Сирийско-сибирските ветрове на Изтока, който ни става все по-близък

В медиите, дори и по времето на комунизма, има(ше) и се прилага(ше) принципът на обратната връзка, формулиран като отговор на читателския (зрителския, слушателския) интерес. Съответните рубрики прилагат за тази цел формулата „ в отговор на ваши запитвания…”.

В духа на тази традиция прилагам разяснения по темата за неоколониалната зависимост на България, но с уточнението, че става дума за съвременната българска рубрика „ в отговор на тяхното мълчание”…

Изтокът, както ще се убедите от текста по-долу, става все по-близък за нашата държава.

Колко близък ни е Близкият Изток и какви бури жънем от неговите сирийско-сибирски ветрове?
(ivo.bg)

Заобикаляйки ембаргото…
Милиардите на Асад – депозирани при руския партньор на КТБ
Нарушават ли санкциите срещу Сирия сделките за Булгартабак и Виваком?
от Биволъ Сряда, 19 Септември 2012
Санкциите наложени на Сирия от САЩ и Русия вредят на руския бизнес, каза руският Министър на външните работи Сергей Лавров на 10 септември, след среща с Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в руския пристанищен град Владивосток. Той посочи, че руските банки са особено засегнати.
Дали руските банки оперират със сирийски пари в такива количества, че санкциите да могат да им навредят? Имейл, адресиран до г-н Сергей Аваков, управляващ директор на финансовите институции в руската банка VTB дава някакъв, макар и непълен, отговор. Следното съобщение, изпратено от официална сирийска пощенска кутия, предоставено на Биволъ от хакерска група, изненадващо потвърждава притесненията на Лавров:
=======
ATTN: Mr. Sergey Avakov Managing Director Financial Institutions JSC VTB Bank 
 
Dear Mr. Avakov,
In reply to your message dated 26.10.2011 please be informed that following your good bank’s proposals, which we have received previously, we have raised the total amount of deposits up to more than EUR 2 bln. Please note that the matter of extending the terms of the Central Bank of Syria existing deposits at the moment remains under consideration. We shall inform you accordingly when any decision in this regard is taken.
Meanwhile, we kindly ask you to open an account in Russian rubles in the name of our bank or provide us with your instructions on the actions that we should take in order to open such an account.
We remain in anticipation of your reply and look forward to expanding our fruitful cooperation.
На вниманието на: г-н Сергей Аваков, Управляващ директор Финансови институции към банка VTB АД
•
Уважаеми г-н Аваков,
•
В отговор на вашето съобщение от 26/10/2011 ви уведомяваме, че след като разгледахме добрите предложения на вашата банка, които получихме по-рано, ние увеличихме общата сума на депозитите до повече от 2 млрд. евро. Моля, имайте предвид, че въпросът за удължаване на сроковете за съществуващите депозити на Централната банка на Сирия в момента все още се обсъжда. Ще ви информираме, когато стигнем до някакво решение по него.
В същото време молим да отворите сметка в руски рубли на името на нашата банка или да ни предоставите инструкции за действията, които трябва да предприемем, за да отворим такава сметка.
•
Очакваме вашия отговор с нетърпение и надежда за разширяване на нашето ползотворно сътрудничество.
=======
Източникът не разкрива името на автора и точната дата на съобщението, затова информацията не може да бъде напълно проверена. Няма такова съобщение и в 2.5 млн. сирийски имейли публикувани от Wikileaks през юли. Нашият източник твърди, че този имейл е придобит чрез пробив в сигурността на един от сирийските интернет сървъри.
Биволъ се свърза по телефона със Сергей Аваков, който отказа да отговаря на въпроси и насочи към пресслужбата на VTB. Писмените въпроси изпратени на пресслужбата останаха без отговор.
Съдържанието на съобщението обаче се потвърждава от по-късни медийни публикации.
“Специалните отношения” между Сирия и Русия са разследвани и от Financial Times.
“Докато западните банки са отрязали всякакви връзки със Сирия заради санкциите, има информация, че руските финансови институции като VTB, Внешекономбанк и Газпромбанк продължават да работят нормално”, пише FT на 9-ти юли.
FT цитира Мохамед ал-Жлейлати, по това време министър на финансите на Сирия, който казва: „Русия ни е подала ръка, особено във финансовата сфера”.
“Според сирийски правителствени документи и кореспонденция, проследени от The Wall Street Journal, режимът в Сирия планира да използва руски банки като част от спешните усилия да заобиколи американските и европейските санкции върху нефта и финансовите транзакции”, пише през август The Wall Street Journal.
Статията се позовава на масив с документи, които приличат на автентична кореспонденция между сирийските правителствени служители и определени чуждестранни компании. Документите на WSJ обхващат периода от март до началото на юли 2012 г., шест месеца след имейла до г-н Аваков.
Един месец след датата посочена в имейла (26.10.2011), три руски кораба, предвождани от тежкотоварния ракетоносач крайцер Адмирал Кузнецов се отправят към сирийското пристанище Тартус.
 По времето, когато е писан имейла, страните от ЕС започват да прилагат санкции срещу Commercial Bank of Syria (Търговска банка на Сирия – 14 октомври, 2011 г.). На 27 февруари 2012, страните от ЕС замразяват активите на Syrian Central Bank (Сирийската централна банка).
VTB ще купува стратегическа телекомуникационна инфраструктура в България
Руската банка VTB (бившата Vneshtorgbank – Внешторгбанк), за която има данни, че държи сирийски пари, има подразделение за инвестиционно банкиране VTB Capital (ВТБ Капитал) с офиси в много европейски страни. През май 2012 г., VTB Capital откри клон в Ню Йорк. Руската държава притежава 75.5% от компанията.
На 30 юли руският вестник “Комерсант” съобщи, че българският кредитор Корпоративна търговска банка, КТБ, и руският й партньор VTB Bank са се договорили да поемат задлъжнялата Българска телекомуникационна компания БТК, която оперира под търговската марка Vivacom.
 Очаква се сделката да приключи през септември. VTB Capital, дъщерно дружество на банка VTB, тогава отказа коментар, както съобщи българският информационният сайт Novinite.com. Информацията обаче бе потвърдена официално от самата КТБ.
Базираната в Хонг Конг компания на телекомуникационния и медиен магнат Ричард Ли PineBridge Investments в момента притежава 94% от акциите в Vivacom, а останалата част се предлага на българската фондова борса. Ако всички варианти се изчерпат, големите кредитори ще могат да излязат от кредитните си позиции след като инвеститорите платят общо 617 милиона евро.
Дъщерното дружество на VTB Capital в България се оглавява от бившия финансов министър Милен Велчев. В края на октомври 2011 г. VTB Capital придоби срещу 100 млн евро 79,83% от акциите на Булгартабак. Според коментари и публикации в медиите, зад тази приватизационна сделка всъщност стои КТБ. От имейла изпратен от сирийската банка до Аваков става ясно, че по това време депозитът от 2 млрд евро вече е бил факт.
Потърсен по телефона с въпрос относно произхода на парите за сделката с Vivacom, Велчев отказа всякакви коментари и препрати към пресофиса на VTB.
Vivacom наследи инфраструктурата на бившия български държавен телеком БТК и през неговата оптична мрежа преминава най-големият телефонен и интернет трафик.
Заобикаляне на санкциите на ЕС?
Като част от ограничителните мерки наложени на Сирия от страните от ЕС, които са в сила от 24-ти април 2012 г., “активите на Сирийската централна банка в рамките на ЕС са замразени и е забранено да се предоставят финансови средства или икономически ресурси.” Има забрана за сирийските финансови институции да отварят нови клонове или дъщерни дружества в ЕС, да създават нови съвместни предприятия или нови съответни банкови взаимоотношения с банки от ЕС. Държавите-членки трябва да се въздържат в краткосрочен и средносрочен план от финансова подкрепа за търговия със Сирия, в това число експортни кредити, гаранции, и застраховки. Няма вече дългосрочна подкрепа”.
Въпреки това няма ограничения за руските банки, притежаващи сирийски пари, да инвестират в Европа, дори и при закупуване на телеком инфраструктура, от решаващо значение за националната сигурност на една държава-членка, както показва и сделката Vivacom.
Биволъ изпрати запитвания до ДАНС, до Комисията за регулиране на съобщенията и до Европейския комисар по телекомуникациите Нели Круз, за да установи дали произходът на средствата за купуването на българския телеком е бил проверяван за евентуално нарушаване на ембарговите регулации.
КТБ – “гнила ябълка”
Оглавяваната от Цветан Василев Кооперативна търговска банка, КТБ, партньор на VTB за България, държи почти половината от депозитите на големите държавни компании и е широко известна като „любимка” на правителството.
В секретна дипломатическа грама, изпратена до Вашингтон през декември 2006 г. от бившия американски посланик в София Джон Байърли, която изтече в Уикилийкс, КТБ, заедно със седем други български банки, е описана като „гнила ябълка”, чиито практики „включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми”.
„Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг, най-важният и печално известен играч в енергийния сектор, участващ в почти всички енергийни консултантски проекти. Заради тесните си връзки с Риск Инжинeринг, притежавана от Богомил Манчев, се очаква банката да придобие силни позиции във финансирането на проекта Белене. Сметките на Националната електрическа компания, която е собственост на държавата и се занимава с тъмни продажби на електроенергия чрез посредници като Манчев и Ковачки, също са депозирани там. Главният акционер на тази банка е Бромак ООД, собственост на Цветан Василев, който през 2004 г. беше замесен в противоречива приватизационна сделка свързана с купуването на Софийския завод за вагони, дотогава държавна собственост, на цена по-ниска от пазарната.”, пише посланик Байърли.
Интересът на Цветан Василев към телекомуникационния сектор не е нов. Той придоби мрежата за бъдеща цифровизация на ефира (НУРТС). Цветан Василев е известен още и като финансист на сенчестата българска медийна империя на майка и син, Ирена Кръстева и Делян Пеевски, които притежават голям брой проправителствени вестници и телевизионни канали.
През юни т.г., в разгара на сирийския конфликт, “правителствената” TV7 излъчи репортажи от Дамаск, които според журналиста Иво Инджев, дългогодишен кореспондент в Близкия изток, директно обслужват пропагандата на сирийския режим на Башар ал Асад.

10 мнения за “Сирийско-сибирските ветрове на Изтока, който ни става все по-близък”

 1. Какво ли пък има общо между сирийският и българският народи,та така съ захапал “лукавият” от “дупката” дето уж Баба Ванга (приватизирана веч ,естествено) рекла че “дечица излизат”.То пак така де,сал с рогца тез “дечица”.Как къде,там дето Бог показа “бункерче” едно с “мирноатомни ракетки”,малкучко съ повреди,ее преди!Да не …,не ,не ,неможе “рогатото” да прави такива работи греховни,не сакъм!
  ГЛАВА 1.
  1. Откровение на Иисуса Христа, що Му даде Бог, за да покаже на рабите Си онова, което трябва да стане скоро. И Той го яви, като го изпрати чрез Ангела Си на Своя раб Иоана,
  2. който възвести словото Божие и свидетелството Иисус Христово, и всичко, що е видял.
  3. Блажен е оня, който чете, и ония, които слушат думите на пророчеството и пазят писаното в него; защото времето е близо.
  18. и живият; бях мъртъв, и ето, жив съм вовеки веков, амин; и имам ключовете на ада и смъртта.
  19. И тъй, напиши, което видя, което е и което има да стане след това.
  “оправи си правописа,неразбираемо пишеш” – бе неграмотен съм,кво а съ прай.Тъ е налага са “спам библейски – новоиздаден” купи паста:Момент да извадя от “кон текс та”

 2. За “Бизнис мените” пиши тук,май !
  ГЛАВА 3.
  13. Който има ухо, нека чуе, що Духът говори на църквите.
  14. И на ангела на лаодикийската църква напиши: тъй казва Амин, верният и истински свидетел, началото на Божието създание:
  15. зная твоите дела: ти не си ни студен, ни горещ; о, дано да беше студен или горещ!
  16. Така, понеже си хладък, и нито горещ, нито студен, ще те изблювам из устата Си.
  17. Защото казваш: богат съм, разбогатях и от нищо не се нуждая, а не знаеш, че ти си злочест и клет, сиромах, сляп и гол, –
  18. съветвам те да си купиш от Мене злато, през огън пречистено, за да се обогатиш; и бяло облекло, за да се облечеш, и да се не виждат срамотите на твоята голота, и с очна мас намажи очите си, за да виждаш.
  19. Които Аз обичам, тях изобличавам и наказвам. И тъй, бъди ревностен и се по-кай.
  20. Ето, стоя пред вратата и хлопам: ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.
  21. На оногова, който побеждава, ще дам да седне с Мене на Моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол.
  ГЛАВА 4.
  1. След това погледнах, и ето, врата отворени на небето, и предишният глас, що бях чул като от тръба, която говореше с мене, каза: изкачи се тук, и ще ти покажа, какво трябва да стане след това.
  И так далье ….
  13. Който има ухо, нека чуе, що Духът говори на църквите.
  Нема уши,нема очи,с кво да се чуе !! “А първо беше словото…” – та “а,такали,несъм те разбрал какво си рекъл ,дрънкаха ми ламарините” е нали това рекох де !А пък то написано,та съ нечуло,понеже в предпечатна подготовка още,та се не е намерил “издател” още.Ми Тома неверни не Го ли издаде,пък и в “дупката” бръкна та рече “верно бе Христос Воскресе,Во Истину Воскресе”
  Аз пък “2001…”,амо то се разбрало май или не за “новият морал с УУправянето за по малко от 800 дни”.
  “и с очна мас намажи очите си, за да виждаш.” – бе пък от де съ фзема тая “очна маз”,знам ли!
  А а а ми…нъ “25-ти конгрес на КПСС” 13-ти номер “дупката”,ма то пък на виртуал риалити,а сега де,”кво стана та не ядохме”.А речено било е,та и както речено било Е,та и както речено е и ще бъде!А е там надолу в “написаните грешки”- ivo.bg,не сега,по от преди за едно “ключенце” упоменал съм ,бях !
  А некой май съ съ покачили твърде на високо,без БОжие позволение иии ш съ запознаят със законите на гравитацията,та огън ше уим светне по очи,кат съ приземът скоропостижно.

 3. Тази вечер по Канал1 видяхме демонстрация на привърженици на Асад – привкусът на съпричастност беше видим, явно другарката Пръмова , не Кунева-Пръмова, а другата Пръмовица ,тази със знаковото име Уляна вече се е развхрила.Освен това през последните дни научих , че в Южна България се изграждат няколко електроцентрали за газ и биогорива с обща мощност около 400 мегавата финансирани от КТВ или тяхна собственост. Шумът за Белене е просто за разсейване. Белене – 2000 мегавата някъде в бъдещето еевнтуално,а само след няколко месеца централи на газ и биогорива собственост на КТБ или с тяхно финансиране – 400 мегавата. Цената им е изключетелно изгодна и понеже са с най-ефективните и изгодни Siemens турбини /последно поколение/ се очаква да са много печеливши дори и спрямо сеашните цени на тока. Тоест докато дрънкаме за Белене/ за или против/ същите мощности на значително по изгодна цена се изграждат от банка с руско участие и само след месеци ще бъдат фактор в енергийната система на България.Доколкото се информирах единият инвеститор е производителят на кори за баници Bella. Нерде баници ,нерде когенерация с руско участие. Защо ли това ми напомня за битката при Курск, поне така , както я показват по Discovery- наивност, предателство и западноевропейска самонадеяност. Май за съжаление нащата стават много страшни за нас.Дано са ме заблудили или бъркам с фактите.

 4. “В медиите, дори и по времето на комунизма, има(ше) и се прилага(ше) принципът на обратната връзка, формулиран като отговор на читателския (зрителския, слушателския) интерес. Съответните рубрики прилагат за тази цел формулата „ в отговор на ваши запитвания…”
  Брей,верно…вузползувах съ кат силно заинтересуван зрител,когат “мистър всяка неделя” разяснения по “указ 56” “разняваше с госи компетентни”.тъ обадих съ тогаз,мапък нал съм все съ “збръкал” та “найвен ” въпрос ми съ оказа.Аз понеже от “нишата работническа класа -пройзход” бех от дете за позбръкал,та “мръсен часник” са направих…дълго ще доде!А,не беше ли тоз “мистър…даа!” същият дет попита “царю честити Симеончо” – “що продаде дедови ордени”,”семейни проблеми,дългове такива”,дето.Та дали съ решиха “семейните на негово…”.То и на мен “семейни проблеми,решавай си ги сам”.Та да си ги решавам “семейните проблеми”,както съ намери ми за добре.Тъй де “слушам и изпълнявам”,както ми заповядано от “Началника” мой !
  А приказка имало едно време “Сговорна дружина,планина повдига” ,едно време,ма пусти “келепирец” та се разпиляла “дружината народна”.То пък и една друга приказка имаше ,за “пиле,лъжене и кълчища” нещо беше !

 5. Имаме нужда от далеч по-активна протекция от ЕС и НАТО!
  Докато нямаше съд в България и се препраха мафиотски средства и безнаказано бяха смазани и отстранени честни хора, вече прането на пари достигна световни мащаби и – закономерно – с най-големите сатрапи в историята!!!
  И кой ще ги кърми и ще им помпа командното дишане – просташкият български народ, който не може да се усети откъде му идва!

 6. Три постинга на г-н Бърцов ми идват в повече – насилвам се да намеря логика в тях, както и връзка със статията по-горе, и не я намирам! Нищо нямам против всеки да споделя своите виждания по интересните и злободневни теми, но нека все пак има едно ниво на логика!

 7. Има един феномен,услужливо пропуснат от българските медии,социолози и политолози.Всички говорят за леви и десни партии.На тези избори имаше основни играчи-ГЕРБ и БСП и две леви и 45 уж десни партии.Колко нови партийки бяха създадени в дясното пространство и тяхната основна цел не беше ли да го разбият?Защо нямаше малки партийки в лявото пространство,които да вземат гласове от БСП?Политологията е наука за реалния политически живот-няма чувства,фантазии,амбиции,безпристрастност.В България има дефицит на политолози и политически анализатори.

 8. Това, което сте написал са безспорни факти. Мен лично обаче ме е страх повече от “бунтовниците”, които ядат човешки сърца, отколкото от Сирия на диктатора Асад. Може би е егоистично, но предпочитам ядящите сърца да не бъдат свободни. Предпочитам също тези човекоядци да не ползват химическо оръжие, каквото са направили според специалната комисия на ООН. Мнението на ООН е единственото меродавно за мен. А по въпроса за заобикаляне на ембаргото, трябва да понесем санкции, защото не можем да пренебрегваме авторитета на ООН. Друг е въпросъд дали и други “хуманитарни” помощници на “бунтовниците”, също не трябва да понесат санкции(ако това, което се твърди за тях и което всъщност кореспондира с логиката на здравия, разум, според мен, е вярно). Въпросът е твърде деликатен, всички нарушаващи конвенциите на ООН трябва да бъдат наказани. Изолираните мнения на Русия или на САЩ или на Китай, не трябва да се поставят пред авторитета на организацията.
  Аз лично ще бъда срещу Ал Кайда във всички случаи – независимо дали извършват терористичен акт на територията на голяма държава или се “бунтуват” в някоя малка. За тероризма подкрепа не трябва да има, дори САЩ си позволяват да ограничат някои човешки права и свободи, безспорно за добро в борбата срещу тероризма. Ако успеете да ми докажете безспорно, че религиозният фанатизъм е по – добро решение от управлението на Асад, макар и диктатор, заповядайте, отворен съм за всички мнения. А по главния акцент на публикацията казах, всеки нарушаващ конвенции на ООН трябва да понася безкомпромисни санкции.

 9. Към РУМЕН БЪРЦОВ
  Бърцов, с риск да те обидя, да те попитам – смяташ ли, че някой изобщо те чете? И друго да те питам – мисълта ти винаги ли е била така хаотична, или това е от няколко години насам? Сериозно те питам, защото проблеми като твоя често пъти могат да доведат до шизофрения, ако не им се обърне внимание. Най-честият причинител е Toxoplasma Gondii – малък паразит, мигриращ между котките и мишките, който много често заразява и нас, хората. Принципно обитава различни места, но когато концентрацията му в мозъчната тъка нарастне значително отключва тежки шизофрении. За твое успокоение се лекува с лекарство, наречено Tredemine.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.