Чер(в)ен влак се композира и взима завоя към “шистовата революция”

Докато ви показват шоуто с конституирането на новото 42-ро Народно събрание, в което мнозинство има опозицията, а партията с мнозинството гласове на изборите е в опозиция, негласните господари на положението в страната пишат дневния ред с конкретни приоритети, продиктувани от вън.

Вече съм отбелязвал, че руският президент Путин е нахокал миналия октомври „Газпром”, че Русия на практика е проспала „щистовата революция”. Може да не сте забелязали контрастно, но взе да става и на слепите ясно, че с това „антишистовата революция” в България, в която БСП и ГЕРБ така успешно си партнираха в угода на руските интереси по онова време, приключи.

Предстои да видим как лозунгът, издигнат от кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин през 2011 г. „долу проучванията за шистов газ” ще бъде творчески прекроен в „ да здравствует шистовата революция, светлото бъдеще на человечеството”!
Не го приемайте като реклама на вестника, но в случая ви съветвам, вместо да зяпате фокусниците в парламента в деня на неговото откриване, да се ориентирате за истинските новини чрез органа на победилата опозиция в. „Дума”.
Ето как, сменяйки напълно агресивния тон ( срещу зловещата ръка на американския империализъм и неговата маша „Шеврон” с пъклените й планове да дупчи снагата на майка България), на днешния емблематичен за новото начало в българската политика ден, органът на социалистите подготвя читателите си за предстоящ завой по темата, по която Москва позволява вече да се говори и пише като за „шистова революция”.

“НА ПЪРВА СТРАНИЦА
ЕС обмисля единни правила за шистовия газ
Дума
21. Май 2013, брой 115
Брюксел се готви да направи завой в политиката по отношение на шистовия газ. Само за една година Европейската комисия (ЕК) явно е решила, че има нужда от единни правила за добив на шистов газ, тъй като още тази година вероятно ще бъдат подготвени такива, съобщи в интервю за германският в. Die Welt еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер.
“Абсолютно правилно е да защитим регионите, където има запаси от питейни води. На ниво Европейски съюз (ЕС) темата за фракинга и защитата на околната среда ще бъде внимателно разгледана още през тази година”, коментира Йотингер.
Шистовата революция в САЩ и предварителните оценки на европейските запаси от суровината предизвикаха широка дискусия доколко е безопасно да има добив на Стария континент, който е значително по-гъстонаселен и има сериозни опасения за околната среда заради агресивната технология на добив. На места се стигна до категорични забрани на сондажите за шистов газ, включително Германия подготвя законодателството за пълната забрана за фракинга, а други страни, сред които Румъния и Великобритания, преосмислиха позицията си “против” или поне са на път да го направят.
В България действа временен мораториум върху сондажите за шистов газ, посочва изданието.
В началото на миналата година ЕК прецени, че няма нужда от единно законодателство в областта на проучването и добива на шистов газ, тъй като дейностите са регламентирани на национално ниво. Междувременно обаче дебатът за шистовия газ започна да става все по-интензивен и ЕК реши да започне обществена дискусия по темата. Крайният срок за предоставяне на становища беше 20 март.
Според консултантската компания A.T. Kearney делът на шистовия газ от общото производство на горива в Европа може да достигне 45% през 2035 г. Делът на запасите от шистов газ в Европа от световните резерви достига 7 на сто. Ако започне производство обаче, в повечето държави то няма да е никак икономично поне до 2017-2018 г., тъй като разходите значително ще надвишават пазарната цена. Изводът на компанията е, че “бизнесът с шистов газ в дългосрочен план е капиталоемко и рисковано начинание”. “Ако позволим тестовите сондажи, това ще бъде умен ход за близкото бъдеще, а и ще научим повече за разходите”, коментира Йотингер.”

24 мнения за “Чер(в)ен влак се композира и взима завоя към “шистовата революция””

 1. Г-н Инджев , Русия е проспала почти всички “индустриални” и “технологични революции”, една повече или по-малко ,няма да промени картината на изоставането им.
  За нас е важно ,че и Европа започва да изпада в технологичен зимен сън ,който е характерен за едни малко по-северни, по-североизточни зимни ширини. Но то пък на север , мечките, какво друго да правят през зимите? Които освен това са и доста,доста протяжни, и много, много студени.

 2. Значи ще се изучава поредната буржоазна лъженаука или преведено на руски – още един вид водка която ще се пие С ОТВРАЩЕНИЕ…

 3. Бедните шисти, горките подземни недра, с какво прегрешиха пред Бог че трябва руснаците да им видят сметката? Ще отида да запаля една свещичка за тях…

 4. Превратът е пълзящ и не може да се счита за успешен, докато господа превратаджиите не се окопаят във властта. Засега всичко върви по план. Цацаров си свърши работата, вече успяха да предотвратят евентуална касация на изборите чрез връзките си в Конституционния съд, a депутатите от Атака “пропуснаха” да се регистрират, за да бъде избран Миков и т.н.
  Все-пак, основният им перманентен проблем е как да оженят Доган и Волен.Вървят слухове, че булката вече била в третия месец. Ако “во время” не намерят трайно решение, победата им може да се окаже пирова.

 5. Според в-к “Коммерсантъ” “Дума” греши за Германия :

  Германия, крупнейший рынок «Газпрома» в Европе, готовится приять закон, позволяющий снять мораторий на добычу сланцевого газа. Он может обеспечить до 12% потребления страны и укрепить на местном рынке позиции главного конкурента «Газпрома» в Европе — норвежкой Statoil, заинтересованной в разработке сланцевых месторождений вместе с немецкой Wintershall. Но в «Газпроме» считают, что «сланцевая революция» в Германии может провалиться вслед за Польшей.
  Подробнее: http://www.kommersant.ru/doc/2193474

  Така или иначе, и на мене ми е страшно любопитно да видя поредното пребоядисване на “червените”.

  Така, както до 11-ти вечерта изборите бяха опорочени и манипулирани, изведнъж в неделя вечерта, след като видяха резултатите,осъзнаха че всъщност изборите за били много честни и няма нужда от касиране.

  Както се казва – интереса клати феса.

 6. Господин Инджев, прав сте. Но в последните години в ЕС се занимават с всевъзможни лобистки проекти, някои от които са като от времето на СИВ. Ако Евросъюзът иска да разбие монопола на Газпром, ще го направи. Иска ли, или хем би, хем не би… Затова, че съюзът загърбва гражданите си в зле прикрита угода на големи компании – енергийни, земеделски,фармацевтични, месопреработвателни, …списъкът е дълъг…, затова расте и крепне евроскептицизмът. Империята на Путин само го полива и плеви. ЕС и Русия са като нашите стари десни партии срещу БСП – колкото и да отслабва червеното, те не го оставят да се дискредитира и му дават шанс отново и отново. Не съм оптимист.

 7. По-големият проблем според мен, г-н Инджев е, че чер(ве)ният влак се е композирал вече на плевенската гара и пуфти ли, пуфти в очакване да положат релси, за да стигне до Белене!

 8. “…Засега всичко върви по план…”
  E,хубаво-планове, дал Господ! вкл.и на Сидеров :)НО нека да се види най-после програмата на това толкова мечтано, ново, програмно правителство,което било тъй необходимо на страната ни сега както навремето било много важно онова правителство на Попов,който пък едва ли не ревеше пред нас, гражданите,които няма как да го забравим с това :”За Бога братя,не купувайте “.Има нещо съществено различно в днешната ситуация и поради което днес Европа ни гледа с внимание какви ги вършат в новото НС народни представители на една част от нашия народ,а то Е следното:Сформира се вече ШИРОКАТА ЗАДКУЛИСНА КОАЛИЦИЯ /ШЗ/к/О, И не без участието на Атака,която напусна парламента и така всъщност се даде възможност на герб бсп и дпс да гласуват заедно за избора на временните секретари на НС,които като бройка са :двама от герб ,двама от бсп и един от дпс.Оттука нататък ролята на герб остава една и съща хем ,че са от бкп ,хем че са от енп,хем са част от широката задкулисна коалиции в парламента хем са с опозицията извън парламента вкл.Атака,която дерижира отвън ,а бсп- дерижира отвътре народния хор ,в който Гласът на ББ се чува ясно,но никак не е дясно.дпс изпусна своя шанс да направи завой надясно и е все в тази лява офицерска част на запасните офицери от ШЗ/к/О.Друг е въпросът ,че руснаците имат интерес в страната ни да цари хаосът ,а и не само руснаците ,а цялата олигархична прослойка у на с, която мисли ,разбира се за нашия народ така:Прав му пътя- към Европа!Да ,ама не! Пътят не е съвсем прав и това предстои скоро да се види. Бъдете здрави!Не ставйте заложници на хаоса и провокациите ,които вече започнаха да ни ги сервират перфидно.

 9. Вероятно грешката ми е вярна :)и дирижирането на положението е следствие от това ,а и не е тайна за обществото ни ,че вместо да се стриже нашият народ ,вижда се че жив го дерат .

 10. Да или не на шистовия газ, това е най-малкия ни проблем !Преобръщането на политическите позиции също !Така или иначе през следващите 30 години България ще остане на дъното , последна и все по презряна !А изтичането не на газ , а на интелект ще продължи , до колкото го има все още !

 11. Сигурно ще ни излъжат за шистовия газ и после ще възкресят Белене, не да го строят, а за да го доизточат с още някой друг милиард.Но дано поне това ни събуди от комата и да ги набием и изгоним , най-после.

 12. Тая работа беше ясна от много време насам, че шистов газ без покровителството на Газпром и Русия няма да бликне от недрата на България. Когато това се случи обаче, ще се разбере колко “екологични” са екологичните организации.

 13. http://finance.yahoo.com/news/us-oil-gas-boom-could-163811489.html

  “With some analysts predicting that oil prices could drop as low as $70 to $90 a barrel-down from the current price of nearly $110 per barrel of Brent crude oil -a “scramble” among OPEC members for market share could ensue, said Edward Morse, an energy analyst with Citigroup and co-author of a recent report on titled “Energy 2020: Independence Day.”

  An International Monetary Fund analysis indicates that many major oil-producing states need more than that lowest price level to meet their budgets and would be forced to increase output or reduce spending, which could trigger unrest. Among them, according to the report: Iran , Libya and Russia , at $117 a barrel; Iraq , $112; Yemen, $237; and the UAE , $84.”

 14. Който плаща( за изборна победа) той поръчва музиката( руски самовар или руски газ)Само за момент си представих шаржно Обама и Станишев да си говорят за енергиини проекти в присъствието на Меркел?!?!?

 15. @ДАНИ “Ако Евросъюзът иска да разбие монопола на Газпром,ще го направи” – вж Юрген Рот “ГАЗПРОМ зловещата империя”

 16. Значи чакаме правителството на БСП обяви да отмени мораториума и разреши тестово добиване от Газпром/Лукоил.

  Когато същите хора, които излезнаха срещу Шеврон, излезнат и срещу Газпром, чии подлоги ще бъдат?

 17. Мен ме интересува ще ни позволят ли руснаците да проучваме находищата си за конвенционален газ, за което сключиха някакъв договор предишния отбор на комунистите. За шистовия газ, като почнат румънците работа в Добруджа ние няма къде да ходим. Голямата опасност е, ако комунистите позволят на руснаците да завладеят нашия газ. Начините са най-различни. Например, ако България натрупа голям дълг към Русия и т.н.

 18. Иво го казва много добре. Но въпроса за шистовия газ не е съвсем така както ни го представяха. Работата не беше за газта, а да се организират хората които да прекарат тази резолюция, подобно на смешният референдум, за да се приготвят силите за преврата. Колкото до шистовият газ в Русия, те работят също така за него и не са против това когато е за тях. Най-смешното, по скоро много тъжно е, как сега редица “политолози”, “професори”, “журналисти” изведнъж откриха и викат “какво направихме”, а когато трябваше да говорят мълчаха като пукали. Поне да бяха си протегнали врата и да видят как подобна пиеса се играеше в Украйна и Грузия, а сега в България и Румъния. Защото авторите на сценариите са едни и същи и дебелите конци които се дърпат са еднакви.

 19. Успокой се, ИВАНЕ – няма да “излезнат”.

 20. Не беше добре да пускам линк без да дам обяснения защо го пускам, но като че ли нещата изглеждат така. Колкото повече САЩ се изтеглят от определени райони на света, ставайки енергийно независима държава, толкова повече това удря руснаците по джоба, защото се освобождава грамаден енергиен ресурс на пазара и цените падат. Така че вместо Русия да засили влиянието си, ще започне да обеднява и ще трябва да се вгледа в собствената си икономика, която е доста енергоемка и неефективна, а оттам и неконкурентноспособна. Мисля, че това най-много притеснява руснаците в дългосрочен план.

 21. Бояне, не руснаците, а лично Бойко Борисов забрани проучванията за газ от шисти в България. За сметка на това разреши на Лукойл да работи повече от година в нарушение на законите на страната. Това, наред с подписването на неизгодния за нас “Южен поток” и искането за строеж на нов руски реактор в АЕЦ Козлодуй го прави един от водачите на петата колона.

 22. Абе ,да не би да се “окаже”, че Васил Божков-черепа и ТИМ (тайно) и техният сламен човек – Орешарски (за пред хората) са обединителната допирателна между БСП и ГЕРБ?

 23. Вярно ли е, че Пламен Орешарски и Васил Божков са роднини?

 24. Към МИКА, че Бойко се съгласи да сътрудничи за шистовия глас е факт. Но кой го принуди и кой организира протестите. Може би това беше братовчедка на баба ми. Така че името на този, който каза, че само той може да махне Борисов и маха сатъра на ляво и дясно, е чист като небесен херувим и никой не може да остави да падне косъм върху него.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.