Опростяването води до изпростяване

Понеже разликата между опростяването и изпростяването понякога е много тънка, реших да се запитам къде се къса тя при мен. И открих, че съм си един класически простак. Защото съм избрал едното от двете- да не опростявам.

Само класически простак може да твърди, че е против Бойко Борисов, при положение, че го е подкрепял по въпроса за забраната невинни хора да бъдат тровени с цигарен дим. При това моя милост го е поддържал в тази насока още преди той да си е помислял да си смени мнението и да реши да спре пушлявенето на публични места. Не съм изпушил нито една цигара през живота си, ако не броим хилядите, които пушачите са прекарали насила през дробовете ми. Съответно напълно заслужено бях обявен за фашист, подкрепящ недемократичната забрана. Излиза, че съм „по-Бойко Борисов“ от Бойко Борисов дори, а сатиричният ми поглед към неговия образ в книгата „Премиер на РъБъ“ е само пушилка в очите на честните хора.

С Първанов си бяхме близки по въпроса за необходимостта да се присламчим към НАТО- позиция, до която той допълзя като диверсант в тила на собствената с партия след като моите западни покровители му „набиха канчето“ и му обясниха, че ще спрат субсидията на партията му по линия на германската социалдемокрация. Така че не ми вярвайте, че съм му посветил книгата „Президент на РъБъ“.

Нагло и просташко е да твърдя, че имам нещо против Цветан Цветанов, защото много преди него ( още на втория ден след атентата от 18 юли 2012 г. край Бургас) заех комай единствената публична позиция в България, според която версията „Хизбулах“ наистина да стоят зад терористичния акт изобщо не бива да се изключва. През февруари 2013-та Цветанов ме подкрепи, а сега и ЕС е на път да проумее същото. Което доказва колко съм лицемерен, когато критикувам ЕС за някои нещица и Цветанов за почти всичко.

Същото се отнася и за отношението ми към Станишев, с когото сме си близки в негативната оценка за Борисов ( като цяло). Всичките ми останали ( стотици) критични изказвания и писания по адрес на лидера на ПЕС и БСП са лицемерие, щом сме съгласни в главното: че Борисов е отрицателен герой. Да бях си мълчал или лъгал, щях да съм един честен демократ. Сега, след като буквално свалих Борисов (солидарно със Станишев, разбира се, как иначе) и по този начин вкарах синия ренегат Орешарски в премиерското кресло, нямам право да претендирам за някаква демократичност.

Особено просташко е съвпадението на мнението ми с Ахмед Доган по „възродителния процес“- още при „Бай Тошо“ си паснахме. Какво значение има, че с раздавача на порции иначе по всички останали въпроси сме на различни и дори противоположни позиции?

Връх на моята простащина е най-вече двуличието ми по въпроса за съветската окупация и руския неоколониализъм, защото без да се маскирам вече няколко пъти купувам кисели краставички от руския магазин „Берьозка“ в квартала. Будни граждани ме забелязаха и затова бързам да си призная, че лятоска, когато от българските магазини изчезва този артикул и остават само стерилизираните такива ( които сладнят), се промъквам в „Берьозка“ и си набавям дефицитната стока ( произведена като правило в Германия). Един честен патриот и истински русофоб не би престъпил толкова предателски принципите си и би наблегнал на „изяжте българското“ ( докато го има още).

За несъстоятелността на идиотската ми претенция да съм против комунизма да не говорим! И с какво право мимикрирам упорито (вече близо четвърт век )? Веднъж роден при комунизма и неведнъж изнасилен от него, човек няма право да се прави на девствен, освен ако не е голям хитрец и държи на всяка цена да осребри позицията си с ( фаталните?) 13 години без работа от общо 23 години преход.

Е, простак съм си. Но поне си го признавам. Да му мислят онези, които обичат да опростяват.

27 мнения за “Опростяването води до изпростяване”

 1. Г-н Инджев ! “допълнителна всеобща относителност”.
  “С увеличаването на моята известност, аз ставам все по-глупав, което, разбира се, е обикновено явление.”-Алберт Айнщайн

  “Учи мамо да не работиш,да съ уредиш на убава работа” и “аз не иска на клон,иска на бюро..в България го учихме по география” – от “народната република по правата линия на Партията от равинтен соцялизъм,къмто светлото ком-диктатура на пролетарии от вси страни съединявайте се”.
  И ,ее,най после дойде “10-то ноемврииското прескачане” къмто “светлото бъдеще”.
  Пък Стефан Цанев го имаше вече с “Спасете нашите души” в частност “извадка от написаните грешки”,а именно “Време на голямото лицемерие – …Тези,които до вчера викаха “Да живей!” и “Слава!” – днес крещят “Долу!” и “Смърт!” Легиони от хамелеони !
  Пък после станаха много бюрата,само бюро връз бюро и гората се свърши.Е ма пък то като няма кой да залеси на местото дето беше гора…И ??!Наруши съ “природното еко равновесие”.Тъ:
  Стефан Цанев пък написа “Как маймуната произлезе от човек”.
  “Учи мамо да не работиш” – “да ЖИвей,живей труда” Ура другари “граждани” от село БГ.

  “Съществува прекалено голямо несъответствие между това, което си, и онова, което хората мислят, че си. Или поне това, което казват, че мислят за теб. Но всичко трябва да се приема с чувство за хумор.”-Алберт Айнщайн

 2. С удоволствие изчетох Вашите “самопризнания”, господин Инджев. Така хубаво, силно, жанрово. Ботев и Славейков, ако можеха, щяха да ви обявят за наследник…А за онези, които обичат да опростяват – има ги и тук. Примитивни имена, Боко, Цвъко, комунета,…щом и сред вашите читатели има такива, които приличат на троловете в Спортал.бг, опростачването явно е масово. И в татковината, и в “Европата”. По дух и по буква, напред към примитивни обобщения и заклеймяващи оценки. Медиите – с едни гърди пред читателите. На тях поне им плащат за това, а публиката им – тя сама си плаща за секса. Много горчиво.

 3. В тъжната картина, трябва да можем да подходим с ведрина!
  Препоръчвам в Интернет, всеки който би искал да намери и да гледа интервюто на Иван Нейков и Муравей Радев в “Лице в лице” с Димитър Цонев и Цветанка Ризова.
  Като ги слуша човек тези хора, а те така и бяха представени – “двама министри от кабинета Костов”, при тях няма нито “опростяване”, нито “изпростяване”.
  Такова опростяване и изпростяване, както е ясно няма и при Вас г-н Инджев. Въпроса е в това, българите някой ден да разберат, че такива министри и само такива министри, могат да управляват България за доброто на всички.

 4. Г-н Инджев,на бас съ хващам с Вас,че накрай ще се докаже “правата линия” на “соцялисти”,”нацьоналисти”,”патриоти” и вуобще на вси “патриотични сили” – “Какво?” :
  Че имперялистите,американците разбира се съ виновни за “чистачките” и “А,пак мъгла”.
  Бас хващам ,по кило “добружанский боб” еко произведен “Маде ин Чайна”.Нали да се опазва плодородната добро джанска земя от замърсяване,пък бобеца ,простият бобец гулеми бели причинява на еко равновесието.Направо поръчайте бобеца от руския магазин „Берьозка“.

 5. Към AOL:
  Интервюто е наистина емблематично, но българите никога няма да разберат кое е добро за тях. Тъй както и стадото ще хрупа смеските, а няма да се сети да прескочи оградата за свежа трева.

  Към Иво:
  И аз съм фен на краставичките :-), но в руски магазин няма да вляза никога. Пробвай тези на LIDL – не сладнят. Но не са и те български.

  И накрая бих искал да поздравя всички, които четат това с вчерашният празник, макар и на патерица. Дано доживеем да стане национален!

 6. Господин Инджев,
  Забраната за пушене на “публични” места не засяга правата на пушачите или непушачите, както вие погрешно споменавате за кой ли път. Тя нарушава правата на собствениците на заведения, които трябва да са свободни да решават какво е допустимо в заведенията им. Ако искат да се пуши – добре, ако искат да е забранено също добре. Нито вие, нито Борисов, нито тълпата имате право да определяте как другите хора да се разпореждат със собствеността си.
  И знайте, че индивидуалните права, каквото е частната собственост, не подлежат на “демократично” гласуване.

 7. Между огромните противоположности в живота стои една тънка (червена) линия. Толкова тънка, че почти незабележима. Но здрава като нишката на паяжина!

 8. Е щом е дошло време да си признаваме греховете нека кажа и аз. Миналата година в края на лятото, по време на отпуската си, която иначе обикновено прекарвам по гишетата на райсъветите в плащане на данъци, си позволих да наема кола и на път за Бургас купих от пазара на “Петолъчката” (само на десетина километра от Сунгурларе) два килограма грозде от Чили! В Кувейт, където се забавлявам да прекарвам времето между отпуските съм свикнал с това грозде. Има го целогодишно и е много хубаво. В Кувейт също има целогодишно и ябълки “червена превъзходна” произведени в Китай. Специални поздрави на Румен Бърцов за неговото “Добруджански боб made in China”! Признавам си, че когато купувах гроздето на “Петолъчката” си помислих “Ех, кога ще доживея България да изнася амониева селитра за Чили”! Но само толкова. И през ум не ми мина, за което се извинявам на Петър Драгулев, че всъщност подкрепям резултатите от управлението на хунтата на Пиночет. Всички поравим грешки, не ли?

 9. @Дани -“в Спортал.бг, опростачването явно е масово.” ! Ей тук,първият “коментатор” http://frognews.bg/news_54800/V_DS_vodeli_Radoi_Ralin_kato_Zlobniia_i_Kozela_Dimovski_bil_Marshaviia/#nnn_786936
  И дали има нещо общо с моето вчеращно:
  “за “червената розичка” на ПЕСовете “соцялисти” (българска тесна работническа партия К)”БСП” – за красота.Уфф “Разровиш ли го ще мирише и ще горчи като отрова” – “революционер – поет”.
  Posted by Румен Бърцов | май 25, 2013, 3:22
  https://ivo.bg/2013/05/24/задава-се-кабинет-брашнен-чувал-сдел/#comment-87560
  Направо Г-н Инджев още сега да бяга за бобеца!

 10. Простете ,за втори път коментирам, много се развълнувах – гледам предаване с Бербатов по телевизията, в края той прочете имена на хора, които са го впечатлили като достойни българи. Намерил ги – по делата им – в интернет. Каза дословно – “за тези хора искам да гледам, а не да ми показват само лица, които са ни втръснали до болка”…Нас всички телевизиите ни събуждат и приспиват с псевдогерои нашего времени. Няма местен, свестен и известен. Има човеци, има професионалисти, има и откъде да издигнат т.нар. кадри. Но медиите не ги искат тези лица. Няма кой да им плати за тях. Нито да ги сплаши.

 11. Към Кръстьо – да, така е, но тогава тези, които разрешават да се пуши да внасят суми в НЗОК!

 12. Умението да направиш ташак със себе си, по правило, не се удава на българските “журналисти”. В текста си Иво го прави великолепно. Дори и в същият стил, ми се ще скоро да прочета прогноза, кога и от кого ще бъде инициирано създаването на нова дясна формация. Този път, истинска, зряла и с трайни, градивни цели…или отново по познати сценарии ще си го караме…

 13. Ами , че то ако показваха честните и помагащи на изпадналите в беда хора, представяте ли си как щяха да изглеждат политиците, почти без изключение.Чудя се как влизт в църква да палят свещи.Не само, че не вярват, но и се надсмиват на нас и на Бог.Ние засега не реагираме, ама Бог сигурно ще си помисли докога “империята на Злото” ще е на почит тук.А надявам се ние да помогнем и да се спасим.

 14. На мене би трябвало да ми е все едно,дали другарите комунисти ще врьщат пушенето или не-просто не ходя по заведения.Не знам само какво мислят по вьпроса горките сервитьорчета.Не е лесно да прекарваш целия си работен ден като пасивен пушач.Дано да тежат на сьвестта на червените барони,ако изобщо имат сьвест.

 15. Към AOL:

  За съжаление предаванията на бТВ много трудно се гледат в чужбина. Най-добре вървят БНТ, Нова ТВ и ТВ7. Последната я гледам за спортна злоба;)))

 16. Когато човек стои зад принципи, а не зад идеологии, е напълно естествено да има разнородни опоненти и поддръжници по различни теми.

  Когато човек няма принципи е по-лесно, защото това му дава възможност да влиза във всякакви съюзи, договорки (правителства!) и съучастия. Обикновено тези хора в България наричаме “успешни”, работим и гласуваме за тях. Често им се възхищаваме.

  Към KRASTIO ATANASOV:

  Аз отдавна се възмущавам защо това да си гледаш прасета в собствения апартамент (частна собственост) не се позволява, понеже миришело на съседите и било нехигиенично, ама нейсе!

  На всичкото отгоре, всеки собственик на апартамент в кооперацията притежава 1/н-та от площадката на етажа и би следвало аз ако искам, да мога да си обособя моята част като нужник (или да си складирам там прясна тор), без нахалните съседи да имат каквито и да било претенции по въпроса!

  ———

  Може би малко встрани от темата, но днес гледах по БНТ “Вяра и общество” и бях потресен ( не мога да кажа изненадан ) от това, което беше казано от Горан Благоев и неговите гости. Ставаше въпрос за годишнината от възстановяването на българската Патриаршия.

  Г-н Инджев, дали успяхте да го гледате и ако да, не мислите ли, че е недопустимо тази тема да мине тихомълком покрай задаващата се червено-кафява вихрушка след изборите?

  Българите трябва да са наясно с това, какво точно освободителите са искали да направят с църквата ни.

 17. Изпроституциостяването е къде, къде по лоша наклонена черта от заглавните две

 18. В сърцето и гърдите нося истина голяма,
  но щом я споделя със други, превръща се в измама.

 19. Без многопластовите богати анализи на този блог и няколко други щяхме да сме загубени в дебрите на изпростяването, предлагани ни от официозите!
  На всичкото отгоре е и удоволствие да се четат сложните оценки, колкото и да е мрачна обективната картина, а опростяването и изопачаването на действителността в останалите медии носи истински кошмар, сякаш някой или не схваща какво се случва, или нарочно крие, което и в двата случая е потресаващо!
  Така че още веднъж благодаря за точните думи и позицията, която е представителна и за мнозина други съмишленици!

 20. Избора за министър на здравеопазването в кабинета „Орешарски” – д-р Таня Андреева, решение на БСП ли е? или на ГЕРБ? Повдигам въпроса въз основа на следната статия – http://www.duma.bg/node/50621

 21. Г-н Инджев,най големият Ви “проблем” Е:
  Ми щото сте като мен “збръкан”,не сте по “правата линия”.
  Обаче,аз съм По от Вас – имам си птички,тревички и не на последно място,не,не “пъстървата е стигнала до извора на белоногата” – пия изворна вода (и пряко и пренесено).
  В България,Г-н Инджев не се “зачитат” тези “природни явления” по география.
  А,забравих – имам си и гургуличка да ми гу гу ка (птичка ,истинска фауна,не каквото си помислиохте).

 22. Към KRASTIO ATANASOV
  Защо всички забравят, че ресторантите, баровете и дискотеките са РАБОТНО МЯСТО за хиляди келнери,бармани, салонни управители, охранители и т.н. Кой има право да ги кара да вдишват 12 часа въздух, в който има по-малко кислород, отколкото дим. Защо никой не ги пита тях? А трябва да мислим само за печалбите на няколко стотин собственици. Дори пушачите сред обслужващия персонал предпочитат режима без цигари. Защото едно е да запалиш цигара когато ти е кеф, а съвсем друго да те задушава отровен дим 12 часа дневно. При това, когато си принуден да мъкнеш табли с храна и напитки и дишаш като риба на сухо. Ето за кого трябва да се мисли, а не за оялите се собственици, които не ги е грижа за собствените им работници. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИНУЖДАВАТ ХОРА ДА РАБОТЯТ ПРИ АБСОЛЮТНО НЕЗДРАВОСЛОВНИ УСЛОВИЯ. Ами дайте тогава да разрешим пушенето във всички офиси – там служителите поне ще дишат само дима на колегите си, а не и на клиентите. А защо не и в магазините – и там има много пред фалит и сигурно причината е в невъзможността за пушене.
  Тезата пък, че системата със зала за пушачи и такава за непушачи е била идеална и равнопоставяла пушачи и непушачи,е изцяло фалшива. Такива зали и то с различни размери, имаше само в големи ресторанти. Всички малки ресторанти, барове, кафенета и т.н. работеха САМО за пушачи.Няма да забравя, как едно семейство с 2 деца не беше допуснато в нито един ресторант в центъра на Драгалевци да обядва, защото всички ресторанти наоколо бяха само за пушачи, а там бе забранено да влизат деца. Изобщо плачът на собствениците, че икономически не са добре е смешно да се прехвърля за сметка на спирането на тютунопушенето. Да подобрят качеството на предлагания продукт и обслужването и наистина добрите ще преуспеят. А останалите нека отпаднат – и без това са прекалено много.

 23. Право на избор на какво??? Ти май сам на себе си не искаш да признаеш, че близо 70% от пушачите искат на спрат да пушат, но … малко от тях успяват… защото, в някои случаи, за да упражниш правото си на избор, трябва да имаш воля и разум, а, между другото, същото се изисква и за да осмислиш безумието на тезата, че и пушачите трябва да имат право на избор … ?!! И това, Пафффка, ти го казва бивш пушач, но сигурно по тона ми си разбрал вече!

 24. Драги “Предник”, т.е.Павелчо, не може да става дума за “право на избор”, когато вредиш на околните. И какво право на избор имаше семейството, което нямаше къде да си нахрани децата, защото наоколо имаше само малки заведения, т.е. за пушачи? Впрочем БСП, съвместно с д-р Тренчев са с намерение скоро да ти дадат желаното “право”. И после още колко ли “права” ще ни дадат – радвай се народе…

 25. Няма никаква промяна в мисленето на българина. Мнозина легнаха като килимчета пред Бойко изплашени от диктаторските му прояви. Едни заради келепиреца, други от страх. След краха на ерата “Борисов” много гад изпълзя и започна да хленчи колко е била репресирана. Някой дори си заложиха бомби в дворовете или по колите.А други, като плужека Бареков и като осичката Мая, си стиснаха ръцете и вдигнаха патърдия до Бога, за да затвърдят убежението ми, че в това “хоро” играят големи мангизи. Когато “народните партизани” слязоха от Балкана, бяха към 14хил, а после неусетно се увеличиха над 40хил., за едно никакво време и мнозина се писаха за репресирани. Това стана и сега.Явно е, че сегашните ги е “засмъдяла” съвестта и сега се опитват да минат за “репресирани”, а не си дават сметка, че не са се променили изобщо през тези 23 години и, за тях, това е изгубено време. От истината, когато се осъзнае, много боли!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.