народ.
  Това е целта на занятието – съдраната риза на сиромаха!

 4. Как ми се иска поне веднъж да не сте прав г-н Инджев, но уви!

 5. Сходно мнение за процъфтяващия партиен бизнес изказва и проф. М. Константинов:
  ———————————————————–
  Фокус: Има ли зависимост между положението на народа и голямата партийна субсидия?

  Михаил Константинов: Най-малкото, има връзка между голямата партийна субсидия и истеричното желание на партиите да участват в избори. Това поне е видно. Преди да направят тази чудовищна субсидия, все пак участваха ограничен брой партии, плюс това имаше хубав депозит – 50 000 лева. А сега даваш 10 000 лева депозит и после още първата година взимаш половин милион лева. Нормата на печалбата е 50 пъти – 5000 %. Това е по-високо от наркотици, трафик на хора, проституция, производство на оръжия. Няма такава норма на печалба – за една година 50 пъти.

 6. “…постъпленията от българските емигранти…”

  И това няма да продължи дълго. В един момент и тези потоци ще пресъхнат. Когато нашите родители си отидат, и българските емигранти престанат да наливат средства в тази иначе красива и плодородна страна, останала без перспективи, тогава, останалото оскотяло, бедно населени ще започне все по-често и по-дръзко да “посяга” към паницата на “елита”. Тогава ще настъпи катарзисът. Това ще бъде тяхното наказание. Това е зловещата истина. Дано се окажа лош пророк.
  И все пак –
  Каквото посееш, това ще пожънеш!

 7. Kомпилация от престъпленията на Иван Йорданов Костов
  1. Първо създаде, за да разруши след това СДС, като за целта доведе цяря от Мадрид и Бойко Борисов от Банкя и тайно призоваваше да се гласува за тях.
  2. Уби малкия Пепи.
  3. Изпрати медицински сестри в Либия и зарази деца със спин, за да ги натопи.
  4. Основа и ръководи 45 години тоталитарен режим в България като прие формата и тялото на селянин от Правец.
  5. Задкулисно предизвика 2 фалита след 1990-та година, за да натопи БСП.
  6. Продаде множество печеливши предприятия в България и взе парите за себе си.
  7. Работеше като министър-председател против НАТО и Европейската общност, за да ни държи в изолация от запада.
  8. Беше на път да подкрепи режима на Милошевич и приеме албански бежанци в страната, за да създаде ново етническо малцинство при това с терористични наклонности, но добри хора като Първанов например го спряха.
  9. Прецака СДС като напусна сам Синята коалиция и така и двете партии не влязоха в Народното събрание.
  10. Създаде борческите групировки – ВИС, СИК, Мултигруп и други, за да рекетира обикновения свободен от режима предприемач.
  11. Известен с честите си срещи с прокурори и разузнавачи в дома си в Драгалевци, които го наричат “другарю началник”.
  12. Агент на ДС с псевдоним “Командира” и съдържател на явочна квартира с кодово име “Драгалевци”.
  13. Запчатан в снимка на една маса заедно с бившия диктатор Тодор Живков и негови приближени, в Правец.- снимката е достъпна в интернет.
  14. За него американския посланик казва: “бабаит изтупан в Армани”.
  15. Като частен бизнесмен управлявал охранителна фирма ПИПОН и нелегална фабрика за цигари.
  16. Записан да нарежда прекратяване на проверка в нелегална пивоварна, понеже обещал.
  17. Обича да лети с правителствен самолет за сметка на държавата, както и да се появява с хеликоптери пред работници и да им раздава пари.
  18. Осъден от международния съд по правата на човека, посочен поименно в присъдата като виновен по случая Чакъра.
  19. Автор на фразата “Аз разпределям баницата в държавата”
  20. Член на неговата партия хванат в напечатването на 350 000 лв допълнителни бюлетини.
  21. По време на неговото управление е осъществено масово незаконно подслушване на политици, бизнесмени, журналисти, дори президент.
  22. Фалирал целенасочено над 150 000 малки и средни фирми.
  23. От заварена 200 лв/200 марки минимална заплата оставил след себе си 5 долара такава.
  24. Оставил първата си съпруга и деца, за да съжителства с банкерка с прякор “Елена Секса”, в момента не се знае семейното му положение, твърди, че има една женица, която смята да си я вземе щом спре с политиката.
  25. Кандидатствал в школата на ДС – Факултет държавна сигурност.
  26. Отказал да се деполитизира след 89-та година и останал член на БКП, въпреки, че те както твърди убили дядо му.
  27. По негово време като министър-председател са характерни масови протести, самозапалвания на хора, опашки за хляб и режим на тока.
  28. Дал началото на проекта АЕЦ Белене, но не го завършил въпреки, че платил за него няколко милиарда от джоба на бедния българин.
  29. Подарил на президента на Русия кученце и т.н. и т.н.

 8. Нямам никакво съмнение, че ще се направи всичко възможно да се избегнат масови и продължителни улични протести, както и скорошни парламентарни избори. А това няма как да стане по друг начин, освен чрез образуване от БСП и ДПС на “стабилно” правителство на “националното съгласие и отговорност”, на което ГЕРБ и АТАКА ще го раздават опозиция. Тази подмяна на ГЕРБ-авия вот ще бъде един як шамар за симпатизантите му, но какво тук значат някакви си симпатизанти…

 9. Като “открехнах вратичката на беседка Иво.бг”, “А” привидя ми се “България на четири мЮ рета”.”Оппа” рекох си “я,сигурно за новият парлама мента,с новите на суверена избранници ще да е прокоментирал Иво Инджев”.Е небях си наплискал оченца,та за туй.
  Труго обаче пъке така ме зачопли,зачитайки (поправих пропущението си,плиснах няколко капки гола водица на оченца).
  “Това била голяма отстъпка на заможните пред бедните, но така те си купували спокойствие с риск да ги управляват хора с ниско потекло…Иначе казано, Солон въвел за първи път в историята на човешката цивилизация изкуството на компромиса в обществените отношения в името на т.н. мирно съвместно съществуване.”
  Тъ…от де да почна,от къмто зад ли,от къмпред ли,то пъкзнае ли се веч,кое къде е!А да пробвам,пъккак дойде:
  Аз таз година (да се похваля) появих се за мъничко на обществено достъпно място (12 май,а,а тъкмо преди да изгасне ламбата на “народният вот”).На връщане от “обществото” ми се наложи пак да поясняжам “бе несъм бил в лудницата през последните четири години,пък и преди,поне в това си битие”.Пробвах да приведа като “вещественно доказателство”,че от къмто 2011г списувам в виртуал риалити БГ,в частност “ivo.bg” на всеизвестният ви Журналист Иво Инджев.Не ми бе прието “доказателството”,никой не знай за такава “виртуална реалност”,не са чули за такава “чалга медиина звезда”.Мислех си да кажа,бе има чичко “Гугле”,пък и аз съ “изографисвам” с именце ми дето съм от как се знам “оня на Бръцов пропадналият” от нишата “работническата класа” дето съм си все така,не от “вишата на Партията”.
  Та събирате ли “милионите” Г-н Инджев,те определено неса от заобикалящата ме тук действителност,тук си е все така “Класово/партиен подход”.Има някакви изгледи за промяна,камбаната “дрън,дрън” всекой ден,поне по веднъж.Появяват се нови и нови поколения на “безстопанствени кучета” – в с Мисъл “господари” им ги изоставят да опазват имането,отпътувайки с “еднопосочен билет” в някъкво “друго измерение”.’Партията” обаче си е все тук,”непоклатимата висша класа”.
  “Демокрация” ,после,като се заселят навсякъде “безстопанствените кучета”.
  А,излизах още един път,но на гроба на майче ми и прескокнах до църквата след туй,преди камбанен звън едниократен да звънне за “Христос Воскресе”,но това не се брой за “обществено достъпно место”.
  Амин !

 10. А къде е Иван Костов? Той ще влезе ли в парламента?

 11. Libération е червен парцал, който обслужва продънилата се напоследък социалистическа партия на Франция. Аз лично бих преглътнал всяка щипка информация от тях с шепа сол. На социалист някак си не ми струва, че може да се има доверие, пък било то и френски социалист.

 12. Който е на власт, той контролира митниците и цялата маса пари, които са извън официалните отчети. Освен това държи монопол върху държавните поръчки и инфраструктурните разходи. И други благинки има за властта… Не виждам как ББ и ЦвЦв ще “клекнат” по този въпрос. Някой да не си е помислил, че те се натискат да управляват държавата??? Ако искаха, досега да им е проличало. Нищо такова обаче не се забелязва, а държавата просто се такърка по инерция и ахаа да спре.
  ГЕРБ са едно нищо в опозиция. Нямат дори идея какво означава това. Представяте ли си ББ да говори конструктивно и критично? Аз – не. “Аз съм прост и вие сте прости…” и разни такива му дайте на него да каканиже. С неговата улична речева закалка може само лакърдии да слушаме в петъчния парламентарен контрол.
  Хора, които са обединени около файдата, няма да посмеят да обелят дума за каквато и да е злоупотреба, защото нали и тяхният ред пак ще дойде… В Парламента са партиите, които раздават порции, които прикриват Мишо Бирата, които са собственици на държавата и Волен – барабар Петко с мъжете. Какъвто и парламент да сътавят тези, все ще е грабителски. Напълно допускам правителство с участието и на четирите партии. Като нищо ще си разпределят КПП-тата, ще районират страната и ще си грабят на квотен принцип. Кво им е? Да не би някой да може да ги спре?
  ДА не би някой да ИСКА да ги спре???

  “Така е тръгнало и така ще върви, няма да стане по-добре. Любовта бяга от човешките сърца, хората не са вече братя.”

 13. Коментар към препратката на Ради

  Бедният Сугарев, въобразява си завалията, че ако на изборите ГЕРБ бе победил с по-голяма разлика, някой щеше да го остави да управлява повече от 100-200 дена. А е толкова явно, че няма такъв вариант, защото още от началото на 2013 г. БСП впрегна всякакви позволени и непозволени средства да си върне изгубените позиции на държавната софра. И, разбира се, ще yспeе, подпомогната не само от глупостта на мат`ряла и от манипулативността на платените “разбирачи” от сорта на Сугарев, но дори от самото ръководство на ГЕРБ, което в изборната вечер беше като полято с леден душ от неприятната изненада, че… e спечелило изборите.

 14. Предлагам да започнем с вицовете, защото друго не ни остава. Ето един от социалните мрежи;))))

  Слушател звъни в Радио Ереван.
  – Как ще се нарича коалицията между БСП и Атака?
  – Националсоциалистическа – моментално отговорило радиото.

 15. BGFILES! Хаевам хората със собствена позиция, но просто вашата не е ясна!
  Моята е ясна и тя е твърдо дясна!

 16. @ БИВШ СЕДЕСАР
  Кой ви каза, че “Атака ще го раздава в опозиция”? Та те с БСП са на командно дишане и финансиране от един операторски пулт. Поне по най-важните – енергийните теми е така! А останалото са подробности. Може да останат по стратегически съображения в опозиция. Зер да спекулират при улични недоволства с излезлите на улиците и гневът им. Да се правят че не са участвали. Но с поведението си обслужват не просто ДПС и БСП а най “патриотичната част” от тях…. “В единен ритъм бият сърцата” им, както казваха придворните поети.

 17. В момента България си е избрала четири мЮрета и всяко от тях, е по руско от другите.

  bgfiles, 30. Вярва на Цветанов, защото се е заклел в децата си.

 18. @bgfiles,
  Пропуснали сте едно съществено нещо. Има и точка 30 – доказан агент на ГРУ, завършил тяхната школа в Кременчуг;
  Има и точка 31 – реституирал огромни площи гори в Самоковската кория

 19. @Ст. Манов

  АТАКА по никой начин няма да иска да влезе в управлението, защото прекали с предизборния популизъм и най-вече с празните си обещания за пенсии от 500+ и заплати от 1000+ лева, които няма как да изпълни. Отделен е въпросът, че АТАКА няма никакъв експертен потенциал в никоя област. Волен и в новия парламент ще е същата лъкатушеща опозиция, каквато беше и в предишния. Толкова са му възможностите.

 20. Аз лично по-тягостни дни не помня от времената на купонната система. Същевременно си давам сметка, че може тези дни да ми се струват “песен” след 4-5 месеца или максимум година, в следствие на ритуалното самоубийство на “народа” от неделя.

 21. В английски съществува думата loser лузър. Това е човек, на който каквото и да му дадеш все ще направи всичко, за да го загуби. От как съществува България лузърите винаги са успявали да водят страната от катастрофа към катастрофа. Станишев още преди шест месеца предупреди, че чертае пътя на България към страшни събития. Забележително е как единодушно всички тръгнаха да маршируват под звуците на неговите фанфари за референдуми, самозапалвания, и протести за всичко по пътя надолу. С изборите калта изплува отгоре и почвата е готова всички да вървят след самозваните вождове, като Сидеров и неговия генерал Валери Симеонов, които станаха ключове на положението и база за една нова диктатура. Дано да се намери някой поп да изпее поне една молитва и да каже Амин на България. Който сам си го направи, никой не може да го спаси.

 22. Днес има официално съобщение за случайно намерено в Пловдив пълно чувалче снабдено с официален печат с неизползвани бюлетини – на кочани.
  Пита се има ли система за отчетност на получени и предадени (използвани и незползвани) бюлетини по избирателните комисии? Пита се още колко ли са били тези чувалчета, стоящи извън обзора на ЦИК?
  И да ИМА, и да НЯМА такава система, самият факт хвърля дебела сянка върху хвалбата на служебния (марионетен) премиер, че е провел нормални избори.
  И още един въпрос: Как се води честна политическа борба с такива противници?
  Струва ми, че знам отговора на служебната (марионетна) власт – провокация, грешка или кой знае каква глупост, но не и че имат пропуск в организацията на изборите.

 23. Понеже пък се сетих …”като луд за дома си” на по “взятката” ми от “Posted by Иванова.май 13, 2013, 16:26” – “новината” дето.(нищо лично Иванова,да кажа,да не забравя тоз път,нищо,несъм”мъжкар”.Признавам си от мъжки пол съм,за съжакение,колкото и да се пъча,немога да надмина по интелект “бълхата”.А уж жената произлезла от реброто “менско”,пък що станало напоследък с …).и от “Нали това всъщност искаха много от коментаторите тук? Не, ли? Е как така?” – понеже съм един от “тук коментиращите”.
  “Archive for ноември, 2011”
  Ми е ,ма пък това тогава ли сега ли !!!Освем на цялата “територия” да е лудница,пък да съмпропуснал “рязането на лентичка” пък и “първ копка” даже.
  https://ivo.bg/2011/11/23/историкът-божидар-димитров-потвърди/#comment-59169
  Аа ха,ее то така”много ,много да незнаеш,щото ще те излекуваме по правата линия на Партията”.
  https://ivo.bg/2011/11/23/ссср-станишев-се-сопна-за-сопите-ретор/#comment-59137
  Бе коя година е сега,що нещо съм се позбръкал,та съм си воубразил щот 21=ви век дошел,пък и комунизъмът най после настъпил в “народната республика с ръководната роля на Партията велика”.
  А да си плисна оченца и да отивам на манефестация с всенародната либов да съ изпъча и “КПСС – БКП,вечна дружба” и “Ура другари,ще победим гнилият капитализъм с братската помощ на великият СеСеСеРЕ”.
  “Написаното остава и много непоправими грешки се получават” – забравих името на този дет го каза по “нощната радиоточка”,не вчера.Четете бре господа “грешките за това са”.А архивитамай исках да кажа,ее!
  “Гравитацията не е отговорна за тези, които падат в капана на любовта.Различията между минало, настояще и бъдеще са само една ужасно настойчива илюзия.”-Алберт Айнщайн – цигулар лубител,имперялист.

 24. Иво, няма да си правя труда да ти чета парцала. Само искам да ти кажа, че трябва да поживееш повечко в страна като САЩ където за 1 седмица ако си болен оставаш на улицата и си губиш работата. Също и в Германия няма да е зле да поседиш да те плюват за това че си българин (макар ти да не си, сигурен съм че си помак). Да се гънеш и да целуваш чужди гъзове, това за теб е професия и първа природа. До там че даже и протестант си станал.

  Нещастник.

 25. Надявам се като дойдат русите пак у нас да те обесят на някое кръстовище! (а те обезателно пак ще дойдат и ти и аз ще бъдем живи, помни ми думите!)

 26. Здравейте,

  Поздравявам всички които коментират в блога и автора на неговите публикации. Това, което ще напиша не е в изключителна връзка с темата на тази публикация, но вярвам има отношение.

  Аз съм роден точно в прословутата 1990 година и никога не съм живял в онази несвободна България, живея в сегашната мога да я нарека свободна, надявам се, в сравнение с тогавашната.
  От много години съм заливан от телевизията от вестниците , вече и от блогърите с едно сатанизиране на едни личности, които вече осъзнавам, че не го заслужават. Обвинения на един политик, че съсипал някакъв политически спектър наречен дясно. Обвинения на друг политик, че унищожавал партията на другия политически спектър наречен ляво. Изключително дразнещи са обвиненията срещу Иван Костов, който бил съсипал СДС. И как го съсипа това СДС? Дали когато отказа както много добре помня, въпреки че бях едва на 7, на Русия въздушен коридор за транспортен самолет превозващ военни части? Или пък когато в Санкт Петербург заяви в лицето на Борис Елцин, че Русия няма исторически интереси на Балканите? Или пък когато отказва на САЩ да допусне бежанците от Косово да влязат в България? Когато със замах на 21 декември уволни 9 корумпирани министри и заместник министри? Той ли го съсипа това дясно или тези деветима “гвардейци”, всеки от които си направи някаква партийка?

  Другият “съсипник”, не ми е толкова интересен, понеже съм възпитан от родителите си и от себе си, като дясно мислещ, но не мога да скрия ядът си и по отношение на неговото представяне. Той Сергей Станишев и той ли е съсипник, който радушно прие щафетата на гиганта Костов и завърши пътя за приемането на България в Европейския съюз, въпреки категоричната позиция против от страна на БСП само 5 години по – рано? И той ли в стремеж за съсипничество разкара Румен Петков и Румен Овчаров от Министерския съвет 2007 година? Продължи ли да съсипва, когато изхвърли Първанов от битката за БСП, а заедно с него виждаме липсват и двамата Руменовци депутатите на сегашната Коалиция за България? Обичащите Първанов забравиха ли, неговата любов към Милошевич, неговата любов към Бойко Борисов, неговото самоопределение, като титан редом с предишния?

  Костов обаче за разлика от Станишев – и двамата “разсипници” – никога не е бил про някакъв си, както Станишев е про руски настроен.

  Българският народ изгуби много, като изхвърли този гигант в политиката със собствените си ръце.

  Това е моето мнение, като човек роден в Свободна България в не така далечната 1990 година.

 27. @Бивш седесар
  Радвам се, чеси БИВШ седесар, а по- вероятно е никога да не си бил. Че кой си ти бе многознайко, защо не си напишеш поне името? И с какво право не само се сизмерваш с човек като Едвин Сугарев, че отгоре на всичко го наричаш “платен”, само защото не споделяш възгледите му. Мнооого си малък байно, в сравнение с него, и мнооого жалък.

 28. Здравейте,
  Отидох да гласувам в изборния ден.Няма лошо.На входа на училището(там ми е секцията),се разминах с двама старци,които се предвижваха с патерици.Възрастта им и тяхното състояние,предизвикаха моето “умиление”,НО и ме предразположиха на миг(разбирайте мили секунден) размисъл-нима тези хора(нямам нищо против тях,НЕ)с техния ВОТ определят бъдещето на моите деца(те са на 19 и 22 години). Каква е тяхната връзка с “реалността”?
  Аз гласувах за ГЕРБ-мой си избор.Сина ми е гласувал за АТАКА-негов си избор.
  В деня на изборите,сина ми отиде(заради парите)да участва като застъпник на БСП.На следващия ден,от обещаните 70 лева(за моите деца няма срамно заработени пари-и 20 лева са пари,никой няма да ти ги даде ей така,думи на дъщеря ми)му дадоха 50 лева.
  Аз останах с впечатлението,че е застъпник за СДС и даже коментирах със съпругата си,че нищо няма да им платят.
  Та-къде са тези хора(зная че това са нашите майки и бащи)и тяхната връзка с действителността,когато има избори?Те даже не знаят(не разбират)за какво става дума,чии съдбини защитават,когато гласуват.
  Малко тъпичко,но ще постна линка на Едвин Сугарев,за сигнала против Станишев:
  http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev

 29. А,пропуснах..хубаво би било,все пак да се обърне някакво минимално внимание,ей така любопитство просто “що пък това нещомотика,дет все така упорито се блъска морно чело и поддържа болезнено синьо на уж старателно потдържаната розовост телесна”.Животъте кратък,пъкимаидруги не по малко нахални прилагателни,който чакат своят “звезден миг”,ъгълна маса,прашинка дребна и никак значителна да се намести в оченце на гУлеем слон,точно пък когат да види пропъста пред себе си,някоя неприлично нагорещила се печка и так даье.Кратак е тоз пусти му живот,докато вдъхнеш (без да си искал) от въздуха на другарите и “дрън”,а “как така,снощи заедно сваляхме власта в кръчмата юнашки,нищо му не личеше”.Поне за “мотиката”.
  “Иво, няма да си правя труда да ти чета парцала. Само искам да ти кажа, че трябва да поживееш повечко…” – бре ,не бях видял това,понеже пишех “чернова”!!!
  Господи брееей,а стига,не ги мъчи,молим Ти съ !!!

 30. Към Герман Иванов и за парцала; Болшинството от тези които са отишли в САЩ и за страните където ги плюят като българи, предпочитат да са там, отколкото да са “щастливи” в мутренска България на ДС. Не го ли виждате, или сте с промит мозък от школата в Симеоново? Поне Иво все още може да каже нещата както са, което му прави чест и е най-посещаваното място на интернета.

 31. German Ivanov,you are so pathetic…
  Nobody force you to read the blog.
  Kiss the picture of your leader on the wall.
  Personal abuse is not argument.

 32. exsanddancer

  14 May 2013 8:16pm

  Recommend
  1

  “Bulgarians despair of their confused and unstable politics”

  “Well they will feel right at home when they move here then” Guardian

 33. Иво от дълго време ни напомня, че сега както са партиите и изборите, нищо не излиза. Защото първо избиращите са близо половината от тези, които могат да гласуват и второ, около една четвърт са гласували за партии, които не могат да влезнат в парламента. Има много, които биха гласували, ако има за кого.

 34. Другарю Герман Иванов,

  Изглежда че, религиозните убеждения на г-н Инджев и националността му са по-важни за вас(знам,4е е прието да се пише с главна буква),от полити4еските му възгледи,ерудиция и патриотизъм.Нямам никаква представа,за религиозните убеждения на г-н Инджев,но познавам и съм работил с хора от всякакви националности и религии,вклю4ително индуисти и помаци.С последните се работи много по-лесно от колкото с фанатизирани комунисти(синоним на психично неуравновесени,промити мозъци,леко изкривени,малко наркоманизирани,алкохолно и партийно зависими,мърморещи),на които уменията им се изчерпват с:възхваляване на партията и “великата страна” с цел да им се подхвърлят някакви трохички,тормозене на колеги,които не са симпатизанти на комунистически уроди,пребиване на някой опонент,писане на безмицлици по форуми(използуват се предимно епитети от речника на чобанин, от Айтоския Балкан),защото аргументи нямате.Много добре ви познаваме.Все пак,искренно ви благодаря,4е ме развеселихте,тази сутрин.$ух 4е търсили професионални олигофрени в Северна Корея,защото тяхните умрели от глад,пробвайте се,сигурен съм,4е ще се класирате!

 35. Драконт – Драконтовски закони. Анти4ен вариант на Крум и Та4ър. 🙂

 36. Другарю Герман Иванов,

  Освен това полити4еските анализи и книги на г-н Инджев, се оказаха брилянтни, и бяха потвърдени на 100% на последните избори.Не остана непотвърден аргумент на тезата, 4е тиквоний е проект на Гоце,а изборите са фалшифицирани с цел да продължат грабежите 4рез престъпните руски енергийни, и други проекти, след което да се разиграе сценката(будьони се заврща на “бял кон”,но не може да разтрогва подписаните договор,нещо като “аз ги хващам,те ги пускат”.Толкова сте прости,4е даже не се сещате,да си наемете Джон Ву или Тарантино,да ви режесира “опита за атентат над Доган”,даже и на тях щяха да им трябват няколко дубъла. Сега остава да видите,4е и прогнозите на г-н Инджев, за тотален разгром на статуквото, ще се сбъднат,ако не утре, то достатъ4но скоро!

 37. Към: Герман Иванов

  visarion@yahoo.de

  Публикувам ти мейла в случай, че в България се намери БЪЛГАРСКА институция, която поне да регистрира кой заплашва с чужда окупация и разправа с български гражданин.

 38. Герман Иванов,
  ти си чудесен представителен екземпляр на злите червени дяволски изчадия с бетонна чутура вместо глава, а сърцето ти е кучешко. Препоръчвам ти да гледаш филма “Кучешко сърце” и моля,не замърсявай блога на г-н Инджев!

 39. SURVIVOR………..това с ку4ешкото сърце е комплимент,който такива гниди не заслужават !

 40. Туй добиче Герман Иванов, защо не се хавали, че е спечелил изборите както прави неговия патрон Станишев? А е седнал да сипе жлъч и отрова. Явно нещо не му е сладката “победата” и скотът Герман Иванов ще продължи по скотски да живурка.
  Колкото до неговите “русите”, може би има пред вид някакви хипотетични блондинки. Ако пък става дума за руския народ много се лъже.

 41. Ха, другарят Висарион е с германски адрес.Интересно!
  Да дойде прокурорът!

 42. Някакъв гражданин с германско име и болшевишко сърце смята лизането на червеноармейски задници за патриотизъм.
  Естествено е за “социалист”. У нас всеки комунист с принудително подменена самоличност мечтае за руска окупация. Всъщност, подобни, безсловесни създания проговарят само когато са скрити зад гърба на “големия брат”. Добре е, че се появяват понякога и ни припомнят тоталитарното минало.
  Онова, което тези призраци няма да разберат е, че “другарите” от социалистическия елит се гнусят от тях и ги пробутват на Волен. Те са удобно плашило за Запада и жив щит за “модерните, леви”. Пролетарското им съществуване е предпоставка за патрицианското битие на Станишев и Волен. Затова те никога няма да им го отнемат. Tака, както и надеждата да не ближат само техните задници, а най-сетне оригинала…:)

 43. Отново констатирам, че ние, българите, сме ОРЕЛ, РАК И ЩУКА. Не може някой да изрази мнение, различно от моето, па макар и този някой да е интелектуалецът Едвин Сугарев и да не го нападна грозно…, грозна картинка, много грозна.
  Когато веднъж тук споделих моето объркано мислене относно бъдещето на България, веднага бях нападната, защо, като аз не съм фанатик като к7омунистите,аз съм възпитан демократ и първо мисля, претеглям, проверявам, искам да чуя и твоето мнение…
  Жалко, ако се уважавахме взаимно и изслушвахме, може би картинката щеше сега да е друга.

 44. Бърцов, успокой се малко, прегледай си правописа и пунктуацията, и се опитай с кратки изречения, и нормален словоред, да обясниш какво точно искаш да кажеш.

 45. Росица, Не съм обърнал внимание на Вашето “объркано мислене за бъдещето на България”, нито на това кой Ви е “нападнал” и как. Но съм омерзен от интелектуалеца Сугарев. Направете няколко стъпки, щом искате да “мислите, претегляте, проверявате”:
  -стъпка 1: прочетете
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11388&rid=29&archive=
  – стъпка 2: погледнете линковете, които Инджев е дал за връзка с други блогове. И ще видите линк към “Свободата” на Сугарев;
  -стъпка 3: а сега мислете! Кой как изказва мнение и кой как оспорва чуждото. И захвърлете някъде израза “ние българите”. Защото в този израз се съдържат и такива, като написалият статията в линка от стъпка 1, както и такива, които предоставят път към мнението на плювачите.

 46. Зашев, не ме разочаровайте,поне Вие! Най-малко е уместно да правите забележка на Бърцов.
  А уж сте умен и интелигентен човек…Видно е, какъв е проблемът…

 47. Да, бе, Ради, как можах… Такъв дребосък като мен да си позволи нечуваното нахалство да има мнение и отгоре на всичко да го изказва на всеослушание. Позор. Веднага заставам наказан/а прав/а до стената, докато ми дойде акълът и призная Сугарев за най-великия идеолог на мутро-милиционерското дясно.

 48. до Герман Иванов:
  Живях няколко години в САЩ, наскоро се върнах. Няколко пъти там съм бил болен за повече от седмица. Но рботих и отделях пари за здравни осигуровки. Нито веднъж не си загубих работата заради заболяването, всичко мина гладко. Знам много добре недостатъците на американските системи за здравеопазване и осигуровки. Мои близки и приятели живеят в Германия от над 10 години, наскоро им ходих на гости. Впечатленията на всички нас явно се разминават с твоите. Защо ли?

  Хора като теб заслужават единствено съжаление. Дори презрение не заслужаваш, защото си вярваш. Русите не е нужно да идват пак, те не са си тръгвали.

 49. Дори и най-вярната теза, написана неразбираемо и с грешки, губи всякакъв ефект и изглежда несериозно. Уважавам г-н Бърцов, просто последните няколко поста ме провокираха. Убеден съм, че тук сме грамотни хора и трябва да се стремим да пишем вярно. По този начин няма да се губи от тежестта на казаното.

  Благодаря Ви все пак за оценката.

 50. ZASHEV, ако сте несъгласен с написано от г-н Бърцов, то кажете с какво точно, но не е ваша работа да държите сметка кой как пише.

 51. До Герман Иванов:
  Баща ти, освен че е сбъркал, та те е направил, е сбъркал и при кръщаването ти. Трябвало е да си Руско или по-добре Сесесерчо (на галено – Посерко)

 52. Ако не можете да си представите физическото понятие “ВАКУУМ”, погледнете по възможност чрез медицински скенер в черепната кухина на Е. Сугарев.

 53. към MARIO065, който казва:

  “Аз гласувах за ГЕРБ-мой си избор.Сина ми е гласувал за АТАКА-негов си избор.
  В деня на изборите,сина ми отиде(заради парите)да участва като застъпник на БСП.На следващия ден,от обещаните 70 лева(за моите деца няма срамно заработени пари-и 20 лева са пари,никой няма да ти ги даде ей така,думи на дъщеря ми)му дадоха 50 лева.”

  Разбирам колко е опасно да давам напътствия в морално отношение, но май имате твърде гъвкави принципи във вашето семейство. Не се става застъпник за една партия, ако си фен на друга, най-малкото защото си ограбил възможността на друг, /може би истински вярващ дебил в БСП/ да поработи за тях. Това, че го правиш “просто за пари” не те оправдава..

  И много успешно се объркали двата израза “Парите не миришат” и “Срамен труд няма”, доста ме разсмяхте…Ето ви и един бърз пример за “срамно заработени пари” – заплатата на Бареков в ТВ 7. Така че съществуват ужасно много видове срамно заработени пари. Включая 20-те лева недоплатени на сина ви, които някой си е “заработил”.

 54. Г-н Инджев, вчера и днес писах няколко еднакви коментара с надеждата да се появат, но не ги виждам. Забелязах, че не ми се появи обичайното “your comment is awaiting moderation”. Ползвам само браузъри Opera и Safari, за съжаление – company policy.
  Този коментар го написах на смартфона.
  Имате ли някакво обяснение?

 55. Зашев, абсолютно сте прав, но това изискване може да поставите към здрави хора.
  Тук явно случаят не е такъв…
  И нека бъдем добронамерени и ТОЛЕРАНТНИ!

 56. Иво, русите ще дойдат и тогава такива като теб ще бесим по площадите. А да знаеш че и сега ще се намерят приятелчета да ти счупят краката. Предател мръсен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.