Превратът от 19 май- май приликите са доста

На днешния 19-ти май  през 1934 г. военният кръг „Звено“ извършва преврат и онова, което искаха през февруари 2013 г. доста протестиращи българи: разпуска партиите. Сигурно е, че и днес, ако има начин, подобна стъпка би се харесала на мнозина в България, но някак си се случи точно обратното- не само партиите на статуквото се утвърдиха, но и „изчистиха“ прозападните бурени от разораната целина в сградата на площада с паметника на руския цар в София.

Възпроизвеждането на статуквото в полза на проруската ориентация поражда някои интересни аналогии на 19-ти май. Изпреварващо обаче ще парирам опитите за легимиране на ГЕРБ като прозападна и едва ли не „антируска“ партия, защото тъкмо при управлението на Борисов проникването на руските интереси постигна невиждани след комунизма висоти на българска почва. Например АЕЦ „Белене“ източи със своите невидими корупционни реактори огромни средства от бюджета в продължение на цели три години, а междувременно тихо, но мощно, в тютюневия бизнес, телекомуникациите, медиите и банките нахлу руския капитал без това ни най-малко да се отрази положително на икономиката ни като инвестиция.

Да не говорим, че Борисов лично разпореди раболепните му депутати да забранят българската независимост в преговорите с „Газпром“ чрез мораториума, който наложиха върху проучването за шистов газ в угода на Кремъл. Така ГЕРБ стана маша за осъществяването на официално обявената кауза на БСП, прокламирана от тази партия като водеща тема в кампанията й лично от червения кандидат Калфин през лятото н 2011 г.

В книгата си „Течна дружба“ цитирам генерал Валтер Кривицки, избягалия на Запад от репресиите на Сталин шеф на съветското разузнаване, самоубит по късно в един хотел в Ню Йорк. Той казва нешо интересно в спомените си по отношение на България- че болшевишка Русия е внедрила със съгласието на Александър Стамболийски голяма група шпиони, чийто приоритет е бил проникването в пропагандата и в армията. Резултатът се вижда от преврата на 9 септември 1944-та, осъществен именно от съветската агентура в армията, който пропаганданта после щедро „подарява“ на БКП.

На 19-ти май 1934 г. , освен че спекулират с „народния гняв“ и се възползват от него, за да унищожат партийната система, звенарите бързат да установят дипломатически отношения със СССР. Сключват веднага договор за приятелство със Сталин и започват бясна пропаганда в полза на подкрепяния от Москва ( но и от Франция – поради което България за прикритие официално става „профренска“) проект за обезличаване на България в рамките на балканска федерация под егидата на Белград.

Интересна подробност е, че „кръволокът Цанков“, както го знаем от времето на комунистическата пропаганда, който със своето Социално движение подкрепя превратаджиите, е всъщност убеден русофил, макар и антикомунист- цитирал съм в този смъсъл извадка от автобиографичната му книга в „Течна дружба“. Това е същият случай, като и при банкера Атанас Буров, външен министър в последния българския кабинет на Муравиев преди съветската окупация. Буров е върл противник на комунизма, но безнадежден русофил и в това качество „вярва“ в омилостивяването на Сталин, канейки ( според мен именно Буров свършва тази глупост) за военен министър никому неизвестния дотогава генерал Иван Маринов за военен министър, защото е женен за сестрата на българския комунистически лидер Георги Кирков. Маринов е човекът на Москва, който създава на Сталин претекста да окупира България, забавяйки съзнателно с 3 дни решението на София да обяви официално война на Германия.

Цар Борис узаконява под натиск преврата от 19 май 1934-та. Но правителството на „Звено“ оцелява само до януари следващата година. Монархът принуждава Кимон Георгиев да подаде оставка и поставя за премиер верния си генерал Пенчо Златев. Така Кобургът на практика взима цялата власт в ръцете си и я упражнява до края на живота си през 1943-та, но никога не забравя урока на какво са способни от петата съветска колона. Личното ми предположение е, че това е сред основните причини царят да откаже на Хитлер изпращането на българския войски на Източния фронт и дори да запази след съюзяването с Германия дипломатическите отношения със СССР.

Русофилството обаче не прощава никому- дори и на доказаните антикомунисти като Цанков и Буров. Което още веднъж доказва, че разделението в България, в която по мнение на мнозина гражданската война се води с различен интезитет от близо век насам ( за да не кажа от русофилския преврат срещу княза след Съединението през 1885-та насам), съвсем не минава по разлома между идеологиите, а по хребета на противопоставянето „за“ и „против“ ръката на Москва в българските дела. Така е и днес.

Прикритото просъветско правителство на превратаджиите от 19 юли 1934-та година се задържа на власт толкова, колкото прогнозират в момента букмейкърите за задаващата се коалиция „АЕЦ Белене“- малко повече от половин година. Формално това правителство ще бъде демократично инсталирано, но същевременно е въоръжено с атрибутите на обезличаването на България в полза на една чужда държава с огромно влияние върху българската икономика ( и не само).

За армията сведения нямам, но имам подозрения, че нищо съветско не й е чуждо. Виж, за пропагандата нямам съмнение: тук проникването на руското влияние, колкото и да е маскирано като частен бизнес, се вижда от далеч.

Пита се в задачката, дали има държавен глава в българския самолет, който ( без непременно да разваля отношенията си с наследниците на СССР и да се подложи на опасността да бъде отровен поради това), да си направи съответните изводи.

Ще почакаме въпросните 6-7 месеца и ще видим.

 

32 мнения за “Превратът от 19 май- май приликите са доста”

 1. Ситуацията в момента наподобява още един преврат – онзи от 1881г., описан в книгата “Превратът” на Захари Стоянов и познат като “Историческата задача”.
  По онова време в съвсем млада България имперска Русия прави опит да завладее един път завинаги страна ни, под предлог да я спаси от … нихилизма. А нихилисти тогава у нас изобщо нито е имало, нито е било ясно на хората що за животно е това нихилиста. В книгата си З. Стоянов съвсем не е ласкав към братушките и техните мераци, а за методите им трябва сами да прочетете какво е отношението им. За съжаление тази книга не се изучава в нито едно “образователно” ниво в България. А трябва!

  “Блажените водители на политическите партии, т. е. гладниците за министерски и директорски постове, твърде често обичат да говорят от името на народа (защото сичките са народни партии), че той, народът, разбрал вече где му са интересите, видял кой му защитава правдините и не си дава вече конституцията. „Бошлаф, чифутска шашарма!“ – отговаряме ние. Конституция, свобода на печата, свобода на събранията се разбират само от няколко единици, а за останалите, т. е. за народа, тия са Централна Африка още. Те ще бъдат разбрани само тогава, когато българи пак българи захванат да бесят, когато държавната глава, който е станал причина да се спре конституцията и да се обесят няколко души, изскочи от палатите си по бели гащи и по геджелик.”
  Захари Стоянов

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=149&WorkID=17539&Level=1

 2. За първи път съжалявам, че сте толкова точен!

 3. Държавен глава…ами държавни ръце, крака. Единственото тотално синьо управление на България не показа архивите, не показа в пълния им обем старите и сключените от него нови търговски и приватизационни договори, не реформира армията и полицията, не постави публичните харчове – обществените поръчки, под прожекторите, не…,не…,не… Синьото управление беше саботирано и автосаботирано от всепроникнало дълголетно статукво. Сега вървим през пустинята, докато постепенно измират поколенията, израснали в робство. Сам държавен глава, сам, че и без кон, колко далече може да стигне? Дано да е повече, обаче отношенията с наследниците на СССР няма как да не се развалят. Отношенията никога не зависят само от едната страна, без илюзии. Русия не е Германия, нито Турция. Там са мнителни, отмъстителни, имат природни ресурси и чудовищни имперски рефлекси.

 4. Г-н Инджев ,чудя съ!!!как да Ви реча ,то с “написани грешки” не се получава ,никак “фактите с си факти”.А да пробвам.Тъ:
  Г-н Инджев ,то и да си пишете,като сте (като мен) отдавна “не-съществително” (В съ Мисъл,никой ни чул ни пък видел,че били сте ил сте).Пък и то това с “четете написаните грешки..Архивите ,май ми бе на язик” ,не е за ядене ,за друго е ,”трудоемко” разходи енергиини съ щът ,”неоправдани”.
  При мен ,тук в отвъдното дет съм ми заповядано “заври се в дупката си,млъкни и мри” написаното остава и несе получават грешки (няма кой да ги чете,понеже са само от по нисши видове флори и фауни).Е има некакви квичащи връз мен от вида двукопитни с щение да мъ разкъсат,но кат съм “не – съществително” илюзия в с Мисъл ,страшно няма.А пък и тук кучетата (както рекъл съм) са “безстопанствени” ,не “бездомни сталични”,не хапят за “имане”,имат си (стопани си нямат само,само това).Тъ кво ми бе на (на това дет не се яде,Миссъл на язик ми) ??А да ,ако Ви “предписали” лечители “спокойствие и здрава храна” ,е имам тревички всякакви у неуработена ми градинка и врабченца,щюрченца и гургуличка ,песнички да пеят по време на захранване с здравата храна.Пък и е за писане на “грешки” дет никой не чете имам съм “лоялен клиент” на “Вива венчърс – американският,царски инвест’шмън фон Д”.Бобец с гъгричка “две в едно – помощ за бедни” свърши преди “великденски пости”,на време,да не съгрешим с мръвката.
  Тъй и тъй си писането Ви на “грешки” залудо “покана от отвъдното” Ви пратих.А забравих,ще потърся и за Вас някоя бълха (по поръчка обаче ).
  Какво да кажа,то ….2012 -та мина ,май,знам ли!

 5. За съжаление, г-н Инджев, в България има два типа политици и журналисти. Единият тип ме кара да мраза САЩ, другият тип ме кара да мразя Русия. Е, нямам намерение да мразя никого. Мога без да преувелича да кажа, че харесвам дори обичам народите на тези две държави. Не ми пука нито за паметника на американските летци, нито за болната ви тема паметника на съветската армия, който впрочем на мен не ми напомня за нищо друго освен за погрома на Хитлер. Може и да действам избирателно, но какво пък, не е лошо да се помнят само полезните неща. Паметникът на американските летци ми напомня на войници загинали, изпълняващи дълга си, по същата причина, защото не искам да се връщам към миналото с омраза. А настоящето, г-н Инджев, според мен само Бог знае какво е. Не приемам насаждането на омраза към чуждите народи. Не мога да се сърдя на геополитическите интереси на САЩ или на Русия, мога да се сърдя на нашите политици, които нямат кураж да се опънат когато трябва, кураж който липсва и на журналистите. Виждам фанатизъм на всякъде. този фанатизъм е двустранен и основан на омраза, към единия или другия геополитически играч. Напоследък се заражда и трети вид фанатици, които мразят един трети субект, който става все по – силен( и на него вече сме му сърдити) – Европейският съюз.
  Интересно ми е, много ми е интересно, как мерим нетолерантно любовта си към България – с омразата към един или друг важен голям играч на световната сцена…

 6. Руски капитали нахлуват в България, руснаци бясно изкупуват имоти, в София се създава казашка паравоенна организация, български богомолци не се допускат в Руската църква, Висарионовци, севрюкови и всякаква сектантска и езотерична паплач от Изток промива мозъци, не без помощта на стари и нови медийни негодници, а един побеснял руски поп зове в присъствието на български политически лидери за създаване на единна православна държава. Ще се изненадаме ли много, ако след 20 години в ролята на “балансьор” в българския парламент се появи руска етническа партия? На някои това може да им се вижда като русофобска антиутопия, но си помислете, драги съфорумци, не представлява ли нашето битие една антиутопия? По колко пъти на ден, сблъсквайки се със събития, факти и хора, си казваме “Това не може да бъде!”, а то си е точно такова, каквото го виждаме – уродливо, нагло, злобно и безмозъчно. Откакто през 2001 ирационалното начало окончателно взе връх в българската мисловна схема, имам усещането за ужасна историческа предопределеност – този народ и тази държава ще изчезнат от картата на света. Дано не съм прав – може би Бог е решил просто да се шегува с нас през следващите 200-300 години.

 7. Една от основните разлики е, че “движещата сила” на настоящия преврат–по обясними причини– са медиите, а не военните. Освен това, настоящият преврат е пълзящ–той не може да се смята за успешен, докато превратаджиите не са се окопали във властта, а за тази цел първо трябва да оженят Волен и Доган. Нямат много време, защото скоро и гаргите ще разберат, че Цацаров е от дребните риби Цаца, нает, за да свърши определена мръсна работа.
  Като говорим за аналогии, има много такива, например, между пресконференцията на Станишев в нощта след изборите и комичната пресконференция след августовския (неуспял) пуч (1991) срещу Горбачов под ръководството на заместника му Генадий Янаев?

 8. Сценарият е следния: правителство на БСП и сие подписва необходимите договори за следващите 20 години и си въртят синжира и даже не им пука дали са на власт. Русия и Турция си разпределя регионите но подържат София подкупена. И така до истинската гражданска война възникнала поради македонски закачки и евро-затворени очи.

 9. Само едно несъгласие – пресилено е Георги Кирков да се определя като “комунистически лидер”, такива каквито са ни познати в лицето на Георги Димитров и др. Кирков и Благоев са социалдемократи, макар й “тесни”. Те са работили в рамките на парламентарната демокрация, макар и в български вариант, по тяхно време.

 10. DO BALGARIN:: saglasen sam , no kade sa tezi hora?? Strashno izprostiahme, izritahme siniata ideia i povecheto se naglasiat na komuniagite za kokalcheta!! Vsichki priglasiat na ISTERIATA BKP/BSP/DC! I eto pak komuniagi na vlast!! DO KOGA ??????? BG se prevrashta v feodalno vladenie na KGB , a nie ROBI NA VECHNATA SOVETSKA DOKTRINA i Putin!!!

 11. Не мога да коментирам истината, която изнася г-н Инджев. Мога само да му благодаря за статията и напомнянето, че няма отърване от руската смъртоносна хватка и то благодарение не толкова на гениалността на руската политика, колкото на сляпото русофилство от над 70% от българите. Робски манталитет и няма край. Бог да пази България!

 12. към Н.И.:

  Ако се чувствате “накаран” да мразите значи наистина имате основание да (се) съжалявате.
  В моя случай : никого нищо не карам да прави, а си позволявам да мисля самостоятелно на базата на информацията, която имам.
  Опитайте и Вие.

 13. Г-н Инджев, моят отговор е без да изчакваме 6-7 месеца а само 6-7 секунди е НЕ.
  Иначе щеше да направи първото си официално посещение някъде другаде а не в Рим и нямаше да ходи да се хили на Олимпийския стадион като ненормален.
  Имаме ХАМЕЛЕОН който отиде най-напред да посети събрата си и навярно модел за подражание в качеството му на шампион по хамелеонщина от всички държавни глави, бил успешен млад фашист, след това виден комунист громящ империализма и накрая достопочтен атлантист и демократ и най-вече самоходна разпръсквачка на мъдрости. И когото като за капак на всичко това събратята му по света го представят и като виден антифашист(??!!), участник в съпротивата. Поне така бе представен в БГ след второто му коронясване.
  Щом това е кръстникът, очаквайте след 30-тина години същото и от и за нашия МУТАНТ и освен щедро разпръскваните усмивки на всички страни да има и много мъдрости и поучения между тях както и подобаващо за позицията героично CV.
  ПРЕЗИДЕНТ имаше в самолета PL-101 но за него знаем че една загадъчна руска берьоза се изпречи в цял ръст на пътя му и защити свещената руска земля от гнусните му стъпки. Нищо че на мястото на “сблъсъка” се намериха после доста следи от ТНТ, но засега руските експерти казват че това сигурно са останки от ВОВ. И аз мисля че са него.

 14. Здравейте г-н Инджев!Много от нещата за които пишете ми бяха известни.Логическата и историческа връзка между тях прави статията Ви БЛЕСТЯЩА!Никога не съм се съмнявал в ерудицията Ви,която съвместява висока степен на интелигентност и широки познания в областта на политиката и публицистиката.ПРИЕМЕТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯТА МИ,МОЛЯ!

 15. Борисов и ГЕРБ са далече от разбиранията ми за демократи, но си мисля, че десните политици можеха да направят нещо повече за демокрацията, ако бяха заели обективна позиция спрямо скандалите в деня за размисъл. Защото от една страна бяхме свидетели на същата пропагандна машина за клевети и дезинформация, която се стовари върху г-н Костов, а от друга, това беше заговор на БСП и ДПС срещу демокрацията в България, престижът на институциите и изборните права на гражданите. И ако аз се осланям повече на логика и интуиция да го твърдя, видях, че Г-н Сугарев е стигнал почти до същите изводи доста по-аргументирано.

 16. Към ПЕТЪР:
  ” Кирков и Благоев – социал-демократи”
  Ха-ха-ха! Я не ставай смешен! Стига с тази червена шизоидна мимикрия! Как така стана – хем “тесни”, хем демократи!!!
  Я се скрий!

 17. Явно сме в най-опасния период , определящ бъдещето на държавата.Не случайно влязоха само тези партии в парламента/ не изключвам и ГЕРБ/, за да могат да гласуват прословутия загробващ България проект – Белене.И се сещам за лагерите Белене и как ще вкарат цялата държава в московския концлагер Белене.Надявам се до последно на чудо.А тези, които са троянски коне на Путин, да не си мислят , че ще царуват. Първо тях ще разчистят.Предателите даже и Путин смятам, не ги харесва и първо тях ще разчисти.

 18. С Русия/СССР/ отношенията винаги са били емоционално добре режисирани и добре заплатени за хората които служат на тази държава. Преди и сега. България, не е видяла нищо добро от Русия, освен евтин пазар за своето производство по време на СИВ, но и то е под съмнение. От САЩ-също нямам думи да опиша, на какви мизерии е способен американският империализъм и частните им капитали да се докопат до всяко парче петролна земя. България е в Европа и единствената посока която трябва да следва е в тясно сътрудничество с Германската икономическа и социална политика.

 19. Г-н Инджев “фактите са си факти” ,мисля ще се съгласите с мен че “2012 г – краят на света БГ” е дошел,растопи се “мат’ряла”,починал си напълно и се разтече необратимо,пък и таз 2013 зима топла,хептем наду “сметките” ,но “фризера” не съомя да “поправи” непоправимото.А “Бог си знае работата” разцепи “Руската църква” – “показно” както и др.все така очевадни ,но нали речено кат Доде “ще слуша и няма да вижда,ще гледа и няма да чува” и др.Божи работи.
  Та да реча ли пак Амин,а то пък рекох май !

 20. Драги Иво, нямаш представа каква вътрешна радост и удовлетворение изпитах след като прочетох този твой текст. Може би, чувството е същото като срещата на алпинисти на някой връх след дълго и упорито катерене. Както се казва “you read my mind”. За теб е “лично предположение” (адмирации!!!), а за мен остава дълбоко погребаната в архивите на НКВД/КГБ истина, опита за осветляването на която с голи ръце ми отне няколко години от живота. За да проследявам прецизно в дневници и документи, по часове и минути движението и срещите на Царя след завръщането му от Германия(той не е подозирал, че някой с когото се е срещнал е бил резидент на НКВД). Досега не съм огласявал това моето разледване. Цялата информация, която имах я дадох преди доста години на един мой приятел психоаналитик, за дя я представи където трябва. Тъй като блога ти се наблюдава внимателно, не мога да влизам в повече подробности. Сърдечни поздрави!

 21. Превратът от 19 май- май приликите са доста
  Бог да пази България от национални предатели!Дано автопилота “в българския самолет” издържи на катаклизмите предизвикани от политически аналфабети престъпници.

 22. “@ Боян ,то тези са едни и същите превратаджии,по един и същи “сценарий” досущ кото “освобождението на Крим” или на “Волжска България”,един и същи номер,…”
  Posted by Румен Бърцов | май 19, 2013, 9:40
  https://ivo.bg/2013/05/18/9504/#comment-87243
  Брей пъ да не продумам иайде “патриотите”,”националисти” ,кви ли там бехаот “освободителната вътрешно македоно/одринска орг.” ВМРО “каракачани” се спущиха да доказват “написаните грешки”.Сирииският народ започнаха да спасяват от “турските изедници”.Да си не помислите,че нещо общо имат с “имперските евроазиатски най нови концепции” на “светията – освободител ни от българи”
  Тоя Айнщайн,с таз “допълнителна всеобща относителност” :
  “Вечната загадка на света е неговата познаваемост.”-Алберт Айнщайн
  Друго май на “язик” ми беше.
  А,Божее,що пък та както Решче,пък е те така и Е ???? “народе ????” – беше рекъл некой,некой,ма кой беше,знам ли !

 23. според мен единствената болест, която е опасна в България освен русофилството е русофобството! България трябва и следва да може да формулира собствени национални интереси. Ние нямаме интерес, нито да бъдем руски подлоги, нито руски врагове. Все по геополитически причини. Москва формулира на Балканите свои национални интереси, точно както Лондон и Вашингтон по отношение на Босфора! Или пък Виена по отношение на Западните Балкани. Или пък тяхната противоположност ГЕРМАНИЯ, която счита, че няма интереси на Балканите(което е една погрешна инерция от времето на Бисмарк, заради който се ражда България). В този смисъл, вкл. и предвид, това което излиза за Сирия и КТБ, означава че София няма ресурс да бъде враг на Русия или друга велика държава. Нито пък ПРЕКАЛЕН ПРИЯТЕЛ(защото ще получи ответна реакция от другите велики държави). Затова е нужен национален консенсус и политика, която да формулира адекватно бг интереса в плетеницата, наречени БАЛКАНИ!

 24. Червеното парчалче “Дума” величае убийците от съветската служба СМЕРШ. Статийката му е препечатана в червеното под прикритие сайтче “Пан.бг”.
  “Наскоро военните контраразузнавачи отбелязаха юбилея на една от най-ефективните специални служби от времето на Втората световна война, казват съветските автори. Преди 70 години се създава нова структура на съветското военно разузнаване под наименованието СМЕРШ, което се дешифрирало като “Смърт на шпионите”.
  И нито дума за избитите без съд и присъда хора, казали по някоя вярна дума за Сталин. Нито дума за осакатените съдби на честни офицери като капитан Александър Солженицин, хвърлен в ГУЛаг след победата във “великата” Отечествена война.
  Честито, мародери!

 25. “Валтер Кривицки, […], самоубит по късно в един хотел в Ню Йорк. Самоубит, браво. Чакам алтернативна История на България от историка, журналист и автор Иво Инджев. Да има какво да чете детето ми като порасне. Искам да учи фактите, а не пропагандата, с която тровиха и още тровят младите мозъци.

 26. още отпреди половин година писах че сме в ситуацията от 30-те години и най-вече -1934. първо преживяваме икономичесак криза – 30 години целият свят преживява такава.
  второ – през 1925 има “бял терор” полрицейско насилие, който завършва с преврат, а 1934 има нов преврат – този път на военните.
  трето 1919 (1920?) е най-левият парламенто БЗНс и БКП обощ взимат 80 процента от парламента. Днес БСп и Атака – две откровени леви партии – имат общо 103 депутати от обощ 240. Трето през 1934 на власт идав една правоенна органзицация. През 2013 имаме 15 процента националстически вот – Атака, НФСБ, ВМро и други. През 2013 конституцията явно щ претърпи промяна – говори се за 8 ВНС. През 1934 тя е суспендирана. Смешното е, че имаме и цар както сме имали и тогава – цярат н отново е кубург и е син на стария Цар.
  накратко върнахем се във времето на 20-30 -ет години на миналия век. А всъщност…ние по -нататък никога не сме ходили. защото 1945 година за нас времето свършва. Интилигенцията е избита. И след 45 години просот се мъчим да догоним това което имахме между 178 и 1945. Но не можем. Народ от духовон пропаднали типове не може да построи Рая. Спомнете си колок ревали евреието когато Мойсеи ги извел от Египет – ама гладни сме, ама жадин сме , ама страх ни е че ще умрем в пустинята ама чуждите племена са мноог силин, защо не остнахем роби в Египет, щяхме да сме по-добре? в този смисъл приемам че нито един българин роден преди сакралната дата 1989 няма да види с очите си НОВОТО ОБЩЕСТВО. (роден съм 1982). Всички трябав да забравим какво беше, за дас прем да казваме “При тодор живков беше по-хубаво”.
  а дотогава ще се завръщаме през 1920-1934 и нищо няма да се променя за нас.

 27. Здравейте съфорумници!
  Г-н Инджев,
  относно Кривицки, от Вас научих за него след като прочетох книгата Ви “Течна дружба”, а това че според него Ал. Стамболийски се “спазарил” със Сталин да допусне Съветски шпиони, които да разлагат Българската армия – дълбоко се съмнявам ( мисля, че вече Ви писах) и аргументите ми са следните :
  1)Българската армия по-това време се състои от предани на монарха офицери и последващите събития от 9 Юни и 23 Септември 1923г го доказват;
  2)Много неща могат да пишат за Ал. Стамболийски, но не и някакво съешаване с Комунистите, негови са думите към тях от трибуната на Парламента – “Вие сте като скакалците – от където минете след Вас остава пустош” и другите пак към тях по повод забележка от техен депутат, че все хвали Земеделския съюз – ” И за Вас бих казал нещо хубаво, ако имаше какво”, които са направили голямо впечатление на Иван Вазов;
  3) Сталин току що е станал Генерален секретар на РКП( или както точно се е наричала по това време) и изправен пред огромни проблеми от вътрешен и външен характер по това време едва ли му е било до разлагане на Българските Царски офицери – безпереспективна задача в този момент!;
  Смятам, че става въпрос за разлагане на Руските белогвардейски части разквартировани в България в този момент, които Стамболийски е бил принуден да приеме под натиска на Атантата и които той е подозирал, че биха могли да вземат участие в преврат срещу неговото правителство!
  Извинете ме, но в случая не съм склонен да приема безкритично твърденията на цитираният от Вас Кривицки, а иначе пак заявявам не се съмнявам, че го цитирате точно!
  А относно пропагандата – те са били проникнали и без шпиони, това са свършили органите на БКП(т.с.) и гравитиращите около тях поети и писатели – например Смирненски(“Черевените ескадрони”), книгоиздателя Георги Бакалов и др.
  А относно всичко останало от Вас в статията съм съгласен – и аз мисля, че това Народно събрание няма да просъществува дълго!
  @ Н.И.
  Не виждам някой да Ви кара да мразите Русия или САЩ, тези Велики страни имат освен управляващи и редови граждани като Вас и мен и е безмислено да се говори за омраза или обич към тях като съвкупност. Въпросът е за тип Държавна политика – омразата или любовта е към политиката и доктрината на Държавното управление! Това да търпиш или да не търпиш паметник на окупаторът си е въпрос не на обич или омраза, а на Национално достойнство!Народ без Национално достойнство е тълпа, паплач!

 28. Гос.Инджев ще си позволя да добавя към написаното от вас че 19 майският преврат бе класифициран от партийната пропаганда в годините на развития социализъм като фашистки. Антифашисткото 9то септемврийско въстание поставя същия този “фашист” Кимон Георгиев като министър председател и за да не остане у нас и сянка от съмнение Кимон Георгиев завършва политическата си кариера като министър на енергетиката през далечната вече 1963 год. Друг виден представител на българската социалдемокрация Димо Казасов също става министър в правителството на професора кръволок Цанков.

 29. Цитат от “УИКИПЕДИЯ _ БЪЛГАРИЯ.

  “След 1946 година Кимон Георгиев е вицепремиер (1946-1950), министър на външните работи (1946-1947), министър на електрификацията и мелиорациите (1947-1959), председател на Комитета по строителство и архитектура (1959), отново вицепремиер (1959-1962). От 1962 до смъртта си през 1969 Кимон Георгиев е член на Президиума на Народното събрание. Два пъти, през 1962 и 1967 година, получава званието „Герой на социалистическия труд“.[1]”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.