Искането за касиране на изборното класиране е в крак с Борисовото (не)разбиране за края на неговото лавиране

След като инкасира загубите от минималната си печалба на изборите с диагнозата „ мандатна недостатъчност на недоносената изборна победа” бившият премиер Борисов се завърна в обичайната си роля на сърдит гръмовержец и реши за пореден път да изненада всички, искайки касиране на изборите.

Заобиколен от собствените си портрети в (не)естествена величина, Борисов даде пресконференция, за да си вземе обратно думата, която смята, че медиите са му отнели- поне такова беше оплакването му в телевизионното интервю, което даде в предизборната кампания на връх Великден по Нова телевизия.

Надеждите, ако някой ги е имал, че Борисов се е смирил, се изпариха. Видяхме го отново войнствен и нетърпим към неудобните въпроси, подвикващ фамилиарно на журналистите като селски диригент в читалище, на което се смята за пълноправен господар.

Няма друго обяснение на необяснимия от логична гледна точка ход с искането му за касиране на изборите, освен желанието му отново да блесне със светлината на своята неповторимост, с която просто не желае да се раздели. Докъде ли ще стигне с този преразход на енергия в погрешна посока?!

Борисов успя в това самоцелно начинание по-малко, отколкото при подаването на оставка от премиерския пост ден след като направо наложи вето върху подобна хипотеза с обяснението, че ако напусне в България ще настане катастрофа. Или по-точно, направо не успя да впечатли никого с патоса на касирането на класирането (си).

Страстта на Борисов към изненадите и „нестандартното” поведение е на път да го по(д)веде към незапомнени от него низини.

Прощаваше му се да се меси в политиката като главен секретар на МВР.

Размина му се провалът със събирането на софийския боклук.

Гордееше се, че е надхитрил Синята коалиция, решавайки да управлява без нея в малцинство.

Разби дясното с претенцията да го е компенсирал чрез собствената си персона, хващайки на тази въдица не по-малко шарани от онези, които остави на сухо в гьола край Белене- в смисъл, че мнозина налапаха стръвта на твърденията му за конфронтиране с руския енергиен диктат.

Пред очите на всички редеше безпринципни мнозинства като патерица на своето малцинство- с РЗС, с Атака и с всеки, готов да му пристане.

Три години протака спирането на АЕЦ „Белене” , източвайки цял милиард от държавния бюджет за плащания по мъртвородения проект.

Лиши България от възможността да проучва хипотезата за наличие на огромни залежи от шистов газ като коз в несъстоялата се битка за отстояване на енергийната ни независимост ( днес Румъния вече ни изпреварва с практически стъпки в проучването на подобна възможност край нашата граница и скоро ще им дишаме изпаренията).

Остави дясната си ръка Цветанов да раздава с левичарски плам милиционерско кривосъдие в открита конфронтация със съдебната система.

Не се смути от скандала с „Мишо бирата” , макар самият той да призна пред блогърите Комитата и Асен Генов автентичността на изтеклия в медиите аудиозапис с противозаконното разтваряне на премиерския чадър над бизнесмен.

Но идва краят на тези безнаказани изненади- най-малкото вече никой не се изненадва, че Борисов пак се опитва да ни изненада.

Може би се е надявал да изненада приятно (поне веднъж) всички с решението Цветанов да поиска сам свалянето на имунитета си и да остане вън от списъка на потенциалните министри в евентуален кабинет на ГЕРБ, обаче главният прокурор Сотир Цацаров го изненада с мълниеносна реакция: Цветанов ще си сваля имунитета след като аз го поискам, отсече той!

И това не е първата изненада, поднесена от Цацаров, а по всичко личи, че няма да бъде и последната.

Както се вижда, театърът с изненадите започва да сменя главните герои. Сюжетът напомня на онези сценки от американските филми, в които домакинът се прибира уморен у дома и светва лампата, за да открие, че холът му е пълен с приятели, решили да го изненадат за рождения ден. С тази разлика, че у нас става дума за прокурори ( не намеквам, че ще има непременно съвпадение през юни, когато е рожденият ден на Борисов).

Главният въпрос обаче е колко още изненади може да понесе българският народ, изпаднал отново в апатия и как ще реагира при някое поредно влизане в хола му на бирници и инкасатори – с или без касиране на изборите.

23 мнения за “Искането за касиране на изборното класиране е в крак с Борисовото (не)разбиране за края на неговото лавиране”

 1. Оф,Иво кога ще се събуди този народ кога!?

 2. Че полицейската двойка ББ/Цветанов обеща да се справи с корупцията и мафията, но не го направи напълно, е факт. И че не трябва да бъдем управлявани от полицаи и мафиоти, както е в Русия, е добро пожелание. Но главният въпрос сега е, дали те ще бъдат заместени лично от Станишев като шеф на новото ОФ управление, наречено “Коалиция за България”, чадър за бившите членове на БКП и децата им. Или той ще бъде само главният командир в сянка, и ще дирижира както политбюро на БКП/БСП подмолните кадри на ДС с различни имена в всички партии и партийки.

 3. Господин Инджев, напълно съм съгласен с Вас. Обаче, сега има и други проблеми пред нас. Сега нашето дередже горе-долу е следното – От трън, та на глог! Каквото и да си говорим, в българския парламент има 4 групи и всичките с един началник – Путин.

 4. Г-н Инджев, поздрав за тази изчерпателна публикация!
  Колко ли почитатели на потния трубадур и гемиджийския стил в политиката ще зажужат в недоволство. На колко ли филията с мас ще им отиде в кривото гърло докато припеликват, че само срещу герб се вадели компромати, а не виждат, че Борисов е сам компромат на майка си – начална учителка. По-добре да падат наколени и да се молят оня Дракон с драконовите мерки, за който писахте, да е по пидал, щото иначе лошо.
  Колкото до разбитото дясно, то ще си се консолидира. Без отъркване о работили реклама на злото, дето било малко, без безпринципни, без мигрирали насам-натам. И най-важно без жертвоприношения – ако има такива, ще ми е ясно, че това не е моето дясно.

 5. Блестящ анализ. За Цацаров, обаче изпитвам огромни съмнения, независимо от допълнителната охрана, която иска да ни покаже “чисти ръце” в прокуратурата. А прокуратурата до сега беше органично свързана с организирана престъпност, опоскала България. Започва с настоящите негодници, но трябва да се върне след време и по-назад, където има много работа с по-рафинирани мафиоти. Ако това го направи, ще му повярвам. Лесно е да се каже, но това означава да си “сложи главата в торбата”. Видяхме, какво стана в Италия.

 6. Държавата ни е напълно разграден двор – със стопроцентово присъствие на проруски тикви в законодателния орган, девизът на който е “Съединението прави силата”, девиз, който при тази конфигурация е много верен, но още по-актуален сега би бил девизът “Апокалипсис сега”.
  Някой съмнява ли се в това?

 7. Кой каза, че само ГЕРБ му пречи да седне на престола преди шест месеца? – Станишев. Кой организира “референдум”, за да преорганизира своите хора? – Станишев. Кой подпали протестите? – Станишев. Кой свали правителстото? – Станишев. Кой насрочи новите избори? -Станишев. Кой създаде настоящият хаос? – Станишев. Кой е единственият възможен заместник на ББ? – Станишев. Чист, като ангел паднал от небето и “спасител на България”. Всички са съгласни, че не трябва да се хвърля косъм на съмнение върху него за каквото и да било. Честито!

 8. В театъра на абсурда, в който сме се превърнали, нищо не трябва да ни изненадва…
  Хареса ми :
  „…в които домакинът се прибира уморен у дома и светва лампата, за да открие, че холът му е пълен с приятели, решили да го изненадат за рождения ден. С тази разлика, че у нас става дума за прокурори…“
  Моментално в главата ми нахлуха образи и се усмихнах.

 9. БОЯН, и каква стана тя?
  “Моля другарко Станишев ма наби.”
  🙂

 10. Въобще не съм привърженик на Борисов. Нито 2009 год, нито сега. Убеждавах де що има съмняващи се около мен, че има смисъл да гласуваме за ДСБ и сега мисля че съм била абсолютно права независимо от резултата. Не мислех, че някога ще го кажа, но мисля, че относно касирането на изборите Борисов е прав.
  Предизвикването на този нелеп референдум за Белене беше изключително от полза на БСП с държавни пари да си преброи електората. На Станишев му беше жизнено необходима тази победа. Така те си разчетоха какви финансови средства да хвърлят за преминалите вече избори. Един пример- в Столипиново на референдума избирателната активност беше някъде под 15%- със сигурност не е била подплатена финансово. Там се смята , че по закон едва ли не за да гласуваш трябва да ти платят- знам го от мои пациенти. Сега водещи полит. сили там са БСП и ДПС. Ако се касират изборите отидоха им бадева паричките, които раздадоха за правилната бюлетина. А и едва ли ще извадят още толкова финанси за нови избори- то Русия дава- дава ама и там има мярка. А за тази коалиция, която ни се готви- озверяла и гладна готова да ни оглозга до кокал просто не ми се мисли. Фатално ще е . След нея България ще е като след напаст от скакалци. Така, че дали да не спретнем един референдум за касиране на изборите- то като види човек зора вече за пари и колко ще струва не мисли.

 11. Да , за съжаление лошо ни се пише. И аз не вярвам на Цацаров. Разиграват се зрелища, за отвличане на вниманието от отчаяното икономическо състояние на България.Оставки, скандали, избори, недоволни , а безработицата е огромна, доходи ниски,отчаянието голямо.Не само ББ, а и Станишев не може да си представи каква ще я пати. Бунтовете сега ще са срещу него.И този път ще бъде смазан.

 12. Бойко направи силен ход с искането за касиране на изборите.КС трудно ще откаже,защото цяла Европа знае какво погазване на законите и конституцията демонстрираха група лидерчета.А докторът по пагоните на Червената армия нищо чудно скоро да го бламират в ПЕС.Нищо,че е снесъл милиони.И мисля,че когато някой реагира против политическите шантонерки трябва да се приветства.Независимо от личните политически присрастия.Иначе е класически комунизъм.

 13. БОЯН до МИКА. Списъка на Станишевите партийни поръчки, не е оплакване до другарката, а е за тези, които го поднесоха на тепсия да лапне държавата, уж като ангел небесен, вместо да го хвърлят в врящия казан с катран.

 14. Иска ми се Цацаров да не прави бомбастични изказвания преди да ги е осъществил!А още по-добре е нищо да не говори а да си върши работата-по резултатите ще го оценим!

 15. “Референдум за касиране на изборите”??? Това е интересна идея, но дали минава през конституционния съд? Май не. Това е първият голям въпрос. Вторият е, за кого ще се гласува? Защото е логично да не се допуснат нови регистрации. Тогава?? Само ще позволим на по-организираните да се прегрупират и спечелят? Или ще помогнем на дарилите(безвъзмездно или не) гласовете си да размислят?
  …… Все пак заслужава да се размисли!

 16. На всички маймуни им лъснаха червените задници.

  Борисов разби “дясното пространство”. Мисля, че той нямаше какво да разбива. Имаше някаква гнила огризка. Ябълката я огризаха дружно маймуните със задниците далеч преди него. Сега въпросът е дали е останала някоя семка, защото мераклиите за бъдещо гризане пак точат зъбки.

 17. Сега вече е ясно защо няма синя десница.На фона на настървените червени дяволчета за последни хапки от опосканата българска трапеза,никой не мисли че трябва да се спре червената лавина.Че много от тях трябва да бъдат изолирани и отхвърлени от обществото,вместо да обикалят ТВ студиата.Защо никой не говори за обединение срещу БСП,с каквито и да е партии и средства.Независимо дали са светло сини или лилаво сини.Само това според мен ще бъде един достоен отговор-искаме да продъжим напред и миналото да остане в историята.

 18. Ех, Татяна, ами нали преди 4,5 години именно с тази цел бе създадена Синята коалиция по инициaтива на Светослав Малинов. И какво стана? Включиха се само ДСБ и СДС и три години по-късно СДС я напусна точно когато бе набрала добра скорост. Кой с кого да се обединява сега и как да стане това? Нима виждаш смисъл в това, Радан Кънев и Иван Сотиров примерно да водят преговори за обединение? И дори да се стигне до такова – колко време ще трае, докато Сотиров и компания се излигавят? Не. Аз не вярвам вече на такива обединения, не вярвам и на правото на старото СДС да претендира за силна позиция в политическото пространство на България, защото то имаше силна позиция и я ПРОИГРА. Единствена алтернатива вдясно остават ДСБ, които трябва да провеждат повече работа по места и да привличат нови симпатизанти. Някой беше писал скоро, че Любен Дилов-червен бил лъжицата катран в кацата с мед на десните. Де да беше само той… B СДС остана ли нормален човек?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.